BİRİNCİ KISIM
Genel Hükümler
Amaç
Bu Yönetmeliğin amacı, TCDD’de 657 sayılı Kanuna göre çalışan kadrolu personelin hak ve yükümlülükleri ile çalışma şartlarını düzenlemektir.
Kapsam
Bu Yönetmelik hükümleri, TCDD Genel Müdürlüğü ile Bölge Müdürlüğü, Müessese, Fabrika ve Liman İşletme Müdürlüklerinde istihdam edilen ve Kanunlara göre işçi sayılanlar dışında kalan kadrolu personele uygulanır.
Tanımlar ve kısaltmalar
Bu Yönetmelikte geçen,
Kuruluş: TCDD’yi
TCDD: Türkiye Cumhuriyeti Devlet Demiryolları İşletmesi Genel Müdürlüğünü,
Genel Müdürlük: TCDD Genel Müdürlüğünü,
Personel: Görev, yetki ve sorumlulukları kanun, tüzük ve yönetmeliklerle belirlenmiş olup, 657 Sayılı Kanunun ek geçici 9 uncu maddesine göre aylık alan kadrolu personeli,
Disiplin Amiri: Genel Müdür, Genel Müdür Yardımcıları, Teftiş Kurulu Başkanı, Savunma Sekreteri, I. Hukuk Müşaviri, Daire Başkanları, Bölge Müdürleri, II. Hukuk Müşavirleri, Daire Başkan Yardımcıları, Bölge Müdür Yardımcıları, Bölge Hukuk Müşavirleri, Servis Müdürleri, Fabrika, İşletme, Liman İşletme ve Birim Müdürleri ile Hastane Başhekimlerini,
ifade eder.
İKİNCİ KISIM
Personel Politikasi
Personel politikasının tespiti
TCDD Personel Politikası, Genel Müdür tarafından tayin ve tespit olunur. Bu görevin ifasında Personel ve İdari İşler Dairesi Başkanı Genel Müdür’e yardım eder ve Personel Komisyonunun görüşünü alır.
Personel Politikası, Yönetim Kurulunun onayından sonra kesinleşir.
Personel politikasının belirlenmesi Geliştirilmesi ve uygulanması
Personel Politikasının belirlenmesinden, geliştirilmesinden ve uygulanmasından, başta Genel Müdür ve Personel ve İdari İşler Dairesi Başkanı olmak üzere bütün Kuruluş yöneticileri sorumludur.
Personel politikasının ilkeleri
TCDD İşletmesi Genel Müdürlüğünün personel Politikasının dayandığı başlıca temel ilkeler:
a) Yetenekli elemanların işe alınmasını, ehliyet ve kabiliyetine göre ve işin gereğine uygun olarak yetiştirilmesini sağlamak,
b) Bütün personelin kişiliğine saygı duymak ve maddi, manevi haklarının korunmasını gözetmek,
c) Başarılı personeli teşvik etmek, mükafatlandırmak, bilgi ve görgülerini arttırma imkanları sağlamaya çalışmak.
d) Personele, çalışma sevk ve hevesini geliştirici bir iş ortamı sağlanmasına ve iyi beşeri ilişkiler kurulmasına gayret etmek,
e) Demiryol işletmeciliğinin gerektirdiği özel bilgi ve beceriyi zorunlu kılan görevlerde istihdam edeceği personeli yetiştirmek amacıyla maddi olanakları nisbetinde hizmet öncesi eğitim kurumları kurmaya çalışmak.
f) Personeli, kendisini ilgilendiren konularda zamanında haberdar etmek, görüş ve fikirlerini kolaylıkla bildirmelerini sağlamak amacıyla haberleşme usul ve kaynaklarını geliştirmek,
g) Personeline, yapılan işin niteliğine uygun rahat ve güvenli iş şartları sağlamaktır.
Personel komisyonu
Personel Komisyonu, Genel Müdür tarafından tespit edilen yardımcılarından birinin başkanlığında, I. Hukuk Müşaviri, Yol, Cer, Mali İşler, Hareket Personel ve İdari işler, Eğitim ve Öğretim Dairesi Başkanları veya bunların vekillerinden oluşur.
Diğer Daireleri ve Bölge Müdürlüğünü, Müessese, Müstakil Fabrika Müdürlüklerini ilgilendiren konulardaki toplantılara bunların Başkan ve Müdürleri de katılabilir.
Personel komisyonunun görevleri
Personel Komisyonu, aşağıdaki konularda görüşünü istişari olarak,
a) Kuruluş personel politikası ile ilgili prensip kararlarını,
b) İlgili birimlerin işbirliği ile Personel ve İdari İşler Dairesi tarafından hazırlanan işgücü ihtiyacının planlanması, idarecilerin geliştirilmesi, eğitim ve personelle ilgili diğer faaliyet programlarını,
Genel Müdür’e bildirir.
Komisyonun toplanması
Komisyonda görüşülecek konular ve toplantı tarihleri Komisyon Başkanı tarafından tespit edilir.
Genel Müdür’de gerekli gördüğü hallerde komisyonu toplantıya davet eder.
Komisyon, yılda en az bir defa toplanır.
Kararlar, oy çokluğu ile alınır. Oylarda eşitlik halinde Başkanın katıldığı taraf çoğunluk kabul edilir.
Komisyon raportörlüğü Personel ve İdari İşler Dairesince yürütülür.
ÜÇÜNCÜ KISIM
Personelin Hak ve Sorumlulukları
BİRİNCİ BÖLÜM
Genel Haklar
İş güvenliği
Kanunlarda ve bu yönetmelikte yazılı haller dışında personelin işine son verilemez, aylık ve başka hakları elinden alınamaz.
Çekilme
Kuruluş personeli, bu yönetmelikte belirtilen esaslara göre memurlukta çekilebilir.
Emeklilik
Kuruluş personelinin, özel kanununda yazılı şartlar içinde, emeklilik hakları vardır.
İzin
TCDD’de çalışan personel, bu yönetmelikte belirtilen süre ve şartlarda izin hakkına sahiptir.
Şikayet ve dava açma
Personel, Kuruluşla ilgili resmi ve şahsi işlemlerden dolayı müracaat, amirleri veya kuruluş tarafından kendilerine uygulanan idari eylem ve işlemlerden dolayı şikayet ve dava açma haklarına sahiptir.
Müracaat ve şikayetler söz ve yazı ile en yakın amirden başlanarak silsile yolu ile şikayet edilen Amirler atlanarak yapılır.
Müracaat ve şikayetler incelenerek en kısa zamanda ilgiliye bildirilir.
Yapılacak müracaat ve şikayetlerde “Devlet Memurlarının Şikayet ve Müracaatları Hakkında Yönetmelik” hükümleri uygulanır.
Uygulamayı isteme hakkı
Personel, kanun, tüzük ve yönetmeliklere göre tayin ve tespit edilip yürürlükte bulunan mevzuat hükümlerinin kendileri hakkında aynen uygulanmasını istemek hakkına sahiptir.
İKİNCİ BÖLÜM
Görev ve Sorumluluklar
Sadakat
Personel, Türkiye Cumhuriyeti Anayasasına ve Kanunlarına sadakatla bağlı kalmak ve Milletin hizmetinde Türkiye Cumhuriyeti Kanunlarını sadakatla uygulamak zorundadır. Personel, bu hususu asaleti onaylandıktan sonra en geç bir ay içinde Kuruluşça düzenlenecek merasimle yetkili amirlerin huzurunda yapacakları aşağıdaki yeminle belirtir ve özlük dosyalarına konulacak yemin belgesini imzalayarak göreve başlar.
“Türkiye Cumhuriyeti Anayasasına, Atatürk İnkılap ve ilkelerine, Anayasada ifadesi bulunan Türk Milliyetçiliğine sadakatla bağlı kalacağıma: Türkiye Cumhuriyeti Kanunlarını Milletin hizmetinde olarak tarafsız ve eşitlik ilkelerine bağlı kalarak uygulayacağıma; Türk Milletinin milli, ahlaki, insani, manevi ve kültürel değerlerini benimseyip, koruyup, bunları geliştirmek için çalışacağıma; insan haklarına ve anayasanın temel ilkelerine dayanan milli, demokratik, laik bir hukuk devleti olan Türkiye Cumhuriyetine karşı görev ve sorumluluklarıkı bilerek, bunları davranış halinde göstereceğime namusum ve şerefim üzerine yemin ederim.”
Görevlerin yerine getirilmesi
Personel, kanun, tüzük ve yönetmeliklerde belirtilen esaslara uymakla ve amirler tarafından verilen görevleri yerine getirmekle yükümlü ve görevlerinin iyi ve doğru yürütülmesinden amirlerine karşı sorumludur.
Personel amirlerinden aldığı emri, anayasa, kanun, tüzük ve yönetmelik hükümlerine aykırı görürse yerine getirmez ve bu aykırılığı o emri verene bildirir. Amir emrinde ısrar eder ve bu emrini yazı ile yenilerse Personel bu emri yerine getirmeye mecburdur. Ancak emrin yerine getirilmesinden doğacak sorumluluk emri verene aittir.
Konusu suç teşkil eden emir, hiçbir suretle yerine getirilmez; yerine getiren kimse sorumluluktan kurtulamaz.
Acele hallerde kamu düzeninin ve kamu güvenliğinin korunması için kanunla gösterilen istisnalar saklıdır.
Kuruluş yararlarını gözetme
Personel, aldığı bütün kararlarda TCDD yararlarını birinci planda tutmak ve Kuruluşu zarara sokacak her türlü eylem ve işlemlerden kaçınmak zorundadır.
Tarafsızlık ve siyasi faaliyet yasağı
Personel, siyasi partilere üye olamaz, herhangi bir siyasi parti, kişi veya zümrenin yararını veya zararını hedef tutan bir davranışta bulunamaz. Görevlerini yerine getirirken dil, ırk, cinsiyet, siyasi düşünce, felsefi inanç, din ve mezhep ayrımı yapamaz. Hiçbir şekilde siyasi ve ideolojik amaçlı beyanda ve eylemde bulunamaz ve eylemlere katılamaz.
İş sahipleri ile ilişkilerinde dürüstlük ve vakarlardan ayrılmamak şartıyla sürat, kolaylık ve nezaketle hizmet etmesi ve vatandaşlara eşit işlem yapması görevi icabıdır.
Personel her durum Devletin menfaatlerini korumak mecburiyetindedir. Türkiye Cumhuriyeti Anayasasına ve kanunlarına aykırı olan, Memleketin bağımsızlığını ve bütünlüğünü bozan, Türkiye Cumhuriyetinin güvenliğini tehlikeye düşüren herhangi bir faaliyette bulunamaz. Aynı nitelikte faaliyet gösteren herhangi bir harekete, guruplaşmaya, kuruluşa veya derneğe katılamaz, bunlara yardım edemez.
Devam mecburiyeti
Personel, işin ve işyerinin özelliklerine göre Genel Müdürlükçe tayin ve tespit edilen çalışma saatleri içinde görevinin başında bulunur ve çalışmasının tümünü işine yöneltir.
Devir ve teslim
Görevi sona eren personel, saklamakla sorumlu olduğu para ve para hükmündeki değerleri, resmi belgeleri, araç ve gereçleri devir ve teslim etmedikçe görevinden ayrılamaz.
Ticaretle uğraşma yasağı
Personel, Türk Ticaret Kanununa göre “Tacir” veya “Esnaf” sayılmalarını gerektirecek bir faaliyette bulunamaz, ticaret ve sanayi müesseselerinde görev alamaz, ticari mümessil veya ticari vekil, kollektif şirketlerde ortak veya komandit şirkette komandite ortak olamaz, TCDD’nin açtığı eksiltme veya arttırmalara katılamaz.
Hediye alma ve menfaat sağlama yasağı
Personelin doğrudan doğruya veya aracı eliyle hediye istemeleri ve görevleri sırasında olmasa dahi menfaat sağlamak amacıyla özel ve tüzel kişilerden hediye kabul etmeleri veya iş sahiplerinden borç para istemeleri ve almaları yasaktır.
Sır saklama
Personelin, görevini yaptığı sırada öğrendiği gizli bilgileri görevden ayrılmış olsalar bile Genel Müdürün yazılı izni olmadıkça açıklamaları yasaktır.
Başka iş ve hizmet yasağı
Personel, Anonim Şirketler hariç olmak üzere TCDD’nin faaliyet konusuna giren mal ve hizmet istihsal ve ticareti ile uğraşan şirketlere ortak olamaz. Personelin eşleri ile reşit olmayan çocukları da aynı yasaklara tabidir.
Esas görevlerini aksatmamak şartı ile kabul edilen istisnalar;
a) Genel Müdür veya yetki vereceği diğer amirlerin uygun görmesi şartı ile üniversitelerde, yüksek okul ve orta dereceli okullarda, forum, seminer ve kurslarda öğretmenlik yapmak,
b) Kanunla kurulmuş hayır kurumlarında, bilimsel ve sosyal kurumlarda, kamu personelinin kurduğu dernekler, spor kulüpleri, kooperatifler, vakıflar veya yardım sandıklarında görev almak.
c) Kuruluş iştiraklerinin ve bağlı kuruluşların yönetim ve denetim kurullarında görev almak,
d) Kuruluşun üyesi olduğu kamu işveren teşekküllerinde görev almak,
e) Bilirkişilik ve hakemlik gibi kanunlardan doğan görevleri üstlenmek,
f) Sahip olduğu gayrimenkulleri doğrudan doğruya ya da başkaları aracılığı ile işletmek,
g) Kişilerce, kurum ve kuruluşlarca, görevleri dolayısı ile Kuruluş personeli aleyhine açılan davalarda, Genel Müdürün uygun görmesi şartıyla görevlendireceği avukatlar tarafından savunma yapmak, dır.
Toplu eylem ve hareketlerde bulunma yasağı
Birden fazla personelin toplu olarak aynı konuda söz ve yazı ile müracaatları ve şikayetleri yasaktır. Kuruluş personelinin, hizmetlerini aksatacak şekilde memurluktan kasıtlı olarak birlikte çekilmeleri veya görevlerine gelmemeleri veya görevlerine gelip de Kuruluş hizmetlerinin yavaşlatılması veya aksatılması sonucunu doğuracak eylem ve hareketlerde bulunmaları yasaktır.
Grev yasağı
Personel, greve karar veremez, tertipleyemez, ilan edemez, bu yolda propaganda yapamaz, herhangi bir greve veya grev teşebbüsüne katılamaz, destekleyemez veya teşvik edemez.
Basına bilgi ve demeç verme yasağı
Kuruluşun görevleri ve faaliyetleri hakkında basına, haber ajanslarına veya radyo televizyon kurumlarına bilgi veya demeç yalnız Genel Müdür veya yetkili kılacağı personel tarafından verilebilir.
İhbar yükümlülüğü
Herhangi bir yolsuzluğu öğrenenler, gerek dışarıdan ve gerekse personel tarafından herhangi bir yolsuzluk ihbarını alanlar, durumu bağlı bulundukları servisin en yüksek amirine bildirmekle yükümlüdürler.
Ancak yolsuzluk ihbarının yazılı ve imzalı olması ve ihbar edenin açık adresinin bildirilmiş olması esastır.
Mal bildirimi
Personel, kendileriyle eşlerine ve velayetleri altındaki çocuklarına ait taşınır ve taşınmaz malları, alacak ve borçları hakkında özel kanunda yazılı hükümler uyarınca mal bildirimi vermek zorundadır.
Resmi belge, araç ve gereçlerin yetki verilen mahaller dışına çıkarılmaması ve hususi işlerde kullanılmaması
Personel, Kuruluş ile ilgili resmi belge, araç ve gereçleri yetki verilen mahaller dışına çıkaramaz, özel işlerinde kullanamaz.
DÖRDÜNCÜ KISIM
Personel İhtiyacının Tespiti
Kadroların tespiti
Personel ihtiyacı, bunların kadro ünvanı, sayı ve yerleri Kuruluş personel politikasına göre Genel Müdürün teklifi üzerine Yönetim kurulunca her yıl iş programları ile belirlenir.
Gerektiğinde Genel Müdür, o yıla ait toplam kadro sayısı ve ödenek miktarı içinde kalmak üzere kadro, unvan, sayı ve yerlerini değiştirebilir.
İş özelliklerinin belirtilmesi
Her görev için, o göreve atanacak şahıslarda, bu yönetmeliğe göre aranan genel şartlara ek olarak aranılacak nitelikler ve iş özellikleri yazılı olarak belirtilir.
Kadroların tespitinin kimin tarafından yapılacağı
Kadroların tespiti Genel Müdür veya Yardımcılarından birinin başkanlığı altında, ünitelerce yapılan teklifler gözönüne alınarak Mali İşler Dairesi, Personel ve İdari İşler Dairesi ile ilgili daireler yetkililerinin katılacağı komisyonca yapılır.
Yukarıdaki hükümlere uygun olarak hazırlanan kadrolar Yönetim kurulunun onayı ile yürürlüğe girer.
İşgücü ihtiyacının tespiti
Personel tedarikine uygun olmak üzere, Personel ve İdari İşler Dairesi tarafından her yıl, ilgili birimlerin işbirliği ile hizmet gruplarının özellikleri göz önünde tutulmak suretiyle ileriki yılların insangücü ihtiyacı hakkındaki nitelik ve sayı bakımından sistemli tahminler yapılır, bu ihtiyacın Kuruluş içinden ve dışından hangi kaynaklardan, nasıl sağlanacağı bir plana bağlanır.
İşgücü planlamasının nasıl yapılacağı
İşgücü ihtiyaç planının hazırlanmasında;
a) TCDD faaliyet alanının gelecek yıllar içinde gelişme ya da daralma yönünden alabileceği yeni şekil,
b) Kuruluşun mevcut bünyesinin, ortaya çıkacak yeni ihtiyaçları karşılayıp, karşılamayacağı,
c) Teknik ve sosyal gelişmelerin TCDD’nin teknik, mesleki ve idari personel ihtiyacında, gelecek yıllarda meydana getirebileceği değişiklikler,
d) Gelecek yıllarda, emeklilik, çekilme gibi çeşitli nedenlerle boşalacak kadrolar,
e) İhtiyacın karşılanması için TCDD içinde ne gibi bir eğitim ve yetiştirme faaliyetine ihtiyaç olduğu,
hususları gözönüne alınır.
İşgücü planının onaylanması
İşgücü ihtiyacının tespitini belirleyen planlar, personel komisyonunca incelendikten sonra Yönetim Kuruluna sunulur ve onaylandıktan sonra kesinlik kazanır.
BEŞİNCİ KISIM
Personel Tedariki
İşe alınmada aranacak genel şartlar
TCDD’de yeni işe alınacaklarda genel olarak;
a) Türk Vatandaşı olmak,
b) 18 yaşını bitirmiş olmak, bir meslek veya sanat okulunu bitirenler için en az 15 yaşını doldurmuş olmak ve Türk Medeni Kanununun 12 nci maddesine göre kaza-i rüşt kararı almak,
c) En az ortaokul mezunu olmak, ortaokul mezunlarından istekli bulunmadığı takdirde ilkokul mezunları da alınabilir.
d) Kamu haklarından mahrum bulunmamak.
e) eski hükümlüler kontenjanı hariç taksirli suçlar ve aşağıda sayılan suçlar dışında tecil edilmiş hükümler hariç olmak üzere ağır hapis veya 6 aydan fazla hapis veyahut affa uğramış olsalar bile Devletin şahsiyetine karşı işlenen suçlarla, zimmet, ihtilas, irtikap, rüşvet, hırsızlık, dolandırıcılık, sahtecilik, inancı kötüye kullanma, dolanlı iflas gibi yüz kızartıcı veya şeref ve haysiyeti kırıcı suçtan veya istimal ve istihlak kaçakçılığı hariç,
Resmi ihale ve alım satımlara fesat karıştırma, Devlet sırlarını açığa vurma suçlarından dolayı hükümlü bulunmamak,
f) Askerlik durumu itibariyle;
1) Askerlikle ilişiği bulunmamak,
2) Askerlik çağına gelmemiş bulunmak,
3) Askerlik çağına gelmiş ise muvazzaf askerlik hizmetini yapmış yahut ertelenmiş veya yedek sınıfına geçirilmiş olmak,
g) Sakat kontenjanı hariç görevini devamlı yapmasına engel olabilecek vücut veya akil hastalığı veya vücut sakatlığı ile özürlü bulunmamak,
h) Diğer resmi kurum veya kuruluşlara mecburi hizmet yükümlülüğü bulunmamak veya mecburi hizmet borcunu ödemeyi kabul etmiş olmak,
şartları aranır.
İşe alınacaklarda aranacak özel şart
Yeni işe alınacakların, genel şartlar dışında öğrenim derecesi, eğitim ve tecrübe, yaş haddi ve diğer niteliklerle ilgili olarak, hizmet görecekleri kadroların iş özelliklerinde belirtilmiş olan özel şartları da taşımaları gereklidir.
Görevlere atama şartları
Görev ünvanları ve iş özellikleri tespit edilmemiş bulunan görevlere hiçbir suretle atama yapılamaz.
Giriş kademelerinde boş görev ünvanlarının duyurulması
TCDD’de giriş kademelerinde boşalan görevlere atama yapılacak olanlar belirli sürelerde Personel ve İdari İşler Dairesi veya personel atamaya yetkili kılınmış üniteler tarafından başvurma süresinin bitiminden en az 15 gün önce uygun araçlarla duyurulur.
Duyuruda görevler hakkında;
a) Atama yapılacak boş görevlerin ünvanı
b) Görevlerin bulunduğu yerler,
c) Alınacak personel sayısı,
d) Görevlere ait aylık ücret miktarları,
e) Alınacak personelin genel ve özel şartları,
f) Başvurulacak merciler ve en son müracaat tarihi,
g) Yarışma sınavı ile atama yapılacaklarda sınav konusu, yer ve zamanları,
bilgileri yer alır.
Giriş kademeleri dışında görev ünvanlarının duyurulması
Giriş kademeleri dışında boşalacak görev ünvanlarında atama yapılması gerekli görülenler, Personel ve İdari İşler Dairesi veya atamaya yetkili üniteler tarafından, kurum içi haberleşme araçlarıyla 41 inci maddede belirtildiği şekilde ilgili personele duyurulur.
Bu görev ünvanlarına Kuruluş içinde atama yapılamayan hallerde dışarıdan personel tedarikine gidilir.
İş isteme dilekçesi ve müracaat edenler listesi
İş istemek için müracaat edenler, Personel ve İdari İşler dairesi veya personel atamaya yetkili kılınmış ünitelerce verilecek iş isteme dilekçesi formunu bütün soruları açıkça cevaplandırmak suretiyle doldurulur ve imzalar.
Personel ve İdari İşler Dairesi veya personel atamaya yetkili kılınmış üniteler tarafından iş istemek için müracaat edenlerin isimlerini, adreslerini, yaş, cinsiyet, öğrenim ve eğitim durumlarıyla müracaat tarihleri ve iş tecbürelerini gösteren bir liste tutulur.
ALTINCI KISIM
Sınav ve İşe Alma
Giriş sınavları
TCDD’de giriş kademelerinde boşalan görevlerde görev alabilmek için başvuranların sınava girip kazanmaları şarttır.
Sınavlar yarışma ya da yeterlik sınavı şeklinde olur. Boş bir göreve birden fazla aday istekli olduğu takdirde yarışma sınavı yapılır.
Sınavı kazananlar ayrıca mülakata tabi tutulurlar.
Eczacı, Doktor, Avukat, Yüksek Mühendis, Mühendis, Yüksek Mimar, Mimar ve Kimyager gibi özel meslek ve ihtisas sahipleri yeterlik sınavına, mecburi hizmetliler ise yeterlik ve yarışma sınavına tabi değildirler.
Sakatların, Kuruluşumuza alınma şartları ile hangi işlerde çalıştırılacakları hakkında, sakatlar hakkındaki genel hükümler uygulanır.
Giriş kademeleri dışında belli görevlere yapılacak atamalarda, hizmetin gereğine uygun seçim usulleri uygulanır.
Bu Yönetmeliğin 38 ve 39 uncu maddelerinde yer alan şartları taşımayanlar yarışma sınavına katılamazlar.
Sinavların yürütülmesi
Sınavlarla ilgili işlemler, ilgili ünitelerin işbirliği ve “TCDD”ye Alınacak Personel Hakkında Sınav Yönetmeliği”ndeki esaslara uygun olarak Personel ve İdari İşler Dairesi veya personel atamaya yetkili kılınmış üniteler tarafından yürütülür.
Sınavda başarı gösterenlerin listesi
Sınav sonuçlarına göre, Personel ve İdari İşler Dairesi veya atamaya yetkili kılınmış üniteler tarafından sınavda başarı gösterenlerin başarı sırasına göre listesi tespit edilir ve ilgililere duyurulur.
Atama işlemleri bu listeye göre yapılır.
Referanslar
Personel ve İdari İşler Dairesi veya atamaya yetkili kılınmış üniteler tarafından, sınavda başarı gösteren adaylar hakkında gerektiğinde iş isteme dilekçelerinde isimlerini bildirdikleri şahıslardan bilgi alınır ve başarı derecelerine göre son seçimin yapılmasında göz önünde tutulur. Bu referanslar dışında başka kaynaklardan da aday hakkında bilgi toplanabilir.
İşe alınacaklardan istenecek belgeler
TCDD’de ilk defa hizmete alınacaklardan;
a) Nüfus cüzdanının noterden tasdikli örneği,
b) Bu yönetmeliğin 38’inci maddesinin “e” bendinde yazılı suçlardan mahkumiyeti bulunmadığına dair Cumhuriyet Savcılığından alınacak belge,
c) Öğrenim durumunu gösterir belgenin noterden tasdikli örneği, mecburi hizmetlilerin diploma asılları,
d) 6 adet 4,5x6 cm boyutlarında fotoğraf,
e) Askerlik durumunu bildirir belge,
f) Alınacakların, görevlerin gerektirdiği TCDD Beden Yetenekleri ve Psikoteknik Yönetmeliğinde tespit edilmiş sağlık şartlarına haiz olduğunu bildirir TCDD Hastaneleri Sağlık Kurulunca verilmiş sağlık raporu ve Psikoteknik Laboratuar raporu,
g) “2871 Sayılı Kamu Görevlileri ile ilgili Mal Bildirimi Kanunu”na göre mal beyannamesi,
h) Aile beyannamesi,
ı) İhtisas ve meslek sahibi olanlardan kanun icabı alınması gereken belgeler,
i) Yukarıda sayılan belgeler dışında görevin özelliklerine uygun olarak Kuruluşca istenilmesi yararlı ve gerekli görülen belgeler,
istenir.
Muvazzaf askerlik hizmetinden dönenlerin göreve başlaması
Kuruluş personeli iken muvazzaf askerlik hizmetini yapmak üzere silah altına alınanlardan, askerlik görevini tamamlayıp göreve dönmek isteyenler, terhis tarihinden itibaren 30 gün içinde Kuruluşumuza başvurmak ve Kuruluş da başvuru tarihinden itibaren azami 30 gün içinde ilgilileri göreve başlatmak zorundadır.
Bunların muvazzaf askerlikte geçen süreleri muvazzaf askerliğe ayrıldıkları sırada iktisap etmiş oldukları derecede kademe ilerlemesi yapılmak suretiyle değerlendirilir. Bu gibilerin muvazzaf askerliğe ayrılmadan önce işgal ettikleri görev ünvanında kazandıkları kademe ilerlemeleri ayrıca göz önünde bulundurulur.
Atamada öncelik
Aynı şartları taşıyan isteklilerden babası, annesi, eşi veya kardeşi Kuruluş hizmetinde bulunmuş veya bulunanlara,
a) Kuruluş hizmetinde iken vazife kazasında ölen veya bu sebeple malulen ayrılan,
b) Kuruluş hizmetinde iken ölen veya emekliye ayrılan,
c) Kuruluş hizmetinde bulunan,
sıralamasına uygun olarak atamada öncelik tanınır.
Atamaya yetkili merciler
Teftiş Kurulu Başkanı, I. Hukuk Müşaviri, Daire Başkanları, Bölge Müdürleri, Müessese Müdürleri, Daire Başkan Yardımcıları ve Bölge Müdür Yardımcıları, genel Müdürün teklifi üzerine Yönetim Kurulunca atanır.
Yukarıda sayılan ünvanlar dışındaki personel, Genel Müdür tarafından atanır. Genel Müdür sınırlarını açıkça belirlemek şartı ile atama yetkisinin bir kısmını astlarına devredebilir.
Genel Müdür, Genel Müdür Yardımcıları ve Yönetim Kurulu Üyelerinin atanması 233 ve 399 sayılı Kanun Hükmünde Kararname esaslarına tabidir.
Tekrar işe alma
Kuruluştan ayrılmış olanlardan atanacağı görevin niteliklerini taşımak ve hizmetine ihtiyaç bulunmak şartı ile;
a) Görevden çekilmeleri sağlık mazereti ve meşru sebeplerden ileri gelmiş olanlar,
b) Ücretli ve ücretsiz hastalık izinleri süresi içinde iyileşmedikleri için sağlık yetersizliği nedeniyle Kuruluşla ilişiği kesilmiş olanlardan sonradan hastalığı geçmiş olanlar,
c) Bu Yönetmeliğin 131 inci maddesi gereğince görevine son verilenler ile, nakil edildikleri göreve süresi içinde başlamadıkları için Kuruluşla ilişiği kesilmiş olanlardan geçmiş hizmetleri ile Kuruluşu memnun ettikleri ve bundan sonra da çalışmasından yararlanılacağı yakın amirlerince doğrulananlar,
Genel Müdürlüğün onayı ile yürürlükteki mevzuata göre tekrar işe alınabilirler.
Ancak; Kanuna göre çekilmiş sayılanlar ve bir yılda 20 gün ve daha fazla devamsızlık nedeniyle görevine son verilenler 1 yıl geçmedikçe,
- Çekilme isteğinde bulunupta 30 gün içinde yerine atanan kimse gelmediği veya vekil atanmadığı halde görevden ayrılanlar 6 ay geçmedikçe,
- Devamsızlık nedeniyle görevine son verilenler ile,
- Çekilme isteğinde bulunup da yerine atama yapılmadan veya vekil tayin edilmeden 30 günden önce görevinden ayrılanlar 1 yıl geçmedikçe,
- Devir ve teslim ile yükümlü olduğu halde devir ve teslim yapmadan ayrılanlar 3 yıl geçmedikçe,
- Olağanüstü yönetim hallerinde yerine atanacak görevli gelip işe başlamadıkça görevi terkedenler hiçbir surette.
görev alınmazlar.
Başka kurum ve kuruluştan naklen atanma
Başka kurum ve kuruluşlardan TCDD’ye naklen atanacaklar;
a) İlgili kurumdan veya kuruluştan muvafakat almak,
b) Sicil özeti getirtilmek,
c) Atanacağı sınıf ve görevin özelliklerini taşımak,
şartı ile göreve atanabilirler, Görev ve ücretleri sicil özeti gözönüne alınarak tespit edilir.
Başka kurum ve kuruluşlardan istifa etmek suretiyle ayrılmış olanlar hakkında da yukarıdaki işlemler yapılır. Ancak bunlardan muvafakat şartı aranmaz.
YEDİNCİ KISIM
Adaylık
Adaylığın tanımı
Adaylık hizmete yeni giren personelin işe intibakını sağlamak ve işe devamında fayda olup olmadığına karar vermek için uygulanan deneme süresidir.
Adaylığın süresi
İlk defa işe alınacak personel aday olarak atanır. Aday olarak atanan personelin adaylık süresi 1 yıldan az, 2 yıldan çok olamaz ve aday personelin başka kurumlara nakli yapılamaz.
İşe hazırlama programı
Aday personele adaylık süresi içinde;
a) Kuruluş hakkında bilgi,
b) Çalışma şartları ve iş güvenliği,
c) Personelin hak, menfaat ve sorumlulukları,
d) Kuruluşla ilgili mevzuat, görevin yerine getirilmesinde başvurulacak dökümanlar ve diğer kaynaklar,
e) Çalışma arkadaşları ve iş ilişkileri olan diğer birim personeli ile tanıştırılma,
f) Ücret esasları,
Konularını kapsayan bir işe hazırlama ve temel eğitim programı uygulanır.
Sorumluluk
Adaylık devresi içinde adayın yetiştirilmesi ve hazırlanmasına ilişkin sorumluluk, adayın emrinde çalıştığı amirlere aittir.
Adayların değerlendirilmesi
Adaylık süresi sonunda sicil amirleri adayın işindeki başarı derecesi hakkında bir değerlendirme yapar ve sicil raporunu doldurmak suretiyle görüşünü yazılı olarak atamaya yetkili mercilere gönderir.
Adaylık devresi içinde göreve son verme
Adaylık süresi içinde temel ve hazırlayıcı eğitim ve staj devrelerinin herbirinde başarısız olanlarla adaylık süresi içinde hal ve hareketlerinde memuriyetle bağdaşmayacak durumları, göreve devamsızlıkları tespit edilenlerin sicil amirlerinin teklifi ve Genel Müdürün onayı ile Kuruluşla ilişkileri kesilir.
Adaylık süresi sonunda başarısızlık
Adaylık süresi sonunda olumlu sicil alamayanların ve temel eğitimde başarılı olamayanların sicil amirlerinin teklifi ve atamaya yetkili amirin onayı ile kuruluşla ilişiği kesilir.
Bu madde ve 59 uncu madde gereğince başarısızlık nedeniyle ilişiği kesilenler3 yıl süreyle Kuruluşa alınmazlar.
Adaylıktan asilliğe geçme
Adaylık süresini doldurmuş ve yapılan değerlendirme ile işindeki başarısı tespit edilmiş bulunanların TCDD Sağlık Kurulları raporu ile sağlık bakımından da göreve elverişli oldukları tespit edilmek kaydıyla ilgili birim amirinin teklifi ve atamaya yetkili makamın onayı ile asil personel olarak atamaları yapılır.
Yeterlik sınavına tabi görevlerdeki personelin ayrıca sınavı kazanmış olmaları, psikoteknik teste tabi görevlerdeki personelin de bu testlerde başarı göstermiş bulunmaları şarttır.
SEKİZİNCİ KISIM
Hizmetiçiç Eğitim
Hizmetiçi eğitimin esasları
Personelin hizmetiçi eğitimi “TCDD Hizmetiçi Eğitim Yönetmeliği” hükümlerine göre yapılır.
DOKUZUNCU KISIM
Personelin Çalışmasının Değerlendirilmesi
Tanım
Çalışmanın değerlendirilmesi, personelin işi ile ilgili yetenekleriyle genel durum ve davranışları bakımından olumlu ve olumsuz niteliklerinin belli bir devre içinde amirleri tarafından sistemli olarak bir rapor halinde belirtilmesidir.
Sicil raporlarının kullanıldığı yerler
Sicil raporları;
a) Terfi ve nakil kararları,
b) Mükafatlandırma,
c) Hizmetiçi eğitim ihtiyaçlarının tespiti,
d) İşten çıkarmalar,
e) Adaylık süresi sonundaki değerlendirmeler,
ile ilgili işlemlerde kullanılır.
Sicil raporları ile ilgili uygulama esasları
Personelin mesleki ehliyetinin tespiti için, sicilinde bulunacak bilgiler, ayrılış sicilinin verileceği haller, sicil raporunun şekli, taşıyacağı sorular, sicil raporlarının doldurulmasında uygulanacak not usulü, notların derecelendirilmesi, düzenleme zamanı, uyarılan memurlarca yapılacak itirazlar ve bunları inceleyecek merciler, sicil raporlarının muhafazası ile ilgili esaslar, personelin birinci, ikinci ve üçüncü sicil amirlerinin kimler oldukları ve diğer hususlarda “Devlet Memurları Sicil Yönetmeliği” ile “TCDD Sicil Amirleri Yönetmeliği” hükümleri uygulanır.
ONUNCU KISIM
İlerleme ve Yükselmeler
Kademe ilerlemesi
Görevin önem ve sorumluluğu artmadan kanundaki esaslara göre derece içerisindeki ücret artışıdır.
Kademe ilerleme şartları
Personelin kademesinin ilerlemesi için;
a) Bulunduğu kademede en az 1 yıl çalışmış olması,
b) O yıl içinde olumlu sicil almış olması,
c) Bulunduğu derecede ilerleyebileceği bir kademenin olması, şartlarının bulunması gereklidir.
Kademe ilerlemesinde Usul
Kademe ilerlemesi şartlarını haiz olan kadrolu personel, kademe ilerlemesine hak kazandıkları tarihten geçerli olmak üzere başkaca bir işleme gerek kalmaksızın bir ilerki kademeye ilerlemiş sayılır.
Kademe ilerlemesine hak kazanmayan personel her ay toplu onayla belirlenir.
Kademe ilerlemesi yapmış sayılanlardan ilerlemeye hak kazanmadıkları sonradan tespit edilenlerin kademe ilerlemeleri ilerlemiş sayıldıkları tarihten geçerli olmak üzere iptal edilir.
Kademe ilerlemesi yapan personelin listesi sicil fişlerine işlenmek üzere her ayın sonunda Personel ve İdari İşler Dairesi Başkanlığına gönderilir.
Üst dereceye geçirilmek
Personelin derece yükselmesi için;
Üst derecelerden boş kadro bulunması halinde, Devlet Memurları Kanununun ilgili hükümleri çerçevesinde, derece yükselmesi yapılabilir.
Görev değişikliğini gerektirmeyen bütün derece yükselmelerine Genel Müdür yetkilidir. Genel Müdür sınırlarını açıkça belirlemek kaydıyla, bu yetkisinin bir bölümünü alt birimlere devredebilir.
Ünvanlı yükselmeler
Kuruluşun hizmetiçi eğitim faaliyetleri ile kariyere bağlı görev ünvanlarına personel atamalarında aranacak zorunlu eğitimlerin durumu; “TCDD Hizmetiçi Eğitim Yönetmeliği” ile düzenlenir.
ONBİRİNCİ KISIM
Nakil ve Görev Değişimi
Nakil
Personel görev ve unvan eşitliği gözetilmeden, kazanılmış hak aylık derecesi ile bulundukları kadro derecesine eşit veya daha üst, Kuruluş içinde başka yerlerdeki kadrolara naklen atanabilir.
Hizmet gereği nakil
Hizmet gereği nakil işlemi,
a) İşgücü ihtiyacındaki değişmelerin karşılanması,
b) Yeni işe alınan elemanların çeşitli görevlerde denendikten sonra kabiliyetlerine en uygun işe verilmeleri,
c) Üst görevlere yükselmeye namzet kişilerin farklı hizmetlerde görevlendirilme suretiyle Kuruluşu çeşitli yönleriyle tanımaları,
d) Mahrumiyet yerlerinde hizmet görme zorunluluğunun personel arasında adil bir şekilde paylaştırılması,
e) Görevlendirildiği işyerinde çalışmasında sakınca bulunması, amacıyla yapılır.
Personelin isteği üzerine nakil
Nakiller hizmet gereği, sağlık zorunluluğu ya da personelin isteği üzerine yapılır.
Nakil isteğinde bulunabilmek için, en az 2 yıl aynı işyerinde çalışmış olmak şarttır.
Sağlık veya eş durumu nedeniyle yapılan nakil isteklerinde bu şart aranmaz.
Boş kadro bulunmaması ve personelin isteği halinde, kazanılmış hak ve aylık derecesinin en çok 3 derece altında, Kuruluş içinde başka yerlerdeki kadrolara naklen ataması yapılabilir. Bu şekilde alt dereceye atananların boş kadro bulunması halinde, süre kaydı aranmaksızın eski derecelerine atanmaları mümkündür.
Karşılıklı nakil
Değişik yerlerde bulunan ve bulundukları işyerinde en az bir yıldan beri çalışmakta olan, aynı ünvana sahip personel, karşılıklı olarak aynı işi yapmak şartı ile yer değiştirme isteğinde bulunabilirler.
Görev değişimi
Personel görev ve unvan eşitliği gözetilmeden kazanılmış hak aylık derecesi ile bulundukları kadro derecesine eşit veya daha üst, Kuruluş içinde aynı yerlerdeki kadrolara görev değişimi suretiyle atanabilir.
Boş kadro bulunmaması ve personelin isteği halinde kazanılmış hak aylık derecesinin en çok 3 derece altında, Kuruluş içinde aynı yerlerdeki kadrolara görev değişimi suretiyle atama yapılabilir. Bu şekilde alt derece kadrolarındaki görevlere atananların boş kadro bulunması halinde süre kaydı aranmaksızın eski derecelerine atanmaları mümkündür. Üst derece kadrolara görev değişimi suretiyle yapılacak atamalarda yetki konusunda 51’inci madde hükümleri uygulanır.
Sağlık zorunluluğu nedeni ile görev değişimi ve nakil
Sağlık zorunluluğu nedeni ile görev değişimi ve nakiller;
a) “TCDD Beden Yetenekleri ve Psikoteknik Yönetmeliği” ne göre çalışmakta olduğu görevin gerektirdiği grup niteliklerini kaybedenlerin sağlık kurulu raporunda belirtilen grupta yapabileceği görev de hizmetine ihtiyaç bulunması halinde görev ünvanları değiştirilir.
b) “TCDD Beden Yetenekleri ve Psikoteknik Yönetmeliği”ne göre çalışmakta olduğu işyerinin iklim şartları sağlığına zarar verdiği tespit edilenlerin sağlık kurulu raporunda belirtilen bölgede verileceği görevde hizmetine ihtiyaç bulunması halinde nakil yapılır.
Görevine ihtiyaç bulunmaması nedeni ile görev değişimi veya nakilleri yapılamayanlara sağlık izinleri verilir. İzinde bulundukları süre içinde görev değişimi veya nakli mümkün olmayanların işten ayrılma işlemi yapılır.
Atamalarda görev yerine hareket ve işe başlama süresi
İlk defa veya yeniden veyahut yer değiştirme suretiyle,
a) Aynı yerdeki görevlere atananlar, atama emirlerinin kendilerine tebliğ gününü,
b) Başka yerdeki görevlere atananlar, atama emirlerinin kendilerine tebliğ tarihinden itibaren 15 gün içerisinde o yere hareket ederek belli yol süresini,
İzleyen işgünü içinde işe başlamak zorundadırlar.
Yukarıdaki süreler,
1) Kanuni izinlerin kullanılması veya geçici bir görevin yapılması sırasında başka bir göreve atanan personel için iznin veya geçici görevin bitimi,
2) Hesaplarını yerlerine gelenlere devir zorunda bulunan personel için, devrin sona ermesi,
3) Eski görevlerine devamları yazılı olarak tebliğ edilenler için, yerlerine atanan personelin gelmesi veya yeni görev yerlerine hareketlerinin tebliği,
Tarihinde başlar.
Personelin izinli ve raporlu olması tebligata engel olmamakla beraber bu maddenin ‘a’ ve ‘b’ bentlerindeki süreler izin ve rapor müddetinin bitmesinde başlar.
Başka yerdeki bir göreve atananlardan yukarıdaki süre içinde hareket ederek belli yol süresi sonunda yeni görevlerine .başlamayanlara eski görevlerinden ayrılış ve yeni görevlerine başlayış tarihleri arasında ücret verilmemek şartı ile 10 günlük bir süre daha verilebilir.
Belge ile ispatı mümkün zorlayıcı sebepler olmaksızın bu süre sonunda da yeni görevlerinde işe başlamayanlar memuriyetten çekilmiş sayılırlar.
Nakle yetkili olanlar
Nakle yetkili olanlar,
a) Bölge içi nakillerde,
Genel Müdürlükçe tespit edilecek özellik arzeden bazı görevlerde çalışanlar dışındaki kadro müsait olduğu takdirde üniteler arası nakil dahil Personelin nakillerine ünite müdürlerinin teklifi ile Bölge Müdürleri, Genel Müdürlükçe belirlenecek görevlerde çalışacak personellerin nakillerinde ise Bölge Müdürleri ve ilgili Daire Başkanlığının teklif ve uygun görüşü üzerine Genel Müdür yetkilidir.
b) Daire, Bölge, Müessese, Fabrika ve Teşkiller arası nakillerde, Bütün personelin nakillerine Bölge, Müesese, Müstakil Fabrika, Teşkil Müdürleri ile ilgili Daire Başkanlarının teklif ve uygun görüşü ile Genel Müdür yetkilidir.
Yetki konusundaki 51 inci madde hükümleri saklıdır.
ONİKİNCİ KISIM
Mükafatlandırma
Takdirname
Görevini zamanında ve noksansız yerine getirmek personelin normal sorumluluğu olup mükafatlandırmayı gerektirmez.
Ancak görevinde olağanüstü gayret ve başarıları görülen personele amirlerinin teklifi üzerine yada doğrudan doğruya atamaya yetkili makamlar tarafından takdirname verilebilir.
Takdirnamenin verilme gerekçesi takdirnamede belirtilir.
Takdirname sicile geçer ve yükselmelerde göz önünde tutulur.
İkramiye ve ödüllendirme
Personele,
a) Kuruluş Yönetim Kurulunun kararı ile yılda en çok 2 aylık ücretleri tutarında ikramiye verilebilir.
b) Kuruluşta olağanüstü gayret ve çalışmaları sonucunda emsallerine göre başarılı görev yaptıkları görülen personele, Ulaştırma Bakanının uygun görmesi üzerine bir mali yıl içinde 1 aylıkları tutarını aşmamak üzere ödül verilebilir. Bunlardan uygun görülenlere Ulaştırma Bakanının teklifi Başbakanın onayı ile 1 aylıkları tutarında daha ikramiye verilebilir. Bu ikramiye, kişisel başarı ve yararlılığa bağlı olup genelleştirilemez.
Bu bende göre bir mali yıl içinde ödüllendirileceklerin sayısı Kuruluşun yılbaşındaki serbest kadro mevcudunun binde onundan fazla olamaz.
Ödüllendirme tekliflerinin esasları
Ödüllendirme tekliflerinin,
a) Olağanüstü gayret ve buluşun işletme usulleri ile teknik veya karlılık ve verimlilik bakımından ne gibi faydalar sağladığı,
b) İkramiye ile ödüllendirilecek personel, birden fazla ise herbirinin bu unsurlardan hangisini temin ettiği,
c) Yukarıdaki unsurların etki derecesine göre ikramiyenin kaç aylık tutarında olacağı,
hususları ve bunlarla ilgili ayrıntıları içermesi gerekir.
Kondoktörlere ve tren şeflerine verilecek para mükafatı
Biletsiz veya biletinin mevkiinden yüksek mevkilerde seyahat eden yolculardan bilet ücretini veya mevkii farkını almak suretiyle geliri arttırıcı gayret gösteren Kondoktörlere ve Tren Şeflerine topladıkları paranın anahat ve banliyö trenlerinde %15’i, oranında para mükafatı verilir.
ONÜÇÜNCÜ KISIM
İzin
Yıllık izin
Yıllık izin süresi, hizmeti 1 yıldan 10 yıla kadar, 10 yıl dahil olanlar için 20 gün, hizmeti 10 yıldan fazla olanlar için 30 gündür.
Zorunlu hallerde bu sürelere gidiş ve dönüş için en çok ikişer gün eklenebilir.
Hizmet sürelerinin hesabında 18 yaşın üzerinde resmi kuruluşlarda prim ödemek suretiyle geçen süreyle, muvazzaf askerlikte geçen süre dikkate alınır.
Kuruluşa ilk defa veya tekrar atananlar ile muvazzaf askerlik dönüşü tekrar göreve başlayanların yıllık izine hak kazanabilmeleri için en az bir yıl çalışmış olmaları gerekir.
Başka kurum ve kuruluşlardan naklen atananlarla askerde iken yıllık iznini kullanmadığını belgeleyenlerin kullanılmamış izin hakları saklıdır.
Hizmetleri sırasında radyoaktif ışınlarla çalışan personele her yıl yıllık izinlerine ilaveten bir aylık sağlık izni verilir.
Yıllık iznin kullanılışı
Yıllık izinler, iş durumu ve personelin istekleri gözönüne alınarak yetkili merciler tarafından kararlaştırılan tarihlerde, tam olarak ya da 4 defayı geçmemek üzere kısım kısım kullanılabilir.
Yıllık izinlerin kullanılmasında işin aksamaması esastır.
Birbirini izleyen iki yıla ait izinlerin tümünü ya da bir kısmını birleştirerek kullanmak mümkündür.
Her ne suretle olursa olsun gelecek yıllar hakkından izin verilemez.
Öğretmenler yaz tatili ile dinlenme tatillerinde izinli sayılırlar.
Bunlara, hastalık ve diğe mazeret izinleri dışında ayrıca yıllık izin verilmez.
Mazeret izni
Mazeret izni, personele zorunlu nedenlerin varlığı halinde, yıllık izin dışında ve kısa sürelerle verilen izindir. mazeret izni yılda toplam olarak 10 günü aşamaz.
Zorunlu hallerde yetkili amirin onayı ile 10 gün daha mazeret izni verilebilir. Ancak, bu takdirde ikinci kez verilen izin, personelin yıllık izninden düşülür. Bu hüküm öğretmenler ile yıllık izni hak etmemiş personel hakkında uygulanmaz.
Mazeret izinleri ihtiyaç halinde en az yarım günlük bölümler halinde kullanılabilir.
Hizmet süreleri bir yıl olmadığı için yıllık izine hak kazanamayan personel de mazeret izninden yararlanır.
İzin vermeye yetkili merciler
İzinlerle ilgili olarak;
a) Personelin yıllık ve mazeret izinleri,
1) Genel Müdür Yardımcıları, Daire Başkanları, Bölge Müdürleri, Müessese ve Ankara Demiryol Fabrika Müdürlerine, Genel Müdür,
2) Diğer personele bağlı bulundukları, Daire Başkanları, Bölge Müdürleri, Müessese, Müstakil Fabrika ve Liman İşletme Müdürleri ve Teşkil Müdürleri veya yetki verecekleri amirler tarafından,
b) Ücretsiz izinler; atamaya yetkili amirler tarafından,
verilir.
Ücretsiz izin
İzin hakkı bulunmayan veya kalmamış olan personelin, bakmaya mecbur olduğu veya personel refakat etmediği taktirde hayatı tehlikeye girecek ana, baba, eş ve çocukları ile kardeşlerinden birinin ağır bir kaza geçirmesi veya önemli bir hastalığa tutulmuş olması hallerinde, bu hallerin raporla belgelendirilmesi şartıyla veya mazereti; ücretsiz izin vermeye yetkili amirce uygun görülen personele isteği üzerine en çok 6 aya kadar ücretsiz izin verilebilir. Aynı şartlarda bu süre bir katına kadar uzatılabilir.
10 hizmet yılını tamamlamış personele istekleri halinde memuriyet süreleri boyunca ve bir defada kullanılmak üzere 6 aya kadar ücretsiz izin verilebilir.
Doğum yapan personele isteği üzerine en çok 12 aya kadar ücretsiz izin verilebilir.
Yetiştirilmek üzere, bursla gidenler dahil yurtdışına gönderilen personele, eşleri kamu görevlisi olarak yurtiçine ve yurtdışına sürekli görevle atanan personele, memuriyetleri süresince her defasında 1 yıldan az olmamak üzere en çok 4 yıla kadar ücretsiz izin verilebilir.
Bunların dönüşlerinde görev yerlerine bağlı olmaksızın atamaları yapılır.
Ancak; personelin bu ücretsiz izinleri talep etmesi için ücretli izin hakkının bulunmaması veya kalmaması gerekir.
Verilen ücretsiz izinler onbeş gün içerisinde kullanılmaya başlaması şartıyla geçerlidir. Alındığı yılda başlanıp bir sonraki yıla geçen izinlerin kullanılmasına devam edilir.
Ücretsiz izin süresince personelin sosyal hakları devam eder.
Ücret ve ücrete ilişkin hakları işlemez.
Muvazzaf askerliğe ayrılan personel, askerlik süresince görev yeri saklı kalarak ücretsiz izinli sayılırlar.
Ücretsiz izin onay emirleri ile bu izinlerin başlangıç ve bitim tarihleri derhal Personel ve İdari İşler Dairesi Başkanlığına bildirilir.
Mazeret sebebinin kalkması veya izin süresinin bitiminde görevine dönmeyenler memuriyetten çekilmiş sayılırlar.
Evlenme, doğum ve ölüm halinde izin
Evlenme, doğum ve ölüm hallerinde aşağıdaki izinler verilir.
a) Evlenme;
Personele isteği üzerine
1) Kendisinin evlenmesi halinde 5 gün,
2) Çocuğunun evlenmesi halinde 5 gün,
izin verilir.
b) Doğum;
1) Kadın personele, doğumdan önce 3 hafta ve doğumdan sonra 6 hafta, bu izni takip eden 6 aylık sürede emzirmek için günde 1,5 saat,
2) Karısı doğum yapan personele isteği üzerine 3 gün,
izin verilir.
c) Ölüm,
Personelin, anne, baba, eş, çocuğu ya da kardeşinin ölümü halinde isteği üzerine 5 gün izin verilir.
Bu izinler yukarıda sayılan mazerete bağlı olarak ve olayın vukuundan itibaren 15 gün içinde kullanılır.
Hastalık izni
Hastalanan personele hekim raporu üzerine verilen ücretli izindir. 15 güne kadar olan hastalık izinleri Kuruluş hekimi tarafından, 15 günden fazla hastalık izinleri ise Sağlık Dairesi Başkanlığınca onaylanan TCDD Sağlık Kurulları raporu ile verilir.
Hastalık izninin süresi
Personele, hastalıkları halinde verilecek raporlarda gösterilecek lüzum üzerine, aylık ve özlük haklarına dokunulmaksızın aşağıdaki esaslara göre izin verilir.
a) 10 yıl dahil, 10 yıla kadar hizmeti olanlara 6 aya kadar,
b) 10 yıldan fazla hizmeti olanlara 12 aya kadar,
c) Kanser, verem ve akıl hastalıkları gibi uzun süreli bir tedaviye ihtiyaç gösteren hastalığa yakalananlara 18 aya kadar izin verilir.
Personelin, hastalıkları sebebiyle tedavi kurumlarında yatarak gördükleri tedavi süreleri, hastalık izinlerine ait sürelerin hesabında dikkate alınır.
TCDD Sağlık Kurullarından alınan raporla hastalığın devamının tespit edildiği hallerde yukarıdaki süreler Genel Müdürlüğün onayı ile bir katına kadar daha uzatılır.
Bu süreler sonunda iyileşmeyen personel hakkında emeklilik hükümleri uygulanır.
Bunlardan gerekli sağlık şartlarını yeniden kazandıkları TCDD Sağlık Kurullarınca tespit edilenler, tekrar görev almak istedikleri takdirde eski kıdem ve görevleri göz önünde bulundurularak yeniden görevlendirilebilirler.
Ücretsiz hastalık izni
Ücretsiz hastalık izinleri,
a) Ücretli hastalık izni süresinin sonunda iyileşip, iş alamayan personelden hizmetleriyle Kuruluşu memnun etmiş bulunanlara TCDD Sağlık Kurullarınca gösterilen lüzum üzerine Genel Müdürlükçe en çok 6 aya kadar ücretsiz hastalık izni verilir ve bu süre içerisinde Kuruluşça tedavilerine devam edilir.
b) Aday personele en çok 2 ay ücretsiz hastalık izni verilir.
Bu tür ücretsiz izinler süresince personelin kıdem ve emekliliği işlemez.
İş kazası ve meslek hastalığı
Görevleri sırasında ve görevlerinden dolayı bir kazaya uğrayan ya da bir meslek hastalığına tutulan personel hizmet süreleri ne olursa olsun iş alabileceklerinin Kuruluş hekimlerince onaylanmasına veya malülen emekliye sevklerine kadar izinli sayılırlar.
Tutuklu ve hükümlülerin izinli sayılacağı haller
Kuruluşça haklarında memuriyetten çıkarma cezası verilenler hariç, görevi ile ilgili olsun veya olmasın herhangi bir suçtan tutuklanan veya gözaltına alınan personele bu süre içinde aylıklarının 2/3’ü ödenir. Bu gibiler sosyal haklar ve yardımlardan faydalanmaya devam eder.
Bunlardan takipsizlik veya beraat suretiyle salıverilenlerle, hükümden evvel haklarındaki kovuşturma, genel af ile kaldırılanlar görevlerine ilişkin olsun veya olmasın memurluğa engel olmayacak bir ceza ile hükümlü olup, cezası ertelenenlerin izinli sayıldıkları süreye ait aylıklarının arta kalan 1/3’ü kendilerine ödenir ve görevden uzakta geçirdikleri bu süre, derecelerindeki kademe ilerlemesinde ve bu sürenin derece yükselmesi için gerekli en az bekleme süresini aşan kısmı, üst dereceye yükselmeleri halinde, bu derecede kademe ilerlemesi yapılmak suretiyle değerlendirilir.
Silah altına alınanlara verilen izin
Barışta muvazzaf askerlik hizmeti dışında eğitim ve manevra amacıyla silah altına alınan personel izinli sayılır ve ücretleri tam ödenir.
Seferde muvazzaf askerlik hizmeti dışında silah altına alınan personel silah altında kaldığı sürece izinli sayılır ve ücretleri
a) Rütbeli olarak silah altına alınanların aylıkları Milli Savunma Bakanlığınca, Rütbelerine göre aylıkları Kuruluştan aldıkları aylık tutarından eksik ise aradaki fark TCDD’ce,
b) Rütbesiz olarak silah altına alınanların aylıklarının tamamı kendilerine veya ailelerine TCDD’ce
ödenir.
Bu gibilerden yerlerine vekil gönderilmesi gereken görevlerde bulunanlar 24 saat önce durumu yakın Amirlerine bildirmekle yükümlüdürler.
Silah altında geçen süreler kıdemine eklenir.
İzin vekil tayini
Hizmetin özelliğine göre işten ayrılmaları vekil tayinine bağlı olanlar, vekilleri göreve başlamadıkça izinlerini kullanamazlar.
Şartlar elverişli olduğu halde zamanında vekil sağlayamayan amir hakkında idari kovuşturma yapılır.
ONDÖRDÜNCÜ KISIM
Disiplin
Disiplin cezaları
Kuruluş hizmetlerinin gereği gibi yürütülmesini sağlamak amacıyla Kanun, Tüzük, Yönetmelik, Genelge ve Emirlerin gereklerini yurtiçinde veya yurtdışında yerine getirmeyenlere, uyulmasını zorunlu kıldığı hususları yapmayanlara, yasakladığı işleri yapanlara, durumun niteliğine ve ağırlık derecesine göre madde 97 de sıralanan disiplin cezalarından birisi verilir.
Disiplin cezalarının çeşitleri
TCDD Personeline verilecek disiplin cezaları şunlardır.
a) Uyarma;
Personele görevinde ve davranışlarında daha dikkatli davranmasını gerektiğini yazılı olarak bildirmesidir.
b) Kınama;
Personele görevinde ve davranışlarında kusurlu sayıldığının yazılı olarak bildirilmesidir.
c) Aylıktan kesme;
Personelin brüt aylığından 1/30 ile 1/8’i arasında kesinti yapılmasıdır.
d) Kademe İlerlemesinin Durdurulması;
Personelin bulunduğu derece veya kademedeki ücret ilerlemesinin 1-3 yıl arasında durdurulmasıdır.
Öğrenim durumları nedeniyle yükselebilecekleri kadroların son kademelerinde bulunan personelin kademe ilerlemesinin durdurulması cezasının verilmesini gerektiren hallerde brüt aylıklarının 1/4'ü ile 1/2'si arasında kesinti yapılmasıdır.
e) Memuriyetten çıkarma;
Personelin bir daha Kuruluşta herhangi bir hizmete alınmamak üzere ilişiğinin kesilmesidir.
Uyarma cezasını gerektiren fiil ve haller
Aşağıda yazılı fiil ve hallerde uyarma cezası verilir.
a) Verilen emir ve görevlerin tam ve zamanında yapılmasında, görevle ilgili olarak belirlenen usul ve esasların yerine getirilmesinde, görevle ilgili resmi belge, araç ve gereçlerin korunması, kullanılması ve bakımında kayıtsızlık göstermek ve düzensiz davranmak,
b) Özürsüz veya izinsiz olarak göreve geç gelmek, erken ayrılmak, görev mahallini terketmek,
c) Kuruluşca belirlenen tasarruf tedbirlerine riayet etmemek,
d) İş sahiplerine karşı kayıtsızlık göstermek veya ilgisiz kalmak,
e) İşyerini, kullandığı malzeme ve aletleri temiz tutmamak,
f) Görev başında iş sahibi olmayanlarla görüşmeyi alışkanlık edinmek,
g) Onur ve ciddiyete aykırı hareketlerde bulunmak,
h) Kanun, tüzük, yönetmelik, karar, talimat ve emirlerde açık olarak gösterilen konular hakkında gereksiz yazışmalarda bulunmak.
ı) Sorulan konulara zamanında cevap vermemek veya bir işe ait muameleyi sebepsiz olarak geciktirmek.
i) Usulsüz müracaat ve şikayette bulunmak,
j) Maiyetindeki personel veya işçileri özel işlerinde çalıştırmak,
k) Kasıtsız olarak bir telgrafı yanlış almak veya vermek, (bir kaza veya zarar meydana gelmemek şartıyla)
l) Telsiz, telefon, telgraf ve fax gibi haberleşmede israfta bulunmak,
m) Belirlenen kılık ve kıyafet hükümlerine aykırı davranmak,
n) Resmi elbise giyme mecburiyetinde olup da görev başında özel işaretleri taşıyan resmi elbise ile bulunmamak veya elbiselerin şekillerinde ve üzerinde mevcut düğme, işaret ve alametlerde herhangi bir değişiklik yapmak,
o) Görevin işbirliği içinde yapılması ilkesine aykırı davranışlarda bulunmak,
Kınama cezasını gerektiren fiil ve haller
Aşağıda yazılı fiil ve hallerde kınama cezası verilir.
a) Bir mumeleye ait evrakı kasıt olmaksızın kaybetmek,
b) Çalışma yerinde görev dışı işlerle meşgul olmak veya çalışma arkadaşlarını meşgul etmek,
c) İş arkadaşlarına, maiyetindeki personele ve iş sahiplerine kötü muamelede bulunmak,
d) Herhangi bir şekilde amirlerine karşı saygısızlık göstermek,
e) Görev icabı verilen emirlere haksız olarak itiraz etmek,
f) Kuruluşa ait araç ve gereçleri kendisine ve başkasına ait işlere tahsis etmek,
g) Görevi icabı kendisine verilen taşınır ve taşınmaz araç ve gereçleri iyi saklamamak ve bunların bakım ve saklanmasında gereken özeni göstermemek,
h) Görevlilerden veya nöbetçi personelden başkasının girmesi yasak olan yerlere girmek veya girilmesine göz yummak.
ı) Sebepsiz ve gereksiz olarak işinin başından uzaklaşmak,
i) Borçlarını kasten ödemeyerek hakkında yasal yollara başvurulmasına neden olmak,
j) Teftiş veya tahkikatı sebepsiz olarak uzatmak veya noksan bırakmak, soruşturmaları geçerli neden olmaksızın zamanında yapmamak,
k) Eşlerin reşit olmayan veya maçhur olan çocukların kazanç getiren sürekli faaliyetlerini belirli sürelerde Kuruluşa bildirmemek,
l) Hizmet dışında memuriyet itibar ve güven duygusunu sarsacak nitelikte ve davranışta bulunmak,
m) İş arkadaşlarına ve iş sahiplerine söz veya hareketle sataşmak,
n) İşyerinin temizlik, aydınlatma ve ısıtma konularına önem vermemek,
o) Resmi mühür, kurşun pensi, evrak ve defterleri başkalarınca kullanılacak veya kaybolacak şekilde açıkta bırakmak,
ö) Seyahat kolaylıkları konusunda yolculara karşı farklı muamelede bulunmak,
p) Teftiş ve kontrolle görevlilere, görevleri ile ilgili sorulara cevap vermemek veya evrak, kayıt, para ve eşyayı göstermekten kaçınmak,
r) İşbaşında uyumak,
s) Görev mahallinde genel ahlak ve edep dışı davranışlarda bulunmak ve bu tür yazı yazmak, işaret, resim ve benzeri şekiller çizmek, yapmak veya açıkta bulundurmak,
ş) işyerinin huzur, sükun ve çalışma düzenini bozmak,
Aylıktan kesme cezasını gerektiren fiil ve haller
Aşağıda yazılı fiil ve hallerde aylıktan kesme cezası verilir.
1) Özürsüz olarak 1 veya 2 gün göreve gelmemek,
2) Maiyetindekilere ve iş sahiplerine karşı kinci ve kötü davranışlarda bulunmak, hakaret mevcut ise bir üst derece ceza verilir.
3) Belirli sürede bitirilmek üzere verilen görevleri sebep olmadığı halde tamamlamamak,
4) Kuruluş yönetimi veya amirler hakkında kötü niyetle tenkitler yapmak,
5) Kanun, tüzük, yönetmelik, karar, talimat ve emirlerde yazılı olan görevleri haklı veya zorlayıcı bir sebep olmaksızın yerine getirmemek veya eksik olarak yerine getirmek veya mevzuatın uygulanmasını zorunlu kıldığı hususları yapmamak veya yasakladığı işleri yapmak, Bu yüzden Kuruluş zararı meydana gelmişse bir üst derece ceza verilir. Sorumlu Kuruluş zararını öderse bir üst derece ceza verilmez.
6) Her türlü yükleme ve boşaltma işlerini geciktirmek ve vagonları gönderileceği yerden başka yere sevk etmek ve buna benzer sebeplerle rotasyonu uzatmak,
7) Her çeşit eşyanın ihmal veya dikkatsizlik neticesi yerine belirli süreden geç varmasına sebep olmak,
8) Lokomotif, drezin, motorlu tren, rayotobüsü, vagonet ve benzeri taşıt araçlarının üzerine konması icabeden işaretleri koymamak veya koydurmamak,
9) Kasıtlı olarak görevle ilgili resmi belge, araç ve gereçleri korumamak, bakımını yapmamak, hor kullanmak,
10) Seyrüseferle ilgili telefon ve telgraf makinasını nezaretsiz bırakmak,
11) Görevle ilgili konularda yükümlü olduğu kişilere yalan ve yanlış beyanda bulunmak,
12) Hizmet içinde ikamet ettiği ilin hudutlarını izinsiz terketmek,
13) Makasların bakım, onarım ve temizliğini günlük, haftalık ve aylık muayene ve kontrollerini zamanında muntazam olarak yapmak veya yaptırmamak,
14) Sürat kontrol bantlarını takmamak, taktırmamak çalışır durumda bulundurmamak, kullanılan bandı izinsiz ve yetkisiz olarak çıkarmak,
15) Manevraları zamanında tatil etmemek,
16) Seyir esnasında treni gözetim altında bulundurmamak,
17) Ana yolda arızalanan trenlerin korunması için gerekli emniyet tedbirlerini almamak veya aldırmamak ve ilgililere zamanında haber vermemek,
18) Trende kendisine verilen vazifeye gelmemek,
19) Zorunlu bir sebep olmaksızın trenlerin tehirine sebebiyet vermek,
20) Hizmet içinde memuriyet şerefi ile bağdaşmayan veya genel ahlaka aykırı hareketlerde bulunmak,
21) Kuruluş zararına neden olan bir yolsuzluktan haberi olduğu halde durumu amirlerine ve ilgili mercilere haber vermemek,
22) Tarifesine aykırı olarak kasten fazla veya noksan tahakkuk yapmak veya para almak,
23) Kumar oynamayı alışkanlık haline getirmek,
24) Personele, aile fertlerine verilen permi veya taşıma belgelerini başkalarına kullandırmak,
25) Vazife başında serkeşlikte bulunmak,
26) Kuruluşa ait resmi belge, araç, gereç ve benzerlerini özel menfaat sağlamak için kullanmak,
27) Görev sırasında amirine sözle saygısızlık etmek,
28) Görev yeri sınırları içerisinde herhangi bir yerin toplantı, tören ve benzeri amaçlarla izinsiz olarak kullanılmasına yardımcı olmak,
29) Toplu müracaat veya şikayette bulunmak,
30) Yasaklanmış her türlü yayını görev mahallinde bulundurmak,
31) Sık sık hasta olduğunu beyan ettiği halde hasta olmadığı ortaya çıkmak,
32) Trenin ve yolcu vagonlarının, temizliğini, ısıtılmasını, aydınlatılmasını yeterince yapmamak veya yaptırmamak ve eksiklikleri giderilmeden servise vermek veya verdirmek,
Kademe ilerlemesinin durdurulması cezasını gerektiren fiil ve haller
Aşağıda yazılı fiil ve hallerde kademe ilerlemesinin durdurulması cezası verilir.
1) İhmal veya dikkatsizlik neticesinde kaza tehlikesine meydan vermek,
2) Özürsüz ve kesintisiz olarak 3-9 gün göreve gelmemek,
3) Hakikate aykırı suçlamalarda bulunmak,
4) Görev başında veya işyerinde içki içmek veya göreve sarhoş olarak gelmek,
5) Kullanmaya yetkili olmadığı bir taşıtı kullanarak harekete geçirmek,
6) Nöbetçi iken görev gerektirmediği halde geçici dahi olsa nöbet yerinden ayrılmak,
7) Görev başında veya görevinden dolayı herhangi bir yerde amirine maiyetindekilere, müfettişe, iş arkadaşlarına veya iş sahiplerine hakarette bulunmak veya bunları tehdit etmek,
8) Sefer sırasında veya manevrada izin verilen azami sürati aşmak,
9) Telgraf ve dispeyçer telefonunun başında bulunmamak suretiyle trenlerin yolsuz sevkine sebep olmak,
10) Seyrüsefer emniyetiyle alakadar olduğu halde görev başında uyumak, kaza meydana gelmiş ise memuriyetten çıkarma cezası verilir.
11) Amirine veya maiyetindekilere karşı küçük düşürücü veya aşağılayıcı fiil ve hareketler yaparak veya personel arasında iş ahengini bozarak tahrik ve teşvikte bulunmak,
12) Görev başında dövüşmek, taraflardan o sırada görevli olmayanlar da aynı cezayı alırlar,
13) Taşımaya kabul edilen her türlü eşyanın ihmal yüzünden zararına sebebiyet vermek, zarara uğrayan eşyanın bedeli sorumlu tarafından ödendiği takdirde bir derece aşağı ceza verilir.
14) İnşaat projelerini doğru uygulamamak,
15) Devam defterine, km/saat ve fazla mesai defterine başkasının yerine kasten imza atmak veya başkasının kasten kartını basmak,
16) Lokomotif veya her nevi buhar kazanını susuz bırakarak hasara sebebiyet vermek,
17) Lokomotif veya Otomotrislerde bulunan motorların susuz ve yağsız bırakılması neticesinde, hasara sebebiyet vermek,
18) Tüm elektrikli tren ve lokomotifler ile dizelli lokomotif, mototren ve railbusların ileri-geri gidiş yönünden tanziminde ihmal ve dikkatsizlik gibi davranışlar yüzünden şanjmanların veya bununla ilgili diğer aktarma organlarının hasarlanmasına veya parçalanmasına sebebiyet vermek,
19) Lokomotif ve otomotrislerde servis arasında duruşu, duruş yapılan yerde o araçda görevli makinistlerin herhangi bir sebeple makinist kumanda mahallinden ayrılmaları zarureti hasıl olduğu takdirde hava frenleri ile beraber el frenlerini de esaslı olarak sıkıp emniyete almadan ve makinist kumanda mahallinde yetkili bir makinist veya yardımcı makinist nezaretle görevlendirmeksizin aracı terketmek. Ancak, tek makinistle işletilen otoray ve emsali küçük motorlu trenlerde bu gibi hallerde yetişkin yardımcı makinist nezaretle görevlendirilebilir.
20) Çift makinistle servis yapan motorlu trenlerde, arka taraf motor mahallinde görevli makinistin sebepsiz yere görev mahallini terketmesi,
21) Kuruluşa verdiği beyannamelere yarar sağlamak amacıyla, doğru olmayan bilgiler yazmak, yazılması gereken bilgileri yazmamak veya belirlenen sürede mal bildiriminde bulunmamak,
22) Görevin yerine getirilmesinde dil, ırk, cinsiyet, siyasi düşünce, felsefi inanç, din ve mezhep ayrımı yapmak, kişilerin yarar ve zararını hedef tutan davranışlarda bulunmak,
23) Kapalı olan veya dur bildirisi veren işaret veya sinyali geçmek, kaza meydana gelmişse memuriyetten çıkarma cezası verilir.
24) Buluşma değişikliği işlemi yapılması gereken treni bu işlemi yapmadan sevketme ve hareketine izin vermek, gerekli modelleri vermemek veya model almadan hareket etmek, kaza meydana gelmişse memuriyetten çıkarma cezası verilir.
25) Usulünce emir almaksızın treni hareket ettirmek, kaza meydana gelmişse memuriyetten çıkarma cezası verilir.
26) Görev yeri sınırları içindeki herhangi bir yeri, toplantı, tören ve benzeri amaçlarla izinsiz kullanmak veya kullandırmak,
27) Gerçeğe aykırı rapor ve belge düzenlemek,
28) Yetkili olmadığı halde basına, haber ajanslarına veya radyo televizyon kurumlarına bilgi ve demeç vermek,
29) Verilen görev ve emirleri kasten yapmamak,
30) Herhangi bir siyasi parti yararına veya zararına fiilen faaliyette bulunmak,
31) Treni, duruşu olmayan yerlerde sebepsiz olarak durdurmak, duruşu olan yerlerde durdurmamak, kaza meydana gelmişse memuriyetten çıkarma cezası verilir.
32) Gardfrenlerin sebepsiz yere görev mahallini terketmesi,
33) Makası yarım açık bırakmak veya makas dilini tam oturtmamak, ters makastan çıkmak, şiddetli tampon yapmak, fren tecrübelerine riayet etmemek, trenlerin teşkilini ayrıca çıkış ve varış muayenelerini gereği gibi yapmamak, hatalı yükleme sebebiyet vermek,
34) Makinayı nezaretsiz bırakmak, kaza meydana gelmişse memuriyetten çıkarma cezası verilir.
35) Vagonları limit harici bırakmak, önemli bir kaza meydana gelmişse memuriyetten çıkarma cezası verilir.
36) Trenin hareket ettirilmesi için gerekli işlemler tamamlanmadığı halde, trafik cetveline trenin hareket saatini yazıp imza etmek,
37) Maiyetini ve iş arkadaşlarını dövmek veya küfür etmek,
38) Görev sırasında kumar oynamak,
39) Kuruluş zararına sebep olan yolsuzluk ihbarını örtbas etmek,
40) Ticaret yapmak veya Devlet Memurlarına yasaklanan diğer kazanç getirici faaliyetlerde bulunmak,
41) Elektrikli ve mekanik sinyal tesislerine hasar vermek,
42) Treni eksik frenle sevk etmek veya sevkine neden olmak,
43) Kuruluş itibarını sarsacak veya zarar verecek bilgileri açıklamak veya suçlamalarda bulunmak,
44) Birden fazla kişinin toplu olarak görevi terketmesi veya çekilme fiiline katılması,
45) Yolcuların biletsiz seyahatlerine göz yummak,
46) Açıklanması yasaklanan bilgileri açıklamak.
Memuriyetten çıkarma cezasını gerektiren fiil ve haller
Aşağıdaki fiil ve hallerde Memuriyetten Çıkarma Cezası verilir.
a) İhmal, dikkatsizlik, yetkisizlik veya mevzuata uymazlık neticesi önemli bir kazaya sebebiyet vermek,
b) Görevini yapamayacak derecede sarhoş olmayı alışkanlık haline getirmek,
c) Görevini kötüye kullanmak, rüşvet almak veya vermek,
d) Kuruluşa ait evrakı bilerek kendisine veya başkasına yarar sağlamak için yok etmek veya evrak ve defterler üzerinde değiştirme, bozma ve sahtelikler yapmak veya yaptırmak,
e) Harp ve olağanüstü hallerde görevini izinsiz olarak terketmek veya verilen görevi yapmamak,
f) Görev gereğince yaptığı iş karşılığında iş sahiplerinden menfaat veya hediye istemek veya kabul etmek,
g) Yolcuların biletsiz seyahatine menfaat karşılığı müsaade etmek,
h) Kuruluş mallarını, parasını, eşyasını veya taşınması veya korunması Kuruluş’a verilmiş eşyayı çalmak, zimmetine geçirmek, kendisine veya başkasına menfaat sağlamak amacıyla satmak, kiraya vermek, işletmek, hususi işlerde kullanmak veya kullandırmak.
ı) İdeolojik veya siyasi amaçlarla kurumların huzur, sükun ve çalışma düzenini bozmak, boykot, işgal, engelleme, işi yavaşlatma ve grev gibi eylemlere katılmak veya bu amaçlarla toplu olarak göreve gelmemek, bunları tahrik ve teşvik etmek veya yardımda bulunmak,
i) Yasaklanmış her türlü yayını veya siyasi veya ideolojik amaçlı bildiri, afiş, pankart, bant ve benzerlerini basmak, çoğaltmak, dağıtmak veya bunları Kuruluşun herhangi bir yerine asmak veya teşhir etmek,
j) Herhangi bir siyasi partiye üye olmak,
k) Görev başında veya görevden dolayı herhangi bir yerde amirini ve müfettişleri dövmek veya yaralamak,
l) Yurtdışında Devletin itibarını sarsacak veya görev haysiyetini zedeleyecek tutum ve davranışta bulunmak,
m) 5816 sayılı Atatürk Aleyhine İşlenen Suçlar Hakkındaki Kanuna aykırı fiilleri işlemek,
n) Siyasi ve ideolojik eylemlerden arananları görev mahallinde gizlemek,
o) Memurluğa engel olacak bir ceza ile mahkum olmak ve mahkumiyeti kesinleşmek,
ö) Kaçakçılık yapmak, kaçak veya yasak eşyayı bilerek Kuruluş vasıtalarıyla nakletmek,
p) İzinsiz ve özürsüz olarak bir yılda 20 gün göreve gelmemek,
r) Görev başında sarkıntılık yapmak,
s) Başka iş ve hizmet yasağına uymamak,
ş) iş talebinde bulunan kimselerin işe alındıktan sonra gerçeğe aykırı beyanda bulunduğunun tespit edilmesi,
t) Alım, satım ve ihale işlerine hile karıştırarak Kuruluş’u zarara sokmak veya bu gibi işlerde Kuruluş’tan çok karşı tarafı koruduğu sabit olmak,
Yönetmelikte sayılmayan kusurlu haller
Kusurlu bir hareketin bu Yönetmelikte sayılan disiplin cezası verilmesi gerektiren hallerden hiçbirine uymaması bu fiil ve hareketin cezasız kalmasını gerektirmez. bu takdirde kusurlu hareket, sayılmış olan suçlardan hangisine en yakın ve benzeri olarak görülürse o suça takdir edilen ceza verilir.
Cezaların tekerrürü
Faal personelin suç işlediği tarihten önceki iki yıl içinde büro personelinin ise suç işlediği tarihten önceki son üç yıl içinde almış oldukları cezaların çeşit ve miktarları son işledikleri suça verilecek cezanın takdirine nazara alınır. Sürelerin hesabında önceki cezaların kesinleşme tarihi esastır.
a) Uyarma cezasını gerektiren bir suç işleyen personel yukarıdaki süre içinde iki uyarma cezası almış ise üçüncüsünde uyarma yerine kınama cezası,
b) Kınama cezası gerektiren bir suç işleyen personel yukarıdaki süre içinde iki kınama cezası (tekerrüründen dolayı kınama cezası hariç) almış ise üçüncüsünde kınama yerine 1/30 oranında aylıktan kesme cezası,
c) Aylıktan kesme cezasını gerektiren bir suç işleyen personel yukarıdaki süre içinde iki defa aylıktan kesme cezası (tekerrüründen dolayı verilen aylıktan kesme cezası hariç) almışsa aylıktan kesme cezası yerine 1 yıl süre ile kademe ilerlemesinin durdurulması cezası,
d) Kademe ilerlemesinin durdurulması cezasını gerektiren bir suç işleyen personel yukarıdaki süre içinde iki defa kademe ilerlemesinin durdurulması cezası, (tekerrüründen dolayı verilen bir yıl süre ile kademe ilerlemesinin durdurulma cezası hariç) almış ise üçüncüsünde kademe ilerlemesinin durdurulması cezası yerine memuriyetten çıkarma cezası verilir.
Hafifletilerek verilen cezalar tekerrüre esastır. Affa uğramış cezalar ise tekerrüre esas alınmaz.
Cezaların hafifletilmesi
Memuriyetten çıkarma cezasını gerektiren suçlar dışındaki olaylar için ceza vermeye yetkili olanlar personele verilecek cezalarda ilgili personelin geçmiş hizmetleri sırasındaki olumlu çalışmaları, iyi veya çok iyi derecede sicil almış olması veya olayın meydana geliş nedenlerini dikkate alarak, hafifletici sebeplerin varlığına kanaat getirdikleri takdirde her olayda bu sebepler belirtilmek suretiyle bir aşağı dereceden ceza verebilir.
Ancak, bu halde bir alt dereceden verilen cezanın en üst miktarı verilir.
Özel kanun hükümlerinin saklılığı
Özel kanunların disiplin hükümleri ve cezaları saklıdır.
Suçların birleşmesi
Bir olayda aynı cezayı gerektiren çeşitli suçların birleşmesi halinde ceza vermeye yekili makamlar takdir haklarını kullanarak her suç için ayrı ceza verebilecekleri gibi suçlara karşılık olan cezayı şiddetlendirmek suretiyle bir üst derece cezayı da verebilirler.
Aynı cezayı gerektirmeyen suçlarda ise, en ağır suça karşılık olan ceza verilir.
Cezaların ayrı ayrı veya aynı anda verilmesi cezaların tekerrürü hükümlerinin uygulanmasını önlemez.
Disiplin cezası vermeye veya tayine yetkili amirler ve kurullar
Disiplin cezası vermeye veya tayine yetkili amirler ve kurullar şunlardır;
1- Disiplin Amirleri
a) Genel Müdür ve Genel Müdür Yardımcıları,
b) Teftiş Kurulu Başkanı, Savunma Sekreteri, I. Hukuk Müşaviri, Daire Başkanları, Bölge Müdürleri,
c) II. Hukuk Müşavirleri, Daire Başkan Yardımcıları, Bölge Müdür Yardımcıları, Bölge Hukuk Müşavirleri, Servis Müdürleri, Fabrika, İşletme, Liman İşletme ve Birim Müdürleri ile Hastane Başhekimleri,
2- Disiplin kurulları
a) Yüksek Disiplin Kurulu,
b) Bölge Disiplin Kurulu,
c) Liman İşletme Disiplin Kurulu,
d) Fabrika Disiplin Kurulu,
Birlikte işlenen suçlarda yetki
Suç birden fazla çeşitli kadro derecesindeki personel tarafından işlenmiş ise durum bunlardan en yüksek derecedeki personelin bağlı bulunduğu Disiplin kurullarında görüşülür ve cezalar en yüksek derecedeki personele ceza vermeye yetkili merciler tarafından verilir.
Bağlı bulunduğu işyerinin dışında görevlendirildiği sırada suç işleyen personel hakkında, suçun işlendiği yerin bağlı olduğu Bölge, Fabrika ve Liman İşletme Müdürlüğünce disiplin kovuşturması yapılır ve yetkili mercilerce veya kurulca cezası verilir.
ONBEŞİNCİ KISIM
Disiplin Kurulları
Yüksek disiplin kurulu
Yüksek Disiplin kurulu, Genel Müdürün görevlendireceği Genel Müdür Yardımcılarından birinin başkanlığında, Teftiş Kurulu Başkanı, I. Hukuk Müşaviri, Yol, Cer Hareket, Personel ve İdari İşler Dairesi Başkanı ile ilgili Personelin bağlı bulunduğu Daire Başkanından, bunların izinli, raporlu ve görevli olmaları halinde yardımcılarından teşekkül eder.
Fabrika disiplin kurulu
Fabrika Disiplin Kurulu, Fabrika Müdürünün veya vekilinin başkanlığında Personel ve İdari İşler Müdürü, Fabrika Müdürünün görevlendireceği iki Müdür varsa Fabrika Avukatı ve ilgili personelin bağlı bulunduğu ünite amirlerinden izinli, raporlu ve görevli olmaları halinde bunların esas görevlerine vekalet edenlerden teşekkül eder.
Bölge disiplin kurulu
Bölge Disiplin Kurulu, Bölge Müdürünün tayin edeceği Bölge Müdür Yardımcılarından birinin başkanlığında bölge Hukuk Müşaviri, Yol, Cer, Hareket, Personel ve İdari İşler Müdürü ile ilgili personelin bağlı bulunduğu Servis Müdüründen, bunların izinli, raporlu ve görevli olmaları halinde yardımcılarından teşekkül eder.
Liman işletme disiplin kurulu
Liman İşletme Disiplin Kurulu, Liman işletme Müdürünün veya vekilinin Başkanlığında Personel ve idari işler Amiri, İşletme amiri, Teknik Amir varsa Liman İşletme Avukatı ile ilgili personelin bağlı bulunduğu ünitenin amirinden izinli, raporlu ve görevli olmaları halinde, bunların esas görevlerine vekalet edenlerden teşekkül eder.
Disiplin kurullarında görevlendirilemeyecek olanlar
Aylıkten kesme ve daha ağır disiplin cezaları alanlar, Disiplin Kurallarında üye olarak görevledirilemezler. Disiplin cezaları silinenler bu hüküm dışındadır.
Disiplin kurullarına katılamayacak olanlar
Disiplin Kurulu Üyeleri, kendilerine, eşlerine, ikinci dereceye kadar bu derece dahil kan ve sıhri hısımlarına ait işlerin görüşülüp karara bağlanmasında Disiplin Kuruluna katılamazlar.
Disiplin amirleri ve disiplin kurullarının verebilecekleri cezalar
Disiplin Amiri ve Disiplin Kurullarından,
a) Disiplin Amirlerinin verebilecekleri cezalar
1- Genel Müdür;
Genel Müdür Yardımcısı dışında kalan personele,
2- Genel Müdür Yardımcıları;
Teftiş Kurulu Başkanı, Savunma Sekreteri, I. Hukuk Müşaviri, Daire Başkanları, Bölge Müdürleri dışında kalan personele,
3- Teftiş Kurulu Başkanı, Savunma Sekreteri, I. Hukuk Müşaviri, Daire Başkanları ve Bölge Müdürleri, disiplin amiri oldukları personele,
Uyarma ve Kınama Cezalarını,
4- II. Hukuk Müşavirleri, Daire Başkan Yardımcıları, Bölge Müdür Yardımcıları, Bölge Hukuk Müşavirleri, Servis Müdürleri, Fabrika, İşletme, Liman İşletme ve Birim Müdürleri ile Hastane Başhekimleri disiplin amiri oldukları personele,
Uyarma cezasını doğrudan verebilir.
b) Disiplin Kurullarının verebilecekleri cezalar
1- Yüksek Disiplin Kurulu
Merkez Birimlerinin Genel Müdür Yardımcıları dışında kalan personeline, Taşra Birimlerinin 1-4 kadro derecesindeki personeli ve bu personel ile birlikte suç işleyen daha aşağı derecedeki personeline, ayrıca diğer Disiplin Kurullarında, hakkında memuriyetten çıkarma kararı verilen personele, Yönetmelikte belirtilen tüm Disiplin Cezalarını verebilir.
Kararlar Genel Müdürün onayına, ataması Yönetim Kurulunca yapılan personel hakkındaki kararlar ile memuriyetten çıkarma kararları Genel Müdür’ün onayını müteakip Yönetim Kurulunun tavsibine sunulur.
2- Bölge, Fabrika ve Liman İşletme Disiplin Kurulları
Bölge Müdürlüğü, Fabrika ve Liman İşletme Müdürlüklerinin 5-15 kadro derecesindeki personeline Yönetmelikle belirtilen tüm disiplin cezalarını verebilir.
Kararlar Bölge Müdürü, Fabrika ve Liman İşletme Müdürünün onayına sunulur. Ancak; memuriyetten çıkarma kararları Bölge Müdürü, Fabrika ve Liman İşletme Müdürünün onayından sonra Yüksek Disiplin Kurulunun görüşüne sunulur.
Disiplin cezası verilmesinde süre ve usül
Disiplin Amirleri yetkileri dahilinde bulunan cezaları, soruşturmanın tamamlandığı tarihten 15 gün içinde vermek zorundadırlar.
Personel ve İdari İşler Dairesi Başkanlığınca ve taşrada Personel ve İdari İşler birimlerince yazılı savunmalarının alınmasını müteakip Disiplin Kurulu Başkanlarına tahkikat dosyası sunulur. Dosyanın Disiplin Kurulunda görüşülmek üzere havale edildiği tarihten itibaren ilgili Disiplin Kurulu konuyu engeç 2 ay içinde görüşüp karara bağlamak zorundadır.
Personelin görev, izin, istirahat ve benzeri sebepler ile görev yerinde bulunmaması, hakkında disiplin kovuşturması açılmasına ve personelin savunmasının alınmasına engel teşkil etmez.
Zaman aşımı
Bu Yönetmeliğin, 98, 99, 100, 101 ve 102 nci maddelerinde sayılan fiil ve halleri işleyenler hakkında, bu fiil ve hallerin işlendiğinin öğrenildiği tarihten itibaren,
a) Uyarma, kınama, aylıktan kesme ve kademe ilerlemesinin durdurulması cezalarında bir ay içinde disiplin soruşturmasına,
b) Memurluktan çıkarma cezasında altı ay içinde disiplin kovuşturmasına,
Başlanmadığı takdirde disiplin cezası verme yetkisi zaman aşımına uğar.
Disiplin cezasını gerektiren fiil ve hallerin işlendiği tarihten itibaren nihayet iki yıl içinde disiplin cezası verilmediği takdirde ceza verme yetkisi zaman aşımına uğrar.
Disiplin kurulu raportörleri
Yüksek Disiplin Kurulunun raportörlüğü Personel ve İdari İşler Dairesi Başkanlığınca, diğer Disiplin Kurullarının raportörlüğü Personel ve İdari İşler birimlerince yürütülür.
Disiplin kurullarının toplanması
Disiplin Kurulları gerekli hallerde Başkanın çağrısı üzerine belirlelen gün, saat ve yerde toplanırlar. Disiplin Kurullarının tam üye sayısı ile toplanması esastır.. Zorunlu hallede bir üye noksanı ile toplantı yapılabilir.
Toplantı gündeminin yapılması, ilgililere duyurulması, kurul çalışmalarının düzenli bir şekilde yürütülmesi Başkan tarafından sağlanır.
Disiplin Kurulları, dosyada eksik gördükleri hususları tamamlatırlar ve gerektiğinde ilgili kişi ve mercilerden bilgi isteyebilirler.
Kurulda raportörün açıklamaları dinlendikten sonra konunun görüşülmesine geçilir ve görüşmelerin yeterliği sonucuna varılırsa, oylama yapılır ve karar Başkan tarafından açıklanır.
Kararlar oy çokluğu ile açık oyla alınır. Başkan, oyunu en son kullanır. Oylarda eşitlik halinde Başkanın katıldığı taraf çoğunluk kabul edilir.
Kararlar özet halinde toplantı esnasında bir tutanakla tespit edilir. Yüksek Disiplin Kurulunun gerekçeli kararları toplantıdan itibaren en geç 1 hafta içinde Personel ve İdari İşler Dairesi Başkanlığınca, diğer Disiplin Kurulu Kararları Bölge Müdürlüğü, Fabrika ve Liman İşletme Müdürlüklerinin Personel ve İdari İşler birimlerince hazırlanarak Başkan ve üyeler tarafından imzalanır.
Çekimser ve karşı görüşte olanlar, nedenlerini yazarlar ve imzalarlar. Onaylanan Yüksek Disiplin Kurulu Kararlarının tebliği Personel ve İdari işler Dairesi Başkanlığınca, diğer Disiplin Kurulu Kararlarının tebliği Bölge Müdürlüğü, Fabrika ve Liman İşletme Müdürlüklerinin Personel ve İdari işler birimlerince yapılır.
Cezaların onaylanması
Genel Müdür; onayına sunulan, personel hakkındaki tüm ceza kararlarını aynen onaylayabilir veya 105 inci maddeye göre bir derece hafifletebilir. Ayrıca gerek gördüğü takdirde, Yüksek Disiplin Kurulunun memuriyetten çıkarma kararlarıyla ilgili olarak, olayın yeniden tetkikini, bu tetkikatın dosya üzerinden veya yeni deliller toplanmak suretiyle yapılmasını da isteyebilir.
Yönetim Kurulu; onayına sunulan, ataması Yönetim Kurulunca yapılan personel hakkındaki tüm ceza kararları ile Yüksek Disiplin Kurulunun Genel Müdürün onayını taşıyan memuriyetten çıkarma kararlarını aynen onaylayabilir veya 105 inci maddeye göre bir derece aşağı indirilebilir. Ayrıca gerek gördüğü takdirde, memuriyetten çıkarma kararlarıyla ilgili olarak, olayın yeniden tetkikini, bu tetkikatın dosya üzerinden veya yeni deliller toplanmak suretiyle yapılmasını da isteyebilir.
Savuma hakkı
Savunması alınmadan, personel hakkında disiplin cezası verilmez.
Hakkında Disiplin kovuşturması yapılan personel, soruşturmayı yapanın, disiplin cezası vermeye yetkili amirin ve disiplin kurulunca tanınan 7 günlük süre içinde yazılı olarak savunmasını yapar. Bu süre tebliğ tarihinden itibaren işlemeye başlar.
Belirtilen süre içinde savunmasını yapmayan personel, savunma hakkından vazgeçmiş sayılır.
Hakkında memuriyetten çıkarılma cezası istenen personel, istediği takdirde kendisi veya avukatı vasıtasıyla soruşturma evrakını inceleme, disiplin kurullarında sözlü veya yazılı olarak savunma hakkına sahiptir.
Disiplin cezalarına İtiraz
Disiplin cezalarından, disiplin amirleri tarafından verilen uyarma ve kınama cezalarına karşı itiraz, varsa bir üst disiplin amirine yoksa disiplin kurullarına yapılabilir. Aylıkten kesme, kademe ilerlemesinin durdurulması ve memuriyetten çıkarma cezalarına karşı idari yargı yoluna başvurulabilir.
İtiraz süresi ve cezaların kesinleşmesi
Disiplin cezalarına karşı yapılacak itirazlarda süre kararın ilgiliye tebliği tarihinden itibaren 7 gündür. Bu süre içinde itiraz edilmeyen disiplin cezaları kesinleşir. İtiraz halinde, itiraz mercileri kararı gözden geçirerek verilen cezayı aynen kabul edebilecekleri gibi cezayı hafifletebilirler veya tamamen kaldırabilirler.
İtiraz edilmeyen kararlar ile itiraz üzerine verilen kararlar kesin olup, bu kararlar aleyhine idari yargı yoluna başvurulmaz.
İtiraz mercileri, itiraz dilekçesi ile karar ve eklerinin, kendilerine intikalinden itibaren 30 gün içinde kararlarını vermek zorundadır.
Uygulama
Disiplin cezaları verildiği tarihten itibaren hüküm ifade eder ve derhal uygulanır.
Aylıktan kesme cezası, veriliş tarihini takip eden ay başında uygulanır.
Cezaları bildirme şekli
Doğrudan doğruya veya Disiplin Kurulu kararına dayanılarak verilen cezalar, basılı model ve kapalı zarfla ilgililere duyurulur. Basılı modellere, varsa Disiplin Kurulu kararı ile verilen cezalara ait kararlar eklenir.
İlgili personel bildirme modelini imzadan çekinirse, durum tutanakla tespit edilir. tutanak, bildirme modeli yerine geçer.
Görevinden ayrılmış olanlar hakkındaki disiplin cezaları kararları posta kanalıyla iadeli taahhütlü olarak adreslerine bildirilmek suretiyle olur ve posta makbuzu dosyasına konur.
Ceza kovuşturması ile disiplin kovuşturmasının bir arada yürütülmesi
Bir personel hakkında aynı olaydan dolayı mahkemede kovuşturma başlamış olması, disiplin kovuşturmasını önlemez ve geciktirmez.
Personelin mahkum olması veya hakkındaki beraat, men’i muhakeme yahut takipsizlik kararı verilmesi disiplin cezasının uygulanmasına engel olmaz.
Ancak, beraat, men’i muhakeme yahut takipsizlik kararı suçun o şahıs tarafından değil de başkası tarafından işlendiği sonucunu ortaya çıkarıyorsa bu takdirde ilgili hakkında disiplin kovuşturması yapılamaz ve disiplin cezası verilemez.
Disiplin cezalarının sicile geçmesi
Kesinleşen disiplin cezaları, personelin siciline işlenir.
Zararın tazmini
Disiplin cezasını gerektiren kusurlu hareketiyle bir zarara yol açar personele, disiplin cezası verilmekle birlikte gerektiğinde zarar tazmin ettirilir, gerektiğinde genel hükümlere göre dava açılabilir.
Disiplin cezalarının silinmesi
Memuriyetten çıkarma cezasından başka bir disiplin cezası almış olan personel, uyarma ve kınama cezalarının kesinleşmesinden 5 yıl, diğer cezaların kesinleştiği tarihten 10 yıl sonra ceza vermeye yetkili amire bir dilekçe ile başvurarak hakkında verilmiş olan disiplin cezasının sicilinden silinmesini isteyebilir.
Personelin yukarıda yazılı süreler içindeki davranışları, isteğini haklı kılacak nitelikte görülürse ve bu süreler içinde başka ceza almamışsa, yazılı bir onayla cezanın sicilinden silinmesine karar verilir.
Buna göre sicil fişi ile sicil dosyasındaki disiplin bölümü yeniden düzenlenir.
Fakat, kusurlu hareketi ile bir zarara yol açan personel tarafından bir tazminat ödenmiş ise bunun iadesi söz konusu olmadığı gibi silinen cezalar için herhangi bir hak istenemez.
Aylıktan kesme ve kademe ilerlemesinin durdurulması cezası verilen personelin durumu
Kendilerine disiplin cezası olarak aylıktan kesme ve kademe ilerlemesinin durdurulması cezası verilen ilgililer Daire Başkanlığı görevlerine atanamazlar.
ONALTINCI KISIM
Görevden Uzaklaştırma
Görevden uzaklaştırma
Görevden uzaklaştırma, Kuruluş hizmetlerinin gerektirdiği hallerde, görevi başında kalmasında sakınca görülecek personel hakkında alınan ihtiyati bir tedbirdir.
Görevden uzaklaştırma tedbiri, soruşturmanın herhangi bir safhasında da alınabilir.
Görevden uzaklaştırmayı gerektiren haller
Görevden uzaklaştırmayı;
a) Teftiş ve soruşturma sırasında suç delilleri henüz elde edilmemiş olmakla beraber, işbaşında kalmasının soruşturmayı güçleştireceği kanaatine varılan,
b) Teftiş neticesinde gizli veya açık zimmet ve ihtilası veya işlemlerinde önemli yolsuzluğu görülen veyahut para ve para hükmündeki kağıtlar ile ayniyat, defter ve belgeleri göstermeyen ve bunlarla ilgili soruları cevaplamaktan kaçınan,
c) İşyerlerinde kişilere ve mallara karşı ağır zararda bulunacağına karşı hakkında kuvvetli kanıya varılan,
d) Haklı bir özürü olmadığı halde verilen herhangi bir görevi kabul ve yerine getirmeyerek, işi durduran veya görevlerine devamlarında sakınca görülen,
personele uygulanır.
Görevden uzaklaştırmaya yetkili olanlar
Kuruluşta
a) Yönetim Kurulu, Genel Müdür, Genel Müdür Yardımcısı ve TCDD Teftiş Kurulu Yönetmeliği hükümlerine göre Müfettişler, bütün personeli,
b) Bölge Müdürü, Fabrika ve Liman İşletme Müdürü, Genel Müdürlüğe derhal haber vermek şartıyla 5 ve aşağı kadro derecesindeki personelini,
Görevden uzaklaştırmaya yetkilidir.
Görevden uzaklaştıran yetkilinin sorumluluğu
Görevden uzaklaştırılan personel hakkında derhal soruşturmaya başlanması şarttır.
Personel görevden uzaklaştırdaktan sonra derhal soruşturmaya başlamayan, gerektiğinde uzaklaştırma tedbirini kaldırmayan veya kini dolayısıyle bu tasarrufu yaptığı, görevden uzaklaştırılan personel hakkında yaptırılan soruşturma sonunda anlaşılan yetkililer hukuki, mali ve cezai sorumluluğa tabidirler.
Görevden uzaklaştırmada usul ve süre
Görevden uzaklaştırma kararı gerekçesiyle birlikte, yazılı olarak ilgiliye bildirilir.
Görevden uzaklaştırılan personelin bu süre içinde aylıklarının 2/3’ü ödenir. Hak ve yükümlülükleri devam eder. Ancak, yapılan kovuşturma sonunda bu fiilinden dolayı hiçbir ceza almayanlar ile memuriyetten çıkarılma cezasından başka ceza alanlara aylıklarının 1/3’ü de ödenir.
Görevden uzaklaştırma en çok 3 ay devam edebilir. Bu süre sonunda hakkında bir karar verilmediği takdirde personel görevine başlatılır. Bu gibi soruşturma ve işlemler, öncelikle ve süratle sonuçlandırılarak haklarında alınmış bulunan tedbir kaldırılır.
Görevden uzaklaştırılan personelin, soruşturması aralıksız sürdürüleceğinden, soruşturma sırasında hak ve yükümlülükleri devam ettiğinden bu gibi personelin mesai saatleri dahilinde işyeri amirinin veya tahkikatı yürüten müfettişlerin belirteceği mahalde hazır bulunması gerekmektedir.
Geçici olarak işten alıkoymak
Görev sırasında meydana gelen fazla asabiyet ve heyecan sebebiyle çalışmaya devamı tehlikeli ve ağır sonuçlar doğuracağı muhakkak olan personel, hakkında ihtiyati tedbir olarak ilk amirlerince görevden alınır. Görevden uzaklaştırmaya yetkili olanlara derhal haber verilerek gerekli görevlerin, vekil personel ile devamı sağlanır.
Sakıncalı hali ortadan kalkan personel, göreve başlatılır ve durum ilgili yerlere bildirilir.
ONYEDİNCİ KISIM
Sosyal Yardım
Parasız seyahat ve taşımalar
Personel ile aile fertlerine, hangi durum ve şartlarda ne şekilde parasız seyahat ve taşıma imkanı sağlanacağı “TCDD Ücretsiz ve Tarife Altı Taşıma Yönetmeliği” ile düzenlenir.
Dinlenme imkanı
Personel ile aile fertlerine, hangi durum ve şartlarda ne şekilde eğitim ve dinlenme tesislerinden faydalanma imkanı sağlanacağı “TCDD Personeli Eğitim ve Dinlenme Tesisleri Yönetmeliği” ile düzenlenir.
Sağlık yardımı
Personel ile aile fertlerine, hangi durum ve şartlarda, ne şekilde sağlık yardımı yapılacağı “TCDD Memurlarının Tedavi Yardımı ve Cenaze Giderleri Yönetmeliği” ile düzenlenir.
ONSEKİZİNCİ KISIM
Personelin Kuruluşla İlişiğinin Sona Ermesi
İlişiğin Sona ermesine yol açan haller
Personelin;
a) Çekilme,
b) Olumsuz sicil alma,
c) Adaylık devresi sonunda başarısızlık,
d) Sağlık yetersizliği,
e) Disiplin cezası alarak memuriyetten çıkarılma,
f) Başka bir kuruluşa nakil,
g) Emeklilik,
h) Ölüm,
ı) İşe alınma şartlarından birini taşımadığının sonradan anlaşılması veya görev sırasında bu şartlardan birinin kaybedilmesi,
hallerinde TCDD ile ilişiği sona erer.
Çekilme
Kuruluş personeli, yetkili makamlara yazılı olarak başvurmak suretiyle çekilme isteğinde bulunabilir. İzinsiz, mazeretsiz ve kesintisiz olarak 10 gün göreve devam etmemesi halinde çekilme isteğinde bulunmuş sayılır. Ancak, mecburi hizmetlilerin çekilme isteği kabul edilemez. Bu gibilerden görevini terk edenler hakkında Kuruluş alacağı için gerekli işlem yapılır.
Çekilme isteğinde, bulunan personel, yerine atanan kimsenin gelmesine veya isteğinin kabulüne kadar görevine devam eder.
Ancak, bekleme süresi, başvurma tarihinden itibaren 1 ayı geçemez. Çekilmeleri olağanüstü sebeplere dayananlar, yakın amirlerine haber vermek şartıyla 1 ay kaydına uymayabilirler.
Devir ve teslim ile yükümlü olan, personel, bu işlerin sonuna kadar görevlerini bırakamazlar. Bu gibiler, yukarıdaki 1 aylık süreye ilave olarak devir ve teslim için tespit edilmiş sürede bu işleri sonuçlandıramazsa yakın amirlerine haber vererek, görevlerini bırakabilirler.
İşletme hizmetlerini aksatacak şekilde birlikte çekilme yasak olduğu gibi, olağanastü hal, sıkıyönetim, seferberlik ve savaş hallerinde veya genel hayata tesir edecek afetlere uğrayan yerlerdeki personel, çekilmeleri kabul edilerek yerlerine atanacaklar gelip işe başlamadıkça görevlerinden ayrılamazlar. Aksi halde, bu hareketlerinden dolayı haklarında kanuni kovuşturma yapılır.
Olumsuz sicil alma
İki defa üstüste olumsuz sicil alan personel, başka bir sicil amiri emrine atanır. Burada da olumsuz sicil almaları halinde memuriyetle ilişkileri kesilerek haklarında T.C. Emekli Sandığı Kanununun emeklilikle ilgili hükümleri uygulanır.
Adaylık devresi sonunda başarısızlık
Adaylık devresi sonunda başarısız görülenlerin atamaya yetkili amirin onayı ile Kuruluşla ilişiği kesilir.
Sağlık yetersizliği
Sağlık yetersizliğinden dolayı,
a) Adaylık süresi sonunda yapılacak sağlık muayenesinde, hizmete elverişli olmadıkları anlaşılanlardan, başka görev verilmesi de mümkün olmayanların,
b) Bu yönetmeliğe göre verilecek ücretli ve ücretsiz hastalık izin süresi sonuna kadar iyileşemediklerinden işbaşı yapamayanların,
atamaya yetkili amirin onayı ile Kuruluşla ilişiği kesilir.
Disiplin cezası alarak memuriyetten çıkarılma
Bu yönetmeliğin 102’nci maddesinde sayılan eylem ve davranışlarda bulunanlar, atamaya yetkili amirin onayı ile disiplin bölümündeki hükümlere göre memuriyetten çıkarılırlar.
Başka bir kuruluşa nakil
Atamaya yetkili amir tarafından muvafakat edilmek şartıyla başka bir Kuruluşa naklen atanan personelin, Kuruluşla ilişiği kesilir.
Emeklilik
Çeşitli sebeplerle emekliye ayrılan personel hakkında emeklilik kanunları hükümleri uygulanır.
Emeklilik hakkını kazanmış olup da bu hakkı düşüren haller dışında herhangi bir eylemden dolayı memuriyetten çıkarılması gereken personel hakkında bir daha Kuruluş hizmetine alınmamak şartıyla emeklilik işlemi uygulanır.
Ölüm
Ölen personelin Kuruluş ile ilişiği kesilerek, emeklilik bakımından özel kanundaki hükümler uygulanır.
Personelin kuruluşla ilişiğinin kesilmesine yetkili olanlar
Atamaya yetkili olanlar, Kuruluşla ilişiğin sona erdirilmesine ve bu hal için muvafakat vermeye de yetkilidirler.
ONDOKUZUNCU KISIM
Siciller
Sicil dosyası
Kuruluş hizmetine alınan her personel için tespit edilen esaslara göre sicil dosyası tutulur.
Sicil dosyasında;
a) İş dilekçesi,
b) Nüfus hüviyet cüzdanının onaylı örneği,
c) Öğrenim belgeleri ile ihtisas belgelerinin noterden onaylı örneği,
d) Askerlik durumunu bildirir belge,
e) Cumhuriyet Savcılığından alınacak işe alınmasına engel hali olmadığını gösterir belge,
f) TCDD Sağlık Kurullarınca verilen sağlık raporu,
g) 4,5x6 cm. boyutunda 6 adet fotoğraf,
h) Varsa bonservisler
ı) Varsa Devlet Yabancı Dil Sınavı başarı belgesinin aslı veya noterden onaylı örneği,
i) Psikoteknik testlerine tabi tutulanlar için psikoteknik laboratuvar raporu,
j) Aile beyannamesi,
k) Mal beyannamesi,
l) Kuruluşa karşı taahhüt ettiği konulara ait taahhütnameler,
m) Önceden çalıştığı yerlerden getirilen sicil özetleri ve bunların dayandığı sicil dosyaları,
n) Kazandığı takdirname, taltif ve uğradığı cezaları gösterir belgeler,
o) Sicil fişine işlenecek diğer hususların dayandığı belgeler,
ö) Yemin belgesi,
belgeleri bulunur.
Sicil dosyalarına konulacak evrak ve belgelerin örneklerinin asılları ile karşılaştırılmak suretiyle kontrol edildikten sonra imza yetkisi olanlarca onaylanması şarttır. Sicil dosyaları bunları saklamakla yükümlü bulunan Personel ve İdari İşler Dairesi ve Sicil Servislerince gizlilik ve sorumlulukları bu servislere ait olmak üzere kilit altında ve tercihan çelik dolaplarda saklanır.
Sicil dosyalarının gizliliği
Sicil dosyalarının gizliliği esastır. Atamaya yetkili merciler ve amirler ile disiplin kurulları, müfettiş ve tahkikle görevli olanların dışında kimseye verilemez ve gösterilemez.
Sicil fişi
Personelin Kuruluştaki ücret ve hizmet safhaları ile çalışma durumunu gösterir açık sicil fişi tutulur. Fotoğraflı sicil fişinde aşağıdaki hususlar bulunur.
a) Kimlikle ilgili hususlar,
1) Sicil numarası,
2) Adı ve soyadı,
3) Baba adı,
4) Doğum tarihi ve yeri,
5) Öğrenim derecesi,
6) Bitirdiği okul ve süresi,
7) Bildiği yabancı dil,
8) Askerlik durumu,
b) Medeni hali,
1) Bekar, evli veya dul,
2) Eş ve çocuklarının ad ve soyadlarıyla doğum tarihleri,
c) Varsa Kuruluşa girmeden önceki hizmet durumu,
1) Son görev ünvanı ve ücreti,
2) Emeklilik süresine eklenen hizmet süresi,
d) Görev safahatı ile ilgili hususlar,
1) Göreve başlama tarihi,
2) Görevden ayrılma tarihi,
3) Hizmet sınıfı,
4) Görev ünvanı,
5) Kadro ve ücrete esas derece ve kademesi,
6) Ücrete esas göstergesi,
7) Emekliliğe esas derece ve kademesi,
8) Emekliliğe esas göstergesi,
9) Servisi ve görev yeri,
10) Değişiklik sebebi,
e) Sağlık durumu ile ilgili hususlar
Sağlık Kurulları tarafından verilen raporlara dayanan ücretli hastalık izin süreleri,
f) Ücretsiz izinle ilgili hususlar,
1) Ücretsiz izin süreleri,
2) Ücretsiz hastalık izin süreleri
3) Bu izinlerin başlama ve bitiş tarihleri,
g) Taltif ile ilgili hususlar,
1) Takdirnamenin veriliş tarih ve numarası,
2) Takdirnameye sebep olan olay,
3) Olağanüstü ikramiyenin veriliş tarihi ve numarası,
4) Olağanüstü ikramiyenin miktarı,
5) Olağanüstü ikramiye verilmesine sebep olan olay,
h) Disiplin ile ilgili hususlar,
1) Cezanın nev’i,
2) Cezanın veriliş tarihi ve numarası,
3) Cezaya sebep olan olay,
ı) Hizmetiçi eğitim ile ilgili durumu,
Kıdeme tesir eden kademe ilerlemesinin durdurulması cezası aynı zamanda sicil fişinin görev safahatı ile ilgili bölümüne de işlenir.
Dosyaların nerede tutulacağı
Atama yetkisi Bölge Müdürlükleri, Müessese, Liman İşletme ve Müstakil Fabrika Müdürlüklerinde olan personelin sicil dosyaları, ilgili Bölge Müdürlüğü, Müessese, Liman işletme ve Müstakil Fabrikalar Sicil Servislerince, diğer personelin sicil dosyaları Personel ve İdari İşler Dairesince tutulur. Ancak, merkezde tutulacak sicil fişine esas olan evrak saklanmak üzere ikinci derecede bir dosyası Personel ve İdari İşler Dairesinde bulundurulur.
Ayrılanların sicil dosyaları
Herhangi bir sebeple Kuruluştan ayrılanların, sicil dosyaları arşive kaldırılır ve bu işe ayrılan bölümde saklanır.
Başka Kuruluşa naklen gidenlerin sicil dosyaları dizi pusulası yapılarak oralara devredilir.
Sicil fişlerinin nerede tutulacağı
Personelin sicil fişleri çalıştığı işyerince ve Personel ve İdari İşler Dairesi Başkanlığınca tutulur.
Fotoğrafların yenilenmesi
Sicil dosyası ve fişlerine 4,5x6 cm. boyutunda fotoğraf eklenir.
Personel ve İdari İşler Dairesi ile Sicil Servisleri bu fotoğrafları her 5 senede bir yenilemekle, kendisinden fotoğraf istenen personel de geciktirmeden vermekle yükümlüdür.
Fotoğrafların personelin son durumunu gösterir halde bulunması gerekir.
Personel kütüğü
İlk defa atanan her personel, Personel ve İdari İşler Dairesince personel kütüğüne kayıt olunur ve kendilerine bir numara, tekrar atananlara ise eski numaraları verilir.
Personel görevinin devamı süresince bu numarayı taşır, yazışmalarda bu numara belirtilir ve sicil fişi ve dosyaları bu numaraya göre sıraya konur.
Kimlik belgesi
Personelin isteği üzerine sicil fişindeki kayıtlara uygun olarak fotoğraflı bir kimlik belgesi verilir. Görev yeri ve görevde değişiklik meydana geldikçe kimlik belgeleri değiştirilir.
Herhangi bir sebeple Kuruluştan ayrılanlar kimlik belgesini iade ederler.
Devam kontrol cetvelleri
Devam kontrol cetvelleri kişisel ve aylıktır. Her işyeri, emrindeki büro personeli için her ay bu cetvelleri hazırlamakla yükümlüdür.
Her gün sabah, öğle, öğleden sonra ve akşam olmak üzere günde 4 defa imzalanır ve çalışmanın başlangıç saatinden 10 dakika sonra toplanır. Cetveller her toplanışta, idari izin vermeye yetkili veya bunların yetki vereceği amirler tarafından kontrol ve imza edilir.
Devam kontrol cetvelleri servislerince 5 yıl müddetle saklanır.
Hizmet özelliği olan personelin, göreve devam şekli ve kayıtların ne şekilde tutulacağı ayrıca tespit edilir.
Gaybubet fişleri
Devam kontrol cetvellerine işlenen gaybubetler ay sonlarında toplanarak modeldeki toplam sütuna yazılır ve ayrıca bu cetvellere veya hizmet özelliği olan personel için diğer kayıtlara dayanılarak aylık gaybubet fişine işlenir. Atama yetkisi Bölge Müdürlerine, Müessese, Liman İşletme ve Müstekil Fabrika Müdürlüklerine ait olan personelin fişleri kendi bünyesindeki Personel Birimlerindeki dosyalarına, diğerleri ise Personel ve İdari İşler Dairesindeki sicil dosyasına konur.
Yönetmelikte hüküm bulunmayan haller
Bu Yönetmelikte hüküm bulunmayan konularda Kuruluş personeli hakkında genel hükümler uygulanır.
Yürürlükten kaldırılan hükümler
21.6.1972 tarih ve 14222 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan “TCDD Personel Yönetmeliği” ve değişiklikleri yürürlükten kaldırılmıştır.
Yürürlük
Bu Yönetmelik Resmi Gazetede yayımı tarihinden itibaren yürürlüğe girer.
Yürütme
Bu Yönetmelik hükümlerini TCDD Genel Müdürü yürütür.