madde:

1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
10A
11
11A
11B
12
13
14
15
RG. 13.11.2017/30239
Kurum: Kapadokya Üniversitesi
Yürürlüğe Giriş Tarihi: 13.11.2017
Son Değişiklik Tarihi: 12.01.2025
Bu Sürümün Yürürlük Tarihi: 12.01.2025
Dosya olarak kaydet: PDF - WORD
Görüntüleme Ayarları:
Salt metin olarak göster (Kelime işlemcilere uygun görünüm)
Mülga veya iptal edilen kısımları gizle
Değişikliklere ilişkin notları gizle

Konsolide metin (Sürüm: 6)

BİRİNCİ BÖLÜM

Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar

Amaç

MADDE 1

(1) Bu Yönetmeliğin amacı, Kapadokya Üniversitesi Sürekli Eğitim Uygulama ve Araştırma Merkezinin teşkilat, yönetim, çalışma usul ve esaslarını düzenlemektir.

Kapsam

MADDE 2

(1) Bu Yönetmelik, Kapadokya Üniversitesi Sürekli Eğitim Uygulama ve Araştırma Merkezinin faaliyet alanlarına, yönetim organlarına, yönetim organlarının görevlerine ve çalışma şekline ilişkin hükümleri kapsar.

Dayanak

MADDE 3

(1) Bu Yönetmelik, 2547 sayılı Yükseköğretim Kanununun 7 nci maddesinin birinci fıkrasının (d) bendinin (2) numaralı alt bendi ile 14 üncü maddesine dayanılarak hazırlanmıştır.

Tanımlar

MADDE 4

(1) Bu Yönetmelikte geçen;

a) Merkez: Kapadokya Üniversitesi Sürekli Eğitim Uygulama ve Araştırma Merkezini,

b) Müdür: Merkezin Müdürünü,

c) Mütevelli Heyeti: Kapadokya Üniversitesi Mütevelli Heyetini,

ç) Rektör: Kapadokya Üniversitesi Rektörünü,

d) Üniversite: Kapadokya Üniversitesini,

e) Yönetim Kurulu: Merkezin Yönetim Kurulunu,

f) Danışma Kurulu: Merkezin Danışma Kurulunu,

ifade eder.

İKİNCİ BÖLÜM

Merkezin Amaç ve Faaliyetleri

Merkezin amaç ve faaliyetleri

MADDE 5

(1) Merkezin amaç ve faaliyetleri şunlardır:

a) Üniversite bölüm ve programları dışında eğitim, araştırma, sertifika programları düzenlemek ve uygulamak.

b) Kamu, özel sektör, sivil toplum ve uluslararası kuruluşlara ihtiyaç duydukları alanda danışmanlık, eğitim, araştırma-geliştirme ve sınav hizmeti vermek.

c) Faaliyet alanına giren konularda yerel, bölgesel, ulusal ve uluslararası düzeyde eğitim programları, uzaktan eğitim programları ve uygulamaları, kurslar, seminerler, konferanslar düzenlemek, kitap, dergi, broşür yayımlamak, yazılı ve görsel basın organlarında programlar düzenlemek.

ç) 15/10/2015 tarihli ve 29503 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Mesleki Yeterlilik Kurumu Sınav, Ölçme, Değerlendirme ve Belgelendirme Yönetmeliğine, TS EN ISO/IEC 17024 standardı şartlarına, Türk Akreditasyon Kurumu tarafından öngörülen akreditasyon gerekliliklerine ve Mesleki Yeterlilik Kurumu tarafından belirlenen esaslara uygun olarak ulusal ve uluslararası personel belgelendirme sertifikasyonu eğitimleri düzenlemek, sınavlar yapmak, belge, sertifika ve katılım belgesi vermek.

d) Kapadokya Üniversitesi öğrencilerinin ve mezunlarının kariyer planlaması ve geliştirilmesi ile ilgili çalışmalar yapmak.

e) Üniversitenin misyon ve vizyonu doğrultusunda, öğrencilere ve mezunlara kişisel eğilimleri, bilgi ve becerileri ile hayat tercihleri doğrultusunda kariyerlerini planlama desteği vermek.

f) Öğrencilerin ve mezunların kendilerini tanımalarını ve iş hayatında ihtiyaç duyacakları, müfredat içerisinde yer almayan, beceriler ile donanmalarını sağlamak.

g) Mezunların kariyerlerini izlemek, hayat boyu öğrenme ihtiyaçlarını karşılamak.

ğ) Öğrenciler ve mezunlar ile farklı sektörlerden çeşitli kuruluşları bir araya getiren toplantılar düzenlemek; öğrencilerin iş hayatını tanımaları, kariyer imkânlarını öğrenmeleri ve teknolojik gelişmeler sonucunda yarının önem kazanacak ve geçerliliğini yitirecek meslekler hakkında bilgi sahibi olmalarını sağlamak.

h) Mezun veri tabanının oluşturulmasını, geliştirilmesini ve güncel tutulmasını sağlayarak, Üniversitenin mezunları ile ilişkisini, mezunların Üniversiteye olan aidiyetlerini kuvvetlendirmek.

ı) KÜN Mezunlar Derneği ile ilişkileri yürütmek.

ÜÇÜNCÜ BÖLÜM

Merkezin Yönetim Organları ve Görevleri

Merkezin yönetim organları

MADDE 6

(1) Merkezin yönetim organları şunlardır:

a) Müdür.

b) Yönetim Kurulu.

c) Danışma Kurulu.

Müdür

MADDE 7

(1) Müdür; Merkezin faaliyet alanları ile ilgili çalışmaları bulunan Üniversitenin tam zamanlı öğretim elemanları arasından Rektör tarafından üç yıl için görevlendirilir ve Mütevelli Heyet tarafından onaylanır. Görev süresi dolan Müdür, aynı usulle görevlendirilebilir. Müdür, Rektöre karşı sorumludur.

(2) Müdürün herhangi bir nedenle görevi başında bulunmaması halinde Yönetim Kurulu üyelerinden biri kendisine vekalet eder.

(3) Müdürün önerisi üzerine gerekli sayıda müdür yardımcısı Rektör tarafından görevlendirilebilir. Müdürün görevi sona erdiğinde yardımcılarının da görevi sona erer.

Müdürün görevleri

MADDE 8

(1) Müdürün görevleri şunlardır:

a) Merkezin kısa, orta ve uzun vadeli amaçlarını belirlemek, stratejik planlamasını yapmak ve Yönetim Kurulunun onayını aldıktan sonra uygulamak.

b) Merkezi temsil ve Yönetim Kuruluna başkanlık etmek.

c) Merkeze bağlı personelin yönetim, koordinasyon, denetim ve genel gözetimini yapmak.

ç) Merkezin bütçe, ödenek, personel ihtiyaçlarını belirlemek ve Yönetim Kurulunun onayını aldıktan sonra Rektörlüğe sunmak.

d) Geçmiş döneme ait yıllık faaliyet raporunu hazırlayarak Yönetim Kurulunun onayını aldıktan sonra Rektörlüğe sunmak.

e) Merkezin yıllık hedeflerini belirlemek ve çalışma programını yapmak.

f) Daha önce açılmış ya da yeni açılacak olan eğitim programlarının fizibilitesini hazırlamak ve Yönetim Kurulu onayına sunmak.

g) Yönetim Kurulunun gündemini belirlemek ve sekretaryasının yürütülmesini sağlamak.

Yönetim Kurulu

MADDE 9

(1) Yönetim Kurulu; Müdür ve Üniversitenin Merkezin faaliyet alanları kapsamına giren birimlerinde görevli öğretim elemanları arasından Rektör tarafından üç yıllık bir süre için görevlendirilen dört üye ile birlikte toplam beş kişiden oluşur.

(2) Süresi biten üyeler yeniden görevlendirilebilir. Yönetim Kurulu, her akademik yarıyılda en az bir kez olacak şekilde, tercihen ayda bir kez, önceden belirlenen gündem ile olağan toplantı yapar. Mütevelli Heyeti Başkanı, Rektör veya Müdür, Yönetim Kurulunu olağanüstü toplantıya da çağırabilir. Yönetim Kurulu salt çoğunlukla toplanır ve kararlar oy çokluğuyla alınır. Oyların eşitliği halinde Müdürün oyu yönünde çoğunluk sağlanmış sayılır.

Yönetim Kurulunun görevleri

MADDE 10

(1) Yönetim Kurulunun görevleri şunlardır:

a) Bu Yönetmelikte yer alan faaliyet alanlarına göre Merkezin çalışma programını hazırlamak ve yürütmek, faaliyet alanlarıyla ilgili hususlarda gerekli düzenlemeleri yapmak ve uygulamak.

b) Müdürün her faaliyet dönemi sonunda hazırlayacağı faaliyet raporunun düzenlenmesine ilişkin esasları tespit etmek, sunulan raporu değerlendirmek, Rektörlüğün onayına sunmak.

c) Merkez tarafından düzenlenen eğitim programları sonunda başarı belgesi, sertifika ve benzeri belgelerin verilmesi işlemlerini yürütmek.

ç) Müdür tarafından önerilen daha önce açılmış ya da açılacak olan kurs, seminer, panel, konferans ve benzeri programların düzenlenmesiyle ilgili fizibiliteleri hazırlamak ve Mütevelli Heyetinin veya Mütevelli Heyetinin görevlendireceği amirin onayına sunmak.

d) Yeni açılacak veya içeriği değiştirilecek eğitim programlarının müfredatlarını Senato onayına sunmak.

e) Müdürün önereceği diğer konuları görüşmek ve karara bağlamak.

f) Merkezin personel ihtiyacı ile bütçe önerisini karara bağlamak ve Mütevelli Heyeti onayına sunmak.

g) Merkezin personel görevlendirme ve hizmet alımı ihtiyaçlarını belirleyerek öncelikli olarak Üniversite bünyesinden karşılanmak üzere Rektörlük onayına sunmak.

ğ) Merkezin, başka kişi ve kuruluşlarla yapacağı iş birliklerinin genel çerçevesini belirlemek, bu kapsamda hazırlanan sözleşmeleri Rektörlük ve/veya Mütevelli Heyeti onayına sunmak.

h) Gerekli görüldüğü hallerde Merkezin faaliyet alanlarıyla ilgili birimler kurmak ve birimlere ilişkin görevlendirmeler yapmak.

(2) Yönetim Kurulu yetkilerinin bir kısmını uygun gördüğü ölçü ve süreyle Müdüre devredebilir.

Danışma Kurulu

MADDE 10/A

(1) Müdür tarafından önerilmesi halinde, aşağıdaki esaslar çerçevesinde Rektörlük onayı ile Danışma Kurulu oluşturulabilir:

a) Danışma Kurulunda görev yapmak üzere yurt içi ve yurt dışındaki yükseköğretim kurumlarındaki akademisyenlerden ya da Merkezin faaliyet gösterdiği alanlarda tecrübe sahibi olan, gerektiğinde bilgisine başvurulabilecek ve kendisine yapılan teklifi kabul eden kişiler Müdürün önerisi, Rektörün oluru ve Mütevelli Heyet onayı ile seçilir.

b) Danışma Kuruluna en fazla 5 üye seçilebilir. Danışma Kurulu üyelerinin görev süresi bir yıldır. Süresi sona eren üye yeniden görevlendirilebilir.

c) Danışma Kurulu, gerektiğinde Müdürün veya Rektörün daveti üzerine toplanır.

ç) Danışma Kurulunun görevleri; Merkez ile bilimsel ve sosyal alanlarda ilişkileri sağlamak, Merkezin çalışmaları ile ilgili değerlendirmeler yapmak ve önerilerde bulunmaktır.

DÖRDÜNCÜ BÖLÜM

Çeşitli ve Son Hükümler

Personel ihtiyacı

MADDE 11

(1) Merkezin akademik, teknik ve idari personel ihtiyacı ile hizmet alımı oluşması durumunda Yönetim Kurulu tarafından ihtiyaç belirlenerek Rektör ve Mütevelli Heyet onayına sunulur. Personel ve hizmet alımı ihtiyacı Mütevelli Heyet tarafından karşılanır.

Kariyer Yönetimi ve Mezun İlişkileri Ofisi

MADDE 11/A

(1) Kariyer Yönetimi ve Mezun İlişkileri Ofisi, Merkez bünyesinde öğrencilerin kariyer gelişimlerini takip etmek ve mezun ilişkilerinin yürütülmesini sağlamak amacıyla kurulmuş olan ofistir.

(2) Ofis personelinin iş dağılımı ve denetimi, Müdür tarafından yapılır.

Türkçe öğretim birimi

MADDE 11/B

(1) Türkçe Öğretim Birimi (TÖMER), Merkez bünyesinde düzenlenecek olan Türkçe öğretim kurslarının, yeterlik ve seviye belirleme sınavlarının yürütülmesini sağlar.

(2) Birim faaliyetleri, Üniversite öğretim elemanları içerisinden görevlendirilen uygun eğitime sahip üç öğretim elemanından oluşturulacak komisyon tarafından koordine edilir. Bu öğretim elemanlarından biri komisyon başkanı olarak görevlendirilir. Komisyonun görev süresi bir yıldır.

Harcama yetkilisi

MADDE 12

(1) Merkezin harcama yetkilisi mütevelli heyeti başkanı veya mütevelli heyeti başkanının satın alma konusunda yetki verdiği yöneticidir. Bu yetki uygun görülen ölçüde Müdüre devredilebilir.

Yürürlükten kaldırılan yönetmelik

MADDE 13

(1) 10/7/2014 tarihli ve 29056 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Kapadokya Meslek Yüksekokulu Sürekli Eğitim Uygulama ve Araştırma Merkezi Yönetmeliği yürürlükten kaldırılmıştır.

Yürürlük

MADDE 14

(1) Bu Yönetmelik yayımı tarihinde yürürlüğe girer.

Yürütme

MADDE 15

(1) Bu Yönetmelik hükümlerini Kapadokya Üniversitesi Rektörü yürütür.