Dosya olarak kaydet: PDF - WORD

Ekler

Görüntüleme Ayarları:
Salt metin olarak göster (Kelime işlemcilere uygun görünüm)
Değişikliklere ilişkin notları gizle

Konsolide metin (Sürüm: 4)

21/2/2020 tarihli ve 31046 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan Türk Silahlı Kuvvetlerinin Savaş Şartları ile Olağanüstü Durumlarda Besleme Desteği İhtiyaçlarının Karşılanmasına Dair Yönetmelikte Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik'in 1 nci maddesiyle bu yönetmeliğin adı “Türk Silahlı Kuvvetleri, Jandarma Genel Komutanlığı ve Sahil Güvenlik Komutanlığının Savaş Şartları ile Olağanüstü Durumlarda Besleme Desteği İhtiyaçlarının Karşılanmasına Dair Yönetmelik” şeklinde değiştirilmiştir.

BİRİNCİ BÖLÜM

Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar

Amaç

MADDE 1

(1) Bu Yönetmeliğin amacı; Türk Silahlı Kuvvetleri, Jandarma Genel Komutanlığı ve Sahil Güvenlik Komutanlığında savaş şartları ile olağanüstü durumlarda besleme desteği verebilmek için gerekli olan usul ve esasları düzenlemektir.

Kapsam

MADDE 2

(1) Bu Yönetmelik; Türk Silahlı Kuvvetleri, Jandarma Genel Komutanlığı ve Sahil Güvenlik Komutanlığının savaş şartları ile olağanüstü durumlarda besleme desteği verilmesine ilişkin hüküm ve esasları kapsar.

Dayanak

MADDE 3

(1) Bu Yönetmelik, 24/5/2007 tarihli ve 5668 sayılı Türk Silahlı Kuvvetleri, Jandarma Genel Komutanlığı ve Sahil Güvenlik Komutanlığı Besleme Kanununun 11 inci maddesinin dördüncü fıkrasına dayanılarak hazırlanmıştır.

Tanımlar

MADDE 4

(1) Bu Yönetmelikte geçen;

a) Dayanıklı hazır gıda: Özel ambalajlarda muhafaza edilen uzun süre dayanıklı gıda maddelerini,

b) Hava Araçlarında Bulundurulacak Yiyecek Paketi: Hava araçlarında bulunan personelin olağanüstü durumlardaki bir günlük beslenme desteğini sağlayacak dayanıklı hazır gıdaları,

c) Kıt’a yükü demirbaş erzak: Birliğin sefer kadrosuna göre bulundurulması gereken savaş veya olağanüstü durumlarda kullanılacak, cins ve miktarları belirlenmiş en az iki günlük dayanıklı hazır gıdaları,

ç) Kıt’a yükü erzak: Savaş şartları veya olağanüstü durumlarda kullanılacak kıt’a yükü normal erzak ve kıt’a yükü demirbaş erzakı,

d) Kıt’a yükü normal erzak: Savaş şartlarında besleme desteği verebilmek için, birliğin sefer kadrosuna bağlı olarak bulundurulacak depolamaya elverişli gıda maddelerini,

e) Olağanüstü durum: Deprem, çığ, sel ve yangın gibi doğal afetleri, tehlikeli salgın hastalıkları, ağır ekonomik bunalımı, genel grev, kısmi veya genel seferberlik ilanı, yaygın şiddet hareketlerinin ortaya çıkması veya şiddet olayları sebebi ile kamu düzeninin ciddi şekilde bozulması, hava araçlarının düşmesi veya zorunlu iniş yapması gibi durumları,

f) Türk Silahlı Kuvvetleri: Kara, Deniz ve Hava Kuvvetleri Komutanlıklarını,

Bu fıkraya (a) bendinden sonra gelmek üzere metne işlenen (b) bendi eklenmiş ve diğer bentler buna göre teselsül ettirilmiştir.

ifade eder.

İKİNCİ BÖLÜM

Genel Esaslar ve Uygulama

Kıt’a yükü erzak

MADDE 5

(1) Birliğin savaş şartlarında ihtiyaç duyacağı kıt’a yükü normal erzak, barış şartlarında kullanılan mevcut gıda maddelerinden karşılanır. Sefer kadrosuna yönelik ayrıca gıda maddesi depolanmaz.

(2) Olağanüstü durumlarda kullanmak üzere ihtiyaç duyulacak kıt’a yükü demirbaş erzak ise en az iki günlük ve öğünlere göre düzenlenmiş dayanıklı hazır gıdalardan oluşur.

Kıt’a yükü erzaka dair uygulama

MADDE 6

(1) Kıt’ a yükü normal erzak olarak ayrıca gıda maddesi depolanmaz. Birliklerin barış stok seviyesi olarak hâlihazırda bulundurdukları gıda maddeleri, sefer stok seviyesini oluşturur. Sefer stok seviyesinin kaç günlük olacağı ve savaş durumunda ihtiyaca cevap verecek barış stok seviyesi, kuvvet komutanlıkları, Jandarma Genel Komutanlığı ve Sahil Güvenlik Komutanlığınca belirlenir.

(2) Olağanüstü durumlarda kullanılmak üzere ihtiyaç duyulacak en az iki günlük ve öğünlere göre düzenlenmiş kıt’a yükü demirbaş erzakın cinsi, niteliği, bir kişi için günlük miktarı Ek-1’de gösterilmiştir.

Kıt’a yükü erzakın depolanması

MADDE 7

(1) Kıt’a yükü erzak kuvvet komutanlıkları, Jandarma Genel Komutanlığı ve Sahil Güvenlik Komutanlığı bünyesinde bulunan ikmal/levazım birimlerinde depolanır.

Kıt’a yükü erzakın sarfı ve değişimi

MADDE 8

(1) Savaş veya olağanüstü durumlarda kullanılacak kıt’a yükü demirbaş erzak her an elde bulundurulur. Bu nedenle, depolarda mevcut kıt’a yükü demirbaş erzakın sarfına prensip olarak yenilerinin alınmasıyla başlanır. Ancak;

a) Dayanma süresi sonuna yaklaşan demirbaş erzak yenileri alınmamış olsa dahi tüketilir. Bunlardan gerekli görülenler için tüketilmeden önce ilgili birlik komutanlığınca muayene yaptırılır. Yedirilmesinde sakınca görülenler hakkında tutanak tutulur ve usulüne uygun olarak imha edilir.

b) Dayanma süresi dolmayan ve yenisi ikmal edilen kıt’a yükü demirbaş erzaklar, depo kapasitesi de göz önünde bulundurularak tüketilir.

(2) Yalnız kıt’a yükü demirbaş erzak verildiği günlerde, bu yiyeceklerin parasal değerinin günlük yemek bedelinin altında veya üstünde olması durumu dikkate alınmaz.

(3) Kıt’a yükü demirbaş erzaka dâhil konservelerden herhangi birinin veya birkaçının verilmesi halinde, 5668 sayılı Kanunun ekinde yer alan Günlük Yemek Bedeli Ölçüt Tablosundaki istihkak tutarını aşmamak şartıyla değişim hükümleri uygulanır.

Hava araçlarında bulundurulacak yiyecek paketi

MADDE 8/A

(1) Hava araçlarında bulunan personelin olağanüstü durumlardaki bir günlük besleme desteğini sağlayacak dayanıklı hazır gıdaların cinsi, niteliği ve bir kişi için günlük miktarı Ek-2’de gösterilmiştir.

(2) Hava araçlarında bulundurulacak yiyecek paketi, hava aracının düşmesi veya zorunlu iniş yapması gibi zaruri sebeplerle kullanılır.

(3) Hava araçlarında bulundurulacak yiyecek paketi, kuvvet komutanlıkları, Jandarma Genel Komutanlığı ve Sahil Güvenlik Komutanlığı bünyesindeki hava araçlarında bulundurulur.

(4) Hava araçlarında bulundurulacak yiyecek paketinde yer alan gıda maddelerinin;

(a) Olağanüstü durumlardaki sarf işlemleri, olaya ait rapor, tutanak ve benzeri belgelere istinaden yapılır,

(b) Diğer durumlardaki sarf ve değişim işlemleri için sekizinci madde hükümleri uygulanır.

Yönetmeliğin uygulanmasından doğan sorumluluk

MADDE 8/B

(1) Bu Yönetmeliğin uygulanmasından doğan tereddütler derhal Milli Savunma Bakanlığının ve İçişleri Bakanlığının ilgili birimlerine bildirilir. Milli Savunma Bakanlığı ve İçişleri Bakanlığı bu tereddütleri gidermeye yetkilidir.

ÜÇÜNCÜ BÖLÜM

Son Hükümler

Yürürlük

MADDE 9

(1) Bu Yönetmelik, 1/1/2008 tarihinden geçerli olmak üzere yayımı tarihinde yürürlüğe girer.

Yürütme

MADDE 10

(1) Bu Yönetmelik hükümlerini Millî Savunma Bakanı ile İçişleri Bakanı birlikte yürütür.

Ek 1

Ek 2