BİRİNCİ KISIM
Genel Hükümler
BİRİNCİ BÖLÜM
Amaç, Kapsam ve Tanımlar
Amaç
Personelin, Kapsam Dışı statüde işe alınması, nakil, terfi, kadro, çalışma esasları, sosyal, idari, mali ve diğer özlük hakları ile disiplin yönünden tabi olacakları hükümler bu Yönetmelikle düzenlenmiştir.
Kapsam ve Dayanak
Bu Yönetmelik BOTAŞ Genel Müdürlüğü daimi kadrolarında kapsam dışı görev unvanlarında çalışan personele uygulanır.
Bu Yönetmelik, 399 sayılı Kamu İktisadi Teşebbüsleri Personel Rejiminin Düzenlenmesine Dair Kanun Hükmünde Kararnamenin Geçici 9 uncu maddesine göre hazırlanmıştır.
Tanımlar
Görev Derecesi: Personelin görev unvanına göre Tablo 1’de gösterilen derecesidir.
Teşekkül : Boru Hatları ile Petrol Taşıma A.Ş.
Görev Unvan : Personelin Tablo 1’de gösterilen üstleneceği görevin adıdır.
Yönetici Unvan: Tablo 1’de belirlenen Genel Müdür ve Genel Müdür Yardımcıları dışında kalan Yönetici unvanlardır.
Görevde Yükselme: Personelin bulunduğu görev derecesindeki unvandan daha üst derecedeki unvana atanmasıdır.
Kademe Bekleme Süresi: Personelin, bulunduğu kademede bekleyeceği bir terfi yılıdır.
Derece Terfi: Bulunduğu derecede üst üste 3 yıl olumlu sicil alarak kademe terfi alan personelin unvan değişikliği yapılmaksızın alacağı bir üst derecedir.
Kademe Terfi: Personelin, idrak ettiği her hizmet yılı için bulunduğu derecede alacağı bir üst kademedir.
Naklen Tayin: Teşekkülün hizmet verimliliğinin artırılması esasından hareketle, işgücü ihtiyacındaki artış ve değişiklikleri karşılamak ve etkin bir yönetim için personelin isteği üzerine veya hizmetin gereği olarak resen aynı veya başka bir göreve ve/veya işyerine atanmasına naklen tayin denir.
Kademe Aralığı: Her derecenin başlangıç kademesi ile bir sonraki kademe arasındaki ücret farkıdır.
Dış Hizmet: Personelin, Teşekküle atanmaya esas lisans mezuniyetinden sonra ve bu lisans alanına uygun olarak kamu hizmetindeki veya özel sektördeki görevlerde geçen çalışmasıdır.
Kazanılmış Ücret Kademesi: Personelin, tahsil ve itibari hizmet süresine göre yapılmış olan intibakı ve idrak ettiği yıllar için almış olduğu kıdemlerle bulunan kademedir.
İtibari Hizmet Süresi: Teşekkülde geçen hizmet süreleri ile kabul edilen dış hizmet sürelerinin toplamıdır.
Ücret Skalası: Personelin görev derecesi ve kademesine göre alacağı ücreti gösteren tablodur.
Meslek Unvanları: Özel yarışma sınavına tabi tutulmak suretiyle girilen ve belirli bir yetişme programı sonrası yeterlik sınavına tabi tutulan Tablo 1’de belirtilen unvanlardır.
İKİNCİ BÖLÜM
İdari Hükümler
Kadro
Program kadro, her yıl iş programı ile birlikte Genel Müdürlüğün önerisi ve Yönetim Kurulunun Onayı ile belirlenir ve onay tarihi itibariyle yürürlüğe girer. Yeni kadro Yönetim Kurulunca onaylanıncaya kadar bir önceki yılın kadrosu yürürlükte kalır.
İşe Alma
İşe almada 18/5/1983 tarihli ve 83/6750 sayılı Bakanlar Kurulu Kararıyla yürürlüğe konulan Kamu Kurum ve Kuruluşlarının Daimi Kadrolarına İlk Defa İşçi Olarak Alınacaklar Hakkında Uygulanacak Sınav Yönetmeliği ve buna paralel düzenlenmiş dahili mevzuat hükümleri uygulanır.
Kadro derecesi 1 olan personelin ataması Genel Müdürün teklifi ile Yönetim Kurulunca yapılır.
Yabancı uyruklular Yönetim Kurulu Kararı ile çalıştırılır.
Yukarıda belirtilenler dışında kalan kapsam dışı personelin işe alınması, işten çıkarılması, görev derecesinin, görev unvanının veya görev yerinin değiştirilmesi Genel Müdür veya yetkili kılacağı kimseler tarafından yapılır.
Yeni işe başlayan personel, Teşekkülü tanıması, yapacağı işle ilgili görev yetki ve sorumluluklarını öğrenmesi ve mevzuatlar hakkında bilgilendirilmesi için merkezde İnsan Kaynakları ve Eğitim Daire Başkanlığı ile taşra teşkilatlarındaki personel ünitesinden başlamak üzere meslek grubuna göre ilgili birimlerce oryantasyon eğitimine tabi tutulur.
Teşekkülümüzden bağlı ortaklıklarına ve bu yerlerden Teşekkülümüze yapılacak personel devri ancak Teşekkülümüz Yönetim Kurulunun izni ve bu izne dayanılarak taraflar arasında düzenlenecek protokolle mümkündür.
Muvazzaf askerlik görevini ifa etmek amacıyla işinden ayrılan personel, bu görevin sona ermesinden itibaren 1 ay içinde işe girme talebinde bulunursa, hizmetine ihtiyacın devam etmesi durumunda Teşekkülce işe alınır.
İşe Almada Aranan Şartlar
a) Genel Şartlar :
1) Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmak,
2) Kamu haklarından yoksun bulunmamak,
3) Askerlikle ilişiği bulunmamak,
4) Taksirli suçlar ve aşağıda sayılan suçlar dışında tecil edilmiş hükümler hariç olmak üzere, ağır hapis veya 6 aydan fazla hapis veyahut affa uğramış olsalar bile devletin şahsiyetine karşı işlenen suçlarla, zimmet, ihtilas, irtikap, rüşvet, hırsızlık, dolandırıcılık, sahtecilik, inancı kötüye kullanma, dolanlı iflas gibi yüz kızartıcı veya şeref ve haysiyet kırıcı suçtan veya istimal ve istihlak kaçakçılığı hariç kaçakçılık, resmi ihale ve alım satımlara fesat karıştırma, devlet sırlarını açığa vurma suçlarından dolayı hükümlü bulunmadığını savcılıktan alacağı bir belge ile ispat etmek,
5) Görevini yapmasına engel olabilecek akıl hastalığı, vücut sakatlığı ve özrü bulunmamak,
6) Hakkında yapılacak soruşturma veya araştırmadan olumlu sonuç almak,
7) Daha önce çalışmış olduğu işyerinden veya Teşekkülden cezalı olarak çıkarılmış veya müstafi sayılmış olmamak.
b) Özel Şartlar : Atama yapılacak kadrolar için sınav öncesi Genel Müdürlükçe ayrıca belirlenir.
Kanuni yükümlülükler çerçevesinde istihdam zorunluluğu olan personel için konu ile ilgili özel şartlar dikkate alınır.
Görev ve hizmetin niteliği dikkate alınarak genel şartlara ilaveten aranılacak şartlar hizmet grubunun öngördüğü öğretim ve eğitim kurumlarıyla bunların ilgili bölümleri, lisan bilgisi, iş tecrübesi, mesleki ehliyet, kurs, oda kaydı ve benzeri belgeler ile işyerleri ve hizmetlerinin gerektirdiği diğer şart ve tercihlerde göz önünde bulundurulur. Ayrıca, işe alınacak personelin 18 yaşını doldurmuş olması gerekir.
Atama, Naklen Tayin ve İntibak Esasları
Personelin atanmaları bu Yönetmeliğin ekinde yer alan Tablo 1’deki esaslar dâhilinde yapılır. Ancak;
a) Teşekkülde Genel Müdür ve Genel Müdür Yardımcısı olarak çalışmakta iken herhangi bir sebeple görevinden alınanların, almakta oldukları ücretle genel müdür başmüşaviri kadrosuna atamaları yapılır. Söz konusu personelin kademe ilerlemesi ve ücret zammı, itibari hizmet süresi dikkate alınarak, yeni görevinin derecesi üzerinden verilir.
b) Bu Yönetmeliğin eki Tablo 1’de yer alan esaslar hariç olmak üzere; iç denetçi dışındaki görev derecesi 4 ve 5 olan meslek unvanlarına Teşekkül içinden hiçbir şekilde sınavsız atama yapılamaz. Yapılan sınavlara ilişkin usul ve esaslar Yönetim Kurulunca belirlenir.
c) Görev derecesi 4 olan iç denetçi unvanına atanacaklarda 399 sayılı Kanun Hükmünde Kararnamede öngörülen şartlar aranır ve atamaları Yönetim Kurulu tarafından yapılır.
ç) Kapsam içi statüde çalışan personelden bu Yönetmeliğin ekinde yer alan Tablo 1’deki tahsil şartı ile Teşekkül ilgili mevzuatında belirlenen şartları sağlayanlar sınav ile uzman yardımcısı, mühendis, avukat ve memur unvanına atanabilirler.
d) Teşekkülde toplu iş sözleşmesine tabi olarak çalışmakta iken bu Yönetmelik kapsamındaki bir görev unvanına atanan personelin ücret intibakında; uygun lisans mezuniyetinden itibaren Teşekkülde geçen hizmetlerinin beş yılı dikkate alınır.
e) Genel müdür başmüşaviri, müşavir, görev derecesi 1 olan başmüfettiş, görev derecesi 1 olan iç denetçi ve yönetici personelin görev değişikliğinde verilecek unvanlara terfian atama yapılmaz.
f) Personelin naklen tayinine dair usul ve esaslar Yönetim Kurulunca belirlenir. Görev yeri değişen personel; uhdesinde bulunan demirbaş, ayniyat, para, kıymetli evrak veya sair kıymetler ile Teşekküle ait vesikaları amirlerince gösterilecek kimselere, böyle bir kimse gösterilmemiş ise bizzat amirlerine kurallarına uygun olarak devir ve teslim etmek zorundadır. Söz konusu devir ve teslim usulüne uygun olarak yapılmadıkça personel görevinden ayrılamaz.
g) Personelin Tablo-1’deki görev derecesi 3 olan müşavir avukat ve iç denetçi meslek unvanlarına atanabilmesi için görev derecesi 4-A olan meslek unvanını haiz olması gerekir.
Geçici Görevlendirme
Görev derecesi (1) olan personel de dahil tüm personel ihtiyaç halinde mevcut mali haklarıyla birlikte eğitim ve deneyimlerine uygun ünitelerde mevcut unvanlarını koruyarak Genel Müdürlük Oluru ile geçici olarak görevlendirilebilir.
Atamalarda İşe Başlama Süresi
a) Teşekkülde bir göreve atananlar, 15 gün içinde göreve başlamadıkları taktirde atama işlemleri geçersiz sayılır.
Bu 15 günlük sürenin başlangıcı, ilgilinin imzası alınmak suretiyle veya iadeli taahhütlü mektupla bildirim yapılması halinde tebliğ tarihi, gösterdiği adrese telgrafla bildirim yapılması halinde ise, belgelerin postaya verildiği günün ertesi günüdür.
Ancak, bu sürenin uzatılması isteği ilgilinin Genel Müdürlükçe kabul edilir bir özür göstermesi durumunda dikkate alınabilir.
b) Nakillerde görev mahalli değişenler eski işyerinden ayrıldıkları tarihten itibaren en geç 15 gün içinde, görev mahalli değişmeyenler ise eski işyerinden ayrıldıklarının ertesi günü yeni görevine başlamak zorundadırlar.
c) 24/11/1994 tarihli ve 4046 sayılı Özelleştirme Uygulamalarının Düzenlenmesine Dair Kanun kapsamında Teşekküle atananlar için de aynı esaslar uygulanır.
Deneme Süresi
Açıktan atanan personel, işe başlama tarihinden itibaren 60 gün süre ile denemeye tabi tutulur. Bu süre içinde Teşekkül veya personel bildirimsiz olarak hizmet akdini feshedebilir.
İmza, İmza Yetkisi ve Kullanılması
Personel, ihtiyaç duyulması halinde;
Yetkilerini aşmamak ve merci tecavüzünde bulunmamak kaydıyla, gerektiğinde, Teşekkül içi işlemlerde imzasını kullanabilir.
Ancak, Teşekkül dışı işlemlerde imzasını kullanabilmesi için kendisine imza yetkisi verilmiş olması şarttır.
Çalışma Şartları
Bu Yönetmelik kapsamında bulunan personel için çalışma süresi, haftada 5 gün çalışma, 2 gün tatil esasına göre düzenlenir. Normal çalışma süresi günde 8 saat olmak üzere haftada 40 saattir. Çalışma saatleri işyerlerinin özellikleri mevsim ya da iş gereklerinden doğacak zorunluluk hallerinde Genel Müdürlükçe yeniden düzenlenebilir.
İş yeri ve yapılan işin gerekleri doğrultusunda personel vardiyalı çalıştırılabilir. 24 saat devamlı olarak çalışılan iş yerlerinde personelin kesintisiz 20 gün iş yerinde kalması halinde 10 gün, kesintisiz 14 gün iş yerinde kalması halinde ise 7 gün izin kullandırılır. Bu şekilde verilen izinler birleştirilemez. Vardiyalı çalışmalara ilişkin diğer usul ve esaslar Genel Müdürlükçe düzenlenir.
Normal çalışma süresi dışında rızası alınmak kaydıyla personele fazla çalışma yaptırılabilir. Fazla çalışılan süreler için fazla çalışma ücreti yerine, fazla çalışılan her saat için bir saat otuz dakika çalışma süreleri içerisinde serbest zaman olarak kullandırılabilir.
Çalışılmış Gibi Sayılan Haller
a) Personelin uğradığı kaza veya tutulduğu hastalıktan ötürü işine gidemediği günler,
b) Kadın personele doğumdan önce ve sonra verilen hastalık izinleri,
c) Personelin muvazzaf askerlik hizmeti dışında tatbikat, seferberlik veya herhangi bir kanundan dolayı görevlendirilmesi nedeniyle işine gidemediği günler,
d) Çalışmakta olduğu işyerinde, zorlayıcı sebepler yüzünden işin aralıksız bir haftadan çok tatil edilmesi sonucu olarak personelin çalışmadan geçirdiği zamanın 15 günü,
e) 4857 sayılı İş Kanununun 66 ncı maddesinde sözü geçen zamanlar,
f) Personelin toplantılara katılma, hakem kurullarında bulunmaları, meclis, kurul, komisyon ve toplantılara, milletlerarası teşekküllerin konferans, kongre veya komitelerine katılmaları sebebiyle işlerine devam edemedikleri günler,
g) Hafta tatili, ulusal bayram ve genel tatil günleri,
h) Personelin evlenmelerinde veya ana, baba, eşlerinin, kardeş ve çocuklarının ölümünde kullandıkları izinler,
ı) Genel Müdürlük tarafından verilen diğer izinler,
j) Personele verilen yıllık ücretli izin süreleri.
Mevzuat Hükümlerine Uyulması
Personel görevini tam ve zamanında yapmakla ve görevine ait kanun, tüzük, yönetmelik, sirküler, karar ve emirleri bilmekle ve bunlara uymakla yükümlüdür. Bilmemek mazeret teşkil etmez.
Hiyerarşiye Uyulması
Personel başvurusunu en yakın amirine yapar. Acil durumlarda bağlı bulunduğu amirinden daha üst yetkiliden emir alırsa bu emri yapmak ve sonradan bağlı bulunduğu amirine bildirmekle yükümlüdür.
Amirinden şikayetçi olan personel, şikayetini bir üst amire bildirir. Bir üst amirden şikayetçi olanlar şikayetlerini en yakın amire yaparlar. En yakın amir de, şikayet olunan amiri atlayarak şikayeti daha üst düzeydeki amirine iletir.
Tek ve Müşterek Sorumluluk
Personel yaptığı işlerin sonucundan doğrudan doğruya sorumlu olduğu gibi emrindeki personel tarafından yapılan işlerden de sorumludur.
Emri Yerine Getirme ve Kanunsuz Emir
Personel, amirinin verdiği emirleri yerine getirmekle yükümlüdür. Amirin verdiği emri kanunlara aykırı görürse, yerine getirmeden aykırılığı emri verene bildirir. Amir emirde ısrar eder ve yazılı olarak bildirirse emri yerine getiren sorumlu olmaz. Sorumluluk emri verene aittir. Ancak, konusu suç teşkil eden emir hiçbir suretle yerine getirilmez. Yerine getiren kimse sorumluluktan kurtulamaz.
Personel amirinden aldığı emri konusu suç olmadığı halde yanlış değerlendirip suç sayar ve emri yerine getirmezse amir gecikmenin zarar getirebileceği durumlarda hizmetin diğer bir görevli tarafından yapılmasını sağlar veya kendisi yapar.
Konusu suç olan emir hiçbir suretle yerine getirilemez. Yerine getiren kimse sorumluluktan kurtulamaz.
Demeç ve Konferanslar
Personelin, Teşekkülün faaliyetleri konusunda kitap neşretmesi, dergi ve gazetelere yazı yazması, demeç ve konferanslar vermesi, Genel Müdür ya da yetki vereceği makamın iznine bağlı olduğu gibi yazdığı herhangi bir kitap veya yazıda Teşekküldeki unvanını kullanması da Genel Müdür ya da yetki vereceği makamın iznine bağlıdır.
Buna uymayan personel hakkında disiplin hükümleri uygulanır.
Disiplin Cezaları ve Görevden Uzaklaştırma
Disiplin cezası ve görevden uzaklaştırmayı gerektiren durumlarda, 4857 sayılı Kanuna uygun olarak Yönetim Kurulunca belirlenen ve personele tebliğ edilen disiplin ve görevden uzaklaştırma hükümleri uygulanır.
İkametgah Adresi
Personel ev adresini ve bu adreste meydana gelen değişiklikleri, varsa telefon numarasını ve bununla ilgili hazırlanmış formu doldurarak İnsan Kaynakları ve Eğitim Daire Başkanlığına bildirmeye mecburdur.
Medeni Durumdaki Değişiklikler
Personel medeni durumunda meydana gelen değişikliği en kısa sürede konuya ilişkin belgelerle birlikte yazılı olarak İnsan Kaynakları ve Eğitim Daire Başkanlığına bildirmek zorundadır.
Takdirname ve Ödül
a) Takdirname: Görevinde olağanüstü gayret ve çalışması ile başarı gösteren personele ünite amirinin teklifi ile Genel Müdür tarafından takdirname verilebilir. Takdirname ilgilinin siciline işlenir.
b) Ödül :Olağanüstü gayret ve çalışmaları, teknik bir bilgiye dayanan şahsi gayret ve teşebbüsleri sayesinde Teşekkülün giderlerinde önemli tasarruflar veya gelirlerinde önemli artış sağlayan, doğabilecek bir zararın doğal felaket veya herhangi bir tehlikenin önlenmesi veya oluşumundan sonra kurtarma çalışmalarında çaba sarf eden personele ödül verilebilir.
Ödülün nev’i ve miktarı Genel Müdür tarafından tespit edilir.
Teşekkül Dışında Çalışma
Personelin, mesai saatleri içinde veya dışında resmi veya özel kuruluşlarda bir görevde çalışmaması ve ticari faaliyette bulunmaması esastır.
Personelin Teşekkül müteahhitleri, satıcıları, müşterileri ve Teşekkülle ilgili diğer gerçek ve tüzel kişiler nezdinde olmamak, Teşekküldeki işini etkilememek kaydıyla mesai saatleri dışında, kendi özel emlak ve arazilerini işletmeleri, bilimsel ve sosyal kurumlarda, derneklerde, vakıflarda ve kar esasına dayanmayan kooperatiflerde çalışmaları mümkündür.
Teşekkül personeli Türk Ticaret Kanununa göre Tacir veya Esnaf sayılmalarını gerektirecek bir faaliyette bulunamaz.
Personel, Genel Müdürlüğün izni ile mesai saatleri içinde ve dışında öğretim kurumlarında görev alabilir.
Teşekkül personeli Bağlı Ortaklıklarda Yönetim Kurulu Kararı ile geçici görevle çalıştırılabilir.
Yukarıda belirtilen hükümler ve bu konudaki mevzuata aykırı hareket ettiği tespit edilenler hakkında disiplin hükümleri uygulanır.
Hizmet Belgesi
Personelin talebi üzerine, hizmetlerinin tamamını ve bulunduğu görevleri gösteren bir belge düzenlenerek verilir.
İş Kazası
Aşağıdaki hal ve durumlar iş kazası olarak kabul edilir.
a) Personelin işyerinde bulunduğu sırada,
b) Teşekkül tarafından yürütülmekte olan iş dolayısıyla,
c) Personelin, Teşekkül tarafından görev ile başka bir yere gönderilmesi yüzünden asıl işini yapmaksızın geçen zamanlarda,
d) Emzikli kadın personelin çocuğuna süt vermek için ayrılan zamanlarda,
e) Personelin, Teşekkülce sağlanan bir taşıtla işin yapıldığı yere toplu olarak götürülüp getirilmeleri sırasında,
meydana gelen kaza sebebiyle, hemen veya sonradan bedeni, ruhi ve akli arızaya uğraması.
Meslek Hastalığı
Meslek Hastalığı personelin çalıştırıldığı işin niteliğine göre tekrarlanan bir sebeple veya işin yürütüm şartları yüzünden uğradığı geçici veya sürekli hastalık, sakatlık veya ruhi arıza halleridir.
17/7/1964 tarihli ve 506 sayılı Sosyal Sigortalar Kanununa göre tespit edilmiş olan hastalıklar listesi dışında herhangi bir hastalığın meslek hastalığı sayılıp sayılmaması üzerinde çıkabilecek uyuşmazlıklar, Sosyal Sigorta Yüksek Sağlık Kurulunca karara bağlanır.
Maluliyet Derecesi
İş kazası veya meslek hastalığı sonucu olan malullüklerde meslekte kazanma gücünün azalma oranı 506 sayılı Sosyal Sigortalar Kanununa göre belirlenir.
ÜÇÜNCÜ BÖLÜM
İzinler
İzin Çeşitleri
Personelin kullanabileceği izinler şunlardır;
a) Yıllık ücretli izin,
b) Ücretli Mazeret izni,
c) Hastalık izni,
d) Ücretsiz izin,
e) Doğum ve emzirme izni,
f) Askerlik izni.
Yıllık Ücretli İzin ve İzin Avansı
Personele, 1 yıldan 5 yıla kadar hizmeti olanlara 23, 5 yıldan 10 yıla kadar hizmeti olanlara 28, 10 yıldan fazla hizmeti olanlara 30 iş günü yıllık ücretli izin verilir.
Personelin izinlerinin onaylanması, kesilmesi ve iptaline ilişkin yetkilerin nasıl kullanılacağı Genel Müdür tarafından belirlenir. Personelin hak ettiği yıllık ücretli izinlerini cari yılda kullanması esastır. Kullanılmayan yıllık ücretli izinler Teşekkül tarafından kullandırılabilir.
Genel Müdür bu yetkiyi gerekli hallerde Genel Müdür Yardımcılarına devredebilir.
Yıllık ücretli izinlerin bir bölümü 12 iş gününden az olmamak üzere en fazla üç bölümde kullandırılması esastır.
Yıllık izne hak kazanabilmek için Teşekkülde en az bir yıl çalışmış olmak şarttır. Teşekküle yeni giren ve bu nedenle bir yılını doldurmadıkları için yıllık ücretli izin hakları doğmayan personele ilk yıllık ücretli iznine mahsuben 12 iş günü ücretli izin verilebilir. Yıllık ücretli iznin izne hak kazanılan takvim yılını takip eden yılın sonuna kadar kullanılması zorunludur. Personel, ilk yıllık iznini kazandıktan sonraki müteakip yıllık izinlerini takvim yılının başında kazanmış sayılır.
Bu Yönetmeliğin 13 üncü maddesinde sayılan haller dışındaki sebeplerle personelin devamının kesilmesi halinde bu boşlukları karşılayacak kadar hizmet süresi eklenir ve bu suretle personelin izin hakkını elde etmesi için gereken bir yıllık hizmet süresinin bitiş tarihi gelecek hizmet yılına aktarılır.
Yıllık izne ayrılan personele kullanacağı izin gün sayısına bakılmaksızın istediği takdirde yılda 1 defaya mahsus olmak üzere 1 çıplak brüt ücret tutarında, ilgili personelin tercihine göre 3, 6 veya 9 eşit taksitle geri ödemeli izin avansı verilir.
Yıllık ücretli izin kullanmakta iken hastalık nedeniyle sıhhi istirahat raporu alınması halinde yıllık ücretli izin rapor süresi kadar uzatılır.
Teşekkülce kabul edilebilecek mücbir bir sebebe dayanmaksızın izni bittiği halde göreve başlamayan personel müstafi sayılır.
Mazeret İzinleri
Personele belgelendirmesi kaydıyla;
a) Evlenmesi halinde önceki 15 gün veya sonraki 15 gün içinde 5 gün,
b) Ana, baba, eş, kardeş, çocuklar (üvey dâhil), eşinin annesi veya babasının ölümü halinde 5 gün,
c) Kendisinin veya eşinin, mülkiyetinde olan veya ikamet ettiği gayrimenkulün yangın, sel, zelzele ve diğer doğal afetlere uğraması halinde yerine ve hasarın derecesine göre 3 ila 7 gün,
ç) Eşinin doğum yapması veya evlat edinilmesi halinde 5 gün,
d) Ana veya babanın, eşin, kardeşin, çocukların (üvey dâhil), eşinin annesi veya babasının kaza geçirmesi veya ameliyatı halinde 2 iş günü,
e) Davacı, davalı, tanık ve bilirkişi sıfatlarıyla mahkemede geçirdiği süre kadar,
f) En az yüzde yetmiş oranında engelli veya süreğen hastalığı olan çocuğunun (üvey dahil) tedavisinde, hastalık raporuna dayalı olarak ve çalışan ebeveynden sadece biri tarafından kullanılması kaydıyla, bir yıl içinde toptan veya bölümler halinde personele 10 güne kadar,
g) Ana, baba, eş, kardeş, çocuk (üvey dahil), eşinin annesi veya babasına refakat eden hasta refakatçilerine, hastanın yatılı olması ve belgelendirilmesi kaydıyla (Kanser hastaları için yatılı olma şartı aranmaz), her bir yakını için ayrı ayrı olmamak ve bir takvim yılı içinde tek seferde veya bölümler halinde kullanılmak üzere toplam 7 güne kadar,
ğ) Hastanede kendi tedavisi amacıyla bulunduğu gün ve süre kadar,
h) İlgili mevzuat uyarınca görevli olunan süreler ile Teşekkül şirketlerinde görevli olduğu süreler kadar,
ücretli izin verilir.
Personelin müracaatı üzerine amirince mazeretinin uygun görülmesi halinde ayda 8 saati, yılda 80 saati geçmemek kaydıyla saatler halinde, özel mazeret izni verilebilir. Genel Müdür bu iznin kullanımına ilişkin usul ve esasları belirlemeye yetkilidir.
(b), (c), (ç) ve (d) bentlerinde belirtilen izinler, izne konu olay tarihinden itibaren 3 iş günü içinde kullanılabilir.
Hastalık İzni ve Hastalık Nedeniyle Hizmet Akdinin Feshi
Hastalanan personele:
a) Sosyal Sigortalar Kurumu sağlık kuruluşlarının veya bu kurum nam ve hesabına iş gören Teşekkül sağlık kuruluşlarının, bunların bulunmadığı yerlerde resmi sağlık kuruluşlarının bunların da bulunmadığı yerlerde ise hükümet veya belediye tabiplerinin veya bunların göstereceği lüzum üzerine personelin muayene ve tedavi maksadı ile gönderildikleri sağlık müesseselerinin raporlarının ibrazı halinde hastalık izni verilir.
b) Muhtelif hastalıklar sebebiyle de olsa bir kimseye yılda 6 aydan fazla ücretli hastalık izni verilmemesi esastır. Ancak tedaviye devam edilirse malüllük halinin önlenebileceği veya önemli oranda azaltılabileceği, Sosyal Sigortalar Kurumuna bağlı sağlık kurumlarının sağlık kurulu raporları ile belgelendirilirse bu 6 aylık süre, 18 ay’a kadar uzatılır.
c) Herhangi bir sebeple hastalık veya sakatlık dolayısıyla geçici iş göremezlik halinde Sosyal Sigortalar Kurumunca hiçbir ödenek verilmeyen ilk 2 gün için Teşekkül personelin ücretinin net tutarını tam olarak öder.
Herhangi bir sebeple iki günden fazla verilen hastalık izinlerinde Sosyal Sigortalar Kurumunca verilen iş göremezlik ödeneği ile personelin çıplak ücreti arasındaki fark Teşekkülce karşılanır.
d) Hastalık izin hakkını kullandığı halde hastalığı geçmediği veya istirahate muhtaç olduğu doktor raporuyla bildirilenlerin, Teşekküldeki vazifeleriyle alakalarının kesilmesi esastır. Bu bent hükümlerine göre hizmet akdi feshedilenlere kanun ve yönetmeliklerden doğan hakları ödenir.
e) Hastalık izin hakkı kalmadığından vazifeleri ile alakaları kesilenlerin tamamıyla şifa buldukları, bilahare Teşekkülün göstereceği lüzum üzerine gönderildikleri, sağlık müesseselerince bir raporla onaylandığı ve münasip münhal bir kadro da bulunduğu takdirde Teşekküle yeniden işe alınabilir.
f) Teşekkülde sosyal güvenlik yönünden 8/6/1949 tarihli ve 5434 sayılı Türkiye Cumhuriyeti Emekli Sandığı Kanununa tabi olarak çalışan personele ilgili mevzuat hükümleri uygulanır.
Doğum ve Emzirme İzni
Gebe veya Emzikli Kadınların Çalıştırılma Şartlarıyla Emzirme Odaları ve Çocuk Bakım Yurtlarına Dair Tüzükte belirlenen esaslar çerçevesinde uygulama yapılır.
Askerlik İzni ve Ücreti
Muvazzaf askerlik hizmetini ifa için askere alınan personelin Teşekkül ile ilişiği kesilir. İhtiyat olarak silah altına alınanlar ise terhis edilinceye kadar izinli sayılır ve bunlara yalnız normal aylık ücretleri verilir. Ancak, silah altında herhangi bir nam altında ücret alıyorlarsa bu takdirde, oradan aldıkları rütbe aylığı ve diğer istihkaklar aylık istihkaklarından tenzil edilir.
Teşekkül Dışındaki İzin Hakları
Personelin, Teşekkülde bir göreve tayininden önce çalıştıkları kurum ve iştiraklerde kullanmadıkları izin hakları, Teşekkülde tanınmaz. 4046 sayılı Kanun kapsamında Teşekküle nakli yapılanlar için bu hüküm uygulanmaz.
Ücretsiz İzin
Personelden, 5 hizmet yılını tamamlamış olanlara ve istekleri halinde görev süreleri boyunca ve bir defada 6 aya kadar Genel Müdür onayı ile ücretsiz izin verilebilir. 6 ayı aşan talepler ayrıca değerlendirilir.
Yurt içinde veya yurt dışında sadece master, doktora veya lisans eğitimine bağlı ücretsiz izin taleplerinde, resmi eğitim süresi ile sınırlı olmak ve resmi eğitim süresi kadar mecburi hizmet taahhüdü alınmak kaydıyla, ünite amirinin teklif ve muvafakatı üzerine Genel Müdür onayı ile ücretsiz izin verilebilir.
Personelin ücretsiz izinli bulunduğu süre içerisinde, Teşekkül dışında herhangi bir işverene bağlı olarak ücret karşılığı çalıştığının tespit edilmesi halinde hakkında disiplin hükümleri uygulanır.
İzinde Adres Bildirme
İzin isteyen personel, gideceği yerdeki açık adresini izin isteme dilekçesinde belirtmek, izin adresinde meydana gelen değişiklikleri ise amirine bildirmek zorundadır.
İzinden Çağrılma
İznini kullanmakta olan personelin hizmetine ihtiyaç duyulması halinde Taşrada Bölge ve İşletme Müdürleri Merkezde ünite amirleri tarafından göreve çağrılabilir. Yıllık izinden çağrılanlara ve işin bitimini müteakip yıllık izinlerini tamamlamak üzere geldiği yere dönenlere Yolluk Yönetmeliğinin ilgili hükümleri uygulanır. İzinden çağrılan personelin tekrar izine devam etmemesi halinde bu süreye ait izin hakları saklıdır.
DÖRDÜNCÜ BÖLÜM
İşten Çıkarma ve Ayrılmalar
İşten Çıkarma Yetkisi
İşten çıkarma işlemleri yürürlükteki mevzuat çerçevesinde atamaya yetkili makam tarafından yapılır.
İstifa
Teşekkülden istifaen ayrılmak isteyen personel, talebini ilgili Kanunda öngörülen ihbar süresine uyarak bir dilekçe ile Genel Müdürlüğe sunulmak üzere ünite amirine bildirir.
Personel, olağanüstü haller dışında ihbar süresi bitiminde görevinden ayrılabilir.
Bu maddeye göre işten ayrılan personel uhdesinde bulunan demirbaş, ayniyat, para, kıymetli evrak veya sair kıymetler ile Teşekküle ait vesikaları ve yapmakta oldukları işleri amirlerince gösterilecek kimselere, böyle bir kimse gösterilmemiş ise bizzat amirlerine kurallara uygun olarak devir ve teslim etmek zorundadırlar. Gerekli devir ve teslimi yapmayanlar, doğacak zararlardan sorumludurlar. İhbar süresinin bitiminden önce işten ayrılanlarla, gerekli ihbarı yapmadan işi terk eden personelden Teşekkülce ilgili Kanunda öngörülen ihbar tazminatı alınır.
Müstafi Sayılma
a) Personelden istifa edip de, 39 uncu maddede belirtilen gerekleri yerine getirmeden ayrılanlar,
b) Atama ve nakillerde yeni görevlerine 9 uncu maddede belirtilen süreler içinde başlamayanlar,
c) Meşru ve zorunlu bir nedene dayanmaksızın aralıksız olarak 5 iş günü veya yılda toplam 6 iş günü işe devam etmeyenler, izin kullanan personelden izni bittiği halde mücbir bir sebebe dayanmaksızın göreve başlamayanlar,
müstafi sayılırlar.
Müstafi sayılanlara Teşekkülde tekrar görev verilemez.
Mazeretli İşten Ayrılmalar
a) Emeklilik Nedeniyle Ayrılma; Emekli aylığı bağlanmasına veya toptan ödeme almaya hak kazanan ve bu hususu belgelendirerek işten ayrılma talebinde bulunanlara,
b) Zorunlu Nedenle Ayrılma; 4857 sayılı İş Kanununun 24 üncü maddesinde belirtilen sebeplerle işten ayrılanlara,
c) Askerlik Nedeniyle Ayrılma; muvazzaf askerlik görevini ifa etmek amacı ile istifaen işten ayrılanlara,
d) Evlilik Nedeniyle Ayrılma; Evlenen kadın personelden bir yıl içerisinde işten ayrılanlara,
e) Ölüm Halinde Ayrılma; Herhangi bir sebeple vefat eden personelin kanuni varislerine,
mevzuat hükümlerine göre kanuni hakları ödenir.
Akdin Feshinde Bildirim ve İhbar Öneli Ücreti
Suçsuz çıkarmalarda; 6 aya kadar kıdem süresi olanlara 4 hafta, 6 aydan 18 aya kadar kıdem süresi olanlara 6 hafta, 18 aydan 3 yıla kadar kıdem süresi olanlara 12 hafta, 3 yıldan 5 yıla kadar kıdem süresi olanlara 16 hafta, 5 yıldan 10 yıla kadar kıdem süresi olanlara 18 hafta, 10 yıl ve fazlası kıdem süresi olanlara 19 hafta önceden ihbarda bulunulması şarttır. İhbar süreleri içinde personele her gün 2’şer saat iş arama izni verilmesi zorunludur. İhbar önellerine ait ücret kural olarak peşin ödenir.
Emeklilik Sebebiyle İş Akdinin Feshi ve İkale Sözleşmesi
Herhangi bir sosyal güvenlik kurumundan emekli aylığı bağlanmasına hak kazanan personelin hizmet akdi, yaş haddi aranmaksızın Teşekkül tarafından emeklilik nedeniyle feshedilebilir.
Teşekkül, personelin iş akdinin sonlandırılması için ikale sözleşmesi yapabilir. İkale sözleşmesinin şartları Yönetim Kurulu tarafından belirlenir.
Tutukluluk, Gözaltına Alınma ve Mahkumiyet Halleri
Gözaltına alınan personel bunu belgelediği takdirde, kanuni gözaltı süresince ücretsiz izinli sayılır. Ancak, gözaltında geçen süre sonunda tutuklanan ve tutukluluğu 42 nci maddede belirtilen bildirim süresini aşan personelin hizmet akdi feshedilebilir. Hizmet akdinin feshedilmemesi halinde tutuklu kalınan süre kadar personel ücretsiz izinli sayılır.
Yeniden işe alma şartları;
a) Tutukluluğun;
1) Kovuşturmaya yer olmadığı,
2) Beraat kararı verilmesi,
3) Kamu davasının düşmesi veya ortadan kalkması,
4) Adi suçlardan tutuklu olarak yargılanırken tahliye edilme,
durumlarından biri ile son bulması ve personelin bu tarihten itibaren 15 gün içinde işine dönmeyi talep etmesi halinde personel, Teşekkül tarafından emsallerinin hakları ile işe alınır. Bu halde işe tekrar alınan personelin eski kıdem hakkı saklıdır.
b) Adi suçlardan yargılanmaları tutuklu olarak devam edenlerden;
1) 6 aya kadar ceza alan,
2) 6 aydan fazla ceza alıp cezası ertelenen, paraya çevrilen veya af ile sonuçlanan ve iyi hali nedeni ile 6 aydan fazla ceza aldığı halde 6 aydan önce tahliye edilen,
personelin tekrar işe başlatılmaları, Teşekkülün takdirindedir.
Tazminatsız Hizmetten Çıkarma
Tazminatsız hizmetten çıkarma; Kanunlarda haklı olarak çıkarmayı gerektiren haller veya disiplin hükümlerine göre yapılan işten çıkarmadır.
Teşekkülün kapsam dışı personeli haklı nedenle hizmetten çıkarması halinde 4857 sayılı Kanun hükümleri uygulanır.
İKİNCİ KISIM
Mali Hükümler
Normal Ücret
Personelin kök ücreti; ücret skalasında görev derecesi ve kademesinin karşılığı alacağı bir aylık çıplak ücrettir.
Personelin giydirilmiş ücreti aylık çıplak ücreti üzerinden hesaplanır. Bir günlük ücret, çıplak aylık ücretin 30’a bölünmesi ile tespit edilir.
Personelin aylık ücretleri, her ayın on beşinde peşin olarak ödenir. Ay içinde göreve başlayanların o aya ait ücretleri göreve başlama tarihlerinden, ücretine zam yapılanların ücret farkları zamma ait onayda belirtilen tarihten, bir tarih belirtilmemiş ise onay tarihinden itibaren hesaplanır.
Personelin Teşekkülden ayrılması halinde çalışmadığı günlere ait ücreti geri alınır. Emekliye ayrılma, emeklilik sebebiyle iş akdinin feshi ve ölüm hallerinde çalışılmayan günlere ait ücret geri alınmaz. Ancak, Teşekkülde çalışmakta olan emekli personelin ayrılması halinde bu hüküm uygulanmaz.
Dış Hizmet İntibakı
Personelin hizmet süresi ve ücret kademesinin belirlenmesinde, kamuda geçen hizmet süreleri ile askerlikte geçen hizmet sürelerinin tamamı ve uygun öğrenim seviyesinden sonra özelde geçen çalışmaları dikkate alınır. Bu hizmetlerin değerlendirilmesinde esas alınacak belgelerin ilgili kamu kurum ve kuruluşları veya sosyal güvenlik kurumlarından onaylanmış olması şarttır.
Teşekkül adına eğitim amacıyla yurt dışına gönderilen personelin yurt dışında geçen eğitim süreleri intibak edilir.
Ücretin Tespiti
Genel Müdür ve Genel Müdür Yardımcıları ile diğer personelin çıplak ücretleri Yönetim Kurulunca belirlenir. Çıplak ücret ile personele ödenen sosyal yardım, zam, tazminat, ödenek, vekâlet ücreti, avukatlık vekâlet ücreti, temettü, prim, ikramiyelerin brüt aylık ortalaması Cumhurbaşkanı tarafından belirlenen tavanı aşamaz.
Personelin görev derecesi ve kademesinin karşılığı alacağı ücreti gösteren skala, ücret artışlarında Yönetim Kurulu kararı ile yeniden belirlenir.
Kademe ve Derece Terfi
a) Kademe Terfi: Personele, Teşekkülde bir tam hizmet yılını doldurması şartı ile her yıl performans notuna göre verilen kademe ilerlemesidir. Kademe terfiinde aşağıdaki hususlar dikkate alınır:
1) Personele performans notu verilmesine ilişkin usul ve esaslar, Yönetim Kurulunca belirlenir. Teşekkülün performans ile ilgili herhangi bir ölçüm ve değerlendirme yapmaması halinde tüm personele kademe ilerlemesi verilir.
2) Tüm personelin ilgili yıla ait performans değerlendirmeleri Aralık ayında tamamlanır. Kademe terfi hak eden personele, takip eden Ocak ayının 1 inden geçerli olmak üzere yeni ücret kademeleri uygulanır.
3) Bir performans döneminde 6 aydan az çalışan personel ile ilk defa işe giren personel için herhangi bir performans değerlendirmesi yapılmaz ve kademe ilerlemesi verilmez.
4) Görev derecesinin son kademesine gelen personele kademe terfi verilmez.
5) Personele Teşekkülde geçen fiili hizmet süresinin her tam 5 yılı için kademe terfi döneminde ayrıca bir kademe verilir.
b) Derece Terfi: Personelin Tablo-1’de yer alan esaslar dahilinde, mevcut görev unvanının üzerinde bir görev unvanına asaleten atanması ile ücret derecesinin yükselmesidir.
Fazla Çalışma, Vardiyalı Çalışma, Hafta Tatili, Ulusal Bayram ve Genel Tatillerde Ödenecek Ücret
Bu Yönetmelik ile tespit edilen günlük ve haftalık normal çalışma süresinin üzerinde yapılacak olan çalışmalar ile hafta tatili, ulusal bayram ve genel tatillerdeki çalışmalar fazla çalışmadır. Fazla çalışma sürelerine ilişkin ödemeler şu şekilde gerçekleştirilir:
a) İş günlerinde yapılan fazla çalışmalar karşılığı çıplak ücretin fazla çalışma süresine isabet eden bölümü %100 fazlasıyla ödenir.
b) Ulusal bayram, genel tatil ve hafta tatili günlerinde çalıştırılan personele 8 saat fazla çalışma karşılığı olarak 3 günlük çıplak ücret ödenir. BOTAŞ iş yerlerinde bulunan lojmanlarda ikamet edenlerin 4 saatten az çalışması halinde 2 günlük çıplak ücret ödenir. Çalışmanın yarım tatil günlerine rastlaması halinde; lojmanda ikamet edenlere 1 günlük çıplak yevmiye, lojmanda ikamet etmeyenlere 2 günlük çıplak yevmiye ödenir.
c) Ulusal bayram, genel tatil ve hafta tatili günlerinde 8 saati aşan her bir saat fazla çalışma için çalışma süresine isabet eden çıplak ücretin %100 fazlası ödenir.
ç) Personele yaptırılacak olan fazla çalışma, hem hafta tatiline hem de bayram ve genel tatile denk gelmesi halinde ilave bir günlük çıplak ücret ödenir.
Vardiyalı Çalışma Ücreti; üç vardiya halinde çalışan personele fiilen çalıştıkları günler için aylık çıplak ücretlerinin %30’u tutarında, iki vardiya halinde çalışan personele ise fiilen çalıştıkları günler için aylık çıplak ücretlerinin %20’si tutarında ödenir.
Nöbetçi Amir ve Çağrı Sorumlusu Nöbet Ücreti; mesai saatleri dışında iş yerinde görev yapan nöbetçi amir ve çağrı sorumlusu personele nöbet tuttuğu günler için günlük çıplak ücretinin iki katı oranında ödeme yapılır. Personelin mesai saatleri dışında ikametlerinde bu görevleri yerine getirmesi halinde ise nöbet tuttuğu günler için günlük çıplak ücreti kadar ödeme yapılır. Bu ücrete hak kazanılan günler için personele ilave fazla çalışma ücreti ödenmez.
Vekalet
a) Vekalet; Teşekkülü imzası ile taahhüt altına sokan veya bir idari tasarrufun yetki ve sorumluluğunu taşıyan, mali, nakdi ve ayni sorumluluğu olan görevlerde bulunan personelin, kanuni izin, geçici görev, disiplin cezası uygulaması veya iş yerinden uzaklaştırma nedenleriyle görevlerinden geçici olarak ayrılmaları halinde ya da boş olan bir kadroya Teşekkül içinden bir personel asli görevi ile ilişiği kesilmeksizin Genel Müdür tarafından vekil atanabilir.
Görevin vekaleten yürütülmesi halinde görevin gerekleri ve nitelikleri değişmeyeceğinden vekalet görevi verileceklerin asilde aranan şartlara sahip olması şarttır.
Ancak, vekaleten yürütülmesi gereken görev için asilde aranan şartları haiz personel yoksa vekaleten görevlendirme, nitelikleri asilde aranan şartlara en uygun olan personel arasından yapılır.
Personel birden fazla göreve vekalet edemez. Vekalet süresi Genel Müdür tarafından belirlenir.
b) Vekalet Ücreti; Personele vekalet ettiği görev için ödenmekte olan Makam ve Sorumluluk Tazminatı asli görevi için ödenen Makam ve Sorumluluk Tazminatından fazla ise aradaki fark vekalet ücreti olarak ödenir.
Boş olan göreve vekalet eden personele bu göreve başladığı tarihten itibaren, geçici olarak görevden ayrılan personele vekalet eden personele, başladığı tarihi takip eden 30’uncu günden sonra, vekalet ücreti ödenir.
Ders ve Konferans Ücreti
Kurs, Seminer, Konferans ve Hizmet İçi Eğitim faaliyetlerinde, Teşekkül personelini yetiştirmek üzere kendilerine ders görevi verilen Teşekkül personeline, günlük çıplak brüt ücretlerinin 1/10’u oranında saat başı eğitim ücreti net olarak ödenir.
Bu ücretler, eğitim verilen alanda master derecesini almış Teşekkül personeline % 25, alanlarında doktora derecesini almış olanlara ise % 40 fazlasıyla ödenir.
Ders görevi verilecek eğitmenler İnsan Kaynakları ve Eğitim Daire Başkanlığı tarafından belirlenir.
Kıdem ve Kıdem Tazminatı
Kıdem süresi 4857 sayılı İş Kanununda belirtilen haller ve esaslara göre hesap edilir.
Kıdem tazminatı hesabında kıdemine göre gün sayıları;
1 yıldan 5 yıla kadar 45 gün,
5 yıldan 10 yıla kadar 55 gün,
10 yıldan 15 yıla kadar 65 gün,
15 yıldan fazla kıdemi olanlara 72 gündür.
Personelin Teşekkülün diğer işyerlerinde çalıştığı ve karşılığında kıdem tazminatı almadığı süreler de kıdemine ilave edilir. Kıdem süresinin hesabında yıldan artan süreler için de aynı oran üzerinden tazminat ödenir.
5434 sayılı Türkiye Cumhuriyeti Emekli Sandığı Kanunu ve/veya 506 sayılı Sosyal Sigortalar Kanununa tabi olarak aynı ya da değişik kamu kuruluşlarında geçen hizmet sürelerinin birleştirilmesi suretiyle 506 sayılı Sosyal Sigortalar Kanununa göre yaşlılık veya malullük aylığına ya da toptan ödemeye hak kazanan personel ile başka bir kamu kurum ve kuruluşunda çalışmakta iken, kıdem tazminatı almadan görevinden ayrılıp, Teşekkülde işe başlayan personele bu kamu kuruluşlarında geçirdikleri hizmet sürelerinin toplamı üzerinden kıdem tazminatı ödenir. Ancak, bu tazminatın Türkiye Cumhuriyeti Emekli Sandığına tabi olarak geçen hizmet süresine ait kısmı için ödenecek miktar, yaşlılık veya malullük aylığının başlangıç tarihinde 5434 sayılı Türkiye Cumhuriyeti Emekli Sandığı Kanunu hükümlerine göre emeklilik ikramiyesi için öngörülen miktardan fazla olamaz. Bu hüküm çalışma mevzuatı yönünden 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu ile sosyal güvenlik yönünden 5434 sayılı Türkiye Cumhuriyeti Emekli Sandığı Kanununa tabi olarak geçen süreler için geçerlidir.
Personele Sosyal Güvenlik yönünden ilgilendirildiği kuruluşa bakılmaksızın Teşekkülde geçen hizmet süresi için kıdem tazminatı ödenir. Kıdem Tazminatı ödenen Emekli Sandığı iştirakçilerine ayrıca emekli ikramiyesi ödenmez.
Personelin yedek subaylıkta geçen hizmet süresi ve borçlanılmış ise yedek subay okulunda geçen süre ile Sosyal Sigortalar Kanununa göre borçlanılan ve bu hususu belgelendiren personelin muvazzaf askerlik süresi kıdem tazminatı hesabında dikkate alınır.
Kıdem tazminatı ile ilgili olarak bu maddede belirtilmeyen hususlarda kanun hükümleri dikkate alınır.
Makam ve Sorumluluk, Meslek, Saha Tazminatları
a) Makam ve Sorumluluk Tazminatı: Bu Yönetmeliğin eki Tablo 2’de yer alan unvanlara sahip personele, bu unvanların gereği taşıdıkları sorumlulukların karşılığı olarak bu görevleri ifa ettikleri sürece aylık çıplak ücretleri üzerinden Tablo 2’de belirlenen oranlarda ödenen tazminattır. Bu tazminat müktesep hak olmayıp personelin görev unvan derecesinin karşılığında belirlenen oranlarda ödenir.
Genel Müdür ve Genel Müdür Yardımcılarının makam ve sorumluluk tazminatları Yönetim Kurulunca belirlenir.
Bu tazminat, Yönetmelik eki Tablo 1’de yer alan 1, 2 ve 3 görev derecesine sahip unvanlardaki asaleten atanan personele bulundukları derecenin son kademesi üzerinden ödenir.
Birim Başmühendisi, Birim Şefi, İç Denetçi, Müfettiş ve Müfettiş Yardımcısı unvanlarında bulunan personele bu tazminatlar bulunduğu derecenin son kademesi üzerinden ödenir.
Makam ve sorumluluk tazminatı, çalışılmış sayılan süreler için ve aylık ücretle birlikte peşin olarak ödenir.
b) Meslek Tazminatı: Bu Yönetmeliğin eki Tablo 3’te yer alan unvanlara sahip personele, aşağıda belirtilen esaslar dâhilinde Tablo 3’e göre peşin ödenen tazminattır. Bu tazminatın ödenmesinde ve bu tazminata hak kazanmada makam sorumluluk tazminatına ilişkin hükümler uygulanır. Bu tazminat;
1) Ek bir ödeme niteliğindedir. Müktesep hak teşkil etmez. Personelin bulunduğu görev unvanı ve iş yerinde çalıştığı sürece geçerlidir.
2) Giydirilmiş brüt ücrete ilave yapılır ve çıplak ücrete dayalı hiçbir ek ödeme hesabına dâhil edilmez.
3) Tablo 3’te yer alan Teminindeki Güçlük Tazminatı ve İş Güçlüğü Tazminatı puanları toplamının Devlet Memurları Yan Ödeme Katsayısı ile çarpılması suretiyle hesaplanır.
4) Genel Müdür ve Genel Müdür Yardımcıları için 30.000 gösterge rakamının Devlet Memurları Yan Ödeme Katsayısı ile çarpılması suretiyle hesaplanır.
5) Lisans mezunu olan personele ödenir. Ancak, tahsili lisans düzeyinin altında kalan personele her tahsil yılı için %10 eksiği ödenir.
c) Saha Tazminatı: Personele sürekli görev, 24 saati aşan seyahat ya da geçici görevlendirmelerde; çıplak ücretinin %20’sini aşmamak kaydıyla, görevlendirildiği iş yerinin bulunduğu bölgenin koşulları göz önünde bulundurularak saha tazminatı ödenir. İş yerleri hakkında uygulanacak saha tazminatı oranları Yönetim Kurulu tarafından belirlenir.
Saha, Vardiya ve Nöbet Tazminatı
a) Saha Tazminatı; Sürekli görev veya devamlı 2 günü aşan geçici görevlendirmelerde;
- Doğal Gaz Terminalleri; Yapracık, Pendik, Marmara Ereğlisi, Kırklareli ile meskun mahal hudutları dahilindeki istasyonlarda çalışanlara %10,
-Güneydoğu Anadolu Bölgesi ve yukarıda sayılan istasyonlar dışında kalan istasyonlar ile Arazi ve Proje çalışmalarında görev yapanlara % 14,
- Güneydoğu Anadolu’da bulunan istasyonlarda çalışanlara % 15,
oranında saha tazminatı burada çalıştıkları sürece çıplak ücret esas alınmak suretiyle ödenir.
Yeni açılacak işyerleri için muadili uygulama yapılır.
b) Vardiya Tazminatı; Üç vardiya halinde çalışan personele hak ettikleri aylık çıplak ücretlerinin %30’u tutarında, iki vardiya halinde çalışan personele ise aylık çıplak ücretlerinin %20’si tutarında vardiya tazminatı ödenir. (Yıllık ücretli izin, ücretsiz izin, sağlık raporu ve mazeret izinleri hariç)
c) Nöbet Tazminatı: Mesai saatleri dışında nöbete çağrılan Nöbetçi Amir ve Çağrı Sorumlusu kapsam dışı personele nöbet tuttuğu günler için çıplak ücretin günlük tutarının % 50’ si oranında ödeme yapılır.
Özel Nitelik Tazminatları
a) Yabancı Dil Tazminatı;
İngilizce, İspanyolca, Almanca, Fransızca, Çince, Arapça, Farsça ve Rusça dillerinden Yabancı Dil Sınavı (YDS) veya eşdeğerliği kabul edilen sınavlara girerek;
1) A düzeyi başarılı olanlara 2100,
2) B düzeyi başarılı olanlara 1700,
3) C düzeyi başarılı olanlara 1300,
gösterge rakamının Devlet Memurları aylık katsayısı ile çarpımı sonucu bulunan tutar TL/Ay Yabancı Dil Tazminatı olarak ödenir.
Aynı dil için birden fazla sınava katılanlara hak ettikleri en yüksek seviye esas alınarak Yabancı Dil Tazminatı ödenir.
Yabancı dil tazminatı alan personel, yabancı dil bilgisi seviye sonuç belgesini 5 inci yıl sonunda yenilemek zorundadır. Yabancı dil seviye sonuç belgesini yenilemeyen personele bir alt düzey yabancı dil tazminatı 5 yıl süreyle ödenir.
Yabancı dil tazminatı, personelin sınav sonuç belgesini ibraz ettiği tarihi takip eden ayın başından itibaren ödenir.
b) Yüksek Lisans ve Doktora Tazminatı; Yüksek Lisans veya Doktora yapmış olan personele bulunduğu derecenin kademe aralığı esas alınmak suretiyle;
1) Yüksek Lisans yapmış olanlara 1,
2) Doktora yapmış olanlara 2,
kademe aralığı farkı ödenir.
Sosyal Yardım
Personele yapılmakta olan; sosyal yardım, konut giderlerine katkı, evlenme yardımı, doğum yardımı, ölüm yardımı, yemek yardımı ve ulaşım yardımı Ocak ve Temmuz aylarında Yönetim Kurulunca verilecek yetkiye binaen Genel Müdürce belirlenerek yapılır.
Ayrıca, personele Yönetim Kurulunca belirlenen usul ve esaslar çerçevesinde yılda bir defaya mahsus olmak üzere ayni yardım yapılır.
Tedavi Yardımı
Personelin veya bakmakla yükümlü bulunduğu ana, baba, eş ve çocukların öncelikle ilgili sosyal güvenlik kuruluşu hastanelerinden ve/veya tedavi merkezlerinden yararlanması esastır. Ancak, bu hastane ve/veya tedavi merkezlerinde tedavi veya acil müdahalenin yapılamayacağının belgelendirilmesi halinde hastalanan personel ile bunların ana, baba, eş ve çocuklarının yurt içinde yapılacak tedavileri için Genel Müdürlükçe tedavi giderleri Genel Müdürün onayı ile Teşekkülce karşılanır.
Yurt dışında yapılacak tedaviler için tedavi yardımının şekli ve miktarı her defasında Yönetim Kurulunca kararlaştırılır.
İkramiye
a) Teşekkül, Bakanlar Kurulunun tespit ettiği tarihlerde ve miktarda 4/7/1956 tarihli ve 6772 sayılı Devlet ve Ona Bağlı Müesseselerde Çalışan İşçilere İlave Tediye Yapılması Hakkında Kanun gereğince personele ilave tediye öder.
b) Teşekkül, her yıl için personele 30’ar günlük çıplak ücret üzerinden 15 Ocak ve 15 Temmuz tarihlerinde olmak üzere iki maaş tutarında ikramiye öder.
Kıdeme Teşvik Primi
Personele işlerine ve işyerlerine bağlılıklarını teşvik amacı ile Teşekkülde geçen; 3 yıl kıdem süresi olanlara 15 5 yıl kıdem süresi olanlara 40, 10 yıl kıdem süresi olanlara 55, 15 yıl kıdem süresi olanlara 70, 20 yıl kıdem süresi olanlara 80, 25 yıl kıdem süresi olanlara 90, 30 yıl kıdem süresi olanlara 100 günlük ücretleri tutarında, kıdeme teşvik primine esas gün sayısı baz alınarak her kıdem kademesi için bir defaya ve bulunduğu kıdem kademesine mahsus olmak üzere çıplak ücretleri tutarında kıdeme teşvik primi ödenir. Kıdeme Teşvik Primine hak kazanmış olanlara primleri kıdeme hak kazandıkları ayı takip eden aybaşında ödenir.
Kıdeme teşvik priminin hesabında dikkate alınacak hususlar aşağıda gösterilmiştir.
a) Teşekküldeki kıdem süreleri,
b) Teşekkülün, TPAO’ndan devraldığı işyerlerinde fiilen çalışan personelin kıdem süreleri,
c) Teşekküldeki görevinden muvazzaf askerliklerini yapmak üzere ayrılan personelin askerlik hizmetinin bitiminde başka işte çalışmadan tekrar Teşekkülde görev alması halinde askerde geçen süreler,
d) Teşekkülün devamlılık arz eden işlerinde belirli süreli akitle çalıştırılmakta iken kadroya alınanların belirli süreli akitle çalıştığı süreler.
e) İş bu prime hak kazanılan tarihteki ücreti üzerinden ödeme yapılır. Ancak aynı personelin yıl içinde ücret zammına hak kazanması halinde hak kazandığı ücret üzerinden yapılacak fark kendisine ödenir.
Kıdeme teşvik primine hak kazandıktan sonra kıdem tazminatı almayı gerektirecek bir nedenle iş akdi sona eren personele idrak edecekleri kıdem kademesi için ödenecek primin beşte biri son aldığı kıdem kademesinden sonraki hizmet süresinin her yılı için ödenir. Bu sürenin hesabında 6 aydan az süreler dikkate alınmaz 6 aydan fazla olan süreler yıla tamamlanır.
Doğal Afet Avansı
Deprem, toprak kayması ve sel gibi doğal afetlere uğrayan veya kendisine veyahut eşine ait evi yanan personele durumu ilgili makamlardan alınan belgelerle kanıtlamak kaydıyla yazılı müracaatı üzerine 5 aylık ücreti tutarını geçmemek kaydı ile Genel Müdürün takdir edeceği miktarda doğal afet avansı verilir. 2 aylık ücret tutarına kadar olan avanslar 12 eşit taksitte 5 aylık ücret tutarına kadar olan avanslar 24 eşit taksitte aylık istihkaklarından kesilir.
Maluliyet Yardımı
İş kazası ya da meslek hastalığı sonucu, meslekte kazanma gücünü Sosyal Sigortalar Kurumu Sağlık Kurulu raporu ile belgelendirilmek kaydıyla %10’dan az kaybetmiş olanlara, kaybedilen her bir %1 birim için Teşekkülce bir defaya mahsus olmak üzere 3 yevmiye ödenir.
Bu yardım miktarlarını; gerektiğinde iki katına kadar artırmaya Genel Müdür yetkilidir.
İş kazası yada meslek hastalığı sonucu, Sosyal Sigortalar Kurumunca çalışamaz raporu verilenler ile, çalışma gücünün en az 2/3’ünü yitirdiği Sosyal Sigortalar Kurumunca tespit edilenlere 6 aylık çıplak ücreti tutarında, herhangi bir sebeple 506 sayılı Sosyal Sigortalar Kanununa göre malül sayılanlara ise 4 aylık çıplak ücreti tutarında maluliyet yardımı yapılır. Bu yardım Yönetmelikte belirtilen hiçbir hakka karşılık mahsup edilemez.
İş Kazası Tazminatı
İş kazası sonucu ölüm ve maluliyet hallerinde primleri Teşekkülce ödenen "ferdi kaza ve iş kazası sigortası" karşılığında sigorta şirketince ödenecek para Genel Müdürlükçe belirlenecek esaslara göre malül kalan personele veya hak sahiplerine ödenir.
Ayrıca, iş kazası sonucu meslekte kazanma gücünün çalışmasını imkansız kılacak şekilde azalması nedeniyle hizmet akdinin feshi halinde durumu Sosyal Sigortalar Kurumu Sağlık Tesisleri Sağlık Kurulu Raporu ile belgelendirilmek koşulu ile, personele bu Yönetmeliğin 53 üncü ve 62 nci maddelerine göre ödeme yapılır. Ölüm halinde bu ödemeler kanuni varislere ödenir.
ÜÇÜNCÜ KISIM
Diğer Hükümler
İşe Almada İstisnalar
İstihdamında kanuni zorunluluk olan personelin işe alınması ve çalıştırılmasında ilgili mevzuat hükümleri uygulanır.
24/11/1994 tarihli ve 4046 sayılı Kanunun 22 nci maddesi hükümlerine göre Teşekkülümüze yapılacak atamalarda ilgili kanun hükümleri uygulanır.
Bu personelin ilgili kamu kurum ve kuruluşlarında meslekleri ile ilgili geçen hizmet süreleri bu Yönetmelik ve eki tablolarda belirtilen hizmet sürelerinden sayılır.
Genel müdür ve genel müdür yardımcılıklarına atanacaklar hakkında yüksek öğrenimi bitirmeleri ve görevlerini yerine getirebilecek bilgi ve tecrübeye sahip olmaları kaydıyla 657 sayılı Devlet Memurları Kanununun istisnai memuriyete dair hükümleri uygulanır. Bu görevlere 2477 sayılı Kanunun 2 nci maddesine göre atama yapılır.
Yönetmelikte Belirtilmeyen Hususlar
Bu Yönetmelikte yer almayan hususlarda 4857 sayılı Kanun ve diğer ilgili mevzuat hükümleri uygulanır.
49 uncu maddenin (b) bendi Yönetmeliğin yayımı tarihinden itibaren yürürlüğe girecek olup, 2001 yılının sonuna kadar son 3 yıl olumlu sicil almış ve herhangi bir şekilde terfi etmemiş olan personel bir üst dereceye terfi ettirilecektir.
Görev derecesi 1 ve 2 olan personel ile 3’üncü derecede halen çalışan yönetici personelden; bu Yönetmelikte belirtilen hizmet ve tahsil şartlarını bulundukları görev itibariyle taşımayanlar için, bulundukları görev unvanları müktesep hak teşkil eder.
Makam ve sorumluluk tazminatları müktesep hak teşkil etmediğinden; Görev unvanları tablosundan çıkartılan unvanlar ile Makam ve Sorumluluk Tablosunda grubu değişenlere tazminatları yürürlük tarihini takip eden aybaşından itibaren yeni tabloya göre ödenecektir.
Görev unvanları tablosunda yer almayan, mimar, amir, sivil savunma amiri, araştırmacı ile özel büro sekreteri unvanları kaldırılmıştır. Halen bu unvanlarda çalışanlara, makam ve sorumluluk tazminatları ile meslek tazminatları almakta oldukları oranlar üzerinden ödenmeye devam edilir.
Bu şekilde şahsa bağlı amir, sivil savunma amiri, araştırmacı ile özel büro sekreteri kadrosunda görev yapmakta bulunanlardan, 4 yıllık yüksek okul mezunu olanların kadroları, yazılı olarak talep etmeleri halinde memur kadrosuna dönüştürülebilir.
Bu Yönetmelik değişikliğinin yayımlandığı tarih itibariyle tahsil şartı tutmayan şef (istasyon ve saha şefi hariç), uzman, koruma ve güvenlik amiri ile memur unvanlı personelin mevcut unvanları, müktesepleri de korunarak şahsa bağlı kadro olarak devam edeceklerdir.
Yönetim Kurulunun 28/6/2000 tarihli ve 2000/18-9 sayılı kararına binaen; Bakü-Tiflis-Ceyhan Ham Petrol Boru Hattı Proje Direktörü 1’inci derece, Koordinatör 1’inci derece, ISO/TSE Standartlar Kurulu Başkanı 2’nci derece, Koordinatör Yardımcısı 2’nci derece kadro unvanları Bakü-Tiflis-Ceyhan HPBH Projesi devam ettiği sürece yürürlükte kalacaktır. Bu unvanlarda çalışan personele Makam ve Sorumluluk tazminatı bulunduğu derecenin son kademesinden, Meslek Tazminatının İş Güçlüğü Tazminatını, 1’inci dereceler 1’inci gruptan, 2’nci dereceler 2’nci gruptan alacaklardır. Bakü-Tiflis-Ceyhan HPBH Projesi bütçesinden karşılanmak üzere bu personele anılan projede çalıştıkları sürece brüt çıplak ücretleri üzerinden %10 görev tazminatı ödenecektir.
Daha önce muhtelif nedenlerle İnceleme ve Geliştirme Kurul Üyeliğine atanmış personelden;
a) 1 inci derece yönetici görev unvanında bulunanlar ile Yönetim Kurulu kararına dayanılarak 1 nci dereceli göreve atanmış olanlar, müşavir unvanı ile söz konusu Kurulda görevlerine devam ederler.
b) Diğerlerinden;
1) Görev derecesi 2 olanlar başuzman,
2) Görev derecesi 3, 4, 5 ve 6 olanlardan asgari 4 yıllık yüksek okul mezunu olanlar uzman, diğerleri ise müktesepleriyle birlikte bu yönetmelik ve bu Yönetmeliğin ekinde yer alan TABLO 1’de belirtilen unvanlara,
daha önce yaptıkları görevler dikkate alınarak, eğitim ve hizmet birikimlerine uygun ünitelere atanırlar.
Bu maddenin yayımı tarihinde BOTAŞ’ta görev yapan personelin mali ve özlük hakları saklıdır.
Bu maddeyi ihdas eden Yönetmelikle yürürlüğe konulan Tablo-1’de yer almayan unvanlarda görev yapan personel mevcut unvanları ile bu maddenin yayımı tarihinde; önceki makam, sorumluluk ve meslek tazminatları üzerinden ödeme yapılarak görevlerine devam ederler. Bu personelin herhangi bir şekilde görev unvanlarından ayrılması halinde, bu unvanlar tekrar kullanılmaz.
Yabancı dil puanı bulunan personelin yabancı dil seviyesini yenilemek için gereken süre, bu maddenin yayımı tarihi itibarıyla başlar.
Bu maddenin yayımı tarihi itibarıyla BOTAŞ’ta görev yapan müdür unvanlı personel şube müdürü, uzman (3) unvanlı personel başuzman unvanına atanır.
Yürürlük
Bu Yönetmelik yayımı tarihinde yürürlüğe girer.
Yürütme
Bu Yönetmelik hükümlerini BOTAŞ Genel Müdürü yürütür.