Dosya olarak kaydet: PDF - WORD

Ekler

Görüntüleme Ayarları:
Salt metin olarak göster (Kelime işlemcilere uygun görünüm)
Mülga veya iptal edilen kısımları gizle
Değişikliklere ilişkin notları gizle

Konsolide metin (Sürüm: 3)

BİRİNCİ BÖLÜM

Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar

Amaç

MADDE 1

(1) Bu Yönetmeliğin amacı, Meteoroloji Genel Müdürlüğü personelinin yer değiştirme suretiyle atanmalarına ilişkin usul ve esasları düzenlemektir.

Kapsam

MADDE 2

(1) Bu Yönetmelik, Meteoroloji Genel Müdürlüğünde, 14/7/1965 tarihli ve 657 sayılı Devlet Memurları Kanununa tabi olarak görev yapan Devlet memurlarını kapsar.

Dayanak

MADDE 3

(1) Bu Yönetmelik; 657 sayılı Devlet Memurları Kanununun 72 nci maddesi, 8/1/1986 tarihli ve 3254 sayılı Meteoroloji Genel Müdürlüğü Teşkilat ve Görevleri Hakkında Kanunun 22 nci maddesi ile 19/4/1983 tarihli ve 83/6525 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile yürürlüğe konulan Devlet Memurlarının Yer Değiştirme Suretiyle Atanmalarına İlişkin Yönetmeliğin 28 inci maddesi hükümlerine dayanılarak hazırlanmıştır.

Tanımlar

MADDE 4

(1) Bu Yönetmelikte geçen;

a) Genel Müdürlük: Meteoroloji Genel Müdürlüğünü,

b) Hizmet Birimi: Merkez ve/veya taşra teşkilatında görevin yapıldığı bölge müdürlüğü, şube müdürlüğü ve meteoroloji müdürlüğünü,

c) Hizmet Bölgesi: Bu Yönetmeliğin ekinde gösterilen il gruplarını,

ç) Mazeret durumları: 19/4/1983 tarihli ve 83/6525 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile yürürlüğe konulan Devlet Memurlarının Yer Değiştirme Suretiyle Atanmalarına İlişkin Yönetmelikte belirtilen sağlık, aile birliği ve can güvenliği mazeretlerini,

d) Yer Değiştirme Suretiyle Atanma: Genel Müdürlükte çalışan personelin, bu Yönetmelikle tespit edilen hizmet bölgelerine belirli süreler dahilinde, 657 sayılı Devlet Memurları Kanununun 76 ncı maddesindeki esaslar çerçevesinde atanmasını,

e) Zorunlu Çalışma Süresi: Hizmet bölgelerinde zorunlu olarak çalışılması gereken süreyi,

ifade eder.

İKİNCİ BÖLÜM

Yer Değiştirme Suretiyle Atanmaya İlişkin Genel Esaslar

Temel ilkeler

MADDE 5

(1) Bu Yönetmeliğin uygulanması ile ilgili olarak;

a) Yer değiştirme suretiyle yapılacak atamalarda kadro imkânları ile hizmet ihtiyacı göz önünde bulundurulur,

b) Yapılacak atamalarda aile birliğini muhafaza etmeye özen gösterilir.

Zorunlu yer değiştirmeye tabi personel

MADDE 6

(1) Genel Müdürlük merkez ve taşra teşkilatı kadrolarından Bölge Müdür Yardımcısı, Şube Müdürü ve Meteoroloji Müdürü olarak görev yapan personel zorunlu yer değiştirme suretiyle atanmaya tabidir.

Hizmet bölgeleri ve çalışma süreleri

MADDE 7

(1) Hizmet Bölgeleri EK-1 sayılı cetvelde gösterilmiştir. Zorunlu çalışma süresi ikinci hizmet bölgesinde dört yıl, üçüncü hizmet bölgesinde üç yıldır.

(2) Zorunlu çalışma yükümlülüğü ikinci veya üçüncü hizmet bölgelerinden birinde yerine getirilerek tamamlanır.

(3) Zorunlu yer değiştirmeye tabi unvanların herhangi birinde zorunlu çalışma yükümlülüğünü yerine getiren personelin zorunlu yer değiştirmeye tabi diğer unvanlara atanması halinde tekrar zorunlu çalışma yükümlülüğüne tabi tutulmaz.

(4) İkinci veya üçüncü hizmet bölgelerinde zorunlu çalışma süresini tamamlayan zorunlu yer değiştirmeye tabi personelin bulundukları hizmet bölgelerinde kalma veya bir alt hizmet bölgelerindeki hizmet alanlarına atanma talepleri hizmet gerekleri de dikkate alınarak Genel Müdürlükçe yerine getirilebilir.

(5) Genel Müdürlük merkez ve taşra teşkilatında, atamaların yapılacağı yılın 30 Nisan tarihi itibariyle, bulunduğu hizmet biriminde kesintisiz en fazla çalışma süresi; Bölge Müdürü ve Bölge Müdür Yardımcısı kadrolarında 5 yıl, Şube Müdürü ve Meteoroloji Müdürü kadrosunda 7 yıldır.

(6) Bu maddenin beşinci fıkrasında belirtilen süreyi doldurmuş olanlardan; hizmet gereği, eleman temininde güçlük çekilmesi veya diğer birimlerde uygun kadro bulunmaması hallerinde bulundukları hizmet birimlerinde görevlerine devam ettirilebilir.

Yer değiştirme suretiyle atanma dönemi

MADDE 8

(1) Yer değiştirme suretiyle atanmaların Haziran-Eylül ayları arasında tamamlanması esastır.

Yer değiştirme halleri

MADDE 9

(1) Yer değiştirme halleri şunlardır;

a) Zorunlu çalışma süresinin doldurulması,

b) Personelin isteği,

c) Hizmetin gereği,

ç) Unvan değişikliği,

d) Savaş, sıkıyönetim, doğal afetler gibi olağanüstü durumların gerçekleşmesi,

e) Mazeret durumları,

hallerinde değiştirilebilir.

Hizmetin gereği yer değiştirmeler

MADDE 10

(1) Haklarında adli, idari veya inzibati bir soruşturma yapılmış ve bu soruşturma neticesinde o yerde kalmalarında sakınca görülmüş olanların, hizmet bölgesindeki zorunlu çalışma süreleri tamamlanmadan görev yerleri değiştirilebilir. Bu kişilerin ayrıldıkları hizmet birimindeki eksik hizmetleri aynı hizmet bölgesindeki diğer birimlerde tamamlattırılır.

(2) Personelin görev yaptığı hizmet bölgesinde ihtiyaç bulunmaması halinde diğer hizmet bölgelerine de ataması yapılabilir. Bu şekilde ataması yapılan personelin ayrıldığı hizmet bölgesindeki eksik hizmetleri daha sonra tamamlattırılır. Hizmet gereği başka bir hizmet birimine veya bölgesine atananlar, o hizmet biriminden ayrılma sebepleri ortadan kalkmadığı sürece ayrıldığı hizmet birimine yeniden atanamaz.

Yer değiştirme talep süreleri

MADDE 10/A

(1) Genel Müdürlük merkez ve taşra teşkilatında ilk defa aday memur olarak göreve başlayanlar (terör eylemleri etkisi ve nedeniyle atananlar hariç) ile diğer kamu kurum ve kuruluşlarından naklen atanan personel, atandığı birim emrinde en az 5 yıl süre ile çalışmadan yer değiştirme talebinde bulunamaz. Ancak, aynı il ile bölge ve merkez teşkilatı birimleri arasında yapılacak atamalar ile sağlık, aile birliği ve can güvenliği mazeretleri ile engellilik durumuna bağlı değiştirmelerde 5 yıl şartı aranmaz.

(2) Mazeret durumlarına bağlı yer değiştirmeleri hariç olmak üzere, atandığı yerde bir atanma dönemi geçmeden yer değişikliği yapılmaz. Görevde yükselme ve unvan değişikliği sonucu yapılan atamalarda, atanılan birimde 2 yıl çalışmadan isteğe bağlı yer değişikliği yapılmaz.

Eş durumu özrüne bağlı yer değişikliği

MADDE 10/B

(1) Zorunlu yer değiştirmeye tabi olan personelin eş durumu özrüne dayanarak yer değiştirme isteği; eşinin 8/6/1984 tarihli ve 217 sayılı Devlet Personel Başkanlığı Kuruluş ve Görevleri Hakkında Kanun Hükmünde Kararnameye tabi bir kurumda çalıştığını belgelendirmesi halinde yerine getirilebilir.

(2) Zorunlu yer değiştirmeye tabi olmayan personelin, eş durumu özrüne dayanarak yer değiştirme isteği; personelin asli memurluğa atanmış olması ve eşinin özel sektörde çalışması halinde de son iki yıl içerisinde 360 gün prim ödendiğinin belgelendirmesi kaydıyla yerine getirilebilir.

Zorunlu çalışma süresinin tamamlanması

MADDE 11

(1) Zorunlu çalışma süresini tamamlayan personelin yer değiştirme talebi, hizmetin gereği dikkate alınarak öncelikle değerlendirilir.

Emeklilik hakkını kazanma durumu

MADDE 12

(1) Bulunduğu hizmet bölgesinde çalışma süresini tamamlamış olmaları sebebiyle yer değiştirme suretiyle atamaya tabi olacaklardan, emeklilik hakkını kazanmış olanlar veya emeklilik hakkını bir sonraki yıl içerisinde kazanacak olanlar, emekli olacaklarına ilişkin en geç Nisan ayı içinde talepte bulunmaları ve idari yönden bir sakınca görülmemesi halinde emekli olacakları tarihe kadar bulundukları hizmet biriminde bırakılabilirler.

(2) Bu şekilde talepte bulunup da yerlerinde bırakılanlardan emekli olma isteğinden vazgeçenler, yer değiştirme dönemi beklenilmeksizin atamaya tabi tutulurlar ve ikinci kez bu madde hükmünden yararlanamazlar.

ÜÇÜNCÜ BÖLÜM

Yer Değiştirme Suretiyle Atanmaya İlişkin Hükümler

Yer değiştirme suretiyle atanma işlemi

MADDE 13

(1) İnsan Kaynakları ve Eğitim Dairesi Başkanlığı, hizmet bölgelerinde zorunlu çalışma süresini dolduran ve yer değiştirmeye tabi tutulması gereken personel ile bu Yönetmelik hükümlerinden yararlanma talebinde bulunan personelin durumlarını;

a) Hizmetin gereği,

b) Kadro ve ihtiyaç durumu,

c) Personelin daha önce görev yaptığı hizmet bölgeleri ve hizmet birimleri,

ç) İstek formları ile ekli mazeret hallerini ve varsa diğer belgeleri,

bu Yönetmelik hükümleri doğrultusunda ve EK-3 formu dikkate alarak değerlendirir ve hazırladığı teklifleri atamaya yetkili amirin onayına sunar.

Hizmet birimlerinin ilanı ve personelin başvuru şekilleri

MADDE 14

(1) İnsan Kaynakları ve Eğitim Dairesi Başkanlığı, başvuruların ne şekilde yapılacağı ile atama yapılacak hizmet birimleri ve kadro unvanlarını,  her yılın en geç Mart ayı sonuna kadar Genel Müdürlüğün intranet ağında duyurur.

(2) Hizmet bölgesinde zorunlu çalışma süresini tamamlayanlar ile isteğe bağlı olarak yer değiştirme talebinde bulunan diğer personel; bu Yönetmeliğin ekinde yer alan EK-2’de yer alan formu doldurur. Bu formda atanmak istedikleri hizmet birimlerinin belirtilmesi zorunludur.

(3) Genel Müdürlük taşra teşkilatında Başvurular her yılın 1-20 Nisan tarihleri arasında ilgili meteoroloji müdürlüklerine yapılır. İlgili müdürlükler başvuru formlarını, kendi görüşleri ile birlikte 1-10 Mayıs tarihleri arasında Bölge Müdürlüklerine, Bölge Müdürlükleri de 15-25 Mayıs tarihleri arasında kendi görüşlerini de ekleyerek; İnsan Kaynakları ve Eğitim Dairesi Başkanlığına intikal ettirirler.

(4) Genel Müdürlük merkez teşkilatı birimleri, atanma taleplerini bu maddenin üçüncü fıkrasında belirtilen tarihlere uygun olarak görüşleri ile birlikte İnsan Kaynakları ve Eğitim Dairesi Başkanlığına intikal ettirirler.

(5) Yer değiştirmeye tabi personelin talepte bulunmaması, personelin yer değiştirme suretiyle atanmasına engel teşkil etmez.

(6) İhtiyaç hasıl olması halinde bu maddede belirlenen tarihler dışında da atama yapılabilir.

(7) Zorunlu çalışma yükümlülüğünü yerine getirmeyenlerin ikinci ve üçüncü hizmet bölgelerinde ilan edilen birimleri tercih etmeleri zorunludur. Tercih yapmayanların ya da yaptıkları tercihe yerleştirilemeyenlerin atamaları re’sen yapılır.

(8) Bu Yönetmeliğin 7 nci maddesinin dördüncü fıkrası kapsamına girenler ile zorunlu hizmet süresini yerine getirmiş olanlardan emeklilik nedeniyle yerinde kalmak isteyenlerin talepleri 15 Mart’a kadar Genel Müdürlüğe bildirilir.

Diğer personel

MADDE 15

(1) Zorunlu yer değiştirmeye tabi personel dışında kalan personelin yer değiştirme suretiyle atamalarında da 14 üncü madde hükmü uygulanır.

DÖRDÜNCÜ BÖLÜM

Çeşitli ve Son Hükümler

Hüküm bulunmayan haller

MADDE 16

(1) Bu Yönetmelikte hüküm bulunmayan hallerde, 19/4/1983 tarihli ve 83/6525 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile yürürlüğe konulan Devlet Memurlarının Yer Değiştirme Suretiyle Atanmalarına İlişkin Yönetmelik hükümleri uygulanır.

Yürürlükten Kaldırılan Yönetmelik

MADDE 17

(1) 10/11/2009 tarihli ve 27402 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan Devlet Meteoroloji İşleri Genel Müdürlüğü Personelinin Yer Değiştirme Suretiyle Atanmalarına İlişkin Yönetmelik yürürlükten kaldırılmıştır.

14 üncü maddenin uygulanması

GEÇİCİ MADDE 1

(1) Bu Yönetmeliğin 14 üncü maddesinin 2012 yılı içerisindeki uygulamasında, farklı bir takvim uygulanabilir.

İntibak

GEÇİCİ MADDE 2

(1) Bu Yönetmelik kapsamında yer değiştirme suretiyle atamaya tabi görevlerde bulunanlardan, bu maddenin yürürlüğe girdiği tarihten önce, görev yaptıkları hizmet bölgelerinde aynı unvanda geçen hizmet süreleri, bu Yönetmeliğin ekindeki EK-1 sayılı Hizmet Bölgeleri Cetvelindeki yerlerin dâhil olduğu hizmet bölgelerinden sayılır.

(2) 10/10/2011 tarihli ve 657 sayılı Kanun Hükmünde Kararnamenin 37 nci maddesi ile Meteoroloji İstasyon Müdürü unvanından başka bir işleme gerek kalmaksızın Meteoroloji Müdürü unvanına atanmış sayılanların Meteoroloji İstasyon Müdürü unvanında geçen hizmet süreleri Meteoroloji Müdürü unvanında geçmiş sayılır.

Yürürlük

MADDE 18

(1) Bu Yönetmeliğin;

a) Zorunlu yer değiştirmeye tabi personele ilişkin hükümleri 1/1/2013,

b) Diğer hükümleri yayımı,

tarihinde yürürlüğe girer.

Yürütme

MADDE 19

(1) Bu Yönetmelik hükümlerini Genel Müdürlüğün bağlı olduğu Bakan yürütür.

Ek 1

Ek 2

Ek 3