BİRİNCİ BÖLÜM
Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar
Amaç
(1) Bu Yönetmeliğin amacı; Ağrı İbrahim Çeçen Üniversitesine bağlı olarak kurulan Ağrı İbrahim Çeçen Üniversitesi Tarihi Eserleri ve Kültür-Doğa Değerlerini Araştırma ve Uygulama Merkezinin amaçlarına, faaliyetlerine, organlarına, organlarının görevlerine ve çalışma şekline ilişkin usul ve esasları düzenlemektir.
Kapsam
(1) Bu Yönetmelik; Ağrı İbrahim Çeçen Üniversitesi Tarihi Eserleri ve Kültür-Doğa Değerlerini Araştırma ve Uygulama Merkezinin amaçlarına, faaliyet alanlarına, organlarına, organlarının görevlerine ve çalışma şekline ilişkin hükümleri kapsar.
Dayanak
(1) Bu Yönetmelik, 4/11/1981 tarihli ve 2547 sayılı Yükseköğretim Kanununun 7 nci maddesinin birinci fıkrasının (d) bendinin (2) numaralı alt bendi ile 14 üncü maddesine dayanılarak hazırlanmıştır.
Tanımlar
(1) Bu Yönetmelikte geçen;
a) Merkez: Ağrı İbrahim Çeçen Üniversitesi Tarihi Eserleri ve Kültür-Doğa Değerlerini Araştırma ve Uygulama Merkezini,
b) Merkez Danışma Kurulu: Ağrı İbrahim Çeçen Üniversitesi Tarihi Eserleri ve Kültür-Doğa Değerlerini Araştırma ve Uygulama Merkezinin Danışma Kurulunu,
c) Merkez Müdürü: Ağrı İbrahim Çeçen Üniversitesi Tarihi Eserleri ve Kültür-Doğa Değerlerini Araştırma ve Uygulama Merkezi Müdürünü,
ç) Merkez Yönetim Kurulu: Ağrı İbrahim Çeçen Üniversitesi Tarihi Eserleri ve Kültür-Doğa Değerlerini Araştırma ve Uygulama Merkezinin Yönetim Kurulunu,
d) Rektör: Ağrı İbrahim Çeçen Üniversitesi Rektörünü,
e) Üniversite: Ağrı İbrahim Çeçen Üniversitesini,
ifade eder.
İKİNCİ BÖLÜM
Merkezin Amacı ve Faaliyet Alanları
Merkezin amacı
(1) Merkezin amacı; Ağrı ilinin tarihi eserlerinin, kültür ve doğa değerlerinin tüm yönleriyle araştırılmasını, korunmasını ve arşivlenmesini sağlamak, bu bağlamda projeler üretmek, elde edilen sonuçları seminer, kurs, atölye çalışması, kongre, sempozyum, dergi, kitap, broşür, bilgisayar ortamı, radyo ve tv programları ve benzeri bilimsel yayın araçları kullanılarak uygulamaya aktaracak çalışmalarda bulunmak, aynı zamanda bu alanda çalışma yapan çeşitli kamu kuruluşları temsilcileri, belediyeler, gönüllü kuruluşlar, araştırma kurumları ve diğer üniversitelerle ilişkiler kurmak, işbirliğine gitmektir.
Faaliyet alanı
(1) Merkez 5 inci maddede belirtilen amaçlar doğrultusunda Ağrı ili ve çevresinde aşağıda belirtilen faaliyetlerde bulunur:
a) Sosyal bilimler alanında; tarihi eserler, el sanatları, Nuh’un Gemisi, Ahmed-i Hani’ye ait biyografik araştırmalar, Türk halk müziği, halk oyunları, yazılı ve sözlü edebiyat, halk kültürü ve gelenekleri, turizm, demografik ve antropolojik araştırmalar yapmak,
b) Fen bilimleri alanında; endemik canlı türleri, Ağrı Dağı, Balık Gölü, Meteor Çukuru, Buz Mağarası, Murat Kanyonu ve benzeri coğrafik özellikler, jeolojik yapı gibi ilin kendine özgü tüm özellikleri alanında araştırma yapmak.
ÜÇÜNCÜ BÖLÜM
Merkezin Organları ve Görevleri
Merkezin organları
(1) Merkezin organları şunlardır:
a) Merkez Müdürü,
b) Merkez Yönetim Kurulu,
c) Merkez Danışma Kurulu.
Merkez müdürü
(1) Merkez Müdürü; Merkezin 5 inci maddede belirtilen amaçları konusunda çalışmaları ile uzmanlığı olan Üniversitenin kadrolu öğretim elemanları arasından, Rektör tarafından üç yıl için görevlendirilir. Merkez Müdürü, Merkezi temsil eder ve Rektöre karşı sorumludur. Süresi sona ermeden ayrılan veya altı ayı aşan süre Üniversite dışında görevlendirilen Merkez Müdürünün yerine Rektör tarafından yeni Merkez Müdürü görevlendirilir. Süresi biten Merkez Müdürü tekrar görevlendirilebilir.
Merkez müdürünün görevleri
(1) Merkez Müdürü, Merkezin çalışmalarının düzenli olarak yürütülmesinden ve geliştirilmesinden Rektöre karşı sorumlu olup görevleri şunlardır;
a) Merkezi temsil etmek,
b) Merkez Yönetim Kurulunu toplantıya çağırmak, toplantıların gündemini hazırlamak ve toplantıya başkanlık etmek,
c) Merkez Danışma Kurulunu toplantıya çağırmak, toplantıların gündemini hazırlamak ve toplantıya başkanlık etmek,
ç) Merkez Yönetim Kurulu kararlarını bu Yönetmelik hükümleri çerçevesinde uygulamak,
d) Hazırlanan yıllık bütçe ve yıllık faaliyet raporlarını Merkez Yönetim Kurulunun görüşü alınarak Rektörlüğe sunmak,
e) Merkezin tüm idari işlerini yürütmek, tüm faaliyetlerin gözetim, koordinasyon ve denetimini sağlamak, yazışmaları yapmak,
f) Merkezde görevlendirilecek her türlü idari ve teknik personelin görevlendirilmesiyle ilgili teklifleri Rektörün onayına sunmak.
Merkez müdür yardımcıları
(1) Merkez Müdür yardımcıları Üniversite öğretim üyeleri arasından Merkez Müdürü tarafından en fazla iki kişi olarak görevlendirilir. Merkez Müdür yardımcıları Merkez Müdürünün görevlerini yerine getirmesinde ona yardım eder. Merkez Müdürü görev başında olmadığı zamanlar yardımcılarının biri Merkez Müdürüne vekâlet eder. Merkez Müdürü gerekli gördüğünde yardımcılarını değiştirebilir. Merkez Müdürünün görev süresi bitince yardımcılarının da görevi sona erer.
Merkez yönetim kurulu
(1) Merkez Yönetim Kurulu; Merkezin 5 inci maddede belirtilen amaçları konusunda çalışmaları ile uzmanlığı olan Merkez Müdürü ve Üniversite öğretim elemanları arasından Merkez Müdürünün teklifi ve Rektörün onayı ile üç yıl için belirlenen dört üye olmak üzere toplam beş üyeden oluşur. Üç yıl için seçilen üyelerden süresi sona ermeden ayrılanların veya altı ayı aşan süre Üniversite dışında görevlendirilenlerin yerine aynı yöntemle Rektör tarafından kalan süreyi tamamlamak üzere yeni üyeler seçilir. Süresi biten üyeler yeniden seçilebilir. Merkez Yönetim Kurulu gerekli olduğunda Merkez Müdürünün çağrısı üzerine salt çoğunlukla toplanır. Kararlar, katılanların salt çoğunluğu ile alınır. Oyların eşitliği halinde Merkez Müdürünün oyu yönünde çoğunluk sağlanmış kabul edilir.
Merkez yönetim kurulunun görevleri
(1) Merkez Yönetim Kurulunun görevleri; Merkezin bütçesi veya ihtiyaçlarıyla ilgili isteğini, çalışma raporunu ve uygulamaya ilişkin esasları değerlendirmek, işleyişle ilgili önerilerde bulunmak ve Merkez Danışma Kurulu toplantı kararlarını değerlendirmektir.
Merkez danışma kurulu
(1) Merkez Danışma Kurulu; ihtiyaç halinde konunun uzmanı olan kişilerden oluşturulabilir.
DÖRDÜNCÜ BÖLÜM
Çeşitli ve Son Hükümler
Personel ihtiyacı
(1) Merkezin akademik, idari ve teknik personel ihtiyacı; 2547 sayılı Kanunun 13 üncü maddesine göre Rektör tarafından görevlendirilecek personel tarafından karşılanır.
Harcama yetkilisi
(1) Merkezin harcama yetkilisi Rektördür. Rektör bu yetkisini tamamen ya da kısmen Rektör yardımcılarından birine devredebilir.
Yürürlük
(1) Bu Yönetmelik yayımı tarihinde yürürlüğe girer.
Yürütme
(1) Bu Yönetmelik hükümlerini Ağrı İbrahim Çeçen Üniversitesi Rektörü yürütür.