Amaç
(1) Bu Yönetmeliğin amacı; Türk Silahlı Kuvvetleri, Jandarma Genel Komutanlığı ve Sahil Güvenlik Komutanlığı personeline ilk nasıp istihkakı olarak verilecek eşya ve teçhizatın kapsamı, miktarı, cinsi, verilme şekli ile diğer usul ve esasları düzenlemektir.
Kapsam
Bu Yönetmelik, subay (yedek subay hariç), sözleşmeli subay, astsubay (yedek astsubay hariç), sözleşmeli astsubay, uzman jandarma ve uzman erbaşlarla bunları istihdam edecek Türk Silahlı Kuvvetleri, Jandarma Genel Komutanlığı ve Sahil Güvenlik Komutanlığı birlik, karargâh, kurum ve kuruluşlarını kapsar.
Dayanak
(1) Bu Yönetmelik, 21/4/2004 tarihli ve 5143 sayılı Türk Silahlı Kuvvetlerinde İlk Nasıp İstihkakına İlişkin Kanunun 5 inci maddesi hükmüne dayanılarak hazırlanmıştır.
Tanımlar
(1) Bu Yönetmelikte geçen;
a) İlk nasıp: Subaylığa, astsubaylığa, uzman jandarmalığa ve uzman erbaşlığa ilk atanma tarihi ile bulunduğu statünün astsubaylıktan subaylığa, uzman jandarmalıktan veya uzman erbaşlıktan astsubaylığa geçmek suretiyle değişmesi hâlinde yeni statüye atanma tarihini,
b) İstihkak: Hak kazanma, hakkı olma, hizmet karşılığı olarak devlet tarafından bedelsiz olarak verilen eşya ve teçhizatı,
c) Ordu tipi tabanca: Teknik ve ateş gücü özellikleri itibarıyla silahlı kuvvetlerin üstlendiği millî savunma hizmetlerinin gerektirdiği teknik ve ateş gücü özelliklerini haiz tabancayı,
ifade eder.
Verilecek istihkaklar
(1) Bu Yönetmeliğin kapsam maddesinde belirtilen personele, ilk nasıplarında verilecek istihkaklar şunlardır:
a) Tabanca ve muhteviyatı:
1) 1 adet ordu tipi tabanca ve 1 kutu (25 adet) mermi, 2 adet şarjör, 1 adet harbi, 1 adet tabanca kılıfı tahsis edilir. Ordu tipi tabancanın özellikleri silahlı kuvvetlerin üstlendiği millî savunma hizmetlerinin gerektirdiği teknik ve ateş gücü dikkate alınarak Genelkurmay Başkanlığınca belirlenir.
2) Dış kaynaktan muvazzaf subaylığa ve astsubaylığa geçirilenlere tabanca ve mermileri ilgili kanunlarındaki deneme süresini, uzman erbaşlara 18/3/1986 tarihli ve 3269 sayılı Uzman Erbaş Kanununun 12 nci maddesi ile öngörülen intibak süresini tamamlamalarını müteakip verilir.
3) Tahsis edilen teçhizat tabancası ve muhteviyatı, personelin muvazzaflığı süresince devlet malı statüsündedir. Teçhizat olarak verilen tabanca ve muhteviyatı, Türk Silahlı Kuvvetlerinden, Jandarma Genel Komutanlığından veya Sahil Güvenlik Komutanlığından ilişik kesilmedikçe hiçbir şekilde başkasına verilemez, hibe edilemez ve devredilemez.
4) Çıkarma, sicilen ayırma, re’sen ayırma ve benzeri sebeplerle Türk Silahlı Kuvvetlerinden, Jandarma Genel Komutanlığından veya Sahil Güvenlik Komutanlığından ilişiği kesilen subay, astsubay, uzman jandarma ve uzman erbaşlara tahsis edilen teçhizat tabancası geri alınır ve irat kaydedilir.
5) Silah ruhsatı verilmesine engel olan bir akıl hastalığı veya psikolojik ve nörolojik rahatsızlığı nedeniyle, sağlık kurulu raporuyla, silahlı görev yapamayacağının belirlenmesi hâlinde anılan tabanca, devlet malı statüsünde olduğundan, personelin silahlı kuvvetlerden ayrılmasına kadar emanette bekletilir, ayrılmasından sonra silahın başkasına devri sağlanır.
b) Giyim ve kuşam: Ek’te belirtilen malzemeler; belirtilen istisnalar hariç olmak üzere, ilk nasıp istihkakına hak kazanan tüm Türk Silahlı Kuvvetleri, Jandarma Genel Komutanlığı ve Sahil Güvenlik Komutanlığı personeline verilir.
Eşya ve teçhizatın verilmesi
(1) Verilen eşya ve teçhizat; 7/6/1963 tarihli ve 6/1835 sayılı Bakanlar Kurulu Kararıyla yürürlüğe konulan Türk Silahlı Kuvvetleri Kıyafet Yönetmeliğinde, statü ve cinsiyetlere göre belirlenen şekil ve niteliklere uygun olarak sağlanır. Bu istihkaklar aynen verilir.
(2) Bu Yönetmelikte belirtilen eşya ve teçhizat, kuvvet, sınıf veya statü değişikliği olmadığı sürece bir kere verilir.
(3) Kuvvet, sınıf veya statü değişikliği olan durumlarda, daha önce alınan malzemelerden sadece niteliklerinde değişiklik olan malzemeler ile daha önce Ek’teki listeden almadığı eşya ve teçhizat verilir.
Verilemeyen istihkakların sonradan verilmesi
(1) Personelin ilk nasıplarında çeşitli nedenlerle verilemeyen istihkakları, atanmalarını müteakip görev yaptıkları birlik, karargâh ve kurumlar tarafından verilir.
Eşya ve teçhizatın dağıtımı
(1) Bu Yönetmelikte belirtilen eşya ve teçhizat, hak sahiplerine imza karşılığı dağıtılır. Dağıtımı müteakip birlik stok kayıtlarından düşülür. Ancak, bu eşya ve teçhizattan 6/5/1960 tarihli ve 7471 sayılı Türkiye Cumhuriyeti Ordusu Subay ve Astsubaylarının Giyecek ve Teçhizatına Dair Kanuna göre verilenler ile aynı olan eşya için istihkak listelerindeki kullanma süreleri yürütülür. Bu eşya ve teçhizatın bir sonraki dağıtımları, kullanma sürelerinin tamamlanmasını müteakip başlar.
Yönetmeliğin uygulanmasında sorumluluk
Bu Yönetmeliğin uygulanmasından doğacak tereddütleri gidermeye ilgilisine göre Millî Savunma Bakanlığı, İçişleri Bakanlığı ve Hazine ve Maliye Bakanlığı yetkilidir.
Geçiş hükmü
(1) 21/4/2004 tarihli ve 5143 sayılı Türk Silahlı Kuvvetlerinde İlk Nasıp İstihkakına İlişkin Kanunun yürürlüğe girdiği 28/4/2004 tarihinden önce; 10/7/1944 tarihli ve 4608 sayılı Muvazzaf Subay ve Askerî Memurlara Verilecek Elbise ve Teçhizat Hakkında Kanun ve 12/8/1971 tarihli ve 1468 sayılı Türk Silahlı Kuvvetlerinde Astsubay Nasbedilenlere Giyecek ve Teçhizat Verilmesi Hakkında Kanundan istifade ederek ilk nasıp istihkaklarını alan personel, bu Yönetmeliğe göre tabi oldukları listelerde daha önce almadıkları ve 6/5/1960 tarihli ve 7471 sayılı Türkiye Cumhuriyeti Ordusu Subay ve Astsubaylarının Giyecek ve Teçhizatına Dair Kanun kapsamına girmeyen bir eşya varsa sadece onu alırlar.
Görevdeki uzman erbaşlar
18/2/2021 tarihli ve 7281 sayılı Türk Silâhlı Kuvvetleri Personel Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanunun yürürlüğe girdiği tarihte uzman erbaşlıktaki hizmet süresinin ilk beş ayını tamamlamış olan uzman erbaşlara yürürlük tarihi itibariyle görevde olmak kaydıyla bir adet yerli üretim ordu tipi tabanca ve bir kutu mermi verilir.
Yürürlük
(1) Bu Yönetmelik yayımı tarihinde yürürlüğe girer.
Yürütme
(1) Bu Yönetmelik hükümlerini Millî Savunma Bakanı, İçişleri Bakanı ve Hazine ve Maliye Bakanı birlikte yürütür.