Dosya olarak kaydet: PDF - WORD
Görüntüleme Ayarları:
Salt metin olarak göster (Kelime işlemcilere uygun görünüm)

Metnin ilk hali

BİRİNCİ BÖLÜM

Genel Hükümler

Amaç ve Kapsam

MADDE 1

Bu Yönetmeliğin amacı, İçişleri Bakanlığı ve Bağlı Kuruluşları ile mülki ve mahalli idareleri ilgilendiren konularda ülkenin ihtiyaçlarına uygun olarak yapılacak çalışma ve değerlendirmelere yardımcı olmak maksadıyla; istişari kararlar alınmasını sağlamak, Bakanlığın genel hizmet politikasının tespitine ve mevzuatın geliştirilmesine yardımcı olmak, mülki idare amirleri ile diğer Bakanlık, güvenlik ve mahalli idare mensupları arasında mesleki konularda görüş alışverişine imkan vermek üzere teşkil olunacak idareciler Şurasının hazırlanması, toplanması ve çalışma düzenine ilişkin esas ve usullerin belirlenmesidir.

Hukuki Dayanak

MADDE 2

Bu Yönetmelik, 14 Şubat 1985 tarih ve 3152 sayılı İçişleri Bakanlığı Teşkilât ve Görevleri Hakkında Kanunun 2 nci maddesinde belirtilen görevler çerçevesinde 16 ncı maddesinin (a) ve (c) bendleri ile 33 üncü maddesine dayanılarak hazırlanmıştır.

Tanımlar

MADDE 3

Bu Yönetmelikte geçen;

a) Bakanlık: İçişleri Bakanlığını,

b) Bakan: İçişleri Bakanını,

c) Müsteşar: İçişleri Bakanlığı Müsteşarını,

d) Mülki İdare: Yetki genişliği esasına uygun olarak çalışan il, ilçe ve bucak idarelerini,

e) Şura: Türk idareciler Şurasını,

f) Hazırlık Komitesi: Türk İdareciler Şurası Hazırlık Komitesini,

g) Alt Komite: Hazırlık Komitesine bağlı olarak çalışacak komiteleri,

ifade eder.

İKİNCİ BÖLÜM

Şuranın Yapısı ve Çalışma Esasları

Şuranın Görevleri

MADDE 4

Şuranın görevleri şunlardır:

a) Mülki ve mahalli idarelere ilişkin yönetim sorunlarının ve çözüm yollarının belirlenmesine yardımcı olmak,

b) Bakanlık ana hizmet politikasının belirlenmesine yardımcı olmak,

c) İçişleri Bakanlığı ve bağlı kuruluşları ile mülki ve mahalli idarelere ilişkin mevzuatı geliştirmeye yardımcı olmak,

d) İçişleri Bakanlığı ve bağlı kuruluşlarının görevleri ile ilgili olarak beş yıllık kalkınma planlarında yararlanılacak nitelikte istişari kararlar oluşturmak,

e) Mülki ve mahalli idarelerin dünyadaki ve ülkedeki değişen sosyal ve ekonomik şartlara cevap verir hale getirilmesi yönünde yapılmış ve yapılması gereken çalışmaları tartışarak tavsiyelerde bulunmak,

f) Bakanlıkça lüzum görülecek benzeri konular üzerinde görüş bildirmek.

Şura çalışmalarında alınacak kararlar tavsiye niteliğindedir.

Şuranın Teşkili

MADDE 5

Türk İdareciler Şurası, aşağıdaki üyelerden teşekkül eder.

a) Müsteşar, müsteşar yardımcıları, Bakanlık merkez ve bağlı kuruluşlarının en üst amirleri,

b) Eski bakanlar, müsteşarlar, Bakanlıkça belirlenecek eski valilerle müsteşar ve yardımcıları ve birim amirleri,

c) Bakanlıkça belirlenecek valiler,

d) Bakanlık merkez birimleri ile bağlı kuruluşlarınca belirlenecek birer temsilci,

e) İllerden Bakanlıkça belirlenecek 10 Vali Yardımcısı, 20 Kaymakam,

f) Bakanlıkça, siyasi partilerin son yerel seçimlerde belediye başkanlıkları için ülke düzeyinde aldıkları toplam oylarla orantılı olarak belirlenecek 20 Belediye Başkanı,

g) Bakanlıkça belirlenecek 2 Hukuk İşleri Müdürü, 5 Emniyet Müdürü, 5 Jandarma Komutanı, 5 İl Özel İdare Müdürü, 5 Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Müdürü, 5 İl Sivil Savunma Müdürü, 5 Planlama ve Koordinasyon Müdürü veya İl Planlama Uzmanı, 1 Bucak Müdürü, 1 İl Yazı İşleri Müdürü, 1 İl Mahalli İdareler Müdürü, 1 İl Özel Kalem Müdürü, 1 İl Basın ve Halkla İlişkiler Müdürü, 1 İl İdare Kurulu Müdürü,

h) Türk İdareciler Derneğinden 5 temsilci ile mahalli idareleri Türkiye çapında temsil eden derneklerden birer temsilci,

f) Başbakanlık ve Bakanlıklardan birer temsilci,

j) Yargıtay, Danıştay, Sayıştay, Devlet Planlama Teşkilatı Müsteşarlığı, Türkiye ve Ortadoğu Amme İdaresi Enstitüsü Genel Müdürlüğü, İller Bankası Genel Müdürlüğünden birer temsilci,

k) Ankara, İstanbul Siyasal Bilgiler Fakülteleri ile Üniversitelerin Hukuk Fakülteleri ve İktisadi ve İdari Bilimler Fakültelerinden birer temsilci,

l) Mahalli İdareleri Türkiye çapında temsil eden derneklerce seçilecek 5 İl Genel Meclis Üyesi, 5 Belediye Meclis Üyesi, 5 Köy Muhtarı, 5 Mahalle Muhtarı,

m) Bakanlıkça uygun görülecek diğer kurum ve kuruluşlardan birer temsilci,

n) İçişleri Bakanı tarafından bilgi ve tecrübelerinden yararlanılması uygun görülen kimseler.

Üyeler, komisyon çalışmalarına katılmak, Şuraya rapor, bildiri ve önerge sunmak, bilgi ve kanaatlarını açıklamak ve oylamalara katılmak haklarına sahiptir.

Şuranın Toplanma Zamanı ve Karar Nisabı

MADDE 6

Şura, İçişleri Bakanlığı tarafından beş yılda bir ve yürürlükte olan beş yıllık kalkınma planının dördüncü dilimine rastlayan yılın ilk yarısı içinde toplantıya çağrılır.

Bakan tarafından uygun görülen durumlarda Şura olağanüstü olarak da toplanabilir.

Genel Kurul, katılanların salt çoğunluğu ile karar alır.

Karar Nisapları

MADDE 7

Şuraya Başkanlık

İçişleri Bakanı Şuranın Tabii Başkanıdır. Bakanın katılmadığı hallerde toplantı Müsteşarın, onun da katılmadığı hallerde Başkan Vekillerinin Başkanlığında yapılır.

Şuraya Çağırma

MADDE 8

Bakanlıkça, Hazırlık Komitesinin teşkilini ve 5 inci maddede gösterilen üyelerin ismen belirlenmesini müteakip, Şuranın başlama tarihinden en az sekiz ay önce, Şuranın konularını ve teşkil edilmesi düşünülen komisyonları kapsayan bir mektup hazırlanarak üyelere gönderilir. Mektupta, bildiri vermek isteyenlerden bildiri konuları, katılmak istedikleri komisyonlar ve varsa gündeme ilişkin tekliflerini bildirmeleri istenir.

Gündem

MADDE 9

Şuranın gündemi, üyelerin görüşleri de gözönünde bulundurularak Hazırlık Komitesince belirlenir ve Bakanlık Makamının tasvibini müteakip, Şuranın açılışından en az altı ay önce üyelere gönderilir.

Gündeme, Şurada hazır bulunanların üçte iki çoğunluğu ile yeni madde eklenebilir.

Bildiriler.

MADDE 10

Gündemde yer alan konular ile ilgili olarak düzenlenecek bildiriler, Şuranın açılışından en az üç ay önce Hazırlık Komitesine gönderilir.

Gönderilen bildiriler, Hazırlık Komitesince Komisyonlar itibariyle değerlenir, çoğaltılır ve Şuranın açılışından en az 15 gün önce üyelere dağıtılır.

Başkanlık Divanı

MADDE 11

Şuranın ilk oturumunda Başkanlık Divanına iki başkan vekili ve dört kâtip seçilir.

Başkanlık Divanına ait iş ve işlemler, Başkanın talebi halinde Hazırlık Komitesince görevlendirilecek elemanlarla da desteklenebilir.

Komisyonlar

MADDE 12

Şura, genel kurul ve komisyonlar halinde çalışır. Komisyonların isimleri, her komisyonun kaç kişiden oluşacağı ve bu komisyonlarda görev alacak üyeler Hazırlık Komitesince belirlenerek genel kurulun tasvibiyle kesinlik kazanır. Genel Kurul, yeni komisyon ihdasını ve isteyen diğer üyelerin de komisyonlara katılmalarını kararlaştırabilir.

Komisyonlar, ilk toplantılarında kendi üyeleri arasından bir başkan, bir başkan yardımcısı ve bir raportör seçerler ve genel kurulun belirlediği süre içerisinde çalışmalarını tamamlarlar. Çalışma sonunda bir rapor düzenlenir. Raporda, konuya ilişkin olarak geçmişin, günün ve geleceğin incelemelerine ve üzerinde tartışma açılacak tekliflere ayrıntılı ve açık biçimde yer verilir. Rapor, bütün komisyon üyeleri tarafından imzalanır. Muhalefet şerhi vermek isteyen üyeler bunu rapora yazabilir veya ekleyebilirler. Rapor genel kurul başkanlığına tevdi edilir.

Raporların Genel Kurulda Görüşülmesi

MADDE 13

Komisyon raporları, Genel Kurulda komisyon raportörü tarafından okunur. Üyeler, Başkanlık Divanına adlarını yazdırarak söz isterler ve belirlenen sıraya göre konuşurlar. Son söz komisyon raportörüne ve isterse komisyon başkanına verilir.

Raporlar genel kurulun açık oyuna sunulur.

Önergelerin Görüşülmesi

MADDE 14

Önergeler, yazılı olarak Başkanlık Divanına verilir ve Divan tarafından üyelerin bilgilerine sunulur.

Görüşmelerde ilk söz önerge sahibine verilir. Bundan sonra, sırasıyla önergenin ilgili bulunduğu komisyon raportörüne ve isteyen diğer üyelere söz verilir. Son söz hakkı komisyona aittir.

Konuşmalar, Divan Başkanlığı veya herhangibir üyenin teklifi üzerine genel kurulca sınırlandırılabilir.

Görüşmelerin tamamlanmasından sonra önergeler açık oyda sunulur.

Oylama

MADDE 15

Genel Kurulda oylama, genel kural olarak el kaldırmak suretiyle yapılır. Üyelerin beşte birinin yazılı talebi ve Genel Kurula katılanların salt çoğunluğunun kararı ile oylamanın isim tayini suretiyle yapılmasına karar verilebilir.

Tutanaklar

MADDE 16

Genel Kurul ve Komisyon, görüşmeleri tutanakla tespit edilir. Kesinleşen tutanaklar, komisyon raporları ve bildiriler ile katılanlara ait listeler Bakanlık tarafından yayımlanır.

ÜÇÜNCÜ BÖLÜM

Şuranın Hazırlanması

Şura Düzenleme Organları

MADDE 17

Şura hazırlıkları, Bakanlık bünyesinde teşkil edilecek Hazırlık Komitesi ile bunun alt komiteleri tarafından yerine getirilir.

Şura Hazırlık Komitesinin Teşkili

MADDE 18

Hazırlık Komitesi, müsteşar veya görevlendireceği bir müsteşar yardımcısının Başkanlığında Bakanlık Makamınca belirlenecek Birim Başkanları ve diğer görevlilerden meydana gelir.

Hazırlık Komitesinin sekreterya hizmetleri Araştırma, Planlama ve Koordinasyon Kurulu Başkanlığı tarafından yerine getirilir.

Hazırlık Komitesi, Bakanlık Makamının çağrısı üzerine göreve başlar.

Hazırlık Komitesinin Görevleri

MADDE 19

Şura hazırlık Komitesinin Görevleri Şunlardır:

a) Şuranın tarihini, süresini, yerini, görüşülecek konulan ve katılacak üyeleri tesbit ederek Bakanlık Makamının onayına sunmak,

b) Alt komiteleri ve bu komitelerde görev alacakları tesbit ederek Bakanlık Makamının onayına sunmak,

c) Alt Komitelerin görevlerini ayrıntılı olarak düzenlemek, çalışmalarını takip etmek, aralarında koordinasyon ve işbirliğini sağlamak,

d) Uygulama sırasında gerekli gördüğü konularda yeni alt komiteler teşkilini Bakanlık Makamına teklif etmek,

e) Şuranın amacına uygun ve düzenli biçimde hazırlanması ve çalışmalarının aksatılmadan sürdürülmesi için gerekli diğer tedbirleri almak ve uygulanmasını sağlamak.

Hazırlık Komitesi, Şura çalışmaları ile ilgili olarak Bakanlık kanalı ile merkez birimlerinden ve taşra teşkilatından personel ve malzeme talebinde bulunabilir. Birimler, sözkonusu talepleri ivedilikle karşılamakla yükümlüdürler.

Alt Komiteler

MADDE 20

Hazırlık Komitesine bağlı olarak çalışacak alt komiteler ve görevleri şunlardır:

a) Şuraya gönderilen bildirileri, komisyon raporlarını derlemek ve genel kurul görüşmelerini ayrıntılı olarak tutanağa geçirmek üzere Tutanak ve Yayın Alt Komitesi,

b) Şuranın basınla İlişkilerini düzenlemek üzere Basın Alt Komitesi,

c) Şuraya katılacakların karşılanması, yerleştirilmesi ve ağırlanmasını, genel kurul ve komisyon çalışmalarının yürütüleceği yerlerin fiziki düzenlemesini sağlamak üzere Ağırlama Alt Komitesi.

DÖRDÜNCÜ BÖLÜM

Çeşitli Hükümler

Şura Sonuçlarının İzlenmesi

MADDE 21

Şurada alınan kararların uygulanması APK Kurulu Başkanlığınca izlenir. Kurul Başkanlığınca Bakanlık Makamına 6 ayda bir sunulacak raporla izleme ve değerlendirme sonuçları bildirilir.

Yayın Hakkı

MADDE 22

Şuraya sunulan rapor, bildiri ve tutanakların yayın hakkı Bakanlığa aittir.

Yürürlük

MADDE 23

Bu Yönetmelik yayımı tarihinde yürürlüğe girer.

Yürütme

MADDE 24

Bu Yönetmelik hükümlerini İçişleri Bakanı yürütür.