Dosya olarak kaydet: PDF - WORD
Görüntüleme Ayarları:
Salt metin olarak göster (Kelime işlemcilere uygun görünüm)
Değişikliklere ilişkin notları gizle

Konsolide metin (Sürüm: 5)

BİRİNCİ BÖLÜM

Amaç, Kapsam, Dayanak, Kuruluş

Amaç

MADDE 1

Bu Yönetmeliğin amacı, Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği Mimarlar Odasının amaçları, örgütlenmesi, işlev ve işleyişine ilişkin usul ve esasları düzenlemektir.

Kapsam

MADDE 2

Bu Yönetmelik, Mimarlar Odasının üyeleri, organlarının görev ve yetkileri, şube ve temsilcilikler, mali hükümler ve oda seçimlerine ilişkin düzenlemeleri kapsar.

Dayanak

MADDE 3

Bu Yönetmelik; 6235 sayılı Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği Kanununun 13 üncü ve 39 uncu maddelerine dayanılarak hazırlanmıştır.

Merkez

MADDE 4

Mimarlar Odasının merkezi Ankara' dadır.

Tanımlar

MADDE 5

Bu Yönetmelikte geçen;

Birlik : Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliğini

Oda : Mimarlar Odasını

Şube : Mimarlar Odası şubelerini

Temsilcilik : Mimarlar Odası temsilciliklerini

Büyükkent Şube : Mimarlar Odası büyükkent şubelerini

Büyükkent Bölge Temsilciliği: Mimarlar Odası büyükkent bölge temsilciliklerini

Komite : Mimarlar Odası Yönetim Kurulu kararıyla oluşturulan yardımcı organları

Komisyon : Mimarlar Odası Yönetim Kurulu kararıyla belli konularda inceleme yapmak üzere oluşturulan çalışma gruplarını

Üye : Mimarlar Odası üyelerini

ifade eder.

Odanın amaçları

MADDE 6

Odanın başlıca amaçları;

a) Mesleki alanda ülke ve kamu çıkarları ile uluslararası gelişmeler çerçevesinde çalışmalar yapmak, mesleğin ve üyelerin değişen toplumsal ve ekonomik yapı içindeki değişen konumlarını izlemek, tespit etmek, değerlendirmek, mesleğin ve üyelerin görev, yetki ve sorumluluklarını düzenlemek, ulusal ve uluslararası ölçekte mesleğin gelişmesini izlemek ve sağlamak,

b) Meslek onurunu ve üye haklarını korumak,

c) Ülke içinde ve dışında tüm resmi ve özel kuruluşlarla işbirliği yaparak, mesleğin uygulama ve kuram alanında gelişmesini sağlamak üzere her türlü etkinliklerde bulunmak; bilimsel ve teknik evrakı inceleyerek gereken mesleki denetimleri yapmak,

d) Mimarlık uygulamasıyla ilgili standart ve normları, yönetmelik ve teknik şartnameleri araştırmak ve incelemek, gerekli düzenlemeleri yapmak,

e) Eğitim kurumlarıyla işbirliği yaparak mesleki eğitimin gelişmesine katkıda bulunmak,

f) Üyeler arasındaki dayanışmayı sağlamak ve haksız rekabeti önlemek,

g) Mimarlık kültürünün korunmasını ve geliştirilmesini sağlamak, bu doğrultudaki başarılı çalışmaları özendirmektir.

İKİNCİ BÖLÜM

Üyeler

Asil üyelik

MADDE 7

Odaya asil üyelik için aşağıdaki esasların yerine getirilmesi gerekir:

a) Türkiye Cumhuriyeti uyruğunda olup, yurt içinde mimarlık eğitimi veren eğitim kurumlarından mezun olanlar Odaya üye olmak için diploma, yurt dışındaki mimarlık eğitimi veren kurumlardan mezun olanlar ise Odaya üye olmak için diploma, denklik belgesi ve not dökümü (transcript) ile başvuru yapmak zorundadırlar. Üyelik başvurusu reddedilen ilgiliye Oda Yönetim Kurulu kararı, en geç 60 gün içinde bildirilir. Yasal olarak mimarlık mesleğini uygulamaya hak kazanmış her mimar, mesleki etkinlikte bulunabilmek için üyelik niteliğini korumak zorundadır. Üyelik kaydında lisans diploması esastır.

b) Askerlik yükümlülüğünü yerine getirmekte olan üyelerin üyelikleri, askerlik hizmetleri süresince askıda kalır. Bu hal, kanunlardan doğan diğer mesleki yükümlülüklerini ve haklarını ortadan kaldırmaz. Önceden haber vermek ve dönüşlerinde belgelendirmeleri kaydıyla askerlik süresince üyelik ödentilerinden muaf tutulabilirler.

c) Mesleğin ifası dışındaki nedenlerle bir yıldan uzun süreli yurt dışına çıkan üyelerin, çıkışlarını önceden yazılı olarak bildirmeleri koşuluyla, yurt dışında kaldıkları süre için, isteğe bağlı olarak üyelikleri dondurulur. Bu üyeler, bu süre içinde, üyelik ödentisi ödemezler. Ancak, yurt dışında kaldıkları süreyi belgelemeleri gerekir.

d) (b) ve (c) bentlerine göre üyelikleri askıya alınanlar, Oda organlarında görev ala-mazlar, genel kurullarda delege olamazlar, üyelik haklarından yararlanamazlar.

e) Her üye, sürekli çalıştığı etkinlik bölgesindeki yetkili ve görevli şubede kaydını bulundurmak zorundadır.

Geçici üyelik

MADDE 8

Türkiye’de mesleklerini uygulamalarına yasal olarak izin verilen yabancı uyruklu mimarlar, Mimarlar Odasına geçici üye olarak kaydolur. Geçici üyelik, çalışma izni süresi ile sınırlıdır.

Özel üyelikler

MADDE 9

Mimarlık mesleğine özel katkıda bulunanlarla meslekte belli bir yılı doldurmuş olan mimarlara, statüsü ayrı bir yönetmelikle belirlenmiş olan özel üyelik sıfatı verilir.

Üyelerin görev ve sorumlulukları

MADDE 10

Odaya kayıtlı her üyenin:

a) Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği Kanunu, 3458 sayılı Mühendislik ve Mimarlık Hakkında Kanun ve diğer ilgili kanunlar ile Birlik Ana Yönetmeliği, Oda Ana Yönetmeliği ve Odanın diğer düzenlemelerinin öngördüğü hükümlere uyması,

b) Oda ve Birlik bünyesinde mesleki ahlak, davranış ve ilkelere uyması, haksız rekabet yapmaması,

c) Yasal adresini ve değişiklikleri bir ay içinde Odaya bildirmesi,

d) Oda tarafından hakemliklerine, tanıklıklarına ve bilgilerine başvurulduğunda bu isteği geçerli özürleri olmadıkça kabul etmesi,

e) Oda Genel Kurulunca belirlenen Oda üyelik ödentilerini ödemesi,

gerekir.

Üyelikten ayrılma

MADDE 11

Herhangi bir nedenle mesleki etkinliğini sürdürmek istemeyen, askerlik görevi hariç silahlı kuvvetler mensubu olan ya da kamu kurum ve kuruluşlarında asli ve sürekli görevde çalışırken üyelikten ayrılmak isteyen üyeler; bu durumu Oda Yönetim Kuruluna yazılı olarak bildirmek, gerektiğinde belgelemek, Oda kimlik belgesini geri vermek ve o tarihe kadar olan üyelik ödentilerinin tamamını ödemek koşuluyla Odadan ayrılabilirler.

Yeniden üye olma

MADDE 12

Odadan çıkan üyenin, yeniden başvurması üzerine Odaya alınması işlemleri, bütünüyle yeni bir üye kaydı gibi yapılır.

ÜÇÜNCÜ BÖLÜM

Oda Organları, Görev ve Yetkileri

Oda organları

MADDE 13

Odanın yürütme ve karar organları şunlardır:

a) Oda Genel Kurulu

b) Oda Yönetim Kurulu

c) Oda Onur Kurulu

d) Oda Denetleme Kurulu

Oda Genel Kurulu

MADDE 14

Oda Genel Kurulunun oluşumu ve çalışma şekli aşağıdaki esaslara göredir.

a) Oda Genel Kurulu asil delegeler ve doğal delegelerden oluşur. Toplam delege doğal delegeler hariç 800’dür.

b) Asıl delegelerin belirlenmesinde; toplam delege sayısından her şubeye 5 delege verilir. Kalan delege sayısı Büyükkent Şube ve Şube üye sayısının toplam üye sayısına bölünerek elde edilen orana göre dağıtılır. Artan oranlar büyükten küçüğe sıralanarak dağıtılmayan delegeye paylaştırılır.

c) Oda Yönetim Kurulu, Oda Onur Kurulu ve Oda Denetleme Kurulu asil üyeleri ile Birlik Yönetim, Yüksek Onur ve Denetleme Kurullarına seçilmiş Oda mensubu asil üyeler doğal delegelerdir. Doğal delegeler de asil delegeler gibi oy kullanır.

d) Genel Kurul delegelik hak ve yetkileri bir sonraki olağan Genel Kurula kadar geçerlidir.

e) Oda Genel Kurulu iki yılda bir Şubat veya Mart ayı içinde toplanır. Olağan Genel Kurul Oda merkezinin bulunduğu yerde ve Oda Yönetim Kurulunun belirlediği tarihte yapılır. Toplantı tarihinin, hafta sonuna gelecek şekilde saptanması zorunludur.

f) Oda Genel Kurulu delege sayısının çoğunluğu ile toplanır. Birinci toplantıda çoğunluk sağlanamadığı takdirde ikinci toplantıda çoğunluk aranmaz.

Oda Genel Kuruluna çağrı

MADDE 15

Oda Genel Kurulu aşağıdaki esaslar çerçevesinde toplantıya çağrılır:

a) Oda Yönetim Kurulu, Genel Kurul toplantısından en az onbeş gün önce, Genel Kurula katılacak delegelerin üçer kopya hazırlanmış listelerini, toplantının gündemini, yerini, gününü, saatini ve çoğunluk sağlanamadığı taktirde yapılacak ikinci toplantıya ilişkin hususları belirten yazıyla birlikte görevli seçim kurulu başkanlığına iletir.

b) Genel Kurul toplantısına katılamayacağı belli olan asil ve yedek delegelerin delegelikten istifa yazıları da istenmesi durumunda görevli hakime iletilir.

c) Gerekli incelemeden sonra hakim tarafından onaylanan listeler ile toplantıya ilişkin diğer konular Odanın ve Birliğin ilan yerlerine asılmak suretiyle ve üç gün süre ile ilan edilir.

d) Askı süresince asil ve yedek delegelikten istifa başvuruları, Oda merkezi aracılığı ile ya da doğrudan görevli hakime yapılır. Asil delege listesi hakim tarafından kesinleştirilir.

e) Kanuni sürecin tamamlanması ve delege listelerinin kesinleşip, Genel Kurula ilişkin diğer konuların onaylanmasını izleyen üç gün içinde Oda Yönetim Kurulu tarafından Genel Kurulun toplanacağı delegelere duyurulur ve günlük bir gazetenin Türkiye baskısında ilan edilir.

f) Genel Kurulun düzenli bir şekilde yapılamayacağının anlaşılması durumunda, Oda Yönetim Kurulu, toplantı başlamadan önce Genel Kurulu ancak bir kez olmak ve iki ayı geçmemek üzere erteleyebilir. Bu durumda Oda Yönetim Kurulu, Genel Kurulun yeni tarihini ve yerini, görevli hakimin onayını da alarak belirler, toplantı tarihinden en az on gün önce delegelere duyurur ve günlük bir gazetenin Türkiye baskısında ilan eder.

Seçimsiz Genel Kurul toplantısı en az onbeş gün önce delegelere bildirilir ve günlük bir gazetenin Türkiye baskısında ilan edilir.

Genel Kurulun açılışı ve yönetilmesi

MADDE 16

Genel Kurul toplantı yeter sayısının sağlanmasıyla Oda Yönetim Kurulu Başkanı ya da Yönetim Kurulunun kendi içinden belirleyeceği bir üye tarafından açılır ve gündemin birinci maddesi gereğince Genel Kurulu yönetmek üzere başkanlık divanı seçilir. Başkanlık divanı bir başkan, iki başkan yardımcısı ve dört yazmandan oluşur. Başkanlık divanı açık oyla seçilir.

Oda Genel Kurulu gündemi

MADDE 17

Genel Kurul, Oda Yönetim Kurulu tarafından hazırlanacak ve toplantıdan en az onbeş gün önce duyurulacak gündem maddeleri çerçevesinde çalışır. Oda Yönetim Kurulu değişik bir karar almadıkça Genel Kurul toplantısında duyuracağı gündem için aşağıdaki sıraya uyar:

a) Yönetim Kurulu adına açılış ve başkanlık divanı seçimi,

b) Yönetim Kurulu çalışma raporu, mali rapor ve denetleme kurulu raporunun görüşülmesi ve Yönetim Kurulunun aklanması,

c) Yeni dönem bütçesinin görüşülmesi ve karara bağlanması,

d) Yeni dönem çalışmalarına ilişkin öneriler ve karar taslaklarının görüşülerek karara bağlanması,

e) Oda Yönetim Kurulu, Oda Onur Kurulu, Oda Denetleme Kurulu asil ve yedek üyeleri ve Birlik Yönetim, Denetleme ve Yüksek Onur Kurulu ile Birlik Genel Kuruluna katılacak asil ve yedek adaylarının belirlenmesi ve duyurulması,

f) Seçimler.

Merkez Danışma Kurulunun gerekli gördüğü konular Oda Genel Kurul gündemine alınır.

Toplantıya katılan her delege, gündeme madde eklenmesi ya da sıra değişikliği önerisini yazılı olarak yapabilir. Ancak bu konuda karar verme hakkı Genel Kurulundur.

Oda Genel Kuruluna katılma koşulları

MADDE 18

Oda Genel Kurulunda bulunmak, görüşmelere katılmak ve oy kullanmak için Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği Kanununun Ek 2 nci maddesine göre kesinleşmiş listelere dayanılarak düzenlenen delege kartını göstermek zorunludur.

Oda Genel Kurul karar yeter sayısı

MADDE 19

Genel Kurul, kararlarını oylamaya katılanların çoğunluğu ile alır. Oylarda eşitlik olursa Başkanın tarafı çoğunlukta sayılır. Yalnız Oda yönetmeliklerindeki yapılacak değişiklikler için oylamaya katılanların üçte ikisinin olumlu kararı gerekir. Oylamaya katılanların sayısı hazirun listesinin yüzde 25’inin altına düştüğünde yönetmelik değişikliği yapılamaz.

Oda Genel Kurulu tutanağı

MADDE 20

Genel Kurulun görüşme ve kararları bir tutanağa bağlanarak başkan, başkan yardımcısı ve yazmanlar tarafından imzalanıp saklanmak üzere Oda Yönetim Kuruluna verilir.

Oda Genel Kurulunda uygulanacak kurallar

MADDE 21

Oda ve şubelerinin Genel Kurullarında Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği Genel Kurul Yönetmeliği uygulanır.

Olağanüstü Genel Kurul

MADDE 22

Olağanüstü Genel Kurul;

a) Denetleme Kurulu üyelerinin Oda hesap işleriyle ilgili olarak gerek görmeleri üzerine ve oybirliğiyle alacakları karar ile,

b) Odaya kayıtlı asaleti devam etmekte olan üye sayısının 1/5'inin aynı konu için no-terlik kanalı ile Oda Yönetim Kuruluna başvurusu ile ya da son Genel Kurul delegelerinin yarıdan bir fazlasının aynı şekilde Oda Yönetim Kuruluna başvurusu ile,

c) Oda Yönetim Kurulunun üçte iki çoğunlukla alacağı karar ile,

Oda Yönetim Kurulu tarafından başvuruyu izleyen bir ay içerisinde toplantıya çağrılır.

(a) ve (b) bendinde belirtilen durumlardan herhangi birinin oluşması durumunda, Oda Yönetim Kurulu, başvuru tarihinden itibaren bir hafta içinde Olağanüstü Genel Kurul için karar almak ve Genel Kurulun tarihini saptamak zorundadır. Olağanüstü Genel Kurul, karar tarihinden itibaren bir ay içinde toplanır. Bu durumda, Oda Yönetim Kurulunun herhangi bir nedenle belirtilen sürelerde karar almaması ya da Olağanüstü Genel Kurulu toplamaması durumunda Olağanüstü Genel Kurul, Birlik Yönetim Kurulu tarafından toplanır.

Oda Genel Kurulunun Birlik Yönetim Kurulunca olağanüstü toplanması

MADDE 23

Boşalan Yönetim Kurulu üyeliğine çağrılacak yedek üye kalmadığında Oda Genel Kurulu, başkan, başkan yardımcısı ya da sekreter üye, bunlar yoksa Birlik Yönetim Kurulu tarafından olağanüstü toplantıya çağrılır. Oda Yönetim Kurulunu oluşturan üyelerin hepsinin birden çekilmesi ya da herhangi bir nedenle ayrılan üyelerin yerine geçecek yedek üye kalmaması durumunda, Oda Genel Kurulu, Birlik Yönetim Kurulunca olağanüstü toplantıya çağrılır. Yeniden seçilenler ilk olağan Genel Kurul toplantısına kadar görev yaparlar.

Olağanüstü Genel Kurul gündemi

MADDE 24

Olağanüstü Genel Kurul toplantısı, Olağan Genel Kurul toplantısı gibi yapılır. Fakat sadece toplantıya neden olan konuyla ilgili gündem üzerinde görüşülüp karar alınır. Gündeme madde eklenemez, çıkarılamaz ve bu Yönetmeliğin 17 nci maddesi hükümleri uygulanmaz.

Olağanüstü Genel Kurulun duyurulması

MADDE 25

Olağanüstü Genel Kurul toplantısı en az on gün önce delegelere bildirilir ve günlük bir gazetenin Türkiye baskısında ilan edilir.

Oda Genel Kurulunun görev ve yetkileri

MADDE 26

Oda Genel Kurulunun başlıca görev ve yetkileri:

a) Birlik amaçlarından yalnız Odayı ilgilendiren konularda karar almak,

b) Odanın gelişmesi için gerekli etkinlik alanlarını ve esaslarını belirlemek,

c) Yönetim Kurulu raporlarını incelemek, bu raporlar hakkında karar almak ve gelecek dönem çalışmaları için Yönetim Kuruluna direktifler vermek,

d) Oda bilanço ve gelir-gider çizelgeleri ile Denetleme Kurulu raporunu incelemek ve Yönetim Kurulunu aklamak konusunda karar vermek,

e) Yeni dönem bütçesi içinde üye kayıt ücretleri ve yıllık aidat miktarlarını belirlemek,

f) Oda, şubeler ve temsilciliklerin bütçelerini geçici ya da daimi ücretliler kadrolarını inceleyerek, olduğu gibi ya da değiştirerek onaylamak,

g) Oda Yönetim Kurulu, Onur Kurulu ve Denetleme Kurulu üyelerinin oturum haklarını ve ücretlerini belirlemek,

h) Oda işlerinin yürütülmesi ve Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği Kanununun Odalara verdiği yetkilerin kullanılması ya da görevlerin yerine getirilmesi amacıyla Oda Yönetim Kurulu tarafından önerilecek yönetmelik ve değişikliklerini incelemek, değiştirmek ve onaylamak,

i) Oda Yönetim Kurulu, Oda Onur Kurulu ve Oda Denetleme Kurulu asil ve yedek üyelerini ve Birlik Yönetim Kurulu için 3 (üç), Yüksek Onur Kurulu için 1 (bir) ve Birlik Denetleme Kurulu için 1 (bir) adayı, iki yıl süre için seçmek,

j) Meslekte en az 10 yıl kıdemli üyeler arasından, toplam asil üye sayısının % 2'si oranında ve üç kişiden az, yüz kişiden fazla olmamak üzere Birlik Genel Kuruluna katılacak asil ve yedek delegeleri iki yıl için seçmek,

k) Odanın edineceği taşınmaz mallar hakkında karar almak,

l) Gerektiğinde şubeler kurmak ve bunların merkezlerini saptamak, kurulan şubelere bağlı illeri belirlemek,

m) Sayılarının azlığı dolayısıyla Mimarlar Odasına girmiş olan diğer bir uzmanlık dalı mensuplarının yeterli bir sayıya ulaşmaları durumunda, Odadan ayrılmaları konusunda karar almak,

n) Üyelerin uymakla yükümlü oldukları mesleki ve etik kuralları belirlemektir.

Oda Yönetim Kurulunun oluşumu

MADDE 27

Oda Yönetim Kurulu, Oda Genel Kurulunca iki yıl süreyle seçilen yedi asil, yedi yedek üyeden oluşur.

Oda Yönetim Kurulu Görev bölümü

MADDE 28

Oda Yönetim Kurulu, seçimden sonra yapacağı ilk toplantıda aralarında gizli oyla bir Başkan, bir Başkan yardımcısı, bir Sekreter üye ve bir Sayman üye seçer. Ayrıca yardımcı organlarla ilgili sorumlu Yönetim Kurulu üyelerini belirler.

Oda Yönetim Kurulu toplantıları ve karar yeter sayısı

MADDE 29

Oda Yönetim Kurulu en az ayda bir kez ve çoğunlukla toplanır. Toplantıları Başkan, Başkanın bulunmaması halinde sırayla Başkan yardımcısı, Sekreter üye veya Sayman üye yönetir. Oda Yönetim Kurulu gerekli gördüğü hallerde, Oda organlarını ve şubeleri temsilen gerekli sayıda kişinin toplantılara katılmasını isteyebilir. Bu görevliler yazılı olarak toplantıya davet edilir, karar tutanaklarına isimleri yazılır. Toplantılarda temsil ettikleri organlarla ilgili görüşmelere katılabilir, fakat oy kullanamazlar. Oda Yönetim Kurulu kararlarını oy çokluğu ile alır. Oylarda eşitlik olursa toplantıya başkanlık edenin bulunduğu taraf çoğunlukta sayılır.

Oda Yönetim Kurulu üyeliğinin düşmesi

MADDE 30

Her ne nedenle olursa olsun, devamlı olarak üç ay süreyle toplantılara gelemeyen ya da gelemeyecek olan Oda Yönetim Kurulu üyesi çekilmiş sayılır ve yerine sıradaki yedek üye geçer.

Oda Yönetim Kurulunun yeniden görev bölümü

MADDE 31

Oda Yönetim Kurulu üyelerinin yarısından fazlasının aynı anda ayrılması ya da üyeliğinin düşmesi durumunda, yerlerine yedekleri çağrılır. İlk toplantıda Oda Yönetim Kurulu görev bölümü yenilenir.

Oda Yönetim Kurulunun görev ve yetkileri

MADDE 32

Oda Yönetim Kurulunun görev ve yetkileri:

a) Genel Kurulca alınacak kararları uygulamak, Oda işlerini Genel Kurulun direktifi içinde yürütmek,

b) Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği Kanunu ile Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği Ana Yönetmeliği ve bu Yönetmeliğe uygun olarak Oda üyelerinin hak ve yetkilerini en iyi biçimde kullanmalarını gözetmek,

c) Odayı Başkan, o bulunamadığında Başkan yardımcısı, Sekreter üye ya da gereğince seçilecek kurullar aracılığıyla temsil etmek,

d) Mesleğin gelişmesini sağlayacak çalışmalar yapmak ve buna ait raporları Genel Kurulun onayına sunmak,

e) Odaya kayıtlı bütün üyelerin ve tüm meslek mensuplarının mesleki onur, hak ve çıkarlarını koruyacak önlemleri saptayarak bu konuda gerekli girişimlerde bulunmak, ilişkiler kurmak,

f) Gerektiğinde mesleki çalışma alanı ile ilgili diğer meslek kuruluşları ile işbirliği yaparak üyelerin hak ve yetkilerini korumak,

g) Genel kurulun yetki verdiği konularda genel düzenleyici kararlar almak,

h) Resmi işlerde ve isteği üzerine özel işlerde bilirkişilik, hakemlik, jüri üyeliği, danışmanlık gibi görevleri yapmak üzere, üyeleri arasından adaylar önermek, gerektiğinde ilgili organlara havale etmek,

ı) Üyelerinin gerek kamu kuruluşları ve gerek diğer kurum ve kişilerle olan bütün mesleki ilişkilerinde ortaklaşa uyulacak yasal düzenlemeleri hazırlamak, bunlara uyulmasını sağlamak ve uygulamasını denetlemek, mesleki hizmetler karşılığı ödenecek asgari ücretleri belirlemek ve bunlara uyulmasını sağlamak,

i) Odanın sahip olduğu taşınmaz malları yönetmek,

j) Oda Genel Kuruluna sunulmak üzere çalışma raporunu ve bilançoyu, yeni yıl gelir ve gider bütçelerini hazırlamak, geçici ve sürekli ücretliler kadrolarını saptayarak bunları denetçiler raporu ile birlikte delege sayısına yetecek kadar çoğaltarak Genel Kuruldan 15 gün öncesine kadar delegelere göndermek,

k) Oda Genel Kurulunun gününü, yerini, saatini ve gündemini saptayarak, bu Yönetmeliğin 15 inci maddesindeki esaslara göre üyelere bildirmek, ayrıca günlük bir gazetenin Türkiye baskısında duyurmak ve toplantı için gerekli olan bütün işlemleri tamamlamak,

l) Gerektiğinde Oda Genel Kurulunu olağanüstü toplantıya çağırmak,

m) Oda ve Birlik arasında bağlantı ve işbirliği sağlamak üzere ilişki kurmak,

n) Doğrudan doğruya ya da başvurma üzerine ve gerekli ilk soruşturmayı yaparak, gerek gördüğünde Onur Kurulunu toplantıya çağırmak,

o) Onur Kurulunca alınan kararların onay gerektirenlerini Yüksek Onur Kuruluna verilmek üzere Birlik Yönetim Kuruluna göndermek,

ö) Mesleğin uygulanmasında görev alan diğer teknik elemanların yetki, görev sorumluluklarının tanımlanması için ortak öneriler geliştirmek ve ilgililere iletmek,

p) Üyesi bulunduğu ya da üyelik olanağı doğan, dış ülkelerdeki, uzmanlığı ilgilendiren mesleki kuruluşlarla gereken ilişkileri kurmak, kongrelerine katılmak için delege göndermek, yurtiçi kongreler yapmak, bu konularda Birlik Yönetim Kuruluna bilgi vermek, gerekirse Birliğin maddi ve manevi yardımını sağlamak,

r) Ülke içindeki ve dışındaki resmi ve özel kuruluşlar ve meslektaşlarla mesleki ilişkilerde bulunmak,

s) Üyelerin sosyal güvenliğini sağlamak ve sosyal yardımlaşmasını gerçekleştirmek amacıyla yardımlaşma kolu ya da yardımlaşma sandığı kurmak ve gerekli diğer girişimlerde bulunmak,

t) Gerekli gördüğü sürekli ya da geçici komite ve komisyonları kurmak, çalışmalarını yürütmek ve yöneltmek,

u) Üyeler arasında oluşacak haksız rekabeti önleyecek önlemleri önceden almak, gerekli yaptırımları uygulamak,

ü) Oda Genel Kurulu tarafından verilmiş yetki içinde borç almak, borç vermek ve bunlar için teminat almak ya da göstermek,

v) Oda Onur Kurulu tarafından alınan kararları kesinleştikten sonra derhal tüm ilgili birim, kişi ve kurumlara duyurmak ve bunların uygulanmasını sağlamak,

y) Gerekli her türlü iletişim araçlarını kullanarak, mesleki yayınlar yapmak,

z) En az yılda bir kez, gündemini belirleyerek Merkez Danışma Kurulunu toplantıya çağırmak,

aa) Oda çalışanlarına yönelik hizmet içi eğitim programları düzenlemek ve Oda çalışanlarının bu eğitimlere katılmasını sağlamak,

bb) Oda ve Şube organlarında, yardımcı organlarda, komite ve komisyonlarda görev alan üyelere yönelik bilgilendirme ve uyum eğitim programları düzenlemektir.

Oda Yönetim Kurulu imza yetkileri

MADDE 33

Bütçe ve Yönetim Kurulu kararlarına uygun olmak koşuluyla, ödeme emirleri, Oda adına yapılacak sözleşmeler ve banka işlemleri; Başkan, Başkan yardımcısı, Sekreter üye ve Sayman üyeden herhangi ikisinin imzaları ile geçerlilik kazanır.

Başkanın görev ve yetkileri

MADDE 34

Başkan, Odayı idari ve mali makamlar ile özel ve tüzel kişilere karşı temsil eder. Oda çalışmalarını Kanunlara, Birlik ve Oda yönetmeliklerine, Genel Kurul ve Yönetim Kurulu kararlarına uygun olarak yürütür.

Başkan yardımcısının görev ve yetkileri

MADDE 35

Başkan yardımcısı, Başkanın yokluğunda onun yetkilerini kullanır ve görevlerini yerine getirir.

Sekreter üyenin görev ve yetkileri

MADDE 36

Sekreter üye, Yönetim Kurulunun yürütme öğesi ve sözcüsüdür; onun kararları içinde çalışmalarını yürütür ve Yönetim Kurulunu temsil eder. Oda işlemlerini zamanında ve Oda amaçlarına uygun olarak yürütmekle görevli ve sorumludur.

Sayman üyenin görev ve yetkileri

MADDE 37

Sayman üye, Oda Yönetim Kurulunun kararlarına uygun olarak, ödeme, para alımı ve hesap işlerini yönetmekle yetkili olup, bu işlemleri zamanında yürütmekle görevli ve sorumludur.

Oda Onur Kurulunun oluşumu

MADDE 38

Oda Onur Kurulu, Oda Genel Kurulunca iki yıl süreyle seçilen beş asil, beş yedek üyeden oluşur.

Onur Kurulu üyeliğine aday olabilmek için daha önce herhangi bir disiplin cezası almamış olmak ve meslekte en az on yılı doldurmuş olmak koşulları aranır.

Onur Kurulu, kendisine bir ya da birkaç konunun verilmesi amacıyla Oda Yönetim Kurulunun çağrısı üzerine yapacağı ilk toplantıda, o işleri sonuçlandırıncaya kadar görev yapmak üzere kendi üyeleri arasından bir başkan seçer.

Oda Onur Kurulu tam üye sayısıyla toplanır ve oy çokluğuyla karar verir. Oylarda eşitlik olursa, Başkanın tarafı çoğunlukta sayılır.

Onur Kurulu asil üyelerinden bir ya da birkaçı herhangi bir özür ile toplantıya gelemeyeceklerini bildirir ya da çağrıya uymazlarsa yerlerine sırasıyla yedekler çağrılır. Bu yedekler, o toplantı konusu olan sorunlar karara bağlanıncaya kadar yapılacak toplantılarda asil üye gibi görev yaparlar.

Yapılan ayrı ayrı üç toplantıya mazeret bildirmeksizin gelmeyen üye çekilmiş sayılır ve yerine asaleten sıradaki yedek üye geçer.

Oda Onur Kurulunun görev ve yetkileri ile çalışma biçimi

MADDE 39

Oda Onur Kurulunun görev ve yetkileri, çalışma yöntemleri ve soruşturma usulleri hakkında 10/7/2002 tarihli ve 24811 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği Disiplin Yönetmeliği ile Mimarlar Odası Onur Kurulu Yönetmeliği uygulanır.

Disiplin cezaları

MADDE 40

Oda’ya kayıtlı meslek mensuplarından Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği Kanununa aykırı hareketleri görülenlerle meslekle ilgili işlerde gerek kasten gerekse ihmal sonucu zarara yol açan, yaptığı sözleşmelere uymayan ya da meslek onurunu kıranlara, mesleki dayanışmayı zedeleyici ve haksız rekabete yol açan davranışta bulunanlara Oda Onur Kurulunca aşağıdaki disiplin cezaları verilir:

a) Yazılı uyarma

b) Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği Kanununda belirtilen hafif para cezası

c) Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği Kanununda belirtilen ağır para cezası

d) 15 günden 6 aya kadar serbest meslek uygulamasından uzaklaştırma

e) Odadan çıkarma

Bu cezaların verilmesinde sıra gözetilmez. Ancak neden olan olayın nitelik ve sonuçlarına göre, bu cezalardan biri uygulanır.

Onur Kurulunca verilen cezalardan bu maddenin (a) ve (b) bentlerinde yazılı olanlara karşı Yüksek Onur Kuruluna itiraz edilemez. Bu maddenin (c), (d) ve (e) bentlerinde yazılı cezalara karşı ise, kararın bildirilmesi tarihinden itibaren 15 gün içinde, Oda Yönetim Kurulu yoluyla Yüksek Onur Kuruluna itiraz edilebilir. Bu kararların uygulanması için Yüksek Onur Kurulunca onaylanmış olması gerekir.

Geçici olarak meslek uygulamasından uzaklaştırılanlar, ceza süresi içinde mesleklerini uygulayamadıkları gibi, mesleklerini uygulama için imza da kullanamazlar. Aksine hareket edenlerin cezaları bir kat daha arttırılır.

Odadan çıkarma kararı, ancak genel hükümlere göre medeni haklarını kaybetmiş olanlar ya da meslek topluluğundan uzaklaştırılmalarında kesin zorunluluk görülenler hakkında verilebilir.

Oda Denetleme Kurulunun oluşumu ve çalışma biçimi

MADDE 41

Oda Denetleme Kurulu, Oda Genel Kurulunca iki yıl süreyle seçilen onbir asil, onbir yedek üyeden oluşur.

Denetleme Kurulu salt çoğunlukla toplanır. Mazeretsiz olarak, üst üste 3 kez toplan-tıya ya da denetlemelere katılmayan Oda Denetleme Kurulu üyesi, Denetleme Kurulu üyeliğinden çekilmiş sayılır. Yerine sıradaki yedek üye geçer.

Görevden ayrılan ya da çekilmiş sayılan Oda Denetleme Kurulu üyeleri yerine geçecek üye kalmaz ve Kurul üye sayısı salt çoğunluğun altına düşerse Oda Olağanüstü Genel Kurul toplantısı yapılarak, yeniden Denetleme Kurulu asil ve yedek üyeleri seçilir. Yeniden seçilen Denetleme Kurulu ilk olağan Genel Kurul toplantısına kadar görev yapar.

Denetlemeler, Denetleme Kurulunun en az iki asil üyesi tarafından yapılır. Şubeler, iki Oda Denetleme Kurulu ve bir ilgili Şube Denetleme Kurulu üyesi tarafından yılda en az iki defa denetlenir. Denetlemelere yapılan itirazlar, şube ya da temsilciliğin 15 gün içinde Oda Genel Merkezine yapacağı başvuru üzerine Denetleme Kurulunun üyeleri arasından seçeceği 3 asil üye tarafından incelenir.

Oda Denetleme Kurulu gerekli durumlarda geçici ya da sürekli olarak kurul dışından raportör, uzman ya da danışman istihdamı için, Oda Yönetim Kuruluna isim bildirerek öneride bulunur. Oda Yönetim Kurulunun onayıyla çalışmaya başlayan bu görevliler, Oda Denetleme Kuruluna bağlı olarak ve Kurulun sorumluluğu altında görev yaparlar.

Denetleme Kurulu raporları Oda Yönetim Kurulu gündemine alınır ve gereği doğrultusunda karar verilir.

Oda Denetleme Kurulunun görev ve yetkileri

MADDE 42

Oda Denetleme Kurulunun görev ve yetkileri:

a) Odanın ve şubelerin hesaplarının ve buna bağlı bütün işlemlerinin, Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği ve Odalar Mali İşler Yönetmeliğine ve Oda Mali İşler Yönetmeliğine uygunluğunu denetleyerek, düzenleyecekleri raporu, biri dosyasında saklanmak üzere, diğeri ise bilgi için Birlik Yönetim Kuruluna gönderilmek üzere iki nüsha olarak Oda Yönetim Kuruluna vermek,

b) Odanın hesap işleri ile, Yönetim Kurulunun hazırladığı bilanço, yeni yıl bütçesi ve personel kadroları hakkındaki raporu Oda Genel Kuruluna sunulmak üzere hazırlamak,

c) Zorunlu durumlarda oybirliği ile verecekleri kararla, Oda Genel Kurulunun olağa-nüstü toplantıya çağrılmasını Oda Yönetim Kurulundan istemektir.

Oda Yardımcı organları

MADDE 43

Oda yardımcı organları şunlardır:

a) Merkez Danışma Kurulu

Merkez Danışma Kurulu bir danışma organıdır ve üyeleri; Oda Yönetim Kurulu asil üyeleri, Oda Onur Kurulu asil üyeleri, Oda Denetleme Kurulu asil üyeleri, Birlik organlarında görevli Oda üyeleri, Oda Yönetim Kurulu tarafından toplam Merkez Danışma Kurulu üye sayısının yüzde onu (%10) oranında seçilecek üyeler, Büyükkent Şube Yönetim Kurulu’nun belirleyeceği iki üye, her Şube Yönetim Kurulunun belirleyeceği ikişer üye, her Temsilcilik Yönetim Kurulu tarafından belirlenecek birer üye, Büyükkent Bölge Temsilciliği Yönetim Kurulu tarafından belirlenecek birer üyeden oluşur.

Merkez Danışma Kurulu en az yılda bir kez, Oda Yönetim Kurulunun çağrısıyla ve çoğunluk aranmaksızın toplanır. Oda Yönetim Kurulu toplantı gündemini belirler. Toplantıda üyelerden gelen teklif oylanarak salt çoğunlukla gündeme yeni maddeler eklenebilir.

Merkez Danışma Kurulunun her toplantısında toplantıyı yürütmek üzere bir başkan ve gerekli sayıda başkan yardımcısıyla yazman seçilir.

b) Yayın Komitesi

c) Yarışmalar Komitesi

d) İş Dağıtım Komitesi

e) Uluslararası İlişkiler Komitesi

f) Meslek Komiteleri

Yukarıda sayılan komitelerin yetki ve görevleri iç düzenlemelerle belirlenir.

Oda amaçlarının gerçekleştirilmesi ve işlevlerinin yerine getirilmesi amacıyla gerektiğinde Oda Yönetim Kurulu kararıyla yukarıda sayılanların dışında yardımcı organlar oluşturulabilir.

DÖRDÜNCÜ BÖLÜM

Şubeler ve Temsilcilikler

Örgütlenme

MADDE 44

Mimarlar Odası kanunlarla belirlenmiş amaçları doğrultusunda görevlerini yerine getirebilmek, üyelerin Oda ile ilişkilerini güçlendirmek ve Oda çalışmalarına katılmalarını sağlamak amacıyla Şubeler, Büyükkent Şubeleri, Temsilcilikler, Büyükkent Bölge Temsilcilikleri açar ve Oda Temsilcileri atar, işyeri temsilcilikleri oluşturur.

Her temsilcilik, Büyükkent Bölge Temsilciliği ve Oda Temsilcisi, bulunduğu etkinlik bölgesindeki yetkili ve görevli şubeye bağlı olarak görev yapar. Yönetim ve mali konularda öncelikle bu Şube Yönetim Kuruluna karşı sorumludur.

Şubeler, etkinlik bölgelerindeki yönetim ve mali konularda görevli ve Oda Yönetim Kuruluna karşı sorumludur.

Şubelerin kuruluşu

MADDE 45

Yeni şube açılabilmesi için:

a) O ilde yeterli üye sayısının bulunması,

b) Oda Yönetim Kuruluna gerekçeli olarak başvurulması,

c) Şube olma isteğinde bulunan temsilciliğin mesleki aktivitesini ortaya koymuş olması, kente ve bölgeye sahip çıkma niteliğinin belirginleşmesi,

d) Çevre ile olumlu ilişkiler ve başarılı aktiviteler yaratmış olması,

e) Kentin ve bölgenin özelliklerinin şube olmayı gerektirmesi,

f) En yakın şube çalışmalarının yoğun olması,

g) Bu Yönetmeliğin 6 ncı maddesinde belirtilen amaçlar doğrultusunda etkinlik gösterebileceğini ve 64 üncü maddesinde belirlenen görev ve yetkileri yerine getirebileceğini kanıtlamış olması,

gerekir.

Yeni şube açılabilmesi için Oda Genel Kurulunda bulunanların üçte iki (2/3) çoğunlukla karar alması gerekir. Kararda şubenin etkinlik bölgesi içindeki iller ve merkezi belirtilir. Şubelerin ayrı tüzel kişilikleri yoktur. Ancak, Oda Yönetim Kurulu gerek gördüğü konularda şubelere yetki verebilir. Şubeler kendi adlarına taşınmaz mal edinemezler.

Şubelerin Kurucu Kurulları ve İlk Genel Kurulun toplantıya çağrılması

MADDE 46

Şube Genel Kurulları, Oda Genel Kurul kararından sonra, Oda Yönetim Kurulunun atayacağı beş kişilik bir kurucu kurul tarafından toplantıya çağrılır. Şube Genel Kurul toplantısında sadece organların seçimi yapılır ve Yönetim Kuruluna yön verici kararlar alınır.

Şubelerin etkinlik bölgeleri

MADDE 47

Şubelerin her birinin yetkili ve görevli olduğu illerden oluşan etkinlik bölgeleri, sonuçta hiçbir ili dışlamayacak biçimde, Oda Genel Kurulunca belirlenir. Bu konuda gerekli olan geçici düzenlemeler, ilgili Şube Yönetim Kurulunun görüşü alınarak Oda Yönetim Kurulu tarafından yapılır.

Şube Yönetim Kurulunun başvurmasıyla, Oda Genel Kurulunca kararlaştırılan bölgedeki üyelerin dosyaları ve yükümlülükleri şubeye devredilir. Şube bütün üye işlemlerinin bir kopyasını Oda merkezine gönderir.

Bir şubeyi oluşturan bölgenin sınırları, bir il sınırından küçük olamaz. Şube bölgesini oluşturan iller yönetim ve üye kaydı bakımından şubeye bağlıdır.

Şubelerin kapatılması

MADDE 48

Şube ya da Oda Yönetim Kurulunun önerisi ve Oda Genel Kurulunun kararı ile şubeler kapatılabilir. Kapatılan şubedeki üyelerin kayıtları Oda Genel Kurulunca belirlenecek şubeye devredilir.

Şube organları

MADDE 49

Şube organları şunlardır:

a) Şube Genel Kurulu

b) Şube Yönetim Kurulu

c) Şube Denetleme Kurulu

d) Şube Soruşturma ve Uzlaştırma Kurulu

Şube Genel Kurulu

MADDE 50

Şube Genel Kurulu iki yılda bir Ocak ayı içinde, Şube Yönetim Kurulunun saptayacağı bir günde, şubeye kayıtlı üye tam sayısının çoğunluğu ile toplanır. Birinci toplantıda çoğunluk sağlanamaması durumunda ikinci toplantıda çoğunluk aranmaz. Toplantı tarihinin hafta sonuna gelecek şekilde saptanması zorunludur. Oda Yönetim Kurulu, Oda Onur Kurulu ve Oda Denetleme Kurulunun şubeye kayıtlı olmayan üyeleri ile diğer Şube Yönetim Kurulu üyeleri de Şube Genel Kuruluna katılırlar, söz alır, görüş belirtir, ancak oy kullanamazlar.

Şube Genel Kurulunun yapılacağı Ocak ayından önceki Aralık ayı sonunda şubelere kayıtlı asil üyelerin listesi çıkarılır. Şubeler arası üye nakilleri listeye işlenir. Oda Merkezi ile mutabakat sağlanarak ve onayı alınarak bu listeler görevli seçim kuruluna verilir. Görevli seçim kurulu başkanlığınca incelenerek onaylanan listeler üç gün süre ile şubenin ilan yerinde üyelerin incelemesine sunulur. Askı süresince üyelerin itirazları, şube aracılığı ile ya da doğrudan görevli hakime şahsen yapılır ve üye listesi görevli seçim kurulu başkanlığınca kesinleştirilir.

Şube Genel Kurulu, toplantı tarihinden en az on gün önce şubeye kayıtlı üyelere bildirilir ve günlük bir gazetenin Türkiye baskısında ilan edilir.

Şube Genel Kurulunun açılışı ve yönetilmesi

MADDE 51

Şube Genel Kurulu toplantı yeter sayısının sağlanmasıyla Şube Yönetim Kurulu Başkanı ya da Şube Yönetim Kurulunun kendi içinden belirleyeceği bir üye tarafından açılır ve gündemin birinci maddesi gereğince Şube Genel Kurulunu yönetmek üzere Başkanlık Divanı seçilir. Başkanlık Divanı bir başkan, bir veya iki başkan yardımcısı, iki veya dört yazmandan oluşur. Başkanlık Divanı açık oyla seçilir.