Kuruluş
2547 sayılı Yükseköğretim Kanununun 7 nci maddesinin (d) bendinin 2 numaralı alt bendi gereğince İstanbul Beykent Üniversitesi Rektörlüğüne bağlı bir birim olmak üzere, "Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi Araştırma ve Uygulama Merkezi" kurulmuştur.
Amaç
Atatürk ilkelerini ve inkılaplarını içtenlikle benimseyen, ulusal birlik ve bütünlüğü sağlamayı, anayasal düzeni korumayı görev edinen, özgür düşünceli Türk gençleri yetiştirmek üzere;
a) İnkılap Tarihi,
b) Atatürk ilkeleri ve bu ilkelerin somut biçimde gerçekleştiği ilerici oluşumları,
c) Atatürkçü dünya görüşünün çağımızdaki yeri ve önemi, konularında araştırma ve inceleme ile eğitim-öğretimi destekleme etkinliklerinde bulunmaktır.
Faaliyet Alanları
İstanbul Beykent Üniversitesi Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi Araştırma ve Uygulama Merkezi, aşağıda belirtilen etkinlikleri yürütür.
a) İnkılap Tarihi, Atatürk ve Atatürkçülük ile ilgili belge ve kaynaklardan oluşan kitaplık ve arşiv kurmak,
b) Bu konularda kamuya açık konferanslar, seminerler açıkoturumlar (paneller) düzenlemek ve sergiler açmak,
c) Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi konusunda araştırma ve inceleme yapan kuruluşlarla bilimsel dayanışmada bulunmak,
d) Milli bayramlar, kurtuluş günleri ve diğer önemli günlerde toplantılar düzenlemek,
e) Öğrenciler arasında, merkezin amaçları doğrultusunda yarışmalar düzenlemek ve bunları ödüllendirmek,
f) Atatürk, Atatürkçülük ve İnkılap Tarihi konularında hazırlanmış kaynak eserler (telif, çeviri) ile araştırma ve uygulama merkezinde yapılan bilimsel inceleme ve araştırmaları yayımlamak.
Örgütleme
Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi Araştırma ve Uygulama Merkezi, aşağıdaki organlardan oluşur:
a) Müdür
b) Yönetim Kurulu
c) Danışma Kurulu
Müdür
Müdür Üniversitenin aylıklı ve devamlı statüdeki öğretim elemanları arasından Rektör tarafından üç yıl süre ile görevlendirilir. Görev süresi sona eren Müdür yeniden görevlendirilebilir. Müdür, görevlendirildiği aynı usul ile görevden alınabilir. Müdür çalışmalarında kendisine yardımcı olmak üzere, Üniversitenin aylıklı ve devamlı statüdeki öğretim elemanları arasından bir kişiyi Müdür Yardımcısı olarak görevlendirmek üzere Rektörün onayına sunar. Müdürün görevi sona erdiğinde Müdür Yardımcısının görevi de sona ermiş sayılır. Müdürün geçici olarak görevinden ayrılması halinde yerine Müdür Yardımcısı, o da bulunmadığı zamanlarda ise Yönetim Kurulu üyelerinin birisi vekâlet eder. Vekâlet altı aydan uzun sürerse yerine yeni Müdür görevlendirilir.
Müdür, Merkezin çalışmalarının düzenli olarak yürütülmesinden ve geliştirilmesinden Rektöre karşı sorumludur.
Müdürün Görevleri
Müdürün görevleri şunlardır:
a) Bu Yönetmelikle merkeze verilmiş olan görevlerin yerine getirilmesine çalışmak, merkezi temsil etmek,
b) Yönetim Kurulu ve Danışma Kurulunu toplantıya çağırmak, gündemi hazırlamak ve toplantıları yönetmek,
c) Çalışma programlarını yürütmek,
d) Her yılın etkinlik raporunu hazırlamak.
Yönetim Kurulu
Yönetim Kurulu; Müdür ve Üniversitenin öğretim elemanları arasından Müdürün önerisi ve Rektör tarafından üç yıl süre ile görevlendirilen dört üye olmak üzere toplam beş üyeden oluşur. Görev süresi biten üyeler tekrar görevlendirilebilir. Üyeliğin herhangi bir nedenle boşalması halinde kalan süreyi tamamlamak üzere yeni üye görevlendirilebilir.
Müdür, Yönetim Kurulunun başkanıdır. Yönetim Kurulu; Müdürün daveti üzerine yılda en az iki kez salt çoğunlukla toplanır ve kararlar oy çokluğu ile alınır. Müdür, gerekli gördüğü durumlarda, Yönetim Kurulunu olağanüstü toplantıya çağırabilir.
Yönetim Kurulunun Görevleri
Yönetim Kurulu, Müdürün başkanlığında en az ayda bir defa toplanarak merkezin düzenleyeceği etkinlikler ve yönetimle ilgili konularda karar alır. Müdürün her eğitim-öğretim yılı sonunda hazırlayacağı etkinlik raporunun genel ilkelerini belirler ve sonraki yıla ilişkin çalışma programını hazırlar.
Danışma Kurulu
Danışma Kurulu, Üniversitede görev yapan öğretim elemanları ve istekleri halinde Merkezin çalışmaları ile ilgili Devlet ve vakıf üniversiteleri öğretim elemanlarından, çeşitli kamu ve özel sektör veya sivil toplum kuruluşları çalışanlarından, Yönetim Kurulu tarafından önerilen ve Rektör tarafından üç yıllığına Üniversite için gönüllük esası ile çalışmaların yapılması amacıyla görevlendirilen temsilcilerden oluşur. Danışma Kurulu, Müdür dışında en az dört, en fazla on üyeden oluşur. Görev süresi bitmeden görevlerinden ayrılan üyelerin yerine kalan süreyi tamamlamak için Rektör tarafından yeni üyeler görevlendirilir. Görev süresi biten üye tekrar görevlendirilebilir. Merkezin faaliyetleri hakkında istişari nitelikte görüş bildiren Danışma Kuruluna Müdür başkanlık eder. Müdür yardımcısı, Danışma Kurulunun doğal üyesidir. Danışma Kurulu, Müdürün çağrısı üzerine yılda en az bir defa toplanır. Danışma Kurulunda salt çoğunluk koşulu aranmaz.
Danışma Kurulunun Görevi ve Toplanması
Danışma Kurulu, merkezin çalışmalarına görüş ve önerileriyle katkıda bulunan organdır. Her yıl en az bir kere, Müdür tarafından belirlenecek tarihte, Müdürün başkanlığında toplanır.
Kadro ve Atama
Merkezin akademik, teknik ve idari personel ihtiyacı 2547 sayılı Yükseköğretim Kanununun 13 üncü maddesinin (b) bendi uyarınca Rektör tarafından görevlendirilecek elemanlarca karşılanır.
Yürürlük
Bu Yönetmelik yayımı tarihinde yürürlüğe girer.
Yürütme
Bu Yönetmelik hükümlerini, İstanbul Beykent Üniversitesi Rektörü yürütür.