madde:

1
2
3
4
5
6
7
G1
8
9
Resmi Gazete Dışındaki Kaynak
Kurum: İçişleri Bakanlığı
Kabul Tarihi: 29.06.2012
Yürürlüğe Giriş Tarihi: 29.06.2012
Dosya olarak kaydet: PDF - WORD
Görüntüleme Ayarları:
Salt metin olarak göster (Kelime işlemcilere uygun görünüm)

Metnin ilk hali

Bu doküman Resmi Gazete dışında bir kaynakta yayınlanmıştır. Konsolide metin çalışmaları ilgili kaynak güncellendikçe sağlanabilmektedir.

BİRİNCİ BÖLÜM

Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar

Amaç

MADDE 1

(1) Bu Yönetmeliğin amacı, Emniyet Genel Müdürlüğü bünyesinde faaliyet gösteren polis eğitim-öğretim kurumlarının kuruluşlarında, fiziki mekân ve eğitim- öğretim standartları ile il merkezi imkânlarının belirlenmesi ile ilgili usul ve esasları düzenlemektir.

Kapsam

MADDE 2

(1) Bu Yönetmelik, polis eğitim-öğretim kurumlarının kuruluşlarında gerekli olan fiziki mekânların, mevcudunun (öğrenci kapasitesi) ve açılacağı ilin nüfusu, coğrafi konumu ile sosyal, ekonomik ve kültürel imkânlarının asgari standartlarının belirlenmesi ile ilgili uyulacak usul ve esasları kapsar.

Dayanak

MADDE 3

(1) Bu Yönetmelik;

a) 4/6/1937 tarihli ve 3201 sayılı Emniyet Teşkilatı Kanununun Ek 24 üncü ve Geçici 21 inci maddesi,

b) 25/4/2001 tarihli ve 4652 sayılı Polis Yüksek Öğretim Kanununun 10 uncu maddesi,

hükmüne dayanılarak hazırlanmıştır.

Tanımlar

MADDE 4

(1) Bu Yönetmeliğin uygulanmasında;

a) Bakan: İçişleri Bakanını,

b) Genel Müdür: Emniyet Genel Müdürünü,

c) Genel Müdürlük: Emniyet Genel Müdürlüğünü

d) Polis eğitim-öğretim kurumları: Polis Meslek Yüksekokulları ve Polis Meslek Eğitim Merkezlerini,

ifade eder.

(2) Doğayla özdeş bina: Yeşil binalar olarak tanımlanan binalardır. Bu tür binalar yenilenebilir enerji üreten, temiz yenilenebilir ve yeterli su elde edebilen, doğal yaşam alanlarının korunduğu, yapılaşmaların doğal yaşam üzerindeki etkilerini azaltan, çabuk yenilenebilir malzemeler kullanılan, bina üzerinde insan sağlığına zarar verebilecek malzeme ve atıkların etkilerini ortadan kaldıran, atıkların geri dönüşümünün yapıldığı veya yaptırıldığı binalardır. Bu binaların projelendirme ve yapım aşamalarında yeşil bina sertifıkasyon işlemlerine uygun tasarlanması ve gerektiğinde sertifıkasyon işlemlerinin yapılması gerekmektedir.

(3) Akıllı bina: Akıllı binalar değişen iç ve dış çevre koşullarına göre kendisini korumayı bilen, güvenlik, yangın, telefon, işletme, enerji kullanımı, asansör yönetimi, ısı yönetimi, çevre koruma ve güvenlik hizmetleri gibi çağın elektronik, mekanik ve inşaat kapsamında bulunan her türlü araç ve gerecin merkezi bilgisayar sistemi kullanılarak yönetim ve işletmesinin yapıldığı binalardır. Akıllı bina kapsamında yapılacak otomasyon sistemleri birbiri ile koordine halinde çalışabilmeli, değişen çevre koşullarına ve teknolojiye cevap verebilmeli, verimlilik esaslı kurulan sistemler olmalıdır. Bir bina için yukarıda sayılan işlevler ve çağın gerektirdiği diğer işlevler bir arada veya bir tanesi tek başına olmak üzere kullanılabilirler. Ancak birden fazla işlevin kullanıldığı sistemler birbiri ile bütünleşmiş ve uyum halinde çalışmalıdır.

İKİNCİ BÖLÜM

İl Merkezi İmkânları ve Fiziki Mekânlar

İl merkezi imkânları

MADDE 5

(1) Bir polis eğitim-öğretim kurumunun kurulacağı ildeki;

a) Merkezi, Büyükşehir Belediyesi statüsünde olmalıdır.

b) Üniversitelerin İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi veya Hukuk Fakültesi bulunmalıdır.

c) Polis eğitim-öğretim kurumunun açılacağı yer, il merkezinde belediye sınırları içerisinde olmalıdır.

ç) Polis uygulamalarını görme açısından il merkezinde en az bin (1000) personeli bulunan iller olmalıdır.

d) Polis eğitim-öğretim kurumunun açılacağı yerin arsası imarlı hukuki sorunlardan arındırılmış olmalı, ana arter üzerinde yer almalı ve belediye altyapı hizmetlerinden yoksun olmamalıdır.

Öğrenci mevcudu ve fiziki mekânlar

MADDE 6

(1) Bir polis eğitim-öğretim kurumu en az bin (1000) öğrenci kapasiteli olmalıdır.

(2) Polis eğitim-öğretim kurumları yerleşkelerinde; bir öğrenci için ortak kullanım alanlarının toplamı kapalı alan için en az kırk (40) m2, açık alan için ise en az seksen (80) m2 olmalıdır.

(3) Bir polis eğitim-öğretim kurumunda bulunması gereken binalar akıllı ve doğa ile özdeş sertifikalı olmalıdır.

(4) Bir polis eğitim-öğretim kurumunda bulunması gereken bloklar ve özellikleri şunlardır.

a) Eğitim bloğu: Derslikler, branş derslikleri, öğretim elemanları odaları, sınıf komiserliği odaları.

b) İdari blok: Yönetici odaları ve bürolar.

c) Sosyal ve kültürel bloklar: Kafeteryalar, konferans salonu, kütüphane, öğrenci çalışma odaları, öğrenci gazinosu, hobi odaları ve internet salonu.

ç) Yatakhane bloğu,

(d) Yemekhane bloğu,

(e) Atış poligonları: Kapalı, açık ve havalı silahlar atış poligonları, simülasyonlu atış dershaneleri.

(f) Spor salonları: Kapalı ve açık spor salonu, açık spor alanları ve savunma sporları salonları.

(g) Uygulamalı eğitim alanları: Örnek polis merkezi ve uygulama köyü,

(5) Koruma ve güvenlik açısından fiziki şartların (koruma duvarları ve nöbet kulübeleri) bulunması şarttır.

Polis eğitim-öğretim kurumlarının kuruluşu

MADDE 7

(1) Polis eğitim-öğretim kurumlarının kuruluşu ile ilgili ön çalışma Polis Akademisi Başkanlığı’nın koodinasyonunda; Hukuk Müşavirliği, İnşaat Emlak, Strateji Geliştirme, İkmal Bakım, Personel ve Eğitim Daire Başkanlıklarından gelecek temsilcilerin katılımıyla gerçekleştirilir. Bu Yönetmelikte belirtilen standartlara uygun olduğu tespit edilen eğitim-öğretim kurumu, 3201 sayılı Emniyet Teşkilatı Kanununun Ek 24 üncü maddesi île 4652 sayılı Polis Yüksek Öğretim Kanununun 10 uncu maddesinde belirtilen usule göre kurulur.

Mevcut polis eğitim-öğretim kurumları ile ilgili yapılması gerekenler

GEÇİCİ MADDE 1

(1) Daha önce açılmış ve eğitim öğretim faaliyetleri devam eden polis eğitim-öğretim kurumları bu Yönetmelik hükümlerine göre yeniden değerlendirilir ve hazırlanan raporlar sonucunda belirlenen kıstaslara uygun hale getirilmek üzere takip eden bir (1) yıl içerisinde yatırım planına alınarak gerekli tadilat işlemlerinin yapılması sağlanır.

(2) Ancak yenileme maliyetleri yüksek olan, yangın, sel, deprem ve heyelan gibi nedenlerle zarar gören, kullanım miadını tamamlayan polis eğitim-öğretim kurumları, bu Yönetmeliğin 5 inci maddesinde belirtilen standartlara uyması halinde yenileme/güçlendirme çalışmaları veya yeniden inşası için yatırım programına alınması teklif edilebilir, belirtilen standartlara uymaması halinde kapatılır.

Yürürlük

MADDE 8

(1) Bu Yönetmelik yayımı tarihinde yürürlüğe girer.

Yürütme

MADDE 9

(1) Bu Yönetmelik hükümlerini İçişleri Bakanı yürütür.