Dosya olarak kaydet: PDF - WORD

Ekler

Görüntüleme Ayarları:
Salt metin olarak göster (Kelime işlemcilere uygun görünüm)
Değişikliklere ilişkin notları gizle

Konsolide metin (Sürüm: 3)

BİRİNCİ BÖLÜM

Amaç

MADDE 1

Madde 4'te sınırları belirtilen Kumkapı Balıkçı Barınağının kullanılmasının sağlanmasıdır.

Kapsam

MADDE 2

Bu yönetmelik, madde 4’te sınırları belirtilen Kumkapı Balıkçı Barınağının kullanılmasına ve barınaktaki çalışmalara ait düzenlenmeleri kapsar.

Yasal dayanak

MADDE 3

Bu yönetmelik, 618 sayılı Limanlar Kanununa, diğer liman tüzük ve yönetmeliklerine dayanılarak hazırlanmıştır.

İKİNCİ BÖLÜM

Barınak alanı

MADDE 4

İstanbul limanının güney batı kıyısındaki Kumkapı önlerinde bulunan Kumkapı Balıkçı Barınağı, Kumkapı kıyısından güney doğu ve doğu yönlerine doğru uzanan, Enlemi: 41◦00◦6'' Kuzey, Boylamı: 28◦57◦57” Doğu olan dış barınağın doğu ucundaki fenerden, Enlemi: 41◦00◦11" Kuzey, Boylamı 38◦57◦57" Doğu, olan Kumkapı Küçük Deniz Araçları Barınağı mendireğinin doğu ucu fenerine çekilen hattın içinde kalan barınağın deniz ve kara alanıdır.

Barınağın kullanılması

MADDE 5

Kumkapı Balıkçı Barınağı, balıkçı gemilerine ve Devlete ait deniz araçlarına ayrılmıştır.

Balıkçı gemisinin tanımı

MADDE 6

Balıkçı gemileri, yapılış biçimleri ve genel donanımı bakımından balık veya diğer su ürünlerini avlamaya veya taşımaya elverişli bulunan ve sadece böyle amaçlar için kullanılan ticaret gemileridir.

ÜÇÜNCÜ BÖLÜM

Bağlama yerleri ve diğer yerler

MADDE 7

Kumkapı Balıkçı barınağında bağlanma yerleri, 29/4/1978 gün ve 16273 sayılı Resmi Gazete’de yayınlanan Yönetmeliğe ekli şekilde gösterildiği üzere şunlardır.

(A) Rıhtımı: Barınak kıyısındaki rıhtımın, doğu tarafındaki ucundan batı yönüne doğru 60 metrelik kısımdır.

Bu rıhtım, Marmara Bölgesi Liman ve Deniz İşleri Müdürlüğüne ait deniz araçlarına ayrılmıştır.

(B) Rıhtımı: (A) Rıhtımından batıya doğru uzanan 185 metre uzunluğundaki rıhtımdır.

Bu rıhtım, balıkçı gemilerinin aborda olmalarına ayrılmıştır. Buraya su ürünlerini boşaltacak, kumanya, malzeme ve teçhizat alıp verecek balıkçı gemileri yanaşırlar.

Bu rıhtımda, işlerini bitiren gemiler, hemen buradan ayrılacaklardır.

(D) Rıhtımı: Çekek yeri ile (B) Rıhtımı arasında 13 metre boyundaki Sandal Rıhtımıdır. Burası, küçük balıkçı teknelerinin yanaşıp iş göreceği yerdir.

(E) Çekek Yeri: Balıkçı gemileri ile devlete ait deniz araçlarının çekilmesine ayrılmıştır.

(F) Rıhtımı: Barınak mendireğinin güneybatı tarafındaki 200 metrelik kısmıdır. Bu Rıhtım balıkçı gemilerinin kıçtankara bağlama yeri ölüp, onarım, bakım, tutum, balık ağlarını onaracak ve bekleme için barınakta kalacak balıkçı gemilerine ayrılmıştır.

(G) Rıhtımı: Barınak mendireğinde doğu-batı yönünde uzanan 150 metre boyundaki rıhtımdır. Burası, barınacak ya da av için bekleyecek balıkçı gemilerinin kıçtankara bağlama yeridir.

Bu rıhtıma bağlı balıkçı gemileri, onarım işleri açamazlar.

(H) Rıhtımı: Mendireğin doğu tarafındaki 110 metrelik kısımdır. Burası, Denizcilik Bankası T. A. O. İstanbul Liman İşletmesi Müdürlüğüne ait Kılavuz teknelerinin yararlanmasına ayrılmıştır.

Bu rıhtıma, aborda suretiyle yanaşılır, kıçtankara bağlanamaz.

(C) Otopark Alanı: (B) Rıhtımının kuzeyindeki beton alandır. Bu alanda barınaktaki balıkçı gemilerinden boşaltılan su ürünlerini yükleyecek yada bu gemilere ait malzeme, teçhizat, kumanya ve yükleri boşaltacak ya da yükleyecek kara taşıma araçları, sıralarını beklemek üzere park edebilirler.

Bu alanda, işlerini bitiren kara taşıma araçları, hemen buradan ayrılacaklardır.

DÖRDÜNCÜ BÖLÜM

Barınakta Düzen

MADDE 8

Barınakta bulunan bütün gemiler, gece ve gündüz «Denizde Çatışmayı Önleme Tüzüğü» gereğince göstermeleri gereken fener ve alâmetleri çekeceklerdir.

MADDE 9

Barınakta düzen deniz ve kara trafiği, can ve mal güvenliği bakımlarından alınması gerekli önlemler hakkında, İşletmeci kuruluş ile Marmara Bölgesi Liman ve Deniz İşleri Müdürlüğü ve İstanbul Liman Başkanlığı tarafından verilen emirleri gemi kaptanları, her türlü deniz araçlarını yönetenler, gemi donatan ve acenteleri ile öteki ilgililer hemen yerine getireceklerdir.

MADDE 10

Barınak içinde salma suretiyle demirde yatılamaz. Barınağa girip çıkacak gemilere çaparız verecek biçimde barınak ağzı ve dışına demirlenemez.

MADDE 11

Bu Yönetmelik hükümlerine aykırı olarak, Liman Başkanlığından veya Barınağın İşletmeci Kuruluşundan izin almaksızın, rıhtım ve iskelelere yanaşan kıçtankara olan veya salma suretiyle demirleyen gemilerden; buralardan kalkması için verilen emirleri dinlemeyenler, Liman Başkanlığınca sağlanacak kılavuz ve romorkörlerle kaldırtılır ve bu maksatla yapılan masraflar ayrıca alınır.

Geminin bu eyleminden dolayı doğacak her türlü zarar ve ziyandan gemi donatanı sorumludur.

Gene, Liman Başkanlığının veya İşletmeci Kuruluşun izni ile, yukarıda belirtilen yerlerde bulunan gemiler, Liman başkanlığınca gerek görüldüğü zaman bu yerlerden ayrılacaklardır.

Bu emri yerine getirmeyen gemiler için de yukarıdaki fıkra hükümleri uygulanır.

MADDE 12

Barınağa, patlayıcı maddeler ve gemilerin kendi ana ve yardımcı yakıt tanklarındakinden başka parlayıcı maddeler sokulamaz.

Barınaktaki gemilerin güvertelerinde, açıkta ateş yakılamaz.

MADDE 13

Barınak içinde akaryakıt ikmali yapılamaz.

MADDE 14

Barınakta, denize pasakül, moloz, safra, çöp ve benzeri gibi maddeler atılamaz, tank ve sintine yıkanamaz, barınak rıhtımları ile ilgili yerler kirletilemez.

Barınak içindeki gemilerden ve hertürlü deniz araçlarından çöp ve benzeri maddelerin alınması, tarifesindeki ücreti karşılığında İşletmeci kuruluşça doğrudan ya da adına ihale ettiği yükleyici firma tarafından yapılır.

MADDE 15

Barınaktaki gemilerin yanaşmaları, kalkmaları, bağlamaları veya yer değiştirmeleri konularında doğacak anlaşmazlıklar İstanbul Liman başkanlığınca çözüme bağlanır.

MADDE 16

Barınakta bir deniz kazası olduğunda gemileri yönetenler, kazayı ayrıntıları ile belirten bir olay raporunu, en kısa zamanda İstanbul Liman Başkanlığına, bir suretini de İşletmeci kuruluşa vereceklerdir.

MADDE 17

Gemiler, barınakta hoparlörle yüksek sesli müzik yayını yapamazlar.

MADDE 18

Barınakta demir ve zincir kestirenler ya da denize eşya düşürenler en kısa zamanda durumu İstanbul Liman Başkanlığına ve İşletmeci kuruluşa bildireceklerdir

MADDE 19

Barınakta, Liman başkanlığından izin alınmadıkça dalgıçlık, işleri yapılamaz.

MADDE 20

Barınak mendireği fenerinin bakımı Denizcilik Bankası T.A.O. Kıyı Emniyeti İşletmesi Müdürlüğünce sağlanır.

Yürürlük ve yürütme

MADDE 21

Bu yönetmelik yayımı tarihinde yürürlüğe girer.

MADDE 22

Bu yönetmeliği Ulaştırma Bakanlığı yürütür.

Kumkapı Balıkçı Barınağı