ᴀ⇣ Yazı karakterini küçült
Konsolide metin - yürürlükte değil (Sürüm: 2)
Kurum: Nükleer Düzenleme Kurumu
Yürürlüğe Giriş Tarihi: 05.03.2021
Son Değişiklik Tarihi: 11.08.2023
Bu Sürümün Yürürlük Tarihi: 11.08.2023 - 11.08.2023
Aşağıda bir kısmını gördüğünüz bu dokümana sadece Standart, Profesyonel veya Profesyonel + pakete abone olan üyelerimiz erişebilir.
BİRİNCİ BÖLÜM
Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar
Amaç
(1) Bu Yönetmeliğin amacı, nükleer enerji ve iyonlaştırıcı radyasyon ile ilgili yetkilendirme gerektiren faaliyetler için Nükleer Düzenleme Kurumu tarafından yapılan denetimler ile denetçinin vasıfları, denetimin şekli ve kapsamı hakkında usul ve esasları düzenlemektir.
(1) Bu Yönetmelik, nükleer enerji ve iyonlaştırıcı radyasyon ile ilgili tesis, cihaz, madde ve faaliyetler için yetkilendirilen kişiler ile bu kişilerin yüklenici, alt yüklenici, tedarikçi ve alt tedarikçilerine yapılacak denetimleri kapsar.
(2) Nükleer güvence denetimleri bu Yönetmeliğin kapsamı dışındadır.
Dayanak
(1) Bu Yönetmelik, 2/7/2018 tarihli ve 702 sayılı Nükleer Düzenleme Kurumunun Teşkilat ve Görevleri ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun Hükmünde Kararnamenin 4 üncü maddesinin on üçüncü fıkrası ile 15/7/2018 tarihli ve 30479 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan 4 sayılı Bakanlıklara Bağlı, İlgili, İlişkili Kurum ve Kuruluşlar ile Diğer Kurum ve Kuruluşların Teşkilatı Hakkında Cumhurbaşkanlığı Kararnamesinin 785 inci maddesinin ikinci ve üçüncü fıkralarına dayanılarak hazırlanmıştır.
Tanımlar
(1) Bu Yönetmelikte geçen;
a) Bulgu: İlgili mevzuat hükümlerine, yetki koşullarına, Kurum kararlarına ve talimatlarına ve teknik gereklere ilişkin yerinde inceleme, denetim veya değerlendirme faaliyetleri sürecinde tespit edilen eksiklik, uyumsuzluk ve yetersizlikleri,
b) Denetim: Yetkilendirilen kişiler ve bu kişilerin yüklenici, alt yüklenici, tedarikçi ve alt tedarikçileri tarafından yetkilendirme kapsamında yürütülen faaliyetlerin ilgili mevzuat hükümlerine, yetki koşullarına, Kurum kararlarına ve talimatlarına ve teknik gereklere uygun bir şekilde yerine getirildiğinin, güvenlik ve/veya emniyetin sağlandığının tespitine yönelik olarak yapılan izleme, ölçüm, analiz, muayene, test, inceleme, kontrol ve benzeri faaliyetleri,
c) Denetim görevlisi: Kurum denetçisi, denetçi adayı veya diğer denetim personelini,
ç) Kurul: Nükleer Düzenleme Kurulunu,
d) Kurum: Nükleer Düzenleme Kurumunu,
e) Kurum denetçisi: Kurum personeli veya Kurumda görevli personel arasından denetim faaliyetlerini Kurum adına yapmak üzere Kurul tarafından yetkilendirilen kişiyi,
f) Programlı denetim: Yıllık denetim programında yer alan ve yetkilendirilen kişinin güvenliğe, emniyete ve/veya radyasyondan korunmaya ilişkin faaliyetlerinin incelenmesine olanak sağlayan denetimleri,
g) Programsız denetim: Yıllık denetim programında yer almayan, ilgili planlardaki değişiklikler ve gelişen yeni durumlar nedeniyle ihtiyaç duyulan veya önceki denetimlerde elde edilen bulguların takip edilmesi amacıyla gerçekleştirilen denetimleri ve tepkisel denetimleri,
ğ) Tepkisel denetim: Meydana gelen olağan dışı bir olay nedeniyle; olayın etkilerine ve varsa olay nedeniyle yürütülen düzeltici ve/veya önleyici faaliyetlerin yeterliğine veya şikâyetlere, ihbarlara ya da kişisel doz değerlerine ilişkin olarak Kurum tarafından yapılan değerlendirme sonucu gerçekleştirilen denetimleri,
h) Tesis: Nükleer tesisler, radyasyon tesisleri ve radyoaktif atık tesislerini,
ı) Uygunsuzluk: Kurum tarafından yapılacak değerlendirme sonucuna göre hakkında idari yaptırım süreci başlatılabilecek bulguları,
ifade eder.
İKİNCİ BÖLÜM
Genel Hususlar, Denetimin Kapsamı, Denetimin Şekli ve Denetlenenin Yükümlülükleri
Genel hususlar
(1) Kurum yetkilendirmeye konu faaliyetlerin; ilgili mevzuat hükümlerine, yetki koşullarına, Kurum kararlarına ve talimatlarına ve teknik gereklere uygunluğunu denetimlerle kontrol eder.
(2) Denetimler, nükleer enerji ve iyonlaştırıcı radyasyonla ilgili tesis, cihaz, madde, faaliyetler ile faaliyetin yürütüldüğü yerlere ilişkin olarak düzenleyici kontrolden çıkarılmaya kadar tüm aşamalarda gerçekleştirilir.
(3) Denetimler; gerçek veya tüzel kişilerin genel denetimini içerebileceği gibi belirlenen konular özelinde de gerçekleştirilebilir.
(4) Denetimler, yetkilendirilen kişinin yüklenici, alt yüklenici, tedarikçi ve alt tedarikçilerinin ilgili faaliyetleri yürüttükleri yerleşkelerinde de gerçekleştirilebilir.
(5) Denetimlerin sıklığı ve kapsamı, dereceli yaklaşım ilkesi göz önünde bulundurularak Kurum tarafından belirlenir. Tesis denetimleri her takvim yılında en az bir kez gerçekleştirilir.
(6) Kurum, gerek görmesi halinde, tesislerde veya faaliyetlerin yürütüldüğü yerlerde yerleşik olarak denetim görevlisi görevlendirir.
(7) Kurum, gerek görmesi halinde, yaptığı denetimlerde ilgili kamu kurum ve kuruluşlarından destek alır.
(8) Kurum tarafından denetimlerin gerçekleştirilmesi veya yetkilendirilen kişinin yükümlülüklerini yerine getirmek üzere görevlendirme yapması ya da hizmet alması yetkilendirilen kişinin sorumluluğunu azaltmaz veya ortadan kaldırmaz.