BİRİNCİ BÖLÜM
Genel Hükümler
Amaç
Bu Yönetmeliğin amacı, Türk Silâhlı Kuvvetlerinde görevli askeri hâkimlerin, meslekî gelişmelerini sağlayacak olan yurt içinde ve yurt dışındaki meslek içi eğitim esaslarını, uygulama şekil ve usullerini tesbit etmek ve meslek içi eğitimin bu esaslara göre yürütülmesini sağlamaktır.
Kapsam
Bu Yönetmelik, Türk Silâhlı Kuvvetlerine mensup askerî hâkimleri kapsar. Yasal Dayanak
Yasal Dayanak
Bu Yönetmelik, 357 sayılı Askerî Hâkimler Kanununun EK-10, EK-11 ve EK-12 nci maddeleri ile 926 sayılı Türk Silâhlı Kuvvetleri Personel Kanununun 36 ncı maddesi uyarınca hazırlanmıştır.
Tanımlar
Bu Yönetmelikte geçen;
Bakanlık; Millî Savunma Bakanlığı’nı,
Bakan: Millî Savunma Bakanı’nı,
Müsteşar: Millî Savunma Bakanlığı
Müsteşarı’nı, Başkanlık: Millî Savunma Bakanlığı Askerî Adalet İşleri Başkanlığını,
Kurs: Belli konularda yeni veya gelişmiş bilgi ve beceri kazandıran eğitimi,
Lisansüstü öğrenim; Yüksek lisans (Master) ve doktorayı,
Seminer, müşahade gezisi, konferans,
sempozyum: Personelin yeni gelişmeler hakkında incelemelerde bulunmak, gelişmeleri yerinde görmek veya bu konularda bilgi edinmek üzere katıldığı faaliyetleri,
Meslek bilgisi sınavı: Hâkim subayların meslekleriyle ilgili konularda tâbi tutuldukları sınavı,
ifade eder.
Meslek İçi Eğitimin Amacı
Meslek içi eğitimin amacı mahkemelerin bağımsızlığı ve hâkimlik teminatına uygun olarak askeri hâkimlerin:
a. Lisansüstü eğitim, kurs, seminer, sempozyum, konferanslar ve benzeri yol ve yöntemlerle meslekî bilgi, kabiliyet, tecrübe, yeterlik ve liyakatlarını en üstün dereceye ulaştırmak suretiyle meslekî gelişmelerini,
b. Kazandıkları bilgi, tecrübe ve yeteneklerden görevlerde en uygun şekilde istifade etmelerini,
c. Temayüz ettikleri alan ve görevlerde, yetki ve sorumlulukları artacak şekilde kullanılmalarını,
sağlamaktır.
İlkeler
Meslek içi eğilim; mahkemelerin bağımsızlığı ve hâkimlik teminatı esaslarına göre, bu Yönetmelik kapsamına girenlerin bilgi, yetenek, verimlilik ve deneyimlerini geliştirmek ve artırmak üzere yurtiçinde ve yurtdışında:
a. Kurs,
b. Seminer, sempozyum, konferans, müşahade, gezisi ve benzeri faaliyetler,
c. Lisansüstü eğitim,
d. Yabancı dil eğitimi,
e. Tatbikat ve manevralara katılma,
f. Görevbaşı eğitimi,
Seklinde, genel bir plân çerçevesinde, yıllık programlara dayalı olarak yapılır.
Meslek içi eğitim, yargı hizmetlerini aksatmayacak şekilde gerçekleştirilir.
Yurt içinde yapılacak meslek içi eğitim; ihtiyaç ve şartlara göre, Merkezde veya illerde yapılır.
Meslek İçi eğitimin yapılacağı yer ve bu eğitimde lüzum görülecek araç ve gereçler için Bakanlık ve Türk Silâhlı Kuvvetleri kıt'a, karargâh ve kurumlan ile diğer kamu kurum ve kuruluşlarının imkânlarından yararlanılır.
Meslek İçi Eğitim Devreleri
Meslek içi eğitim programları, genel olarak üç meslekî gelişme devresine ayrılır.
a. Temel meslekî gelişim devresi:
Bu devrede personel, tecrübe ve ehliyet kazandırılacak şekilde temel ve diğer lüzumlu kurslara tâbi tutulur.
Personelin konferans, sempozyum ve seminerler yanında yabancı dil kurslarına ve rütbelerine göre, görevbaşı eğitimi şeklinde değişik yargı görevlerine katılmaları sağlanır.
b. İleri meslekî gelişme devresi:
Personeli meslekî gelişim hedeflerini elde etmek üzere geliştirmeye ve geliştirilmeye çalışılan yeteneklerine uygulama imkânı vererek daha fazla sorumluluklar taşıyan ve uzmanlık gerektiren görevlere hazırlamaya yönelik olan bu devrede, konferanslara iştirak yanında seminerler, sempozyum, müşahade gezisi ve yabancı dil kursları ve lisansüstü eğitim imkânları sağlanır.
c.Nihaî meslekî gelişme devresi:
Bu devrenin amacı; personelin belirlenmiş ihtisas alanlarında araştırmalar yapmasını temin etmek ve karargâh görevlerine ve yönetim sorumluluğu gerektiren daha yüksek görevlere getirilecek personelin tesbitini sağlamaktır.
Bu amaçla akademik seviyede konferans ve seminerler verdirilir, sempozyum ve müşahade gezilerine katılmaları sağlanır.
Genel Eğitim Plânı
Başkanlıkça, Genelkurmay Başkanlığı ve Kuvvet Komutanlıklarıyla işbirliği yapılmak suretiyle askerî hâkimlerin eğitim ihtiyaçları ve Bakanlık imkânları gözönünde tutularak, en az beş yıl süreli genel eğitim plânı hazırlanır.
Genel eğitim plânında; Türk Silâhlı Kuvvetleri Stratejik Hedef Plânı ve İnsangücü Temin ve Yetiştirme Plânlarında belirtilen ilkeler ve öngörülen hedefler gözönünde tutularak, Askerî Yargı ve yargı ile ilgili idari görevlerin etkin, verimli ve süratli bir şekilde yerine getirilmesine ilişkin esaslar belirtilir.
Genel eğitim plânı Bakan onayı ile kesinleşir.
İKİNCİ BÖLÜM
Yurt İçinde Meslek İçi Eğitim Uygulaması
Yıllık Eğitim Programları
Başkanlıkça; askerî hâkimlerin genel eğitim plânı çerçevesinde, yurt içinde meslek içi eğitimleri amacıyla yıllık eğitim programı hazırlanır.
Yıllık eğitim programlarında; program kapsamına alınanlar, eğitim görevlileri, eğitimin yeri, tarihi ve süresi ile uygulanacak eğitim sekli ve gerekli görülecek diğer konular belirtilir.
Program Müsteşar onayı ile kesinleşir. Kesinleşen program, Türk Silâhlı Kuvvetleri yıllık yurt içi eğitim ve öğrenim plânlarına dahil edilmek üzere Genelkurmay Başkanlığına gönderilir.
Eğitim Uygulama Programları
Yıllık eğitim programlarında yer alan konular hakkında, uygulama programları Başkanlıkça hazırlanır. Çalışmalar bu programa uygun olarak yürütülür.
Eğitim Görevlileri
Meslek içi eğitimde;
a. Askerî hâkimler,
b. Yüksek öğretim kurumlarında görev yapan öğretim, üyeleri,
c. Özel kanunlardaki hükümlere göre kamu kurum ve kuruluşları ile kamu kurumu niteliğindeki meslek kuruluşlarına mensup uzmanlar,
görevlendirilebilirler.
Ayrıca yüksek yargı organları ve Anayasal kuruluşların başkan ve üyeleriyle, yabancı ülkelerden gelen bilim adamları ve uzmanlara konferanslar, bildiriler verdirilmek suretiyle meslek içi eğitimde yararlanılabilir.
Yayınlar
Başkanlık, meslekle ilgili eserlerin basım, alım ve dağıtımını yaparak, dergi, broşür, duyuru ve açıklama yazıları yayımlayarak meslek içi eğitime yardımcı olur.
Yüksek Yargı Organlarında ve Diğer Kamu Kurum ve Kuruluşlarında Eğitim
Askeri hâkimler; yüksek mahkemelerde ve diğer resmî kurum ve kuruluşlarda meslekle ilgili konularda düzenlenen toplantı, seminer, konferans ve sempozyumlara gönderilebilirler. Karşılığı Bakanlık bütçesinden ödenmek üzere, Adalet Bakanlığı Eğitim Merkezi’nde uygulanan programın bir kısmını veya tamamını izleyebilirler.
Lisansüstü Eğitim
Askeri hâkimler sınıfları ile ilgili değişik görev yerlerinde daha yararlı olarak kullanılmalarını sağlamak amacıyla, 926 Sayılı Türk Silâhlı Kuvvetleri Personel Kanunu hükümlerine göre, lisansüstü eğitime gönderilebilirler.
İnsangücü Temin ve Yetiştirme Plânlarının Kuvvet Komutanlıklarınca hazırlanması sırasında, askerî hâkimlerin lisansüstü eğitimlerine hangi dallarda ve ne sayıda ihtiyaç duyulduğu hususu ile sayılarının tesbiti Bakanlığın görüş veya koordinesi alınarak tesbit edilir.
Yabancı Dil Eğitimi
Askeri hâkimlerin yabancı dil bilgilerini artırmak amacıyla, Genelkurmay Başkanlığınca Silâhlı Kuvvetler dil okullarından kontenjan ayrılır.
Kontenjanlara Ütğm., Alb. rütbelerindeki bütün askerî hâkimler müracaat edebilir.
Müracaatçılarda aranacak nitelikler ve işlemlerde izlenecek hususlar için Meslek ve Yabancı Dil Sınavları Yönergesi hükümleri uygulanır.
Kuvvet Komutanlarının “UYGUNDUR” kat’i hükmünü ihtiva eden nitelik belgeleri, Bakanlık’da toplanır.
Müracaatları kabul edilenler, Bakanlıkça yapılacak meslek bilgisi sınavına çağrılırlar. Çağrı emrinde sınavın yapılacağı yer ve tarih belirtilir.
Meslek bilgisi sınavı, Başkanlığın sorumluluğunda yazılı olarak yapılır ve sınav soruları ile cevap anahtarı Başkanlıkça hazırlanır.
Sınav kâğıtları Genelkurmay Adlî Müşaviri, Bakanlık Askerî Adalet İşleri Başkanı ve Kuvvet Komutanlıkları adlî müşavirlerinden oluşan kurulca değerlendirilir. Sınavı kazananların dil okullarına katılmalarını sağlayacak emir Kuvvet Komutanlıklarınca yayımlanır.
ÜÇÜNCÜ BÖLÜM
Yurt Dışında Meslek İçi Eğitim
Yurt Dışında Meslek İçi Eğitim
Askerî hâkimler, Bakanlık bütçesi veya dış yardım programlarından sağlanan malî imkânlardan yararlanmak suretiyle veya burs alarak lisansüstü eğitim-öğrenim, meslekî bilgi ve görgülerini artırmak üzere meslekleriyle ilgili araştırma yapmak, seminer, konferans, sempozyum ve yabana dil öğrenimi için yurt dışına veya NATO karargâhlarında görevbaşı eğitimine gönderilebilirler.
Uygulama Programı
Başkanlıkça, askeri hâkimlerin genel eğitim plânı çerçevesinde, meslek içi eğitim amacıyla yurt dışına gönderilmelerine ilişkin yıllık eğitim programı hazırlanır.
Program, Müsteşar onayı ile kesinleşir. Kesinleşen program, Türk Silâhlı Kuvvetleri yıllık yurt dışı eğitim ve öğrenim plânlarına dahil edilmek üzere Genelkurmay Başkanlığına gönderilir.
Süre
Yurt dışında kalış süresi seminer, konferans, sempozyum, kurs, NATO karargâhlarında görevbaşı eğitimi ve meslekî bilgi ve görgü artırma gibi görevler ile lisansüstü eğitim için lüzum görülen süre kadar olup, bu süre en fazla iki yıldır.
Adaylarda Aranacak Koşut ve Nitelikler
Adayların:
a. Meslekte fiilen 5 yıl başarıyla çalışmış olmaları,
b. Gönderileceği ülkenin dilinden veya öğrenimin uygulanacağı yabancı dilden yapılan ilgili yıl Genel Dil Sınavında yeterli baraj notunu atmaları,
c. Sicillerinin olumlu olması,
d. 296-4 Türk Silâhlı Kuvvetleri Yurtdışı Eğitim-Öğretime Personel Gönderme Esasları Yönergesinde yazılan eğitim ve öğrenim için yurtdışına gönderilecek personelde aranacak genel koşul ve nitelikleri taşımaları,
şarttır.
Seçim
Belirleme işleminde Millî Savunma Bakanlığı, Genelkurmay Başkanlığı, Kuvvet Komutanlıkları (Jandarma Genel Komutanlığı ve Sahil Güvenlik Komutanlığı dâhil) karargâhları kadrolarında görevli personele, hizmet gerekleri kapsamında öncelik tanınır.
Seminer, Meslekî Bilgi ve Görgüyü Artırma, Konferans, Sempozyum Amaçlarıyla Gönderme
Askerî hâkimler yargı ile ilgili gelişmeler hakkında incelemede bulunmak, gelişmeleri yerinde görmek veya bu konularda bilgi edinmek amacıyla seminer, konferans, sempozyum, meslekî bilgi ve görgüyü artırma şeklindeki çalışmalara katılmak üzere lüzumlu görülen süre kadar ve gerektiğinde gruplar halinde yurt dışına gönderilirler.
Tercümanlı gidişlerde yabana dil bilmek şartı aranmaz.
Yabancı Dil Öğrenimi İçin Personel Gönderme
Türk Silâhlı Kuvvetlerine bağlı dil okullarını bitirenler ile kendi imkânlarıyla yabancı dil öğrenen hâkim subaylar, onaylanmış yurt dışı eğitim-öğrenim programları uyarınca, yabancı dil bilgilerini artırmak üzere o dilin konuşulduğu yabancı ülkelere gönderilirler.
Adaylarda aranacak koşul ve nitelikler şunlardır:
a. 19 uncu maddede yazılı genel koşul ve niteliklere sahip olmak,
b. Ütğm., Alb. rütbelerinde bulunmak,
c. Son Genel Dil 1 inci Aşama Sınavından % 40-54 arasında not almış olmak,
d. Sağlık nedeniyle veya kıt'a ile gidişler hariç, üç ay ve daha fazla süre ile yurt dışında bulunmamış olmak,
e. Genelkurmay Başkanlığınca seçilmiş olmak.
Burslu Eğitim Öğrenime Gönderme
İkili veya çok taraflı anlaşmalar uyarınca masraflarının bir kısmı veya tamamı yabana devlet veya kurumlar tarafından veya Bakanlık bütçesinden karşılanmak üzere, nitelikleri uygun personel eğitim-öğretim konusu Türk Silâhlı Kuvvetleri ihtiyaçlarına uygun bulunmak şartıyla burslu olarak yurt dışına eğitim-öğrenime gönderilirler.
Adaylarda aranacak koşul ve nitelikler şunlardır:
a. 19 uncu maddede yazılı genel koşul ve niteliklere sahip olmak,
b. Burs duyurusunda belirtilen genel koşul ve niteliklere sahip olmak,
c. Ütğm., Alb. rütbelerinde bulunmak,
d. Gönderileceği ülkenin dilinden veya öğrenimin uygulanacağı yabancı dilden yapılan son Genel Dil 1 inci Aşama Sınavından en az % 50 not almış olmak,
e. İlgili devlet veya kurumca gerekli görüldüğü takdirde yapılacak mülakat, dil ve meslek sınavında başarılı olmak,
f. Genelkurmay Başkanlığınca seçilmiş olmak.
Yurt Dışında Yapılacak İşlemler
Yurt dışına gönderilen askerî hâkimlere, gidilecek yere göre belli bir araştırma konusu verilebilir. Ancak gönderilen yabancı kurum; uluslararası hukuk, askerî hukuk veya harp hukuku enstitüleri gibi belli bir konuda eğitim-öğretim veren kuruluşlar veya bir okul ise, dönüşte sertifika veya kurs belgesi istenir.
Bu gibi personel, dönüş tarihinden sonraki bir ay içinde 296-4 Türk Silâhlı Kuvvetleri Yurtdışı Eğitim-öğretime Personel Gönderme Esasları Yönergesine göre eğitim-öğrenim dönüş raporu vermek zorundadır.
DÖRDÜNCÜ BÖLÜM
Askerî Eğitim Faaliyetleri
Konferans, Tatbikat ve Manevralar
Adli müşavirlik kadrolarında veya disiplin subaylığı görevlerinde bulunan askerî hâkimler, yargı hizmetlerini aksatmamak şartı ile, teşkilatında bulundukları komutanlığın lüzum görmesi halinde, komutanlıkça plânlanan kıt'a konferanslarına, atışlı ve atışsız kıt'a tatbikatları, kadro tatbikatları, harp oyunları ve plân tatbikatlarına, müşahit veya izleyici olarak katılırlar.
Kendilerinden alârm, seferberlik, olağanüstü hal, sıkıyönetim ve savaş hallerinde uygulanacak yasal hükümler, ikili veya çok taraflı tatbikatlarda yabancı kuvvet mensuplarının Türk vatandaşlarına karşı işleyecekleri suçlar nedeniyle çıkan uyuşmazlıklar, kuvvetler statüsü, gönderen devlet kuvvetlerinin kabul eden devlet dahilinde silâh kullanma ve tutuklama yetkileri ve benzeri durumlarda uygulanabilecek yasal hükümler hakkında görüş istenebilir.
Askeri Eğitim Faaliyetlerinden Muafiyet
Askeri hâkimler askeri eğitim faaliyetlerine katılmazlar.
BEŞİNCİ BÖLÜM
Çeşitli Hükümler
Zorunlu Giderlerin Ödenmesi
Meslek içi eğitime katılan personelin ilgili mevzuata göre ödenmesi gereken geçici görev yollukları ve yol masrafları, kayıt ücreti, eğitim malzemesi ve benzeri giderleri Bakanlık Bütçesinden karşılanır.
Meslek bilgisi sınavı için çağrılan personele yol masrafı ve harcırah verilmez.
Sonuç Belgesi
Meslek içi eğitime katılan personele, bir belge veya sertifika verilir. Bir nüshası şahsi dosyasında muhafaza edilerek durum sicil kayıtlarına işlenir.
Yürürlük
Sayıştayın görüşü alınarak hazırlanan bu Yönetmelik Resmi Gazete’de yayımı tarihinde yürürlüğe girer.
Yürütme
Bu Yönetmelik hükümlerini Millî Savunma Bakanı yürütür.