BİRİNCİ BÖLÜM
Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar
Amaç
(1) Bu Yönetmeliğin amacı; Türk Silahlı Kuvvetleri yüksek disiplin kurullarının teşkili, yapısı, görev ve yetkileri ile bu kurullar tarafından Silahlı Kuvvetlerden ayırma cezasının verilmesine ilişkin usul ve esasları düzenlemektir.
Kapsam
(1) Bu Yönetmelik; askeri hâkimler hariç, subaylar, astsubaylar, uzman erbaşlar ile sözleşmeli erbaş ve erleri kapsar.
Dayanak
(1) Bu Yönetmelik; 31/1/2013 tarihli ve 6413 sayılı Türk Silahlı Kuvvetleri Disiplin Kanununun 49 uncu maddesine dayanılarak hazırlanmıştır.
Tanımlar
(1) Bu Yönetmelikte geçen;
a) Disiplinsizlik: 6413 sayılı Kanuna göre disiplin cezası ile cezalandırılan fiil ve hâlleri,
b) Disiplin amiri: 6413 sayılı Kanun ile disiplin cezası vermeye yetkili kılınmış ilk amiri,
c) Disiplin amirleri: Disiplin amiri ile üst disiplin amirlerini,
ç) Kurul: Yüksek disiplin kurulunu,
d) Silahlı Kuvvetlerden ayırma cezası: Personelin tabi olduğu mevzuat hükümlerine göre Türk Silahlı Kuvvetlerinden ilişiğinin kesilmesi veya durumuna göre sözleşmesinin feshedilmesi sonucunu doğuran işlemi,
e) Üst disiplin amirleri: Disiplin amirinin kadro ve kuruluş yönünden bağlı bulunduğu ve disiplin cezası verilecek personelden makam yahut rütbe veya kıdemce büyük olan yetkili sıralı tüm amirleri,
f) Yetkili kurum/komutanlık: General ve amiraller ile Bakanlık merkez, taşra ve yurtdışı teşkilatı ile Millî Savunma Üniversitesi ve Harita Genel Müdürlüğünde görevli subay, astsubay, uzman erbaşlar ile sözleşmeli erbaş ve erler için Millî Savunma Bakanlığını, diğer subaylar ile astsubaylar, uzman erbaşlar, sözleşmeli erbaş ve erler için mensubu oldukları kuvvet komutanlığını,
g) Yüksek disiplin kurulları: Bu Yönetmeliğe göre Silahlı Kuvvetlerden ayırma cezası vermeye yetkili olan ve Bakanlık ile kuvvet komutanlıklarında teşkil edilen yüksek disiplin kurullarını,
ğ) Yüksek disiplin kurulu dosyası: Silahlı Kuvvetlerden ayırma cezası gerektiren durumlarda, ilgili personel hakkında bu Yönetmelik esaslarına göre hazırlanan ve karar verilmek üzere yüksek disiplin kuruluna sevk edilen dosyayı,
h) Bakan: Millî Savunma Bakanını,
ı) Bakanlık: Millî Savunma Bakanlığını,
i) Merkez, taşra ve yurtdışı teşkilatı: 1 sayılı Cumhurbaşkanlığı Teşkilatı Hakkında Cumhurbaşkanlığı Kararnamesinin 339 uncu maddesinde geçen hizmet birimleri ile bu birimlerin teşkilat yapısında bulunan alt birimlerin bütününü,
ifade eder.
(2) Bu Yönetmelikte tanımlanmamış kavram ve terimler için, 4/1/1961 tarihli ve 211 sayılı Türk Silahlı Kuvvetleri İç Hizmet Kanunundaki ve 6413 sayılı Kanunundaki tanımlar esas alınır.
İKİNCİ BÖLÜM
Türk Silahlı Kuvvetleri Yüksek Disiplin Kurullarının Teşkili, Yapısı, Görev ve Yetkileri, Sekreterya Hizmetleri
Yüksek disiplin kurullarının teşkili
(1) Bu Yönetmelik kapsamına giren kişiler hakkında Silahlı Kuvvetlerden ayırma cezasına yönelik karar vermek üzere ilgilisine göre Bakanlık veya kuvvet komutanlıklarında yüksek disiplin kurulu teşkil edilir.
Yüksek disiplin kurullarının yapısı
(1) Bakanlık merkez, taşra ve yurt dışı teşkilatı ile Millî Savunma Üniversitesi ve Harita Genel Müdürlüğünde görevli personel hakkında karar vermek üzere Bakanlıkta teşkil edilecek Yüksek Disiplin Kurulu; Personel Genel Müdürlüğünün bağlı bulunduğu Bakan Yardımcısı başkanlığında aşağıdaki üyelerden oluşur:
a) Personel Genel Müdürü.
b) Hukuk Hizmetleri Genel Müdürü.
c) Personel İşlem Daire Başkanlığının bağlı bulunduğu Personel Genel Müdür Yardımcısı.
ç) Mütalaalar ve Hukuk İşleri Daire Başkanlığının bağlı bulunduğu Hukuk Hizmetleri Genel Müdür Yardımcısı.
(2) General ve amiraller hakkında karar vermek üzere Bakanlıkta teşkil edilecek Yüksek Disiplin Kurulu; Bakanın başkanlığında aşağıdaki üyelerden oluşur:
a) Genelkurmay Başkanı.
b) İlgili kuvvet komutanı.
c) Personel Genel Müdürlüğünün bağlı bulunduğu Bakan Yardımcısı.
ç) Genelkurmay Personel Başkanı.
d) Hukuk Hizmetleri Genel Müdürü.
e) Personel Genel Müdürü.
(3) Kuvvet komutanlıklarında teşkil edilecek yüksek disiplin kurulları, ilgili komutanlığın Kurmay Başkanı başkanlığında aşağıdaki üyelerden oluşur:
a) Personel Başkanı.
b) İstihbarat Başkanı.
c) Harekât Başkanı.
ç) Lojistik Başkanı.
d) Savunma Planlama ve Proje Yönetim Başkanı.
e) Atama/Tayin Dairesi Başkanı.
f) Hukuk Hizmetleri Başkanı.
g) Yüksek disiplin kurulu işlemlerinin yürütülmesinden sorumlu şube müdürü.
(4) Üçüncü fıkrada belirtilen makamların, kuruluş veya kadro yapısı gereği bulunmaması veya kadro isminin farklı olması durumunda, görev ve sorumluk alanları itibarıyla bunların muadilleri ilgili kuvvet komutanlığınca kuruluş veya kadro yapısı esas alınarak belirlenir.
Yüksek disiplin kurullarının görev ve yetkileri
(1) Bu Yönetmelik kapsamında yer alan;
a) General ve amiraller ile Bakanlık merkez, taşra ve yurt dışı teşkilatı ile Millî Savunma Üniversitesi ve Harita Genel Müdürlüğünde görevli subay, astsubay, uzman erbaşlar ile sözleşmeli erbaş ve erler hakkında, Bakanlıkta teşkil edilecek Yüksek Disiplin Kurulu,
b) Diğer subay, astsubay, uzman erbaşlar ile sözleşmeli erbaş ve erler hakkında ise mensup oldukları kuvvet komutanlıklarında teşkil edilecek yüksek disiplin kurulları,
bu Yönetmelikte yer alan usul ve esaslar doğrultusunda Silahlı Kuvvetlerden ayırma cezası ile ilgili karar vermekle görevli ve yetkilidir.
Sekretarya hizmetleri
(1) Yüksek disiplin kurulunun görev ve yetkilerini yerine getirebilmesine yönelik olarak yapılacak toplantı, yazışma, kararların ilgililere duyurulması, yazılı savunma alınması, kayıt, arşivleme ve raportörlük gibi her türlü sekretarya hizmetleri yetkili kurum/komutanlığın personel birimlerince yerine getirilir.
ÜÇÜNCÜ BÖLÜM
Silahlı Kuvvetlerden Ayırma Cezasını Gerektiren Disiplinsizlikler ile Bu Cezanın Verilmesine İlişkin Usul ve Esaslar
Silahlı Kuvvetlerden ayırma cezasını gerektiren disiplinsizlikler
(1) Silahlı Kuvvetlerden ayırma cezasını gerektiren disiplinsizlikler 6413 sayılı Kanunun 20 nci maddesinde sayılan hallerdir.
Disiplin ceza puanına bağlı olarak Silahlı Kuvvetlerden ayırma cezası verilmesi
(1) Disiplin ceza puanına bağlı olarak Silahlı Kuvvetlerden ayırma cezası verilmesi gerektiren disiplinsizlikler 6413 sayılı Kanunun 21 inci maddesinde sayılan hallerdir.
(2) Birinci fıkra kapsamında ceza puanlarının hesaplanması, ceza cinsi esas alınarak Ek-1 sayılı çizelgeye göre yapılır.
Disiplin cezalarının takibi
(1) Disiplin cezaları ve disiplin cezaları dışındaki idari yaptırımlara ilişkin bilgi ve belgeler, disiplin amiri tarafından ilgilinin şahsi dosyasına konularak muhafaza edilir ve kayıt altına alınır.
(2) Subay, astsubay, uzman erbaşlar ile sözleşmeli erbaş ve erlere verilen disiplin cezaları; kuvvet komutanlıklarında, asgari alay ve eşiti komutanlıklar tarafından personel bilgi sistemlerine kaydedilir ve bu cezalarına ilişkin evrakın birer sureti, aynı makamlar tarafından personelin mensubu olduğu kuvvet komutanlıklarına gönderilir. Disiplin ceza puanına bağlı olarak Silahlı Kuvvetlerden ayırma cezasını gerektirecek durumların takibinden bu birimler sorumludur.
(3) Personel hakkında verilen cezalar ile ceza puanlarının; kuvvet komutanlıklarınca, yetkili personel başkanlıkları ile personelin disiplin amirleri tarafından takip edilmesine yönelik tedbirler alınır.
Silahlı Kuvvetlerden ayırma cezası işlemlerinin başlatılması
(1) Silahlı Kuvvetlerden ayırma cezası; disiplin amirlerinden en az ikisinin teklifi üzerine yüksek disiplin kurulları tarafından verilebileceği gibi, eldeki bilgi ve belgelere göre yüksek disiplin kurulları tarafından resen de verilebilir. Bakanın eldeki bilgi ve belgelere ya da gerekli görmesi üzerine yaptırdığı disiplin soruşturması sonucuna göre hakkında bu cezanın verilmesine kanaat getirdiği personelin dosyaları bir karar verilmek üzere doğrudan yetkili yüksek disiplin kuruluna sevk edilir.
Silahlı Kuvvetlerden ayırma cezası işlemlerinin disiplin amirlerinin teklifi ile başlatılması
(1) Disiplin amirleri, kanunlarla kendilerine verilmiş yetkiler çerçevesinde, maiyetinin bu Yönetmelik kapsamında Silahlı Kuvvetlerden ayırma cezasını gerektirecek bir disiplinsizlik içinde olup olmadıklarını tespit etmekten ve bu kapsamda her türlü bilgi ve belgenin düzenlenmesinden sorumludur.
(2) Maiyetinden birinin bu Yönetmelik kapsamında Silahlı Kuvvetlerden ayırma cezasını gerektiren disiplinsizliklerden birini teşkil edebilecek bir fiilini veya durumunu herhangi bir şekilde öğrenen disiplin amirleri, olayın araştırılması gerektiğine kanaat getirirse, yazılı olarak görevlendireceği soruşturmacılar vasıtasıyla ya da şahsen 6413 sayılı Kanunun 7 nci maddesi uyarınca disiplin soruşturması yapar. Ayrıca, disiplin amirleri gerekli görmeleri halinde disiplin soruşturmasının yapılmasını üst disiplin amirlerinden de talep edebilir. Disiplin soruşturması sonucunda disiplin soruşturma sonuç raporu tanzim edilir ve yüksek disiplin kurulu dosyasına eklenir. Disiplin amirleri, soruşturma sonucunda personelinin Silahlı Kuvvetlerden ayırma cezasını gerektiren bir disiplinsizliği gerçekleştirdiği kanaatine varması halinde personel hakkında Silahlı Kuvvetlerden ayırma cezası verilmesine dair hazırlık işlemlerini başlatır.
(3) Bu Yönetmelik kapsamına giren personel hakkında disiplin amirlerinin teklifi ile Silahlı Kuvvetlerden ayırma cezası hazırlık işlemlerinin başlatılabilmesi için, disiplin amirlerinden en az ikisinin Silahlı Kuvvetlerden ayırma cezası verilmesi teklifinde bulunması gerekir. Ancak 10 uncu madde gereği disiplin ceza puanına bağlı olarak Silahlı Kuvvetlerden ayırma cezası verilecek personel hakkındaki teklifin ilk iki disiplin amiri tarafından yapılması esas olmakla birlikte bu durum, diğer disiplin amirleri tarafından ayırma işleminin başlatılmasına engel teşkil etmez. Ayırma cezası verilmesi teklif edilmesi gereken bir personel hakkında işlem yapılmadığının disiplin amirleri dışındaki amirler tarafından tespit edilmesi halinde, bu durum üst disiplin amirlerine ve yetkili kurum/komutanlığa bildirilir.
(4) Disiplin amirlerinin teklifte bulunabilmesi için, işlem başlatılacak personel ile belirli bir süre beraber çalışma şartı aranmaz.
(5) 25 inci madde hükümleri saklı kalmak üzere, disiplin amirleri, bu Yönetmelikteki usul ve esaslar çerçevesinde her zaman Silahlı Kuvvetlerden ayırma cezası verilmesi teklifinde bulunabilir.
(6) Silahlı Kuvvetlerden ayırma cezası verilmesine ilişkin işlem başlatılacak personel hakkındaki yüksek disiplin kurulu dosyası; Bakanlık merkez, taşra ve yurtdışı teşkilatı ile Millî Savunma Üniversitesi ve Harita Genel Müdürlüğünde daire başkanı ve eşiti, kuvvet komutanlıklarında asgari tugay ve eşiti makamların nezaretinde, süreci başlatan disiplin amiri tarafından Ek-2’deki muhteviyata uygun olarak hazırlanır.
(7) 9 uncu madde çerçevesinde 6413 sayılı Kanunun 20 nci maddesinde yer alan disiplinsizlikler kapsamında hazırlanan dosyaya, Ek-3’teki örneğe uygun olarak, teklifte bulunan ilk iki disiplin amirlerinin yazılı kanaatleri eklenir. Teklifte bulunan disiplin amirleri arasında Bakanlık merkez, taşra ve yurtdışı teşkilatı ile Millî Savunma Üniversitesi ve Harita Genel Müdürlüğünde daire başkanı ve eşiti, kuvvet komutanlıklarında asgari tugay ve eşiti makam sahibi bir disiplin amirinin bulunmaması durumunda, Silahlı Kuvvetlerden ayırma cezası verilmesini teklif eden üst disiplin amirinden itibaren bu seviyeye kadar olan diğer disiplin amirlerinin de yazılı kanaat ve teklifleri alınır.
(8) Dosyanın 10 uncu madde kapsamında hazırlanması durumunda, ayırma cezasını teklif eden disiplin amirlerinin dışındaki diğer amirlerin kanaat ve tekliflerinin alınma şartı yoktur.
(9) Yüksek disiplin kurulu dosyası;
a) 9 uncu madde kapsamında hazırlandığında, Silahlı Kuvvetlerden ayırma cezasını gerektirecek durumun oluştuğunun disiplin amirleri tarafından tespit edilmesinden itibaren,
b) 10 uncu madde kapsamında hazırlandığında son cezanın kesinleştiği tarihten itibaren,
bir ay içinde yetkili kurum/komutanlığa gönderilir. Yüksek disiplin kurulu dosyasının gönderilmesine ilişkin engel hallerin bulunması durumunda bu süre engel hallerin ortadan kalkmasıyla başlar. Savunma için verilen süreler bir aylık süreye dahil edilmez.
(10) Yetkili kurum/komutanlığa gelen dosyalar; yetkili kurum/komutanlığın personel birimlerince Hukuk Hizmetleri Genel Müdürlüğü veya hukuk hizmetleri başkanlıkları ile koordineli olarak karargâhta bulunan bilgi, belge ve dosyalar ile karşılaştırılarak, kanun ve yönetmeliklere uygunluğu, ekli belgelerin yeterliliği ve geçerliliği, Ek-2 ve Ek-3’teki bilgi ve belgeleri ihtiva edip etmediği açısından incelenir. Eksik bilgi veya belgeler yetkili kurum/komutanlığın personel birimleri vasıtasıyla tamamlanır.
(11) Yüksek disiplin kurulu dosyası, personel birimlerine gönderildiği tarihten itibaren üç ay içinde kurulda görüşülür. İlave inceleme yapılmasının gerekli olduğu durumlarda bu süre kurul başkanı tarafından bir katına kadar uzatılabilir.
Silahlı Kuvvetlerden ayırma cezasının yüksek disiplin kurulları tarafından resen verilmesine ilişkin işlemlerin başlatılması
(1) Yetkili kurum/komutanlıkların personel birimleri tarafından;
a) Disiplin amirlerince teklif edilmesi gerektiği halde Silahlı Kuvvetlerden ayırma cezası teklifi yapılmayanların,
b) Hukuk Hizmetleri Genel Müdürlüğü veya hukuk hizmetleri başkanlıkları ile koordineli olarak yapılan inceleme ve değerlendirmeler sonucunda eldeki bilgi ve belgelere göre Silahlı Kuvvetlerden ayırma cezası verilmesi gerektiği değerlendirilenlerin,
dosyaları Ek-2’de yer alan örneğe uygun olarak hazırlanır ve görüşülmek üzere yüksek disiplin kuruluna sevk edilir.
(2) Ayırma cezasının yüksek disiplin kurulları tarafından resen verilmesi kapsamında yapılacak inceleme ve araştırmalar, yetkili kurum/komutanlıklar tarafından görevlendirilecek birimler tarafından yapılır.
Silahlı Kuvvetlerden ayırma cezası işlemlerinin Bakan tarafından başlatılması
(1) Bakanın eldeki bilgi ve belgelere ya da gerekli görmesi üzerine yaptırdığı disiplin soruşturması sonucuna göre, hakkında bu cezanın verilmesine kanaat getirdiği personele ilişkin soruşturma dosyası yetkili kurum/komutanlığa gönderilir.
(2) Yetkili kurum/komutanlığın personel birimlerince Ek-2’de yer alan örneğe uygun olarak hazırlanan yüksek disiplin kurulu dosyası, Bakanlıkça gönderilen soruşturma dosyasının personel birimlerine ulaştığı tarihten itibaren üç ay içinde kurulda görüşülür. İlave inceleme yapılmasının gerekli olduğu durumlarda bu süre bir katına kadar uzatılabilir.
Yüksek disiplin kurulu dosyalarında kullanılacak belgeler
(1) Yüksek disiplin kurulu dosyalarının hazırlanmasında kullanılacak belge örnekleri, ilgili birimler tarafından personel bilgi sistemlerinde elektronik olarak bulundurulur.
(2) Söz konusu belgelerin doldurulmasında hataları ve zaman kaybını engellemek maksadıyla, personel bilgi sistemindeki kimlik bilgileri, ceza durumu gibi mevcut bilgilerin doğrudan bu belgelere aktarılmasını sağlayacak tedbirler alınır.
Yüksek disiplin kurullarının toplanması, görüşme usulü ve oylama
(1) Yüksek disiplin kurulları, başkan ve üyelerinin tamamının katılımı ile toplanır.
(2) Yüksek disiplin kurullarının başkan ve üyelerinin; karargâhta bulunmadığı durumlarda yerine vekilleri toplantıya katılır.
(3) Yüksek disiplin kurullarının başkan ve üyeleri; kendileri, aralarında evlilik bağı kalksa bile eşleri, kendileri veya eşlerinin altsoy ve üstsoyları, kendileri ile arasında evlatlık bağı bulunanlar, üçüncü derece de dâhil olmak üzere kan veya kendisini oluşturan evlilik bağı kalksa dahi kayın hısımlığı bulunanlar ile nişanlıları hakkındaki kurul toplantılarına katılamazlar.
(4) Başkan veya üyelerden birinin yerine toplantıya vekil olarak katılacak kişi, aynı zamanda kurulun doğal üyesi ise veya üçüncü fıkradaki hallerin oluşması durumunda kurul, üye tam sayısının salt çoğunluğunun sağlanması kaydıyla eksik toplanabilir.
(5) Toplantı gündeminin düzenlenip üyelere dağıtılması, toplantının belirli gün, saat ve yerde yapılması, kurul çalışmalarının gereği gibi yürütülüp sonuçlandırılması kurul başkanı tarafından sağlanır.
(6) Kurul başkanının toplantıya katılamaması halinde, başkanlık görevi toplantıya katılan en kıdemli üye tarafından yürütülür.
(7) Yüksek disiplin kurulunda, önceden belirlenen gündeme uygun olarak dosyalar sırayla görüşülür ve karara bağlanır.
(8) Yüksek disiplin kurulu kararını verirken, gerekli gördüğü takdirde ilgilinin özlük dosyasını ve her nevi evrakı incelemeye, ilgili birlik, kurum ve karargâhlardan bilgi almaya, hâkim veya savcı kararı gerektirmeyen durumlarda kriminal inceleme yaptırma da dâhil olmak üzere her türlü inceleme yaptırmaya, tanık ve bilirkişi dinlemeye, keşif yapmaya veya yaptırmaya, ihtiyaç halinde veya hakkında karar verilecek şahsın talebi üzerine şahsın yazılı veya sözlü ifadesini almaya yetkilidir. Bu kapsamda yapılacak harcamalar, 31/12/2005 tarihli ve 26040 3 üncü mükerrer sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Merkezi Yönetim Harcama Belgeleri Yönetmeliği esaslarına göre ödenir.
(9) Görüşülen dosyalar hakkında kurul üyelerinin yeterli kanaate ulaşması sonucunda oylamaya geçilir.
(10) Yüksek disiplin kurullarında oylama açık olarak yapılır. Oylamaya en kıdemsiz personelden başlanır ve en son kurul başkanı oyunu kullanır. Oylamada çekimser kalınamaz. Kararlar oy çokluğu ile alınır. Oylar dağılırsa, hakkında karar verilecek personelin en çok aleyhinde olan oy, çoğunluk elde edilinceye kadar kendisine daha yakın olan oya tabi olur. Başkan veya başka bir üyeye vekâlet eden kurulun doğal üyesinin yalnızca bir oy hakkı vardır.
(11) Disiplin ceza puanına bağlı olarak ayırma cezası verilmesine ilişkin yapılan kurul görüşmelerinde, ayırma işlemine esas teşkil eden ve disiplin amirleri ya da disiplin kurulları tarafından verilmiş cezaların usulüne uygun olarak verilip verilmediği incelenir. Ancak usulüne uygun olarak verilmiş olan cezaların nicelik ve niteliğine ya da personelin disiplinsizliği alışkanlık hâline getirip getirmediğine ilişkin değerlendirme yapılmaz. Bu Yönetmeliğin 10 uncu maddesindeki şartlar gerçekleşmiş ise bu personel hakkında Silahlı Kuvvetlerden ayırma cezası kararı verilir.
Yüksek disiplin kurulu kararı
(1) Yüksek disiplin kurullarında yapılan inceleme ve değerlendirmeler sonucunda durumu görüşülen personel hakkında;
a) Silahlı Kuvvetlerden ayırma cezası verilmesi,
b) Silahlı Kuvvetlerden ayırma cezası verilmesine yer olmadığı,
kararlarından biri verilir.
(2) Karar özeti başkan ve üyeler tarafından imzalanan bir tutanakla tespit edilir.
(3) Yüksek disiplin kurulu kararı, karar tarihini izleyen 10 iş günü içinde kuvvet komutanlıklarında teşkil edilen Yüksek Disiplin Kurulu için Ek-4’teki, general ve amiraller hakkında karar vermek üzere Bakanlıkta teşkil edilen Yüksek Disiplin Kurulu için Ek-5’teki, Bakanlık merkez, taşra ve yurtdışı teşkilatı ile Millî Savunma Üniversitesi ve Harita Genel Müdürlüğünde görevli personel hakkında karar vermek üzere Bakanlıkta teşkil edilen Yüksek Disiplin Kurulu için Ek-6’daki örneğe göre gerekçeli olarak yetkili kurum/komutanlığın personel birimlerince, Hukuk Hizmetleri Genel Müdürlüğü veya hukuk hizmetleri başkanlıkları ile koordineli olarak hazırlanır. Gerekçeli kararda, disiplinsizliğin oluştuğunu veya oluşmadığını gösteren hususlar ile kararın oy birliği veya oy çokluğu ile alındığı belirtilir. Karar, başkan ve üyeler tarafından imzalanır. Karşı oy kullananların görüşlerine kararda yer verilir.
(4) Disiplin ceza puanına bağlı olarak ayırma cezası verilmesi istemiyle gelen dosyaların incelenmesi sonucunda yüksek disiplin kurulunca, cezaların usulüne uygun verilmediğine veya ceza tayininde objektiflikten uzaklaşıldığına kanaat getirilirse verilen cezaların tamamının veya bir kısmının kaldırılmasına yahut personelin görev yerinin değiştirilmesine ve durumunun bir yıllık deneme süresi sonunda yeniden incelenmesine karar verilir.
DÖRDÜNCÜ BÖLÜM
Yüksek Disiplin Kurulu Kararlarının Yerine Getirilmesi ve Sonuçları
Silahlı Kuvvetlerden ayırma cezası verilmesi kararının yerine getirilmesi ve sonuçları
(1) Bakanlık ve kuvvet komutanlıklarında oluşturulan Yüksek Disiplin Kurullarınca verilen ayırma cezası ilgilisine göre Bakanın veya ilgili kuvvet komutanının; general ve amiraller hakkında teşkil edilen Yüksek Disiplin Kurulu tarafından verilen ayırma cezası ise Cumhurbaşkanının onayıyla kesinleşir ve müteakiben yetkili kurum/komutanlık tarafından yerine getirilir. Onaylanan bu karar 11/2/1959 tarihli ve 7201 sayılı Tebligat Kanunu hükümlerine göre tebliğ edilir.
(2) Bu Yönetmelik kapsamına giren general ve amiraller dışındaki diğer personel hakkında verilen ayırma cezası kararları, ilgili kuvvet komutanı, Jandarma Genel Komutanı veya Sahil Güvenlik Komutanının onayı ile tekemmül eder ve yerine getirilir.
(3) Silahlı Kuvvetlerden ayırma cezası alanlar, seferberlik ve savaş hâlleri haricinde Türk Silahlı Kuvvetlerinde herhangi bir şekilde görev alamazlar. Ancak, Silahlı Kuvvetlerden ayırma cezası alan yedek subaylar, ilgili Kanunlara göre belirlenecek kalan askerlik hizmetlerini er rütbesi ile tamamlarlar.
(4) Silahlı Kuvvetlerden ayırma cezası verilenlerin yüksek disiplin kurulu kararlarının bir nüshası, işlemlerin tamamlanması için ilgili birimlere gönderilir. Bu birimler tarafından;
a) Silahlı Kuvvetlerden ayırma cezası verilen yedek subay/yedek astsubayların kalan askerlik hizmetlerinin er rütbesi ile tamamlatılmasına yönelik işlemler,
b) Silahlı Kuvvetlerden ayırma cezası verilen diğer personelin Türk Silahlı Kuvvetlerinden ilişiğinin kesilmesi veya sözleşmesinin feshi işlemleri,
tabi oldukları mevzuata uygun olarak yerine getirilir.
(5) Silahlı Kuvvetlerden ayırma cezası verilmesine ilişkin karar; Türk Silahlı Kuvvetlerinden ilişiğinin kesilmesine, sözleşmesinin feshine veya yedek subay/yedek astsubayların askerliğini er olarak tamamlamasına ilişkin işlemlerin sonuçlandırılmasını müteakip personele tebliğ edilir.
(6) Silahlı Kuvvetlerden ayırma cezası verilmesi kararlarının yerine getirilmesinin sonraya bırakılmasına karar verilemez.
Silahlı Kuvvetlerden ayırma cezası verilmesine yer olmadığı kararının sonuçları
(1) Silahlı Kuvvetlerden ayırma cezası verilmesine yer olmadığı kararı ilgililere tebliğ edilir.
(2) Silahlı Kuvvetlerden ayırma cezası verilmesine ilişkin işlemleri disiplin amirlerinin teklifi ile başlatılan personel hakkında, zamana bağlı kalınmaksızın, Silahlı Kuvvetlerden ayırma cezası verilmesi teklifinde bulunan disiplin amirleri değişecek şekilde atama işlemi yapılır.
(3) Silahlı Kuvvetlerden ayırma cezası verilmesine yer olmadığı kararı sonrasında;
a) Yüksek disiplin kuruluna sevkini gerektiren disiplinsizlikle ilgili yeni bilgi ve belgelerin elde edilmesi,
b) Kişi hakkındaki adli soruşturma veya kovuşturmanın sonuçlanması ve bu kapsamda Silahlı Kuvvetlerden ayırma cezası gerektiren bir disiplinsizliğin tespit edilmesi,
c) Silahlı Kuvvetlerden ayırma cezasını gerektiren başka bir disiplinsizliğin işlenmesi,
hallerinden birinin gerçekleşmesi durumunda hakkında karar verilen kişiye ilişkin yeni bir yüksek disiplin kurulu dosyası hazırlanır.
(4)Yüksek disiplin kuruluna sevkine konu disiplinsizliğin 6413 sayılı Kanunda düzenlenen başka bir cezayı gerektirmesi halinde, personele ait yüksek disiplin kurulu dosyası, Kanunun ilgili hükümleri kapsamında yeniden değerlendirilmesi maksadıyla personelin disiplin amirlerine gönderilir.
BEŞİNCİ BÖLÜM
Çeşitli ve Son Hükümler
Disiplin soruşturması veya tahkikatın adli soruşturma veya kovuşturmadan bağımsızlığı
(1) Herhangi bir fiilden dolayı ilgili hakkında yapılan adli soruşturma veya kovuşturma, aynı fiilden dolayı ayrıca disiplin soruşturması ve tahkikat yapılmasını, Silahlı Kuvvetlerden ayırma cezası verilmesini ve bu cezanın yerine getirilmesini engellemez.
(2) Bu Yönetmelik kapsamında ayırma cezası gerektiren disiplinsizliğin oluştuğunun şüpheye mahal vermeyecek bilgi ve belgelerle tespit edilmesi durumunda;
a) Personelin o ana kadar olumlu mesleki ve disiplin safahatının bulunması,
b) Disiplinsizliği oluşturan eylem ya da durumla ilgili olarak ceza kanunlarına göre mahkûm olması ya da olmaması,
personel hakkında Silahlı Kuvvetlerden ayırma cezası verilmesine engel teşkil etmez.
Savunma hakkı
(1) Yüksek disiplin kuruluna sevk edilen personel veya vekili; tahkikatın gizliliğini, üçüncü şahıs ve makamların özel bilgileri ile şeref, haysiyet ve güvenliğini, gizli ve özel nitelikteki bilgileri korumaya yönelik olanların dışındaki soruşturma evrakının tamamını inceleme, tanık dinletme ve yüksek disiplin kurulunda sözlü veya yazılı olarak savunma yapma hakkına sahiptir. Savunma alınmadan personel hakkında Silahlı Kuvvetlerden ayırma cezası verilemez. Ancak, firar ve izin tecavüzü gibi ilgilinin bulunamaması nedeniyle savunma almayı imkânsız hale getiren zorunlu hallerde savunma alınmaz.
(2) Silahlı Kuvvetlerden ayırma cezasının verilmesine ilişkin sürecin disiplin amirlerinin teklifi ile başlatılması halinde, süreci başlatan disiplin amiri tarafından; diğer durumlarda ise yetkili kurum/komutanlıklar vasıtası ile yüksek disiplin kurulları tarafından hakkında karar verilecek personelin savunması alınır.
(3) Disiplin soruşturması kapsamında alınan ifade, bu madde kapsamında savunma yerine geçmez. Personelin disiplin soruşturması esnasında ifadesi alınmış olsa dahi ayrıca savunması alınır.
(4) Yazılı savunmalarda, isnat olunan hususlar ile savunma için verilen süre açıkça ve yazılı olarak ilgiliye tebliğ edilir. İstirahat, hava değişimi, izin gibi nedenlerle görevde bulunmayan personele 11/2/1959 tarihli ve 7201 sayılı Tebligat Kanununa göre tebligat yapılır. Yüksek disiplin kurulunun görevine giren disiplinsizliklerde verilecek savunma süresi üç iş gününden az ve her hâlde beş iş gününden fazla olamaz. Savunması istenen kişinin talebi hâlinde ilave savunma süresi verilebilir. Ancak, ilk verilen savunma süresi ile ilave verilen savunma süresinin toplamı beş iş gününü geçemez. Verilen süre içinde savunmasını yapmayan personel savunma hakkından vazgeçmiş sayılır.
(5) Yazılı savunma haricinde, yüksek disiplin kurulu tarafından gerek görülmesi veya personelin talepte bulunması halinde personel sözlü olarak da ifade vermeye çağrılabilir. Bu kapsamda:
a) Kurulda durumu görüşülecek personele toplantı tarihinden en az on iş günü önce tebligat yapılır.
b) Durumu görüşülecek personel, kurul toplantısından en az üç iş günü önce sözlü ifade vermek isteyip istemediğini bir dilekçe ile kurula bildirir. Bu dilekçe kurul dosyasında muhafaza edilir. Bu süre içerisinde dilekçe ile başvuruda bulunmayanların, dilekçe ile başvuruda bulunmasına veya kurul tarafından ifadeye çağrılmasına rağmen ifade vermeyenlerin bu hakkından vazgeçtiği kabul edilir.
Geçici olarak görevden uzaklaştırma ve görev yerini değiştirme tedbiri
(1) Silahlı Kuvvetlerden ayırma cezasını gerektiren bir disiplinsizlik nedeniyle hakkında yapılan inceleme ve araştırmanın emniyetli ve sıhhatli olarak devam etmesi amacıyla, görevi başında kalmasında sakınca görülecek subay, astsubay, uzman erbaş veya sözleşmeli erbaş ve erlerin görevinden geçici olarak uzaklaştırılmasına veya görev yerinin değiştirilmesine ilişkin işlemler 6413 sayılı Kanunun 29 uncu maddesi esaslarına göre yürütülür.
Yargı denetimi
(1) Yüksek disiplin kurulları tarafından verilen Silahlı Kuvvetlerden ayırma cezalarına karşı idari yargı yoluna başvurulabilir.
(2) Dava açma süresine ilişkin olarak 6/1/1982 tarihli ve 2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Kanunu hükümleri uygulanır. Ancak Türk karasuları dışındaki gemilerde verilen cezalarda, dava açma süresi geminin bağlı bulunduğu üsse/limana dönmesiyle başlar.
Zamanaşımı
(1) Silahlı Kuvvetlerden ayırma cezasını gerektiren durumun oluştuğunun disiplin amirleri tarafından tespit edilmesinden itibaren bir yıl ve her halde disiplin cezasını gerektiren fiil ve hallerin işlendiği tarihten itibaren beş yıl geçtikten sonra aynı sebeple yüksek disiplin kurulu tarafından ayırma cezası verilemez.
Disiplin cezalarının Silahlı Kuvvetlerden ayırma cezası verilmesine etkisi
(1) Disiplin cezaları ve diğer idari yaptırımlar, nitelik ve niceliklerine uygun olarak; personel hakkında verilecek Silahlı Kuvvetlerden ayırma cezalarında göz önünde bulundurulur.
Özel hükümler
(1) Türk Silahlı Kuvvetlerinde sözleşmeli statü ile görev yapan personelin sözleşmelerinin feshine ilişkin özel Kanun ve Yönetmeliklerindeki hükümler ile Türk Silahlı Kuvvetlerinden ayırma ve çıkarmaya ilişkin diğer Kanun ve Yönetmeliklerde düzenlenmiş hükümler saklıdır.
(2) Sözleşmeli statü ile görev yapan personelin disiplinsizlik teşkil eden eylemlerinin, hem 6413 sayılı Kanunun 20 nci maddesi kapsamında, hem de özel Kanunlarında düzenlenen sözleşmenin feshini gerektiren eylem ve durumlar kapsamında yer alması durumunda öncelikli olarak özel Kanun hükümleri uygulanır.
Yönetmeliğin uygulanmasında sorumluluk
(1) Bu Yönetmeliğin uygulanmasından doğacak tereddütler, derhal Bakanlığının ilgili birimlerine bildirilir. Bakanlık bu tereddütleri gidermeye yetkilidir.
Türk Silahlı Kuvvetlerinden çeşitli nedenlerle ilişiği kesilmiş olanlar hakkında Silahlı Kuvvetlerden ayırma cezası verilmesi
(1) Türk Silahlı Kuvvetlerinden çeşitli nedenlerle ilişikleri kesilmeden önce, Silahlı Kuvvetlerden ayırma cezası verilmesini gerektiren bir disiplinsizliğin işlendiğinin ilişik kesildikten sonra tespit edilmesi durumunda, 25 inci maddedeki zamanaşımı süresi dolmadan önce, personelin en son atamalı olduğu birim tarafından; ilgilisine göre 13 üncü, 14 üncü ve 15 inci maddelerde belirlenen hususlara göre Silahlı Kuvvetlerden ayırma cezası verilmesine yönelik işlem tesis edilir.
(2) İlgili personele; isnat edilen hususların bildirilmesi ve personelin bu hususlara yönelik savunma yapması 22 nci madde esaslarına göre icra edilir.
(3) Personelin en son atamalı olduğu birim ile statüsüne yönelik 7 nci maddeye atfen teşkil edilen yüksek disiplin kurulu tarafından bu Yönetmelikte belirlenen hususlar kapsamında personel hakkında karar verilir.
(4) Üçüncü fıkra hükmü gereğince Silahlı Kuvvetlerden ayırma cezası kararı verilmesi durumunda, anılan karar 19 uncu madde hükümlerine istinaden;
a) 7201 sayılı Kanuna göre tebliğ edilir.
b) Kendisine ve aile fertlerine verilen TSK Akıllı Kimlik Kartlarına yönelik işlemler için Millî Savunma Bakanlığı Akıllı Kart Yönetim Merkezine bilgi verilir.
c) Nüfusa kayıtlı bulundukları yer askerlik şubesi başkanlığına iletilir.
ç) Silah işlemleri için ilgili birime bildirimde bulunulur.
d) Özlük haklarına yönelik işlemler için; Sosyal Güvenlik Kurumu Başkanlığı ve Ordu Yardımlaşma Kurumu Genel Müdürlüğüne bildirim yapılır.
Geçiş dönemi
(1) Bu Yönetmeliğin yürürlüğe girdiği tarihte 27/12/1998 tarihli ve 23566 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Subay Sicil Yönetmeliği ile 28/12/1998 tarihli ve 23567 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Astsubay Sicil Yönetmeliği esaslarına göre ayırma sicili düzenlenmek suretiyle başlatılmış olan disiplinsizlik ve ahlaki durum nedeniyle ayırma işlemleri kapsamındaki dosyalar; ayırma sicil belgelerine ekli bulunan ayırma işlemine esas bilgi ve belgeler, yetkili komutanlığın personel başkanlığınca varsa eksikleri tamamlanarak bu Yönetmelik hükümlerine göre yeniden tanzim edilir. Bu dosyalar, bu Yönetmelik hükümleri çerçevesinde yüksek disiplin kurulları tarafından karara bağlanır.
Yürürlük
(1) Bu Yönetmelik yayımı tarihinde yürürlüğe girer.
Yürütme
(1) Bu Yönetmelik hükümlerini Millî Savunma Bakanı yürütür.