Çarşı ve Mahalle Bekçi Teşkilâtı hizmetlerinde sürat ve kolaylığı sağlamak, görevi daha tesirli ve verimli kılmak ve teşkilatı denetleme hizmetlerini yürütmek ve bir merkezden takip ve murahebesini mümkün kılmak için taşıt, telsiz televizyon alıcı ve verici cihazları ve lüzumlu diğer araç ve gereçlerin satın alınması, bakımı ve muhafazası ile bu teşkilât mensuplarının teçhizat ve silâhlarının standardı ve bunların kullanılması, taşınması hakkında bu yönetmelik hükümleri uygulanır.
ᴀ⇣ Yazı karakterini küçült
Değişikliklere ilişkin notları gizle
Konsolide metin - yürürlükte değil (Sürüm: 8)
Kurum: İçişleri Bakanlığı
Yürürlüğe Giriş Tarihi: 15.11.1966
Son Değişiklik Tarihi: 05.04.2023
Bu Sürümün Yürürlük Tarihi: 05.04.2023 - 05.04.2023
Aşağıda bir kısmını gördüğünüz bu dokümana sadece Standart, Profesyonel veya Profesyonel + pakete abone olan üyelerimiz erişebilir.
Kıyafet intizamı ile ilgili başlıca hususlar şunlardır:
a) Resmî elbise üzerine palaska kemeri takılmadan bina içinde ve dışında dolaşılmaz.
b) Ceket ve palto düğmeleri daima ilikli bulunur.
c) Bina dışında resmî elbise ile şapka giyilmesi mecburidir.
d) Elbise, gömlek ve kravat daima temiz tutulur, sökük ve yırtık bulunmaz.
f) İşaretler ve teçhizat bu Yönetmelikte gösterilen şekillere uygun olarak takılır ve taşınır.
Verilen giyecek eşyasının iyi kullanılması mecburidir.
Tabancalar her çeşit atış sonunda temizlenir ve yağlanır.
Karakol âmirleri veya görevlendirdikleri memurlar tarafından her hafta tabanca temizliği kontrolü yapılır.
Çarşı ve Mahalle Bekçileri ve bekçi adayları görevli oldukları sırada resmi elbiselerini giymek zorundadırlar. Bunlar izinli oldukları zamanlarda sivil elbise giyerler.
Bekçi ve bekçi adaylarından; görevden uzaklaştırılan, gözaltına alınan, geçici olarak görevden çıkarılan veya maaşsız izine ayrılanlar tabanca taşıyamazlar.
Bu duruma giren Çarşı ve Mahalle Bekçileri ve bekçi adayları, tabancalarını ve mermilerini kadrolarında ilgili birim âmirine, çalıştığı kadro dışında ise, tabanca almaya yetkili birim âmirine teslim etmeleri ve Amirlerin de teslim almaları zorunludur. Teslim etme ve alma işlemi üç nüsha olarak düzenlenecek tutanakla saptanır. Bir nüshası ilgiliye verilir, diğer nüshaları da tabanca ile ilgili işlemlerle birlikte gerekli birimlere gönderilir.
İzin veya istirahat gibi görevden ayrılmayı gerektiren diğer hallerde, taşımakta oldukları resmi tabancalar bu personel üzerinde bırakılır.
Ancak; tutum ve davranışları, izinli veya istirahatlı oldukları sırada üzerlerinde tabanca taşımalarını sakıncalı hale sokacağı kanısına varılan çarşı ve mahalle bekçileri ve adaylarının tabancaları; illerde, o ildeki mesleki birim âmirinin önerisi üzerine, en üst mesleki Amirinin emriyle; ilçelerde, ilçedeki mesleki birim âmirinin önerisi ve ilçe mülki Amirinin emriyle alınır. Bu bekçiler tabancaları alınmadan izin ve iştirahate çıkamaz ve çıkarılamazlar.
Emniyet Genel Müdürlüğü kadrolarında çalıştırılan çarşı ve mahalle bekçileri, Memurlara yapılacak Giyecek Yardımı Yönetmeliğine göre, emniyet hizmetleri sınıfına dahil bulunan ve resmi kıyafet taşıyan personel gibi giyecek yardımından faydalandırılırlar.
Çarşı ve Mahalle Bekçilerine verilecek giyim eşyası ve kullanma süreleri hakkında Emniyet Hizmetleri Sınıfı Mensupları Kıyafet Yönetmeliğinin (Üçüncü Bölüm) ünde yer alan hükümler aynen uygulanır.
Yazlık ve kışlık kıyafetlerin giyilme zamanları, bölgenin iklim özellikleri gözönüne alınarak Valiliklerce belirlenir.
Kışlık elbise Sümerbank mamulü kahverengi şayak veya seri kumaştan; yazlık elbise Sümerbank mamulü kahverengi serj kumaştan veya ketenden yapılır.