BİRİNCİ BÖLÜM
Genel Hükümler
Amaç
Bu Yönetmeliğin amacı
a) Türkiye’de kil bilimini ve teknolojisini her yönü ile geliştirmek,
b) Türkiye’de kil bilimleri araştırmalarını özendirmek ve kil teknolojisine katkıda bulunmak amacı ile, kil bilimleri eğitimini ve uygulamalarını geliştirmek için gerekli olan bilimsel iletişimi sağlayacak ulusal bir platform oluşturmak,
c) Kil bilimleri ve teknolojisindeki gelişmeleri ulusal düzeyde duyurmak ve Türkiye’deki bu konu ile ilgili sanayi kuruluşlarının bu gelişmelerden haberdar olmasını ve yararlanmasını sağlamak,
d) Uluslararası Kil Bilimleri Birliği (AIPEA) ve aynı konuda çalışan diğer uluslararası kuruluşlarla ilişki kurarak, bu konularda uluslararası düzeyde yapılan çalışmalardan yararlanmak ve Türkiye’de yapılan çalışmaları uluslararası düzeyde duyurmaktır.
Tanımlar
Bu Yönetmelikte geçen
AIPEA: Uluslararası Kil Bilimleri Birliğim (Association Internationale Pour L Etude Des Argiles),
Komite : Kil Bilimleri Türk Milli Komitesini,
İfade eder.
İKİNCİ BÖLÜM
Milli Komitenin Yapacağı İşler
Kil Bilimleri Türk Milli Komitesi
a) Türkiye’de kil bitimleri ve teknolojisi ile ilgili tüm kuruluşlar ve kişiler arasında sıkı bir işbirliğini ve bilgi alışverişini sağlamaya yönelik çalışmalar yapmak,
b) Kil bilimleri ve teknolojisi konularında Türkiye’de gereksinim duyulan çalışmaları ve bu konularda uluslararası düzeyde yapılan çalışmalardan Türkiye içinde gerekli ve yararlı olduğuna inandığı çalışmaları yürütmek üzere çalışma grupları oluşturmak,
c) Türkiye’deki kil bilimleri ve teknolojisi konularında gereksinilen bilimsel iletişimi en etkin bir biçimde sağlamak amacı ile, ulusal ve uluslararası düzeyde bilimsel toplantılar düzenlemek ve yayımlar yapmak,
d) AIPEA çalışmalarını izlemek ve bunları üyelerine duyurmak üzere kurulmuştur.
ÜÇÜNCÜ BÖLÜM
Üyelikle İlgili Esaslar
Komite üyeliği, Türkiye’de kil bilimleri ve teknolojisi konularında eğitim, araştırma ve uygulamalara katkıda bulunabilecek her kişi ve kuruluşa açıktır.
Komiteye dört tür üyelik söz konusudur.
a) Kişisel üyelik: Kil bilimleri ve teknolojisine ilgi duyan ve bu konuda bilfiil çalışmakta olan kişiler, bu çalışmalarını belgelemek koşulu ve Komite Yönetim Kurulu kararı ile komiteye kişisel üye olabilirler.
b) Kurumsal üyelik: Türkiye'de kil bilimleri ve teknolojisi ile ilgili konularda eğitim, araştırma ve uygulama yapan ve Milli Komitenin bu konulardaki etkinliklerini destekleyen kuruluşlar, Milli Komite’ye kurumsal üye olabilirler. Kurumsal üyelik, Genel Kurulda ilgili kurumca atanan konu ile ilgili bir resmi temsilci ile temsil olunur.
c) Öğrenci üyelik: Yüksek Öğretim Kurumlarında kil bilimleri ve teknolojisi ile ilgili alanlarda eğitim görmekte olan öğrenciler, bu durumlarını belgelemek koşulu ile ve Komite Yönetim Kurulu kararı ile öğrenci üye olabilirler. Ancak bu kişilerin öğrenci statülerinin sona ermesi halinde öğrenci üyelikleri düşer.
d) Onursal üyelik: Milli Komitenin diğer üyelik koşullarına sahip olan veya olmayan, ancak Türkiye’de kil bilimleri ve teknolojisinin gelişimine, Milli Komite’nin amaçları doğrultusunda, önemli katkıları görülen kişiler, Komite Yönetim Kurulu'nun önerisi ve Genel Kurul’un kararı ile onursal üyeliğe seçilebilirler. Onursal üyeler, üyelik aidatı ödemezler.
Milli Komite üyeliğin sona ermesi aşağıdaki durumlarda olur.
a) Üyelikten ayrılma isteğini Komite Yönetim Kurulu’na bir dilekçe ile bildirmek,
b) Üyelik ödentisini ait olduğu yıl ve Komite Yönetim Kurulunca tanınabilecek süre içinde ödememek,
c) Milli Komite'nin amaçlarına aykırı, komitenin onurunu kırıcı davranışlarda bulunmak (bu durumda Yönetim Kurulu ilgili üyenin bu konudaki yazılı savunmasını alır) üyeliğin sona ermesini sağlar.
Yukarıdaki a) ve b) şıkları Yönetim Kurulu, c) şıkkı Yönetim Kurulu önerisi üzerine Genel Kurul tarafından karara bağlanır.
Üyeliği sona erenlerin kaydı Komite Yönetim Kurulu tarafından silinir.
DÖRDÜNCÜ BÖLÜM
Komite Organları, Görev ve Yetkileri, Süresi
Komite Organları
a) Genel Kurul,
b) Yönetim Kurulu,
c) Denetleme Kurulundan oluşur.
Komite Organlarının seçimi aşağıdaki şekilde gerçekleşir.
a) Genel Kurul, Komite'nin en yüksek organıdır; Kişisel üyelerden ve Kurumsal Üyelerden oluşur.
b) Yönetim Kurulu, (5) asil (5) yedek üyeden oluşur. Bu üyeler, Genel Kurul’da üyeler arasından gizli oyla seçilir. Yönetim Kurulu üyeleri kendi aralarında bir başkan, bir başkan yardımcısı, bir sekreter ve bir sayman seçer. Yedek üyeler ayrı bir seçimle, tercihen değişik disiplinlerden gizli oyla seçilirler.
c) Denetleme Kurulu, Genel Kurulca üyeler arasından seçilecek 3 asil ve ayrı bir seçimle seçilecek 3 yedek üyeden oluşur.
Komite Organlarının Görev ve Yetkileri şunlardır.
a) Genel Kurul
1) Yönetim ve Denetleme Kurullarının seçimi,
2) Üyelik ile ilgili sorunların görüşülüp karara bağlanması,
3) Yönetim ve Denetleme Kurulları raporlarının görüşülmesi ve aklanması,
4) Millî Komite Yönetmeliğinin değiştirilmesi. (Bu konudaki Genel Kurul kararı Yükseköğretim Kurulunun onayı ile yürürlüğe girer),
5) Milli Komitenin feshinden sorumludur.
b) Yönetim Kurulu
1) Milli Komiteyi Ulusal ve Uluslararası düzeyde temsil eder,
2) Genel Kurulu toplantıya çağırır ve toplantı gündemini hazırlar,
3) Komite bütçe raporunu ve gelecek yıla ait bütçe önerisini Genel Kurul’a sunar,
4) Zorunlu hallerde, sekreterlik vb. yardımcı işler için Komite üyeleri dışındaki kişileri geçici veya sürekli olarak ücret karşılığı görevlendirebilir,
5) Madde 3 de belirtilen işleri yürütür.
c) Denetleme Kurulu
1) Komitenin mali işlemlerini, hesaplarını inceler, kontrol eder, bu konuda hazırlayacağı raporu Genel Kurul’a sunar.
Komite organlarının görev süresi 2 yıldır.
Genel Kurul, günü, yeri ve saati tüm üyelere en az 15 gün önceden yazılı olarak bildirilmek ve üyelerin en az 2/3 sinin çağrıyı aldığının belgelenmesi koşulu ile, Yönetim Kurulu tarafından yılda bir defa olağan toplantıya çağrılır ve bu toplantı gelen üyelerin katılımı ile yapılır.
Genel Kurul toplantısı, Yönetim Kurulu başkanı veya görevlendireceği Yönetim Kurulu üyelerinden biri tarafından açılır. Açılıştan sonra, toplantıyı yönetmek üzere, bir başkan, bir başkan yardımcısı ve iki yazman seçilir.
Genel Kurul kararları, toplantıya katılan üyelerin salt çoğunluğu ile alınır. Toplantıda bulunan üyelerin salt çoğunluğunun isteği ile oylama gizli yapılır. Toplantıda hazır bulunanların yarısından bir fazlasının olumlu oyunu almamış olan öneriler reddedilmiş sayılır. Bu kural, yönetim kurulunun aklanması veya görevlilerin seçiminde uygulanmaz.
Gündem dışı konulana gündeme alınabilmesi için, toplantıda hazır bulunan üyelerin en az onda birinin önerisi gereklidir.
Olağanüstü toplantılar için Genel Kurul karan veya Yönetim Kurulu’nun çağrısı, veya Milli Komite toplam üye sayısının en az 1/3’ünün yazılı önerisi gereklidir.
BEŞİNCİ BÖLÜM
Komitenin Gelir ve Giderleri
Komitenin gelir ve giderleri aşağıdaki şekilde oluşur.
a) Gelirler
1) Genel Kurulca kabul edilen üyelik ödentiler
Kişisel üyelik ödentisi,
Öğrenci üyelik ödentisi.
Kurumsal üyelik ödentisidir,
2) Düzenlenecek bilimsel toplantılardan sağlanacak gelirlerdir.
3) Yayın gelirleridir.
4) Bağışlar ve diğer gelirlerdir.
5) Genel bütçeden ayrılacak ödeneklerdir.
b) Giderler
1) Komitenin madde 1 ve 3’deki amaçlarına yönelik yapacağı işler için gerekli harcamalardır,
2) Geçici ve sürekli görevlilerin ücretleridir.
Harcamalar Yönetim Kurulu kararı ile yapılır.
ALTINCI BÖLÜM
Çeşitli Hükümler
Yönetmelik değişikliği aşağıdaki şekillerde gerçekleşir:
a) Yönetmelik değişikliği için Komite toplam üye sayısının en az 1/3'inin yazılı değişiklik önerisinin Genel Kurul toplantısından en az iki ay önce Yönetim Kurulu’na iletilmesi zorunludur.
b) Yönetmelik değişikliği önerisinin kabulü için, önerinin getirildiği Genel Kurul toplantısında hazır bulunan üyelerden en az 2/3’sınin olumlu oyu gereklidir.
Komitenin feshini gerektiren hususlar şunlardır:
a) Komitenin feshi, Genel Kurul’a katılan üye sayısının en az 2/3'sinin oyu ile gerçekleşebilir. Fesih kararının geçerli olabilmesi için, fesih önerisinin Genel Kurul gündemine alınmış olması gerekir. Fesih kararı Yükseköğretim Kurulu’nun onayı ile yürürlüğe girer.
b) Komitenin feshi halinde, taşınır ve taşınmaz malları ile parasının nereye devredileceği Orta Doğu Teknik Üniversitesi Rektörlüğü tarafından kararlaştırılır.
Yürürlük
Bu Yönetmelik Resmi Gazete’de yayımlandığı tarihte yürürlüğe girer.
Yürütme
Bu Yönetmelik hükümlerini Orta Doğu Teknik Üniversitesi Rektörü yürütür.