aricle:

1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
Resmi Gazete Dışındaki Kaynak
Authority: İçişleri Bakanlığı
Adoption Date: 30.05.2017
Valid start date: 30.05.2017
Printing Options: PDF - Save / print (WORD)
Display setting:
Hide article links (suitable for copying the text)

First version

This document is published in different source than the Official Gazette. Consolidated text can be prepared as the related source is updated.

BİRİNCİ BÖLÜM

Amaç, Kapsam, Dayanak, Tanımlar

Amaç

MADDE 1

(1) Bu Yönetmeliğin amacı; PAEM ve FYO öğrencilerine uygulamalı kampta verilen derslerle ilgili olarak öğrencilerin, yıl içerisindeki uygulama eksikliklerini gidermek, meslekî disiplin kazandırmak, arkadaş ve meslek sevgisi aşılamak, yıl içerisinde verilen kuramsal eğitimi uygulamaya geçirmek, irade, zor şartlara uyum sağlama, soğukkanlılık, fiziki, kondisyon, moral, meslekî bilgi ve yüzme becerilerinin artırılması ile ilgili diğer hususları belirlemektir.

Kapsam

MADDE 2

(1) Bu Yönetmelik, uygulamalı eğitim kampına ait usul ve esasları, kamp süresince verilecek dersleri, ders ve uygulamalarda sınav ve başarı esasları ile kampın ne şekilde düzenlenip sürdürüleceğine ilişkin hükümleri kapsar.

Dayanak

MADDE 3

(1) Bu Yönetmelik, 25/4/2001 tarihli ve 4652 sayılı Polis Yüksek Öğretim Kanununun 30 uncu maddesine dayanılarak hazırlanmıştır.

Tanımlar

MADDE 4

(1) Bu Yönetmeliğin uygulanmasında;

a) Akademi: Polis Akademisini,

b) Akademik takvim: Başkan tarafından onaylanan PAEM ve FYO eğitim-öğretim takvimini,

c) Başkan: Polis Akademisi Başkanını,

ç) Başkanlık: Polis Akademisi Başkanlığını,

d) FYO: Fakülte ve dört yıllık yüksekokulları,

e) Hafta içi: Hafta sonu günleri dışındaki diğer günleri,

f) Hafta sonu: Cumartesi ve Pazar günlerini,

g) İdare: Kampta görevlendirilen rütbeli personeli,

ğ) Kamp: Uygulamalı eğitim kampını,

h) Kamp Başkam: PAEM Müdürünün önerisi ve Başkanlık makamının onayı ile görevlendirilen uygulamalı eğitim kampından sorumlu yetkili kişiyi,

ı) Öğrenci: PAEM ile FYO öğrencilerini,

i) PAEM: Polis Amirleri Eğitimi Merkezini,

j) PAEM Müdürlüğü: Polis Amirleri Eğitimi Merkezi Müdürlüğünü,

k) PAEM Müdürü: Polis Amirleri Eğitimi Merkezi Müdürünü,

l) Teorik ders: Öğrencilerin mevzuat ve meslekî bilgi düzeylerini artırmaya yönelik dersleri,

m) Türk öğrenci: Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olan öğrencileri,

n) Uygulamalı ders: Öğrencilerin fiziksel kabiliyetlerini meslekî açıdan geliştirmeye yönelik uygulamalı dersleri,

o) Yabancı uyruklu Öğrenci: İlgili devletlerle yapılacak İkili anlaşmalara bağlı olarak alınan öğrenciyi

ifade eder.

İKİNCİ BÖLÜM

Kampa Ait Esas ve Usuller

Kamp süresi ve takvimi

MADDE 5

(1) Kamp, her yıl Başkanlıkça belirlenen sürelerde PAEM ve FYO Şube Müdürlüğünün akademik takvimlerinde koordineli olarak belirlenen tarihlerde, tesislerin imkân ve iskân kapasitesi ile öğrencilerin mevcudu dikkate alınarak yapılır.

Kamp yerleri

MADDE 6

(1) Kamp, Aydın Didim Polis Moral Eğitim Merkezi’nde yapılır. Kamp yeri, gerekli görüldüğünde, PAEM Müdürünün önerisi üzerine Başkanın onayı ile değiştirilebilir.

Kampa katılacak öğrenciler

MADDE 7

(1) PAEM derslerini başarı ile bitiren öğrenciler, uygulamalı eğitim kampına katılmak zorundadır. Öğrencilerin öğrenim süresini başarı ile tamamlayabilmeleri için uygulamalı eğitim kampım da başarı ile tamamlamaları gerekir.

(2) Yabancı uyruklu öğrencilerin kampa katılmaları, ilgili ülke makamlarının resmi yollardan yapacakları talepleri doğrultusunda olur.

(3) FYO öğrencileri de eğitimlerini tamamlayana kadar bir kampa katılmakla yükümlüdürler.

(4) Yabancı uyruklu öğrenciler kampa katılmaları durumunda, Türk öğrencilere uygulanan kurallara uymak, tabi tutuldukları sınavlara girmek ve başarılı olmakla yükümlüdürler.

Kamp eğitimine başlama

MADDE 8

(1) Kamp eğitimine törenle başlanır. Kampa katılacak olan personel ve öğrenciler, kampın başlama tarihinden bir gün önce eğitimin yapılacağı tesislerde hazır bulunurlar.

(2) Öğrencilerin kampa gidiş ve ayrılış ulaşım ücretleri Akademi bütçesinden karşılanır.

Günlük hizmet ve zaman çizelgesi

MADDE 9

(1) öğrenci ve personelin kamp süresince uyacakları günlük zaman çizelgesi ve eğitim programları, Didim Uygulamalı Eğitim Kampı Şube Müdürlüğü tarafından Uygulamalı ve Zorunlu Dersler Bölüm Başkanlığı ile koordineli olarak belirlenir ve Kamp Başkanının onayı ile uygulanır.

Eğitim öğretim şekli

MADDE 10

(1) Kampta verilecek uygulamalı eğitim dersleri, hafta içinde yapılır. Kamp Başkanının uygun gördüğü hallerde gece, gündüz ve hafta sonunu kapsayacak zamanlarda eğitim ve sınavlar düzenlenebilir.

Devam mecburiyeti

MADDE 11

(1) Öğrenciler, uygulamalı eğitime katılmak, dersleri takip etmek, yapılacak sınavlara girmek ve başarılı olmak zorundadırlar.

(2) Geçerli mazereti olmadığı halde eğitime katılmayanlar hakkında, 8/6/2015 tarihli Bakan onayıyla yürürlüğe giren Polis Akademisi öğrenci Disiplin Yönetmeliği hükümleri uygulanır. Bir kamp dönemi içerisinde mazereti ne olursa olsun bütün derslerin toplam saatinin üçte birini aşan sürede veya her bir ders için o derse ait toplam ders saatlerinin üçte birini aşan sürede derslere devam edemeyen öğrenciler, tüm sınav haklarını kaybederler ve kamp eğitiminden “YETERSİZ” sayılırlar. Bu durumda olan öğrencilerin bir sonraki eğitim-öğretim yılında kampı tekrar yapmaları sağlanır.

(3) Öğrencilerin ders devamsızlık sürelerinin hesaplanmasında, kamp içerisindeki nöbet görevlendirmeleri ile idarece verilen diğer resmî görevler dikkate alınmaz.

Öğrenci izinleri

MADDE 12

(1) Kamp süresince öğrencilere aşağıdaki izinler verilebilir.

a) Günübirlik izin: Öğrenciye herhangi bir mazeretinden dolayı öğrenciden sorumlu şube müdürü tarafından uygun görülen hallerde gerektiğinde hafta içi veya hafta sonlarında belli saatlerde verilen izindir.

b) Mazeret izni: Öğrencilerin mazeretlerinden dolayı dilekçelerine istinaden, Kamp Başkanı tarafından uygun görülerek en fazla beş güne kadar verilen izindir.

c) Hastalık izni: Hastalıklarından dolayı kendi ihtiyaçlarını gideremeyeceği doktor raporu ile belirlenen öğrencilere Kamp Başkanının onayı ile verilen izindir. Eğitim süresi içerisinde hastalık izni alan öğrenciler, istirahatlerini uygulamalı eğitim tesislerinde geçirirler. Zorunlu hallerde, hastalık izinlerini memleketlerinde geçirebilmeleri Kamp Başkanının iznine bağlıdır. Hastalık sebebiyle eğitim sonu sınavlarına katılamayan öğrencilerin değerlendirmesi bu Yönetmeliğin 14 üncü maddesi esaslarına göre yapılır.

(2) Öğrencilere kamp süresince, kamp tesislerinin dışında kalmaları için gece yatısı izni verilmez.

Kampta verilecek dersler

MADDE 13

(1) Kampta verilecek dersler; uygulamalı ve teorik olmak üzere iki gruba ayrılır. Ders sayısı ve zamanı belirlenirken uygulamalı dersler, toplam ders oranının % 75’inden az olamaz. İhtiyaç halinde ise, en fazla % 25 oranında teorik derslerden oluşabilir.

(2) Kampta verilecek olan dersler ve bu derslere ait sınavlardaki başarı ölçütleri bu Yönetmelikteki esaslar çerçevesinde Başkanlıkça çıkartılacak bir yönergeyle düzenlenir.

ÜÇÜNCÜ BÖLÜM

Sınav Sistemi ve Başarı Esasları

Sınav sistemi

MADDE 14

(1) Kamp eğitiminde yeterlilik, bütünleme ve mazeret olmak üzere üç çeşit sınav yapılır. Kamp sonunda Öğrencilere görmüş oldukları derslerden yeterlilik sınavları yapılır.

Yeterlilik sınavlarına katılamayan ve mazeretleri Kamp Başkanı tarafından uygun görülen öğrenciler mazeret sınavlarına alınırlar. Yeterlilik ve mazeret sınavlarında başarısız olan öğrencilere son olarak bütünleme sınav hakkı tanınır.

(2) Kamp eğitimindeki sınavlar her dersin kendi öğretim elamanı ve en az iki ders görevlisi nezaretinde yapılır ve sınav sonuçları tutanakla tespit edilir.

(3) Yapılacak sınavlara her öğrenci katılmak zorundadır. Öğrenciler, Kamp Başkanı tarafından onaylanan sınav programlarına göre sınavlara alınır. Mazeretsiz olarak yeterlilik, mazeret veya bütünleme sınavlarına katılmayanlar, katılmadıkları dersten, yeterlilik veya bütünleme sınav notu sıfır kabul edilip başarısız sayılırlar ve haklarında Polis Akademisi Öğrenci Disiplin Yönetmeliği hükümleri uygulanır. Kamp Başkam tarafından kabul edilen herhangi bir mazereti nedeniyle öğrencilerin sınavlara katılamamaları durumunda, kamp eğitiminin son gününe kadar beklenir. Kampın son gününde de mazeretin ortadan kalkmaması halinde öğrencinin kampı, bir sonraki eğitim öğretim yılı içerisinde Başkanın uygun gördüğü zaman aralığında tekrar ettirilir.

(4) Öğrenciler, yeterlilik ve mazeret sınavlarında almaları gereken başarı notunu, bütünleme sınavlarında da almak zorundadırlar. Mazeret ve bütünleme sınavları, ilgili dersin yeterlilik sınavını gerçekleştiren öğretim elamanı ve iki ders görevlisi tarafından yürütülür.

Başarı esasları

MADDE 15

(1) Tüm derslerde her bir derse ait başarı notu 100 üzerinden 70 puandır. Ayrıca bir öğrencinin kampta başarılı sayılabilmesi için genel ortalamasının 100 üzerinden en az 70 olması gerekir. Yeterlilik ve mazeret sınavında başarılı olamayan öğrencilerin girdikleri bütünleme sınavından 100 üzerinden en az 70 ve üzeri puan almaları gerekmektedir. Başarılı sayılan öğrenciler “YETERLİ”, başarısız sayılan öğrenciler ise “YETERSİZ” olarak tanımlanır. Öğrencinin yeterli sayılabilmesi için bütün derslerden başarılı olması gerekir. Yetersiz olan öğrencinin kampı bir sonraki eğitim öğretim yılı içerisinde Başkanın uygun gördüğü zaman aralığında tekrarlaması gerekir.

DÖRDÜNCÜ BÖLÜM

Çeşitli ve Son Hükümler

Kampa katılacak öğretim elemanı ve diğer personelin kalacakları yerler

MADDE 16

(1) Kampa geçici görevle katılacak olan tüm öğretim elemanlarının ve diğer personelin tespiti Didim Uygulamalı Eğitim Kampı Şube Müdürlüğünün teklifi ve Başkanın onayı ile belirlenir ve Didim Uygulamalı Eğitim Kampı Şube Müdürlüğünce ilgililere tebliğ edilir.

(2) Kampta görevli tüm öğretim elemanları ve diğer personel için kampın yapılacağı sosyal tesislerde yer ayrılır. Bu personel için, 10/2/1954tarihli ve 6245 sayılı Harcırah Kanunu hükümleri uygulanır.

Personelin ve öğrencilerin uyacakları kurallar

MADDE 17

(1) Kamp yerinde geçici görevle görevlendirilen tüm öğretim elemanları, personelin ve öğrencilerin eğitim yerinde uyacakları kurallar, Kamp Başkanı tarafından tespit edilir. Bu kurallara uymayan personel hakkında Emniyet Teşkilatı Disiplin Tüzüğü ile diğer mevzuat hükümleri, öğrenciler hakkında ise Polis Akademisi Öğrenci Disiplin Yönetmeliği hükümleri uygulanır. Kamp esnasında uyulması gereken kuralların uygulanmasından Kamp Başkanı sorumludur.

(2) Kamp ile ilgili yapılacak olan her türlü görevlendirmeler Başkanlık tarafından çıkartılan talimatlarla belirlenir ve ilgililere duyurulur.

Yürürlükten kaldırılan yönetmelik

MADDE 18

(1) 13/4/2009 tarihli Bakan onayıyla yürürlüğe giren Polis Akademisi Başkanlığı Uygulamalı Eğitim Kampı Yönetmeliği yürürlükten kaldırılmıştır.

Yürürlük

MADDE 19

(1) Sayıştay m görüşü alınan bu Yönetmelik yayımı tarihinde yürürlüğe girer.

Yürütme

MADDE 20

(1) Bu Yönetmelik hükümlerini İçişleri Bakanı yürütür.