BİRİNCİ BÖLÜM
Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar
Amaç
Bu Yönetmeliğin amacı, Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezi tarafından, 18/3/2002 tarihli ve 2002/3975 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile yürürlüğe konulan ve 3/5/2002 tarihli ve 24744 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan Kamu Görevlerine İlk Defa Atanacaklar İçin Yapılacak Sınavlar Hakkında Genel Yönetmelik hükümleri doğrultusunda yapılacak sınavda başarılı görülen adayların Toprak Mahsulleri Ofisi Genel Müdürlüğü tarafından yapılacak olan Müfettiş Yardımcılığı Giriş Sınavına katılabilme usul ve esaslarını düzenlemektir.
Kapsam
Bu Yönetmelik, Kamu Görevlerine İlk Defa Atanacaklar İçin Yapılacak Sınavlar Hakkında Genel Yönetmelik hükümleri doğrultusunda Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezi tarafından yapılan sınavı kazanan adayların, Toprak Mahsulleri Ofisi Genel Müdürlüğü tarafından yapılacak Müfettiş Yardımcılığı Giriş Sınavına kabul edilmelerine ilişkin hükümleri kapsar.
Dayanak
Bu Yönetmelik, 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu ve 18/3/2002 tarihli ve 2002/3975 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile yürürlüğe konulan ve 3/5/2002 tarihli ve 24744 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan Kamu Görevlerine İlk Defa Atanacaklar İçin Yapılacak Sınavlar Hakkında Genel Yönetmelik hükümlerine dayanılarak hazırlanmıştır.
Tanımlar
Bu Yönetmelikte geçen;
a) TMO : Toprak Mahsulleri Ofisi Genel Müdürlüğünü,
b) Genel Müdür : Toprak Mahsulleri Ofisi Genel Müdürünü,
c) Teftiş Kurulu Başkanlığı : Toprak Mahsulleri Ofisi Teftiş Kurulu Başkanlığını,
d) ÖSYM : Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezini,
e) KPSS : (Kamu Personel Seçme Sınavı) : 3/5/2002 tarihli ve 24744 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Kamu Görevlerine İlk Defa Atanacaklar İçin Yapılacak Sınavlar Hakkında Genel Yönetmelik çerçevesinde Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezi tarafından yapılan merkezi sınavı,
f) Giriş Sınavı : TMO tarafından yapılacak Müfettiş Yardımcılığı Giriş Sınavını,
g) DPB : Başbakanlık Devlet Personel Başkanlığını,
ifade eder.
İKİNCİ BÖLÜM
Kamu Personel Seçme Sınavına İlişkin Esaslar
Kamu Personel Seçme Sınavı Usul ve Esasları
KPSS usul ve esasları, yer ve zamanı Kamu Görevlerine İlk Defa Atanacaklar İçin Yapılacak Sınavlar Hakkında Genel Yönetmeliğin 6 ncı maddesinde belirtilen hususlar doğrultusunda DPB ve ÖSYM tarafından ortaklaşa belirlenerek ÖSYM tarafından uygulanır.
Kamu Personel Seçme Sınavı Sonuçlarına Göre Kurumca Yapılacak Sınava Çağrılacak Adaylarda Aranan Şartlar
MO Müfettiş Yardımcılığı Giriş Sınavına, ÖSYM tarafından yapılan KPSS’ye katılan ve 100 tam puan üzerinden Teftiş Kurulu Başkanlığınca tespit edilecek puan türünde 70 ve daha yukarı ağırlıklı puan alan adaylardan, Türkiye’deki Hukuk, Siyasal Bilgiler, İktisat, İşletme, İktisadi ve İdari Bilimler, Ziraat Fakülteleri ile en az 4 akademik yıl eğitimle lisans diploması veren ve yukarıda belirtilen Fakültelere eşitliği yetkili makamlarca kabul edilen yurt dışındaki benzeri eğitim kurumlarından birisini bitirmiş olanlar katılabilirler.
Adayların; 657 sayılı Devlet Memurları Kanununun 48 inci maddesinde yazılı şartları taşımaları ve Müfettiş Yardımcılığı Giriş Sınavının yapıldığı tarihte 30 yaşını doldurmamış olmaları (askerliğini yapmış olanlar için bu sınıra iki yıl eklenir), sağlık durumlarının yurdun her yerinde görev ve yolculuk yapmalarına elverişli olması ve denetim elemanlığının gerektirdiği yapı ve niteliklere sahip olmaları, erkek adaylar için askerlik hizmetlerini yapmış olmaları veya tecilli olmaları, herhangi bir daire ve kuruma karşı mecburi hizmet yükümlülüklerinin veya iş sözleşmelerinin bulunmaması, 5/12/1993 tarihli ve 21779 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan TMO Teftiş Kurulu Yönetmeliğinde özel şartları belirlenmiş olan Müfettiş Yardımcılığı Giriş Sınavına daha önce 2 defadan fazla girmiş olmamaları koşullarını taşımaları zorunludur.
Duyurma
KPSS’ye girmiş olan adaylardan, TMO tarafından yapılacak Müfettiş Yardımcılığı Giriş Sınavına katılacaklarda aranacak genel ve özel şartlar, başvuruların tarihi, yeri ve şekli ile istenecek belgeler, sınavın yeri, zamanı ve sınav konuları, içeriği ve değerlendirme yöntemi, sınav gününden en az iki ay önce başlamak üzere Türkiye genelinde yayın yapan en az iki günlük gazetede ve Resmi Gazete’de ilan olunur.
Başvurular
KPSS'ye girmiş olan adayların TMO tarafından yapılacak Müfettiş Yardımcılığı Giriş Sınavına başvuruları, sınav ilanlarında açıklanan tarihler arasında Teftiş Kurulu Başkanlığına yapılır. KPSS Sınav Sonuç Belgesi yanında, adayların istenen belgeler ile birlikte dolduracakları Sınava Başvuru/İş İstem Formunu son başvuru günü çalışma saati bitimine kadar Teftiş Kurulu Başkanlığına vermeleri veya göndermeleri gerekir. Postada meydana gelebilecek gecikmeler dikkate alınmaz.
Sınav Başvuru/İş İstem Formları Ankara'da TMO Genel Müdürlüğü Teftiş Kurulu Başkanlığından, diğer yerlerde ise TMO Şube Müdürlüklerinden sağlanabilir.
Başvuruların Değerlendirilmesi ve Adayların Kurumca Yapılacak Müfettiş Yardımcılığı Giriş Sınavına Çağrılması
KPSS Sınav Sonuç Belgesinin doğruluğu kontrol edilir.
6 ncı maddede yer alan şartları taşıyan adaylardan başvurusu kabul edilenler, ÖSYM tarafından yapılan KPSS’de aldıkları puana göre en yüksek puandan başlamak üzere sıralanırlar. Müfettiş Yardımcılığı Giriş Sınavına açıktan atama izni alınmış Müfettiş Yardımcısı kadrosu kontenjanının 20 katından fazla olmamak üzere tespit edilen sayıda aday çağrılır.
ÜÇÜNCÜ BÖLÜM
Son Hükümler
Müfettiş Yardımcılığı Giriş Sınavı
TMO Teftiş Kurulu Başkanlığı tarafından, 9 uncu maddeye göre, Müfettiş Yardımcılığı Giriş Sınavına girmeye hak kazanan adaylara, sınavların yeri, tarihi ve diğer şartlarını gösteren bir Sınav Giriş Belgesi verilir.
Giriş Sınavı Sonuçları adaylara yazılı olarak duyurulur.
Müfettiş Yardımcılığı Giriş Sınavı 5/12/1993 tarihli ve 21779 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan TMO Teftiş Kurulu Yönetmeliği hükümlerine göre yapılır.
Yönetmelikte Hüküm Bulunmayan Haller
Bu Yönetmelikte hüküm bulunmayan hallerde, Kamu Görevlerine İlk Defa Atanacaklar İçin Yapılacak Sınavlar Hakkında Genel Yönetmelik hükümleri uygulanır.
Yürürlükten Kaldırılan Hükümler
4/7/2001 tarihli ve 24452 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan Toprak Mahsulleri Ofisi Genel Müdürlüğü Müfettiş Yardımcılığı Giriş Sınavı Yönetmeliği yürürlükten kaldırılmıştır.
Yürürlük
Bu Yönetmelik yayımı tarihinde yürürlüğe girer.
Yürütme
Bu Yönetmelik hükümlerini Toprak Mahsulleri Ofisi Genel Müdürü yürütür.