BİRİNCİ BÖLÜM
Genel Hükümler
Amaç ve Kapsam
Bu Yönetmeliğin amacı, 2 Temmuz 1992 tarih ve 3833 sayılı Kanun uyarınca, Türk Silâhlı Kuvvetleri Stratejik Hedef Plânı ile ilgili mal ve hizmet alımı, üretimi, yenileştirme, yapım, ana silah ve malzeme sistemleri ile mühimmatın yurt içinden ve yurt dışından tedarikinde verilecek avans ve kredi işlemlerinde uygulanacak esas ve usulleri düzenlemektir.
Hukuki Dayanak
Bu Yönetmelik, 2 Temmuz 1992 tarih ve 3833 sayılı "Türk Silâhlı Kuvvetleri Stratejik Hedef Planının Gerçekleştirilmesi Maksadıyla Gelecek Yıllara Sari Taahhütlere Girişme Yetkisi Verilmesi Hakkında Kanun"un 3 üncü Maddesi hükmü uyarınca hazırlanmıştır.
İKİNCİ BÖLÜM
Harcama Yetkilisi Mutemetlerine Verilecek Avans ve Krediler
Avans ve Kredi işlemleri
Bu Yönetmelik kapsamına giren işlerde, gerçekleştirme işlemlerinin tamamlanması beklenilemeyecek ivedi ve çeşitli giderler için harcama yetkililerinin gösterecekleri lüzum üzerine, görevlendirilecek mutemetlere üst sınırları mali yılbaşında Millî Savunma Bakanı tarafından belirlenecek miktara kadar avans verilebilir ve bu miktarı aşan giderler için mutemetler adına kredi açtırılabilir.
Mutemet Görevlendirilmesi
Yurt içinde her birim için bir mutemet görevlendirilir. Hangi teşkilat kademelerinin birim sayılacağı Millî Savunma Bakanı tarafından belirlenir.
Yurt dışında yapılacak işler için birden fazla mutemet görevlendirilebileceği gibi, aynı mutemede ayrı işler için de birden fazla avans verilebilir.
Verilen avansın mahsubu yapılmadan aynı iş için yeniden avans verilmez. Bir iş için verilen avans yalnız o işe harcanır.
Avans ve Kredinin Bir Başka Mutemede Devri
Bir mutemet Üzerindeki avans ve kredinin bir kısmı veya tamamı harcama yetkilisinin yazılı izni ile ikinci bir mutemede devredilebilir. Bu durumda mutemet, devralan mutemetden alacağı belgeyi harcama yetkilisinin izin yazısıyla birlikte saymana vererek zimmetini devreder. İkinci mutemet de hesabım, 6 ncı maddede belirtilen süreler içinde muhasebe birimine vermekle yükümlüdür.
Avans ve Kredilerin Mahsubu
Yurt içinde her mutemet aldığı avanstan harcadığı tutarlara ilişkin kanıtlayıcı belgeleri en çok bir ay, adına açılan kredilerden harcadığı tutarlara ilişkin kanıtlayıcı belgeleri ise en çok üç ay içinde muhasebe birimine vermekle yükümlüdür. Yurt dışına tatbikat veya manevra amacıyla gönderilen gemilere münhasır olmak üzere alınan avanstan harcanan tutarların mahsubu üç ay içerisinde yapılır. Bu süreyi uzatmaya Millî Savunma Bakanının teklifi üzerine Hazine ve Maliye Bakanı yetkilidir.
Yurtdışındaki ataşe ve temsilcilerin harcama yetkilisi mutemedi olarak görevlendirilmeleri halinde, bunlara verilen avanslar ile adlarına açılan kredilerden harcanan tutarlarına ilişkin kanıtlayıcı belgelerin avansın verildiği veya kredinin açıldığı yılı izleyen malî yıl sonuna kadar muhasebe birimine verilerek mahsubunun yapılması zorunludur. Ancak, açılan kredinin konusunun harp silâh, araç ve gereçleri ile ilgili hizmetlerden olması veya harp silâh, araç ve gereçlerinin yedek parçaları gibi temini özel üretim yapılmasını gerektiren mal veya malzemeden olması ve hizmetin veya üretimin tamamlanma süresinin kredinin açıldığı yılı izleyen malî yıl sonunu aşması halinde ise, harcanan tutarlara ilişkin kanıtlayıcı belgelerin ikinci malî yıl sonuna kadar muhasebe birimine verilerek mahsubunun yapılması gerekir.
Mutemet işin tamamlanmasından sonra yukarıdaki sürelerin bitimini beklemeksizin avans ve kredi artığını iade etmek ve hesabını kapatmak zorundadır.
Bu maddede belirtilen süreler içinde mahsup edilmemesi nedeniyle mutemet üzerinde kalan avans tutarı, 21/7/1953 tarihli ve 6183 sayılı Amme Alacaklarının Tahsil Usulü Hakkında Kanun hükümlerine göre gecikme zammı ile birlikte tahsil edilir.
Kredi Artıklarının Devri
Yurtdışındaki harcama yetkilisi mutemetleri adına açılmış olup, verildiği yılın sonunda mahsup edilmeyen kredi artıkları harcama yetkilisinin onayı alınmak suretiyle ertesi yıla devredilmekle birlikte ödenekleri iptal olunur. Devredilen kredi artıklarının karşılığı bir defaya mahsus olmak üzere yeni yılda Hazine ve Maliye Bakanlığınca ilgili kuruluş bütçesinde açılacak özel bir tertibe ödenek kaydolunur. Ancak, harp silâh, araç ve gereçleri ile ilgili hizmet alımları ile harp silâh araç ve gereçlerinin yedek parçaları gibi temini özel üretim gerektiren mal ve malzeme alımlarıyla ilgili olarak açılan kredilerde devir ve ödenek kayıt işlemi, kredinin açıldığı yılı izleyen ikinci malî yıl sonuna kadar yapılabilir. Bu suretle yenilenen kredi işlemi ile ilgili olarak nakit hareketi yapılmaz.
Devredilen kredi artığı, karşılığı hizmet yerine getirilerek kanıtlayıcı belgeleri muhasebe birimine verildiğinde, tutarı bu maksatla devredilen ödenekten karşılanmak suretiyle, hizmetin yapıldığı yıl bütçesine gider kaydedilerek kapatılır.
ÜÇÜNCÜ BÖLÜM
Müteahhitlere Verilecek Avanslar
Avans Verilmesi
Müteahhitlere; onay belgesi, şartname ve sözleşmelerinde yer verilmek ve tahakkuk eden istihkaklarından aynı oranda mahsup edilmek üzere taahhüt tutarının %50’sine kadar teminat karşılığı avans verilebilir. İki yılı aşan inşa ve imalat projelerinde, avansların sözleşme süresine yayılması ve bir plân dahilinde ödenmesi kaydıyla, bu oran %100’e kadar uygulanabilir. Yabancı bir devletin kamu kurum ve kuruluşları ile sermayesinin yarısından fazlası bu devletin kamu kurum ve kuruluşlarına ait olan şirketlerden ve Türkiye’nin de taraf olduğu uluslararası anlaşmalar çerçevesinde; savunma ihtiyaçlarının teminiyle görevli uluslararası kuruluşlardan yapılacak alımlar için; sözleşmelerinde yer alan şartlar dahilinde taahhüt tutarının %100’üne kadar teminat aranmaksızın avans verilebilir. Bu şekilde verilen avanslar müteahhit avansları hesabında izlenir. Avans bakiyesinin tamamı son hakedişten mahsup edilir. Müteahhit, sözleşmede belirtilen şartlara uymadığı takdirde, avans teminatı paraya çevrilerek avans hesabı kapatılır.
Genel ve özel bütçeli kuruluşlar, il özel idareleri, belediyeler, kamu iktisadi teşebbüsleri, müessese ve bağlı ortaklıkları ile sermayesinin yarısından fazlası hazineye, kamu kurum ve kuruluşlarına veya Türk Silahlı Kuvvetleri Güçlendirme Vakfına ait olan işletmeler ile şirketlere verilecek avanslar karşılığında teminat aranmayabilir.
Yabancı ülkelerden yapılacak satınalmalar için, dairesinin göstereceği lüzum üzerine, Milli Bankalar nezdinde akreditif karşılığı kredi açtırılır.
Amerika Birleşik Devletleri Savunma Bakanlığı aracılığı ile Yabancı Askeri Satışlar (FMS) yöntemi ve uygulama usulleri kullanılarak gerçekleştirilecek alımlar için, imzalanan alım sözleşmeleri (LOA) bedelinin %100’üne kadar teminat aranmaksızın avans verilebilir veya mutemetler adına kredi açtırılabilir. Toplamı, sözleşme bedelini geçmemek kaydıyla, aynı sözleşme için birden fazla avans verilebilir veya kredi açılabilir. Açılan avans veya krediden Türk Silahlı Kuvvetleri Stratejik Hedef Planında yer alan aynı proje kapsamında olması kaydıyla birden fazla sözleşme için ödeme yapılabilir. Verilen avans veya açılan kredi, sözleşme süresi içinde, ilgili olduğu malî yıla bakılmaksızın kullanılabilir. Açılan tüm avans veya kredilerin mahsubu;
a) FMS Alım Sözleşmesi Ana Onay Belgesi ve FMS Alım Sözleşmesi Değişiklik Onayları (varsa),
b) FMS Alım Sözleşmesi (LOA) ve FMS Alım Sözleşmesi Değişiklikleri (varsa),
c) Nihai Durum Belgesi (Final Statement) (Nihai mahsupta aranır),
ç) Faturalama Raporu (Billing Statement) ve Sevk listesi (DD Form 645-Delivery Listing),
d) Açılan avans veya kredi karşılığında alınan döviz satım belgesi ile yapılır.
Açılan tüm avans veya kredilerin mahsubu bu belgeler ile,
a) Sözleşmenin başlangıcından sona ermesine kadar olan süre zarfında kısmi olarak,
b) Sözleşmenin sona ermesinden takip eden yılın sonuna kadar ise, icmal edilerek bir defada veya kısmi olarak yapılır.
Bu maddeye göre verilecek avans, kredi ve akreditiflerin karşılığı olan ödenekler muhasebe birimince saklı tutulur.
NATO Destek ve Tedarik Ajansı (NSPA-NATO Support and Procurement Agency), Alman Silahlı Kuvvetleri, Teçhizat, Bilişim Teknolojileri ve Hizmet Desteği Federal Dairesi (Bundesamt Fur Ausrüstung, Informationstechnik und Nutzung Der Bundeswehr-BAAINBw) alımlarına ve benzeri ikili veya çok taraflı anlaşmalar kapsamında yapılan alımlara ilişkin ödemelerin mahsubunda ise, 31/12/2005 tarihli ve 26040 (3. mükerrer) sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Merkezi Yönetim Harcama Belgeleri Yönetmeliğine kıyasen aranacak kanıtlayıcı belge olarak hangi belgelerin kullanılacağına ilişkin düzenleme yapmaya Millî Savunma Bakanlığı yetkilidir.
Avansların Kısmen Mahsubu
Yurt içinde ve yurt dışında yaptırılan ve proje süresinin sonunda teslim alınacak olan, yıllara sari inşa ve imalat işlerinde, sözleşme ve iş programına göre yapılması gereken imalatın gerçekleştirildiğinin, harcama yetkilisince görevlendirilecek en az üç kişiden oluşan bir komisyon tarafından tesbit edilmesi şartıyla, bu işler için verilen avanslar, ilgili yıl bütçesine gider kaydedilerek kapatılabilir. Ancak, bu kayıt, imalatın tamamlanmış kısmın tesellümünün yapılmış ve müteahhidin verilen avansları haketmiş olduğu anlamını taşımayacağı gibi alınan teminatın kısmen veya tamamen iadesini de gerektirmez.
Bu şekilde mahsubu yapılan ve inşa veya imalâtı iki yıldan fazla süren projeler içinse, projenin tamamı bitirilmeden, muayenesi yapılarak teslim alınan her işe ilişkin avans teminatı, kısmî mahsup işlemi yapılarak bu oranda serbest bırakılır. Kesin teminat ise, projenin tamamlanmasını müteakip iade edilir.
İnşa veya imalatın yıl sonu itibariyle, gerçekleşme durumu ve seyri, yetkili komisyon tarafından bu Yönetmeliğe ekli form kullanılmak suretiyle yapılır.
Proje süresinin bitiminde mal veya hizmetin tesellümü ve kabulü, fatura ve son hakedişin düzenlenmesi, avansların mahsubu, varsa hakediş bakiyesinin ödenmesi ve teminatın iadesi işlemleri genel hükümlere tabidir.
Avans Artıklarının Devri
Bu kısımda yer alan hükümlere göre müteahhitlere verilen avanslardan mahsup edilemeyen artıklar ertesi yıla devredilmekle birlikte ödenekleri iptal olunur. Devredilen avans artıklarının karşılığı, yeni yılda, Hazine ve Maliye Bakanlığınca ilgili kuruluş bütçesinde açılacak özel bir tertibe ödenek kaydolunur.
Devredilen avans artığı, karşılığı hizmet yerine getirilerek kanıtlayıcı belgeleri muhasebe birimine verildiğinde, tutarı bu maksatla devredilen ödenekten karşılanmak suretiyle, yılı bütçesine gider kaydedilerek kapatılır.
DÖRDÜNCÜ BÖLÜM
Son Hükümler
Akreditif ve Taahhüt Artıklarının Devri
Yurt dışından yapılacak mal ve hizmet alımları için açılmış olan akreditiflere ilişkin kredi artıkları ertesi yıla devredilmekle birlikte ödenekleri iptal olunur. Devredilen kredi artıklarının karşılığı, yeni yılda Hazine ve Maliye Bakanlığınca ilgili kuruluş bütçesinde açılacak özel bir tertibe ödenek kaydolunur.
Yılı içinde geçerli sözleşmeler ile gelecek yıl ya da yıllara sari sözleşmelerin bitim tarihlerinde, henüz bir kısım hizmet yerine getirilememiş, ancak, ilgili idarece mücbir sebeplere dayanılarak ek süre verilmiş ve bu süre ertesi mali yıla taşmış ise; yıl sonunda taahhüt artığı devredilir ve devredilen tutarlara ilişkin ödenekler hakkında akreditiflerle ilgili hükümler uygulanır.
Devredilen taahhüt artığı karşılığı hizmet ek süre içinde yerine getirilerek, kanıtlayıcı belgeleri muhasebe birimine verildiğinde; tutarı, hizmetin yapıldığı yıl bütçesine gider kaydıyla ödenir.
Uygulanacak Hükümler
Bu Yönetmelikte hüküm bulunmayan hallerde genel hükümler uygulanır.
1/1/1994 tarihinden önce sona eren sözleşmelerden süresi içinde mal teslimi yapılmış, ancak, kesin kabul işlemleri tamamlanamamış olanlara ilişkin ödeneklerin devir işlemi, akreditiflerle ilgili hükümler çerçevesinde bir yıl daha uzatılır.
Yürürlük
21.2.1967 tarih ve 832 sayılı Kanun uyarınca Sayıştay'ın da görüşü alınarak hazırlanan bu Yönetmelik, 1 Ocak 1993 tarihinden geçerli olmak üzere yayımlandığı tarihte yürürlüğe girer.
Yürütme
Bu Yönetmelik hükümlerini Millî Savunma Bakanı ile Hazine ve Maliye Bakanı birlikte yürütür.
İŞİ | |
GERÇEKLEŞME DURUMU RAPORU | |
Rapor Tarihi : | |
Rapor No : | |
SHP Proje No : | |
Toplam Proje Bedeli : TL. | $. |
.......-199 Yatırımı : | |
.......-199 Yatırımı : | |
.......-199 Yatırımı : | |
.......-199 Yatırımı : | |
.......-199 Yatırımı : | |
Müteahhidin Adı : | |
Sözleşme Tarihi ve No : | |
Sayıştay Vize Tarih/No : | |
İşe Başlama Tarihi : | |
İşin Bitim Tarihi : | |
HARCAMA GERÇEKLEŞMESİ : TL | Döviz |
Önceki yıllarda yapılan harcama ; | |
Bu yıl yapılan harcamalar : | |
- Hammadde ve Malzeme : | |
- Aksam ve Teçhizat | |
- İşçilik | |
-Enerji : | |
- Genel Gider Payı : | |
- V.s. : | |
HARCAMA TOPLAMI : | |
AVANS ÖDEMELERİ | |
Önceki yıllarda verilen | |
Bu yıl verilen : | |
AVANS ÖDEMELERİ TOP. : | |
BAKİYE BORÇ/ALACAK |