BİRİNCİ BÖLÜM
Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar
Amaç
(1) Bu Yönetmeliğin amacı, bandrol uygulamasının daha etkin ve verimli hale getirilmesi amacıyla; elektronik bandrol uygulamasını, uygulamanın geçerli olacağı sektörleri ve cihaz türlerini tanımlamak ve uygulamadan yararlanacak mükellefler ile Kurumun yerine getireceği işlemleri belirlemektir.
Kapsam
(1) Bu Yönetmelik, 4/12/1984 tarihli ve 3093 sayılı Türkiye Radyo-Televizyon Kurumu Gelirleri Kanunu gereğince bandrol almakla yükümlü olan gerçek ve tüzel kişileri kapsar.
Dayanak
(1) Bu Yönetmelik, 3093 sayılı Türkiye Radyo-Televizyon Kurumu Gelirleri Kanununun 3 üncü, 4 üncü, 5 inci, 6 ncı ve 10 uncu maddelerine dayanılarak hazırlanmıştır.
Tanımlar
(1) Bu Yönetmelikte geçen;
a) Başkanlık: Kurumun Muhasebe ve Finansman Dairesi Başkanlığını,
b) Elektronik Bandrol (e-Bandrol): Kanunda belirtilen bandrole tabi cihaz türleri için fiziki bandrol ve etiket yerine Kurum tarafından tanımlanan, seri kodu, ilgili yılın son iki hanesi ve her yılın ilk gününden itibaren 000000001 sayısından başlamak ve sıra takipli olmak üzere her cihaz için ayrı ayrı oluşturulmuş, Kurumun elektronik arşivinde saklanan ve elektronik, optik veya benzeri ortamlara aktarılan seri ve kod numaraları bütününü,
c) GÜVAS: Gümrük Veri Ambar Sistemini,
ç) Kanun: 3093 sayılı Türkiye Radyo-Televizyon Kurumu Gelirleri Kanununu,
d) KEP: Kayıtlı Elektronik Postayı,
e) Kurum: Türkiye Radyo-Televizyon Kurumunu,
f) Mükellef: 3093 sayılı Türkiye Radyo-Televizyon Gelirleri Kanununun 4 üncü maddesinde yer alan bandrole tabi cihazların ithalatını ve imalatını yapan gerçek ve tüzel kişileri,
g) Seri Kodu: Elektronik Bandrol (e-Bandrol) uygulamasına tabi cihazlarda cep telefonu için (C), televizyon için (T), taşıt için (TA) gibi cihazları tanımlamaya yarayan harf grubunu,
ğ) Türkiye Radyo-Televizyon Kurumunca Bandrol Verilmesine İlişkin Usul ve Esaslar Hakkında Yönetmelik: 19/9/1998 tarihli ve 23468 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Türkiye Radyo-Televizyon Kurumunca Bandrol Verilmesine İlişkin Usul ve Esaslar Hakkında Yönetmeliği,
ifade eder.
İKİNCİ BÖLÜM
e-Bandrol Uygulaması
e-Bandrolün niteliği
(1) Bu Yönetmelikte düzenlenen e-Bandrol, fiziki bandrol veya etiketler ile aynı hukuki sonuçları doğurur.
e-Bandrol uygulamasının kapsamı
(1) e-Bandrol uygulamasına; ticari maksatla ithal edilen ve yurt içinde imal edilen cep telefonları, taşıtlar, televizyonlar, bilgisayarlar, tablet bilgisayarlar ve akıllı kol saatleri tabidir.
(2) Birinci fıkrada belirtilenlerden seri numarası, IMEI numarası ve şasi numarası bulunmayanlar e-Bandrol uygulamasından yararlanamaz.
e-Bandrol uygulamasından yararlanmanın şartları
(1) Yurt içinde üretim yapan mükelleflerin e-Bandrol uygulamasından yararlanabilmeleri için ibraz edecekleri kapasite raporuna göre;
a) Televizyon için yıllık 500.000 adet,
b) Bilgisayar, tablet bilgisayar ve akıllı kol saati cihazlarının her biri için yıllık 100.000 adet,
üretim kapasitesine sahip olma şartı aranır.
(2) Bu şartları kaybedenler bir sonraki yıl e-Bandrol uygulamasından yararlanamazlar.
(3) İşletmede kullanılmak üzere veya sınırlı sayıda ithal edilen cihazlar için mükellefin talep etmesi halinde e-Bandrol yerine fiziki bandrol verilebilir.
(4) Kurum bu maddede yer alan üretim kapasitesi rakamlarını her bir cihaz türü için ayrı ayrı dört katına kadar artırmaya veya sıfıra kadar indirmeye yetkilidir. Yapılacak değişiklikler kurum internet sitesinden duyurulur.
e-Bandrol uygulamasında istenecek belgeler
(1) e-Bandrol uygulamasından yararlanacak mükellefler, Türkiye Radyo-Televizyon Kurumunca Bandrol Verilmesine İlişkin Usul ve Esaslar Hakkında Yönetmeliğin 5 inci ve 6 ncı maddelerinde belirtilen belgelerin yanı sıra; 19/1/2013 tarihli ve 28533 sayılı Elektronik Tebligat Yönetmeliği ile 25/8/2011 tarihli ve 28036 sayılı Kayıtlı Elektronik Posta Sistemine İlişkin Usul ve Esaslar Hakkında Yönetmelik hükümlerine göre Posta ve Telgraf Teşkilatı Genel Müdürlüğünden veya diğer hizmet sağlayıcılarından alınmış KEP adreslerini tüzel kişilerde firmayı temsile yetkili kişinin, gerçek kişilerde ise kendisinin imzalı yazısı ile Kuruma bildirirler.
(2) Bu Yönetmeliğe göre Kurum veya mükellefler tarafından gönderilecek belgeler, yapılacak bildirimler KEP adresi üzerinden yapılır. Sistemde uzun süreli bir aksaklık yaşanması halinde bildirimler yazılı olarak yapılabilir.
Teminat verilmesi
(1) Türkiye Radyo-Televizyon Kurumunca Bandrol Verilmesine İlişkin Usul ve Esaslar Hakkında Yönetmeliğin teminata ilişkin hükümleri e-Bandrol uygulaması için de geçerlidir.
e-Bandrolün oluşturulması
(1) e-Bandrol seri numaraları ithal veya imal edilecek bandrole tabi her bir cihaz için Kanunda yer alan cihaz türüne göre, seri kodu, ilgili yılın son iki hanesi ve her yılın ilk gününden itibaren 000000001 sayısından başlayarak sıra takipli olmak üzere, Kurum tarafından yılda bir defa yeterli sayıda belirlenir. Ancak sıra takipli numaraların yetersiz kalması halinde Kurumca sıra takip numaraları artırılarak yeniden belirlenir. e-Bandrol bilgileri Kurumun elektronik arşivinde korunur.
e-Bandrolün verilmesi
(1) Mükelleflerin yıllık ihtiyaçlarına göre bildirdikleri miktarda e-Bandrol seri numarası Kurum tarafından başvuruda bulunan mükellef için tanımlanır ve tanımlanan e-Bandrol seri aralığı mükellefe bildirilir. Mükellefler kendileri için tanımlanmış olan e-Bandrol numaralarını ithal veya imal ettikleri bandrole tabi cihazların seri numaraları ile eşleştirerek Kuruma bildirirler. Tanımlanan e-Bandrollerin tükenmesi halinde mükellefin talebi üzerine Kurum tarafından tekrar e-Bandrol seri aralığı tanımlanır.
(2) İthalatta, gümrük giriş beyannamesinin kapanmasını takip eden günden itibaren 10 gün içerisinde mükellefler; talep dilekçesi, talep formu (gümrük giriş beyanname numarası, beyanname kalem numarası, gümrük müdürlüğü, beyanname tescil tarihi, beyanname kapanış tarihi, cihazın türü, markası, modeli, sayısı, bandrol oranı, bandrol tutarı, cihaza özgü seri/IMEI/şase numarası ve bu numaraların karşılığında mükellef için tanımlanmış e-Bandrol numaralarını içeren), gümrük giriş beyannamesi ve peşin alımlarda bandrol ücretinin ödendiğine dair dekontu Kuruma gönderirler. Mükellef tarafından gönderilen bilgi ve belgeler Başkanlık tarafından kontrol edilerek onaylanır ve mükellefe bildirilir. Böylece mükellefin talebinde yer alan cihazlar için ilgili gümrük giriş beyannamesinin kapanma tarihi itibarıyla e-Bandrol verilmiş olur. İdari işlemlerde bu tarih esas alınır ve aksi iddia edilemez.
(3) İthalatta, Kanunun 5 inci maddesinin (g) bendi kapsamında teminat karşılığı e-Bandrol alan mükellefler, 2 nci fıkrada belirtilen bilgi ve belgeleri (gümrük giriş beyannamesi kapanış tarihi hariç) Kuruma gönderirler. Başkanlıkça yapılan kontrol sonucunda gümrük beyannamesi muhteviyatı cihazların serbest dolaşıma girmesinde sakınca bulunmadığına dair yazı ilgili gümrük müdürlüğüne gönderilir. Kapanış tarihi GÜVAS üzerinden beyannamenin kapanmasını müteakip sisteme otomatik olarak aktarılır.
(4) İmalatta, cihazların imalatını takip eden günden itibaren 10 gün içerisinde, her halükarda cihazların satışından önce mükellefler talep dilekçesi, talep formu (cihazın türü, markası, modeli, sayısı, birim fiyatı, üretim tarihi, cihaza özgü seri/IMEI/şase numarası ve bu numaraların karşılığında mükellef için tanımlanmış e-Bandrol numaralarını içeren) ve peşin alımlarda bandrol ücretinin ödendiğine dair dekontu Kuruma gönderirler. Teminatlı alımlarda talep tarihi itibarıyla mevcut teminat tutarının yeterli olması şartı aranır. Mükellef tarafından gönderilen bilgi ve belgeler Başkanlık tarafından kontrol edilerek onaylanır ve mükellefe bildirilir. Böylece mükellefin talebinde yer alan cihazlar için üretim tarihi itibarıyla e-Bandrol verilmiş olur. İdari işlemlerde bu tarih esas alınır ve aksi iddia edilemez. Bu maddede yer alan 10 günlük süreler, IMEI numarası, şasi numarası veya seri numarasının ilgili mevzuat gereği başka bir kamu merciinin onayına tabi olması halinde ilgili idarenin onay tarihinden itibaren başlar.
(5) e-Bandrol bilgileri Kurumun elektronik arşivinde saklanır. Herhangi bir ihtilaf durumunda Kurumun arşivinde yer alan bilgiler esas alınır.
Bildirim süreleri
(1) 11 inci maddede yer alan sürenin son gününün resmi tatile rastlaması halinde süre, resmi tatili takip eden ilk iş günü mesai saati bitimine kadar uzar.
(2) Mükellefler izleyen yılda kullanacakları e-Bandrol seri numaralarını Aralık ayı içerisinde almak zorundadır.
(3) Mükellefler kendileri için tanımlanmış olan e-Bandrol seri numaralarından ilgili yıl içerisinde kullanmadıklarını, iptal edilmek üzere izleyen yılın Ocak ayının 10 uncu gününe kadar Kuruma bildirirler.
e-Bandrol denetimi ve uygulaması
(1) e-Bandrol uygulanması ile ilgili kontrol ve denetimler 3093 sayılı Kanunun 10 uncu maddesi gereğince Başkanlık personeli tarafından yapılır.
(2) Yapılan denetimlerde bandrole tabi cihazların IMEI numarası, şasi numarası veya seri numarasına ilişkin usulsüzlük tespit edilmesi halinde, hakkında tespit yapılan mükellef tespit tarihinden itibaren e-Bandrol uygulamasından yararlanamaz. Bu durumda mükellefe fiziki bandrol verilir.
(3) Yapılan denetimlerde e-Bandrol uygulamasına tabi cihazlar için bir yıl içerisinde üç defa bandrolsüz cihaz satışının tespiti halinde, mükellefin e-Bandrol uygulamasına son verilir. Bu durumda mükellefe fiziki bandrol verilir. Mükellef hakkında yapılan son tespit tarihinden itibaren 2 yıl içerisinde bandrole ilişkin herhangi bir olumsuz tespit olmaması halinde mükellef e-Bandrol uygulamasından tekrar yararlandırılabilir.
ÜÇÜNCÜ BÖLÜM
Çeşitli ve Son Hükümler
Hüküm bulunmayan haller
(1) Bu Yönetmelik kapsamında düzenlenmeyen hususlarla ilgili olarak Türkiye Radyo-Televizyon Kurumunca Bandrol Verilmesine İlişkin Usul ve Esaslar Hakkında Yönetmeliğin uygulanmasına devam olunur.
İlk yıl için seri numarası talebi
(1) Mükellefler bu Yönetmeliğin yürürlüğe girdiği ilk yıl için Kurumun belirlediği süre içerisinde e-Bandrol seri numaralarını talep ederler.
Yürürlük
(1) Bu Yönetmelik yayımı tarihinde yürürlüğe girer.
Yürütme
(1) Bu Yönetmelik hükümlerini Türkiye Radyo-Televizyon Kurumu Genel Müdürü yürütür.