Dosya olarak kaydet: PDF - WORD
Görüntüleme Ayarları:
Salt metin olarak göster (Kelime işlemcilere uygun görünüm)

Metnin ilk hali

BİRİNCİ BÖLÜM

Genel Esaslar

Amaç

MADDE 1

Bu yönetmeliğin amacı, kalkınma planları, bunlara bağlı yıllık programlar ve ilgili mevzuat tarafından valiliklere verilmiş bulunan görevlerin yerine getirilmesine yardımcı olmak üzere kurulmuş bulunan il planlama ve koordinasyon müdürlüklerinin kuruluş, görev ve çalışma esaslarını düzenlemektir.

Kapsam

MADDE 2

Bu yönetmelik, il planlama ve koordinasyon müdürlüklerinin kuruluş, görev ve çalışma düzenine ilişkin ilke ve kuralları kapsar.

Yasal Dayanak

MADDE 3

Bu yönetmelik, 5442 Sayılı İl İdaresi Kanunu’nun 24 üncü maddesi, 3152 Sayılı İçişleri Bakanlığı Teşkilât ve Görevleri Hakkında Kanunun 33 üncü maddesi ve 223 sayılı Devlet Planlama Teşkilâtının Kuruluş ve Görevleri Hakkındaki Kanun Hükmünde Kararname hükümleri uyarınca hazırlanan kalkınma planlan ve yıllık programlarda yer alan ilke ve tedbirler gereğince hazırlanmıştır.

Tanımlar

MADDE 4

Bu yönetmelikteki deyimlerden;

a) “Bakanlık” İçişleri Bakanlığını,

b) “Kuruluş” Diğer Bakanlık, kamu kurum ve kuruluşlarını,

c) “Müdürlük” İl planlama ve koordinasyon müdürlüğünü,

d) “Müdür” İl planlama ve koordinasyon müdürünü

ifade eder.

İKİNCİ BÖLÜM

Kuruluş ve Görevler

İl Planlama ve Koordinasyon Müdürlüğünün Kuruluşu

MADDE 5

İl planlama ve koordinasyon müdürlüğü, valiye bağlı olarak görev yapan bir planlama ve koordinasyon müdürü ile, il’in iş yoğunluğunun gerektirdiği sayıda planlama uzmanı, planlama uzman yardımcısı ve yeteri kadar büro personelinden meydana gelir.

Valiler, özel uzmanlık bilgisini gerektiren konularda 5442 sayılı İl İdaresi Kanunu’nun tanıdığı sınırlar içinde il’in diğer kuruluşlarındaki görevlilerden de yararlanabilirler.

İl Planlama ve Koordinasyon Müdürlüğünün Görevleri

MADDE 6

İl planlama ve koordinasyon müdürlüğünün görevleri şunlardır:

Kalkınma planı ve yıllık programları ile verilen görevler çerçevesinde;

a) İl’in ekonomik ve sosyal yapısını belirlemek amacıyla araştırmalar yapmak, ilgili resmî ve özel kuruluşlardan toplanan bilgilerden faydalanarak il envanterini hazırlamak,

b) İi’deki kamu kuruluşlarınca üst kademelere gönderilecek yatırım tekliflerini inceleyerek varsa aralarındaki uyumsuzluk veya çelişkileri tesbit etmek ve bir rapor halinde durumu İl Koordinasyon Kuruluna sunmak,

c) Plan-program uygulamaları ile yıllık programlarda yeralan il’deki kamu yatırımlarını izlemek, ortaya çıkan ve koordinasyonu gerektiren sorunları belirlemek, çözümlenmesi için gerekli tedbirleri tesbit ederek valiliğe bildirmek ve çözümlenmesine yardımcı olmak,

d) İl Koordinasyon Kuruluna götürülmesi gereken koordinasyon ve izleme konularında gerekçeli rapor hazırlamak, bu kurulun çalışmalarına ilişkin ön hazırlıkları yapmak ve sekreterya hizmetlerini yürütmek,

e) Mahalli idarelerin planlama çalışmalarına ve yatırım tekliflerinin hazırlanmasına kalkınma planları doğrultusunda yardımcı olmak, bu idarelerin yatırımlarının uygulanmasını izlemek ve değerlendirmek,

f) Devlet-halk işbirliği ile mahalli kaynaklar harekete geçirilerek meydana getirilen ekonomik girişimlerin oluşturulması ve izlenmesi çalışmalarında valiye yardımcı olmak,

g) Ekonomik girişimlere katılanlar ile benzeri girişimlere katılacak olanlar için gözleme ve uygulamaya dayalı eğitim çalışmaları düzenlemek, plan, program, ekonomik ve sosyal kalkınma konularında il kuruluşlarının eğitim programları arasında uyum sağlamak,

h) İstihdamı arttırmak için kendi işini kuracaklara sağlanacak çok yönlü desteğin organize edilmesine yönelik çalışmalara yardımcı olmak,

i) İçişleri Bakanlığı bütçesine dahil taşra birimlerinin harcama durumlarını üçer aylık dönemler halinde izleyerek, izleme formlarını Bakanlığa göndermek,

j) İlçelerle, plan ve program uygulanmasında etkili bir haberleşme ve işbirliğini sağlamak,

k) Plan ve programların halka tanıtılması konusunda gerekli çalışmaları yapmak,

l) İl kitaplık ve dokümantasyon merkezinin çalışmalarını düzenlemek, izlemek, geliştirmek ve ilçe kitaplık ve dokümantasyon merkezlerinin düzenlenmesi ve geliştirilmesi çalışmalarına yardımcı olmak,

m) Valiliğin ekonomik konulara ilişkin brifing dosyalarını, gerekti tablo ve grafikleri

hazırlamak,

n) Kalkınma planları ve yıllık programlar ile ilgili olarak valilikçe verilecek diğer görevleri yapmak.

İl Planlama ve Koordinasyon Müdürünün Yetkileri ve Sorumluluğu

MADDE 7

İl planlama ve koordinasyon müdürünün yetkileri şunlardır:

a) Müdürlükte çalışan personelin verimli bir şekilde çalışmalarını sağlayacak planlama ve işbölümünü yapmak, çalışmalarını ve vazifeye devamlarını izlemek, işyerinde gerekti disiplini sağlayıcı ve işlerin düzenli olarak yürütülmesine yönelik diğer tedbirleri almak,

b) Müdürlüğe verilen işlerin yürütülmesinde ilçeler ve diğer kuruluşlarla işbirliği ve koordinasyonu sağlamak,

c) Müdürlüğe verilen görevlerin süratli, verimli ve ekonomik kaynak kullanımı ile yapılmasını sağlayacak tedbidleri almak, tekliflerde bulunmak.

İl planlama ve koordinasyon müdürü, kendisine verilen görevlerin zamanında, mevzuata, kalkınma planı ve yıllık programlarda yer alan esaslara ve valiliğin mevzuatla haiz olduğu görev, yetki ve çalışma esas ve ilkelerine göre yürütülmesinden valiye ya da valinin görevlendirmesi halinde ilgili vali yardımcısına karşı sorumludur.

ÜÇÜNCÜ BÖLÜM

Çalışma Düzeni

Araştırma ve İnceleme

MADDE 8

Müdürlük; bu yönetmeliğin 6 ncı maddesinde belirtilen görev sınırları içinde vali tarafından verilen konularla, müdürün gerekli gördüğü ve vali tarafından onaylanacak konularda inceleme ve araştırmalar yapar.

İlin ekonomik ve sosyal yapısını belirlemek, gerçek potansiyelini ortaya çıkarmak ve gerektiğinde kalkınma planı çalışmalarında yararlanılmak üzere kalkınma planlarındaki süreye uygun biçimde il envanterini hazırlar.

Dönem içindeki gelişmeleri yıllık il istatistik raporu ile izler.

İl envanterleri ve yıllık il istatistik raporları, yıllık yatırım tekliflerinin sağlıklı biçimde yapılmasında ve öncelikli ihtiyaç kriterlerinin belirlenmesinde esas alınır.

Mülki idare amirlerinin önderliği ile oluşturulmak istenen ekonomik girişimlere ilişkin ihtiyaç ve imkân tespiti, ön fizibilite ve ön proje hazırlık çalışmaları müdürlükçe ilgili kuruluşlarla işbirliği içinde gerçekleştirilir.

Kuruluşlar, kanunî bir engel bulunmadıkça bu maddedeki çalışmalar için istenen bilgileri zamanında ve tam olarak göndermek zorundadırlar.

Müdürlük, bu amaçla çalışmanın niteliğine uygun bir teknik ekibin oluşturulması için valiye teklifte bulunabilir.

Görüş Bildirilmesi

MADDE 9

Beş yıllık kalkınma planları ve yıllık programların hazırlanmasına ilişkin olarak valilikten istenen görüşlerin oluşturulmasına yönelik teknik çalışmalar müdürlükçe yerine getirilir.

Müdürlük, ilgili kuruluşlarla işbirliği halinde görüş taslaklarını hazırlar, İl Koordinasyon Kurulunda görüşüldükten ve vali tarafından son şekli verildikten sonra tespit edilen tarihe kadar Devlet Planlama Teşkilâtına ve ilgili bakanlık ve kuruluşlara gönderir.

Yıllık İl Yatırım Teklifi

MADDE 10

Yıllık programlarda yer alması için il'deki kamu kuruluşlarınca üst kademelere gönderilecek yatırım teklifleri İl Koordinasyon Kurulunca görüşülerek aralarındaki uyumsuzluk ve çelişkiler giderilir.

Müdürlük, söz konusu teklifler üzerinde gerekli incelemeleri yaparak sonucunu bir rapor halinde İl Koordinasyon Kuruluna sunar.

Yittik İl Yatırım Programı

MADDE 11

Yıllık programlarda yer alan merkezi idare yatırımları ile mahalli idareler yatırımları, il yatırım programı adını taşıyan bir doküman haline getirilir.

Ayrıca gerek ilin tümü, gerekse her ilçe için yatırımların sektörler ve kuruluşlara göre durumunu toplu olarak gösteren tablolar hazırlanır ve il yatırım programının ilgili bölümlerine yerleştirilir.

Müdürlükçe hazırlanan il yatırım programı, il’deki tüm kamu kuruluşlarına dağılılır.

Mahalli İdareler Yatırımları

MADDE 12

Mahalli idarelerin planlama çalışmalarına, kalkınma planları doğrultusunda müdürlükçe yardımcı olunur.

İl Koordinasyon Kurulu Toplantıları

MADDE 13

Müdürlük, İl Koordinasyon Kurulu toplantıları için gerekli olan hazırlık çalışmalarının yapılmasından, toplantıda alınan kararların yazılarak valilik kanalıyla ilgili kuruluşlara gönderilmesinden ve sonuçlarının izlenerek valiye bildirilmesinden sorumludur.

Dönem Değerlendirme Raporu

MADDE 14

Müdürlükçe, İl Koordinasyon Kuruluna sunulmak üzere o dönem itibariyle, il’deki merkezi ve mahalli idareler yatırımlarının sektörlere ve yatırımcı kuruluşlara göre fiziki ve nakdî gerçekleşme durumlarını, karşılaşılan sorunları ve çözüm tekliflerini kapsayan bir dönem değerlendirme raporu hazırlanır ve toplantı öncesinde valiye, kurul üyelerine ve Devlet Planlama Teşkilâtına gönderilir.

Yatırımların İzlenmesi

MADDE 15

Müdürlükçe, il içindeki merkezi ve mahalli idareler yatırımları, yatırımcı kuruluşlardan valilikçe istenen yıllık yatırım projeleri ve bu projeler için hazırlanacak çalışma ve iş programları ile yatırım uygulama raporlarına dayalı olarak vali adına ve vali tarafından düzenlenecek program dairesinde yerinde izlenir.

Her il’de müdürlük bünyesinde, kamu yatırımlarına ilişkin bilgilerin çeşitli harita ve panolar yardımıyla göze hitap edecek şekilde değerlendirilmesi ve il’deki kamu kurum ve

kuruluşlarının araç-gereç ve personel durumları ile yatırımlarının gerçekleşme durumlarının izlenmesi, kaynak kullanımında ve yeni yatırım kararlarının alınmasında işbirliği, koordinasyon, sürat ve kolaylık sağlanmasında yararlanılmak üzere bir “Yatırımları İzleme Odası” düzenlenir.

Valilikler, bu harita ve panoların yanında, yatırım özelliklerine göre düzenleyecekleri yeni panolardan da yararlanabilirler.

Hizmetiçi Eğitim Çalışmaları

MADDE 16

Müdürlük, il düzeyinde plan-program uygulanmasının etkinleştirilmesi amacıyla, valilikçe uygun görülecek kurumlararası hizmet-içi eğitim programlarının hazırlanması ve uygulanmasına ilişkin görevleri yerine getirir. İl içinde bu amaca yönelik olarak kuruluşlarca kendi bünyelerinde yapılan çalışmaları vali adına izler.

Dosyalama Sistemi

MADDE 17

Müdürlükte tutulacak dosyalar Bakanlıkça belirlenir.

Tutulacak Defterler

MADDE 18

Müdürlükte aşağıdaki defterler tutulur.

a) Teftiş Defteri (EK - 1)

b) İl Koordinasyon Kurulu Karar Defleri (EK - 2)

c) Yatırım İzleme Defteri (EK - 3)

Bu defterlerin şekli ve tutulma usulleri ile tutulması gerekli görülecek diğer defterler ve dosyalar, bunlarda yapılacak değişiklikler Bakanlıkça belirlenir.

Müdürlükçe defter, yazışma, evrak ve dosyalama işlerinin yürütülmesinde, bu yönetmelikle düzenlenmemiş hususlarda Valilik ve Kaymakamlık Büroları Kurutuş, Görev ve Çalışma Yönetmeliği uygulanır.

DÖRDÜNCÜ BÖLÜM

Çeşitli Hükümler

İlçede Planlama Hizmetinin Yürütülmesi

MADDE 19

Bakanlık tarafından, il planlama ve koordinasyon müdürlüklerine ilişkin görevleri ilçe düzeyinde yürütmek üzere yetişmiş personel durumuna göre ve yatırım hacmi ve ekonomik potansiyeli büyük olan ilçelere öncelik verilmek suretiyle, kaymakamın emrinde planlama uzmanı görevlendirilebilir.

Kitaplık ve Dokümantasyon Merkezi

MADDE 20

Müdürlük, İçişleri Bakanlığı Kitaplık ve Dokümantasyon Merkezleri Yönetmeliği gereğince valilik kitaplık ve dokümantasyon merkezlerine ilişkin hizmetlerin yürütülüp geliştirilmesinden ve ilçe kitaplık ve dokümantasyon merkezlerinin düzenlenmesi ve geliştirilmesi çalışmalarına yardımcı olmaktan sorumludur.

Yönerge Hazırlanması

MADDE 21

Bu yönetmelikle yeralan görevlerin yerine getirilmesine ilişkin teknik konular, İçişleri Bakanlığınca Devlet Planlama Teşkilâtının görüşü alınarak hazırlanacak bir yönerge ile düzenlenir.

Yürürlükten Kaldırılan Hükümler

MADDE 22

28/12/1977 tarih ve 16153 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren Valilik ve Kaymakamlık Büroları Kuruluş, Görev ve Çalışma Yönetmeliğinin 7 nci maddesinin birinci fıkrasındaki “planlama ve koordinasyon bürosu” 18 inci maddesinin birinci fıkrasındaki “planlama ve koordinasyon bürosu” ifadeleri ile 16 ncı maddesinin üçüncü satırında yer alan ve 13 üncü maddeyi ifade eden 13 rakamı madde metinlerinden çıkarılmış, 13 üncü maddesinin tümü ile 46 ncı maddesinin “E - Planlama ve Koordinasyon Bürosu ana dosyaları” başlığını taşıyan bölümü yürürlükten kaldırılmıştır.

Yürürlük

MADDE 23

Bu yönetmelik yayımı tarihinde yürürlüğe girer.

Yürütme

MADDE 24

Bu yönetmelik hükümlerini İçişleri Bakanı yürütür.

EK - 1
TEFTİŞ DEFTERÎ
Müfettişin Adı ve Soyadı
Teftiş edilenin Adı ve Soyadı
Teftişe başlandığı tarih
Teftişin bitirildiği tarih
Teftiş edilen işler
Teftiş lâyihasının tarihi
Müfettişin İmzası
Bu teftiş üzerine gelen emir ve talimatın
No. su Tarihi Nereden geldiği Özü
EK - 2
İL KOORDİNASYON KURULU KARAR DEFTERİ
TOPLANTI DÖNEMİ
TOPLANTI TARİHİ
TOPLANTI YERİ
TOPLANTI BAŞKANININ ADİ SOYADI VE ÜNVANI
TOPLANTIDA ALINAN KARARLAR