Dosya olarak kaydet: PDF - WORD

Ekler

Görüntüleme Ayarları:
Salt metin olarak göster (Kelime işlemcilere uygun görünüm)
Mülga veya iptal edilen kısımları gizle
Değişikliklere ilişkin notları gizle

Konsolide metin (Sürüm: 5)

BİRİNCİ BÖLÜM

Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar

Amaç

MADDE 1

(1) Bu Yönetmeliğin amacı, Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü merkez ve taşra birimlerinde görevli 657 sayılı Devlet Memurları Kanununa tabi personelin atama ve yer değiştirme işlemlerine ilişkin usul ve esasları belirlemektir.

Kapsam

MADDE 2

(1) Bu Yönetmelik, Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğünün merkez ve taşra teşkilatında 657 sayılı Devlet Memurları Kanununa tabi olarak görev yapan memurların atama ve yer değiştirmelerine ilişkin esasları kapsar.

Dayanak

MADDE 3

(1) Bu Yönetmelik, 14/7/1965 tarihli ve 657 sayılı Devlet Memurları Kanununun 72 nci maddesi, 19/4/1983 tarihli ve 83/6525 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile yürürlüğe konulan Devlet Memurlarının Yer Değiştirme Suretiyle Atanmalarına İlişkin Yönetmeliğin 28 inci maddesi hükümlerine dayanılarak hazırlanmıştır.

Tanımlar

MADDE 4

(1) Bu Yönetmelikte geçen;

a) Bakan: Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğünün bağlı olduğu Bakanı,

b) Bölge Müdürlüğü: Tapu ve Kadastro Bölge Müdürlüğünü,

c) Bölge Müdürü: Tapu ve Kadastro Bölge Müdürünü,

ç) Genel Müdür: Tapu ve Kadastro Genel Müdürünü,

d) Genel Müdürlük: Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğünü,

e) Genel Yönetmelik: 19/4/1983 tarihli ve 83/6525 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile yürürlüğe konulan Devlet Memurlarının Yer Değiştirme Suretiyle Atanmalarına ilişkin Yönetmeliği,

f) Hizmet Alanı: Büyükşehir statüsündeki illerin aynı hizmet bölgesindeki ilçelerinin tamamı ile diğer il merkezleri ve ilçelerin her birini,

g) Hizmet Birimi: Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü taşra teşkilatında yer alan Bölge Müdürlükleri ile Tapu Müdürlükleri ve Kadastro Müdürlüklerini,

ğ) Hizmet Bölgesi: Bu Yönetmeliğin ek-1’inde yer alan il merkezleri ile ilçelerin tespit edilecek bölgelerini,

h) Hizmet Puanı: Yönetmeliğin ek-3’ünde yer alan Değerlendirme Formuna göre hesaplanan puanı,

ı) Yer Değiştirme Kurulu: Genel Müdürün görevlendireceği Genel Müdür Yardımcısının başkanlığında, Personel Dairesi Başkanı ve diğer üç üyeden oluşan kurulu,

i) Yer Değiştirme Suretiyle Atanma: Genel Müdürlük bünyesinde çalışan memurların, bu Yönetmelikte tespit edilen hizmet bölgelerine, belirli süreler dahilinde 657 sayılı Devlet Memurları Kanununun 76 ncı maddesindeki esaslar çerçevesinde atanmasını,

j) Zorunlu Atama ve Yer Değişikliğine Tabi Personel: Taşra hizmet birimlerinde Bölge Müdürü, Bölge Müdür Yardımcısı, Şube Müdürü, Tapu Müdürü, Kadastro Müdürü, Tapu Sicil Müdür Yardımcısı ve Kadastro Müdür Yardımcısı unvanlarında görev yapan personeli,

ifade eder.

İKİNCİ BÖLÜM

Atanmaya İlişkin Genel Esaslar ve Atama Şekilleri

Genel ilkeler

MADDE 5

(1) Bu Yönetmeliğin uygulanması ile ilgili olarak;

a) Yapılacak atamalarda kadro imkanları ile hizmet ihtiyacının göz önünde bulundurulması,

b) Personelin birimler arasında hizmet gerekleri de dikkate alınarak, adil ve dengeli dağılımının sağlanması,

c) Atamalarda, görevlendirmeler dahil, Genel Müdürlük tarafından belirlenen ve olması gereken kadro sayısının aşılmaması,

ç) Yapılacak atamalarda aile birliğinin korunması,

ilkeleri esastır.

Atama şekilleri

MADDE 6

(1) Bu Yönetmelikte öngörülen atama şekilleri şunlardır:

a) Naklen atama.

b) Karşılıklı yer değiştirme suretiyle atama.

c) Zorunlu çalışma surelerini tamamlayanların yer değiştirme suretiyle atanması.

ç) Görevde yükselme ve unvan değişikliği nedeniyle naklen atama.

d) Hizmet gereği atama.

e) Mazerete dayalı atama.

Naklen atama, atama dönemi ve başvuru

MADDE 7

(1) Yer değiştirme sureti ile atamaya tabi boş veya boşalacak kadro ve unvanlar ile personel ihtiyacı bulunan diğer hizmet birimlerinin listesi Mart ayı sonuna kadar Genel Müdürlük internet sitesinden ilan edilir. Genel Müdürlük tarafından otomasyon sistemi üzerinden atama gerçekleştirilebilir. Bu şekilde yapılacak atamanın takvimi Genel Müdürlükçe belirlenir ve ilan edilir.

(2) Hizmet bölgesinde zorunlu çalışma suresini tamamlayanlar ve isteğe bağlı olarak yer değiştirme talebinde bulunan diğer personel, ek-2’de yer alan Yer Değiştirme Sureti ile Atanma İstek Formunu doldurarak, her yılın 1-15 Nisan tarihleri arasında hizmet birimine verir. Hizmet birimleri başvuruları kendi görüşleri ile birlikte 15-30 Nisan tarihleri arasında Bölge Müdürlüklerine, Bölge Müdürlükleri de 1-15 Mayıs tarihleri arasında kendi görüşlerini ekleyerek, Personel Dairesi Başkanlığına intikal ettirirler. Bu tarihler dışında ve usulüne uygun yapılmayan müracaatlar dikkate alınmaz. Hizmet süresinin hesabında son başvuru tarihi esas alınır. Bu tarih itibarı ile ilan edilen kadroların niteliklerini taşımayanların ataması yapılmaz.

(3) Genel Müdürlük, başvuran personelin; atanma istek formu, değerlendirme formu, tercih sırası, hizmet puanı ve hizmet süresini dikkate alarak sırasıyla zorunlu yer değiştirmeye tabi olan, mazerete ve engellilik durumuna bağlı yer değişikliği talebinde bulunan, isteğe bağlı atama talebinde bulunan personele öncelik vermek suretiyle atama işlemlerini tamamlar. Birinci tercihlerine yerleştirilemeyenler varsa, sırasıyla diğer tercihleri dikkate alınarak aynı şekilde değerlendirmeye tabi tutulurlar.

(4) Yapılan müracaatlar Haziran ayında değerlendirilir ve durumu uygun olanların atamaları en geç Temmuz ayı sonuna kadar yapılır.

(5) Ataması yapılan personelin ilişiği, atamanın ilgili birime ulaşmasından itibaren en geç bir ay içinde kesilir. Ancak, kadastro hizmetlerine yönelik çalışmalarda bu süre üç aya kadar uzatılabilir.

(6) Atama ve yer değiştirme taleplerinin dikkate alınması için, zorunlu yer değiştirmeye tabi personel hariç atanılan en son hizmet biriminde en az iki yıl hizmet yapılması zorunludur. Ancak, karşılıklı yer değiştirme, eş durumu ve sağlık durumu taleplerinde bu süre aranmaz.

(7) Ataması yapılan personelin atama işleminden vazgeçme talebi, sadece personelin belirttiği acil ve zorunlu hallerin belge ile ispatı halinde değerlendirilir ve uygun görülenlerin talepleri yerine getirilebilir.

(8) Merkez teşkilatından taşra teşkilatına bu maddede yer alan sürelere bağlı kalınmaksızın atama yapılabilir.

Karşılıklı yer değiştirme suretiyle atama

MADDE 8

(1) Birimleri vasıtasıyla müracaat edilmesi kaydıyla, atama dönemi dikkate alınmaksızın aynı sınıf ve unvandaki personelin, karşılıklı yer değiştirme talepleri talep tarihini takip eden yedi iş günü içinde Personel Dairesi Başkanlığına intikal ettirilir. Yer değiştirme taleplerinin uygun görülmesi halinde talepte bulunan personelin karşılıklı olarak yer değiştirmek suretiyle atamaları yapılabilir.

(2) Karşılıklı yer değiştirme talebinde bulunan kişilerin atamasının yapılması halinde sonradan vazgeçme talebi dikkate alınmaz.

(3) Emeklilik süresini dolduran ve zorunlu atamaya tabi personel hakkında karşılıklı yer değiştirme hükümleri uygulanmaz.

Zorunlu çalışma sürelerini tamamlayanların yer değiştirme suretiyle atanması

MADDE 9

(1) Hizmet bölgelerinde zorunlu çalışma sürelerini tamamlayan personelin ataması, personelin hangi hizmet bölgesinde görev yapmak istediği yönündeki talebi, kamu yararı ve hizmet gerekleri de göz önüne alınarak yapılır.

Görevde yükselme ve unvan değişikliği nedeniyle naklen atama

MADDE 10

(1) Görevde yükselme ve unvan değişikliği nedeniyle yapılacak atama işlemleri, Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü Personeli Görevde Yükselme ve Unvan Değişikliği Yönetmeliği hükümlerine göre yürütülür.

Hizmet gereği atama

MADDE 11

(1) Haklarında adli veya idari bir soruşturma yapılmış ve bu soruşturma sonucunda o yerde kalmasında sakınca görülmüş olan memurun hizmet bölgelerindeki veya hizmet alanlarındaki zorunlu çalışma sürelerini tamamlamadan ve yer değiştirme suretiyle atanma dönemi beklenmeksizin hizmetin gereği olarak yer değiştirme suretiyle ataması yapılabilir.

(2) Hizmet gereği yer değişikliği yapılan personelin ayrıldığı hizmet bölgesindeki eksik hizmetleri aynı hizmet bölgesi içindeki başka bir hizmet alanında tamamlattırılır. Memurun görev yaptığı hizmet bölgesinde ihtiyaç bulunmaması halinde diğer hizmet bölgelerine de ataması yapılabilir. Bu şekilde ataması yapılan memurun ayrıldığı hizmet bölgesindeki eksik hizmetleri daha sonra tamamlattırılır.

Mazerete bağlı atama

MADDE 12

(1) Sağlık, aile birliği ve can güvenliği mazeretlerine bağlı yer değişikliği talepleri Genel Yönetmelik hükümlerine göre değerlendirilir.

(2) Genel atama döneminde Genel Yönetmelik hükümlerine uygun olarak mazeretini belgelendiren personelden durumu uygun olanların atamaları, isteğe bağlı atama talebinde bulunan personelden daha öncelikli olarak yapılır.

(3) Birinci fıkrada belirtilen mazeretleri nedeniyle başka bir hizmet birimine atanan veya zorunlu yer değişikliğine tabi tutulmayarak yerinde bırakılan memurlar, mazeretinin devam ettiğini gösteren belgeleri her yılın ocak ayında görev yaptığı birim aracılığı ile Personel Dairesi Başkanlığına gönderir.

(4) Görevde yükselme veya unvan değişikliği sınavı sonucunda tercihleri doğrultusunda ya da kura ile atanan personel atandığı birimde iki yıl görev yapmadan isteğe veya mazerete bağlı atama talebinde bulunamaz.

(5) Aile birliği mazeretine bağlı atama talepleri, her yıl ocak, nisan ve ağustos aylarının 15 ine kadar Genel Müdürlük otomasyon sistemi üzerinden alınır, durumu uygun olanların atamaları takip eden ayın 15 ine kadar yapılır.

Naklen veya açıktan atamalar

MADDE 13

(1) Diğer kamu kurum ve kuruluşlarında çalışanlardan askerlik ile varsa Genel Müdürlük birimlerinde daha önce yapmış olduğu hizmeti hariç Devlet memuriyetinde on iki yıldan fazla hizmeti bulunanlar, aynı unvana veya Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü Personeli Görevde Yükselme ve Unvan Değişikliği Yönetmeliğinde belirlenen bu unvanın bulunduğu aynı gruptaki diğer unvanlara veya daha alt gruptaki unvanlara atanamazlar.

(2) Genel Müdürlüğe naklen geçiş yapanlar atandıkları kadrolarda beş yıl çalışmadan, Bölge Müdürü, Bölge Müdür Yardımcısı, Şube Müdürü, Kadastro Müdürü, Tapu Müdürü, İşletme Müdürü, İşletme Müdür Yardımcısı, Tapu Sicil Müdür Yardımcısı, Kadastro Müdür Yardımcısı kadrolarına doğrudan atanamazlar.

(3) Diğer kurum ve kuruluşlardan Genel Müdürlüğe naklen atanacaklarda aşağıdaki şartlar aranır;

a) 657 sayılı Devlet Memurları Kanununun 125 inci maddesi kapsamında disiplin cezası almamış olmak,

b) Destek hizmetleri grubunda sayılan unvanlara atanmak için en az orta öğrenim, idari hizmetler grubundaki unvanlara atanmak için en az iki yıllık yüksek öğrenim, diğer hizmet gruplarındaki unvanlara atanmak için ise en az dört yıllık yükseköğrenim mezunu olmak.

ÜÇÜNCÜ BÖLÜM

Hizmet Bölgeleri, Çalışma Süreleri ve Atanılamayacak Yerler

Hizmet birimlerinin bölgelere ayrılması

MADDE 14

(1) Türkiye’nin sosyal, kültürel, ulaşım, coğrafi ve ekonomik şartları ile hizmet gerekleri dikkate alınmak suretiyle iller, merkez ilçeler ile diğer ilçeler altı hizmet bölgesine ayrılmıştır.

(2) İl merkezlerinin hizmet bölgeleri ek-1’de belirtilmiştir. İlçelerin hangi hizmet bölgesinin kapsamına girdiği Genel Müdürlüğün teklifi üzerine, Bakan onayı ile belirlenir. İlçelerin hizmet bölgeleri, gelişen ve değişen ekonomik, sosyal ve demografik durumlara göre en az iki yılda bir Genel Müdürlüğün teklifi üzerine Bakan onayı ile değiştirilebilir.

(3) Taşra hizmet birimlerinde; Bölge Müdürü, Bölge Müdür Yardımcısı, Şube Müdürü, Tapu Müdürü, Kadastro Müdürü, Tapu Sicil Müdür Yardımcısı, Kadastro Müdür Yardımcısı unvanlarında görev yapan personelin yer değiştirme suretiyle atanmasında belirlenen bu hizmet bölgeleri esas alınır.

Hizmet bölgelerinde zorunlu çalışma yükümlülüğü ve fiili hizmet süresi

MADDE 15

(1) Bu Yönetmelikteki özel hallere ilişkin istisnai hükümler hariç olmak üzere; 14 üncü maddenin üçüncü fıkrasında belirtilen personelin fiili hizmet süresi;

a) 6 ncı bölgede iki yıl,

b) 5 inci bölgede iki yıl,

c) 4 üncü bölgede üç yıl,

ç) 3 üncü bölgede dört yıl,

d) 2 nci bölgede beş yıl,

e) 1 inci bölgede altı yıldır.

Ancak, bir üst hizmet bölgesinde kadro bulunmaması veya hizmet bölgelerine eleman temininde güçlük çekilmesi hallerinde Genel Müdürlük onayı ile bu süreler uzatılabilir.

(2) Genel Müdürlük taşra teşkilatında Bölge Müdür Yardımcısı, Şube Müdürü, Tapu Müdürü ve Kadastro Müdürü unvanında görev yapan personel aynı hizmet alanında ve aynı unvanda toplam altı yıl görev yapabilir. Hizmet süresini tamamlayanların talepleri alınarak talepleri doğrultusunda, talepte bulunmayanların resen hizmet alanı değiştirilir.

(3) Tapu Sicil Müdür Yardımcısı ve Kadastro Müdür Yardımcısı unvanında görev yapan personel aynı birimde ve aynı unvanda toplam altı yıl görev yapabilir. Hizmet süresini tamamlayanların talepleri alınarak talepleri doğrultusunda, talepte bulunmayanların resen hizmet birimi değiştirilir.

(4) Bölge Müdürlükleri ve Kadastro Müdürlüklerinde Mühendis ve Kontrol Mühendisi unvanlarında görev yapan personel aynı hizmet biriminde toplam on yıl görev yapabilir. On yılını tamamlayanların talepleri alınarak talepleri doğrultusunda, talepte bulunmayanların resen hizmet birimi değiştirilir.

(5) İkinci, üçüncü ve dördüncü fıkralar dışında kalan Genel Müdürlük taşra teşkilatında görev yapan diğer personel büyükşehirlerin il merkezleri ile aynı hizmet bölgesinde yer alan birimlerinde on yıl, büyükşehirlerin diğer ilçeleri ile büyükşehirler dışındaki il ve ilçelerde yer alan hizmet birimlerinde on beş yıl görev yapabilir. Hizmet süresini tamamlayanların talepleri alınarak talepleri doğrultusunda, talepte bulunmayanların resen hizmet birimi değiştirilebilir. Yer Değiştirme Kurulunun kararı ve Genel Müdür onayı ile bu süre uzatılabilir veya personel temininde güçlük çekilen birimlerde görev yapan personel kapsam dışı bırakılabilir.

(6) Büyükşehirlerin aynı hizmet bölgesinde yer alan ilçelerinde geçirilen süreler, aynı hizmet alanından sayılır ve süreleri birbirine ilave edilerek toplamı esas alınır.

(7) Hizmet bölgelerinde belirlenen sürelerde fiilen çalışma yapılmadan, doğrudan bir üst hizmet bölgesine atama yapılmaması esastır. Ancak hizmet gereği ve eleman temininde güçlük çekilmesi halinde halen görev yaptığı bölgedeki eksik hizmeti daha sonra tamamlanmak üzere daha üst hizmet bölgelerine atama yapılabilir. Birinci fıkrada belirtilen nedenlerle, ataması yapılamayan personelin bulunduğu yerde geçirdiği süreler 1 inci ve 2 nci hizmet bölgesi hariç bir üst hizmet bölgesindeki zorunlu hizmet süresinden sayılır.

(8) Bulunduğu hizmet bölgesinde zorunlu çalışma süresini tamamlayan ve yer değişikliği talebinde bulunmayan personelin, hizmetini tamamladığı bölgeler hariç olmak üzere hizmetine ihtiyaç duyulan bölgelerdeki hizmet alanlarına on tercih yapmaları sağlanarak talepleri doğrultusunda, talep olmaması durumunda mazeret durumları da dikkate alınarak resen ataması yapılır.

(9) Hizmet birimi, hizmet alanı veya hizmet bölgesinde zorunlu çalışma süresini doldurmaları nedeni ile yer değiştirmesi gerekli bulunanlardan, emekli aylığı bağlanma şartlarını kazanmış olanlar ile bir sonraki yıl kazanacak olanlar, emekli olacaklarına dair en geç son başvuru tarihine kadar talepte bulunmaları ve idari yönden bir sakınca görülmemesi halinde bir sonraki atama dönemini geçmemek kaydıyla emekli olacakları tarihe kadar bulundukları hizmet biriminde bırakılabilir. İlgilinin emeklilik talebinden vazgeçmesi veya dilekçede belirtilen tarihte emekliye ayrılmaması halinde Genel Müdürlükçe uygun görülen bir birime resen ataması yapılır.

(10) Bu Yönetmelikte belirtilen istisnalar dışında, hizmet bölgesindeki zorunlu çalışma süresini tamamlayan personelin atanması, zorunlu çalışma süresini tamamladığı tarihi takip eden ilk atama dönemi içinde gerçekleştirilir.

(11) Personelin isteği ve talebinin uygun görülmesi kaydıyla, personelin bulunduğu hizmet bölgesinde zorunlu çalışma süresini doldurmadan daha alt hizmet bölgesine atanması mümkündür.

(12) Hizmet bölgelerindeki zorunlu çalışma süresinden sayılacak ve sayılmayacak süreler Genel Yönetmelik hükümlerine göre değerlendirilir. Hizmet biriminde ve hizmet alanında çalışma süreleri ile bu Yönetmeliğin Ek-3’ünde yer alan Yer Değiştirme Başvuru Değerlendirme Formunda belirtilen çalışma sürelerinin hesabı da aynı usul ile yapılır. Ancak bu sürelere 657 sayılı Kanunun 62 nci maddesinde belirtilen yeni atandığı görev yerine hareket ve işe başlama süreleri dâhil edilmez.

(13) İkinci fıkra hükümlerine göre hizmet alanı değiştirilen personel, yeni atandığı hizmet alanında en az altı yıl görev yapması halinde en son ayrıldığı hizmet alanında daha önce aynı unvanda görev yapmadığı bir birime atanabilir. Ancak; 11 inci madde gereğince ataması yapılanların ayrıldıkları hizmet alanları için bu fıkra hükmü uygulanmaz.

(14) Dördüncü fıkra hükümlerine göre hizmet birimi değiştirilen Mühendis ve Kontrol Mühendisi unvanlı personel atandığı hizmet birimlerinde on yıl görev yapması halinde eski hizmet birimine aynı unvanla tekrar atanabilir.

(15) Beşinci fıkra hükümlerine göre hizmet birimi değiştirilen personel, atandığı hizmet birimlerinde on yıl görev yapması halinde eski hizmet birimine tekrar atanabilir.

Yönetmeliğin 15 inci maddesinin birinci fıkrasından sonra gelmek üzere ikinci ve üçüncü fıkralar eklenmiş, diğer fıkralar buna göre teselsül ettirilmiştir.

Atama dönemi dışındaki talep ve işlemlere ilişkin hükümler

MADDE 16

(1) Aşağıda belirtilen personelin atanacağı hizmet bölgesi için bu Yönetmelikte belirtilen ilana, zorunlu çalışma sürelerine ve yer değiştirme suretiyle atama dönemlerine ilişkin hükümler uygulanmaz:

a) Bulunduğu hizmet bölgesinde zorunlu çalışma süresini tamamlayan ancak yer değişikliği talebinde bulunmayan personelin ataması.

b) Merkez teşkilatından taşra teşkilatına naklen atanmak isteyen personel ile bu Yönetmeliğin 11 inci ve 12 nci maddesi ile 18 inci maddesinin ikinci fıkrası gereğince görev yerleri değiştirilmesi gereken personelin ihtiyaç duyulan hizmet bölgesine atanması.

c) Personelin isteği ve talebinin uygun görülmesi kaydıyla, personelin bulunduğu hizmet bölgesinde zorunlu çalışma süresini doldurmadan daha alt hizmet bölgesine atanması.

DÖRDÜNCÜ BÖLÜM

Yer Değiştirme Kurulu ve Görevleri

Yer Değiştirme Kurulu

MADDE 17

(1) Yer Değiştirme Kurulu; atama dönemlerinde uygulanacak usul ve esasları belirlemek, yetki devredilen durumlar hariç olmak üzere, yer değiştirmeye tabi personelin atama işlemlerini incelemek ve değerlendirmek üzere, Genel Müdürün görevlendireceği Genel Müdür Yardımcısının başkanlığında, Personel Dairesi Başkanı ve üç üyeden oluşur.

(2) Kurul, Başkanın çağrısı üzerine bütün üyelerinin katılımıyla toplanır. Duruma göre birden fazla toplantı yapılabilir. Kararlar oy çokluğu ile alınır. Çekimser oy kullanılamaz. Kurul toplantıları ve alınan gerekçeli kararlar bir tutanak ile tespit edilir. Karara muhalif kalan üye gerekçesini tutanakta belirtmek zorundadır.

(3) Kurulun raportörlüğü Personel Dairesi Başkanlığı tarafından yerine getirilir.

(4) Kurul, Atanma İstek Formu, Değerlendirme Formu, tercih sırası, hizmet puanı, hizmet süresi ile boş veya boşalacak kadro durumlarını birlikte değerlendirerek, liyakat, hizmet gerekleri ve kamu yararı ilkelerini gözeterek karar verir.

(5) Gerek görülen hallerde Yer Değiştirme Kurulu atama dönemi dışında da toplanabilir.

BEŞİNCİ BÖLÜM

Çeşitli ve Son Hükümler

Diğer personel

MADDE 18

(1) Zorunlu yer değiştirmeye tabi olan personel dışında kalan personelin, isteğe bağlı yer değiştirme suretiyle atanmaları hakkında da bu Yönetmeliğin ve Genel Yönetmeliğin ilgili hükümleri uygulanır.

(2) Genel Müdürlükçe belirlenen norm kadroya göre birimlerdeki norm kadro fazlası personelin, öncelikle talepleri doğrultusunda, aksi takdirde birim hizmeti en fazla olan personelden başlamak üzere ihtiyaç duyulan birimlere atamaları yapılabilir.

Hüküm bulunmayan haller

MADDE 19

(1) Bu Yönetmelikte hüküm bulunmayan hallerde, 657 sayılı Devlet Memurları Kanununun ilgili hükümleri ile 19/4/1983 tarihli ve 83/6525 sayılı Bakanlar Kurulu Kararıyla yürürlüğe giren Devlet Memurlarının Yer Değiştirme Suretiyle Atanmalarına İlişkin Yönetmelik hükümleri uygulanır.

Yürürlükten kaldırılan yönetmelik

MADDE 20

(1) 27/3/2007 tarihli ve 26475 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü Personelinin Yer Değiştirme Suretiyle Atanma Esaslarına Dair Yönetmelik yürürlükten kaldırılmıştır.

Yönetici kadrolarına atanacaklarda aranan şartlar

EK MADDE 1

(1) Bölge müdür yardımcısı, işletme müdürü ve işletme müdür yardımcısı kadrolarına yapılacak atamalarda aşağıdaki şartlar aranır:

a) Bölge müdür yardımcısı kadrolarına atanabilmek için;

1) En az dört yıllık eğitim veren yükseköğretim kurumlarının hukuk, siyasal bilgiler, kamu yönetimi, iktisat, işletme, maliye, tapu kadastro bölümlerinden veya harita, harita kadastro, jeodezi, jeodezi ve fotogrametri, geomatik mühendisliği bölümlerinden ya da bunlara denkliği Yükseköğretim Kurulu Başkanlığınca kabul edilmiş yurt içi veya yurt dışı yükseköğretim kurumlarından mezun olmak,

2) 657 sayılı Devlet Memurları Kanununun 4/A maddesi kapsamında beş yılı Genel Müdürlük teşkilatında olmak üzere en az on yıl hizmeti bulunmak,

3) Kadastro müdürü, tapu müdürü, şube müdürü, kontrol mühendisi ve mühendis kadrolarında görev yapmış olmak,

4) 657 sayılı Devlet Memurları Kanununun 125 inci maddesinin (C) ve (D) bentlerine göre disiplin cezası almamış olmak,*

gerekir.

b) İşletme müdürü kadrolarına atanabilmek için;

1) En az dört yıllık eğitim veren yükseköğretim kurumlarının iktisat, işletme, maliye, kamu yönetimi, istatistik, tapu kadastro veya endüstri mühendisliği bölümlerinden ya da bunlara denkliği Yükseköğretim Kurulu Başkanlığınca kabul edilmiş yurt içi veya yurt dışı yükseköğretim kurumlarından mezun olmak,

2) 657 sayılı Devlet Memurları Kanununun 4/A maddesi kapsamında beş yılı Genel Müdürlük teşkilatında olmak üzere en az on yıl hizmeti bulunmak,

3) Tapu müdürü, kadastro müdürü, şube müdürü kadrolarında veya en az beş yıl işletme müdür yardımcısı kadrosunda görev yapmış olmak,

4) 657 sayılı Devlet Memurları Kanununun 125 inci maddesinin (C) ve (D) bentlerine göre disiplin cezası almamış olmak,*

gerekir.

c) İşletme müdür yardımcısı kadrolarına atanabilmek için;

1) En az dört yıllık eğitim veren yükseköğretim kurumlarının iktisat, işletme, maliye, kamu yönetimi, istatistik, tapu kadastro veya endüstri mühendisliği bölümlerinden ya da bunlara denkliği Yükseköğretim Kurulu Başkanlığınca kabul edilmiş yurt içi veya yurt dışı yükseköğretim kurumlarından mezun olmak,

2) 657 sayılı Devlet Memurları Kanununun 4/A maddesi kapsamında beş yılı Genel Müdürlük teşkilatında olmak üzere en az on yıl hizmeti bulunmak,

3) 657 sayılı Devlet Memurları Kanununun 125 inci maddesinin (C) ve (D) bentlerine göre disiplin cezası almamış olmak,*

gerekir.

* Danıştay İkinci Dairesinin 19/07/2019 tarihli karar ile Yönetmeliğin Ek 1. maddesinin birinci fıkrasının (a) ve (b) bentlerinin dördüncü alt bendinde, (c) bendinin ise üçüncü alt bendinde yeralan “657 sayılı Devlet Memurların Kanunu’nun 125. Maddesinin (C) ve (D) bentlerine göre disiplin cezası almamış olmak” ibarelerinin yürütmesinin durdurulmasına karar verilmiştir.

Hizmet sürelerinin değerlendirilmesi

GEÇİCİ MADDE 1

(1) Bu Yönetmeliğin yürürlüğe girdiği tarihte personelin görev yaptığı hizmet birimlerinde geçen süreler, bu Yönetmelik hükümlerine göre değerlendirilir.

Geçiş hükmü

GEÇİCİ MADDE 2

(1) Bu Yönetmeliğin yürürlüğe girdiği tarihte, aynı hizmet alanında on yılını tamamlamış olan Bölge Müdür Yardımcısı, Şube Müdürü, Kadastro Müdürü ve Tapu Müdürü unvanlarında görev yapan personel başka bir hizmet alanına atanmak üzere yer değiştirmeye tabi tutulur.

Yürürlük

MADDE 21

(1) Bu Yönetmelik yayımı tarihinde yürürlüğe girer.

Yürütme

MADDE 22

(1) Bu Yönetmelik hükümlerini Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğünün bağlı bulunduğu Bakan yürütür.

Ek-1 İl Merkezlerinin Hizmet Bölgeleri

Ek-2 Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü Personelinin Yer Değiştirme Suretiyle Atanma İstek Formu

Ek-3 Yer Değiştirme Başvuru Değerlendirme Formu