BİRİNCİ BÖLÜM
Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar
Amaç
(1) Bu Yönetmeliğin amacı; ülke ve toplum yararı doğrultusunda, gemi ve su araçlarının inşaat, tadilat, bakım ve onarım işlerinin denetiminde görev alacak, ulusal ve uluslararası bilimsel çalışmaları ve yeni gelişmeleri takip ederek, mesleki etik kurallarına uygun olarak çalışacak Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği Gemi Mühendisleri Odasına üye gemi mühendislerine, Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği Gemi Mühendisleri Odası tarafından gemi kontrolüne yetkili mühendis belgesi verilmesinin esas ve usullerini düzenlemektir.
Kapsam
(1) Bu Yönetmelik, gemi kontrolörlüğü hizmeti yapacak Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği Gemi Mühendisleri Odası üyelerini kapsar.
Dayanak
(1) Bu Yönetmelik, 27/1/1954 tarihli ve 6235 sayılı Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği Kanununun 39 uncu maddesine dayanılarak hazırlanmıştır.
Tanımlar
(1) Bu Yönetmelikte geçen;
a) Birlik (TMMOB): Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliğini,
b) Gemi Kontrolüne Yetkili Mühendis (GKYM): Gemi Mühendisliği hizmeti gerektiren herhangi bir üretimin, tadilat veya onarımın, yürürlükteki mevzuata ve projelerine uygunluğunu denetleme hizmetini, bu Yönetmelik ve ilgili Oda yönetmelikleri hükümlerine uygun olarak üstlenen ve bu Yönetmelik kapsamında Gemi Kontrolüne Yetkili Mühendis Belgesine sahip Oda üyesi gemi mühendisini,
c) Gemi Kontrolüne Yetkili Mühendis Belgesi: Oda tarafından düzenlenerek bu Yönetmelik kapsamında gemi kontrolüne yetkili mühendislere verilecek belgeyi,
ç) Oda (GMO): TMMOB Gemi Mühendisleri Odasını,
d) OYK: Oda Yönetim Kurulunu,
e) Proje Müellifi: 3458 sayılı Mühendislik ve Mimarlık Hakkında Kanun, 6235 sayılı Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği Kanunu ve 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa göre, tasarladığı projenin telif hakkını kazanmış gemi mühendisliği eseri sahibi gemi mühendisi ya da mühendislerini,
f) Serbest Gemi Mühendisi (SGM): 3458 sayılı Mühendislik ve Mimarlık Hakkında Kanunun verdiği yetkiye dayanarak, gemi mühendisliği hizmetlerinden birini ya da birkaçını ücreti karşılığında, kendi adına ya da kamu kurum ve kuruluşu dışında bir kişi ya da kuruluş ile ortaklık kurma yoluyla yapan, TMMOB Gemi Mühendisleri Odası Serbest Mühendislik, Müşavirlik Hizmetleri, Büro Tescil ve Mesleki Denetim Yönetmeliği kapsamında Serbest Gemi Mühendisi Tescil Belgesi sahibi olan gemi mühendisini,
g) GKYM başarı sertifikası: Oda tarafından düzenlenecek eğitim ve sınav sonucunda başarılı olan Oda üyesi gemi mühendisine verilen belgeyi,
ifade eder.
İKİNCİ BÖLÜM
Gemi Kontrolüne Yetkili Mühendis Belgesi Verilmesine İlişkin Hükümler
Gemi kontrolüne yetkili mühendiste aranacak nitelikler
(1) Gemi Kontrolüne yetkili mühendiste aşağıdaki nitelikler aranır:
a) Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmak,
b) Medeni haklarını kullanma ehliyetine sahip olmak,
c) Oda asil üyesi olmak,
ç) En az beş yıl süreyle gemi veya su araçlarının dizayn, inşa, tadilat ya da bakım-onarım işlemlerinde mesleki deneyime sahip olmak,
d) Odadan disiplin cezası almamış olmak,
e) Basit ve nitelikli zimmet, irtikâp, rüşvet, hırsızlık, dolandırıcılık, sahtecilik, güveni kötüye kullanma, hileli iflas gibi yüz kızartıcı, şeref ve haysiyeti kırıcı suçlardan yahut ihale ve alım satımlara fesat karıştırma, suçlarından hüküm giymemiş olmak,
f) Oda tarafından verilmiş SGM Belgesi sahibi olmak.
g) GKYM başarı sertifikasına sahip olmak,
ğ) Odaya ait yükümlülükleri yerine getirmiş olmak.
Gemi kontrolüne yetkili mühendis belgesi başvuruları
(1) Bu Yönetmeliğin 5 inci maddesinde belirtilen nitelikleri taşıyanlar, başvuru halinde aşağıda sayılan belgeleri Oda’ya sunmak zorundadır:
a) Başvuru dilekçesi ve başvuru formu.
b) Başvuruda bulunanın özgeçmişi, çalıştığı ve bitirdiği işlerin listesi, uzmanlık alanları.
c) Çalıştığı işlerdeki referans belgeleri ve/veya bitirdiği işlerin iş bitirme belgeleri.
ç) SGM Belgesi.
d) GKYM başarı sertifikası.
e) Hizmet döküm belgesi.
f) Adli sicil kaydı belgesi.
g) OYK tarafından belirlenen belge ücreti ödenerek ödemeye dair belgenin sunulmuş olması.
Gemi kontrolüne yetkili mühendis belgesi ile başarı sertifikasının geçerliliği ve süresi
(1) GKYM belgelerinin her yılın Ocak ayı içerisinde yenilenmesi esastır. Belge yenileme işlemleri ile şartlarını OYK belirler.
(2) GKYM belgesinin yenilenmesi için OYK tarafından belirlenecek gerekli işlemleri yaptırmayan gemi kontrolüne yetkili mühendisin kaydı, 2 yıl süre için askıya alınır ve korunur. Bu sürenin sonunda kayıt kapatılır. Kaydı kapatılan gemi kontrolüne yetkili mühendisin yeniden başvurması durumunda, yeni belge işlemleri uygulanır, ancak eski belge numarası verilir.
(3) GKYM başarı sertifikaları, Oda tarafından yapılacak eğitim ve sınav sonucunda başarılı olan GMO üyesi mühendislere verilir. Eğitim, sınav, başarı ve sertifika geçerlilik şartları Oda tarafından belirlenir.
Gemi kontrolüne yetkili mühendis belgesinin yenilenmesi
(1) Gemi Kontrolüne Yetkili Mühendis Belgesinin yenilenmesi için gereken belgeler aşağıda sayılmıştır:
a) Başvuru dilekçesi ve başvuru yenileme formu.
b) SGM Belgesi.
c) GKYM başarı sertifikası.
ç) Tescilli gemi kontrolörü olarak bir önceki yıl çalıştığı ve bitirdiği işlerin listesi ve o yıl hazırlanan en az bir gemi kontrol dosyası, devam eden işlerin listesi veya GKYM hizmeti sunmadığına dair beyan.
d) OYK tarafından belirlenen belge ücreti ödenerek ödemeye dair belgenin sunulmuş olması.
(2) Yıllık GKYM belge yenileme işlemi, bu Yönetmeliğin 6 ncı maddesinde sayılan belgelerin sunulması ve bu Yönetmeliğin 5 inci maddesinde sayılan niteliklere uygunluğu halinde gerçekleştirilir.
Gemi kontrolüne yetkili mühendis sicilleri
(1) Gemi Kontrolüne Yetkili Mühendis Değerlendirme Kurulu tarafından yetkilendirilmesi uygun görülen Oda üyesi mühendise, OYK kararı ile gemi kontrolüne yetkili mühendis sicil numarası tahsis edilerek listeye kaydedilir.
(2) Oda, her Gemi Kontrolüne Yetkili Mühendis Belgesine sahip üye için bir dosya açar ve yetki belgelerini, yıllık GKYM belgesini, eğitim belgelerini, iş bitirme belgelerini ve benzeri tüm evrakı bu dosyada muhafaza eder.
(3) Oda Yönetim Kurulu, Gemi Kontrolüne Yetkili Mühendis Belgesi verilmesi hususunda yapılacak başvurular dahil olmak üzere tüm iş ve işlemlerin elektronik ortamda yürütülmesini kararlaştırabilir.
Gemi kontrolüne yetkili mühendis belgesinin iptali
(1) Gemi Kontrolüne Yetkili Mühendis Belgesi, bu Yönetmeliğin 5 inci maddesindeki niteliklerden herhangi birinin kaybedilmesi halinde OYK tarafından iptal edilir.
Gemi kontrolüne yetkili mühendisin çalışma ilkeleri ve sorumlulukları
(1) Gemi Kontrolüne Yetkili Mühendis aşağıda belirtilen ilke ve esaslar doğrultusunda çalışır.
a) Gemi kontrolüne yetkili mühendis bilim ve tekniğin gereklerini yerine getirmek, yürürlükteki mevzuata uymak, mesleki davranış ve mesleki etik ilkelerine uymak zorundadır.
b) Gemi kontrolüne yetkili mühendis, TMMOB Gemi Mühendisleri Odası Serbest Mühendislik, Müşavirlik Hizmetleri, Büro Tescil ve Meslekî Denetim Yönetmeliği hükümlerine uyar.
c) Gemi kontrolüne yetkili mühendis GMO tarafından atanır. Kontrol mühendisliği yapılacak gemi/su aracının proje müellifi ve gemi/su aracının inşa veya tadilat edileceği tesis sahibi/çalışanı olan mühendisler kontrol mühendisliği hizmetini üstlenemezler. Atamaya yönelik şartlar Oda tarafından belirlenir.
ç) Gemi kontrolüne yetkili mühendislerin imzaladıkları sözleşme dahilindeki işi bitirmeleri esastır. Ancak herhangi bir nedenle iş bitmeden kontrol mühendisliği hizmetini devam ettirmeyen gemi kontrolüne yetkili mühendis, işi devam ettirmeme nedenlerini açık ve net olarak yazdığı bir raporla Oda’ya bildirir. Gemi/su aracının GKYM’si değişene kadar projenin kontrolünden ve yapılan işlerin raporlandırılmasından mevcut GKYM sorumludur.
d) Gemi kontrolüne yetkili mühendis üretimin, tadilat veya onarımın yürürlükteki yasa, yönetmelik, plan/proje ve hesapların hazırlanmış olduğu klas kuralları, şartname ve projelerine uygunluğunu denetleme hizmetini işin uygun safhalarında yaptığı denetimlerle yerine getirir. Her denetimde yaptığı işlemleri raporlandırır. Bu raporlar her denetimde doldurulur. Üretimin, tadilat veya onarımın yürürlükteki yasa, yönetmelik, plan/proje ve hesapların hazırlanmış olduğu klas kuralları, şartname ve projelerine uygun devam etmediğini tespit eden gemi kontrolüne yetkili mühendis üretimi yürütmekten sorumlu olan yapımcıya, idareye ve donatana alınması gereken önlem önerisi ile durumu yazılı olarak bildirir ve uygunsuzlukların takibini yapar.
e) Gemi kontrolüne yetkili mühendis, denetimini üstlendiği üretimin, yasa ve yönetmeliklerin zorunlu kıldığı ve işveren tarafından kendilerine sunulan Oda onaylı plan, proje ve hesaplara uygun olarak gerçekleşmesini sağlamakla yükümlüdür. Plan, proje ve hesaplarla, yasa ve yönetmelikler arasında uyumsuzluk bulunması durumunda sorunun çözümü için proje müellifine başvurulmasını sağlar. Sorunun çözümü için kendi önerileri varsa bunlar ancak proje müellifinin yazılı onayı ile uygular. Bu onaylar iş dosyasında muhafaza edilir.
f) Gemi kontrolüne yetkili mühendis, ürünün bütününün plan, proje ve hesaplara uygun olarak tamamlandığını raporlandırır ve ilgili taraflara bildirir.
g) Gemi kontrolüne yetkili mühendis, ürünün üretimi sırasında ve tamamlanmasında yapılması gereken testlerin yapılmasını talep eder, bu testlere katılır ve test sonuçlarının uygunluğunu kontrol eder.
ğ) Gemi kontrolüne yetkili mühendis, ürünün bütününün plan, proje ve hesaplara uygun olarak tamamlanmasını kontrol ederek, gemi mühendisliği hizmetleri tanımı kapsamında yer alan ve kontrol edilen işin niteliğiyle ilgili gerekli gördüğü diğer bütün kontrolleri yapar.
ÜÇÜNCÜ BÖLÜM
Gemi Kontrolüne Yetkili Mühendis Değerlendirme Kurulu
Gemi kontrolüne yetkili mühendis değerlendirme kurulu
(1) GMO Gemi Kontrolüne Yetkili Mühendis Değerlendirme Kurulu; en az 10 yıllık mesleki deneyime sahip üç kişiden oluşur. OYK, Olağan Genel Kurulun ardından üç ay içerisinde GMO Gemi Kontrolüne Yetkili Mühendis Değerlendirme Kurulu üyelerini seçerek atar. Kurul ilk toplantısında kendi içinde bir başkan ve bir raportör seçerek OYK’ya bildirir.
(2) Kurul yıllık belge yenileme döneminde ve yeni bir gemi kontrolüne yetkili mühendis adayının değerlendirilmesi gerektiğinde Oda’nın çağrısı ile toplanır. GMO Kontrol Mühendisi Değerlendirme Kurulu çalışmalarını tamamlayabilmek amacıyla ayrıca kendisi de toplantı düzenleyebilir.
(3) GMO Gemi Kontrolüne Yetkili Mühendis Değerlendirme Kurulunun oturum ücretleri OYK tarafından belirlenir.
Gemi kontrolüne yetkili mühendis değerlendirme kurulunun görevleri
(1) Gemi Kontrolüne Yetkili Mühendis Belgesi için bu Yönetmelikte talep edilen belgeler, Gemi Kontrolüne Yetkili Mühendis Değerlendirme Kuruluna gönderilir. Kurul bu belgeler üzerinden değerlendirmesini yapar. Bu değerlendirmeyi yaparken belgelerde belirtilen bilgilerin doğruluğunu kontrol için araştırma yapabilir. Gerek görürse gemi kontrolüne yetkili mühendis adayı ile görüşme yapabilir. Bütün bu incelemenin sonucunda yazılı rapor yayınlayarak, yetkilendirme konusundaki kararını Oda’ya bildirir.
Mevcut GKYM belgeleri
(1) Bu maddenin yayımı tarihinden önce alınmış GKYM belgeleri yıl sonuna kadar geçerlidir.
(2) Bu maddenin yayımı tarihinde GKYM belgesine sahip olanlar maddenin yayımı tarihinden itibaren ikinci belge yenileme dönemine kadar GKYM başarı sertifikası almak zorundadır.
DÖRDÜNCÜ BÖLÜM
Son Hükümler
Yürürlük
(1) Bu Yönetmelik yayımı tarihinde yürürlüğe girer.
Yürütme
(1) Bu Yönetmelik hükümlerini Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği Gemi Mühendisleri Odası Yönetim Kurulu yürütür.