Dosya olarak kaydet: PDF - WORD
Görüntüleme Ayarları:
Salt metin olarak göster (Kelime işlemcilere uygun görünüm)
Değişikliklere ilişkin notları gizle

Konsolide metin (Sürüm: 3)

BİRİNCİ BÖLÜM

Başlangıç Hükümleri

Amaç

MADDE 1

(1) Bu Yönetmeliğin amacı, Necmettin Erbakan Üniversitesi bünyesindeki enstitüler tarafından yürütülen lisansüstü eğitim ve öğretime ilişkin esasları düzenlemektir.

Kapsam

MADDE 2

(1) Bu Yönetmelik, Necmettin Erbakan Üniversitesi bünyesindeki enstitülerde yürütülen lisansüstü eğitim ve öğretim ile bilimsel araştırma ve uygulama faaliyetlerine ilişkin hükümleri kapsar.

Dayanak

MADDE 3

(1) Bu Yönetmelik, 4/11/1981 tarihli ve 2547 sayılı Yükseköğretim Kanununun 14 üncü ve 44 üncü maddelerine dayanılarak hazırlanmıştır.

Tanımlar

MADDE 4

(1) Bu Yönetmelikte geçen;

a) AKTS: Avrupa Kredi Transfer Sistemini,

b) ALES: Akademik Personel ve Lisansüstü Eğitimi Giriş Sınavını,

c) Anabilim/anasanat dalı: İlgili enstitü anabilim/anasanat dalını,

ç) Anabilim/Anasanat dalı kurulu: Anabilim/Anasanat dalının lisansüstü programlarında fiilen görev yapan Üniversitede kadrolu öğretim üyelerinden oluşan kurulu,

d) Bilim dalı kurulu: Kadrosu Üniversite birimlerinin aynı isimli anabilim/anasanat dalında bulunan ve enstitünün ilgili anabilim/anasanat dalında fiilen eğitim-öğretim yapan öğretim üyelerinden oluşan kurulu,

e) Bilim sınavı: Enstitü anabilim/anasanat dalları tarafından yapılan yazılı/uygulamalı bilim sınavını,

f) DUS: Diş Hekimliğinde Uzmanlık Eğitimi Giriş Sınavını,

g) Enstitü: Necmettin Erbakan Üniversitesine bağlı lisansüstü öğretim yapan enstitüleri,

ğ) Enstitü kurulu: Üniversitenin ilgili enstitü kurulunu,

h) Enstitü yönetim kurulu: Üniversitenin ilgili enstitü yönetim kurulunu,

ı) Etik kurul: Araştırma, yayın, toplumsal sorumluluk ve hizmet faaliyetlerinde gönüllülerin hakları, güvenliği ve esenliğinin korunması amacıyla etik ilkelere uyumun sağlanarak kullanılacak yöntem ve belgeler ile bu kişilerden alınacak olurlar hakkında bilimsel ve etik yönden görüş veren Üniversite bünyesindeki kurulları,

i) EUS: Eczacılıkta Uzmanlık Sınavını,

j) GRE: Graduate Record Examination sınavını,

k) GMAT: Graduate Management Admission Test sınavını,

l) İntihal: Başkalarının fikirlerini, metotlarını, verilerini veya eserlerini bilimsel kurallara uygun biçimde atıf yapmadan kısmen veya tamamen kendi eseri gibi göstermeyi,

m) ÖSYM: Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi Başkanlığını,

n) Senato: Necmettin Erbakan Üniversitesi Senatosunu,

o) TUS: Tıpta Uzmanlık Eğitimi Giriş Sınavını,

ö) Üniversite: Necmettin Erbakan Üniversitesini,

p) VUS: Veterinerlikte Uzmanlık Sınavını,

r) Yarıyıl: Güz ve bahar yarıyıllarından oluşan, her akademik yıl için Senato tarafından belirlenen ve onaylanan akademik takvimde derslerin başladığı tarih ile bütünleme notlarının sisteme son giriş tarihini kapsayan süreyi,

s) Yarıyıl sonu: Güz ve bahar yarıyıllarından oluşan, her akademik yıl için Senato tarafından belirlenen ve onaylanan akademik takvimde bütünleme notlarının sisteme son giriş tarihini,

ş) YDS: Yabancı Dil Bilgisi Seviye Tespit Sınavını,

t) YÖK: Yükseköğretim Kurulunu,

ifade eder.

İKİNCİ BÖLÜM

Lisansüstü Programlara Öğrenci Kabulüne ve Kayıtlara İlişkin Esaslar

Lisansüstü programlara başvurular ve öğrenci kabul şartları

MADDE 5

(1) Yüksek lisans programlarına öğrenci kabulüne ilişkin esaslar şunlardır:

a) Yüksek lisans programlarına enstitü yönetim kurulu onayı ile belirlenen kontenjanlar dahilinde güz ve/veya bahar yarıyılları başında öğrenci alınır. Öğrenci kabulünde bilim sınavı veya sanat içerikli programlarda yazılı ve/veya uygulamalı kültür-sanat sınavı uygulanabilir.

b) Yüksek lisans programlarına başvurabilmek için aşağıdaki şartlar aranır:

1) Adayların, lisans diplomasına sahip olmaları gerekir. Yurt dışından alınmış diplomaların denklik belgesi veya tanınırlık belgesi ile ilgili kriterler Senato tarafından belirlenir.

2) ÖSYM tarafından merkezi olarak yapılan ALES’ten başvurduğu programın ilanda belirtilen puan türünde en az 65 standart tam puana veya GRE/GMAT sınavından 65 ALES puanına eşdeğer bir puana sahip olmaları gerekir. Anabilim dalı başkanlığının önerisi ile enstitü yönetim kurulu tarafından karara bağlanarak aranacak asgari ALES puanı 55’e kadar düşürülebilir.

3) Güzel sanatlar fakültelerinin sadece özel yetenek sınavı ile öğrenci kabul eden programları ve konservatuvarın enstitülerdeki anabilim ve anasanat dalları ile doktora/sanatta yeterlik/tıpta uzmanlık/diş hekimliğinde uzmanlık/veteriner hekimliğinde uzmanlık/eczacılıkta uzmanlık mezunlarının yüksek lisans programlarına başvurularında ALES şartı aranmaz.

c) Öğretim dili Türkçe olan tezli yüksek lisans programlarına öğrenci kabulünde yabancı dil koşulu aranıp aranmayacağı, yeterlik puanı ve yabancı dil puanının başarı puanına etki oranı Senato tarafından belirlenir. Ancak yabancı dilde öğretim yapan yüksek lisans programlarına başvurularda, adayların o öğretim dilinde YÖK tarafından kabul edilen merkezi yabancı dil sınavlarından veya eşdeğerliği kabul edilen uluslararası yabancı dil sınavlarının birinden ya da Üniversite tarafından yapılan yabancı dil sınavından en az 75 puan almaları gerekir. Anabilim dalı başkanlığının önerisi ve enstitü yönetim kurulunun onayı ile aranacak asgari yabancı dil yeterlik puanı artırılabilir.

ç) Yüksek lisans programlarına alınacak öğrencilerde aranacak ek koşullar, anabilim/anasanat dallarının önerileri doğrultusunda ilgili enstitü yönetim kurullarınca karara bağlanır.

d) Adaylar, enstitü tarafından belirlenen yöntem ile son başvuru tarihine kadar gerekli başvuru belgelerini sunarak başvuruda bulunurlar. Bilim sınavı veya sanat içerikli programlarda yazılı ve/veya uygulamalı kültür-sanat sınavı Senato tarafından belirlenen esaslar doğrultusunda tamamlanır.

(2) Tezli yüksek lisans programlarına öğrenci kabulüne ilişkin başarı durumları aşağıdaki şekilde belirlenir:

a) Yazılı bilim sınavı yapılmaması halinde; ALES puanının %50’si, lisans mezuniyet not ortalaması ve yabancı dil puanının Senato tarafından belirlenen oranlarda toplamının alınmasıyla adayın başarı puanı tespit edilir. Bu yöntemle 100 üzerinden en az 60 puan alan adaylar, en yüksek puandan başlanarak sıralanır ve kontenjan dahilinde aday kesin kayıt hakkı kazanır. Yabancı dil ve/veya ALES puanı şartı aranmayan programlarda ise adaylar, 100 puan üzerinden lisans mezuniyet not ortalamasına göre en yüksek puandan başlanarak sıralanır ve kontenjan dahilinde aday kesin kayıt hakkı kazanır.

b) Yazılı bilim sınavı ve/veya uygulamalı kültür-sanat sınavı yapılması halinde, sınavdan en az 50 puan alınması kaydıyla ALES puanının %50’si, lisans mezuniyet not ortalaması, bilim sınavı veya sanat içerikli programlarda yazılı ve/veya uygulamalı kültür-sanat sınavı ile yabancı dil puanının Senato tarafından belirlenen oranlarda toplamının alınmasıyla adayın başarı puanı tespit edilir. Yabancı dil ve/veya ALES puanı şartı aranmayan programlarda ise lisans mezuniyet not ortalamasının %50’sinin ve bilim sınavından en az 50 puan alınması kaydıyla bilim sınavının %50’sinin toplamının alınmasıyla adayın başarı puanı tespit edilir. Bu yöntemlerle 100 üzerinden en az 60 puan alan adaylar, en yüksek puandan başlanarak sıralanır ve kontenjan dahilinde aday kesin kayıt hakkı kazanır. Sanat içerikli programlarda bilim sınavı yazılı ve/veya uygulamalı olarak yapılabilir.

(3) Tezsiz yüksek lisans programlarına öğrenci kabulüne ilişkin başarı durumları aşağıdaki şekilde belirlenir:

a) Tezsiz yüksek lisans programlarına başvuruda ALES’e girmiş olma şartı aranıp aranmayacağı ve aranacaksa istenecek asgari puan bilim/anabilim/anasanat dalı başkanlığının önerisi ile enstitü yönetim kurulu tarafından karara bağlanır.

b) ALES sınavına giriş şartı aranan anabilim/anasanat dallarında ALES puanının %60’ının ve 100 üzerinden lisans mezuniyet not ortalamasının %40’ının toplamı dikkate alınarak adaylar, en yüksek puandan başlanarak sıralanır ve kontenjan dahilinde aday kesin kayıt hakkı kazanır. ALES şartı aranmayan anabilim/anasanat dallarına girişte adayların sıralaması, lisans mezuniyet not ortalamasına göre yapılır.

(4) Doktora programlarına öğrenci kabulüne ilişkin esaslar şunlardır:

a) Doktora programlarına enstitü yönetim kurulu onayı ile belirlenen kontenjanlar dahilinde güz ve/veya bahar yarıyılları başında öğrenci alınır. Öğrenci kabulünde bilim sınavı veya sanat içerikli programlarda yazılı ve/veya uygulamalı kültür-sanat sınavı uygulanabilir.

b) Doktora programlarına başvurabilmek için aşağıdaki şartlar aranır:

1) Adayların tezli yüksek lisans diplomasına sahip olmaları veya tıp, diş hekimliği, veteriner, eczacılık fakülteleri ile hazırlık sınıfları hariç en az on yarıyıl süreli lisans diplomasına veya Sağlık Bakanlığınca düzenlenen esaslara göre bir laboratuvar dalında kazanılan uzmanlık yetkisine sahip olmaları gerekir. Lisans derecesiyle doktora programına başvuranların lisans mezuniyet not ortalamalarının 4 üzerinden en az 3 veya muadili bir puana sahip olmaları gerekir. Yurt dışından alınmış diplomaların denklik belgesi veya tanınırlık belgesi ile ilgili kriterler Senato tarafından belirlenir.

2) ÖSYM tarafından merkezi olarak yapılan ALES’ten tezli yüksek lisans diplomasına sahip olanlar için başvurdukları programın ilanda belirtilen puan türünde en az 65, lisans diplomasıyla başvuranların başvurdukları programın ilanda belirtilen puan türünde en az 80 puana veya GRE/GMAT sınavından ALES puanına eşdeğer bir puana sahip olmaları gerekir. Anabilim dalı başkanlığının önerisi ile enstitü yönetim kurulunca karara bağlanarak aranacak asgari ALES puanı, yüksek lisans derecesi ile başvuranlar için 55’e kadar düşürülebilir. Diş hekimliği, eczacılık, tıp ve veteriner fakülteleri mezunları için 55 puandan az olmamak koşuluyla DUS, EUS, TUS ve VUS puanları ALES yerine geçer. Güzel sanatlar fakültesi ve konservatuvarın enstitülerdeki anabilim/anasanat dallarına başvurularda, ilgili bilim/anabilim/anasanat dalı başkanlığının önerisi ile enstitü yönetim kurulu belirli bir karar almamışsa ALES puanı şartı aranmaz.

3) Doktora/sanatta yeterlik/tıpta uzmanlık/diş hekimliğinde uzmanlık/veteriner hekimliğinde uzmanlık/eczacılıkta uzmanlık mezunlarının doktora programlarına başvurularında ALES şartı aranmaz ve bu adayların değerlendirme işlemlerinde kullanılacak ALES puanı Senato tarafından belirlenir.

4) Doktora programlarına başvuran adayların, anadilleri dışında YÖK tarafından kabul edilen merkezi yabancı dil sınavları ile eşdeğerliği kabul edilen uluslararası yabancı dil sınavlarından en az 55 yeterlik puanı veya bu puan muadili bir puan almış olmaları gerekir. Anabilim dalı başkanlığının önerisi ve enstitü yönetim kurulunun onayı ile aranacak asgari yabancı dil yeterlik puanı artırılabilir.

5) Doktora programlarına alınacak öğrencilerde aranacak ek koşullar, anabilim/anasanat dallarının önerileri doğrultusunda ilgili enstitü yönetim kurullarınca karara bağlanır.

6) Adaylar enstitü tarafından belirlenen yöntem ile son başvuru tarihine kadar gerekli başvuru belgelerini sunarak başvuruda bulunurlar.

7) Bilim sınavı veya sanat içerikli programlarda yazılı ve/veya uygulamalı kültür-sanat sınavı Senato tarafından belirlenen esaslar doğrultusunda tamamlanır.

(5) Doktora programlarına öğrenci kabulüne ilişkin başarı durumları aşağıdaki şekilde belirlenir:

a) Yazılı bilim sınavı yapılmaması halinde, ALES puanının %50’si, yüksek lisans mezuniyet not ortalaması ve yabancı dil puanının Senato tarafından belirlenen oranlarda toplamının alınmasıyla adayın başarı puanı tespit edilir. Bu yöntemle 100 üzerinden en az 60 puan alan adaylar, en yüksek puandan başlanarak sıralanır ve kontenjan dahilinde kesin kayıt hakkı kazanırlar.

b) Yazılı bilim sınavı ve/veya uygulamalı kültür-sanat sınavı yapılması halinde, sınavdan en az 50 puan alınması kaydıyla ALES puanının %50’si, yüksek lisans mezuniyet not ortalaması, bilim sınavı veya sanat içerikli programlarda yazılı ve/veya uygulamalı kültür-sanat sınavı ile yabancı dil puanının Senato tarafından belirlenen oranlarda toplamının alınmasıyla adayın başarı puanı tespit edilir. ALES puan şartı aranmayan programlarda ise yüksek lisans mezuniyet not ortalamasının %50’si ile bilim sınavı veya sanat içerikli programlarda yazılı ve/veya uygulamalı kültür-sanat sınavı ile yabancı dil puanının Senato tarafından belirlenen oranlarda toplamının alınmasıyla adayın başarı puanı tespit edilir. Bu yöntemlerle 100 üzerinden en az 60 puan alan adaylar, en yüksek puandan başlanarak sıralanır ve kontenjan dahilinde kesin kayıt hakkı kazanırlar.

(6) Sanatta yeterlik programlarına öğrenci kabulüne ilişkin esaslar şunlardır:

a) Sanatta yeterlik programlarına, yazılı ve/veya uygulamalı kültür-sanat sınavı yapılarak güz ve/veya bahar yarıyılları başında öğrenci alınır.

b) Sanatta yeterlik çalışmasına başvurabilmek için aşağıdaki şartlar aranır:

1) Adayların yüksek lisans veya lisans diplomasına sahip olmaları gerekir. Lisans derecesiyle sanatta yeterlik programına başvuranların, lisans mezuniyet not ortalamalarının 4 üzerinden en az 3 veya muadili bir puana sahip olmaları gerekir. Yurt dışından alınmış diplomaların denklik belgesi veya tanınırlık belgesi ile ilgili kriterler Senato tarafından belirlenir.

2) ÖSYM tarafından merkezi olarak yapılan ALES’ten tezli yüksek lisans diplomasına sahip olanlar için başvurdukları programın ilanda belirtilen puan türünde en az 65, lisans diplomasıyla başvuranların başvurdukları programın ilanda belirtilen puan türünde en az 80 puana veya GRE/GMAT sınavından ALES puanına eşdeğer bir puana sahip olmaları gerekir. Anabilim dalı başkanlığının önerisi ile enstitü yönetim kurulunca karara bağlanarak aranacak asgari ALES puanı, yüksek lisans derecesi ile başvuranlar için 55’e kadar düşürülebilir. Güzel sanatlar fakültesi ve konservatuvarın enstitülerdeki anabilim/anasanat dallarına başvurularda, ilgili bilim/anabilim/anasanat dalı başkanlığının önerisi ile enstitü yönetim kurulu belirli bir karar almamışsa ALES puanı şartı aranmaz.

3) Yüksek lisans derecesiyle sanatta yeterlik programına başvuracak olanların sanatta yeterlik programlarına kabulünde, ALES puanının yanı sıra, lisans ve/veya yüksek lisans mezuniyet not ortalaması ile uygulama/portfolyo incelemesi sonucu da değerlendirilir.

4) Sanatta yeterlik programına başvuran adayların, anadilleri dışında YÖK tarafından kabul edilen merkezi yabancı dil sınavları ile eşdeğerliği kabul edilen uluslararası yabancı dil sınavlarından en az 55 puan veya bu puan muadili bir puan almış olmaları gerekir. Anasanat dalı başkanlığının önerisi ve enstitü yönetim kurulunun onayı ile aranacak asgari yabancı dil yeterlik puanı artırılabilir.

5) Sanatta yeterlik programlarına alınacak öğrencilerde aranacak ek koşullar anasanat dallarının önerileri doğrultusunda ilgili enstitü yönetim kurullarınca karara bağlanır.

6) Adaylar enstitü tarafından belirlenen yöntem ile son başvuru tarihine kadar gerekli başvuru belgelerini sunarak başvuruda bulunurlar.

7) Bilim sınavı veya sanat içerikli programlarda yazılı ve/veya uygulamalı kültür-sanat sınavı Senato tarafından belirlenen esaslar doğrultusunda tamamlanır.

(7) Sanatta yeterlik programlarına öğrenci kabulüne ilişkin başarı durumları şu şekilde belirlenir:

a) ALES puanı şartı aranan programlarda ALES’in %50’sinin, lisans ve/veya yüksek lisans mezuniyet not ortalaması, yazılı sınav/yetenek sınavı/portfolyo incelemesi sonucu ve yabancı dil puanının Senato tarafından belirlenen oranlarda toplamının alınmasıyla adayın başarı puanı tespit edilir.

b) ALES puanı şartı aranmayan programlarda, lisans ve/veya yüksek lisans mezuniyet not ortalamasının %50’sinin, yazılı sınav/yetenek sınavı/portfolyo incelemesi sonucu ve yabancı dil puanının Senato tarafından belirlenen oranlarda toplamının alınmasıyla adayın başarı puanı tespit edilir.

c) Bu yöntemlerle 100 üzerinden en az 60 puan alan adaylar, en yüksek puandan başlanarak sıralanır ve kontenjan dahilinde aday kesin kayıt hakkı kazanır.

(8) Yabancı uyruklu adaylar ile lisans eğitiminin tamamını yurt dışında tamamlayan Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı adayların lisansüstü programlara kabulüne ilişkin esaslar Senato tarafından belirlenir.

Bilimsel hazırlık programı

MADDE 6

(1) Yüksek lisans ve doktora programlarına kabul edilen öğrencilerden lisans veya yüksek lisans derecesini kabul edildikleri yüksek lisans veya doktora programından farklı alanlarda almış olanlar ile lisans veya yüksek lisans derecesini kabul edildikleri yükseköğretim kurumu dışındaki yükseköğretim kurumlarından almış olan öğrenciler için eksikliklerini gidermek amacıyla bilim/anabilim/anasanat dalı başkanlığının önerisi ve enstitü yönetim kurulunun onayı ile bilimsel hazırlık programı uygulanabilir.

(2) Bilimsel hazırlık programının süresi en fazla birbirini takip eden iki yarıyıldır. Süre herhangi bir nedenle uzatılamaz ve bu programda geçirilen süre lisansüstü öğrenim süresine dahil edilmez. Bilimsel hazırlık programında alınan derslerden başarılı olamayan öğrencinin enstitü ile ilişiği kesilir.

(3) Bilimsel hazırlık programı ile ilgili alınacak dersler, devam, sınavlar, ders notları, başarılı sayılma koşulları, ders tekrarı ve diğer esaslar Senato tarafından belirlenir.

Özel öğrencilik

MADDE 7

(1) Bir yüksek lisans, doktora ya da sanatta yeterlik programına kayıtlı olan öğrenciler, kayıtlı oldukları enstitü bilim/anabilim/anasanat dalı başkanlığının onayı ile diğer yükseköğretim kurumlarındaki lisansüstü derslere özel öğrenci olarak başvuruda bulunabilirler. Lisansüstü derslere kabul edilen öğrencilerin özel öğrenci olarak aldıkları ve başarılı oldukları derslerin muafiyet işlemleri kayıtlı oldukları enstitü bilim/anabilim/anasanat dalı başkanlığı tarafından yürütülür. Özel öğrenci kabul koşulları ve bu konudaki diğer hükümler Senato tarafından belirlenir.

Yatay geçiş yoluyla öğrenci kabulü

MADDE 8

(1) Üniversite içindeki başka bir enstitü anabilim/anasanat dalında veya başka bir yükseköğretim kurumunun lisansüstü programında en az bir yarıyılı tamamlamış olan başarılı öğrenci, lisansüstü programlara yatay geçiş yoluyla kabul edilebilir. Yatay geçiş yoluyla kabul edilme koşulları Senato tarafından belirlenir.

Kontenjanların belirlenmesi ve ilanı

MADDE 9

(1) Lisansüstü program kontenjanları, YÖK tarafından belirlenen lisansüstü programlarda görev alabilecek öğretim üyesi sayısı ve mevcut öğretim üyesi başına düşen öğrenci sayısı dikkate alınarak Senato tarafından belirlenen esaslar kapsamında bilim dalı kurulu önerisi ve enstitü yönetim kurulu onayı ile güz ve bahar dönemi için belirlenir. YÖK ile yapılan protokol dahilinde ve üniversite-sanayi işbirliği çerçevesinde yürütülen lisansüstü programlar için bu kontenjan %50’ye kadar artırılabilir.

Lisansüstü programlarda kesin kayıt, dönem kaydı ve kayıt dondurma

MADDE 10

(1) Enstitü müdürlüğünce yapılan sonuç ilanında asıl aday listesinde yer alan adaylar kesin kayıt işlemlerini istenen bilgi ve belgelerle birlikte enstitünün belirleyeceği yöntem ile yaptırmak zorundadır.

(2) Süresi içerisinde kesin kaydını yaptırmayan adaylar, öğrenci olma haklarını kaybederler ve yerine yedek listedeki adaylar sıra ile davet edilir.

(3) Kayıt işlemini tamamlayan öğrenciler kayıt yenileme, ders değişikliği, ders ekleme ve ders bırakma işlemlerini akademik takvimde belirtilen süre içerisinde yapmak zorundadır. Akademik takvimde belirtilen süre içerisinde varsa mali yükümlülüklerini yerine getirmeyen veya kayıt yenileme işlemlerini tamamlamayan öğrenciler söz konusu dönemde öğrencilik haklarından yararlanamaz, seminer, proje, tez konusu önerisi veremezler. Yeterlik sınavından ve tez izleme komitesi raporundan başarısız sayılırlar. Bu durumlarda geçen süreler programlar için öngörülen azami öğrenim süresinin hesabında dikkate alınır.

(4) Kayıt dondurma ve tez aşamasındaki öğrencilerin ek süre talepleri Senato tarafından belirlenen esaslar kapsamında değerlendirilerek enstitü yönetim kurullarınca karara bağlanır. Kayıt dondurma ve tez aşamasındaki öğrencilere verilen ek süreler azami süreden sayılmaz.

İntibak ve ders saydırma

MADDE 11

(1) Daha önce aldıkları lisansüstü dersleri veya diğer faaliyetleri/uygulamaları saydırmak isteyen öğrencilerin kesin kayıt sırasında enstitüye müracaat etmeleri halinde kabul edildikleri programa intibakları Senato tarafından belirlenen esaslara göre bilim/anabilim/anasanat dalı başkanlığının önerisi ve enstitü yönetim kurulunun onayı ile yapılır.

ÜÇÜNCÜ BÖLÜM

Lisansüstü Eğitim ve Öğretime İlişkin Genel Esaslar

Lisansüstü programların kapsamı

MADDE 12

(1) Üniversitede yürütülen lisansüstü programlar; yüksek lisans, doktora ve sanatta yeterlik çalışmasından oluşur.

(2) Yüksek lisans programı, tezli veya tezsiz olmak üzere iki şekilde yürütülebilir.

(3) Tezsiz yüksek lisans programı ikinci lisansüstü öğretimde de yürütülebilir.

(4) Doktora programları yurt içi ve yurt dışı entegre doktora programları şeklinde de düzenlenebilir. Bu programların uygulama esasları, Senatonun teklifi, Öğretim Üyesi ve Araştırıcı Yetiştirme Kurulunun görüşü üzerine YÖK tarafından belirlenir.

Dersler, devam, sınavlar ve başarı notu

MADDE 13

(1) Bilimsel araştırma teknikleri ile araştırma ve yayın etiği konularını içeren herhangi bir dersin lisansüstü öğretim sırasında en az bir kez alınması zorunludur.

(2) Öğrenci, danışmanı ve bilim/anabilim/anasanat dalı kurulunun önerisi ve enstitü yönetim kurulu kararı ile yurt içi yükseköğretim kurumlarında verilmekte olan lisansüstü derslerden en fazla iki ders seçimi yapabilir. Üniversite içinde farklı lisansüstü programlardan alınacak dersler ile ilgili kriterler Senato tarafından belirlenir. Doktora ve sanatta yeterlik programlarına lisans derecesiyle kabul edilmiş öğrenciler ise birinci cümlede belirtilen şekilde en fazla dört ders seçebilir. Bu kapsamda alınan dersler öğrencinin ders yükünden sayılır.

(3) Öğrencilerin sınavlara girebilmeleri için teorik derslerin %70’ine, uygulama ve laboratuvar çalışmalarının %80’ine devam etmiş olmaları gerekir. Devam şartını yerine getirmeyen öğrenci o dersten başarısız sayılır. Sağlık raporları da dahil devam zorunluluğunu yerine getiremeyen öğrenciler, devamsız olarak işlem görür ve o dersten başarısız sayılırlar.

(4) Her ders için her yarıyılda akademik takvimde belirtilen süreler içinde bir genel sınav yapılır. Başarısız olan öğrencilere bir ek genel sınav yapılır. Sınavlarda başarılı olmak için tezli ve tezsiz yüksek lisans öğrencilerinin 100 tam puan üzerinden en az 70, doktora öğrencilerinin 75 puan almaları şarttır. Bilimsel hazırlık, uzmanlık alanı dersi ve seminer ise “başarılı” ya da “başarısız” şeklinde değerlendirilir.

(5) Genel ve ek genel sınavlar için mazeret sınavı yapılmaz. Sınav sonuçları, öğretim elemanları tarafından sınavların bitişinden itibaren en geç beş gün içerisinde öğrenci bilgi sistemine girilir ve sınav evrakları ilgili öğretim üyesince en az iki yıl süre ile saklanır.

(6) Aldığı derslerden başarısız olan öğrenci, aynı dersi tekrar alabileceği gibi danışmanının ve bilim/anabilim/anasanat dalı başkanlığının teklifi ve enstitü yönetim kurulunun kabulüyle, dersin bulunduğu yarıyıl dikkate alınmaksızın başka bir ders de seçebilir.

(7) Uzmanlık alanı dersi açma süreçleri ve değerlendirme işlemleri, öğrencilerin yurt dışı eğitim veya uygulama çalışmaları ve bu eğitim veya uygulama çalışmalarının intibakları Senato tarafından belirlenir.

Tez ve proje yazım dili

MADDE 14

(1) Tez ve proje yazım dili Türkçe’dir. Yabancı dilde öğretim yapılan programlarda tezlerin yazımına ilişkin esaslar enstitü yönetim kurulu tarafından belirlenir.

DÖRDÜNCÜ BÖLÜM

Tezli Yüksek Lisans Programı

Amaç ve kapsam

MADDE 15

(1) Tezli yüksek lisans programının amacı, öğrencinin bilimsel araştırma yöntemlerini kullanarak bilgilere erişme, bilgiyi derleme, değerlendirme ve yorumlama yeteneğini kazanmasını sağlamaktır.

(2) Tezli yüksek lisans programı toplam 24 krediden az olmamak koşuluyla en az sekiz ders, bir seminer dersi, uzmanlık alanı dersi ve tez çalışmasından oluşur. Seminer dersi, uzmanlık alanı dersi ve tez çalışması kredisizdir. Tezli yüksek lisans programı bir eğitim-öğretim yılı toplam 60 AKTS kredisinden az olmamak koşuluyla uzmanlık alanı dersi, seminer dersi, alınan diğer dersler ve tez çalışması olmak üzere toplam en az 120 AKTS kredisinden oluşur. Sağlık alanlarında tezli yüksek lisans programının içeriği ve öğrenci yeterliliği göz önünde bulundurularak bilim/anabilim dalı kurulunun önerisi ve enstitü yönetim kurulu kararı ile ders ve seminer sayılarını artırabilir.

Süre

MADDE 16

(1) Tezli yüksek lisans programının süresi bilimsel hazırlıkta geçen süre hariç, kayıt olunan programa ilişkin derslerin verildiği dönemden başlamak üzere, her dönem için kayıt yaptırıp yaptırmadığına bakılmaksızın dört yarıyıl olup azami tamamlama süresi altı yarıyıldır.

(2) Yüksek lisans ders dönemi, intibak durumu hariç olmak üzere iki yarıyıldan az olamaz.

(3) Tezli yüksek lisans programı için gerekli kredili derslerin ve seminer dersinin başarıyla tamamlanmasına yönelik azami süre dört yarıyıldır. Bu süre içinde kredili derslerini ve seminerini başarıyla tamamlayamayan öğrencinin program ile ilişiği kesilir.

(4) Tezli yüksek lisans programında kredili derslerini ve seminer dersini başarıyla tamamlayan, ancak tez çalışmasını azami altı yarıyıl sonuna kadar tamamlayamayan öğrencinin program ile ilişiği kesilir.

Danışman atanması ve görevi

MADDE 17

(1) Enstitü bilim/anabilim/anasanat dalı veya bilim/sanat dalı başkanlığı bilim/anabilim/anasanat dalı kurul kararı ile her öğrenci için bir danışman belirler ve enstitüye bildirir. Danışman atanması enstitü yönetim kurulu kararıyla kesinleşir. Tez çalışmasının niteliğinin birden fazla tez danışmanı gerektirdiği durumlarda atanacak ikinci tez danışmanı, Üniversite dışından en az doktora derecesine sahip kişilerden de olabilir.

(2) Danışmanda aranan nitelikler, danışmanın görevleri, danışman değişikliği talepleri ile atama sürecine ilişkin esaslar Senato tarafından belirlenir.

Tez konusu önerisi

MADDE 18

(1) Öğrencinin tez konusu önerisini verebilmesi için gerekli olan koşullara ilişkin esaslar Senato tarafından belirlenir.

(2) Danışman, danışmanı olduğu öğrencinin tez konusu önerisini Senato tarafından belirlenen gerekli şartları sağlaması koşuluyla ikinci yarıyılın bitiminden itibaren en geç beşinci yarıyılın başına kadar, bilim/anabilim/anasanat dalı başkanlığı onayı ile enstitüye gönderir. Tez konusu enstitü yönetim kurulu onayı ile kesinleşir. Bu süre sonunda tez konusu kesinleşmeyen öğrencinin ilişiği kesilir.

(3) Tez konusu, danışmanın teklifi, bilim/anabilim/anasanat dalı başkanlığının onayı ve enstitü yönetim kurulunun kararı ile değiştirilebilir. Tez konusu değişikliğine gidilmesinden dolayı ek süre verilmez.

Yüksek lisans tezinin sonuçlanması

MADDE 19

(1) Tezli yüksek lisans programında tez çalışmasını tamamlayan öğrenci, tezini tez yazım kurallarına uygun biçimde yazar ve danışmanına teslim eder. Danışman, tezin yazım kurallarına uygunluğunu ve savunulabilir olduğunu yazılı olarak belirten görüşünü, alınan benzerlik raporunu, tez jüri önerisini ve tezin bir nüshasını basılı ve elektronik ortamda bilim/anabilim/anasanat dalı başkanlığı aracılığıyla ilgili enstitüye gönderir.

(2) Jüri üyeleri tezin kendilerine teslim edildiği tarihten itibaren en geç bir ay içinde enstitü yönetim kurulu ile belirlenen tarihte toplanarak öğrenciyi tez savunma sınavına alır.

(3) Tez jürisinin oluşturulması, tezin hazırlanması, sunumu, sınavı ve teze ilişkin uyulacak diğer esaslar Senato tarafından belirlenir.

(4) Tez savunma sınavı sonucunda tezi başarısız bulunarak reddedilen veya tezi hakkında düzeltme kararı verilen ancak süresi içinde düzeltmeleri yaparak tezini enstitüye teslim etmeyen öğrencinin ilişiği kesilir.

Tezli yüksek lisans diploması

MADDE 20

(1) Tez savunma sınavında başarılı olan, Senato tarafından belirlenen diğer koşulları da sağlayan öğrenci tezli yüksek lisans diploması almaya hak kazanır.

(2) Birinci maddede yer alan koşulları yerine getirmeyen öğrenci koşulları yerine getirinceye kadar diplomasını alamaz, öğrencilik haklarından yararlanamaz ve azami süresinin dolması halinde ilişiği kesilir.

(3) Tezli yüksek lisans diploması üzerinde öğrencinin kayıtlı olduğu enstitü anabi-lim/ana-sanat dalındaki programın YÖK tarafından onaylanmış adı bulunur.

(4) Mezuniyet tarihi, tezin sınav jürisi tarafından imzalı nüshasının enstitüye teslim edildiği tarihtir.

(5) Tezin tesliminden itibaren üç ay içinde yüksek lisans tezinin bir kopyası elektronik ortamda, bilimsel araştırma ve faaliyetlerin hizmetine sunulmak üzere enstitü tarafından YÖK Başkanlığına gönderilir.

(6) Mezuniyet aşamaları ve diploma süreçleri ile ilgili diğer hususlar Senato tarafından belirlenir.

BEŞİNCİ BÖLÜM

Tezsiz Yüksek Lisans Programı

Amaç ve kapsam

MADDE 21

(1) Tezsiz yüksek lisans programının amacı, öğrenciye mesleki konularda bilgi kazandırarak mevcut bilginin uygulamada nasıl kullanılacağını göstermektir.

(2) Tezsiz yüksek lisans programı bir öğretim dönemi toplam 30 krediden ve 90 AKTS kredisinden az olmamak kaydıyla en az on ders ile dönem projesi dersinden oluşur. Öğrenci, dönem projesi dersinin alındığı yarıyılda dönem projesi dersine kayıt yaptırmak ve yarıyıl sonunda yazılı proje ve/veya rapor vermek zorundadır. Dönem projesi dersi kredisiz olup başarılı veya başarısız olarak değerlendirilir.

(3) Öğrencinin alacağı derslerin en fazla üçü, lisans öğrenimi sırasında alınmamış olması kaydıyla, lisans derslerinden seçilebilir.

(4) Tezsiz yüksek lisans programının sonunda yeterlik sınavı uygulanabilir.

Danışman atanması ve görevi

MADDE 22

(1) Enstitü bilim/anabilim/anasanat dalı veya bilim/sanat dalı başkanlığı bilim/anabilim/anasanat dalı kurul kararı ile her öğrenci için bir danışman belirler ve enstitüye bildirir. Danışman atanması enstitü yönetim kurulu kararıyla kesinleşir.

(2) Danışmanda aranan nitelikler, danışmanın görevleri, danışman değişikliği talepleri ile atama sürecine ilişkin esaslar Senato tarafından belirlenir.

Süre

MADDE 23

(1) Tezsiz yüksek lisans programını tamamlama süresi, bilimsel hazırlıkta geçen süre hariç, kayıt olduğu programa ilişkin derslerin verildiği dönemden başlamak üzere, her dönem için kayıt yaptırıp yaptırmadığına bakılmaksızın en az iki yarıyıl, en fazla üç yarıyıldır. Bu sürenin sonunda başarısız olan veya programı tamamlayamayan öğrencinin program ile ilişiği kesilir.

Tezsiz yüksek lisans diploması

MADDE 24

(1) Kredili derslerini ve dönem projesini başarıyla tamamlayan öğrenciye tezsiz yüksek lisans diploması verilir.

(2) Tezsiz yüksek lisans diploması üzerinde öğrencinin kayıtlı olduğu enstitü anabi-lim/anasanat dalındaki programın YÖK tarafından onaylanmış adı bulunur.

(3) Tezsiz yüksek lisans programından tezli yüksek lisans programına geçiş koşullarına ilişkin esaslar Senato tarafından belirlenir.

ALTINCI BÖLÜM

Doktora Programı

Amaç ve kapsam

MADDE 25

(1) Doktora programının amacı, öğrenciye bağımsız araştırma yapma, bilimsel olayları geniş ve derin bir bakış açısı ile irdeleyerek yorum yapma ve yeni sentezlere ulaşmak için gerekli adımları belirleme yeteneği kazandırmaktır. Doktora çalışması sonunda hazırlanacak tezin aşağıda belirtilen niteliklerden en az birini yerine getirmesi gerekir:

a) Bilime yenilik getirme.

b) Yeni bir bilimsel yöntem geliştirme.

c) Bilinen bir yöntemi yeni bir alana uygulama.

(2) Doktora programı, tezli yüksek lisans derecesi ile kabul edilmiş öğrenciler için toplam 24 krediden ve bir eğitim-öğretim yılı toplam 60 AKTS kredisinden az olmamak koşuluyla en az sekiz ders, uzmanlık alanı dersi, seminer dersi, yeterlik sınavı ve tez çalışması olmak üzere en az 240 AKTS kredisinden oluşur. Lisans derecesi ile kabul edilmiş öğrenciler için de en az 48 kredilik 16 ders, uzmanlık alanı dersi, seminer dersi, yeterlik sınavı ve tez çalışması olmak üzere en az 300 AKTS kredisinden oluşur. Sağlık alanlarında doktora programının içeriği ve öğrenci yeterliliği göz önünde bulundurularak bilim/anabilim dalı kurulunun önerisi ve enstitü yönetim kurulu kararı ile ders ve seminer sayılarını artırabilir.

Süre

MADDE 26

(1) Doktora programı, bilimsel hazırlıkta geçen süre hariç tezli yüksek lisans derecesi ile kabul edilenler için kayıt olduğu programa ilişkin derslerin verildiği dönemden başlamak üzere, her dönem için kayıt yaptırıp yaptırmadığına bakılmaksızın sekiz yarıyıl olup azami tamamlama süresi on iki yarıyıl; lisans derecesi ile kabul edilenler için on yarıyıl olup azami tamamlama süresi on dört yarıyıldır.

(2) Doktora ders dönemi, intibak durumu hariç olmak üzere, yüksek lisans derecesi ile kabul edilenler için iki yarıyıldan; lisans derecesi ile kabul edilenler için üç yarıyıldan az olamaz.

(3) Doktora programı için gerekli kredili derslerini ve seminer dersini başarıyla tamamlamanın azami süresi tezli yüksek lisans derecesi ile kabul edilenler için dört yarıyıl, lisans derecesi ile kabul edilenler için altı yarıyıldır. Bu süre içinde kredili dersleri ve seminerini başarıyla tamamlayamayan öğrencinin program ile ilişiği kesilir.

(4) Doktora programında kredili derslerini, seminer dersini ve yeterliği başarıyla tamamlayan; ancak tez çalışmasını, doktora programına tezli yüksek lisans derecesi ile kabul edilenler için azami on iki, lisans derecesi ile kabul edilenler için azami on dört yarıyıl sonuna kadar tamamlayamayan öğrencinin program ile ilişiği kesilir.

Danışman atanması ve görevi

MADDE 27

(1) Enstitü bilim/anabilim/anasanat dalı veya bilim/sanat dalı başkanlığı ilk yarıyılın başında bilim/anabilim/anasanat dalı kurul kararı ile her öğrenci için bir danışman belirler ve enstitüye bildirir. Danışman atanması enstitü yönetim kurulu kararıyla kesinleşir. Tez çalışmasının niteliğinin birden fazla tez danışmanı gerektirdiği durumlarda atanacak ikinci tez danışmanı, Üniversite dışından en az doktora derecesine sahip kişilerden de olabilir.

(2) Danışmanda aranan nitelikler, danışmanın görevleri, danışman değişikliği talepleri ile atama sürecine ilişkin esaslar Senato tarafından belirlenir.

Yeterlik sınavı

MADDE 28

(1) Yeterlik sınavı, derslerini ve seminerini tamamlayan öğrencinin alanındaki temel konular ve kavramlar ile doktora çalışmasıyla ilgili bilimsel araştırma derinliğine sahip olup olmadığının ölçülmesidir. Bir öğrenci bir yılda en fazla iki kez yeterlik sınavına girer.

(2) Yüksek lisans derecesi ile kabul edilen öğrenci en geç beşinci yarıyılın, lisans derecesi ile kabul edilen öğrenci en geç yedinci yarıyılın sonuna kadar yeterlik sınavına girmek zorundadır. Belirtilen sürelerde yeterlik sınavına girmeyen öğrenci birinci yeterlik sınavından başarısız sayılır.

(3) Yeterlik sınavında başarısız olan öğrenci başarısız olduğu bölüm/bölümlerden bir sonraki yarıyılda tekrar sınava alınır. Bu sınavda da başarısız olan öğrencinin doktora programı ile ilişiği kesilir.

(4) Yeterlik sınav tarihleri, yeterlik sınavına girmek için gerekli koşullar, sınav jürisinin oluşturulması, yeterlik sınav aşamaları ve sonuçlandırma işlemlerine ilişkin esaslar Senato tarafından belirlenir.

(5) Yeterlik sınavı jürisi, yeterlik sınavını başaran bir öğrencinin, ders yükünü tamamlamış olsa bile, toplam kredi miktarının üçte birini geçmemek şartıyla fazladan ders/dersler almasını isteyebilir. Öğrenci, yeterlik sınav jürisinin önerisi ve enstitü yönetim kurulu kararıyla belirlenecek dersleri başarmak zorundadır.

Tez izleme komitesi

MADDE 29

(1) Yeterlik sınavında başarılı olan öğrenci için enstitü bilim/anabilim/anasanat dalı başkanlığının önerisi ve enstitü yönetim kurulu onayı ile biri danışman olmak üzere üç öğretim üyesinden bir ay içinde bir tez izleme komitesi oluşturulur.

(2) Tez izleme komitesi üyelerinde aranan nitelikler ve üyelerdeki değişiklik önerilerine ilişkin esaslar Senato tarafından belirlenir.

Tez konusu önerisi savunması

MADDE 30

(1) Doktora yeterlik sınavını başarı ile tamamlayan öğrenci, en geç altı ay içinde, yapacağı araştırmanın amacını, yöntemini ve çalışma planını kapsayan tez konusu önerisini tez izleme komitesi önünde sözlü olarak savunur.

(2) Tez izleme komitesi, öğrencinin sunduğu tez konusu önerisinin kabul, düzeltme veya reddine salt çoğunlukla karar verir.

(3) Tez konusu önerisi reddedilen öğrenci, yeni bir danışman ve/veya tez konusu seçme hakkına sahiptir. Tez konusu önerisinin ikinci kez reddedilmesi halinde öğrencinin programla ilişiği kesilir.

(4) Öğrencinin tez izleme komitesine sunduğu rapor, komite tarafından başarılı veya başarısız olarak belirlenir. Belirtilen süreler içerisinde raporunu hazırlayıp tez izleme komitesi üyeleri huzurunda sunmayan öğrenci başarısız sayılır. Üst üste iki kez veya aralıklı olarak üç kez başarısız olan öğrencinin program ile ilişiği kesilir.

(5) Tez izleme komitesi raporunun tez sonuçlanana kadar sunulması gerekmektedir. Ayrıca tezin sonuçlanabilmesi için tez konusu önerisi raporu hariç en az üç tez izleme komitesi raporu sunulması gerekmektedir.

(6) Tez izleme komitesi ve tez konusu önerisi ile ilgili diğer hususlar Senato tarafından belirlenir.

Doktora tezinin sonuçlandırılması

MADDE 31

(1) Öğrencinin tezinin sonuçlanabilmesi için tez önerisi raporu hariç en az üç tez izleme komitesi raporu vermesi gerekir. Son tez izleme komitesi raporunu verdikten en erken bir ay sonrasında öğrenci tez savunma tarihi için ilgili enstitüye başvurabilir. Tez önerisi raporu ile ilk tez izleme komitesi raporu aynı yarıyılda verilemez. Doktora programında tez hazırlama süresi üç yarıyıldan ve on sekiz aydan az olamaz.

(2) Doktora tez savunmasına girme şartı olarak yayın şartı aranıp aranmayacağı ve yayın şartı kriterleri Senato tarafından belirlenir.

(3) Doktora programında tez çalışmasını tamamlayan ve varsa yayın şartını sağlayan öğrenci, tezini enstitü tarafından belirlenen tez yazım kurallarına uygun biçimde yazar ve danışmanına teslim eder. Danışman, tezin yazım kurallarına uygunluğunu ve savunulabilir olduğunu yazılı olarak belirten görüşünü, varsa yayın şartını sağladığını gösterir belgeyi, alınan benzerlik raporunu, tez jüri önerisini ve tezin bir nüshasını basılı ve elektronik ortamda bilim/anabilim/anasanat dalı başkanlığı aracılığıyla enstitüye gönderir. Benzerlik raporundaki verilerde bir intihalin tespiti halinde gerekçesi ile birlikte karar verilmek üzere tez enstitü yönetim kuruluna gönderilir.

(4) Doktora tez jürisi oluşturulması, tezin değerlendirme süreci, tez savunma sınavı aşamaları, tezin kabul, ret veya düzeltme kararı süreçlerine ilişkin esaslar Senato tarafından belirlenir.

(5) Tez savunma sınavı sonucunda tezi başarısız bulunarak reddedilen veya tezi hakkında düzeltme kararı verilen ancak süresi içinde düzeltmeleri yaparak tezini enstitüye teslim etmeyen öğrencinin ilişiği kesilir.

Doktora diploması

MADDE 32

(1) Tez savunma sınavında başarılı olan ve Senato tarafında belirlenen diğer koşulları da sağlayan öğrenci doktora diploması almaya hak kazanır.

(2) Birinci maddede yer alan koşulları yerine getirmeyen öğrenci, koşulları yerine getirinceye kadar diplomasını alamaz, öğrencilik haklarından yararlanamaz ve azami süresinin dolması halinde öğrencinin ilişiği kesilir.

(3) Doktora diploması üzerinde öğrencinin kayıtlı olduğu enstitü anabilim/anasanat dalındaki programın YÖK tarafından onaylanmış adı bulunur.

(4) Mezuniyet tarihi, tezin sınav jürisi tarafından imzalı nüshasının enstitüye teslim edildiği tarihtir.

(5) Tezin tesliminden itibaren üç ay içinde doktora tezinin bir kopyası elektronik ortamda, bilimsel araştırma ve faaliyetlerin hizmetine sunulmak üzere enstitü tarafından YÖK Başkanlığına gönderilir.

(6) Mezuniyet aşamaları ve diploma süreçleri ile ilgili diğer hususlar Senato tarafından belirlenir.

YEDİNCİ BÖLÜM

Sanatta Yeterlik Programı

Amaç ve kapsam

MADDE 33

(1) Sanatta yeterlik çalışması, özgün bir sanat eserinin ortaya konulmasını, müzik ve sahne sanatlarında ise üstün bir uygulama ve yaratıcılığı amaçlayan doktora eşdeğeri bir yükseköğretim programıdır.

(2) Sanatta yeterlik programı tezli yüksek lisans derecesi ile kabul edilmiş öğrenciler için toplam 24 krediden ve bir öğretim dönemi toplam 60 AKTS kredisinden az olmamak koşuluyla en az yedi ders, uygulamalar ile tez, sergi, proje, resital, konser, temsil gibi çalışmalar olmak üzere en az 240 AKTS kredisinden, lisans derecesi ile kabul edilmiş öğrenciler için de en az 48 krediden ve bir öğretim dönemi toplam 60 AKTS kredisinden az olmamak koşuluyla en az 16 ders, uygulamalar ile tez, sergi, proje, resital, konser, temsil gibi çalışmalar olmak üzere en az 300 AKTS kredisinden oluşur.

Süre

MADDE 34

(1) Sanatta yeterlik programını tamamlama süresi, bilimsel hazırlıkta geçen süre hariç yüksek lisans derecesi ile kabul edilenler için kayıt olduğu programa ilişkin derslerin verildiği dönemden başlamak üzere, her dönem için kayıt yaptırıp yaptırmadığına bakılmaksızın sekiz yarıyıl olup azami tamamlama süresi on iki yarıyıl, lisans derecesi ile kabul edilenler için on yarıyıl olup azami tamamlama süresi on dört yarıyıldır.

(2) Sanatta yeterlik ders dönemi, intibak durumu hariç olmak üzere, iki yarıyıldan; lisans derecesi ile kabul edilenler için üç yarıyıldan az olamaz.

(3) Sanatta yeterlik programı için gerekli kredili derslerini ve uygulamalarını başarıyla tamamlamanın azami süresi tezli yüksek lisans derecesi ile kabul edilenler için dört yarıyıl, lisans derecesi ile kabul edilenler için altı yarıyıldır. Bu süre içinde kredili derslerini ve uygulamalarını başarıyla tamamlayamayan öğrencinin program ile ilişiği kesilir.

(4) Kredili derslerini ve uygulamalarını başarıyla tamamlayan; ancak tez, sergi, proje, resital, konser, temsil gibi çalışmalarını tezli yüksek lisans derecesi ile kabul edilenler için azami on iki, lisans derecesi ile kabul edilenler için azami on dört yarıyıl sonuna kadar tamamlayamayan öğrencinin program ile ilişiği kesilir.

Danışman atanması ve görevi

MADDE 35

(1) Enstitü anasanat dalı veya sanat dalı başkanlığı ilk yarıyılın başında anasanat dalı kurul kararı ile her öğrenci için bir danışman belirler ve enstitüye bildirir. Danışman atanması enstitü yönetim kurulu kararıyla kesinleşir. Sanatta yeterlik çalışmasının niteliğinin birden fazla danışman gerektirdiği durumlarda atanacak ikinci danışman, Üniversite dışından en az doktora/sanatta yeterlik derecesine sahip kişilerden de olabilir.

(2) Danışmanda aranan nitelikler, danışmanın görevleri, danışman değişikliği talepleri ile atama süreci Senato tarafından belirlenir.

(3) Anasanat dalı başkanlığı, öğrencinin danışmanı ile birlikte belirleyeceği tez, sergi, proje, resital, konser, temsil gibi çalışmaların konusunu ve başlığını enstitüye önerir, bu öneri enstitü yönetim kurulu kararı ile kesinleşir.

Sanatta yeterlik çalışmasının sonuçlanması

MADDE 36

(1) Sanatta yeterlik savunmasına girme şartı olarak yayın şartı aranıp aranmayacağı ve yayın şartı kriterleri Senato tarafından belirlenir.

(2) Sanatta yeterlik programında çalışmasını tamamlayan ve varsa yayın şartını sağlayan öğrenci, sergi, proje, resital, konser, temsil gibi çalışmasını açıklayan ve belgeleyen metni, enstitü tarafından belirlenen yazım kurallarına uygun biçimde yazar ve danışmanına teslim eder. Danışman, tezin yazım kurallarına uygunluğunu ve savunulabilir olduğunu yazılı olarak belirten görüşünü, varsa yayın şartını sağladığını gösterir belgeyi, alınan benzerlik raporunu, sanatta yeterlik jüri önerisini ve tezin bir nüshasını basılı ve elektronik ortamda anasanat dalı başkanlığı aracılığıyla ilgili enstitüye gönderir. Benzerlik raporundaki verilerde bir intihalin tespiti halinde gerekçesi ile birlikte karar verilmek üzere tez enstitü yönetim kuruluna gönderilir.

(3) Sanatta yeterlik jürisi, tezin değerlendirme süreci, tez savunma sınavı aşamaları, tezin kabul, ret veya düzeltme kararı süreçleri Senato tarafından belirlenir.

(4) Sanatta yeterlik çalışması başarısız bulunarak reddedilen veya sanatta yeterlik çalışması hakkında düzeltme kararı verilen ancak süresi içinde düzeltmeleri yaparak tez, sergi, proje, resital, konser, temsil gibi sanatta yeterlik çalışmasını enstitüye teslim etmeyen öğrencinin ilişiği kesilir.

Sanatta yeterlik diploması

MADDE 37

(1) Tez savunmasında başarılı olan ve Senato tarafından belirlenen diğer koşulları da sağlayan öğrenci sanatta yeterlik diploması almaya hak kazanır.

(2) Birinci maddede yer alan koşulları yerine getirmeyen öğrenci koşulları yerine getirinceye kadar diplomasını alamaz, öğrencilik haklarından yararlanamaz ve azami süresinin dolması halinde öğrencinin ilişiği kesilir.

(3) Sanatta yeterlik çalışmasında başarılı olan öğrenciye, diğer koşulları da sağlaması kaydıyla YÖK tarafından onaylanan sanat dalının özelliğine göre alanı belirleyen bir diploma verilir.

(4) Mezuniyet tarihi, tezin sınav jürisi tarafından imzalı nüshasının enstitüye teslim edildiği tarihtir.

(5) Tezin tesliminden itibaren üç ay içinde sanatta yeterlik tezinin bir kopyası elektronik ortamda, bilimsel araştırma ve faaliyetlerin hizmetine sunulmak üzere enstitü tarafından YÖK Başkanlığına gönderilir.

(6) Mezuniyet aşamaları ve diploma süreçleri ile ilgili diğer hususlar Senato tarafından belirlenir.

SEKİZİNCİ BÖLÜM

Çeşitli ve Son Hükümler

Ortak program

MADDE 38

(1) Ortak programın başlatılması, öğrenci kabulü, ortak programlarda öğretim ücreti, ortak programlarda eğitim-öğretim süreçleri, izin ve disiplin işlemleri, yatay geçiş, programların izlenmesi, denetimi ve müfredatı, tez aşamaları, mezuniyet süreçleri, ilgili yükseköğretim kurumu ile yapılacak protokol ve Senato tarafından belirlenir.

Tebligat

MADDE 39

(1) Öğrenciye her türlü tebligat, 11/2/1959 tarihli ve 7201 sayılı Tebligat Kanunu hükümlerine göre öğrencinin resmi kayıtlarda yer alan posta adresine veya öğrenciye Üniversite tarafından sağlanan e-posta/beyan edilen e-posta adresine gönderilerek veya öğrenci otomasyon sistemine kayıt edilerek veya birim internet sayfası üzerinden duyurulmak suretiyle yapılır.

(2) Öğrenci, Üniversite tarafından sağlanan e-posta/beyan edilen e-posta adresine gönderilen iletileri ve öğrenci otomasyon sistemi ile birim internet sayfası üzerinden yapılan duyuruları izlemekle yükümlüdür. Öğrenci otomasyon sistemine yapılan kayıtlar ve internet sayfası üzerinden yapılan duyurular öğrenciye tebliğ yerine geçer.

Diğer hükümler

MADDE 40

(1) Tezsiz yüksek lisans programları hariç, aynı anda birden fazla lisansüstü programa kayıt yaptırılamaz ve devam edilemez.

(2) YÖK tarafından açılmasına izin verilen lisansüstü programları Rektörlüğün bulunduğu il dışında sürdürülemez.

(3) Eğitim Bilimleri Enstitüsünde bu Yönetmelikte geçen “anabilim dalı” ifadesi “bilim dalı” olarak dikkate alınarak; bilim dalı başkanları, bu Yönetmelik ile anabilim dalı başkanlarına verilmiş olan görevleri enstitü bakımından yerine getirir.

(4) Kadrosu aynı isimli anabilim/anasanat dalında bulunan öğretim üyeleri anabilim/anasanat dalının lisansüstü eğitim programının bilim/sanat dalı kuruluna üyedir.

(5) Bir öğretim üyesi farklı isimli veya disiplinlerarası lisansüstü programlarda asgari öğretim üyesi olarak yer alsa da sadece bir bilim/sanat dalı kurulunun üyesi olabilir.

(6) Öğretim üyesi kadrosunun bulunduğu anabilim/anasanat dalının lisansüstü eğitim programının dışındaki lisansüstü eğitim programlarında da bilim/sanat dalı kurulu üyesi olabilir.

(7) Enstitü Yönetim Kurulu tarafından her yıl sonunda programlar gözden geçirilerek asgari öğretim üyesi yeterlikleri düşen ve/veya diğer koşulları sağlayamayan programlara öğrenci alınmaz.

(8) Lisansüstü programlarda kayıtlı öğrencilerin eğitim-öğretim süreçleri kapsamında yapacakları araştırma, yayın, anket, mülakat, odak grup çalışması, gözlem, deney, görüşme teknikleri kullanılarak katılımcılardan veri toplanmasını gerektiren nitel ya da nicel yaklaşımlarla yürütülen her türlü araştırmada, insan ve hayvanların (materyal/veriler dahil) deneysel ya da diğer bilimsel amaçlarla kullanılmasında, insanlar üzerinde yapılan klinik araştırmalarda, hayvanlar üzerinde yapılan araştırmalarda, gereğince retrospektif çalışmalarda etik kurul onayı alınması zorunludur. Etik kurul başvuru ve onay süreci Senato tarafından belirlenen esaslara göre yürütülür.

(9) Tıp fakültesi öğrencileri için yürütülen tıp-bilim doktorası bütünleşik programına ait eğitim ve öğretim süreçleri 9/2/2022 tarihli ve 31745 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Tıp-Bilim Doktorası Bütünleşik Programı Eğitim ve Öğretim Yönetmeliğine göre yürütülür.

(10) Bir öğretim üyesi en fazla iki farklı isimli lisansüstü programın tezli yüksek lisansı ile doktora programlarında, ayrıca en fazla bir tane de disiplinlerarası lisansüstü programın tezli yüksek lisansı ile doktora programında görev alabilir. Tezsiz yüksek lisans programlarında bu şartlar aranmaz.

Hüküm bulunmayan haller

MADDE 41

(1) Bu Yönetmelikte hüküm bulunmayan hallerde; 20/4/2016 tarihli ve 29690 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Lisansüstü Eğitim ve Öğretim Yönetmeliği ile 3/3/1983 tarihli ve 17976 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Lisans Üstü Eğitim Öğretim Enstitülerinin Teşkilât ve İşleyiş Yönetmeliği hükümleri ile YÖK ve Senato kararları uygulanır.

Yürürlükten kaldırılan yönetmelik

MADDE 42

(1) 6/11/2022 tarihli ve 32005 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Necmettin Erbakan Üniversitesi Lisansüstü Eğitim ve Öğretim Yönetmeliği yürürlükten kaldırılmıştır.

Yürürlük

MADDE 43

(1) Bu Yönetmelik yayımı tarihinde yürürlüğe girer.

Yürütme

MADDE 44

(1) Bu Yönetmelik hükümlerini Necmettin Erbakan Üniversitesi Rektörü yürütür.