Dosya olarak kaydet: PDF - WORD
Görüntüleme Ayarları:
Salt metin olarak göster (Kelime işlemcilere uygun görünüm)

Metnin ilk hali - henüz yürürlüğe girmedi

Henüz yürürlüğe girmemiş bir sürüm görüntülüyorsunuz. Sürümleri sağ tarafta yer alan zaman çizelgesinden inceleyebilirsiniz.

BİRİNCİ BÖLÜM

Başlangıç Hükümleri

Amaç

MADDE 1

(1) Bu Yönetmeliğin amacı; toplayıcıların elektrik piyasasında yürütebileceği faaliyetler ile toplayıcılık faaliyeti kapsamında yürütülecek işlemlere ilişkin usul ve esasların düzenlenmesidir.

Kapsam

MADDE 2

(1) Bu Yönetmelik; toplayıcıların ilgili mevzuat kapsamında organize toptan elektrik piyasası ve ikili anlaşma faaliyetlerine katılımlarının belirlenmesi, elektrik piyasasında toplayıcılık faaliyeti kapsamında yürütülecek işlemlere ilişkin tarafların görev, yetki ve sorumluluklarına ilişkin usul ve esasları kapsar.

(2) 12/5/2019 tarihli ve 30772 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Elektrik Piyasasında Lisanssız Elektrik Üretim Yönetmeliği kapsamında, on yıl alım garantisini doldurmamış olan lisanssız elektrik üretim tesisleri ile OSB tüzel kişiliğine ait lisanssız elektrik üretim tesisleri ve OSB üretim lisansına sahip tüzel kişiler bu Yönetmeliğin kapsamı dışındadır.

Dayanak

MADDE 3

(1) Bu Yönetmelik, 14/3/2013 tarihli ve 6446 sayılı Elektrik Piyasası Kanununun 12/A maddesine dayanılarak hazırlanmıştır.

Tanımlar

MADDE 4

(1) Bu Yönetmelikte geçen;

a) Dengeleme bölgesi: Toplayıcılık faaliyeti kapsamında yan hizmetler ve/veya dengeleme güç piyasasında faaliyette bulunmak isteyen üretim, tüketim tesisleri ve/veya elektrik depolama ünitesi/tesisinin birlikte yer aldığı TEİAŞ tarafından belirlenen şebekenin bölümünü,

b) Elektrik depolama tesisi: Elektrik enerjisini başka bir enerji türüne çevirerek depolayabilen ve depolanan enerjiyi kullanılmak üzere tekrar elektrik enerjisine çevirerek sisteme verebilen tesisi,

c) İlgili mevzuat: Elektrik piyasasına ilişkin kanun, Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi, Cumhurbaşkanı Kararı, yönetmelik, tebliğ, lisans, genelge ve Kurul kararlarını,

ç) Kurul: Enerji Piyasası Düzenleme Kurulunu,

d) Kurum: Enerji Piyasası Düzenleme Kurumunu,

e) Organize toptan elektrik piyasası: Elektrik enerjisi, kapasitesi ya da bunların türev ürünlerinin toptan alış-satışının gerçekleştirildiği; ikili anlaşmalar piyasası ya da piyasa ve/veya sistem işletmecisi tarafından organize edilen vadeli elektrik piyasası, gün öncesi piyasası, gün içi piyasası, dengeleme güç piyasası, yan hizmetler gibi elektrik piyasalarını,

f) Şebeke işletmecisi: 36 kV ve altındaki şebeke için ilgili dağıtım lisansı sahibi tüzel kişiyi, 36 kV üstü şebeke için TEİAŞ’ı,

g) Şebeke kullanıcısı: İletim veya dağıtım şebekesine bağlı kullanıcıyı,

ğ) Tedarik: Elektrik enerjisinin ve/veya kapasitenin toptan veya perakende satışını,

h) TEİAŞ: Türkiye Elektrik İletim Anonim Şirketini,

ı) Toplayıcı: Bir veya birden fazla şebeke kullanıcısı ile söz konusu şebeke kullanıcıları adına elektrik piyasasında toplayıcılık faaliyeti yürütmek üzere anlaşma imzalamış olan toplayıcı lisansı veya lisansına dercedilmek kaydıyla tedarik lisansı sahibi tüzel kişiyi,

i) Toplayıcılık: Toplayıcı tarafından bir veya birden fazla şebeke kullanıcısının üretim ve/veya tüketimlerinin birleştirilerek işletilmesi kapsamında gerçekleştirilen piyasa faaliyetini,

j) Toplayıcılık hizmeti anlaşması: Toplayıcılar ile üretim lisansı sahibi tüzel kişiler, serbest tüketiciler, müstakil depolama tesisi sahibi tüzel kişiler ve Elektrik Piyasasında Lisanssız Elektrik Üretim Yönetmeliği kapsamında faaliyet gösteren gerçek veya tüzel kişiler arasında özel hukuk hükümlerine tabi olarak, toplayıcıların söz konusu şebeke kullanıcıları adına elektrik enerjisi ve/veya kapasitesini alıp satmasına ve yan hizmetlere ilişkin tedarik süreçlerine katılabilmesine dair yapılan ve Kurul onayına tabi olmayan ticari anlaşmayı,

k) Yan hizmetler: 26/11/2017 tarihli ve 30252 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Elektrik Piyasası Yan Hizmetler Yönetmeliğinde tanımlanan yan hizmetleri,

l) YEKDEM: Bu Yönetmelik kapsamındaki yenilenebilir enerji kaynaklarına dayalı üretim faaliyeti gösteren üretim lisansı sahibi tüzel kişilerin bizzat veya toplayıcı aracılığıyla ve LÜY kapsamında yenilenebilir enerji kaynaklarından üretim yapan kişilerin bölgelerinde bulundukları görevli tedarik şirketleri veya toplayıcı aracılığıyla faydalanabileceği fiyatlar, süreler, miktarlar ve bunlara yapılacak ödemelere ilişkin usul ve esasları içeren destekleme mekanizmasını,

ifade eder.

(2) Bu Yönetmelikte geçen ve birinci fıkrada yer almayan tanımlar ilgili mevzuattaki anlam ve kapsama sahiptir.

İKİNCİ BÖLÜM

Toplayıcılık Faaliyeti ile Tüketim ve Elektrik Üretim Tesislerinin Toplayıcılık Faaliyetine Katılımlarına İlişkin Genel Esaslar

Toplayıcılık faaliyetine ilişkin genel esaslar

MADDE 5

(1) Toplayıcı, toplayıcılık faaliyeti kapsamında yapacağı piyasa faaliyetleri için ilgili şebeke kullanıcıları ile toplayıcılık hizmeti anlaşması imzalar.

(2) Toplayıcı, organize toptan elektrik piyasası faaliyetlerine, piyasa işletmecisi ile ilgili piyasa katılım anlaşmalarını ve/veya şebeke işletmecisi ile yan hizmet anlaşmalarını yapmak suretiyle katılır.

(3) Toplayıcılık faaliyeti lisansına derç edilmiş olan tedarik lisansı sahibi tüzel kişiler elektrik tedarik etmek üzere anlaşmalı oldukları ve portföylerinde yer alan şebeke kullanıcıları ile toplayıcılık hizmeti anlaşması yapamazlar.

(4) Toplayıcı, toplayıcı lisansı veya lisansına dercedilmek kaydıyla tedarik lisansı kapsamındaki toplayıcılık faaliyetine ilişkin toptan satış faaliyetinde bulunamaz. Ancak portföyünü dengelemek amacıyla yapmış olduğu alış ve satışlar bu kapsamda değerlendirilmez.

(5) Toplayıcı, portföyünde yer alan serbest tüketiciler için elektrik enerjisi tedariki yapabilir. Toplayıcının, tüketim tesislerini portföyüne eklemesi durumunda söz konusu tüketim tesisleri için elektrik enerjisi tedarikinin ilgili toplayıcı tarafından yapılması esastır. Ancak talep tarafı katılımı hizmeti sunan toplayıcı, porföyünde yer alan tüketim tesislerinin elektrik enerjisi ve/veya kapasitesini tedarik etmek istememesi halinde, portföyünde yer alan tüm tüketim tesislerinin tedarikçileri ile mevcut anlaşmaları devam eder.

(6) Toplayıcı, ilgili şebeke işletmecisine başvuru yapmak suretiyle portföyünde yer alan şebeke kullanıcılarını, uygun donanım ile teçhizat ve altyapıları ile anlık üretim ve/veya tüketim verilerini izleyebilir, analiz ve raporlama yapabilir.

(7) Toplayıcı, anlaşmalı olduğu kullanıcıların üretim ve/veya tüketim programlarını yönetir. Söz konusu kullanıcılar adına elektrik enerjisi ve/veya kapasitesinin alınıp satılmasına ilişkin piyasa işlemlerini yürütür ve yan hizmetlere ilişkin tedarik süreçlerine katılabilir.

(8) Toplayıcı, portföyünde yer alan şebeke kullanıcıları adına teminat ve dengesizlik de dahil olmak üzere, piyasa işlemlerine ilişkin ilgili mevzuat kapsamındaki tüm yükümlülüklerin yerine getirilmesinden sorumludur.

(9) Toplayıcı, portföyünde üretim ve tüketim tesisleri ile elektrik depolama tesislerine ayrı ayrı veya birlikte yer verebilir.

(10) TEİAŞ, en az iki ay öncesinden piyasa katılımcılarına ve Kuruma bildirmek koşuluyla dengeleme bölgelerini değiştirebilir.

Toplayıcılık faaliyeti yürütebilecek kişiler

MADDE 6

(1) Elektrik piyasasında toplayıcılık faaliyeti, toplayıcı lisansı veya lisansına dercedilmek kaydıyla tedarik lisansı sahibi tüzel kişiler tarafından yürütülür.

(2) Toplayıcılık faaliyeti yürütecek tüzel kişilere lisans verilmesine, tadil edilmesine ve lisansa ilişkin diğer işlemlerde 2/11/2013 tarihli ve 28809 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Elektrik Piyasası Lisans Yönetmeliğinde yer alan hükümler uygulanır.

Tüketim tesislerinin toplayıcılık faaliyetine katılımına ilişkin genel esaslar

MADDE 7

(1) Toplayıcı, dağıtım veya iletim şebekesine bağlı tüketim tesislerini kendi portföyünde toplayabilir.

(2) Toplayıcı, talep tarafı katılımı kapsamında portföyüne aldığı tüketim tesislerinin aynı zamanda enerji tedarikini de gerçekleştirir. Toplayıcı, talep tarafı katılımı kapsamında portföyüne aldığı tüketim tesislerinin enerji tedarik faaliyetini yürütmek istememesi halinde, bu hususu Piyasa İşletmecisine PYS üzerinden bildirir. Toplayıcı, söz konusu tüketim tesislerinin;

a) Enerji tedarikini gerçekleştirirken sonradan bu faaliyeti yürütmek istememesi,

b) Portföy oluşturma aşamasında veya sonrasındaki bir aşamada enerji tedarik faaliyetini yürütmek istememiş olmasına rağmen sonradan bu faaliyeti gerçekleştirmek istemesi,

durumunda 14/4/2009 tarihli ve 27200 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Elektrik Piyasası Dengeleme ve Uzlaştırma Yönetmeliği hükümleri uyarınca Piyasa İşletmecisine PYS üzerinden bildirir.

(3) Toplayıcıların, talep tarafı katılımı hizmeti kapsamında aldıkları talimat doğrultusunda portföylerinde yer alan tüketim tesislerinde değiştirilen yükten kaynaklı olarak oluşabilecek dengesizlik maliyetleri nedeniyle toplayıcılar ve/veya tüketim tesisleri ile söz konusu tüketim tesisinin tedarikçisi arasında doğan uyuşmazlıklar özel hukuk hükümleri çerçevesinde çözülür.

(4) Toplayıcı portföyünde aynı dengeleme bölgesinde yer alan tüketim tesisleri, ilgili mevzuatta yer alan şartları sağlaması halinde, dengeleme birimi ve/veya yan hizmet birimi niteliğindedir.

(5) Tüketim tesisleri, dağıtım ve iletim şebekesine bağlı olma durumlarına ve dengeleme bölgesine göre ayrı dengeleme birimi ve/veya yan hizmet birimi olarak kaydedilir.

(6) Bu madde kapsamında tüketim tesislerinin dengeleme birimi ve/veya yan hizmet birimi olarak kabul edilebilmeleri için ihtiyaç duyulması halinde TEİAŞ tarafından ilave kriterler belirlenebilir.

(7) Toplayıcı portföyünde yer alan tüketim tesisleri, toplayıcı tarafından talep edilmesi halinde bu madde ve ilgili mevzuat kapsamında dengeleme birimi ve/veya yan hizmet birimi olarak kaydedilebilir. Ancak enerji tedariki toplayıcı tarafından sağlanmayan tüketim tesisleri, dengeleme birimi olarak kaydedilmezler ve dengeleme güç piyasasına katılamazlar.

Lisanslı elektrik üretim tesislerinin toplayıcılık faaliyetine katılımına ilişkin genel esaslar

MADDE 8

(1) Toplayıcı, dağıtım veya iletim şebekesine bağlı lisanslı ve işletmedeki elektrik üretim tesisleri ile 9/5/2021 tarihli ve 31479 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Elektrik Piyasasında Depolama Faaliyetleri Yönetmeliği kapsamındaki elektrik depolama ünitesi ve/veya tesislerini kendi portföyünde toplayabilir.

(2) Toplayıcı, işletmedeki elektriksel kurulu gücü 100 MW ve altında olan lisanslı elektrik üretim tesislerini portföyüne alabilir.

(3) Toplayıcı portföyünde yer alan elektrik üretim tesisleri, ilgili mevzuatta yer alan şartları sağlamaları halinde dengeleme birimi ve/veya yan hizmet birimi olarak değerlendirilir.

(4) Toplayıcı portföyünde aynı dengeleme bölgesinde yer alan ve dengeleme birimi olmayan işletmedeki elektriksel kurulu gücü 100 MW ve altında olan lisanslı elektrik üretim tesisleri, ilgili mevzuatta yer alan şartları sağlamaları halinde dengeleme birimi ve/veya yan hizmet birimi olarak kabul edilir.

(5) Üretim tesisleri, dağıtım veya iletim şebekesine bağlı olma durumlarına göre ayrı dengeleme birimi ve/veya yan hizmet birimi olarak kaydedilir.

(6) Bu madde kapsamında lisanslı elektrik üretim tesislerinin dengeleme birimi ve/veya yan hizmet birimi olarak kabul edilebilmeleri için TEİAŞ tarafından ilave kriterler belirlenebilir.

(7) Toplayıcı tarafından talep edilmesi halinde, portföyünde yer alan lisanslı elektrik üretim tesisleri, ilgili mevzuat kapsamında belirtilen koşulları sağlamak kaydıyla, bu madde kapsamında dengeleme birimi ve/veya yan hizmet birimi olarak kaydedilebilir.

Lisanssız elektrik üretim tesislerinin toplayıcılık faaliyetine katılımına ilişkin genel esaslar

MADDE 9

(1) Toplayıcı, dağıtım veya iletim şebekesine bağlı olan ve on yıllık alım garantisini doldurmuş olan lisanssız elektrik üretim tesislerini, ihtiyaç fazlası enerjisini yönetmek üzere kendi portföyünde toplayabilir.

(2) Lisanssız elektrik üretim tesisleri için tesis bazında herhangi bir kurulu güç limiti uygulanmaz. Ancak gerekmesi halinde Kurul, alt ve/veya üst kurulu güç limiti belirleyebilir.

(3) Toplayıcı portföyünde ve aynı dengeleme bölgesinde yer alan lisanssız elektrik üretim tesisleri, ilgili mevzuatta yer alan şartları sağlamaları halinde dengeleme birimi ve/veya yan hizmet birimi olarak kabul edilir.

(4) Lisanssız elektrik üretim tesisleri, dağıtım veya iletim şebekesine bağlı olma durumlarına göre ayrı dengeleme birimi ve/veya yan hizmet birimi olarak kaydedilir.

(5) Lisanssız elektrik üretim tesislerinin dengeleme birimi ve/veya yan hizmet birimi olarak kabul edilebilmeleri için TEİAŞ tarafından ilave kriterler belirlenebilir.

(6) Toplayıcı tarafından talep edilmesi halinde, portföyünde yer alan lisanssız elektrik üretim tesisleri, ilgili mevzuat kapsamında belirtilen koşulları sağlamak kaydıyla, bu madde kapsamında dengeleme birimi ve/veya yan hizmet birimi olarak kaydedilebilir.

Toplayıcılık faaliyetinde portföy limitleri

MADDE 10

(1) Toplayıcı portföyünde elektrik üretim tesisleri yer alması halinde, lisanslı ve lisanssız elektrik üretim tesislerinin işletmedeki toplam elektriksel kurulu gücü en fazla 2000 MW olabilir. Toplayıcı portföyünde yer alan lisanssız elektrik üretim tesislerinin işletmedeki toplam elektriksel kurulu gücünün söz konusu üst sınır içerisindeki payı 500 MW’ı geçemez.

(2) Lisanslı elektrik üretim tesislerinin, herhangi bir fatura dönemi içerisinde toplam işletmedeki elektriksel kurulu gücü 2000 MW sınırını aşması halinde; takip eden fatura dönemi içerisinde bir sonraki fatura döneminden itibaren geçerli olacak şekilde, belirlenen sınır sağlanana kadar toplayıcı tarafından, lisanslı elektrik üretim tesisleri portföyden çıkarılır. Toplayıcı tarafından söz konusu işlemin belirlenen süre içerisinde yapılmaması halinde, Piyasa İşletmecisi tarafından toplayıcı portföyüne en son dahil olan lisanslı elektrik üretim tesisinden başlanarak sınır koşulu sağlanana kadar sırasıyla portföyden çıkarma işlemi gerçekleştirilir. Portföyden çıkarılan lisanslı elektrik üretim tesisleri, lisans sahibi piyasa katılımcılarının portföyüne kaydedilir.

(3) Lisanssız elektrik üretim tesislerinin, herhangi bir fatura dönemi içerisinde işletmedeki elektriksel kurulu gücünün 500 MW’ı aşması halinde; takip eden fatura dönemi içerisinde bir sonraki fatura döneminden itibaren geçerli olacak şekilde, belirlenen sınır sağlanana kadar toplayıcı tarafından, lisanssız elektrik üretim tesisleri portföyden çıkarılır ve değişiklik hakkında şebeke işletmecisine bilgi verilir. Toplayıcı tarafından söz konusu işlemin belirlenen süre içerisinde yapılmaması halinde, Piyasa İşletmecisi tarafından son güncellemeyi yapan şebeke işletmecisine, aşım miktarından az olmayacak şekilde ilgili portföyden lisanssız üretim tesisinin çıkarılması için bildirim yapılır. İlgili şebeke işletmecisi bildirimi müteakip üç iş günü içerisinde, aşımı takip eden ikinci fatura döneminden itibaren geçerli olacak şekilde, portföy azaltım işlemini gerçekleştirerek güncel verileri PYS üzerinden Piyasa İşletmecisine bildirir.

(4) Herhangi bir fatura dönemi içerisinde lisanslı ve lisanssız elektrik üretim tesislerinin toplam işletmedeki elektriksel kurulu gücünün 2000 MW’ı aşması halinde; takip eden fatura dönemi içerisinde bir sonraki fatura döneminden itibaren geçerli olacak şekilde, belirlenen sınır sağlanana kadar toplayıcı tarafından, lisanslı ve/veya lisanssız elektrik üretim tesisleri portföyden çıkarılır. Toplayıcı tarafından söz konusu işlemin belirlenen süre içerisinde yapılmaması halinde piyasa işletmecisi tarafından, toplayıcı portföyüne en son dahil olan lisanslı elektrik üretim tesisinden başlanarak sırasıyla sınır koşulu sağlanana kadar lisanslı elektrik üretim tesislerinin portföyden çıkarma işlemi gerçekleştirilir. Portföyden çıkarılan lisanslı elektrik üretim tesisleri, lisans sahibi piyasa katılımcılarının portföyüne kaydedilir.

(5) Toplayıcının portföyünde yer alan lisanslı elektrik üretim tesisinin 8 inci maddenin ikinci fıkrasında yer alan elektriksel kurulu güç sınırını aşması halinde, ilgili elektrik üretim tesisi bir sonraki fatura döneminden itibaren geçerli olacak şekilde portföyden çıkarılır. Portföyden çıkarılan lisanslı elektrik üretim tesisleri, lisans sahibi piyasa katılımcılarının portföyüne kaydedilir.

(6) Tüketim tesisleri için herhangi bir tüketim ve/veya sözleşme gücü limiti uygulanmaz. Ancak gerekmesi halinde Kurul toplayıcı portföyünde yer alan tüketim tesislerinin toplam sözleşme gücü için limit belirleyebilir.

(7) Müstakil elektrik depolama tesisleri için işletmedeki toplam elektriksel kurulu güç limiti uygulanmaz. Ancak gerekmesi halinde Kurul toplayıcı portföyünde yer alan müstakil elektrik depolama tesislerinin toplam işletmedeki elektriksel gücü için limit belirleyebilir.

ÜÇÜNCÜ BÖLÜM

Toplayıcıların Elektrik Piyasası Faaliyetlerine İlişkin Genel Esaslar

Organize toptan elektrik piyasası ve ikili anlaşma faaliyetlerine katılımlarına ilişkin genel esaslar

MADDE 11

(1) Toplayıcı, ilgili mevzuat kapsamında organize toptan elektrik piyasalarında faaliyette bulunabilir.

(2) Toplayıcı; ilgili mevzuat hükümleri çerçevesinde portföyünü dengelemek amacıyla ikili anlaşma imzalayabilir.

(3) Toplayıcı; ilgili mevzuat hükümleri çerçevesinde, portföyünün dengelenmesi ile dengeleme mekanizması ve uzlaştırmaya katılımları sonucu oluşan alacak ve borçlarının mali açıdan uzlaştırılması ile diğer hususlara ilişkin hükümlere uymakla yükümlüdür.

Yan hizmetlere katılımlarına ilişkin genel esaslar

MADDE 12

(1) Toplayıcı, elektrik piyasasında yan hizmet faaliyetinde bulunabilir.

(2) Toplayıcı, yan hizmetler kapsamında yürütebileceği faaliyetleri ilgili mevzuat hükümleri çerçevesinde yürütür.

(3) Toplayıcı; ilgili mevzuat hükümleri çerçevesinde, elektrik piyasasında yan hizmetler kapsamında sunulan hizmetlerin tedarik edilmesi, bu hizmetlerin tedarik yöntemi, belgelendirilmeleri, izlenmesi, kontrolü, incelenmesi, yapılacak ödemelerin gerçekleştirilmesi, taraflara uygulanacak yaptırımlar ve diğer hususlara ilişkin hükümlere uymakla yükümlüdür.

(4) Toplayıcı yan hizmetler ve/veya dengeleme güç piyasasında yürüteceği faaliyetler kapsamında TEİAŞ tarafından talep edilecek teknik donanım ve verileri sağlamakla yükümlüdür.

Piyasa katılım anlaşmaları uyarınca toplayıcıların görev, yetki ve sorumlulukları

MADDE 13

(1) Piyasa işletmecisi ile yapmış olduğu ilgili piyasa katılım anlaşmaları uyarınca piyasa işlemi yapma hakkına sahip organize toptan piyasa faaliyeti yürütmek isteyen toplayıcılar, Elektrik Piyasası Dengeleme ve Uzlaştırma Yönetmeliği uyarınca ilgili piyasa işlemlerinin gerçekleştirilmesine ilişkin görevleri yürütür.

(2) TEİAŞ ile yapmış olduğu yan hizmet anlaşmaları uyarınca yan hizmet sağlama yükümlülüğüne sahip toplayıcılar, Elektrik Piyasası Yan Hizmetler Yönetmeliği uyarınca ilgili yan hizmetlerin tedarik edilmesine ilişkin görevleri yürütür.

(3) Bu Yönetmelik kapsamında piyasa işletmecisi, şebeke işletmecileri ile tedarik şirketlerinin görev, yetki ve sorumlulukları ilgili mevzuat kapsamında yer aldığı şekliyle uygulanır.

DÖRDÜNCÜ BÖLÜM

Kontrol ve Ölçüm Sistemleri

Uzaktan kontrol

MADDE 14

(1) Toplayıcı, dengeleme güç piyasası ve/veya yan hizmetler piyasasına katılması halinde, portföyündeki tüketim tesislerinin ve TEİAŞ tarafından talep edilmesi halinde üretim tesislerinin uzaktan kontrol edilmesine imkan verecek iletişim altyapısı dahil, kontrol sistemlerini tesis etmekle yükümlüdür.

(2) Toplayıcı, talep tarafı hizmetine katılması halinde, portföyündeki tüketim tesislerinin kendisi ve TEİAŞ tarafından uzaktan izlenmesine imkan verecek iletişim altyapısını, kontrol sayaçları da dahil olmak üzere kurar.

(3) Toplayıcı tarafından birinci ve ikinci fıkralar kapsamında yapılacak yatırımlara ilişkin olarak ilgili şebeke işletmecisinin mevzuattan kaynaklanan yükümlülükleri saklıdır. Toplayıcı, üretim ve tüketim tesislerine yapılacak söz konusu yatırımlar için ilgili şebeke işletmecisine başvurur. Başvuruyu takip eden 10 iş günü içerisinde ilgili şebeke işletmecisinin nezaretinde gerekli işlemler yapılır. Bu kapsamda oluşacak maliyetler toplayıcı tarafından karşılanır.

(4) Dengeleme güç piyasası ve/veya yan hizmetlerde yer alacak toplayıcılar, uzaktan kontrol sistemlerinin tesisi, iletişim sistemleri altyapısı, sağlanacak veriler ve TEİAŞ tarafından istenen diğer idari ve teknik koşulları, ilgili mevzuat kapsamında sağlamakla yükümlüdür.

Ölçüm sistemleri ve/veya SCADA ile izleme ile veri temini

MADDE 15

(1) Toplayıcılar, piyasa işletmecisi ve TEİAŞ tarafından ihtiyaç duyulan tüm bilgileri, uzaktan iletişim altyapısı dahil, ölçüm sistemleri ve/veya SCADA aracılığıyla zamanında ve eksiksiz sunmakla yükümlüdür.

BEŞİNCİ BÖLÜM

Çeşitli ve Son Hükümler

Dengeleme bölgelerinin ilanı

MADDE 16

(1) TEİAŞ, dengeleme bölgelerini 1/1/2025 tarihine kadar ilan eder.

TEİAŞ’ın uzaktan izleme kontrol ve iletişim altyapısı hazırlıklarının tamamlanması

GEÇİCİ MADDE 1

(1) Bu Yönetmeliğin uygulanması kapsamında gerekli olan uzaktan izleme kontrol veya iletişim altyapısı hazırlıkları TEİAŞ tarafından 1/5/2025 tarihine kadar tamamlanır.

Yürürlük

MADDE 17

(1) Bu Yönetmelik 1/1/2025 tarihinde yürürlüğe girer.

Yürütme

MADDE 18

(1) Bu Yönetmelik hükümlerini Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu Başkanı yürütür.