BİRİNCİ BÖLÜM
Amaç, Kapsam, Dayanak, Tanımlar ve İlkeler
Amaç ve kapsam
(1) Bu Yönetmeliğin amaç ve kapsamı, Meteoroloji Genel Müdürlüğü tarafından Millî Savunma Bakanlığına sağlanacak meteoroloji desteği kapsamında, Millî Savunma Bakanlığı ile Tarım ve Orman Bakanlığı arasında müşterek çalışma, görev ve işbirliğine dair usul ve esasları belirlemektir.
Dayanak
(1) Bu Yönetmelik; 15/7/2018 tarihli ve 30479 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan 4 sayılı Bakanlıklara Bağlı, İlgili, İlişkili Kurum ve Kuruluşlar ile Diğer Kurum ve Kuruluşların Teşkilatı Hakkında Cumhurbaşkanlığı Kararnamesinin 279 uncu maddesine dayanılarak hazırlanmıştır.
Tanımlar ve kısaltmalar
(1) Bu Yönetmelikte geçen;
a) Barış dönemi: Savaş halinin kaldırılmasından yeni bir savaş hali ilânına kadar geçen zamanı,
b) Barışı destekleme harekâtı: Uluslararası barışın ve güvenliğin korunması, çatışmaların ortaya çıkmadan Önlenmesi veya durdurulması, barışın yeniden tesis edilmesi, bir ülkenin iç istikrarının sağlanması ve insani yardım maksatlarıyla Birleşmiş Milletler veya diğer uluslararası güvenlik örgütleri tarafından doğrudan veya verecekleri yetkiyle bir veya birden fazla teşkilat üyesinin önceden belirlenmiş şartlar ve esaslar çerçevesinde açıkça belirlenmiş amaçların gerçekleştirilmesi için gözlemcilikten büyük çapta kuvvet kullanılmasına kadar değişen bir yelpaze içinde yürütülen faaliyetleri,
c) BHHM ve Müş.Kuv.Hv.K.lığı (JFAC): Birleştirilmiş Hava Harekât Merkezi ve Müşterek Kuvvet Hava Komutanlığım,
ç) Genel Müdürlük: Meteoroloji Genel Müdürlüğünü,
d) GPS: Küresel Konumlama Sistemini,
e) Harekât kontrolü: Türk Silahlı Kuvvetlerinin kullanımı için tahsis edilen kamu kurum ve kuruluşları veya bunlara ait unsurların, idari ve lojistik sorumlulukları kendi teşkilatlarında olmak üzere, ihtiyaç duyulan görev, zaman ve mekânda kullanılmalarıyla ilgili komutana verilen yetkiyi,
f) Harekât merkezi: Barışta; komutanlığın vazifesine tesir edebilecek olayları takip etmek, önemli olayları komutanlık makamına bildirerek gerekli önlemlerin zamanında alınmasını sağlamak, savaşta; komutanlığın önceden hazırlanmış planlarının uygulanmasını gözetmek, bununla ilgili gerekli düzeltici emirleri vermek, harekât ile ilgili koordinasyon ve iş birliği faaliyetlerini yürütmek maksadıyla teşkil edilen birimi,
g) Harita Genel Müdürlüğü: Millî Savunma Bakanlığı Harita Genel Müdürlüğünü,
ğ) ICAO Civil Aviation Organization): Uluslararası Sivil Havacılık Teşkilatını,
h) IP: İnternet protokolünü,
ı) İHAS: İnsansız Hava Aracı Sistemini,
i) İnsani Yardım Harekâtı: Doğal afet veya çatışma bölgesindeki insanlara, yetkili makamların yeterli himaye, koruma ve hizmet sağlayamamaları veya isteksiz olmaları ya da iç çatışma ve harpte belirli bir topluluğun temel hak ve Özgürlüklerin ortadan kaldırılması veya yoğun insan hakları ihlallerinde bulunulması durumlarında halka temel hizmetleri sağlamak ve sıkıntılarını hafifletmek maksadıyla icra edilen faaliyetleri,
j) Karargâh: Komutan veya amirlere kıta veya kurumların sevk ve idaresinde yardımcı olan personel topluluğunu,
k) KBRN: Kimyasal, Biyolojik, Radyolojik ve Nükleeri,
l) Kuvvet komutanlıkları: Kara, Deniz ve Hava Kuvvetleri Komutanlıklarını,
m) Meteoroloji desteği: Genel Müdürlük tarafından görevlendirilen personeli, sağlanan meteorolojik teknik ekipmanları, meteorolojik veri/bilgi ve ürünlerin bir veya birden fazlasını ve verilen eğitimi,
n) METAR (Meteorological Terminal Air Report): Havacılık amaçlı olarak, belirli aralıklarla (30 dakika ya da 1 saatlik periyotlarda) hazırlanıp, yayınlanan ve bir havaalanındaki meteorolojik şartları ihtiva eden rutin hava raporunu,
o) Meteoroloji müdürlüğü/ofisi: Meteoroloji desteği sağlamak üzere tayin ve tesis edilen Genel Müdürlük birimini,
ö) MÖGK: Müşterek Özel Görev Kuvvetini,
p) NATO: Kuzey Atlantik Antlaşması Teşkilatını,
r) Savaş hali: Savaş ilanına karar verilmesinden, bu halin kaldırıldığının ilan edilmesine kadar devam eden süre içinde, hak ve hürriyetlerin kanunlarla kısmen veya tamamen sınırlandırıldığı durumu,
s) Seferberlik: Devletin tüm güç ve kaynaklarının, başta askeri güç olmak üzere, savaşın ihtiyaçlarının karşılanacak şekilde hazırlanması, toplanması, tertiplenmesi ve kullanılmasına ilişkin bütün faaliyetlerin uygulandığı, hak ve hürriyetlerin kanunlarla kısmen veya tamamen sınırlandırıldığı hali,
ş) Seyyar meteoroloji ünitesi: Genel Müdürlük merkez ve taşra birimleri içerisinde yer almayan ancak ihtiyaca dayalı olarak oluşturulan geçici meteoroloji desteği birimini,
t) SHOD Başkanlığı: Seyir, Hidrografı ve Oşinografi Dairesi Başkanlığını,
u) SKKHM: Silahlı Kuvvetler Komuta Harekât Merkezini,
ü) TAF (Terminal Aerodrome Forecast): Bir havaalanı için belirli aralıklarla hazırlanan ve belirli bir periyot esnasında beklenen meteorolojik şartları ifade eden raporu,
v) TSK Ağı (TSK KKBS Geniş Alan Ağı): Genelkurmay Başkanlığı, kuvvet komutanlıkları, ana ast komutanlıklar ve bağlılarına ait bilgisayar ağlarının, birbirine bağlantısını sağlayarak sisteme bağlı kullanıcı bilgisayarlar vasıtasıyla haberleşmelerini temin etmek üzere sabit ve barış karargâhlarında kurulmuş sistemi,
y) Türk Silahlı Kuvvetleri: Kara Kuvvetleri Komutanlığı, Deniz Kuvvetleri Komutanlığı ve Hava Kuvvetleri Komutanlığını,
z) WMO (World Meteorological Organization): Dünya Meteoroloji Teşkilatını,
ifade eder.
İlke ve kurallar
(1) Genelkurmay Başkanlığına ve kuvvet komutanlıklarına sağlanacak meteoroloji desteği, Genel Müdürlük tarafından aşağıda belirtilen esaslar dâhilinde sağlanır.
a) Genel Müdürlük tarafından sağlanan meteoroloji desteği için müşterek konular Genelkurmay Başkanlığı, müstakil konular kuvvet komutanlıkları ve Harita Genel Müdürlüğü ile ayrı ayrı koordine edilerek yürütülür.
b) Kuvvet komutanlıkları ya da Harita Genel Müdürlüğü ile Genel Müdürlük arasında ihtiyaç doyulması halinde yönetmelik çerçevesinde protokol yapılabilir.
c) Genelkurmay Başkanlığı veya kuvvet komutanlıklarının ihtiyacı ve talebiyle, Genel Müdürlük ile karşılıklı mutabakatla;
1) Genelkurmay Başkanlığı ve/veya kuvvet komutanlıklarının talebi üzerine Millî Savunma Bakanlığının belirttiği yerlere, Genel Müdürlükçe imkânlar dâhilinde Meteoroloji Ofisi kurulur.
2) Üs ve meydan komutanlıklarında kurulan meteoroloji müdürlüğü/ofislerinin sınıf değişikliği, Genelkurmay Başkanlığı ve kuvvet komutanlıklarının talebi ve Genel Müdürlüğün uygun görmesi ve imkânlar dâhilinde yapılır.
ç) Genel Müdürlük, Genelkurmay Başkanlığının ve kuvvet komutanlıklarının ihtiyaç duyduğu meteoroloji eğitim ve öğretim desteğini karşılıklı mutabakat çerçevesinde sağlar. Genel Müdürlüğün açacağı meteoroloji kurslarına ihtiyaç duyulması halinde karşılıklı mutabakatla kontenjan dâhilinde Millî Savunma Bakanlığı kadro ve kuruluşunda yer alan kurumlarda görevli personel katılabilir.
d) Genelkurmay Başkanlığı ve kuvvet komutanlıkları tarafından talep edilen meteorolojik veri/bilgi/ürünler, Genelkurmay Başkanlığı tarafından belirlenen elektronik ağ üzerinden, Genel Müdürlüğün sahip olduğu imkânlar ölçüsünde karşılanır. Elektronik ortamda ağ üzerinden veri ve bilgi sağlanmasının usul ve esasları ayrı bir protokolle belirlenir.
e) Kuvvet komutanlıkları meteoroloji veri/bilgi ihtiyaçlarım; TSK Ağı üzerinden yayımlanan Genelkurmay Başkanlığı Meteoroloji Brifingi ve bilgilerden veya Genel Müdürlük tarafından yayımlanan rasat ve tahmin bilgileri, meteoroloji bültenleri, kurumsal mobil uygulaması, internet sayfası, Meteorolojinin Sesi Radyosu ile en yakın meteoroloji müdürlüğü/ofisinden temin ederler.
f) Genel Müdürlük, meteoroloji desteği sağlamak üzere NATO, ikili ve çok taraflı askeri anlaşmalarla yapılan müşterek faaliyetlere Genelkurmay Başkanlığı ile birlikte katılabilir. Bu tür faaliyetlere ilişkin askeri yazışmalar Genelkurmay Başkanlığı tarafından yürütülür.
g) Askeri meteoroloji konularında yurt içi ve yurt dışında düzenlenen toplantılara, Genelkurmay Başkanlığı ile koordineli olarak Genel Müdürlük personeli de gerektiğinde katılabilir.
ğ) Genelkurmay Başkanlığı ve kuvvet komutanlıkları karargâhlarında görevli Genel Müdürlük personeli görevini Genel Müdürlük tarafından belirlenen görev tanımına göre yürütür.
h) Genel Müdürlük personeli, görevlendirildiği karargâh, harekât merkezi, üs ve meydan komutanlıklarında mevcut imkânlardan faydalanır.
ı) Genel Müdürlük personeli, güvenlik nedeniyle askeri kıyafet giyilmesi gereken durumlarda, kurumunu gösterir işaret ve isimlik takabilir.
i) Üs ve meydan komutanlıklarında görev yapan meteoroloji müdürlükleri/ofisleri faaliyetlerini harekât komutanlığı, seyyar meteoroloji ekipleri faaliyetlerini Ordu/Kolordu/MÖGK/ Muharip Hava Kuvveti Komutanlığı/Donanma Komutanlığınca yetkilendirilmiş birimler ile koordineli olarak yürütürler.
j) Genelkurmay Başkanlığı ve kuvvet komutanlıkları bünyesinde görev yapacak Genel Müdürlük personelinin güvenlik soruşturması ve arşiv araştırmaları ilgili mevzuat hükümlerine göre yürütülür. Genel Müdürlük tarafından gönderilen görevlendirme yazısında güncel güvenlik soruşturması sonucunun bulunduğu belirtilir. Güvenlik soruşturması olumsuz olan personel görevlendirilmez.
k) Genelkurmay Başkanlığı ve kuvvet komutanlıkları karargâhlarında, meteoroloji ofisleri için uygun çalışma mekânı, mefruşat, bilgi sistem ve haberleşme ihtiyaçları, enerji ve haberleşme altyapısı ilgili karargâh başkanlığı tarafından bedelsiz sağlanır. Üs ve meydan komutanlıklarında ise meteoroloji müdürlük/ofisleri için uygun çalışma mekanı, enerji ve haberleşme altyapı ilgili komutanlık tarafından bedelsiz olarak; çalışma mekânı için ihtiyaç duyulan mefruşat Genel Müdürlük tarafından sağlanır.
l) Üs ve meydan komutanlıklarında bulunan meteoroloji müdürlük/ofisleri ile Genel Müdürlük veya diğer meteoroloji müdürlük/ofisleri arasında iletişim amaçlı irtibatlar ve bu maksatla kullanılacak teçhizatlar ilgili başkanlık/komutanlıklar ile koordineli olarak ve gerekli güvenlik tedbirleri alınarak Genel Müdürlük tarafından sağlanır.
m) Üs ve meydan komutanlıklarında, meteoroloji desteği için ihtiyaç duyulan cihaz ve ekipmanların yer tahsisi Genel Müdürlüğün uygun görüşü ile ilgili birlik komutanlığınca, cihazların yerleşimi ve kurulumu ise Genel Müdürlük tarafından yapılır.
n) Genelkurmay Başkanlığı ve kuvvet komutanlıklarının Genel Müdürlük ile ortak kullandığı irtibat yollarının, münhasıran Genel Müdürlük tarafından kullanılan yollar hariç, Genelkurmay Başkanlığı ve kuvvet komutanlıkları tarafından kendi imkânları veya ilgili kurum, kuruluşlar ya da piyasa imkânları ile ücreti mukabili yaptırdığı bakım, onarım, karla mücadele faaliyetleri kapsamında herhangi bir bedel/katkı payı ile alınacak diğer hizmetler için de ücret talep edilmez.
o) Genel Müdürlük, talep edilen meteorolojik veri/bilgilere askeri personelin kullanıcı bazında (kadrolu kurumsal cep telefonu numaraları, internet bilgisayarlarının sabit IP numaraları) ulaşması için Genelkurmay Başkanlığı, kuvvet komutanlıkları ve Harita Genel Müdürlüğünce yapılan taleplere gerekli yetkileri verir.
ö) Genel Müdürlük, meteoroloji sistemlerinin yerinde bakım ve onarımı veya meteoroloji müdürlük/ofislerinin denetlenmesi maksadıyla üs ve meydan komutanlıklarına giriş müsaadesini ilgili komutanlıktan alır. Genel Müdürlük personeli, bu maksatla üs ve meydan komutanlıklarına giriş esnasında, bakım, onarım veya meteoroloji müdürlük/ofislerinin denetlenmesi esnasında kullanmak ve giriş müsaadesinde belirtmek şartıyla, gerekli ekipmanlarını beraberinde getirebilir.
p) Meteoroloji müdürlük veya ofislerinde görevli personel meteoroloji desteğini uluslararası standartlara (ICAO, WMO, NATO) göre yürütür.
r) Genel Müdürlük, NATO tarafından görevlendirilen komutanlığın kadrolarını yeterli sayıda meteoroloji personeli ile destekler.
İKİNCİ BÖLÜM
Millî Savunma Bakanlığına Sağlanacak Meteoroloji Desteği ve Çeşitli Hükümler
Barış döneminde sağlanacak meteoroloji desteği
(1) Genelkurmay Başkanlığına barış döneminde meteoroloji desteği aşağıdaki şekilde sağlanır:
a) Meteoroloji desteği, Genelkurmay Başkanlığı Karargâhında yer alan meteoroloji ofisinde görevli meteoroloji personeli tarafından, Genelkurmay Başkanlığı ilgili daire başkanının koordinasyonunda, Genel Müdürlük ile koordine edilerek sağlanır.
b) Genel Müdürlük, karşılıklı mutabakatla Genelkurmay Başkanlığı Karargâhında yer alan meteoroloji ofisine yeterli sayıda personeli görevlendirir.
c) Genel Müdürlük, Türk Silahlı Kuvvetleri Müşterek Resim Projesinin meteorolojik veri/bilgi/ürün ihtiyaçlarını destekler.
(2) Kara Kuvvetleri Komutanlığına barış döneminde meteoroloji desteği aşağıdaki şekilde sağlanır:
a) Meteoroloji desteği, Genel Müdürlük tarafından Kara Kuvvetleri Komutanlığı ile koordineli olarak yürütülür. Kara Kuvvetleri Komutanlığı Karargâhının meteoroloji desteği, Kara Kuvvetleri Komutanlığı Karargâhında görevli meteoroloji personeli tarafından, Genel Müdürlük ile koordine ilerek sağlanır.
b) Kara Havacılık Komutanlığı birliklerinin meteoroloji desteği, kara havacılık birliklerinin konuşlu geçici konuşlu bulunduğu hava alanı veya meydanda bulunan meteoroloji müdürlükleri/ofislerinden sağlanır.
c) İHAS Komutanlığının meteoroloji desteği, konuşlu/geçici konuşlu bulunduğu hava alanı veya meydanda bulunan meteoroloji müdürlükleri/ofislerinden sağlanır.
ç) Kara Kuvvetleri Komutanlığı topçu birliklerinin meteorolojik veri/bilgi ihtiyacı Genel Müdürlük tarafından sağlanır.
d) Polatlı, Karapınar ve Şereflikoçhisar atış alanlarında ihtiyaç duyulacak meteoroloji desteği karşılıklı mutabakatla Genel Müdürlük tarafından sağlanır.
e) KBRN tehlikesi yaşandığında, hadise bölgesindeki mevcut hava durumuna ilave olarak, KBRN tehlikesinden etkilenen veya etkilenmesi muhtemel bölgelere ait emisyon dağılım tahminleri ile emisyonların muhtemel rotalarını gösteren ileri yörünge analizleri Genel Müdürlük tarafından sağlanır.
(3) Deniz Kuvvetleri Komutanlığına barış döneminde meteoroloji desteği aşağıdaki şekilde sağlanır:
a) Deniz Kuvvetleri Komutanlığı tarafından talep edilecek meteoroloji desteği, Genel Müdürlükçe karşılıklı mutabakat çerçevesinde karşılanır. Meteoroloji desteği, Genel Müdürlük tarafından, Deniz Kuvvetleri Komutanlığı ve Kuzey Deniz Saha Komutanlığı SHOD Başkanlığı (İstanbul) ile koordineli olarak yürütülür.
b) Deniz Kuvvetleri Komutanlığının, Öncelikli olarak Deniz Hava Komutanlığı ve bağlısı deniz hava üs komutanlıklarına ve bilahare ihtiyaç duyulan diğer birliklere otomatik meteoroloji gözlem istasyonu kurulmasına, Deniz Kuvvetleri Komutanlığı ve Donanma Komutanlığı harekât merkezlerinde meteoroloji uzmanı görevlendirilmesine yönelik talepleri Genel Müdürlükçe imkânlar dâhilinde karşılanır.
c) İHAS Komutanlığının meteoroloji desteği, konuşlu/geçici konuşlu bulunduğu havaalanı veya meydanda bulunan meteoroloji müdürlükleri/ofislerinden sağlanır.
(4) Hava Kuvvetleri Komutanlığına barış döneminde meteoroloji desteği aşağıdaki şekilde sağlanır.
a) Meteoroloji desteği, Genel Müdürlük tarafından, Hava Kuvvetleri Komutanlığı ile koordineli olarak yürütülür.
b) Hava Kuvvetleri Komutanlığı Karargâhının meteoroloji desteği, Hava Kuvvetleri Komutanlığı Karargâhındaki meteoroloji ofisinde görevli meteoroloji personeli tarafından, Genel Müdürlük ile koordine edilerek sağlanır.
c) BHHM ve Müş.Kuv.Hv.K.lığı (JFAC), Üs ve Meydan Komutanlıkları tarafından İhtiyaç duyulan meteoroloji desteğinin karşılanması amacıyla gerekli personel ve meteorolojik ekipman Genel Müdürlükçe sağlanır.
ç) Hava Kuvvetleri Komutanlığınca, herhangi bir meydana intikal yapılması halinde acil durumlar dışında en az bir ay önceden Genel Müdürlüğe bilgi verilir.
(5) Harita Genel Müdürlüğüne barış döneminde meteoroloji desteği aşağıdaki şekilde sağlanır:
a) Meteoroloji desteği, Genel Müdürlük tarafından Harita Genel Müdürlüğü ile koordineli olarak yürütülür. Harita Genel Müdürlüğünün çevrim içi sayısal uygulamaları ile bütünleşik olarak sunduğu meteoroloji desteği, Harita Genel Müdürlüğünce görevlendirilecek personel tarafından, Genel Müdürlük desteği ile sağlanır.
b) Harita Genel Müdürlüğü tarafından talep edilen meteorolojik veri/bilgi/ürün/servis ihtiyaçları Genel Müdürlük tarafından karşılanır.
Seferberlik, savaş, sınır ötesi ve denizaşırı harekâtta sağlanacak meteoroloji desteği
(1) Genel Müdürlük,Genel kurmay Başkanlığına, kuvvet komutanlıklarına ve Harita Genel Müdürlüğüne barışta sağladığı meteoroloji desteğini seferberlikçilikte; savaşta, sınır ötesi ve denizaşırı harekâtta da sağlamaya devam eder.
(2) Genel Müdürlük; Genelkurmay Başkanlığına, SKKHM ve harekât için görevlendirilecek/oluşturulacak komutanlık karargâhına (MÖGK K.lığı ve benzeri) meteoroloji desteği sağlar.
(3) Genel Müdürlük; kuvvet komutanlıklarının ihtiyacı, Genelkurmay Başkanlığının talebiyle Ordu, Kolordu, MÖGK Komutanlıklarına, Muharip Hava Kuvveti Komutanlığına ve Donanma Komutanlığına seyyar meteoroloji ünitelerini harekât kontrolüne vermek üzere görevlendirir. Genel Müdürlük, barış döneminde Genelkurmay Başkanlığı ile koordine ederek seyyar meteoroloji ünite ihtiyacını belirler.
(4) Ordu/Kolordu/MÖGK/Muharip Hava Kuvveti Komutanlığı/Donanma Komutanlığına görevlendirilecek seyyar meteoroloji ünitelerinin haberleşme, bilgi sistem altyapısı ve enerji ihtiyaçları görevlendirildikleri komutanlık tarafından sağlanır.
(5) Seyyar meteoroloji ünitelerinin barış konuş yerlerinden görevlendirildikleri komutanlıkların sefer görev yerlerine intikali, görevlendirildiği komutanlık ile birlikte kendi araçları ile yapılır. Bunun mümkün olmadığı hallerde ulaştırma vasıtaları Genel Müdürlüğün talebiyle barış döneminde yapılacak planlamaya göre görevlendirildiği komutanlık tarafından sağlanır.
(6) Genel Müdürlük personelinin ihtiyaç duyduğu kıyafet, koruyucu malzeme ve. teçhizat (KBRN malzemesi dâhil) daha soma geri alınmak kaydı ile görevlendirildiği komutanlık tarafından Genel Müdürlük personeline verilir. Genel Müdürlük personelinin emniyeti, İlgili birlik komutanlığı tarafından sağlanır.
(7) Genel Müdürlük, Deniz Kuvvetleri Komutanlığının talebine istinaden; denizdeki görev grup komutanlıklarına, sancak gemilerine ve Deniz Kuvvetleri Komutanlığının belirleyeceği üs/liman/bölgeye yönelik meteoroloji desteği sağlar.
Tatbikatlarda sağlanacak meteoroloji desteği
(1) Millî tatbikatlarda meteoroloji desteği aşağıdaki şekilde sağlanır:
a) Tatbikat icra eden Kuvvet Komutanlığına meteoroloji desteği Genel Müdürlük tarafından, tatbikat sahası içerisindeki ulaşım ile görevin icrası için gerekli ihtiyaçlar ilgili komutanlıkça sağlanır.
b) Tatbikat bölgesinde oluşturulacak seyyar meteoroloji ünitelerinin Genel Müdürlük birimleri ile arasındaki haberleşme ve hizmetin sunulması için gerekli olan her türlü teknik donanım Genel Müdürlük tarafından sağlanır.
c) Kuvvet komutanlıkları, tatbikatlarda meteoroloji desteğinin koordine ve temini için en az on beş gün öncesinden Genel Müdürlüğe bildirimde bulunur.
(2) NATO ve diğer uluslararası tatbikatlarda meteoroloji desteği aşağıdaki şekilde sağlanır.
a) Türkiye'nin ev sahipliğinde icra edilecek NATO ve diğer uluslararası tatbikatların meteoroloji desteği, millî tatbikatlarda olduğu gibi sağlanır.
b) Yurt dışında icra edilecek NATO ve diğer uluslararası tatbikatların meteoroloji desteği Genelkurmay Başkanlığı veya yetki verilen ilgili Kuvvet Komutanlığı ve Genel Müdürlük ile birlikte yürütülür.
Barışı destekleme ve insani yardım harekâtlarında sağlanacak meteoroloji desteği
(1) Birleşmiş Milletler, NATO veya diğer bir uluslararası gücün icra ettiği ve Türk Silahlı Kuvvetlerinin iştirak ettiği Barışı Destekleme ve İnsani Yardım Harekâtına meteoroloji desteği, Genelkurmay Başkanlığı veya yetki verilmesi halinde ilgili Kuvvet Komutanlığı ile Genel Müdürlük arasında hazırlanacak geçici protokolle belirlenir.
Muhtelif ihtiyaçların karşılanması
(1) Seferberlik ve savaş halinde, meteorolojik bilgilerin kontrolü ve gizlenmesi için Genel Müdürlük ile Genelkurmay Başkanlığı arasında gerekli koordinasyon ve iş birliği sağlanır.
(2) Seferberlik ve savaş halinde, görevlendirilen Genel Müdürlük personelinden sefer görev emri bulunanların erteleme işlemleri Genel Müdürlükçe yürürlükteki mevzuat hükümlerine göre yürütülür.
(3) Türk Silahlı Kuvvetlerinin katıldığı harekâtlara Genel Müdürlükçe görevlendirilen meteoroloji personeli ve ihtiyaç duyulan malzemenin yurt içi ve yurt dışı görev/tatbikat bölgesine birlik komutanlığı ile birlikte intikali için Türk Silahlı Kuvvetlerinin kara, deniz ve hava ulaştırma vasıtalarını içeren kullanım talepleri, Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından, ilgili Kuvvet Komutanlığı/MÖGK Komutanlığı ile koordine edilerek, Cumhurbaşkanlığına bilgi verilmek kaydıyla, doğrudan Millî Savunma Bakanlığına yapılır.
(4) Genelkurmay Başkanlığı ve kuvvet komutanlıklarının isteği doğrultusunda yüksek rakımlı yerlere veya askeri birliklere kurulan gözlem sistemlerine yapılacak bakım ve onanma katılacak Genel Müdürlük personelinin ve ekipmanın güvenli şekilde sahaya ulaşımı, Genelkurmay Başkanlığı ve kuvvet komutanlıklarının uygun göreceği ulaşım araçları ile sağlanır.
(5) Üs ve meydan komutanlıklarındaki meteorolojik faaliyetlerin sağlıklı bir şekilde yürütülmesi için mevcut imkânlar göz önünde bulundurularak yeterli sayıda oda meteoroloji müdürlüğüne/ofisine ilgili komutanlıkça tahsis edilir. Üs ve askeri meydanlarda tahsis edilen odanın, pisti ve apronu görmesi sağlanır.
(6) Pilotlar uçuş esnasında rota boyunca karşılaştıkları önemli meteorolojik hadiseleri (Oraj, rüzgâr kırılması, türbülans, buzlanma) üs ve meydan komutanlıklarının meteoroloji müdürlük/ofislerine hava trafik kontrol birimi aracılığıyla bildirirler.
(7) Harita Genel Müdürlüğünün sabit GPS istasyon sistemlerinden elde edilen meteorolojik veya meteorolojik amaçlarla kullanılabilecek veriler, gerçeğe yakın zamanlı olarak Genel Müdürlük ile paylaşılır.
(8) Üs ve meydanlarda görevli meteoroloji personelinin filo veya karargâh brifingleri ve pist görüş mesafesi ölçümü için ihtiyaç duyacakları araç ilgili komutanlıkça tahsis edilir. Pist rüyeti ölçümü için pist başlarına gerekli giriş müsaadesi verilir.
(9) Üs ve meydan komutanlıkları tarafından ihtiyaç duyulan meteoroloji desteğinin karşılanması amacıyla gerekli personel ve meteorolojik ekipman Genel Müdürlükçe sağlanır.
Üs komutanlıklarında bu hizmet yirmi dört saat üzerinden, meydan komutanlıklarında ise talep edilmesi durumunda, istek periyodu için yirmi dört saat, diğer günler için mesai saatleri dâhilinde yürütülmesi için Genel Müdürlükçe gerekli tedbirler alınır.
(10) Üs ve meydan komutanlıklarının her bir filosunda eş zamanlı meteoroloji brifingi verilmesi durumunda; meteoroloji müdürlüğü/ofislerinde en az bir teknik personel bulunacak şekilde meteoroloji desteği sağlanır. Brifinge katılım sağlayacak meteoroloji personelinin ulaşımı ilgili üs ve meydan komutanlığınca sağlanır.
(11) Uçuş ekibi veya ilgili komutanlık tarafından uçuşla ilgili meteorolojik bilgi talepleri, acil durumlar hariç, yurt dışı uçuşlar için asgari bir saat, yurt içi uçuşlar için ise asgari otuz dakika önce yapılır.
(12) Üs ve meydan komutanlıklarında görevli meteoroloji personeli, ilgili birlik komutanlığında yürürlükteki alarm kademesi kapsamında alınan tedbirlere uyar.
(13) Karşılıklı mutabakat sağlanmak kaydıyla, İHA’ların konuşlu olduğu ve iniş/kalkış gerçekleştirdiği meydanlarda bulunan meteoroloji ofislerinde; İHA’ların ihtiyaç duyacağı meteorolojik hizmetlerin sağlanabilmesi için, METAR/TAF/Brifing hazırlanmasına imkân sağlayacak şekilde personel görevlendirmesi, teknik altyapı kurulum ve idamesi sağlanır.
Yürürlük
Bu Yönetmelik onay tarihinde yürürlüğe girer.
Yürütme
(1) Bu Yönetmelik hükümlerini Tarım ve Orman Bakanı ile Millî Savunma Bakanı müştereken yürütür.