Amaç
(1) Bu Yönetmeliğin amacı; hayvan hastalıklarının eradikasyonu ve/veya profilaksisi konusundaki çalışmalarla ilgili özel hükümler hariç olmak üzere, ihbarı mecburi hayvan hastalıklarının çıkışı ve son mihrakın eradikasyonundan sonra bu hastalıklara ilişkin olarak getirilen kısıtlamaların kaldırılmasının bildirimine ilişkin usul ve esasları düzenlemektir.
Kapsam
(1) Bu Yönetmelik, ihbarı mecburi hayvan hastalıklarının çıkışını ve son mihrakın eradikasyonundan sonra bu hastalıklara ilişkin olarak getirilen kısıtlamaların kaldırılmasını kapsar.
Dayanak
(1) Bu Yönetmelik;
a) 11/6/2010 tarihli ve 5996 sayılı Veteriner Hizmetleri, Bitki Sağlığı, Gıda ve Yem Kanununun 4 üncü maddesinin birinci fıkrasının (ç) bendi ile altıncı fıkrasına dayanılarak,
b) Hayvan hastalıklarının bildirimi ile ilgili 82/894/EEC sayılı Avrupa Birliği Konsey Direktifi ile hayvan hastalıklarının bildirimi için hazırlanmış form ve kodları düzenleyen 2005/176/EC sayılı Avrupa Birliği Komisyon Kararına paralel olarak,
hazırlanmıştır.
Tanımlar
(1) Bu Yönetmelikte geçen,
a) Bakanlık: Tarım ve Köyişleri Bakanlığını,
b) Birincil mihrak: Ülkede ilk defa görülen veya epidemiyolojik bağlantısı olmadan aynı veya farklı bir bölgede ortaya çıkan ilk mihrakı,
c) İkincil mihrak: Enfekte bölgede birincil mihraktan sonra görülen aynı hastalığa ait diğer mihrakları,
ç) İşletme: İçinde hayvanların yetiştirildiği ya da tutulduğu tarımsal olan veya olmayan bir kuruluş ya da tesisi,
d) Mihrak: Ek-1’de yer alan hastalıklardan herhangi birinin varlığının doğrulandığı hayvan ya da hayvanların bir arada tutulduğu işletme, yerleşim yeri veya bölgeyi; hastalık karkasta tespit edilmişse, karkasın elde edildiği hayvanın bulunduğu işletme, yerleşim yeri veya bölgeyi,
e) Resmi veteriner hekim: Bakanlık adına görev yapan Bakanlık personeli veteriner hekimi,
f) Vaka: Ek-1’de yer alan herhangi bir hastalığın bir hayvan veya karkasta resmi teyidini,
g) Yetkili otorite: Bakanlık il ve ilçe müdürlüklerini,
ifade eder.
Bildirim
(1) Bulaşıcı hayvan hastalığı ya da sebebi belli olmayan hayvan ölümlerinden haberdar olan hayvan sahipleri ve bakıcıları, veteriner hekimler ile muhtarlar, köy korucuları, celepler, çobanlar, gemi kaptanları, istasyon ya da gümrük memur veya idarecileri gibi ilgililer durumu yetkili otoriteye bildirmek zorundadır.
(2) Resmi veteriner hekim, Ek-1’de yer alan herhangi bir hastalığa ait hem birincil mihrakın tespitinde hem de son mihrakın eradikasyonundan sonra bu hastalıklara ilişkin olarak getirilen kısıtlamaların kaldırıldığına ilişkin gerekli bildirimleri 24 saat içerisinde yetkili otorite aracılığı ile Bakanlığa yapar. Resmi veteriner hekim Ek-1’de yer alan herhangi bir hastalığa ait ikincil mihrakın tespitinde 48 saat içerisinde yetkili otorite aracılığıyla Bakanlığa bildirimde bulunur. Ancak, birincil ve ikincil mihrakın tespiti ve son mihrakın eradikasyonundan sonra bu hastalıklara ilişkin olarak getirilen kısıtlamaların kaldırılmasında yapılacak olan bildirimlerin kapsamı, içeriği ve sıklığı, hastalığın ve özellikle epidemiyolojik gelişmelerin ışığı altında, Bakanlık tarafından geçici olarak değiştirilebilir.
(3) Bakanlık, Ek-1’de yer alan herhangi bir hastalığın birincil mihrakının tespitinde ve son mihrakın eradikasyonundan sonra bu hastalıklarla ilişkin olarak getirilen kısıtlamaların kaldırılmasında, 24 saat içerisinde Avrupa Komisyonuna gerekli bildirimleri yapar.
(4) Üçüncü fıkrada yer alan bildirim, Ek-2’de açıklanan bilgileri kapsar ve faks, e-posta gibi iletişim araçlarından biri ile yapılır.
(5) Avrupa Komisyonuna yapılacak hastalık bildirimleri için, Avrupa Birliği tarafından hayvan hastalıklarının bildirimi için hazırlanmış form ve kodlar kullanılır.
(6) Bakanlık, hayvan hastalıklarının eradikasyonu ve/veya profilaksisi konusundaki çalışmalarla ilgili özel hükümler hariç olmak üzere, Ek-1’de yer alan herhangi bir hastalığın tespit edilen ikincil mihrakı ile ilgili olarak, Avrupa Komisyonuna en geç haftanın ilk çalışma günü bildirim yapar. Söz konusu bildirim Pazar günü gece yarısı sona eren haftanın öncesini kapsar.
(7) Bakanlık tarafından, Avrupa Komisyonuna altıncı fıkrada belirtilen süre içerisinde bildirim yapılmaması, bu süre içerisinde hiçbir ikincil mihrak görülmediği anlamındadır.
(8) Hayvanlarda Ek-1’de yer alan hastalıklara ait tespit edilen vaka Bakanlığa bildirilecek, ancak hastalık çıkışı yapılmayacaktır.
Düzenleme yetkisi
(1) Bakanlık bu Yönetmeliğin uygulamasını sağlamak üzere her türlü alt düzenlemeyi yapmaya yetkilidir.
Yürürlük
(1) Bu Yönetmelik yayımı tarihinde yürürlüğe girer.
Yürütme
(1) Bu Yönetmelik hükümlerini Tarım ve Köyişleri Bakanı yürütür.