BİRİNCİ BÖLÜM
Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar
Amaç
(1) Bu Yönetmeliğin amacı, özürlüler veri tabanı oluşturulmasına ve özürlülere tanınan hak ve hizmetlerden yararlanmada kullanılmak üzere kimlik kartı verilmesine ilişkin usul ve esasları düzenlemektir.
Kapsam
(1) Bu Yönetmelik, doğuştan veya sonradan herhangi bir nedenle meydana gelen bedensel, zihinsel, ruhsal, duyusal ve sosyal yeteneklerini yüzde kırk veya daha yüksek bir oranda kaybeden özürlü bireylerin bilgilerinin yer aldığı özürlüler veri tabanının oluşturulmasına ve özürlülere kimlik kartı verilmesine ilişkin usul ve esasları kapsar.
Dayanak
(1) Bu Yönetmelik, 25/3/1997 tarihli ve 571 sayılı Özürlüler İdaresi Başkanlığı Teşkilat ve Görevleri Hakkında Kanun Hükmünde Kararnamenin 3 üncü maddesinin birinci fıkrasının (c) ve (h) bentleri, 23 ile 25 inci maddeleri hükümlerine dayanılarak hazırlanmıştır.
Tanımlar
(1) Bu Yönetmelikte geçen;
a) Başkanlık: Özürlüler İdaresi Başkanlığını,
b) Bilgi Formu: Özürlünün kimlik, yerleşim yeri ve özür durumuna ilişkin bilgileri içeren ve Kurumun görüşü alınarak Başkanlıkça belirlenen özürlü bilgi formunu,
c) İl müdürlüğü: İl sosyal hizmetler müdürlüğünü,
ç) Kimlik kartı: Özürlülere verilecek kimlik kartını,
d) Kurum: Sosyal Hizmetler ve Çocuk Esirgeme Kurumu Genel Müdürlüğünü,
e) Özveri: Özürlüler İdaresi Başkanlığı ulusal özürlüler veri tabanını,
f) Sağlık kurulu raporu: 16/7/2006 tarihli ve 26230 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Özürlülük Ölçütü, Sınıflandırması ve Özürlülere Verilecek Sağlık Kurulu Raporları Hakkında Yönetmelik uyarınca alınan özürlü sağlık kurulu raporunu
ifade eder.
İKİNCİ BÖLÜM
Kimlik Kartı Verilmesine ve Özürlüler Veri Tabanı Oluşturulmasına İlişkin Usul ve Esaslar
Kimlik kartının niteliği
(1) Kimlik kartına sahip her Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı, mevzuatta münhasıran özürlülere tanınan hak ve hizmetlerden yararlanır.
(2) Kimlik kartı alıp almamak özürlünün isteğine bağlıdır.
(3) Kimlik kartına sahip olmayan özürlüler, ilgili mevzuatla tanınan haklardan sağlık kurulu raporunu ibraz ederek faydalanabilir.
Kimlik kartının şekli ve basımı
(1) Kimlik kartında; özürlünün T.C. kimlik numarası, adı, soyadı, doğum tarihi, özür oranı ve kimlik kartının verildiği ilin adı, seri numarası gibi bilgiler ile özürlünün fotoğrafı yer alır.
(2) Kimlik kartının kapsamı, şekli, ebadı ile yürürlük, değiştirme ve geçerlilik süresi, taklit, tahrif ve sahtecilikten korumak maksadıyla kimlik kartı üzerine konulacak güvenlik unsurları, basım ve özürlülere teslimat aşamasında uygulanacak sistem ve teknoloji, kimlik kartının kaybı ve yenilenmesi halinde yapılacak işlemler, Başkanlık ve Kurum tarafından belirlenir.
(3) Kimlik kartları, Başkanlık veya Kurum tarafından boş olarak bastırılır ve valiliklere dağıtımı yapılır.
Kimlik kartı için müracaat
(1) Kimlik kartı almak için; dilekçe, sağlık kurulu raporunun aslı veya onaylı örneği ile yerleşim yerinin bulunduğu valiliğin il müdürlüğüne müracaat edilir.
Bilgi formunun düzenlenmesi
(1) Özürlünün kimliğine ilişkin bilgiler, kimlik paylaşımı sisteminden alınır. Bilgi formundaki bilgiler, il müdürlüğündeki görevli personel tarafından, özürlünün beyanına ve sağlık kurulu raporundaki bilgilere göre doldurulur ve imzalanır. Bilgi formunda yer alan bilgilerin doğruluğundan beyanda bulunan kişi sorumludur.
(2) İl müdürü veya yetkilendireceği personel tarafından onaylanan bilgi formlarının aslı, sağlık kurulu raporunun aslı veya onaylı örneği veya aslı ibraz edildiğinde kurumca onaylı örneği birleştirilerek ilgili dosyasında il müdürlüklerince muhafaza edilir.
Kimlik kartı bilgilerinin veri tabanına aktarılması
(1) Bilgi formunda yer alan bilgiler, il müdürlüğü tarafından Kurumun veri tabanına aktarılır.
(2) Kurum, veritabanındaki özürlü bilgilerini, Başkanlığın belirlediği veri yapısında Özveriye aktarılmak üzere her ayın ilk haftası Başkanlığa elektronik ortamda gönderir. Ayrıca, Kurum bu bilgilerin Özveriye aktarılması amacıyla uygun servisler hazırlar.
(3) Özürlülük bilgilerinin Özveriye aktarılmasına yönelik teknik yöntem ile özürlülük bilgilerinin elektronik ortamda alınmasına ilişkin usul ve esaslar gerekli görüldüğünde Kurum ve Başkanlık tarafından değiştirilir.
(4) Veri tabanına girilen bilgilerin doğruluğundan Kurum sorumludur.
Ulusal özürlüler veri tabanına aktarılan bilgilerin paylaşılması
(1) Başkanlık tarafından uygun görüldüğü takdirde; ulusal özürlüler veri tabanındaki bilgiler, özürlülere hizmet sunan kamu kurum ve kuruluşları, üniversiteler ve diğer ilgili taraflara Başkanlığın uygun gördüğü şekilde verilir veya paylaşılabilir. Bu bilgilerin güvenliği ve amacı dışında kullanım sorumluluğu bilgiyi alan kurum veya kuruluşlara aittir.