BİRİNCİ BÖLÜM
Amaç-Kapsam-farifler
Amaç
Bu yönetmelik çiftçi mallarını koruma bekçilerinin kılık ve kıyafetinde birlik ve beraberliği sağlamak, giyecek ve teçhizatın renk, cins, biçim, kullanma zamanı ve şeklini belirlemek amacıyla hazırlanmıştır.
Kapsam
Bu yönetmelik çiftçi mallarını koruma hizmetlerinde görevin daha etkili ve verimli kılınması, disiplinin sağlanması, çiftçi mallarını koruma bekçilerinin giyim, kuşam, silah ve teçhizatlarında standardizasyonun temin edilmesi, bu konulardaki yönetim ve denetimlerin kolaylaştırılması, ayrıca kullanılacak silah, teçhizat ve kıyafetlerin şekil ve cinslerinin belirlenmesi ile kullanım esaslarını kapsar.
Kanuni Dayanak
Bu yönetmelik 2 Temmuz 1941 gün ve 4081 sayılı Çiftçi Mallarının Korunması Hakkında Kanunun 32 nci maddesine dayanılarak düzenlenmiştir.
Tarifler
Bu yönetmelikte geçen
a- "Teşkilat" Çiftçi Mallarını Koruma Teşkilatını,
b- "Başkan" Çiftçi Mallarını Koruma Başkanını,
c- "Bekçi" Çiftçi Mallarını Koruma Bekçisini,
ifade eder.
Alt cep yoktur.
İKİNCİ BÖLÜM
Giyecek ve Şekilleri
Bekçilere her yıl iki takım elbise, bir şapka, bir çift iskarpin veya potin, iki poplin gömlek, bir yakalı kışlık kazak ve bir palto (kış mevsimi şiddetli olan yerlerde) içi kürklü veya meşin ceket, iklim durumu gerektiriyorsa bir yağmurluk verilir.
Her yıl verilecek iki takım elbisenin kışlık ve yazlık hangi şekilde verileceği ve palto* meşin ceketten hangisinin verilmesi gerektiği il hudutları içindeki şehir köy ve kasabaların iklim özellikleri göz önünde bulundurulmak suretiyle kaymakamların görüşü alındıktan sonra valilerce tayin ve tesbit edilir.
Kışlık elbise çağla yeşili rengi şayak veya şerj kumaştan, yazlık elbiseler çağla yeşili rengi şerj kumaştan veya ketenden yapılır.
Kıyafet şekilleri (Şekil-1, 2, 3, 4, 5, 6) da gösterilmiştir.
Kışlık çeket:
önü; 3-3,5 cm. aralıklı, iki şason bulunur. Ceket büyük boy, 6 düğme ile iliklidir.
Yakası; kapaklı, dik ve çift kopçalıdır. Devrik kısmının eni önde ve arkada 3-4 cm. dir.
Çeketin boyu; kolları tabii olarak yana sarktığı zaman başparmağın hizasında olur. Kollar, kol boyu uzunluğunda, kapaksız ve düzdür.
Üst cepler; cekette iki üst cep ayrıca bulunur. Cepler dışardan ve ortası pilelidir. Cep kapaklarının üst kenarları düz, alt kenarları düğme dışarı gelmek suretiyl3 ikiz üçgen kenar şekillidir, düğme küçüktür,
Ceplerin boyu; 16-18, eni 12-13 cm. olup pili görünüşlüdür.
Alt cep yoktur.
Ceketin arkası ortadan dikişli ve belden 4 cm. aşağıdan başlamak üzere tek yırtmaçlıdır.
Yazlık ceket:
Yaka hariç diğer kısımları kışlık çekeli ı aynıdır. Yakası; ifet asıl yaka ile öndeki devrik kısımlardan ibarettir. Öndeki devriğin daralan kısmı birinci düzine iliğine kadar uzanır.
Ceket büyük boy, 5 düğmelidir.
Pantolon :
Zırhsız ve paçası dublesizdir. Paça genişliği 25-26 cm'.dir. Boyu, paçaları ayakkabı üzerine düşecek şekildedir. Yan ve arka cepleri içtendir. Arka cep kapaklıdır.
Gömlek:
Gömlek kışlık ve yazlık olmak üzere iki çeşittir,
a- Kışlık çömlek, nıintan(işlik) şeklinde olup yakasızdır.
Kol kapaklarının kenarı köşeli tek düğmelidir.
b- Yazlık gömlek, yakalı ve kısa kolludur. Kışlık gömleğin renginde ve poplindendir. Yazlık gömleğin arkası düz ve robalıdır. Önde, göğüs kısmında iki cebi vardır. Önü düğmeli ve açıktır. Kıravat takılmaz.
Cep kapaklarının genişliği 14-16, cebin yan genişliği 4-5 cm. derinliği 16-10 cm.dir. Cepler pilesizdir. Düğmeler küçük, düz ve kumaşa uygun renktedir.
Cepler, yaka kenarları ve etekler tek sıra dikişlidir.
Gömleklerin omuzları, kolları ve yanları çift dikişlidir.
Gömleklerin arkası düz romalıdır. Önleri düğmeli ve açıktır.
Etekleri pantolonun içine sokuludur.
Kazak:
Elbise renginden daha açık renkte, düz, kapalı ve boğazlıdır. Kış mevsiminde gömlek yerine giyilebilir.
Ceket ve palto düğmeleri : Bu düğmeler beyaz renkte ve madenidir.
Büyüle boy düğmeler 2,5 cm., küçült boy düğmeler 1,5-2 cm. çapındadır.
Şapka ve Arması :
Şapka elbise kumaşından yapılır. Önde sert siperliği olup, siperlik elbise kumaşı ile kaplıdır. (Şekil:7)
Ortasında (Ç.M.B.) harfleri bulunan kokart şapkanın ön tarafına takılır. Bu kokart daire şeklinde ve pirinçtendir.(Şekil:8)
Palto :
Gocuk şeklinde, kurveze ve iki sıra üzerinde dikilmiş büyük boy üçer düğmelidir.
Boyu diz kapaklarından 2-3 cm#yukarıda, cepleri içten, cep kapakları yandan, arkası tek yırtmaçlıdır. Dıy kenar dikişleriyle yaka, cep ve kol kapakları çift dikişlidir.
Meşin ceket :
Kollar reglan oturtulmuş, önden üç düğmeli, cepler yandan gizli bel kuşaklı, etek normal ceket boyunda, içi kürklüdür.
Yağmurluk :
Yaka ceket yakası biçiminde olup, Önden gizli olarak 4 düğmelidir. Kollar reglan biçiminde, bel kuşaksız, gri renkte ve etek uzundur.
İskarpin :
Siyah renkte, ön kısmı bombeli ve bağlıdır. Ökçe normal yüksekliktedir. Yumurta ökçeli ayakkabı ve körüklü çizme giyilmez.
Potin: Uzun Iconçlu ve siyah renktedir.
Bibise İşaretleri :
Sol güğüs üstündeki cep kapağının iki cm. yukarısına üst kısmında siyah harflerle İl*i, ortasında (Ç.M.B.), alt kısmında İlçesi veya ait olduğu kasabanın yahut köyün adı yazılı (5-6) cm. çapında daire şeklinde pirinçten bir kokart takılır. (Şekil:9)
Yazlık gömlekle vazife yapıldığı zamanlarda ceketlere konan işaretler gömleklere takılır.
ÜÇÜNCÜ BÖLÜM
Teçhizat ve Silahlar
Çiftçi mallarını koruma teşkilatlarına İçişleri Bakanlığınca, lüzum ve ihtiyaca göre av tüfeği veya yerli malı tabanca cinsinden silah ve yeterince cephane verilir. Bu maksatla Bakanlık bütçesine yeterli ödenek konulur.
Teşkilat, sahip olduğu silah ve cephaneyi bekçilere zimmetle devreder ve gereği gibi kullanılmasını sağlar.
Silahlar her çeşit atış sonunda temizlenir ve yağlanır.
Bekçiler belirlenen zamanlarda görev alanları itibariyle polis ve jandarmaca eğitime tabi tutulur, silahların temizlik ve bakımı yaptırılır.
Bekçilere bir adet palaska, bir adet dilsiz düdük verilir.
Palaska kemeri 5 cm, genişliğindedir. Siyahı deriden yapılır. Ucunda (Ç.M.B.) işareti yazılı madeni toka bulunur. Palaska ceket üzerine, diğer hallerde pantolon üzerine kuşanılır.
DÖRDÜNCÜ BÖLÜM
Kıyafet ve Teçhizat İntizamı ile İlgili Hususlar
Sakal bırakılması yasaktır. Saçlar şapka giyildiğinde dışarı taşmıyacak şekilde olur. Favoriler kulak deliği hizasında, bıyıklar üst dudak boyunu ve yanlarda dudak bitimini geçmez.
Resmi elbise üzerine palaska kemeri takılmacan, bina içinde ve' dışında dolaşılamaz.
Pantolon, ceket ve palto düğmeleri daima ilikli bulunur.
Bina dışında resmi elbise ile şapka giyilmesi mecburidir.
Elbise, gömlek, ayakkabı daima temiz tutulur, sökük ve yırtık bulunmaz.
Resmi elbisenin eskimiş olsa bile satılması yasaktır. Resmi elbisenin üzerine sivil palto veya pardesü, pantolonun üstüne sivil ceket, ceketin altına sivil pantolon giyilemez.
İşaretler ve teçhizat bu yönetmelikte gösterilen şekillere uygun olarak takılır ve taşınır.
Vazife sırasında resmi elbise giyilmesi mecburidir.
Bekçiler izinli oldukları zamanlarda, gözaltına alındıklarında ve geçici olarak görevden uzaklaştırıldıklarında sivil elbise giyerler ve silah taşıyamazlar.
BEŞİNCİ BÖLÜM
Çeşitli Hükümler
Elbise, gömlek, kazak, palaska, dilsiz düdük, şapka, ayakkabı, palto, meşin ceket, yağmurluk ve kokartlar için yeterli ödenek her sene koruma bütçesine konur.
Giyim ve kuşam eşyaları pazarlık suretiyle ilçelerde kaymakamlar, il merkezlerinde valilerce piyasadan toptan aldırılır ve bekçilere Koruma Başkanlıklarınca dağıtılır.
Yazlık ve kışlık kıyafetlerin giyilme zamanı ilçelerde kaymakam, il merkezlerinde valiler tarafından belirlenir.
Giyim ve kuşam eşyaları ile teçhizat Koruma Başkanlarınca demirbaş defterine kaydedilir. Bunların bekçilere zimmetlenmesi, geri alınması, depolanması ve kayıtlarının tutulması Başkanlarca sağlanır.
Elbise, gömlek ve ayakkabıların kullanma süresi bir yıl, palto, meşin ceket, şapka, kazak, yağmurluk ve palaskanın kullanma süresi iki yıldır.
Görev başında ve elde olmayan sebeplerle kullanılmaz bale gelen eşyanın yerine, durum tevsik edilmek şartıyla yenisi verilir.
Kullanma süresinden önce herhangi bir sebeple görevinden ayrılan ve görevden çıkarılan bekçi giyim eşyalarını, ayrıca silah ve teçhizatları ve kokartları, palaskayı Koruma Başkanına devreder. İade etmeyenlere bedeli tazmin ettirilir. Ayrıca haklarında cezai soruşturma açılır.
Emekliye ayrılan bekçilerin giyim eşyası süresi dolmasa da geri alınmaz. Bunlar silah, teçhizat, kokart ve palaskalarını iade ederler.
Teslim olunan eşya, silah ve teçhizatın tahsis ve kullanma süresi içinde iyi bir şekilde kullanılması, bakım ve korunmasından bekçiler sorumludur. Kayıp ettikleri veya kaybına sebebiyet verdikleri takdirde maliyet bedelleri aylıklarından kesilmek veya diğer kanuni yollarla tazmin ettirilmek suretiyle ödettirilir.
Vali ve Kaymakamlar bekçilerin kılık ve kıyafetlerinin bu yönetmeliğe uygunluğunu denetlemekle görevlidir.
Bu yönetmelik hükümlerinin uygulanmasından Vali, Kaymakam ve Koruma Başkanları sorumludur.
Bekçiler verilecek silah ve cephane için İçişleri Bakanlığı Bütçesinde yeterli ödenek tefrik edilinceye kadar bekçi silah ve cephaneleri Çiftçi Mallarını Koruma Teşkilatlarının bütçelerine konan ödenekle satın alınır ve teşkilat demirbaşlarını gösteren deftere kaydedilir.
Teşkilat bütçesinden silah ve cephane satın alınabilmesi için merkez ilçelerde valilerin, diğer ilçelerde kaymakamların yazılı izinlerinin alınması şarttır.
Yürürlük
Bu Yönetmelik Bakanlık Makamınca onaylandığı tarihte yürürlüğe girer.
Bu yönetmelik hükümlerini İçişleri Bakanı yürütür.