ᴀ⇣ Yazı karakterini küçült
Konsolide metin - yürürlükte değil (Sürüm: 2)
Kurum: Türkiye Atom Enerjisi Kurumu
Yürürlüğe Giriş Tarihi: 31.03.2017
Son Değişiklik Tarihi: 01.08.2024
Bu Sürümün Yürürlük Tarihi: 01.08.2024 - 01.08.2024
Aşağıda bir kısmını gördüğünüz bu dokümana sadece Standart, Profesyonel veya Profesyonel + pakete abone olan üyelerimiz erişebilir.
BİRİNCİ BÖLÜM
Amaç, Kapsam, Dayanak, Tanımlar ve Kısaltmalar
Amaç
(1) Bu Yönetmeliğin amacı; nükleer santrallerin nükleer güvenlik ilkeleriyle uyumlu ve ilgili mevzuat ve standartlara uygun olarak kurulması amacıyla Kurucu tarafından yaptırılacak denetimler ve bu denetimleri yürütecek nükleer yapı denetimi kuruluşlarının yetkilendirilmesine ilişkin usul ve esaslar ile tarafların görev ve sorumluluklarını ve nükleer yapı denetimi kuruluşu ile Kurucu arasında akdedilecek hizmet sözleşmesinin kapsamını belirlemektir.
(1) Bu Yönetmelik; kurulacak veya tadil edilecek nükleer santrallerin sahalarında bulunan tüm yapı, sistem ve bileşenlerin saha içi ve dışındaki imalat, inşaat ve montaj faaliyetlerine uygulanır.
(2) Bu Yönetmelik; nükleer santrallere yönelik olarak hazırlanmış olup diğer nükleer tesislere dereceli yaklaşım esas alınarak uygulanır.
Dayanak
(1) Bu Yönetmelik; 9/7/1982 tarihli ve 2690 sayılı Türkiye Atom Enerjisi Kurumu Kanununun ek 1 inci maddesine dayanılarak hazırlanmıştır.
Tanımlar ve kısaltmalar
(1) Bu Yönetmeliğin uygulanmasında;
a) Dereceli yaklaşım: Düzenleyici gereklerin; faaliyetin özellikleri, radyasyona maruz kalma olasılığı ve maruz kalınan radyasyonun büyüklüğü ile orantılı bir yaklaşımla karşılanmasını,
b) Güvenlik kültürü: Bireylerin ve kuruluşların radyasyondan korunma ve güvenlik konularına önemleri derecesinde gereken özen ve dikkatin gösterilmesine öncelik veren nitelik ve davranışlarını,
c) ISO: Uluslararası Standardizasyon Kuruluşunu,
ç) Kurucu: Nükleer santral kurmak üzere Kurum tarafından tanınmış ve lisans almış olan tüzel kişiliği,
d) Kurum: Türkiye Atom Enerjisi Kurumunu,
e) Lisanslamaya esas düzenlemeler: Nükleer güvenlik ve emniyetin sağlanması konusunda ilgili nükleer santral için Kurum tarafından onaylanan mevzuat, kılavuz ve standartları,
f) Nükleer güvenlik açısından önemli yapı, sistem ve bileşenler: Arızalanmaları durumunda nükleer santral çalışanlarının ve halkın normalin üzerinde radyasyona maruz kalmalarına sebep olabilecek veya beklenen işletme olaylarının kazalara dönüşmesini engelleyen veya kazaların sonuçlarını hafifleten yapı, sistem ve bileşenleri,
g) Nükleer yapı denetimi kuruluşu: Nükleer santral sahalarında bulunan tüm yapı, sistem ve bileşenlerin imalat, inşaat ve montaj faaliyetlerinin denetimini yapmak üzere bu Yönetmelik hükümlerine göre Kurum tarafından yetkilendirilmiş tüzel kişiliğe sahip yerli ve/veya yabancı kuruluşu,
ğ) Yapı denetimi: Nükleer santrallerin sahalarında bulunan tüm yapı, sistem ve bileşenlerin saha içi ve dışındaki imalat, inşaat ve montaj faaliyetlerinin denetlenmesini,
ifade eder.
İKİNCİ BÖLÜM
Genel İlkeler, Görev, Yetki ve Sorumluluklar
Genel ilkeler
(1) Nükleer santrallerin nükleer güvenlik ilkeleriyle uyumlu ve ilgili mevzuat ve standartlara uygun olarak kurulması amacıyla; Kurucu tarafından nükleer yapı denetimi kuruluşlarına denetim yaptırılır. Yaptırılan bu denetimler, Kurumun düzenleyici denetimleri yerine geçmez.
(2) Nükleer santrallerin inşaat, imalat ve montaj faaliyetleri, bu faaliyetlerin denetimini yürütecek nükleer yapı denetimi kuruluşu ile Kurucu arasında hizmet sözleşmesi imzalanıp Kuruma sunulmadan başlatılamaz.
(3) Nükleer yapı denetimi kuruluşu olmak için bu Yönetmelikle belirlenen esaslara göre Kuruma başvuruda bulunmak ve yetki belgesi almak gerekir.
(4) Nükleer yapı denetim kuruluşları Kurumdan almış oldukları yetkinin kapsamına uygun alanlarda ve yetki koşulları çerçevesinde denetim işleri yapabilirler.
(5) Kurum tarafından nükleer yapı denetimi kuruluşlarına verilen yetkiler paylaşılamaz ve devredilemez.
(6) Bir nükleer santralin tasarımında, projelendirilmesinde ya da yapımında görev alan kuruluş veya çalışanları ile Kurucu ve çalışanları, aynı tesiste nükleer yapı denetimi kuruluşu ya da bunların personeli olarak görev alamazlar.
Kurucunun sorumlulukları
(1) Kurucu nükleer santrallere ilişkin faaliyetlerin ilgili mevzuata uygun olarak yürütülmesinden münhasıran ve kusursuz olarak sorumludur. Kurucunun münhasır ve kusursuz sorumluluğu yapı, sistem ve bileşenlerin imalat, inşaat ve montaj faaliyetlerinin idari ve fenni mesuliyetini, denetim sorumluluğunu ve etüt ve proje müellifliğini de kapsar.
(2) Kurucu;
a) Nükleer santralin projelerini onaylamaktan,
b) Yapı, sistem ve bileşenlerin nükleer güvenlik açısından önemli olup olmadığını güvenlik sınıflandırmalarını esas alarak belirlemekten,
c) İmalat, inşaat ve montajı yapılan yapı, sistem ve bileşenleri kabul etmekten,
sorumludur.
(3) Kurucu, bu Yönetmelik kapsamındaki faaliyetlerle ilgili olarak kamu idarelerinden alınması gereken izin, onay, lisans, ruhsat ve benzeri işlemlere ilişkin belgeleri almaktan sorumludur.