Amaç
(1) Bu Yönetmeliğin amacı, ulusal ve uluslararası alanda yaptığı çalışmalar ve tescil edilmiş üstün başarıları ile ülkemizi en iyi şekilde temsil eden Türk vatandaşlarına, Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) tarafından Türkiye Büyük Millet Meclisi Onur Ödülü verilmesine dair usul ve esasları düzenlemektir.
Dayanak
(1) Bu Yönetmelik, Türkiye Büyük Millet Meclisi İçtüzüğünün 14 üncü maddesine dayanılarak hazırlanmıştır.
Tanımlar
(1) Bu Yönetmelikte geçen;
a) Başkan: TBMM Başkanını,
b) Başkanlık Divanı: TBMM Başkanlık Divanını,
c) Kurul: TBMM Kültür, Sanat ve Yayın Kurulunu,
ç) Ödül: TBMM Başkanlığı Onur Ödülünü,
ifade eder.
Ödül
(1) Ödül; para ödülü, başarı belgesi, heykel ve plaketten oluşur.
(2) Başarı belgesi, TBMM Başkanlığınca düzenlenir ve Başkan tarafından imzalanır. Para ödülü miktarının tespiti, başarı belgesi, heykel ve plaketin yaptırılması ile ilgili işlemler Kurul tarafından yürütülür.
Ödül ile ilgili esaslar
(1) Ödülün verilmesinde adayın bilimsel çalışmaları, sanatsal ve kültürel eserleri veya topluma fayda sağlayan faaliyetleri ile ulusal veya uluslararası alanda başarı göstermiş olması koşulu aranır.
(2) Ödül verilmesine ilişkin takvim Başkanlık Divanı tarafından belirlenir.
(3) Daha önce ödülü almış olanlar tekrar aday gösterilemezler. Daha önce aday gösterildiği halde ödül alamayanlar tekrar aday gösterilebilirler.
(4) Ödüle layık görülen eser, çalışma ve faaliyet, birden çok kişinin katıldığı ortak bir çalışmanın ürünüyse, bu kişilerin her birine başarı belgesi, heykel ve plaket verilir. Para ödülü aralarında paylaştırılır.
(5) Adayın vefat etmesi durumunda ödül, kanunî mirasçısına verilir.
Ödül sürecinin duyurulması
(1) Ödüle ilişkin ilân, takvim ve izlenecek yol, Kurul tarafından basın yayın araçlarıyla kamuoyuna duyurulur.
Aday gösterme
(1) Ödüle, Kurul tarafından yapılacak duyuruda belirtilen sürece uygun olarak aday gösterilir.
(2) Gerçek kişiler ödüle aday gösteremezler. Ödüle; kamu kurum ve kuruluşları, yerel yönetimler, üniversiteler ve sivil toplum kuruluşları, yetkili organları vasıtasıyla tek başına veya müştereken aday gösterebilirler. Bunlar, bir ödül döneminde en fazla iki aday gösterebilirler; kendilerini veya yöneticilerini aday gösteremezler.
(3) Vefat etmiş kişiler ile faaliyetleri sona ermiş kurumlar ödüle aday gösterilemezler.
(4) Yüz kızartıcı suçlardan mahkûm olanların adaylıkları kabul edilmez.
(5) Aday gösteren kurumlar, belirledikleri adaya ait her türlü araştırma, denetim ve sorgulamayı ilgili kurum ve kuruluşlar nezdinde yaparak, bunların sonuçlarına dair resmî belgelerin aslını ve adayın yazılı muvafakatını başvuru evrakının ekine koyarlar. Kurul, adaylar hakkında ayrıca araştırma yapabilir ve bu araştırmaların sonucuna göre adayları kabul etmeyebilir.
(6) Adayın, aday gösterildiği eser ve çalışmasıyla daha önce başka bir ödüle aday gösterilmiş olması veya başka bir ödülü almış olması, ödüle aday gösterilmesine engel teşkil etmez.
(7) Aday gösterilenler, duyurunun yapılmasını takiben, ödüle konu eser ve çalışmaları ile Kurulun yapacağı duyuruda istenen bilgi ve belgeleri, en geç, duyuruda belirtilen süre içerisinde Kurula teslim etmek zorundadırlar. Adaylar, bu Yönetmelikte belirtilmiş olan şartları kabul etmiş sayılırlar. Adayların başvuruları ile ilgili bilgi ve belgeler gizli tutulur.
(8) Kurul, ödüle aday gösterilenlerin başvurularını kabul edip etmemekte serbesttir.
(9) Adaylıkları kabûl edilmeyenler ile kabûl edildiği hâlde ödül alamayan adaylar, eserleri ile bütün belgelerini, ödül törenini takiben en geç 30 gün içerisinde Kuruldan almadıkları takdirde bunlar kendilerine posta yoluyla iade edilir. Kurul, postada meydana gelebilecek kayıplardan sorumlu tutulamaz.
Adayların değerlendirilmesi
(1) Adaylar, bu Yönetmelikte belirtilen esaslara göre Kurul tarafından ön değerlendirmeye tabi tutularak Yönetmelikte belirtilen şartları taşıyıp taşımadıkları incelenir.
(2) Kurul, başvuruları Yönetmeliğe uygun bulunan adaylar arasından belirlediği aday listesini Başkana sunar.
(3) Başkana sunulan aday veya adaylar arasından ödülü almaya hak kazanan aday, Başkanlık Divanı tarafından belirlenir ve ilân edilir.
Ödül töreni
(1) Ödül, Kurulun önerisi ve Başkanın onayı ile belirlenecek yer ve tarihte Başkan tarafından verilir.
(2) Ödüle hak kazanan kişi, törende şahsen hazır bulunur. Ödüle hak kazanan kişi, ödül almasını sağlayan eser, çalışma ve faaliyet hakkında konuşma yapmaya davet edilir.
(3) Ödül törenine ilişkin bütün hazırlıklar Kurul tarafından yürütülür.
Yürürlükten kaldırılan yönetmelik
(1) 22/2/2005 tarihli ve 25735 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Türkiye Büyük Millet Meclisi Onur Ödülü ve Üstün Hizmet Ödülü Verilmesi Hakkında Yönetmelik yürürlükten kaldırılmıştır.
Yürürlük
(1) Bu Yönetmelik Resmî Gazete’de yayımı tarihinde yürürlüğe girer.
Yürütme
(1) Bu Yönetmelik hükümlerini Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanı yürütür.