Dosya olarak kaydet: PDF - WORD
Görüntüleme Ayarları:
Salt metin olarak göster (Kelime işlemcilere uygun görünüm)

Metnin ilk hali

Bu doküman Resmi Gazete dışında bir kaynakta yayınlanmıştır. Konsolide metin çalışmaları ilgili kaynak güncellendikçe sağlanabilmektedir.

BİRİNCİ BÖLÜM

Genel Hükümler

Amaç ve kapsam

MADDE 1

(1) Bu Yönetmelik ile Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK) bünyesinde, kısa adı “RUTE” olan Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu Raylı Ulaşım Teknolojileri Enstitüsü’nün Çerçeve Yönetmelik’le düzenlenmiş olan hususlar dışında kalan teşkilatlanması ve görevleri ile çalışma usul ve esasları düzenlenmektedir.

Dayanak

MADDE 2

(1) Bu Yönetmelik, 17/7/1963 tarihli ve 278 sayılı Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu ile İlgili Bazı Düzenlemeler Hakkında Kanuna ve 4 sayılı Bakanlıklara Bağlı, İlgili, İlişkili Kurum ve Kuruluşlar ile Diğer Kurum ve Kuruluşların Teşkilatı Hakkında Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi ile Çerçeve Yönetmeliğe dayanılarak hazırlanmıştır.

Tanımlar ve kısaltmalar

MADDE 3

Bu Yönetmelikte geçen;

a) Başkan: Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu Başkanı’nı,

b) Çerçeve Yönetmelik: Türkiye Bilimsel ve Teknik Araştırma Kurumu Başkanlığına Doğrudan Bağlı Enstitülerin Kuruluş ve İşletmesine İlişkin Çerçeve Yönetmeliği,

c) Danışma Kurulu: Raylı Ulaşım Teknolojileri Enstitüsü Danışma Kurulu’nu,

ç) Enstitü (RUTE): Raylı Ulaşım Teknolojileri Enstitüsü’nü,

d) Enstitü Müdürü: Raylı Ulaşım Teknolojileri Enstitüsü Müdürü’nü,

e) Enstitü Kurulu: Raylı Ulaşım Teknolojileri Enstitüsü Enstitü Kurulu’nu,

f) Enstitü Yönetim Kurulu: Raylı Ulaşım Teknolojileri Enstitüsü Yönetim Kurulu’nu,

g) Kurum (TÜBİTAK): Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu’nu,

ğ) Yönetim Kurulu: TÜBİTAK Yönetim Kurulu’nu, ifade eder.

İKİNCİ BÖLÜM

Enstitü’nün Amaç ve İlkeleri, Görevleri, Çalışma Düzeni

Enstitü’nün amaç ve ilkeleri

MADDE 4

(1) Enstitü, Türkiye’nin raylı ulaşım teknolojileri konusunda gelişimini sağlamak, raylı ulaşım teknolojileri ve ilgili alanlarda güncel araştırma konularını ortaya koymak, çözümlemek ve çözümlenmesine yardımcı olmak amacı ile kurulmuş bir araştırma ve teknoloji geliştirme kuruluşudur.

(2) Enstitü, dünyadaki gelişmeleri izleyerek, raylı ulaşım teknolojileri alanında öncü olmak ve bu sektörde ülkemizin teknolojik bağımsızlığını sağlamak amacını göz önünde tutarak, raylı ulaşım teknolojileri ile ilgili araştırma ve geliştirme projeleri yürütür.

(3) Enstitü, çalışmalarında, kalkınma planları ve programlarında belirtilen araştırma ihtiyacını gözetir, ulusal kaynakların azami kullanımını destekler, bilimsel araştırma ortamı yaratılmasını ve yaratıcılığı teşvik eder, bünyesindeki araştırıcı personelin eğitimini özendirir ve talep halinde bünyesi dışındaki araştırıcı ve teknik personele eğitim verir, Ar-Ge sonuçlarının ülke refahına en yüksek düzeyde katkıda bulunması için gerekli faaliyetlerde bulunur. Kurumun diğer organlarıyla ve gerektiğinde Kurum dışı kuruluşlarla da işbirliği yapar.

Enstitü’nün görevleri

MADDE 5

(1) Enstitü’nün görevleri şunlardır:

a) Ulusal Kalkınma hedefleri ile dünyadaki gelişmeleri göz önünde bulundurarak, başta raylı ulaşım teknolojileri olmak üzere, Enstitü’nün görev alanlarına giren tüm konularda kısa, orta ve uzun vadeli araştırma hedeflerini ortaya koymak, mevcut ve olası sorunları tespit ederek çözmek ya da çözülmesine yardımcı olmak.

b) Görev alanına giren konularda kamu ve özel sektör kuruluşlarının ihtiyaç duyduğu araştırma, geliştirme ve yüksek nitelikli mühendislik hizmetlerini sağlamak, ülkemizde araştırma yetkinliğinin gelişmesine katkıda bulunmak; bu amaçla, projeler geliştirmek, üniversiteler ve diğer kurum ve kuruluşlarla işbirliği yapmak, uluslararası araştırma ve geliştirme projelerine katkıda bulunmak.

c) Üretilmesine ihtiyaç duyulan komponent, cihaz, yazılım ve sistemlerin, gerektiğinde diğer kuruluşlarla müşterek çalışarak, bütün araştırma, geliştirme ve uygulama çalışmalarını yapmak, uygulama planlarını, seri üretim için lüzumlu teknik bilgi ve dokümanları hazırlamak, gerektiğinde prototip üretimi gerçekleştirmek ve pilot uygulamalar yapmak.

ç) Gerektiğinde araştırma, eğitim ve öğretim kurumlan ile ülke sanayiinin ihtiyaç duyacağı, tesisi ve işletimi güç olan araç ve gereçleri temin etmek ya da geliştirmek ve ihtiyaç sahiplerine açık olarak işletmek.

d) Başta raylı ulaşım alanı olmak üzere tüm görev alanlarında ülkemizde yürütülen etkinliklerin yönlendirilmesi ve eşgüdümünü sağlayıcı önerilerde bulunmak, yurt dışı teknolojileri takip etmek ve uygulama imkânlarını araştırmak, ülkemizde bir referans merkezi olarak görev yapmak.

e) Sahip olduğu teknolojileri farklı uygulama alanlarına taşıyarak ülke için en fazla katma değeri yaratacak şekilde davranmak.

f) Kamu ve özel sektör kuruluşlarının sistem tasarımı, seçimi, kullanımı, ürün geliştirme ve üretimi konularında çıkabilecek teknik sorunlarının çözümüne yardımcı olmak ve raylı ulaşım ile ilgili ihtiyaçların giderilmesi kapsamında yapılan büyük ölçekli teknoloji transferi anlaşmalarında koordinasyonu sağlamak.

g) Görev alanındaki araştırma sonuçlarının bilim ve sanayi dünyasına duyurulmasını sağlamak, ülke içinde kullanılmasına yardımcı olmak, gerektiğinde, bu amaçla planlar yapmak ve girişimlerde bulunmak.

ğ) Enstitü’nün araştırıcı ve teknik personelini eğitmek; üniversitelerde, sanayi kesiminde ve diğer araştırma kuruluşlarında görevli araştırıcı ve teknik personelin eğitiminde yardımcı olmak.

h) Görevlerinin yerine getirilmesi için gerekli olan altyapıyı oluşturmak, gerektiğinde ihtiyacı olan kurum ve kuruluşlara bu altyapı ile hizmet sağlamak; bu çerçevede, yürütülen raylı ulaşım projeleri için gerekli test ve ölçüm cihazları ve benzerlerini kurmak ve işletmek.

ı) Faaliyet alanlarına yönelik olarak yurtiçi kurum ve kuruluşlara sözleşme çerçevesinde danışmanlık, inceleme-ölçüm, altyapı kurma hizmetleri vermek, eğitim programları hazırlamak ve bunları uygulamak.

i) Enstitü’nün çalışma alanlarına giren konularda seminer, sempozyum, kongre, konferans, yaz okulu gibi etkinlikler ve bilimsel toplantılar düzenlemek, yayınlar yapmak.

j) Başkanlık tarafından verilen görevler çerçevesinde Türkiye’yi, raylı ulaşım teknolojisi alanlarında çalışan uluslararası kuruluşlarda temsil etmek.

k) Başkan ve Yönetim Kurulu tarafından verilen diğer görevleri yapmak.

ÜÇÜNCÜ BÖLÜM

Teşkilat ve Kurullar

Enstitü teşkilatı

MADDE 6

(1) Enstitü teşkilatı; Enstitü Yönetim Kurulu, Danışma Kurulu, Enstitü Müdürü, Müdür Yardımcıları, Enstitü Kurulu, Araştırma Geliştirme Bölümleri, Araştırma Geliştirme Grupları, Uzmanlık Grupları ve İdari Birimlerden oluşur. Bu organlar arasındaki ilişkiler, Yönetim Kurulu’nca onaylanmış program ve bütçe çerçevesinde Enstitü Müdürü tarafından düzenlenir.

Enstitü Yönetim Kurulu

MADDE 7

(1) Enstitü Yönetim Kurulu alanında deneyimli aşağıdaki üyelerden oluşur:

a) TÜBİTAK Başkanlık temsilcisi.

b) TCDD Genel Müdürlüğünden iki temsilci.

c) Sanayi ve Teknoloji Bakanlığından bir temsilci.

ç) Enstitü Müdürü.

(2) (a) bendindeki üye Yönetim Kurulu’nca seçilir. (b) bendinde belirtilen temsilciler TCDD Genel Müdürlüğü tarafından, (c) bendinde belirtilen temsilci ise Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından belirlenir. Enstitü Yönetim Kurulu Başkanı Enstitü Müdürüdür. Enstitü Müdürü dışındaki Enstitü Yönetim Kurulu üyelerinin görev süresi iki yıldır. İki yılın sonunda üyelerin yeniden seçilmeleri mümkündür. Boşalan üyelikler için aynı usulle yeni üye seçilir.”

Danışma Kurulu

MADDE 8

(1) Danışma Kurulu, Enstitü’de ele alınacak konuların tespiti konusunda fikir alma, yapılan çalışmaların ihtiyaçlara cevap verme derecesini kontrol etme ve böylece Enstitü çalışma programlarıyla, sanayinin ve diğer kurum kuruluşlarının ihtiyaçları arasında paralellik sağlama bakımından bilgi ve tecrübesine başvurulmasında yarar görülen kişilerden oluşur. Enstitü Danışma Kurulunda TCDD Genel Müdürlüğü en az bir temsilci ile temsil edilir. Ayrıca gerekirse bazı alanlara ve projelere özgü özel danışma kurulları da kurulabilir. Bu kurulların kimlerden oluşacağı ve görev süreleri Enstitü Yönetim Kurulu’nca belirlenir. Enstitü Danışma Kurulu yılda en az bir kere toplanır ve toplantılara Enstitü Müdürü başkanlık eder.

(2) TCDD Genel Müdürlüğü Enstitü Danışma Kurulu için iki isim önerir. Diğer Enstitü Danışma Kurulu üyelerini Enstitü Müdürü önerir. Önerilen isimler Enstitü Yönetim Kurulu’nun onayı ile en az bir, en fazla iki yıllık süre için seçilirler.

Enstitü Kurulu

MADDE 9

(1) Enstitü Kurulu’nun temel işlevi Enstitü’nün bütünlük ve tutarlılık içinde işlemesini temin için gerekli bilgi akışını ve eşgüdümü sağlamaktır. Enstitü Kurulu, Enstitü’de yürütülen projeler konusunda değerlendirmeler yapar ve projeler arası ilişkileri düzenleyici ve yönlendirici öneriler ortaya koyar. Enstitünün kısa, orta ve uzun vadeli hedeflerine ilişkin öneriler sunar, idari düzenlemelerin yapılmasına ilişkin öneriler geliştirir, Enstitü kaynaklarının kullanımına ve altyapı ihtiyaçlarına ilişkin değerlendirmeler yapar.

(2) Enstitü Kurulu, Enstitü Müdürü’nün başkanlığında, Müdür Yardımcıları, Bölüm Yöneticileri ve Araştırma Geliştirme Grup Liderlerinden oluşur. İhtiyaç duyulması halinde, ilgili birim ve şahıslar toplantıya çağrılır.

(3) Enstitü Kurulu’nun aldığı kararlar Enstitü Müdürü’ne öneri niteliği taşır.

(4) Enstitü Kurulu Enstitü Müdürü’nün çağrısıyla ayda bir düzenli olarak toplanır. Bu sıklık, ihtiyaç duyulması halinde Enstitü Müdürü tarafından değiştirilebilir.

Enstitü Müdür Yardımcıları

MADDE 10

(1) Müdür Yardımcıları, kendileri için belirlenen sorumluluk alanlarında yeterli bilgi ve deneyime sahip kişiler arasından, atama yetkilisi tarafından atanır ve aynı usulle görevden alınırlar. Enstitü Müdürü’ne karşı sorumlu olarak, organizasyonda kendilerine bağlı birimleri geliştirici öneriler oluştururlar, bu birimlerdeki çalışmaların eşgüdümünü ve bu çalışmaların Enstitü programlarına uygun bir şekilde yürütülmesini sağlarlar. Enstitü Müdürü’nce kendilerine verilen diğer görevleri yaparlar.

Araştırma Geliştirme Bölümleri, Uzmanlık Grupları ve Proje Takımları

MADDE 11

(1) Enstitü’de çalışmalar, Araştırma Geliştirme Bölümleri ve bu bölümlere bağlı Araştırma Geliştirme Grupları ile Uzmanlık Grupları tarafından yürütülür. Enstitü Yönetim Kurulu gerektiğinde Araştırma Geliştirme Grubu veya Uzmanlık Grubu oluşturmaya, bağlı olduğu Bölümü değiştirmeye veya feshetmeye yetkilidir.

(2) Bölüm Yöneticileri ilgili Teknik Müdür Yardımcısı’nın önerisiyle; Grup Liderleri, ilgili Bölüm Yöneticisi’nin önerisi ve ilgili Teknik Müdür Yardımcısı’nın olumlu görüşü ile Enstitü Müdürü tarafından görevlendirilirler.

(3) Proje Takımı, bir veya daha fazla Araştırma Geliştirme ve/veya Uzmanlık Grubu’nun üyelerinden oluşur ve projenin başarıyla sonuçlandırılması için çalışır. Proje Takımları, Enstitü Müdürü tarafından görevlendirilen Proje Yöneticisi tarafından yönetilir.

Bölüm Yöneticileri

MADDE 12

(1) Bölüm Yöneticisi’nin görev, yetki ve sorumlulukları şunlardır:

a) Bölüm çalışma planlarına ilişkin öneri getirmek ve gerekli çalışmaları yapmak.

b) Bölümüne bağlı Araştırma Geliştirme Grupları ile Uzmanlık Grupları’nı teknik, mali, idari açılardan ve personel yapısı açısından izlemek, raporlamak ve aralarındaki eşgüdümü sağlamak.

c) Bölümlerinde bulunan veya yeni açılacak Araştırma Geliştirme Grupları’nda ve Uzmanlık Grupları’nda görevlendirilecek araştırıcıları Enstitü Müdürlüğü’ne önermek.

ç) İlgili Grup Lideri ile birlikte projelere personel önermek.

d) Bölümler arası eşgüdüm ve bilgi akışını sağlamak.

e) Enstitü hedefleri ve çalışma alanları doğrultusunda uzmanlık alanlarını planlamak ve uzmanlar yetiştirilmesini temin etmek.

f) Bölümlerindeki Grup Liderleri’nin ilk sicil amiri, gruplar içerisindeki personelin ikinci sicil amiri olarak görev yapmak.

Grup Lideri

MADDE 13

(1) Grup Liderleri’nin görev, yetki ve sorumlulukları şunlardır:

Grup Lideri, gruba teknik açıdan liderlik eder. Grubu ayrıca mali, idari, teknik altyapı ve personel envanteri açılarından izler ve gerekli önerileri Bölüm Yöneticisi’ ne yapar, projelere personel önerir, gruplar arası eşgüdüm ve bilgi akışını sağlar ve grubun insan kaynakları havuzunu planlar ve yetiştirilmesini temin eder, Grup personelinin ilk sicil amiri olarak görev yapar. Bölüm Yöneticisi tarafından verilen diğer görevleri yapar.

Proje Yöneticisi

MADDE 14

(1) Proje Yöneticisi’nin görev, yetki ve sorumlulukları şunlardır:

Projenin yönetiminden her açıdan sorumludur. Projenin zaman, bütçe ve teknik açıdan istekleri karşılayacak şekilde yürütülmesini sağlar, proje ile ilgili konularda Enstitü yönetimine rapor verir. Proje takımındaki elemanlarının izinleri, terfileri, ödüllendirilmeleri, sicil değerlendirmeleri ve varsa prim uygulamalarından yararlanma oranlarının belirlenmesi gibi hususlarda değerlendirmeler yaparak bu değerlendirmeleri projenin kendisine bağlı olarak yürütüldüğü makam ile paylaşır.

DÖRDÜNCÜ BÖLÜM

Son Hükümler

Yayın yasağı

MADDE 15

(1) Enstitü’de yapılan çalışma ve faaliyetler, Enstitü Müdürlüğü’nün yazılı onayı olmaksızın kısmen veya tamamen yayımlanamaz, açıklanamaz.

Yürürlük

MADDE 16

(1) Bu Yönetmelik, Yönetim Kurulu tarafından kabul edildiği tarihte yürürlüğe girer.

Yürütme

MADDE 17

(1) Bu Yönetmelik hükümlerini TÜBİTAK Başkanı yürütür.