Dosya olarak kaydet: PDF - WORD

Ekler

Görüntüleme Ayarları:
Salt metin olarak göster (Kelime işlemcilere uygun görünüm)
Değişikliklere ilişkin notları gizle

Konsolide metin (Sürüm: 3)

BİRİNCİ BÖLÜM

Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar

Amaç ve kapsam

MADDE 1

(1) Bu Yönetmeliğin amacı, hizmetin gereklerini esas alarak Türkiye İstatistik Kurumu Başkanlığında, istatistik grup müdürü, istatistikçi, matematikçi, mühendis, sosyolog ve programcı kadrolarındaki personelin yer değiştirme suretiyle atanmalarına ilişkin usul ve esasları belirlemektir.

Dayanak

MADDE 2

(1) Bu Yönetmelik, 14/7/1965 tarihli ve 657 sayılı Devlet Memurları Kanununun 72 nci maddesi ile 19/4/1983 tarihli ve 83/6525 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile yürürlüğe konulan Devlet Memurlarının Yer Değiştirme Suretiyle Atanmalarına İlişkin Yönetmeliğin 28 inci maddesi hükümlerine dayanılarak hazırlanmıştır.

Tanımlar

MADDE 3

(1) Bu Yönetmelikte geçen;

a) Başkan: Türkiye İstatistik Kurumu Başkanını,

b) Başkanlık: Türkiye İstatistik Kurumu Başkanlığı merkez ve taşra teşkilatını,

c) Hizmet alanı: Hizmet bölgelerindeki görevin yapıldığı yeri,

ç) Hizmet bölgeleri: Bu Yönetmeliğin eki 1 sayılı cetvelde gösterilen il gruplarını,

d) Kurul: Yer Değiştirme Kurulunu,

e) Kurum: Türkiye İstatistik Kurumunu,

f) Yer değiştirme suretiyle atanma: Bu Yönetmeliğe tabi görevlerde çalışan personelin, belirli süreler dahilinde bu Yönetmelikte tespit edilen hizmet bölgelerine 657 sayılı Devlet Memurları Kanununun 72 ve 76 ncı maddelerindeki esaslar çerçevesinde atanmasını,

g) Zorunlu çalışma süresi: Her hizmet bölgesinde zorunlu olarak çalışılması gereken süreyi,

ifade eder.

İKİNCİ BÖLÜM

Yer Değiştirme Suretiyle Atanmaya İlişkin Genel Esaslar

Hizmet bölgeleri ve zorunlu çalışma süreleri

MADDE 4

(1) Kurumun hizmet bölgelerine giren il merkezleri ile bu bölgelerdeki zorunlu çalışma süreleri Ek-1 sayılı cetvelde gösterilmiştir.

(2) Bu Yönetmelikteki istisnai hükümler dışında zorunlu çalışma süresi I inci bölgede 8, II nci bölgede 6, III üncü bölgede 4 yıldır. Ancak gideceği hizmet bölgesinde kadro bulunmaması veya hizmet bölgesinde eleman temininde güçlük çekilmesi durumunda bu süreler Başkan onayı ile zorunlu çalışma süresinin en çok yarısı kadar uzatılabilir.

Başvuru şekilleri

MADDE 5

(1) Hizmet bölgelerinde veya alanlarında zorunlu çalışma sürelerini tamamlayanlar, herhangi bir duyuru beklemeksizin görevli bulundukları birimlere, Mart ayı sonuna kadar başvuruda bulunurlar. Bu başvurular, birim amirleri tarafından Nisan ayı sonuna kadar görüşleriyle birlikte Personel Daire Başkanlığına gönderilir.

(2) 19/4/1983 tarihli ve 83/6525 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile yürürlüğe konulan Devlet Memurlarının Yer Değiştirme Suretiyle Atanmalarına İlişkin Yönetmelikte belirtilen sağlık ve eş durumuna ilişkin özürlerini belgeleyenler, birinci fıkrada öngörülen tarihe bağlı olmaksızın yer değiştirme başvurusunda bulunabilirler.

(3) Bu maddede belirtilen iş ve işlemler, Kurum tarafından kurulan teknik alt yapı kullanılarak elektronik ortamda yapılabilir.

Yer değiştirme esasları

MADDE 6

(1) Hizmet süresi dolan zorunlu yer değiştirmeye tabi personel, bu Yönetmeliğin Ek-2 sinde yer alan Yer Değiştirme Suretiyle Atanma İstek Formunu doldurmak suretiyle yer değiştirme isteğinde bulunur. Ancak; fiili hizmet süresi dolup, yer değiştirme isteğinde bulunmayan personelin görev yapmakta olduğu birimde çalışmaya devam edip etmeyeceği, aynı veya başka bir hizmet bölgesine atanıp atanmayacağı hususları, hizmetin gereği, norm kadro durumu, iş yükü, iş verimliliği ve bölgeler arasındaki personel dağılımının adil bir şekilde sağlanması hususları gözetilerek Yer Değiştirme Kurulunca re'sen değerlendirilir. Bu durumdaki personelin atanmasında; gün, ay ve yıl bazında çalıştığı bölge hizmeti dikkate alınarak, bölge hizmet süresi en fazla olandan başlanmak suretiyle atama yapılır. Hizmetlerin eşit olması durumunda ise EK-3’te yer alan değerlendirme formundaki toplam puana bakılır ve en az puana sahip olandan başlanarak atama yapılır.

(2) Bu Yönetmeliğe tabi personelin, EK-1’de belirtilen hizmet bölgelerinin her birinde, en az bir kere bölge hizmet süresi kadar çalışmış olması zorunludur.

(3) Personelin bölge hizmet süresi hesaplamasında her yılın 1 Mayıs tarihi esas alınır.

(4) Personelin aynı hizmet bölgesi içerisinde yer değişikliği talebinde bulunabilmesi için, bu hizmet bölgesindeki zorunlu çalışma süresinin en az yarısını tamamlaması zorunludur. Bu durumdaki personelin yer değiştirme talepleri kamu yararı, hizmetin gereği, norm kadro durumu ve iş yükü gözetilerek personelin bölgelerarası adil ve dengeli dağılımı dikkate alınmak suretiyle Yer Değiştirme Kurulunca değerlendirilir.

Yer Değiştirme Kurulu

MADDE 7

(1) Yer Değiştirme Kurulu, Başkan tarafından görevlendirilen bir Başkan Yardımcısının Başkanlığında; Hukuk Hizmetleri Daire Başkanı, Personel Daire Başkanı, Başkan tarafından belirlenen bir istatistik daire başkanı ve bir bölge müdürü ile Kurumda en çok üyeye sahip memur sendikasının temsilcisinden oluşur.

(2) Kurul, Atanma İstek Formu, Değerlendirme Formu (Ek-3), tercih sırası, boş veya boşalacak kadro durumlarını; puanlamaya öncelik vermek suretiyle birlikte değerlendirerek, liyakat, hizmet gerekleri ve kamu yararı ilkelerini gözeterek karar verir.

(3) Kurul, Başkanın çağrısı üzerine üye tam sayısı ile toplanır. Kararlar oy çokluğu ile alınır. Çekimser oy kullanılmaz. Oylamada eşitlik olması halinde kurul başkanının kullandığı oy yönünde çoğunluk sağlanmış sayılır. Asil üyelerin yokluğu halinde kurula vekilleri katılır.

ÜÇÜNCÜ BÖLÜM

Çeşitli ve Son Hükümler

Hüküm bulunmayan haller

MADDE 8

(1) Bu Yönetmelikte hüküm bulunmayan hallerde 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu ile 19/4/1983 tarihli ve 83/6525 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile yürürlüğe konulan Devlet Memurlarının Yer Değiştirme Suretiyle Atanmalarına İlişkin Yönetmelik hükümleri uygulanır.

Geçmiş hizmetlerin bölgelere intibakı

MADDE 9

(1) Bu Yönetmeliğin yürürlüğe girdiği tarihten önce, Kurumda çalışmakta olup halen bulunduğu hizmet bölgesinde yer değiştirmeye tabi unvanlarda geçen toplam hizmet süresi bulunduğu bölgenin zorunlu hizmet süresinden fazla olanlar, talep etmeleri halinde her yıl ilan edilecek boş kadroya, bu Yönetmeliğin 5 inci maddesi uyarınca başvuruda bulunabilirler. Zorunlu çalışma süresini doldurmamış olanlar ise çalışmakta oldukları bölgedeki hizmet sürelerini dolduruncaya kadar yer değişikliği talebinde bulunamazlar.

Yürürlük

MADDE 10

(1) Bu Yönetmelik yayımı tarihinde yürürlüğe girer.

Yürütme

MADDE 11

(1) Bu Yönetmelik hükümlerini Türkiye İstatistik Kurumu Başkanı yürütür.

Ek-1

Ek-2

Ek-3