BİRİNCİ BÖLÜM
Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar
Amaç ve Kapsam
Bu Yönetmelik, Arsa Ofisi Genel Müdürlüğünün sattığı veya devrettiği arsa ve arazinin amacına uygun kullanılması için tapu kayıtlarına, satış şartlarına uygun alt yapı, yapı veya tesis yapılmadıkça üçüncü kişilere satış, devir, temlik yapılamayacağı ve haczedilemeyeceği hakkında şerh koydurmaya, kaldırmaya ve istisnalarına ilişkin usul ve esasları kapsar.
Dayanak
Bu Yönetmelik, 1164 sayılı Arsa Ofisi Kanununun 4698 sayılı Kanunun 9 uncu maddesiyle değiştirilen 11 inci maddesine dayanılarak hazırlanmıştır.
Tanımlar
Bu Yönetmelikte geçen;
Genel Müdürlük: Arsa Ofisi Genel Müdürlüğünü,
Bakanlık: Arsa Ofisi Genel Müdürlüğünün bağlı olduğu Bakanlığı,
Tanzim Satışı: Onaylı 1/1000 ölçekli imar planı bulunan veya imar uygulaması yapılarak arsa niteliği kazanan taşınmazların sınırlandırılmış belirli bir hedef kitleye yönelik olmak üzere ihale ile satışını,
ifade eder.
İKİNCİ BÖLÜM
Satışlarda Şerh, İstisnalar, Şerhin Kaldırılması ve Ayni Hak Tesisi
Satışlarda Şerh
Genel Müdürlük, sattığı veya devrettiği arsanın amacına uygun kullanılması için tapu kayıtlarına, satış şartlarına uygun alt yapı, yapı veya tesis yapılmadıkça üçüncü kişilere satış, devir, temlik yapılamayacağı ve haczedilemeyeceği hususunda şerh koydurmaya ve/veya bu amaca yönelik sözleşmeler yapmaya yetkilidir. Alıcıların satış veya devir şartlarına uymalarını sağlamak amacıyla yapılacak sözleşmelerin niteliği ve içeriği Genel Müdürlükçe belirlenir.
Tanzim satışı yapılan arsalar üzerine plan amacına uygun yapı veya tesis yapılmadıkça üçüncü kişilere satış, devir ve temlik yapılamayacağı ve haczedilemeyeceği konusunda tapu kayıtlarına şerh konur.
Şerhin İstisnaları
İmar uygulaması sonucu, tarımsal niteliği veya doğal karakteri korunacak, ağaçlandırılacak, yapı yasağı getirilen, sit alanlarında kalan, imar mevzuatına göre yapılaşmanın mümkün olmadığı yerler, kamu kurum veya kuruluşlarına devredilen yerler ile arsa edindirme sertifikası karşılığı satış yapılmak suretiyle, Genel Müdürlük mülkiyetinden çıkartılan taşınmazların tapu kayıtlarına şerh konulmaz.
Şerhin Kaldırılması
Taşınmaz malların imar planı ile kullanım amacının değiştirilmesi; yapı kullanma izin belgesinin alınması; mahkemece inşaatın bittiğine dair tespit kararının verilmesi; satış şartlarına uygun altyapı, yapı, tesis yapılmasının tamamen yahut gayrimuayyen bir süre için imkansız olduğunun anlaşılması; imar uygulaması sonucu şerh konulması gerekmeyen bir taşınmaz mal ile birleştirilmesi durumlarında, Genel Müdürlük şerhi kaldırabilir.
Şerhli Taşınmazlar Üzerine Ayni Hak Tesisi
Konulan şerhin korunması kaydıyla, taşınmaz mal üzerine plan amacına uygun alt yapı, yapı veya tesis yapılabilmesini sağlamak amacıyla ayni hak tesis edilebilir. Bu konuda usul ve esasları Genel Müdürlük belirler.
Şerh Korunarak Devre İzin
Kooperatif birlikleri ve merkez birlikleri tarafından alınan arsaların uygulamayı yapacak kooperatiflere tahsisi halinde şerhin korunarak arsanın devrine izin verilebilir.
ÜÇÜNCÜ BÖLÜM
Çeşitli Hükümler
Yürürlükten Kaldırılan Hükümler
8/8/1994 tarihli ve 22015 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Arsa Ofisi Kanunu Uygulama Yönetmeliğinin 44 üncü maddesi yürürlükten kaldırılmıştır.
Bu Yönetmeliğin yürürlüğe girdiği tarihten önce satışı ve devri yapılan ve şerh konulan taşınmazlara da bu Yönetmelik hükümleri uygulanır.
Yürürlük
Bu Yönetmelik yayımı tarihinde yürürlüğe girer.
Yürütme
Bu Yönetmelik hükümlerini Arsa Ofisi Genel Müdürlüğünün bağlı olduğu Bakan yürütür.