Amaç
Bu Yönetmelik, 6136 sayılı Kanunun 2478 sayılı Kanunla değişik 10 uncu maddesi ile 2305 sayılı Kanuna bir ek geçici madde eklenmesine dair 2469 sayılı Kanuna göre Millî Savunma Bakanlığına devredilecek, mahkemelerce zoralımına karar verilen veya güvenlik kuvvetlerince herhangi bir şekilde ele geçirilen (buluntular dahil) ateşli silâh, mermi, her türlü patlayıcı madde, bıçak, kesici ve öldürücü aletler ile benzerlerinin ne şekilde devir ve teslim edileceğini ve teslim alınanların ne gibi işlemlere tâbi tutulacağını düzenlemektedir.
Kapsam
Bu Yönetmelik Genelkurmay Başkanlığı, Adalet Bakanlığı, Millî Savunma Bakanlığı, İçişleri Bakanlığı, Maliye Bakanlığı, Gümrük Müsteşarlığının bağlı bulunduğu Bakanlık, Kuvvet Komutanlıkları, Jandarma Genel Komutanlığı ve Sahil Güvenlik Komutanlığı ilgililerince yapılacak işlemleri kapsar.
Tanımlar
Zoralım yoluyla veya güvenlik kuvvetlerince herhangi bir şekilde ele geçirilen ateşli silâh, mermi, her türlü patlayıcı madde, bıçak, kesici ve öldürücü aletler ile benzerleri; 6136 sayılı Kanun ile Türk Ceza Kanununun 264 üncü maddesinde belirtilen şeylerdir. Tekniğin gelişmesi ile aynı amaçlarla icat edilen ateşli silâh, biçimi, patlayıcı madde, âlet ve benzerleri de bu tarifin kapsamına girerler.
Esaslar
Sahil Güvenlik Komutanlığı, Polis, Jandarma, hudut birlikleri, gümrük teşkilâtı ilgilileri ve diğer sorumlular tarafından herhangi bir şekilde ele ge-çirilen ateşli silâh, mermi, her türlü patlayıcı madde, bıçak, kesici ve öldürücü âlet ile benzerleri mahalli Cumhuriyet Savcılığına teslim edilir.
Cumhuriyet Savcılığınca teslim alınan ateşli silah, mermi, her türlü patlayıcı madde, bıçak, kesici ve öldürücü âletler ile benzerleri muhakeme sonuna kadar adalet emanet dairelerinde muhafaza edilir. Suç Eşyası Yönetmeliğinin 28/5/1981 tarihli R.G. de yayımlanan değişik 9 ncu maddesi hükmü saklıdır.
Kesin hükümle sonuçlanmış bulunan veya özel bir Kanun gereğince ya da buluntu olması nedeniyle kovuşturulamayan veya muhakeme edilemeyen zoralım ve buluntu ateşli silâh, mermi, her türlü patlayıcı madde, bıçak, kesici ve öldürücü âletler ile benzerleri, Cumhuriyet Savcılığınca ilgili hâkim veya mahkemeden alınacak bir kararla en yakın Kara Kuvvetleri Komutanlığı ordudonatım teşkillerinden birine (ateşli silâh, bıçak, kesici ve öldürücü âletler ile benzerleri bakım kademelerine; mermi ve her türlü patlayıcı maddeler ile benzerleri mühimmat birlik ve teşkillerine) EK-A'dakl (tutanakla teslim edilerek birarada alınır. Ancak, zor alım yoluyla veya güvenlik kuvvetlerince herhangi bir şekilde ele geçirilen silahlardan, mahkemelerce sahiplerine iadesine karar verilen silahların; cumhuriyet savcılıklarına en yakın bakım birliklerine kadar sevkinin Kara Kuvvetleri Komutanlığı sorumluluğunda kalmak üzere, ilgili cumhuriyet savcılığının adli emanet memurluğu aracılığı ile bakım birliklerinden alınması sağlanır.
6 ncı madde gereğince düzenlenen EK-A'daki tutanağın bir nüshası, teslim alan ordu donatım teşkili tarafından hemen Kara Kuvvetleri Komutanlığı Lojistik Başkanlığına gönderilir.
Ordudonatım teşkillerine teslim edilen ateşli silâh, mermi, her türlü patlayıcı madde, bıçak, kesici ve öldürücü âletler ile benzerlerinin ihtiyaca uygun olarak depolanmasından, bakımından Genelkurmay Başkanlığının tesbit edeceği esaslar dahilinde dağıtımından, kullanılmasından Kara Kuvvetleri Komutanlığı sorumludur. Bu ateşli silâh, mermi, patlayıcı madde, bıçak, kesici ve öldürücü âletler ile benzerleri teslim anından itibaren ordu malı olarak işlem görürler. Bu işlemler, Karar Kuvvetleri Komutanlığınca çıkarılacak bir Yönergede belirtilir.
Bu Yönetmeliğin yürürlüğe girmesiyle birlikte, 13/12/1971 tarihli zoralım silâh ve fişeklerle bıçaklarının Millî Savunma Bakanlığına teslimi işlerine ait Yönetmelik yürürlükten kalkar.
Bu Yönetmelik yayımı tarihinde yürürlüğe girer.