ᴀ⇣ Yazı karakterini küçült
Konsolide metin (Sürüm: 2)
Kurum: Türkiye Adalet Akademisi
Yürürlüğe Giriş Tarihi: 07.05.2024
Son Değişiklik Tarihi: 14.11.2024
Bu Sürümün Yürürlük Tarihi: 14.11.2024
Aşağıda bir kısmını gördüğünüz bu dokümana sadece Standart, Profesyonel veya Profesyonel + pakete abone olan üyelerimiz erişebilir.
BİRİNCİ BÖLÜM
Başlangıç Hükümleri
Amaç
(1) Bu Yönetmeliğin amacı; hâkim ve savcı yardımcılarının, Türkiye Adalet Akademisindeki eğitimlerinin uygulama esasları ile yazılı ve sözlü sınavlara ilişkin usul ve esasları düzenlemektir.
Kapsam
(1) Bu Yönetmelik, hâkim ve savcı yardımcılarının Türkiye Adalet Akademisindeki eğitimlerinde uygulanacak iş ve işlemleri, eğitim konularını, eğitim sürelerini, hâkim ve savcı yardımcılarına yapılacak yazılı ve sözlü sınavlar ile eğitim verecek öğretim elemanlarının görevlendirilmelerine ve ücretlerine ilişkin hususları kapsar.
(1) Bu Yönetmelik; 24/2/1983 tarihli ve 2802 sayılı Hâkimler ve Savcılar Kanununun 10 uncu maddesi ile ek 2 nci maddesine dayanılarak hazırlanmıştır.
Tanımlar
(1) Bu Yönetmelikte geçen;
a) Akademi: Türkiye Adalet Akademisini,
b) Bakanlık: Adalet Bakanlığını,
c) Başkan: Türkiye Adalet Akademisi Başkanını,
ç) Bütünleme sınavı: 2802 sayılı Kanunun 10 uncu maddesinin on ikinci fıkrasına göre yapılan yeniden son yazılı sınavı,
d) Danışma Kurulu: Türkiye Adalet Akademisi Danışma Kurulunu,
e) Eğitici hâkim ve savcı: Görev döneminde hâkim ve savcı yardımcılarının yetiştirilmesi amacıyla Adalet Bakanı tarafından görevlendirilen hâkim ve Cumhuriyet savcısını,
f) Hâkim ve savcı yardımcıları: Adli yargı hâkim ve savcı yardımcıları, idari yargı hâkim yardımcıları ve avukatlık mesleğinden adli yargı hâkim ve savcı yardımcılığı ile idari yargı hâkim yardımcılığına atananları,
g) Öğretim elemanı: Akademide ders vermek üzere atanan veya görevlendirilenleri,
ğ) Ölçme ve Değerlendirme Merkezi: Türkiye Adalet Akademisi Ölçme ve Değerlendirme Merkezini,
h) Tez: Araştırma, analitik düşünme, muhakeme ve yazım kabiliyetinin geliştirilmesi amacıyla hâkim ve savcı yardımcıları tarafından hazırlanan çalışmayı,
ifade eder.
İKİNCİ BÖLÜM
Hâkim ve Savcı Yardımcılarına İlişkin İş ve İşlemler
Akademi hizmetlerinden faydalanma
(1) Hâkim ve savcı yardımcıları, Akademide eğitim gördükleri süre içinde sunulan hizmetlerden faydalanırlar.
(2) Hâkim ve savcı yardımcılarına yönelik eğitim programları hariç olmak üzere Akademi hizmetleri ücretlidir.
(3) Akademi yatılı tesislerinden eğitim dönemlerinde faydalanmak isteyen hâkim ve savcı yardımcıları sayısının mevcut kapasiteden fazla olması durumunda, tesislerden faydalanacaklar ad çekme suretiyle belirlenir.
(4) Hâkim ve savcı yardımcıları, Akademi tarafından belirlenen eğitim programlarına katılmak ve kurallara uymak zorundadır.
Hâkim ve savcı yardımcısı eğitim dosyası
(1) Akademi tarafından fiziki veya elektronik ortamda hâkim ve savcı yardımcısı eğitim dosyası oluşturulur.
(2) Hâkim ve savcı yardımcısı eğitim dosyasında; kişisel bilgiler, devamsızlık bilgisi, izin ve mazeret durumu, disiplin evrakı ile yazılı ve sözlü sınav sonuç bilgileri bulundurulur.
(3) Öğretim elemanlarının varsa yardımcılar ile ilgili görüşleri, değerlendirme raporları Akademi bünyesindeki Kişisel Gelişim Merkezi veya Ölçme ve Değerlendirme Merkezi tarafından hazırlanacak raporlar gibi eğitime dair diğer bilgi ve belgeler dosyaya konulabilir.
(4) Hâkim ve savcı yardımcıları tarafından ibraz edildiği takdirde özel yeteneklerine dair almış oldukları diploma, sertifika, kurs katılım veya bitirme belgesi gibi dokümanların onaylı örnekleri ile bilimsel yayınları dosyaya konulabilir.
(5) Akademinin ilgili daire başkanı tarafından, hâkim ve savcı yardımcıları hakkında düzenlenen değerlendirme formu örneği eğitim dosyasında yer alır.
Danışman görevlendirilmesi
(1) Akademide düzenlenen eğitimlerin verimliliğinin artırılması ve koordinasyonun sağlanması amacıyla Başkan veya ilgili daire başkanı tarafından Akademide görevli öğretim elemanları veya hâkim ve Cumhuriyet savcıları arasından her sınıf için bir danışman belirlenir.
(2) Danışmanın görevleri şunlardır:
a) Hâkim ve savcı yardımcılarının mesleki, akademik ve kişisel gelişimine rehberlik etmek.
b) Sorumlusu olduğu hâkim ve savcı yardımcılarının yargı etiği ilkeleri ile ilgili farkındalığını artırarak mesleki uyumunu kolaylaştırmak.
c) Hâkim ve savcı yardımcılarının talepleri üzerine ya da resen eğitim ihtiyaçlarını tespit ederek eksikliklerin giderilmesini sağlamak.
ç) Akademide düzenlenen eğitimlerin verimliliğinin artırılması için Başkana öneri sunmak.
d) Hâkim ve savcı yardımcılarının eğitim sürecine ilişkin her eğitim dönemi sonunda değerlendirme raporları hazırlamak.
e) Başkan tarafından verilen diğer görevleri yapmak.
f) İlgili mevzuat hükümlerine göre verilen diğer görevleri yapmak.
Eğitici hâkim ve savcılar ile eğitimleri
(1) Akademi, hâkim ve savcı yardımcılarının görev döneminde nezaretinde görev yapacakları eğiticilerin belirlenmesinde Bakanlığa görüş verir.