BİRİNCİ KISIM
GENEL HÜKÜMLER
BİRİNCİ BÖLÜM
Amaç, Kapsam ve İstihdam Şekilleri
Amaç
Bu yönetmeliğin amacı, Türkiye Radyo-Televizyon Kurumu personelinin işe alınmasında atanma, terfi, nakil, işe son verme, disiplin cezaları ile diğer özlük işlerindeki usul ve esasları belirlemektir.
Kapsam
Bu Yönetmelik, Kurumun asli ve sürekli hizmetlerinde görevlendirilen ve kadro karşılığı sözleşmeli personel dahil olmak üzere memur statüsünde istihdam edilen personeli kapsar.
İstahdam şekilleri
Kurumun hizmetleri; memurlar, işçi sayılmayan sözleşmeli personel ve geçici personel eliyle gördürülür.
a) Memur: Kurumun hizmetlerinin gerektirdiği aslî ve sürekli görevlere, devamlı vazife görmek üzere, Kurumun tabî bulunduğu personel mevzuatı hükümlerine göre atanan kimselerdir.
b) İşçi sayılmayan sözleşmeli personel:
1. Türkiye Radyo-Televizyon Kurumu Sözleşmeli Personel Yönetmeliği esaslarına göre,
2. Borçlar Kanunu hükümlerine göre,
3. 1101 ve 2333 sayılı Kanun hükümlerine göre, çalıştırılan kimselerdir.
c) Geçici personel: Türkiye Radyo-Televizyon Kurumu Sözleşmeli Personel Yönetmeliği esaslarına göre, geçici hizmetlerin gördürülmesi amacıyla, bir yıldan az süreyle çalıştırılan ve işçi sayılmayan kimselerdir.
b ve c bendlerinde belirtilenler hakkında ilgili yönetmeliklerde bu yönetmeliğe atıfta bulunulan hükümler dışında, bu yönetmeliğin diğer hükümleri uygulanmaz.
İKİNCİ BÖLÜM
Personel Politikası, Personel Komisyonu
Personel politikası ve esasları
a) Personel politikası, Kurumun kanun ile kendisine verilen görevleri en iyi şekilde yürütebilmesi için personelin seçiminde, dağılımında, eğitiminde ve istihdam şekil ve şartlarının tayininde uygulanacak yöntemi ifade eder.
b) Kurum, personel politikasının tespitinde, aşağıdaki ilkeleri gözönünde bulundurur:
1. Hizmet plânlamasına öncelik vermek, hizmetin İstihdam şekillerinden hangisi ile daha iyi yürütüleceğini ve çeşitli hizmet dallarında çalıştırılacak personelde bulunması gerekli nitelikleri tespit etmek ve bu tespitleri bir hizmet plânlaması ile düzenlemek,
2. Her hizmet birimini karşılayan kadronun niteliklerini, yetki ve sorumluluklarını tespit, etmek, istihdamda personele, eğitim, bilgi ve yeteneğine göre âdil ve eşit imkânlar sağlamak, gerekli görülen dallarda hizmet öncesi eğitimine önem vermek,
3. İlmî, teknik ve meslekî gelişmeleri zamanında izlemeyi gerekli kılan görevlerde bulunanlara öncelik tanımak sureliye, eğitim faaliyetlerini düzenlemek ve devamlılığını sağlamak,
4. Aylık ücretinin dışında mevzuat gereğince yapılacak ödemelerde objektif esaslara bağlı kalmak,
5. Hizmetin gereklerine göre ve bu gereklere uygun olarak boş kadro bulunması hâlinde askerliğini yapmış olanlara öncelik tanımak,
6. Hizmetin gereklerine uygun olarak yurdun her yerinde personelin görev yapmasını sağlayacak şekilde kadro düzenlemesi yapmak,
7. Başarılı personeli imkân ölçüsünde teşvik edecek, mükâfatlandıracak, yükselme konusunda fırsat eşitliğini sağlayacak tedbirleri almak.
Personel komisyonu
Personel Komisyonu; Genel Müdür, Genel Müdür Yardımcıları, Başhukuk Müşaviri, Genel Sekreter, Eğitim Dairesi Başkanı, Personel Dairesi Başkanı, Televizyon Dairesi Başkanı, Muhasebe ve Mali işler Dairesi Başkanı ve Stüdyolar Dairesi Başkanı’ndan oluşur.
Personel Komisyonu; Genel Müdürün veya Genel Müdür İdari Yardımcısının Başkanlığında toplanır. Görev, hastalık, izin gibi sebeplerle Komisyon toplantısına katılmayan üyelerin yerine vekilleri veya yardımcıları katılırlar.
Personel komisyonunun görevleri
Personel Komisyonunun görevleri şunlardır:
a) Kurumun personel politikasını tespit etmek,
b) Kurum üniteleri ile yapılacak işbirliği ve hazırlanacak personel plân ve uygulama programlarının esasları hakkında görüş bildirmek,
c) Genel Müdürün istediği konularda veya Kurumun diğer yönetmeliklerinde personelle ilgili olan hususlarda karar vermek,
d) Kadro cetvellerini hazırlamak.
Çalışma usulü
Komisyonun raportörlüğü ve diğer işlemleri Personel Dairesi Başkanlığınca yürütülür.
Komisyonun toplantı tarihi ve gündemi Başkan tarafından tespit olunur. Ancak, Personel Komisyonu, gündemde olmayan konuların gündeme alınmasına veya gündemdeki konulardan herhangi birisinin öncelikle görüşülmesine karar verebilir.
Personel Komisyonunda kararlar üye tamsayısının salt çoğunluğu ile alınır. Oyların eşit olması hâlinde Başkanın bulunduğu taraf çokluk sayılır. Çekimser oy kullanılamaz.
Genel Müdürün bulunmadığı toplamı kararları, Genel Müdür onayı ile kesinleşir.
ÜÇÜNCÜ BÖLÜM
Haklar
İşgüvenliği
Kanun veya yönetmeliklerle tespit edilmiş bir sebebe dayanmaksızın, personelin işine son verilemez.
Çekilme
Kurum personeli, bu yönetmelikte belirtilen esaslara göre yazılı olarak bildirmek suretiyle görevinden çekilebilir.
Emeklilik
Kurum personelinin, özel kanunda yazılı belirli şartlarla emeklilik hakkı vardır.
İzin
Kurum personelinin bu yönetmelikte belirtilen süre ve şartlarla izin hakkı vardır.
Müracaat, şikâyet ve dava hakkı
Personel, Kurumla ilgili resmî veya şahsî işlerinden dolayı müracaat; âmirleri veya Kurum tarafından kendilerine uygulanan İdarî eylem ve işlemlerden dolayı şikâyet ve dava açma hakkına sahiptir. Müracaat ve şikâyetler söz veya yazı ile en yakın âmirden başlayarak silsile yolu ile şikâyet edilen âmirler atlanarak yapılır. Müracaat ve şikâyetler incelenerek en geç bir ay içinde ilgiliye cevap verilir. Müracaat ve şikâyetlerle ilgili esas ve usuller Genel Müdürlükçe düzenlenir. Dava hakkı, mevzuatın öngördüğü usul ve sürelere uygun olarak kullanılır.
DÖRDÜNCÜ BÖLÜM
Yükümlülükler
Görevlerin yerine getirilmesi
Kurum personelinin görevleri ve bu görevlerle ilgili yetki ve sorumlulukları, ilgili mevzuata göre tespit edilir. Personel, görevini yaparken Anayasa, ilgili kanun, tüzük, yönetmelik, genelge ve emirleri bilmekle; iş ilişkilerini hiyerarşik düzen içinde yürütmekle ve özellikle haber ve program hizmetlerinde görevli personel, ayrıca, yayıncılık geleneklerine bağlı olarak hizmet yapmakla yükümlüdür. Personel, mevzuata aykırı düşen davranışından sorumludur.
Mevzuatta hüküm olmaması veya bir emrin bulunmaması dolayısiyle görevinin ifasında tereddüte düşen personel ilk âmirine başvurur. İş, başvurmaya imkân vermeyecek kadar ivedi ise personel, kendiliğinden gerekli tedbiri almak ve durumu ilk fırsatla âmirlerine bildirmek zorundadır. Bu durumda, verilen karar ve uygulama sonuçlarından personel sorumludur.
İki veya daha fazla personelin birlikte görev yapmaları hâlinde, yetkili ve sorumlu olanı, görevi veren âmir tayin eder.
Âmirlerin görev ve sorumlulukları
Âmir, maiyetindeki personele eşitlik ve hakkaniyetle davranır. Amirlik yetkisini mevzuatta belirlenen esaslar içinde kullanır. Görevleri, zamanında ve eksiksiz olarak yapmaktan ve yaptırmaktan, maiyetindeki personeli yetiştirmekten, hâl ve hareketlerini takip ve kontrol etmekten görevli ve sorumludur. Âmir, maiyetindeki personele mevzuata aykırı emir veremez ve maiyetindeki personelden özel menfaat sağlayacak bir talepte bulunamaz, hediye kabul edemez ve borç alamaz.
Memurların görev ve sorumlulukları
Personel, âmirinden aldığı emirleri yerine getirmekle yükümlüdür.
Personel, âmirinden aldığı emri, ilgili mevzuat hükümlerine aykırı görürse yerine getirmez ve bu aykırılığı o emri verene bildirir. Ancak, âmir emrinde ısrar eder ve bu emrini yazı ile yenilerse, emir yerine getirilir. Bu takdirde sorumluluk emri verene aittir.
Konusu suç olan emir yerine getirilmez ve yerine getiren kimse sorumlu olur.
Personel, âmirinden aldığı emri, konusu suç olmadığı halde yanlış takdirle suç sayar ve emri yürütmezse, âmir gecikmenin zarar getirebileceği hallerde, hizmetin diğer bir görevli tarafından yapılmasını sağlar veya gerekirse kendisi yapar.
Kurum yararlarını koruma ve şahsî sorumluluk
Personel, görevlerini dikkat ve itina ite zamanında yerine getirmek ve kendisine teslim edilen Kurum malını iyi kullanmak, korumak ve her an hizmete hazır hâlde bulundurmak için gerekli tedbirleri almak zorundadır.
Personelin kasıt, kusur, ihmal veya tedbirsizliği sonucu Kurum zarara uğratılmışsa, bu zararın ilgili personel tarafından rayiç bedel üzerinden tazmini esastır.
Zararların tazmininde, bu konudaki genel hükümler uygulanır.
Davranış ve işbirliği
Personel, resmî sıfatının gerektirdiği itibar ve güvene lâyık olduğunu hizmet içindeki ve dışındaki davranışlarıyla göstermek ve işbirliği içinde çalışmak zorundadır.
İhbar
Mevzuata aykırılıktan veya yayın aksaklığından haberli olan personel, durumu bağlı bulunduğu âmirlere bildirmekle yükümlüdür.
İhbarın yazılı ve imzalı olması esastır. Acil durumlarda sonradan yazılı hâle getirmek şartıyla sözlü ihbar yapılabilir. İhbar edenin, açık kimlik ve adresini bildirmiş bulunması şarttır. Bu şartlara uymayan ihbarlar dikkate alınmaz. Ancak, açık kimlik, adres ve imza bulunmayan yazılı ihbar mektuplarına, olayla ilgili olarak inandırıcı, yeterli bilgi ve belgeler eklenmiş ise, bu konuda herhangi bir işlem yapılıp yapılmaması Genel Müdürün takdirine bağlıdır.
Haksız ihbarda bulunduğu anlaşılan personele, bu yönetmeliğin disiplin hükümleri uygulanır.
BEŞİNCİ BÖLÜM
Mecburiyet ve Yasaklar
Tarafsızlık ve devlete bağlılık
Personel, siyasî partiye üye olamaz; herhangi bir siyasî parti, kişi veya zümrenin yararını veya zararını hedef tutan bir davranışta bulunamaz; görevlerini yerine getirirken dil, ırk, cinsiyet, siyasi düşünce, felsefî inanç, din ve mezhep gibi ayırım yapamaz; hiçbir şekilde siyasî ve ideolojik amaçlı beyan ve faaliyetlerde bulunamaz, eylemlere katılamaz.
Personel, her durumda Devletin menfaatlerini korumak mecburiyetindedir. Türkiye Cumhuriyeti Anayasasına ve Kanunlarına aykırı olan, memleketin bağımsızlığını ve bütünlüğünü bozan, Türkiye Cumhuriyetinin güvenliğini tehlikeye düşüren herhangi bir faaliyette bulunamaz, Aynı nitelikte faaliyet gösteren bir harekete, gruplaşmaya, teşekküle veya derneğe katılamaz, bunlara yardım edemez.
Göreve devam
Personel, işin ve işyerinin özelliklerine göre, Genel Müdürlükçe tayin ve tespit edilen çalışma saatleri içinde, görevinin başında bulunur ve çalışma zamanının tümünü işine verir.
Devam kontrolü ve şekli Genel Müdürlükçe düzenlenir.
Günlük işi bitirme
Günlük işlerin çalışma saatleri içinde bitirilmesi esastır. Ancak, personel, gerekli hâllerde, normal çalışma süresinden daha fazla çalıştırılabilir. Fazla çalıştırılan personele Fazla Çalışma Yönetmeliği hükümlerine göre ücret ödenir.
İş gereği normal çalışma saatleri dışında veya millî bayram, genel ve hafta tatili günlerinde çalışma zaruretinin doğması ve bu zaruretin ekip çalışmalarında bir genelge ile yahutta âmirler veya âmirler tarafından seçilen ekip sorumluları tarafından resen duyurulması hâlinde, personelin bu emre uyması şarttır. Emre aykırı hareket edenler hakkında, bu yönetmeliğin disiplin hükümleri uygulanır.
Devir ve teslim
Başka bir göreve atanan veya görevinden ayrılan personel, zimmetinde bulunan para ve para hükmündeki değerleri, resmî belgeleri, araç ve gereçleri ve benzerlerini devir ve teslim etmedikçe görevinden ayrılamaz.
Başka bir göreve atanan veya Kurumdan ayrılan personele onbeş güne kadar devir ve teslim süresi verilebilir. Onbeş günden fazla sürebilecek durumlarda bu süre Genel Müdür onayı ile uzatılabilir. Genel Müdür tarafından belirtilmediği takdirde, ünite âmirleri tarafından belirlenen personele devir teslim yapılır.
Devir ve teslim süresi, bu hususun devir ve teslim yapacak personele tebliği tarihinden itibaren başlar.
Devir teslim tutanakları ve ilişik kesme fişi
Nakledilen veya ayrılan personel, üzerinde bulunan devir ve teslim edilmesi gerekli parayı, para hükmündeki değerleri, araç ve gereçleri ve diğer evrakı, Kurumun göstereceği bir personelle birlikte tanzim ve imza edilecek devir teslim tutanağına bağlamak suretiyle devreder.
Görevleri sona erenlerden, nakil ve emeklilik dahil, ilişik kesme fişi alınır. Bu ilişik kesme fişinde, devir ve teslim tutanağıyla teslim edilenlerin dışında, personelin her türlü istihkaklarından olan alacak ve borçları gösterilerek, tahakkuk ünitelerince tasdik edilir.
Tahakkuk ünitelerince belirtilen tahsilat yapılmadıkça personelin ilişiği kesilmez. Bu hususlara riayet edilmemesi hâlinde yönetmeliğin disiplin hükümleri uygulanır.
Askerlik durumu
Kurumda görev alacakların ilgili kanunlar gereğince askerlik görevini yapmış veya tecilli olmaları veyahut askerlikle ilişkilerinin bulunmaması şarttır.
İş isteminde bulunanların ve Kurum personelinin askerlik durumlarını ne şekilde belgelendirecekleri, Genel Müdürlükçe belirlenir.
Personel, askerlik durumu ile ilgili olarak istenilen belgeleri belirtilen şekilde ve zamanda Kuruma getirmek zorundadır. Kurum, tecil süresi biten personel hakkında gerekli işlemi yapmak için ayrıca ihbarda bulunmak zorunda değildir.
Askerlik görevini yapmak üzere Kurumdan ayrılanların, ayrılış tarihlerinden önce askere duhul etmeleri halinde, kendilerine bu süre için ödenen ücret duhul tarihine göre tahsil veya mahsup edilir.
İstenilen şekilde ve zamanda belgelerini ibraz etmeyenlerin veya tecilli bulunup da ileride tekrar tecil belgesi alması gerekenlerin, bu belgelerini tecilli bulundukları bir önceki dönemin son onbeş günü içinde Personel Dairesi Başkanlığına göndermeleri, kendi yükümlülük ve sorumluluklarındandır.
Yükümlülük ve sorumluluklarını yerine getirmeyenler hakkında bu yönetmeliğin disiplin hükümleri uygulanır.
Mal bildirimlerinde bulunma
Kurum personeli, kendileri, eşleri ve velayetleri altındaki çocuklarının taşınır ve taşınmaz malları ile alacak ve borçları hakkında, özel kanunda yazılı hükümler uyarınca mal bildiriminde bulunur.
Adres bildirme
Kurum personeli, ikametgâhının veya bulunduğu yerin adresini ve bu adreslerdeki değişiklikleri ünitelerine bildirmek zorundadır. Üniteler, personelinin adres bildirimlerini en kısa zamanda Personel Dairesi Başkanlığına gönderirler.
İzinli olarak görev yerinden ayrılacaklar da, ayrılmadan önce gidecekleri yerlerdeki adreslerini ve ayrıldıktan sonra doğacak adres değişikliklerini bildirmek zorundadırlar.
Adres değişikliklerini bildirmeyen personelin daha önce Kuruma vermiş olduğu adrese yapılacak tebligat kendisine yapılmış sayılır.
Sadakat
Kurum personeli, Türkiye Cumhuriyeti Anayasasına ve Kanunlarına sadakatla bağlı kalmak ve milletin hizmetinde Türkiye Cumhuriyeti Kanunlarını sadakatla uygulamak zorundadır.
Basına bilgi veya demeç verme, gizli bilgileri açıklama yasağı
Kurum personeli;
Basına veya haber ajanslarına bilgi veya demeç veremez, bildiri yayınlıyamaz.
Yaptığı görevle veya Kurum hizmetleriyle ilgili olarak öğrendiği gizli bilgileri görevinden ayrılmış olsa bile açıklayamaz.
Kurum hizmetleri veya radyo ve televizyon yayınları için derlediği bilgi, haber, döküman ve görüntü malzemesi gibi yayında kullanılacak bilgi ve malzemeyi hiç bir kişi ve kuruluşa veremez.
Gizli bilgilerin açıklanması, belge veya demeç verilmesi gibi hususlar Genel Müdürün iznine bağlıdır. Gizli bilgilerin açıklanması için yazılı izin şarttır.
Toplu hareket yasağı
Kurum personeli, toplu olarak söz ve yazı ile müracaat ve şikâyette bulunamaz. Kurum hizmetlerim aksatacak şekilde kasıtlı olarak birlikte görevden çekilemez; aktif veya pasif direnişe geçemez. İşi yavaşlatamaz; Kurum içinde izinsiz toplantı düzenleyemez; gösteri yapamaz; afiş ve pankart asamaz. Görevlerine gelmemezlik edemez; Kurumun tarafsızlığını veya itibarını zedeleyecek toplantı ve gösterilere katılamaz.
Grev yasağı
Kurum personeli, grev kararı veremez, tertipleyemez, ilân edemez; bu yolda propaganda yapamaz; herhangi bir greve veya grev teşebbüsüne katılamaz, destekleyemez veya teşvik edemez.
Ticaretle uğraşma yasağı
Personel ticaretle uğraşamaz, esnaflık yapamaz, Kurumun açtığı ihalelere katılamaz, Kurum ile ilişkileri olan iş sahiplerinden borç para alamaz, bunların kefilliğini kabul edemez ve bunlara kefil olamaz.
Personel, eşinin, reşit olmayan veya kısıtlı bulunan çocuklarının, Ticaret Kanununa göre tacir veya esnaf sayılmalarını gerektirecek bir faaliyette bulunmaları, ticarî vekil veya kollektif şirketlerde ortak veya komandit şirkette komandite ortak olmaları, ticaret ve sanayi müesseselerinde görev almaları hâlinde, durumu, bu faaliyetlere başlanmasından sonraki onbeş gün içinde, Kuruma bildirmek zorundadır.
Hediye alma ve menfaat sağlama yasağı
Personel, görevle ilgili olarak gerçek ve tüzel kişilerden hediye kabul edemez ve herhangi bir menfaat sağlayamaz.
Başka iş ve hizmet yasağı ve istisnalar
a) Personel, kanunlarda öngörülen veya aşağıda belirtilen istisnalar dışında, ücretli veya ücretsiz, sürekli veya geçici bir hizmet kabul edemez.
b) Personelin, esas görevlerini aksatmamak şartıyle, başka iş ve hizmet yasağının istisnaları şunlardır:
1. Genel Müdürün teklifi ve Yönetim Kurulunun kararıyle, Kurumun aslî fonksiyonları ile ilgili konularda üniversite ve yüksek okullar ile her derecedeki resmî öğretim kurulularında öğretim görevi almak,
2. Yönetim Kurulunca tespit edilen esaslar çerçevesinde ve Genel Müdür tarafından görevlendirilme hâllerinde Kurumun müzik yayınlarındaki amaç ve politikaya uygun hizmet ve faaliyetlerde bulunmak, müziğin tanıtılıp yaygınlaştırılmasına katkı sağlamak amacıyla konser, festival ve benzeri sanat faaliyetlerinde görev almak,
3. Yönetim Kurulu kararı ile görevlendirildiği takdirde, Kurum ortaklıklarında hizmet görmek,
4. Kuruma bağlı radyo ve televizyon postalarında ilgili yönetmelik uyarınca, aslî görevi dışında yayın hizmeti veya Kurumca açılacak kurslarda öğretmenlik yapmak,
5. Kanunla kurulmuş sosyal güvenlik kuruluşlarında veya sosyal, meslekî ve benzeri kuruluşların yönetim ve denetim organlarında görev almak,
6. İkamet ettiği apartmanda yöneticilik yapmak,
7. Resmî merci kararı ile tevcih edilen bilirkişilik ve hakemlik görevini yapmak,
8) Kurumun müzik yayınları amaç ve politikası ile yayın ilkelerine uygun olmak şartıyla, Genel Müdürün veya yetkili merciin onayı ile mesleklerin icra edilmesi kapsamında, ses ve saz sanatçılarınca plak, kaset, CD ve benzeri ses albümü ile video klip çalışmaları yapmak ve yayınlamak.
9) 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu çerçevesinde meydana getirdikleri roman, makale, fıkra, resim, karikatür ve benzeri eserlerini kitap, dergi ve gazetelerde yayımlamak, sergilemek ve çıkardıkları ses albümleri veya video kliplerini Kurumu bağlamamak ve istihdam niteliğinde olmamak kaydıyla medya kuruluşlarında tanıtmak, röportaj vermek.
c) Bu maddeye aykırı davranan personel hakkında bu Yönetmeliğin disiplin hükümleri uygulanır.
İKİNCİ KISIM
KADROLAR VE PERSONEL SAĞLANMASI
BİRİNCİ BÖLÜM
Kadrolar
Kadro cetveli ve hazırlanması
Kurumdaki personelin sınıfı, adedi, unvanı ve derecesi topluca kadro cetvelinde gösterilir. Genel Müdürlükçe hazırlanacak kadro cetveli Yönetim Kurulunun kararı ile kesinleşir.
Kadro cetveli her yıl Kurumun bütçesine eklenir. Kadrosuz memur çalıştırılamaz.
Kadro cetveline ilişkin tekliflerin usul ve esasları Genel Müdürlükçe belirlenir.
İKİNCİ BÖLÜM
Personel Sağlanması
İş isteme
Kurumda bir göreve atanmak isteyenler, hâl tercümelerini kapsayan iş isteme dilekçeleri ile Genel Müdürlüğe başvururlar.
İşe alınacaklarda aranacak şartlar
a) Genel Şartlar:
1. Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmak,
2. Kamu haklarından mahrum bulunmamak,
3. 18 yaşını tamamlamış olmak (ancak, bir meslek veya sanat okulunu bitirenler en az 15 yaşını doldurmuş olmak ve Türk Medeni Kanununa göre kazaî rüşt kararı almak şartıyle meslekleri ile ilgili görevlere atanabilir.)
4. Taksirli suçlar ve aşağıda sayılan suçlar dışında tecil edilmiş hükümler hariç olmak üzere ağır hapis veya 6 aydan fazla hapis veyahut affa uğramış olsalar bile Devletin şahsiyetine karşı işlenen suçlarla, zimmet, ihtilas, irtikap, rüşvet, hırsızlık, dolandırıcılık, sahtecilik, inancı kötüye kullanma, dolanlı iflas gibi yüz kızartıcı veya şeref ve haysiyeti kırıcı suçtan veya istimal ve istihlâk kaçakçılığı hariç kaçakçılık, resmi ihale ve alım satımlara fesat karıştırma, Devletin sırlarını açığa vurma suçlarından dolayı hükümlü bulunmamak.
5. Sakat personel çalıştırılması ile ilgili mevzuat hükümleri saklı kalmak kaydı ile görevini devamlı yapmasına engel olabilecek akıl hastalığı bulunmamak,
6. Askerlik durumu itibariyle: Askerlikle ilişiği bulunmamak, askerlik çağına gelmemiş olmak, askerlik çağına gelmiş ise askerlik hizmetini yapmış yahut askere alınma işlemi ertelenmiş bulunmak,
7. Diğer kamu kurum veya kuruluşlarına karşı mecburi hizmetle yükümlü bulunmamak, mecburi hizmet borcunu ödemeyi kabul etmiş ve ilgili kurum veya kuruluşun muvafakatını almış olmak, mecburi hizmet yükümlülüğü Kurum tarafından devir alınmış bulunmak,
8. Kurum mevzuatına göre güvenlik soruşturmasını gerekli kılan kadrolarda görevlendirilecekler için yaptırılacak güvenlik soruşturmasından olumlu sonuç almak,
b) Özel Şartlar: Herhangi bir kadroya atanacak kişide, genel şartlardan ayrı olarak ilgili yönetmeliğinde belirtilen özel şartları taşımak,
Sınıflara intibak, hizmete başlama derece ve kademesi
Kurumun haber ve program hizmetlerini doğrudan doğruya yapan ve yürütenlerden yüksek öğrenim görmüş olanlar 8 inci derecenin ilk kademesinden işe başlarlar, 1 inci derecenin son kademesine kadar yükselebilirler. Yüksek öğrenim yapmamış olanlar 10 uncu derecenin ilk kademesinden işi başlarlar 3 üncü derecenin son kademesine kadar yükselebilirler. Ancak bu fıkra hükümlerine göre belirlenen giriş ve yükselebilme dereceleri, 657 sayılı Kanunun 36 ncı maddesinde belirlenen derecelerden aşağı olamaz.
Diğer personelin sınıflara intibakı ile bu sınıflarda hizmete başlama ve yükselebilme derece ve kademeleri kamu iktisadî kuruluşlarında uygulanan genel esaslara göre tespit edilir.
Sınıf değiştirme
Personel bir sınıftan başka bir sınıfa geçebilir. Ancak, bu şekilde sınıf değiştirilebilmesi için, ilgili yönetmelikteki hükümler uygulanır.
Kurum, personelini meslekleri ile ilgili sınıftan genel idare hizmetleri sınıfına veya genel idare hizmetleri sınıfından meslekleri ile ilgili sınıfa görev ve ünvan eşitliği gözetmeden kazanılmış hak aylık dereceleriyle atayabilir.
Eski sınıflarında, görev alacakları yeni sınıfa göre hizmete daha yüksek bir derece ve kademeden başlamış olup da sınıf değiştirenlerin yeni görevlerindeki ilk ilerleme süreleri eski sınıflarında kazandıkları derece ve kademelere tekabül eden süre kadar uzatılır. Bu süre tamamlanıncaya kadar kendilerine sınıf değiştirmeleri sırasında bulundukları derecede kademe ilerlemesi verilmez.
Diğer hizmet sınıflarında iken haber ve program kadrolarına atanma ve ayrılma
Kurumun haber ve program hizmetlerini doğrudan doğruya yapan ve yürüten personelin bu kadroya atanmadan önce kazandıkları aylık derece ve kademeleri bu yönetmeliğin 37 ncı maddesinde belirtilen hizmete başlama derece ve kademelerinden aşağı olması hâlinde, bu derece ve kademelere yükseltilir.
Bu görevlerde bulunduktan sonra, öğrenim durumu itibariyle hizmete giriş derece ve kademesi 37 nci maddede belirtilen giriş derece ve kademesinden aşağı olan sınıflardan birine geçenlerin ilk İlerleme ve yükselmeleri için kanunî bekleme sürelerine kazandıkları süre kadar İlâve edilir.
Boş kadroların duyurulması
Genel sınavla atama yapılması kararlaştırılan kadrolar, sınava girmek için Kuruma yapılacak başvurma süresinin bitiminden en az 15 gün önce duyurulur. Duyuruda şu hususlara yer verilir:
a) Atama yapılacak boş kadroların sınıf ve dereceleri,
b) Kadroların bulunduğu yerler,
c) Alınacak personelin sayısı,
d) Alınacak personelde aranılan nitelik ve şartlar,
e) Başvurulacak merciler ve son başvurma tarihi,
f) Yarışma sınavı ile atama yapılacaklarda sınavın yer ve zamanı,
Giriş sınavları
Genel sınavla personel alınması gereken kadrolara atanabilmek için giriş sınavını kazanmak şarttır.
Genel sınavla atama mecburiyeti olmayan boş veya boşalacak kadrolara yapılacak atamalarda hizmetin gereğine uygun seçim usulleri uygulanır.
Devlet memuriyeti yapmamış olanlar giriş sınavını kazanmak, Devlet memuriyetinde bulunanlar veya evvelce Devlet memuriyeti yapmış olanlar ise, hizmetin gereğine uygun ve ilgili yönetmeliklerinde öngörülen seçim usulleri uygulanmak suretiyle, boş kadrolara atanabilirler.
Mesleklerini icra için bir diploma ve özel ruhsata sahip olmaları kanunla şart kılınıpta Devlet memuriyeti yapmamış olanlardan hangilerinin Kuruma sınavsız olarak alınabileceği hususunda kamu İktisadî kuruluşları personeline uygulanan genel hükümler uygulanır.
Kuruma karşı mecburi hizmetle yükümlü bulunanlar giriş sınavına tabî tutulmadan atanırlar.
Referans ve soruşturma
Kurum, atanacaklar hakkında iş isteme dilekçelerinde adlarını bildirdikleri kişilerden yazılı olarak bilgi alabilir. Gerektiğinde, adayın gösterdiği kişiler dışındaki kaynaklardan da bilgi toplayabilir, soruşturma yapabilir.
İşe alınacaklardan istenecek belgeler
İlk defa Kurumda hizmete alınacaklardan, atama işleminden önce aşağıdaki belgeler istenir:
a) Nüfus cüzdanı aslı veya noter tasdikli örneği,
b) Savcılıktan alınacak adlî sicil belgesi,
c) Öğrenim durumunu gösterir diploma aslı veya noterden tasdikli örneği, mecburi hizmetlilerin diplomaları veya mezuniyetlerini belirten resmî belgenin aslı, diplomaları henüz tanzim edilmemiş olanların sonradan ibraz etmek şartıyla, geçici mezuniyet belgeleri,
d) En geç üç ay önce çekilmiş 4, 5 x6 cm. boyutunda 8 adet, 6x 9 boyutunda 2 adet fotoğraf,
e) Askerlik durumunu bildirir belge,
f) Alınacakları görevlerin gerektirdiği sağlık şartlarını haiz olduğunu gösterir tam teşekküllü hastaneden alınmış sağlık kurulu raporu,
g) Kanuna uygun olarak doldurulmuş mal bildirimi,
h) İhtisas ve meslek sahibi olanlardan kanun gereğince alınacak belgeler,
ı) Ölüm yardımı ödeneğinin kimlere verileceğini gösterir beyanname,
j) Daha önce başka bir yerde çalışmış olanların hizmet belgeleri,
k) Yukarıda sayılanlar dışında gerekti görülecek belgeler.
Belgelerin incelenmesi
Göreve atanacakların getirdikleri belgeler Personel Dairesince incelenir. İnceleme sonunda noksanlıklar olduğu anlaşılırsa tamamlanması için 15 gün süre verilir. Bu süre sonunda belgelerini tamamlamayanların veya getirdikleri belgelerden istihdama engel durumları olduğu anlaşılanların atama işlemleri yapılmaz.
Daha önce memuriyet yapmış olanların, çalıştıkları yerlerdeki sicil özetleri veya dosyaları getirtilir. İlgilinin önceki memuriyetinden ayrılış sebepleri ile memuriyetleri arasında boşluk bulunup bulunmadığı araştırılır. Boşluk varsa, ilgiliden bu süre içinde hangi işleri yaptığı ve bu işlerden ayrılış sebepleri hakkında yazılı bilgi ve belge istenir.
Atanma için aranılan belgelerin tamamlanması ve istihdama engel bir durum bulunmadığının bu belgelere dayanılarak tespit edilmesinden önce, hiçbir şekilde atama yapılamaz.
Belgelerde yanlış bilgi verdiği sonradan anlaşılanlar hakkında, bu yönetmeliğin disiplin hükümleri uygulanır.
ÜÇÜNCÜ KISIM
ATAMA, ADAYLIK, VEKÂLET, YER DEĞİŞTİRME, İLERLEME VE YÜKSELME
BİRİNCİ BÖLÜM
Atama
Göreve atanacaklarda aranacak özel nitelikler ve şartlar
Kurumun boş kadrolarına açıktan veya naklen yapılacak atamalarda hizmet tanımları, bu hizmetlere atanacaklarda aranılacak özel nitelikler ve atama sarıları hakkında ilgili yönetmelik hükümleri uygulanır.
Boş kadrolara atama teklifi
Ünitelerin, boş kadrolarına ilişkin atama tekliflerini ne şekilde yapacakları hususu Genel Müdürlükçe belirlenir.
Başka kamu kurum veya kuruluşlarından nakil
Başka kamu kurum veya kuruluşlarında görevli olanların Kuruma atanabilmeleri için:
a) Ayrılacakları kuruluşların muvafakat vermesi,
b) Sicil özetleri ile son iki yıla ait gizli sicil raporlarının getirilip incelenmesi ve uygun bulunması,
c) Aslî memurluğa geçirilmiş olmaları şarttır.
Yeniden atama
Memurluktan herhangi bir sebeple ayrılanlardan son iki yılda olumlu sicil alan ve atanacağı kadro için gereken nitelik ve şartları taşıyanların, boş kadrolara atamaları yapılabilir.
Hastalık izin süreleri içinde iyileşemedikleri için sağlık sebebiyle Kurumla ilişkileri kesilmiş olanlardan, sonradan hastalıklarının geçtiğini tam teşekküllü hastane sağlık kurulu raporu ile belgelendirenler yeniden atanabilirler. Sağlık kurulu raporunun T. C. Emekli Sandığınca kabul edilmesi şarttır.
Göreve başlama süresi ve başlamama hâlinde yapılacak işlem
Kuruma ilk defa veya yeniden atananların, atamanın kendilerine tebliği tarihinden itibaren 15 gün içinde göreve başlamaları şarttır.
Belge ile isbatı mümkün mücbir sebeplerle, bu süre içinde göreve başlamayanların müracaatları hâlinde, ünitesinin de görüşü alınarak, Personel Dairesi Başkanlığınca en çok iki ay daha ek süre verilebilir.
Bu süreler içinde göreve başlamayanların atama işlemi iptal edilir. Bunlar bir yıl geçmeden Kurumdaki herhangi bir göreve atanamazlar. Ancak, Kurumca açılan sınav sonucunda atanmasına karar verilenlerden, göreve başlayamadan silâh altına alınanların, durumlarını önceden bildirmeleri ve terhislerinden sonra en geç bir ay içinde müracaat etmeleri ve hizmetlerine ihtiyaç olması şartıyla, varsa kazanmış oldukları sınavla ilgili boş kadrolardan birine atamaları yapılabilir.
Atama kararları ilgili üniteye tebliğ edilmeden önce, atanan kimse işe başlatılamaz.
İlk dört dereceli kadrolara atama
Kurumun 1, 2, 3 ve 4 üncü derecelerindeki kadrolarına, kamu İktisadî kuruluşlarına uygulanan genel hükümlere göre, derece yükselmesindeki süre kaydı aranmaksızın daha aşağı derecede bulunan personel atanabilir. Bu konudaki kanun ve kararnamelerle kazanılmış haklar saklıdır.
İKİNCİ BÖLÜM
Adaylık
Adaylığa kabul edilme ve adaylık süresi
Memurluğa ilk defa Kurumda girecekler memur adayı olarak atanırlar. Adaylık süresi bir yıldan az, iki yıldan çok olamaz.
Adaylık süresi içinde başarısızlık
Adaylık süresi içinde, Kurumun Eğitim Yönetmeliğinde öngörülen eğitim safhalarının herhangi birinden başarısız olanlarla hâl ve hareketlerinde memuriyetle bağdaşmayacak durumları veya göreve devamsızlıkları tespit edilenler Personel Dairesi Başkanlığına bildirilir. Genel Müdürün onayı ile Kurumla ilişkileri kesilir.
Adaylık süresi içinde askere alınma
Aday memurların adaylık süresi içinde silâh altına alınmaları hâlinde, tamamlanmayan adaylık süreleri ve eğitimleri terhislerinden sonra tamamlattırılır.
Adaylık süresi sonunda başarısızlık
Adaylık süresi sonunda olumlu sicil alamayanların Genel Müdürün onayı ile Kurumla ilişkileri kesilir. Sağlık sebebleri hariç, adaylık süresi içinde veya sonunda Kurumla ilişkileri kesilenler üç yıl geçmeden Kuruma alınmazlar.
Aslî memurluğa atanma
Adaylık süresi sonunda olumlu sicil alan adaylar, Genel Müdürün onayı ile ve onay tarihinden geçerli olmak üzere aslî memurluğa atanırlar. Aday memurlara, asaletleri tasdik edilinceye kadar kademe ilerlemesi veya derece yükselmesi uygulanmaz.
Aslî memurluğa atananların, adaylık ve askerlikte geçen süreleri kademe ilerlemesi ve derece yükselmesinde dikkate alınır.
Kurumun aslî memurluklarına atananlar düzenlenecek merasimle yetkili âmirlerin huzurunda aşağıda metni yazılı yemini edip, yemin belgesini imzalayarak göreve başlarlar. Yemin merasiminin zamanı ve şekli Genel Müdürlükçe düzenlenir. Yemin belgesi özlük dosyalarında saklanır.
Yemin metni: “Türkiye Cumhuriyeti Anayasasına, Atatürk İnkılâp ve ilkelerine, Anayasada ifadesi bulunan Türk milliyetçiliğine sadakatla bağlı kalacağıma; Türkiye Cumhuriyeti kanunlarını milletin hizmetinde olarak tarafsız ve eşitlik ilkelerine bağlı kalarak uygulayacağıma; Türk Milletinin millî, ahlâkî, insanî, manevî ve kültürel değerlerini benimseyip, koruyup bunları geliştirmek için çalışacağıma; insan haklarına ve Anayasanın temel ilkelerine dayanan millî, demokratik, lâik bir hukuk devleti olan Türkiye Cumhuriyetine karşı görev ve sorumluluklarımı bilerek, bunları davranış hâlinde göstereceğime namusum ve şerefim üzerine yemin ederim.”
ÜÇÜNCÜ BÖLÜM
Vekâlet
Vekil atanması
Kurum personelinin kanunî izin, geçici görev, disiplin cezası uygulaması veya görevden uzaklaştırma sebepleriyle işlerinden geçici olarak ayrılmaları hâlinde yerlerine vekil personel atanabilir.
Yukarıda sayılan hâller dışında da boş kadrolara gerekli görüldüğü takdirde ücretsiz olarak vekil atanabilir.
Vekil personel bir zaruret hâli bulunmadıkça Kurum içinden atanır. Kurum içinde vekil atanmasında astın, üste vekilliği esastır. Vekil, asıl görevlinin yetki ve sorumluluklarına aynen sahiptir.
Amir mevkiinde bulunan ve aynı yetkiyi kullanacak yardımcısı bulunmayan kadrolarda çalışanların üç aydan az bir süre ile ayrılmaları hâlinde, görevlerini yürütecek personeli, ayrılanın çalıştığı ünitenin en üst âmiri tespit eder.
Vekâlet aylığına hak kazanma ve vekâlet ücreti
Kurum içinde, 56 ncı maddenin birinci fıkrasında sayılan ayrımlar dolayısıyla atanan vekil memurlara, vekâlet görevinden üç aydan fazla devam eden süresi için; Kurum dışından veya açıktan atananlarla, Kurum içinden veznedarlık görevine atananlara göreve başladıkları tarihten itibaren vekâlet aylığı ödenir.
Bir göreve vekâleten atanan personele, vekâlet edilen görevin kadro derecesinin birinci kademesinin üçte biri, açıktan atananlara ise üçte ikisi verilir. Bulundukları yerden başka yerdeki bir göreve vekâlet suretiyle atananlara, asıl görevlerinin karşılığı aylık ve diğer haklar dışında, sadece Harcırah Kanununun geçici görevle başka yere gönderilenler hakkındaki hükümleri uygulanır. Vekâlet görevinin fiilen yapılması şarttır.
Kurum içinden atanan vekile, vekâlet ettiği görevin gerektirdiği geçici görevler dışında izin veya diğer bir sebeple vekâlet ettiği görevin başında bulunmadığı günler için vekâlet ücreti ödenmez. Kurum içinde vekâlet görevi verilenlere, ancak asıl kadrolarının görevini de fiilen yürütmeleri hâlinde vekâlet ücreti ödenir.
DÖRDÜNCÜ BÖLÜM
Nakil, Görev Değiştirilmesi, Geçici Görev
Nakil
Kurum, personelini veya başka kamu kurum veya kuruluşlarından naklen alacağı memurları, görev ve ünvan eşitliği gözetmeden kazanılmış hak aylıklarıyla, bulundukları kadro derecelerine eşil veya kazanılmış hak aylık derecelerine uygun veyahut bu yönetmeliğin 50 nci maddesindeki esaslar çerçevesinde daha üst, aynı yerdeki veya başka yerdeki kadrolara naklen atayabilir.
Beşinci veya daha aşağı derecelerdeki kadrolara, öğrenim durumları itibariyle yükselebilecekleri en üst dereceyi ve kazanılmış hak aylık derecelerinin üç üst derecesini aşmamak kaydıyla atama yapılabilir.
Personel, isteği üzerine, kazanılmış hak aylık derecelerinin en çok üç derece altında aynı veya başka yerdeki kadrolara atanabilir. Bunların, derece yükselmesindeki süre kaydı aranmaksızın eski derecelerine tekrar atanmaları mümkündür.
Yukarıdaki fıkralara göre yapılan atamalarda personelin, kazanılmış hak aylık ve emeklilik keseneğine esas aylıklarının tespiti ile atandıkları derecelerde geçirdikleri sürelerin değerlendirilmesinde, kamu iktisadî kuruluşlarına uygulanan genel hükümler uygulanır.
Diğer kamu kurum veya kuruluşlarından naklen gelenlerin hizmete başlama derecelerinin, Kurumdaki hizmete başlama derecesinden yüksek olması hâlinde, ilk ilerleme ve yükselmeleri için gerekli bekleme sürelerine, hizmete başlama dereceleri arasındaki süre kadar ilâve edilir.
Kurum içi yer değiştirme
Kurum personelini, hizmet gereği, sağlık sebepleri veya personelin isteği üzerine yahutta görevinin veya görev yerinin değiştirilmesini gerektiren diğer hâllerde aynı veya başka yerdeki kadrolara atayabilir.
Hizmet gereği yer değiştirme ve rotasyon
Kurum personeli, hizmetin gelişmesi sebebiyle ortaya çıkan eleman noksanlığını gidermek, verimli çalışmayı sağlamak, i; gücü ihtiyacındaki gelişme ve değişmeleri karşılamak, mahrumiyet yerlerinde hizmet görülmesi mecburiyetini adil bir şekilde paylaştırmak veya rotasyon uygulamasını gerçekleştirmek amaciyle aynı yerde veya başka yerlerdeki kadrolara naklen veya terfian atanabilir.
Rotasyon usul ve esasları Genel Müdürlükçe tespit edilir.
İstek üzerine yer değiştirme
Personelin nakil isteğinde bulunabilmesi için son atandığı mahalde en az üç yıl çalışmış olması şarttır.
Kendisinin veya bakmakla yükümlü olduğu yakınlarının sağlık bakımından bulundukları mahalden ayrılması mecburiyetine dayanan nakil isteklerinin gerçekleştirilebilmesi için bu durumun resmî sağlık kurulu raporu ile belgelendirilmesi şarttır.
Eşlerin aynı yerde yaşamaları gerekçesine dayanan nakil istekleri, kadro imkânları ve hizmet ihtiyaçları uygun olduğu takdirde, bir yıl içinde gerçekleştirilir. Personelin bu şekilde yer değiştirme isteğinde bulunabilmesi için, eşinin kamu kurum veya kuruluşlarında çalışmakta olması ve bu durumu belgelendirmesi şarttır.
Aynı hizmet sınıfında bulunanlardan aynı veya benzer ünvana sahip olanlar karşılıklı yer değiştirme talebinde bulunabilirler. Bu personelin istekleri uygun görüldüğü takdirde Harcırah Kanunu hükümleri uygulanır.
İkinci ve üçüncü fıkralardaki hâllerde birinci fıkradaki süre şartı aranmaz.
Görev ve görev yerinin değiştirilmesi
Aşağıdaki hâllerde, Genel Müdür onayı ile personelin görevi veya görev yeri değiştirilir:
a) Teftiş veya tahkikat raporları ile, muayyen bir yerdeki göreve devamları hizmet bakımından yararlı görülmeyenlerle, hizmetteki tutum ve davranışları sebebiyle bulundukları görev veya yerde çalıştırılmamaları teklif edilenler,
b) Bulundukları kadronun gerekli kıldığı nitelikleri kaybettikleri belgelerle tespit edilenler,
c) Görevlerini yapamadıkları veya yapmadıkları belgelerle belirlenenler.
Yeni göreve başlama süresi
Yer değiştirme suretiyle aynı yerdeki görevlere atananlar, atama emirlerinin kendilerine tebliğ gününü, başka yerdeki görevlere atananlar, atama emirlerinin kendilerine tebliğ tarihinden 15 inci günü izleyen iş gününde yeni görevlerine başlamak zorundadırlar. İzinli ve raporlu olmak tebligatı engellememekle birlikte yukarıdaki süreler, hastalık veya diğer izinlerini kullananlar için izinlerin bittiği, vekiller ve geçici görevde bulunanlar için tebliğ edildiği, devir ve teslim mecburiyetinde bulunanlar için devrin sona erdiği tarihten başlar.
Başka yerdeki görevlere atanan personele, otama emirleri tebliğ edilince, isteği üzerine yollukları avans veya kesin ödeme şeklinde ödeme emri aranmaksızın derhal verilir.
Resmî belge ile ispat edilen zaruri sebepler dışında, belirtilen sürede yeni görevlerine başlamayan personel hakkında bu yönetmeliğin disiplin hükümleri uygulanır. Bu süre on günü geçtiği takdirde atama emirlerinin tebliğ tarihinden itibaren görevlerinden çekilmiş sayılırlar.
Yukarıdaki fıkralarda öngörülen esaslar, Kuruma başka kamu kurum veya kuruluşlarından naklen gelenler hakkında da uygulanır.
Geçici görev
Aşağıdaki amirler kendi görev alanları içinde kalmak kaydıyla personelini bulunduğu şehirden başka bir mahalde görevlendirebilirler. Bu şekilde görevlendirmelerde:
a) Temsilci, temsilcisi olduğu TRT Yurtdışı Bürosu’nun bulunduğu ülke sınırları içerisinde 10 güne,
b) Radyo ve Televizyon Verici Müdürleri görev alanları ile ilgili olarak 10 güne,
c) Radyo, Televizyon, Haber ve Vericiler Müdürleri görev alanları ile ilgili olarak 20 güne,
ç) Başhukuk Müşaviri, Genel Sekreter, Savunma Sekreteri, Daire ve Kurul Başkanları, Bölge Müdürleri, Ankara Radyosu Müdürü, Ankara Televizyon Müdürü ve Ankara Bölge Vericiler Müdürü görev alanı içinde 30 güne,
d) Genel Müdür Yardımcıları 6 aya,
e) Genel Müdür 2 yıla,
kadar yetkilidir.
f) Yurt dışına geçici görevle gönderme yetkisi Genel Müdüre aittir.
Kadronun kaldırılması
Kadrosu kaldırılan personelin memurlukla ilgisi, emekliliği, aylığı ve diğer özlük hakları ile yükümlülüğü devam eder.
Kadrosu kaldırılan personelin eski sınıfındaki dereceye eşit bir göreve atanması zaruridir. Kadrosu kaldırıldıktan sonra atandığı göreve başlamayan personel çekilmiş sayılır.
Kadrosu kaldırıldığı için açıkta kalan personelin sınıf ve derecesinde boşalma olursa, açık kadroya bu personelden başkası atanamaz.
Kadrosunun kaldırılması sebebiyle açıkta kalan personel, bu yönetmeliğin 38 inci maddesinde öngörülen esaslara uyulmak kaydıyla, diğer bir sınıftaki kadroya atanabilir.
BEŞİNCİ BÖLÜM
İlerleme ve Yükselmeler
Kademelerde ilerleme şartları
Personelin kademe ilerlemesi için bulunduğu kademede en az 1 yıl çalışmış olması, o yıl içinde olumlu sicil almış ve işgal ettiği derecede, ilerleyebileceği bir kademenin bulunması şarttır.
Personelden 6 yıllık sicil notu ortalaması 90 ve daha yukarı olanların aylık derecelerinin yükseltilmesinde dikkate alınmak üzere bir kademe ilerlemesi uygulanır.
Derece yükseltilmesinin şartları
Personelin derece yükselmesi için, üst dereceden boş bir kadronun bulunması, derecesi içinde en az üç yıl ve bu derecenin üçüncü kademesinde bir yıl çalışmış olması, kadronun tahsis edildiği görev için gerekti nitelikleri taşıması ve sicil bakımından üst derecelere yükselebilecek vasıflara sahip olduğunun belirlenmiş olması şarttır.
Yukarıda belirlenen şartları taşımakla birlikte üst derecelerde boş kadro olmadığı için derece yükselmesi yapamayan personelin kazanılmış hak aylıkları, öğrenim durumları itibariyle yükselebilecekleri dereceyi aşmamak şartıyla işgal etmekte oldukları kadroların bir üst derecesine yükseltilebilir.
Öğrenim durumları, hizmet sınıfları ve görev ünvanları itibariyle azami yükselebilecekleri derecelerin dördüncü kademesinden aylık almaya hak kazanan ve son altı yıllık sicil notu ortalaması doksan ve daha yukarı olanlardan son sicil notu olumlu bulunanların kazanılmış hak aylıkları kadro şartı aranmaksızın bir üst dereceye yükseltilir.
Yetki ve sorumlulukta bir değişiklik olmaksızın, kadro düzenlemesi suretiyle yeni açılacak üst derecedeki kadroya atama, yükselme için aranan diğer şartların bulunması hâlinde mümkündür.
Derece yükselmesi ve kademe ilerlemesinde usul ve onay mercii
Derece yükselmesi için belirlenmiş şartları taşıyanlardan, görev değişikliği niteliğinde olmayan derece yükselmeleri, hak kazanılan tarihten geçerli olmak üzere ayda bir defa Genel Müdür onayı ile toplu olarak yapılır.
Kademe ilerlemesi için belirlenmiş şanları taşıyanların kademe ilerlemeleri hak kazandıkları tarihten geçerli olmak üzere herhangi bir işleme gerek kalmaksızın yapılır. Kademe ilerlemesine hak kazanmıyanlar her ay Genel Müdür onayı ile belirlenir. Kademe ilerlemesi yapmış sayılanlardan ilerlemeye müstehak olmadıkları sonradan tespit edilenlerin kademe ilerlemeleri, ilerlemiş sayıldıkları tarihten geçerli olmak üzere iptal edilir.
Kurumun 1 ilâ 4 üncü derecedeki kadrolarına atanmış olup da kazanılmış hak ve emeklilik keseneğine esas aylık dereceleri daha aşağıda bulunanlardan, kademe ilerlemesi veya derece yükselmesine hak kazananların, kazanılmış hak ve emeklilik keseneğine esas aylık derecelerinin yükseltilmeleri veya kademe ilerlemeleri için bu durum devam ettiği sürece Genel Müdür onayına gerek yoktur.
DÖRDÜNCÜ KISIM
SİCİL, TAKDİRNAME, ÖDÜL VE ÖZLÜK DOSYALARI
BİRİNCİ BÖLÜM
Sicil Raporları
Personelin çalışmasının değerlendirilmesi
Personelin çalışması, görevine ilişkin yetenekleri, genel durum ve davranıştan ile olumlu ve olumsuz yönleri Gizli Sicil Yönetmeliğindeki usul ve esaslara göre düzenlenen gizli sicil raporlarında belirtilir.
Sicil raporlarının dikkate alınacağı hâller
Sicil Raporları, kademe ilerlemesi ve derece yükselmesinde, yeniden veya yer değiştirme suretiyle yapılan atamalarda, takdirname verilmesinde, işten çıkarmada, hizmet içi eğitime alınmada, yurt dışına bilgi ve görgü artırmak için gönderilmelerde, adaylık süresi sonundaki değerlendirmelerde gözönünde tutulur. Ayrıca, kadro karşılık gösterilmek suretiyle sözleşmeli olarak çalışanların, “TRT Gizli Sicil Yönetmeliği" esaslarına göre başarı ücretlerinin tespitinde dikkate alınır.
Sicil notu ortalaması 76 ve daha yukarı olanlar üst göreve atanabilir.
Olumlu sicil alan personelin, servis şefi ve daha üst yönetim kadroları dışında, bulundukları sınıftan meslekleri ile ilgili sınıfa, yarışma veya yeterlik sınavlarını kazandıkları kadrolara atanmasında üst görev yapabilir şartı aranmaz.
Olumsuz sicil alanların kademe ilerlemeleri veya derece yükselmeleri bir yıl ertelenir. Kadro karşılık gösterilmek suretiyle sözleşmeli olarak çalışanların, sicillerinin olumsuz olduğunun kesinleştiği tarihten itibaren sözleşmeleri feshedilir ve Kurumla ilişikleri memur statüsünde devam eder.
İki defa üst üste olumsuz sicil alanlar başka bir sicil amirinin emrine atanırlar. Burada da olumsuz sicil almaları halinde memuriyetle ilişikleri kesilerek haklarında T. C. Emekli Sandığı Kanunu Hükümleri uygulanır.
İKİNCİ BÖLÜM
Takdirname ve Ödül
Takdirname
Görevinde olağanüstü gayret ve başarılar görülen personele, âmirlerinin teklifi üzerine veya doğrudan Genel Müdür tarafından takdirname verilebilir. Takdirname sicile geçer.
Ödül
Görevlerinde olağanüstü gayret göstermek suretiyle verimlilik veya kârlılığı artıran, işletme faaliyetlerine yararlı buluş getiren, büyük zararların oluşmasını önleyen, hayal için tehlikeli şartlar içinde çalışarak yayının devamını sağlayan, hizmette estetik kaliteyi ve verimi artırarak üstün değerde program üreten personele, kamu iktisadî kuruluşlarına uygulanan hükümlere göre ödül verilebilir. Bu şekilde verilecek ödül, şahsî başarı ve yararlılığa bağlı olup genelleştirilemez.
ÜÇÜNCÜ BÖLÜM
Özlük Dosyaları
Kütük defteri
Şekli ve kapsamı Personel Dairesi Başkanlığınca belirlenecek bir kütük defleri tutulur. Kuruma ilk defa atanan personel, bu kütük defterine kayıt olunur ve kendisine bir sicil numarası verilir. Aynı numara birden fazla personele verilemez. Yazışmalarda ve müracaatlarda sicil numaralarının belirtilmesi şarttır.
Özlük dosyası
Her personel için bir özlük dosyası tutulur. Özlük dosyasında adaylık ve asli memurluğa atanma ile ilgili belgeler, derece ve kademe ilerlemeleri, sınıf ve yer değişiklikleri, hizmet için eğitim durumu, siciline işaretlenmek üzere kendisi tarafından verilen yayın ve eserleri, aldığı takdirname ve ödüller, disiplin cezaları, herhangi bir suçtan ötürü hakkında dava açılmış ise hükümlülük veya beraat kararları, kamu görevlileri sendika üyelik ve istifa formlarının asılları bulunur.
Sicil özeti
Sicil özetinde, personelin kimliği, öğrenim durumu, medenî hâli, görev safahatı, sağlık durumu, aldığı takdirname ve ödüller, disiplin cezaları ve gerekli görülen diğer bilgiler bulunur. Sicil özeti özlük dosyası ile birlikte saklanır.
Özlük dosyalarının gizliliği ve saklanması
a) Personelin özlük dosyaları “gizli” gizlilik derecelidir ve Personel Dairesinde saklanır,
b) Özlük dosyalarını kimlerin görebileceği aşağıda gösterilmiştir:
Genel Müdür bütün özlük dosyalarını görmeye yetkilidir.
Genel Müdür Yardımcıları, Genel Müdürün izni ile kendilerine bağlı ünitelerde çalışan personelin özlük dosyalarını Personel Dairesi Başkanlığında görebilirler.
Özlük dosyaları, incelenen konu ile ilgili olmak şartıyla toplantı hâlinde iken disiplin komisyonlarında veya değerlendirme kurulunda görülebilir.
Tahkikatla görevli müfettiş veya soruşturma görevlisine, ilgili personelin özlük dosyası Genel Müdürün izniyle Personel Dairesi Başkanlığında gösterilir.
Ayrılanların özlük dosyaları
Herhangi bir sebeple Kurumdan ayrılanların özlük dosyaları, Personel Dairesinde saklanır,
Başka kamu kurum ve kuruluşlarındaki memur kadrolarına atanan personelin özlük dosyaları atandıkları kurumlara devredilir. Bu personelden Kuruma mecburi hizmetle yükümlü bulunanların sicil özelleri gönderilemez ve özlük dosyaları devredilemez. Ancak, mecburi hizmetlerine karşılık tespit edilen borçların defaten ödenmesi veya Kurumun başka kamu kurum veya Kuruluşlarına mecburi hizmet devrini uygun bulması hâlinde bu hüküm uygulanmaz.
Değişikliklerin bildirilmesi
Personel, medenî halindeki, öğrenim, ikamet ve kimlik bilgilerindeki değişiklikleri ünitesi kanalı ile Personel Dairesi Başkanlığına bildirmek zorundadır. Bu bildirim, gerekliğinde ilgili belgelerin asılları veya tasdikli suretleri eklenerek yapılır.
Kimlik belgesi
Personelle, Personel Dairesi Başkanlığınca özlük dosyasındaki kayıtlara uygun olarak, fotoğraflı bir kimlik belgesi verilir.
Kullanılamayacak hâle gelen kimlik belgelerini iade eden veya kaybettiklerini dilekçe ile bildiren personele yenisi verilir.
Ünvan ve yer değişikliği ile kimliklerin temdit işlemleri ve kimlik bilgisindeki değişikliklerin tasdiki, belgeye dayanılarak, personelin çalıştığı ünitenin üst âmiri tarafından, mühürlenerek ve imzalanarak yapılır.
Hizmet belgesi
Herhangi bir sebeple Kurumdan ayrılanlara, istekleri hâlinde hizmet belgesi verilir.
BEŞİNCİ KISIM
İZİNLER
İzinler
Personele verilebilecek izinler şunlardır:
a) Yıllık izin,
b) Mazeret izni,
c) Hastalık izni,
d) Aylıksız izin,
e) Silah altına alınma hâlinde izin.
İzin vermeye yetkili âmirler ve uygulama esasları Genel Müdürlük genelgesiyle tesbit edilir.
Yıllık izin
Yıllık İzin süresi:
a) Hizmeti bir yıldan on yıla kadar, on yıl dahil, olanlar için yirmi gün,
b) Hizmeti on yıldan fazla olanlar için otuz gündür;
Yıllık izine esas hizmet süresi hesabında; sadece kamu kurum veya kuruluşlarında T. C. Emekli Sandığına veya Sosyal Sigortalar Kurumuna prim ödemek suretiyle geçen hizmetlerle askerlikte geçen süreler dikkate alınır. Aylıksız izinli iken primi ödenen süre bu hesapta dikkate alınmaz.
Yıllık izine hak kazanma
Yıllık izine hak kazanmada dikkate alınacak hususlar aşağıda gösterilmiştir:
Açıktan veya yeniden atananların yıllık izine hak kazanabilmeleri için, Kurumda en az bir yıl çalışmaları şarttır.
Naklen atanan memurlardan, geldikleri kurumlarda yıllık izne hak kazanıp, izinlerini kullanmamış bulunanlara yukarıdaki fıkra hükmü uygulanmaz. Ancak, yıllık izin süresi bakımından 82 nci maddeye tabidirler.
Kurumda, sözleşmeli personel statüsünde çalışmakta iken memur statüsüne geçenlerden, sözleşmeli statüde bir yılını doldurmuş olanlara memuriyete geçtikleri yılın izni, bu süreyi doldurmamış bulunanlara, yılı tamamladıkları tarihteki yılın izni verilebilir. Ancak, önceki statüde kullandıkları yıllık izin mahsup edilir.
En çok altı aya kadar aylıksız izin kullananlara, izin dönüşlerinde, talep ettikleri takdirde o yılın izni verilebilir. Askerlik dahil, bu süreden fazla aylıksız izin kullananların yıllık izne hak kazanabilmeleri için, izin dönüşlerinden itibaren en az bir yıl çalışmış olmaları şarttır.
Yıllık izine ayrılabilme şartı
Hastalık, ölüm, kaza ve afet gibi zarurî hâller dışında, personel izne ayrılacağı tarihten en az 7 gün önce bir dilekçe ile ilk âmirine başvurur. İlk âmir, talebi uygun bulup bulmadığını kaydederek, dilekçeyi izin vermeye yetkili makama iletir. Personel, izin talebi yetkili makamca onaylanıp kendisine tebliğ edilmeden görevinden ayrılamaz.
Yıllık izinlerin kullanılışı
Yıllık izinlerin kullanılışında dikkate alınacak hususlar şunlardır:
Yıllık izinler, iş durumu ve personelin talebi göz önüne alınarak izin vermeye yetkili âmirler tarafından toptan veya ihtiyaca göre kısım kısım verilebilir. İzin, ait olduğu yılın içinde kullanılır. Ancak hizmetin gerektirdiği hâllerde, Genel Müdürün onayı ile izin hakkı ertesi yıla devredilebilir. Carî yıl ile bir önceki yıl hariç, önceki yıllara ait kullanılmayan izin hakları düşer.
Yıllık izinlerini görev yeri dışında, yurt içinde kullanacaklara iki gün, yurt dışında kullanacaklara dört gün yol izni verilir.
Personelin; yıllık izin süresinin bitiminde görevine başlaması şarttır. Yıllık iznini kullananlar, zarurî hâllerde, Harcırah Kanunu hükümlerine göre yolluk ödenmek kaydıyla, izin veren makam tarafından yazılı olarak göreve çağrılabilir. Personel kendi isteği ile, izin süresini tamamlamadan göreve başladığı takdirde verilen iznin tamamını kullanmış sayılır.
Personelin yıllık izni sırasında aldığı hastalık izin süresi; kalan yıllık izin süresinden çok ise hastalık izninin sonunda, kalan yıllık izin süresinden az ise yıllık izninin sonunda görevine başlaması esastır. Bu personelin hastalık izni sebebiyle kalan yıllık izinlerine devam edebilmeleri izin vermeye yetkili âmirin müsaadesiyle mümkündür.
Mazeret izinleri
Personele, mazeret izni verilebilecek hâller ve süreleri aşağıda gösterilmiştir:
a) Kadın personele doğum yapmasından önce 8 hafta ve doğum yaptığı tarihten itibaren 8 hafta olmak üzere toplam 16 hafta süre ile aylıklı izin verilir. Çoğul gebelik halinde, doğumdan önceki 8 haftalık süreye 2 hafta süre eklenir. Ancak sağlık durumu uygun olduğu takdirde, tabibin onayı ile personel isterse doğumdan önceki 3 haftaya kadar işyerinde çalışabilir. Bu durumda, personelin çalıştığı süreler, doğum sonrası sürelere eklenir. Yukarıda öngörülen süreler personelin sağlık durumuna göre tabip raporunda belirlenecek miktarda uzatılabilir. Personele, bir yaşından küçük çocuklarını emzirmeleri için günde toplam bir buçuk saat süt izni verilir. Süt izninin kullanımında annenin saat seçimi hakkı vardır.
b) Erkek personele karısının doğum yapması sebebiyle isteği üzerine üç gün izin verilir. Bu talebin doğum tarihinden itibaren en çok on gün içinde yapılması şarttır.
c) Personelin isteği üzerine, kendisinin veya çocuğunun evlenmesi, annesinin, babasının, eşinin, çocuğunun veya kardeşinin ölümü halinde beş gün izin verilir. Bu talebin on gün içinde yapılması şarttır.
d) Personele, âmirinin muvafakatıyla, yıllık izninden ayrı olarak, yukarıda belirtilen hâller dışında ciddi bir mazereti çıkması sebebiyle, bir yıl içinde toptan veya parça parça on gün izin verilebilir. Zaruret halinde on gün daha aynı usulle izin verilebilir. Bu takdirde ikinci defa aldığı bu izin, hak ettiği veya edeceği yıllık izninden düşülür.
Yukarıdaki fıkralarda belirtilen mazeretlerden dolayı izin kullananlardan mazeretlerinin gerçek dışı olduğunun sonradan anlaşılması halinde, ilgililer hakkında bu yönetmeliğin disiplinle ilgili hükümleri uygulanır.
Personele ünite amirlerince veya yetkili kılacakları amirlerce, acil ihtiyaçları için ayda en çok sekiz saati geçmemek üzere izin verilebilir. Bu izin bir defada bir saatten az üç saatten fazla olamaz.
Hastalık izni
Hastalanan personel, ünite âmirlerince veya yetkili kılacağı âmirlerce usulüne uygun olarak hazırlanan belge ile muayeneye sevk edilir. Sevk belgesi, Kurum doktorlarına, Sağlık Bakanlığına bağlı Devlet hastanelerine veya bu Bakanlığın Devlet hastanesi niteliğinde saydığı döner sermayeli hastanelere, bunların bulunmadığı yerlerde de resmî sağlık kurumları veya hükümet doktoruna hitaben yazılır. Sevk belgesinin gönderileceği makam veya hastaneyi tespite Kurum yetkilidir.
Personel, muayenesi sonunda aldığı raporu hastalık iznine çevrilmek kaydıyla, raporunda öngörülen süre kadar izinli sayılır. Bu izinler sırasında özlük haklarına dokunulmaz.
Bulundukları yerin belediye sınırları dışına atanan personelin 63 üncü maddede belirtilen süreler içinde hastalanmaları hâlinde, merkezde bağlı oldukları ünitenin âmirince, taşrada ise bölge veya il radyosu müdürlerince usulüne uygun olarak muayeneye sevk edilirler.
Hastalık raporları ile ilgili diğer hususlar. Memurlara Hastalıklarından Dolayı Verilecek Raporların Verilme Şartları ve Resmî Tabip Raporları Hakkındaki Yönetmelik hükümlerine uygun şekilde, Genel Müdürlükçe düzenlenir.
Hastalık izninin süresi
Personele hastalıkları hâlinde verilecek raporlarda gösterilecek lüzum üzerine aşağıdaki esaslara göre izin verilir.
a) On yıla kadar, on yıl dahil hizmeti olanlara altı aya kadar,
b) On yıldan fazla hizmeti olanlara oniki aya kadar,
c) Kanser, verem ve akıl hastalıkları gibi uzun süreli bir tedaviye ihtiyaç gösteren hastalığa yakalananlara onsekiz aya kadar.
Personelin, hastalıkları sebebiyle yataklı tedavi kurumlarında yatarak gördükleri tedavi süreleri hastalık izinlerine ait sürelerin hesabında dikkate alınır.
İzin süresinin sonunda hastalıklarının devam ettiği resmî sağlık kurullarının raporu ile tespit edilenlerin izinleri bir katına kadar uzatılır. Bu sürelerinin sonunda da iyileşmeyen personel hakkında emeklilik hükümleri uygulanır.
Bunlardan gerekli sağlık şanlarını yeniden kazandıkları resmî sağlık kurullarınca tespit edilenler tekrar görev almak istedikleri takdirde, eski derece ve niteliklerine uygun görevlere öncelikle atanırlar.
Görevlerinden dolayı saldırıya uğrayan memurlar ile görevleri sırasında ve görevlerinden dolayı bir kazaya uğrayan veya bir meslek hastalığına tutulan personel iyileşinceye kadar izinli sayılırlar.
Personelin, hastalık sebebiyle izinli sayıldığı hâllerde, aylık ve özlük haklarına dokunulmaz.
Hastalık izin sürelerine esas alınacak hizmetin hesabında, kamu kurum veya kuruluşlarında emeklilik keseneği veya sigorta primi ödenmek sureliyle geçen süreler ite askerlikte geçen süre dikkate alınır.
Aylıksız izin
a) Personele, bakmaya mecbur olduğu veya refakat etmediği takdirde hayati tehlikeye girecek ana, baba, eş ve çocukları ile kardeşlerinden birinin ağır bir kaza geçirmesi veya önemli bir hastalığa tutulmuş olması hallerinde, bu hallerin sağlık kurulu raporlarıyla belgelendirilmesi şartıyla personele istekleri üzerine en çok altı aya kadar aylıksız izin verilebilir. Aynı şartlarla bu süre bir katına kadar uzatılabilir.
b) Doğum yapan kadın personele istekleri halinde bu Yönetmeliğin 86 ncı maddesinin (a) bendinde belirtilen sürelerin bitiminden itibaren 12 aya kadar aylıksız izin verilir. Burslu gidenler dahil yetiştirilmek üzere yurtdışına gönderilen öğrenci ve memurlarla yurt içine ve yurt dışına sürekli görevle atanan memurların eşlerine memuriyetleri süresince her defasında bir yıldan az olmamak üzere en çok sekiz yıla kadar aylıksız izin verilebilir. Bunların dönüşlerinde kadrolarına hizmetin gerekli kılması nedeniyle bir atama yapılmış ise, görev yerlerine bağlı olmaksızın, durumlarına uygun kadrolara atamaları yapılır.
c) Personele, 10 hizmet yılını tamamlamış olmaları ve istekleri halinde memuriyet süreleri boyunca ve bir defada kullanılmak üzere altı aya kadar aylıksız izin verilebilir.
d) Aylıksız izin süresinin bitiminden önce mazeretini gerektiren sebebin kalkması halinde, personel derhal görevine dönmek zorundadır. Mazeret sebebinin kalkması halinde veya aylıksız izin süresinin bitiminde görevine dönmeyenler memuriyetten çekilmiş sayılırlar.
e) Yukarıdaki bentlere göre aylıksız izin verilenlerin bu sürelere ait kesenek karşılıklarını 8.6.1949 tarih ve 5434 sayılı Kanun’un Ek 72 nci madde hükümlerine göre ödemiş olmaları halinde aylıksız geçen izin süreleri emeklilik yönünden eski derecelerinde değerlendirilir.
f) Muvazzaf askerliğe ayrılan personel, askerlik süresince görev yeri saklı kalarak aylıksız izinli sayılırlar. Bunlar hakkında 14.7.1965 tarih ve 657 sayılı Kanun'un 83 üncü maddesi ile 8.6.1949 tarih ve 5434 sayılı T.C. Emekli Sandığı Kanunu hükümleri saklıdır.
g) 4688 sayılı Kamu Görevlileri Sendikaları Kanununun 18 inci maddesine göre; Sendika veya konfederasyonu ilk genel kurula kadar sevk ve idare edecek, yönetim kurulu üyeleri, genel kurulda yönetim kuruluna seçilenler ile sendika şube yönetim kurulu üyeleri seçildikleri tarihten itibaren durumlarını en geç 30 gün içinde kurumlarına yazılı olarak bildirirler. Söz konusu yöneticiler seçildikleri tarihten itibaren 30 gün içerisinde Sendika Tüzüğünde belirtilen hükümlere göre, ayrıca yazılı talepte bulunmaları halinde bu görevleri süresince aylıksız izinli sayılırlar.
Silâh altına alınma
Barışta ve seferde muvazzaflık hizmeti dışında silâh altına alınan personele aylık ve diğer özlük hakları yönünden ilgili Kanun hükümleri uygulanır.
İzinlerin takibi
Her ünite, personelinin izin ve rapor durumunu takip eder. İzin ve raporlarla ilgili hükümlere aykırı hareket edenler hakkında bu Yönetmeliğin disiplin hükümleri uygulanır.
ALTINCI KISIM
SOSYAL HAKLAR VE YARDIMLAR
Sosyal haklar ve yardımlar
Personel, T. C. Emekli Sandığı ile ilgilendirilerek bu Kurumun Özel Kanunu ve 2954 sayılı Türkiye Radyo ve Televizyon Kanununca sağlanan her türlü haktan yararlandırılır. Personel ayrıca, kamu iktisadi kuruluşları personeline tanınan ve 2954 sayılı Kanunda yer almayan, diğer hak ve yardımlardan yararlanır.
YEDİNCİ KISIM
DİSİPLİN HÜKÜMLERİ, GÖREVDEN UZAKLAŞTIRMA
BİRİNCİ BÖLÜM
Disiplin Hükümleri
Disiplin cezası
Kurum hizmetlerinin gereği gibi yürütülmesini sağlamak amacıyla, kanun, tüzük, yönetmelik, genelge, talimat ve emirlerin öngördüğü ödevleri yurt içinde veya yurtdışında yerine getirmeyen, mevzuatın gerekli kıldığı hususlara uymayan veya yasakladığı işleri yapan personel hakkında bu yönetmelikteki usul ve esaslar içinde, durumun niteliğine ve ağırlık derecesine göre disiplin cezaları uygulanır.
Disiplin âmirleri
Disiplin amirleri bu Yönetmeliğe ekli Ek-1 Türkiye Radyo-Televizyon Kurumu Genel Müdürlüğü Disiplin Amirleri Cetvelinde gösterilmiştir.
Ekip çalışmasında, çalışma süresince, ekibin yönetimiyle yazılı olarak görevlendirilen âmir, ekipteki personelin disiplin âmiridir.
Kadrosunun bulunduğu birimden başka bir birimde görevlendirilen personelin disiplin amirleri, fiilen görev yaptığı yere göre belirlenir.
Disiplin cezalarının çeşitleri
Personele uygulanabilecek disiplin cezaları şunlardır:
a) Uyarma: Personele, görevinde ve davranışlarında daha dikkatli olması gerektiğinin yazı ile bildirilmesidir.
b) Kınama: Personele, görevinde ve davranışlarında kusurlu olduğunun yazı ile bildirilmesidir.
c) Aylıktan kesme: Personelin brüt aylığından, 1/30- 1/8 arasında kesinti yapılmasıdır.
d) Kademe ilerlemesinin durdurulması: Fiilin ağırlık derecesine göre personelin bulunduğu kademe ilerlemesinin 1-3 yıl durdurulmasıdır.
e) İşten çıkarma: Personelin, Kurumda herhangi bir statüde bir daha çalıştırılmamak üzere Kurumla ilişiğinin kesilmesidir.
Uyarma cezası verilecek hâller
Uyarma cezasını gerektiren fiil ve hâller şunlardır:
a) Verilen emir ve görevlerin tam ve zamanında yapılmasında, görev yerinde Kurumca belirlenen usul ve esasların yerine getirilmesinde, görevle ilgili resmî belge, araç ve gereçlerin korunması, kullanılması ve bakımında kayıtsızlık göstermek veya düzensiz davranmak, belirli bir süre ve hizmet için verilmiş olan demirbaş eşya, malzeme ve yayın dokümanlarını zamanında ve geçerli bir sebep olmaksızın iade etmemek,
b) Özürsüz ve izinsiz olarak göreve geç gelmek, erken ayrılmak, görev yerini terk etmek,
c) Kurumca belirlenen tasarruf tedbirlerine riayet etmemek,
d) Usulsüz müracaat veya şikâyette bulunmak,
e) Memuriyet vakarına yakışmayan tutum ve davranışta bulunmak,
f) Görevine veya iş sahiplerine karşı kayıtsızlık göstermek veya ilgisiz kalmak,
g) Belirlenen kılık ve kıyafet hükümlerine aykırı davranmak,
h) Görevin işbirliği içinde yapılması ilkesine aykırı davranışlarda bulunmak,
ı) Mevzuatta açıkça belirtilmiş hususları kasıtsız da olsa savsaklamak, gereksiz yere işi geciktirici yazışmalara yol açmak,
j) Resmî yazışmada saygısız ibareler kullanmak veya yazılara belirli süre içinde cevap vermemek,
k) Resmî veya şahsî işler için merci tecavüzünde bulunmak.
Kınama cezası verilecek hâller
Kınama cezasını gerektiren fiil ve hâller şunlardır:
a) Verilen emir ve görevlerin tam ve zamanında yapılmasında, görev yerinde Kurumca belirlenen usul ve esasların yerine getirilmesinde, görevle ilgili resmî belge, araç ve gereçlerin korunması, kullanılması ve bakımında kusurlu davranmak,
b) Eşlerinin, reşit olmayan veya kısıtlı olan çocuklarının kazanç getiren sürekli faaliyetlerini, belirlenen sürede Kuruma bildirmemek,
c) Görev sırasında âmirine tutum ve davranışı ile saygısızlık etmek,
d) Hizmet dışında, memuriyetin itibar ve güven duygusunu sarsacak nitelikte davranışlarda bulunmak,
e) Hizmetle ilgili araç, gereç ve benzeri eşyayı özel işlerinde kullanmak,
f) Hizmetle ilgili belge ve defterler ile program metni, band, filim, plâk gibi yayına ait dokümanlarla malzeme ve gereçleri başkasının kullanmasına elverişli kılacak veya kaybolmasına yol açacak bir durumda ortada bırakmak veya kaybetmek,
g) İş arkadaşlarına, maiyetindeki personele ve iş sahiplerine kötü muamelede bulunmak,
h) İş arkadaşlarına ve iş sahiplerine söz veya hareketle sataşmak,
ı) Görev yerinde genel ahlâk ve edep dışı davranışlarda bulunmak, bu türlü yazı yazmak, işaret, resim ve benzeri şekiller çizmek ve yapmak,
j) Verilen emirlere itiraz etmek,
k) Borçlarını kasten ödemeyerek hakkında yasal yollara başvurulmasına neden olmak,
l) Kurumun huzur, sükun ve çalışma düzenini bozmak,
m) Herhangi bir makamdan zaman belirtilerek sorulan hususlara bir özrü olmaksızın süresi içinde cevap vermemek veya istenilen bilgi ve dokümanı zamanında göndermemek,
n) Görevini âmirlerinin izni olmadan başkasına devretmek,
o) Görevliler ve nöbetçi memurlardan başkasının girmesi yasak olan yerlere girmek veya girilmesine göz yummak,
p) Dikkatsizlik ve tedbirsizlikle Kurumun zararına yol açabilecek hareketlerde bulunmak,
r) Kullanılma veya saklanma sorumluluğu kendisine ait demirbaş eşya, malzeme ve yayın dokümanlarını bakım ve korunması için gerekli itinayı göstermeyerek bozulmasına, kırılmasına veya yok olmasına sebebiyet vermek,
s) Geçerli bir sebep olmaksızın görevlilerin veya istihkak sahiplerinin istihkaklarını geç ödemek, yapılması ve verilmesi gereken her türlü belge, rapor, istatistik, cetvel, bilgi ve dokümanı belirli bir süre içerisinde merciine göndermemek,
t) Ünitelerince arşiv ve diskoteğe alınması gerekli ve uygun görülen yayınlanmış ve yayınlanmamış her türlü filim, bant, program metni, belgeleri, resim ve benzeri yayın dokümanlarını zamanında teslim etmemek veya kullanılmaz hâle gelmesine yol açmak,
u) Radyo ve televizyonların verici ve stüdyolarında zamanlı bakım ve kontrolleri öngörülen zamanda yapmamak, kendi ehliyet ve yetkisi içinde giderilmesi mümkün arızaları zamanında gidermemek veya giderilmesi için gerekli tedbirlerin alınmasını istememek.
ü) Yetkili olmadığı halde basına, haber ajanslarına veya radyo ve televizyon kurumlarına bilgi veya demeç vermek.
Aylıktan kesme cezası verilecek hâller
Aylıktan kesme cezasını gerektiren fiil ve hâller şunlardır:
a) Türkiye Radyo ve Televizyon Kanununda belirlenen yayın esas ve görevleri ile Türkiye Radyo-Televizyon Kurumu programlarının Son Denetimi Hakkında Yönetmelikte belirlenen ilkelere aykırı denetim yaptıkları, program, haber ve haber-programı metni yazdıkları veya program hazırladıkları yetkili âmir veya denetim görevlilerince düzenlenen raporlarla tespit edilmiş ve sözkonusu metin ve programlar daha sonra uygun hale getirilip yayınlanmış olsalar bile, bu fiiller dolayısiyle üç yıl içinde yazılı olarak iki defa uyarılmış olmalarına rağmen, bu fiilleri tekrar etmek.
b) Kasıtlı olarak; verilen emir ve görevleri tam ve zamanında yapmamak, görev mahallinde Kurumca belirlenen usul ve esasları yerine getirmemek, görevle ilgili resmî belge, araç ve gereçleri korumamak, bakımını yapmamak, hor kullanmak,
c) Özürsüz olarak bir veya iki gün göreve gelmemek,
d) Kuruma ait resmî belge, araç, gereç ve benzerlerini özel menfaat sağlamak için kullanmak,
e) Görevle ilgili konularda yükümlü olduğu kişilere yalan ve yanlış beyanda bulunmak,
f) Görev sırasında âmirine sözle saygısızlık etmek,
g) Görev yeri sınırları içerisinde herhangi bir yerin toplantı, tören ve benzeri amaçlarla izinsiz olarak kullanılmasına yardımcı olmak,
h) İkâmet etliği ilin hudutlarını izinsiz terk etmek,
ı) Toplu müracaat veya şikâyette bulunmak,
j) Hizmet içinde memuriyetin itibar ve güven duygusunu sarsacak nitelikte davranışlarda bulunmak,
k) Yasaklanmış her türlü yayını görev yerinde bulundurmak,
l) Kurumun zararına yol açacak bir yolsuzluğu bildiği halde âmirlerine haber vermemek, yetkili olduğu hâlde önleyici tedbir almamak,
m) Disiplin suçu niteliğinde olmak üzere âmir ve arkadaşları hakkında uydurma şikâyetlerde ve ihbarlarda bulunmak,
n) Kasıtlı olarak, Kuruma ait her türlü evrak ile bant, filim, plâk, yayın malzemesi olarak kullanılacak program ve haber metinlerinin her türlü malzeme, araç ve gerecin kaybına yol açmak,
o) Geçerli bir özrü olmaksızın nöbetine veya program yapımı için görevlendirildiği hâlde görevine gelmemek veya geç gelmek,
p) Mevzuatta öngörülen görevleri veya âmirlerinin mevzuata uygun emirlerini haklı bir sebebe dayanmaksızın yapmamak, noksan yapmak veya bu görev ve emirlerin yerine getirilmesini geciktirmek,
r) Müfettiş ve muhakkiklerin inceleme veya soruşturma için gidecekleri yerleri, oradaki personele bildirmek,
s) Yetkililere resmî evrak ve işlemler hakkında kasıtlı olarak yanlış ve noksan bilgi vermek,
t) Görevle ilgili olarak Kurumla iş ilişkisi bulunan kişi ve kuruluşlardan doğrudan veya aracı eli ile hediye kabul etmek,
u) 2954 sayılı Kanunun 29 uncu maddesine göre yetmişbeşgün süre ile saklanması zorunlu olan bant ve tespitler ile benzerlerini, bu sürenin bitiminden önce silmek, sildirmek, kaybetmek, yoketmek, kaybolmasına veya yokolmasına sebebiyet vermek,
v) Denetimden geçen metne aykırı program hazırlamak. Bu hükme göre cezalandırılanlara, sebep oldukları zararlar ayrıca tazmin ettirilir.
Kademe ilerlemesinin durdurulması cezasının verileceği hâller
Kademe ilerlemesinin durdurulmasını gerektiren fiil ve hâller şunlardır:
a) Türkiye Radyo ve Televizyon Kanununda belirlenen yayın esas ve görevleri ile Türkiye Radyo-Televizyon Kurumu programlarının Son Denetimi Hakkında Yönetmelikte belirlenen ilkelere aykırı olarak hazırlanmış bulunan program, haber ve haber-programın denetiminde ihmal göstererek yayınlanmasına sebebiyet vermek,
b) Göreve sarhoş gelmek, görev yerinde alkollü içki içmek,
c) Özürsüz ve kesintisiz Üç-Dokuz gün göreve gelmemek,
d) Âmirine veya maiyetindekilere karşı küçük düşürücü veya aşağılayıcı fiil ve hareketler yapmak, Kurum yöneticileri veya personeli hakkında şeref ve haysiyet kırıcı eleştirilerde bulunmak,
e) Görev yeri sınırları içinde herhangi bir yerin toplantı, tören ve benzeri amaçlarla izinsiz ve emir ve talimatlara aykırı olarak kullanmak veya kullandırmak,
f) Gerçeğe aykırı rapor ve belge düzenlemek veya bu tür belgeleri yarar sağlamak amacıyla kullanmak,
g) Açıklanması yasaklanan bilgileri açıklamak.
h) Görevin yerine getirilmesinde dil, ırk, cinsiyet, siyasi düşünce, felsefî inanç, din ve mezhep ayırımı yapmak, kişilerin yarar veya zararını hedef tutan davranışlarda bulunmak,
ı) Belirlenen durum ve sürelerde mal bildiriminde bulunmamak,
j) Amirine, maiyetindekilere, iş arkadaşları veya iş sahiplerine hakaret etmek ve bunları tehdit etmek,
k) Verilen görev ve emirleri kasten yapmamak,
l) Herhangi bir siyasî parti yararına veya zararına faaliyette bulunmak,
m) Görevle ilgili bir işi yapmak veya yapmamak karşılığında Kurumla iş ilişkisi bulunan kişi veya kuruluşlardan doğrudan veya aracı eli ile hediye istemek ve almak, görevi ile ilgili olarak her ne şekilde olursa olsun çıkar sağlamak,
n) Cezaî bir suç isnadı niteliğinde olmak üzere Kurumun diğer görevlileri hakkında uydurma şikâyet ve ihbarda bulunmak,
o) Kurum binalarında ve müştemilâtlarında Ceza Kanunu anlamında kumar veya bahis oynamak veya oynatmak,
p) Kurum denetim kademelerince veya eser sahibince yahut yargı ve idarî organlar tarafından yayını yasaklanmış olan plâk, band, resim, filim ve benzerlerini yayınlamak, yayınına izin vermek veya yayınına sebebiyet vermek,
r) Bağlı oldukları en üst ünite âmirlerince arşiv ve diskotek malzemesi niteliğinde görülüp, özel bir itina ile kullanımı hususunda ikaz ve işlem yapılmış bulunan, ender veya ikinci bir eşi veya kopyası olmayan ses bandı, görüntü bandı, filim, program metni ve belgeleri, resim, plâk ve benzeri yayın malzemelerinin kullanılmaz hâle gelmesine veya kaybına yol açmak,
s) Güvenliği ile görevli olduğu yerde ve hizmette bulunmamak; sorumluluğuna verilmiş olan bina, tesis ve hizmetin güvenliğinin aksamasına ve zarara uğramasına tedbirsizlik sebebiyle yol açmak; kendi imkânları içindeki güvenlik tedbirlerini almamak,
t) Kendisine veya başkalarına yarar sağlamak amacıyla yetki ve nüfuzunu kötüye kullanmak veya alım, satım ve ihale işlerine hile ve fesat karıştırmak,
u) Kurumun itibarını sarsacak veya menfaatlerini bozacak derecede beyan, isnat ve tahriklerde bulunmak,
v) Kurum mallarını veya görevi dolayısıyla kendisine verilen eşya, alet, araç, gereç ve cihazları satmak, işletmek, kiraya vermek,
y) İzin almadan ve devir teslim yapmadan görev yerini terk etmek suretiyle hizmetin durmasına veya aksamasına sebebiyet vermek,
z) Başka iş ve hizmet yasağına aykırı davranışta bulunmak.
Bulundukları derecelerin son kademesinde olanlardan, öğrenim durumları itibariyle derece yükselmesi yapamayan personel ile kadro karşılık gösterilmek suretiyle sözleşmeli olarak çalıştırılacak personelin yukarıda belirtilen fiil ve hallerin vukuunda brüt aylık veya sözleşme ücretinin 1/4-1/2’si kesilir.
İşten çıkarma cezası verilecek hâller
İşten çıkarmayı gerektiren fiil ve hâller şunlardır:
a) Türkiye Radyo ve Televizyon Kanununda belirlenen yayın esas ve görevleri ile Türkiye Radyo - Televizyon Kurumu Programlarının Son Denetimi Hakkında Yönetmelikte belirlenen ilkelere aykırı düşen,
1. Program, haber ve haber-programı metni yazarak veya program hazırlayarak bunları, denetim için tespit edilen sürelerden daha geç denetim kademelerine intikal ettirerek yeni bir metnin yazılmasına veya programın hazırlanmasına da imkân vermemek suretiyle yayınlanmaması sonucunda başka bir programın yayınına sebebiyet vermek,
2. Bu ilkelere aykırı olarak hazırladığı programı denetim organlarına göndermeyerek denetimsiz yayınına sebebiyet vermek veya denetim formu aranmaksızın bu tür programı yayınlamak veya yayınlatmak,
3. Bu ilkelere aykırı olarak hazırlanmış bir programda denetim sonucunda düzeltilmesi bildirilen hususları düzeltmeyerek yayınlatmak veya denetimden geçmiş şeklinde çıkarma yahut ilâve yapmak suretiyle programın yayınlanmasına sebebiyet vermek,
4. Bu ilkelere aykırı programın denetiminde kasıtlı olarak gerekli işlemleri yapmayarak yayınlanmasına sebebiyet vermek,
b) İdeolojik veya siyasi amaçlarla Kurumun huzur, sükûn ve çalışma düzenini bozmak, boykot, işgal, kamu hizmetlerinin yürütülmesini engelleme, işi yavaşlatma ve grev gibi eylemlere katılmak veya bu amaçlarla toplu olarak göreve gelmemek, bunları tahrike teşvik etmek veya yardımda bulunmak,
c) Yasaklanmış her türlü yayını veya siyasî veya ideolojik amaçlı bildiri, afiş, pankart, band ve benzerlerini basmak, çoğaltmak, dağıtmak veya bunları Kurumun herhangi bir yerine asmak veya teşhir etmek,
d) Siyasî partiye girmek,
e) Özürsüz olarak bir yılda toplam 20 gün göreve gelmemek,
f) Amirlerine, maiyetindekilere ve diğer Kurum personeli ile iş sahiplerine fiili tecavüzde bulunmak, göreve sarhoş gelmeyi itiyat hâline getirmek,
g) Hırsızlık, görevi kötüye kullanma, sahtekârlık, dolandırıcılık, yalan yere tanıklık veya yemin, zimmet, ihtilas, irtikâp, rüşvet veya cürüm uydurma gibi memurluk sıfatıyla bağdaşmayacak nitelik ve derecede yüz kızartıcı ve utanç verici suçlardan birisini işlediği idari soruşturma sonunda sabit olanlar,
h) Görevine ilişkin gizli, açıklanması Kurum ve memleket için zararlı bilgi ve belgeleri veya gizlilik derecesi önceden belirtilmiş evrakı yetkisi ve ilgisi olmayanlara göstermek, açıklamak, vermek, tahrifat yapmak veya yok etmek,
ı) Siyasî ve ideolojik eylemlerden arananları görev mahallinde gizlemek,
j) Yurt dışında Devletin itibarını düşürecek veya görev haysiyetini zedeleyecek tutum veya davranışlarda bulunmak,
k) 5816 Sayılı Atatürk Aleyhine İşlenen Suçlar Hakkındaki Kanuna aykırı fiilleri işlemek,
l) Devletin iç ve dış güvenlik ilkelerine aykırı yayın yapmak veya bu nitelikteki yayınlara izin vermek,
m) Belli bir saatte yapılması zorunlu olan yayın hizmetinde görevli iken, bu saatte görev yerinde bulunmamak veya bulunamayacağını idarenin tedbir almasına imkân sağlayacak kadar önceden tedbir almak durumundaki yöneticiye haber vermemek; o saatteki yayınlanacak program materyalini vermemek veyahut Kurum araç ve gereçlerinde meydana getirilecek arıza vesair sebeplerle radyo ve televizyon yayınlarının yapılmasını geciktirmek veya o saatte yayınlanması gerekli olan bir program yerine başka bir programın yayınlanmasına sebep olmak,
n) Yayın, işletme, makine ve cihazlarını, hizmeti aksatmak amacıyla bozmak veya tahrip etmek, davranışlarıyla radyo ve televizyon yayınlarının durmasına sebebiyet vermek,
o) Radyo ve televizyonlardan veya Kurumun yayın imkânlarından yararlanarak yayını yasaklanmış belli bir konuda memleketin iç ve dış emniyet ve asayişini bozucu nitelikte yayın yapmak veya bu nitelikteki yayınların yapılması için izin veya emir vermek,
p) Denetim kademelerince yayınlanmaz kararı verilen program ve haberleri Genel Müdürün yazılı yayınlanma emri olmaksızın yayınlamak veya yayınlatmak,
r) Savaş, olağanüstü hâl ve âfet gibi durumlarda atandığı yer ve görevi kabul etmemek veya kabulünden kaçınmak veyahut emir almadan ve zorunlu olmadan görevini bırakmak veya bu konularda verilen emir ve görevleri yapmamak,
s) Personeli Kurum aleyhine kışkırtmak; verilen emirlere karşı çıkmak amacıyla toplanıp haberleşme veya görüşmede bulunarak bir karar verip bu kararı yalnız veya toplu hâlde icraya teşebbüs etmek,
t) Kuruma verilmesi zorunlu beyannamelerde kasten yanlış bilgi vermek veya sahte belge ibraz etmek veya gerçeğe aykırı belge kullanarak haksız ödemeye sebebiyet vermek,
u) Teftiş, tahkikat veya disiplin kararları ile hizmetteki tutum ve davranışları sebebiyle 3 üncü kez görev veya görev yeri değiştirilmesine karar verilmiş olmak,
v) Kurum adına yapılacak her türlü harcamalarla çeşitli avanslar ve istihkaklar için düzenlenecek belge ve beyannameleri çıkar kastı ile gerçeğe aykırı düzenlemek, vermek veya bu belgeleri gerçeğe aykırı olduğunu bilerek kabul ve onaylamak veya kullanarak haksız ödemeye sebebiyet vermek,
y) Kaçakçılık yapmak; kaçak ve yasak eşyayı Kurum araçları ile bilerek taşımak veya taşıtmak,
z) Göreve alınmasına mani bir hâli bulunduğu sonradan sabit olmak.
Zararın tazmini ve ödeme yükümlülüğü
Disiplin cezasını gerektiren kusurlu hareketiyle bir zarara yol açan personele, disiplin cezası yanında sebep olduğu zarar da o günkü rayiç üzerinden tazmin ettirilir. Görevinin fiil ve hareketlerinden doğan zararlar, usulüne göre ödettirilir.
Savunma hakkı
Savunma alınmadan disiplin cezası verilemez.
Soruşturmayı yapanın veya Disiplin Kurullarının yedi günden az olmamak üzere verdiği süre içinde veya belirtilen tarihte savunmasını yapmayanlar, savunma hakkından feragat etmiş sayılırlar.
Hakkında işten çıkarılma cezası istenilen personel, kendisi veya vekili aracılığı ile özlük dosyası dışındaki soruşturma evrakını inceleme, tanık dinletme, sözlü veya yazılı olarak savunma yapma hakkına sahiptir.
Cezaî ve disiplin kovuşturmasının birlikte yürütülmesi
Aynı olaydan dolayı personel hakkında ceza mahkemesinde kovuşturmaya başlanmış olması, disiplin kovuşturmasını geciktiremez. Personelin Türk Ceza Kanununa göre mahkûm olması veya olmaması hâlleri, ayrıca disiplin cezası uygulanmasını engellemez.
Adlî kovuşturma ve ceza
Personelin disiplin cezasını gerektiren fiilinde, adlî kovuşturmayı gerekli kılan bir suç unsuru bulunduğu takdirde, disiplin cezası uygulanmakla beraber, genel hükümlere göre işlem yapılır.
Cezanın birden fazla olması hâli
Personele, vukubulan olaydaki birden fazla fiili için çeşitli disiplin cezalarının uygulanması gerektiği hâllerde, hareketlerine uyan cezalardan en ağırı verilir.
Ceza verileceği sırada ayrılma
Cezayı gerektiren bir fiilden sonra herhangi bir sebeple Kurumdan ayrılmak, disiplin kovuşturmasına veya cezanın verilmesine engel olmaz.
Ceza uygulaması
Disiplin cezaları verildiği tarihten itibaren hüküm ifade eder ve derhal uygulanarak ilgililere tebliğ edilir ve özlük dosyasında muhafaza edilir.
Aylıktan kesme cezası, cezanın veriliş tarihini takip eden aybaşında uygulanır.
Kendilerine disiplin cezası olarak aylıktan kesme cezası verilenler beş yıl, kademe ilerlemesinin durdurulması cezası verilenler on yıl boyunca 6100 ve daha yüksek ek göstergeli yönetici kadrolarına atanamazlar.
Disiplin cezası vermeye yetkili âmir ve kurullar
Uyarma, kınama ve aylıktan kesme cezaları disiplin amirleri tarafından; kademe ilerlemesinin durdurulması cezası Disiplin Kurulunun kararı alındıktan sonra Genel Müdür tarafından verilir.
Uyarma, kınama ve aylıktan kesme cezalarını Genel Müdür resen verebilir.
İşten çıkarma cezası Yüksek Disiplin Kurulunca verilir ve Genel Müdürün onayı ile kesinleşir.
Disiplin Kurullarının 114 üncü maddedeki haller dışında ayrı bir ceza tayinine yetkisi yoktur, cezayı kabul veya reddeder. Disiplin kurullarınca ret kararı verilmesi halinde, Genel Müdür onbeş gün içinde başka bir disiplin cezası verebilir.
Disiplin cezası vermeye yetkili âmir ve kurullar, yetkileri dışındaki cezayı gerektiren fiil ve hâllere, hafifletici sebepleri dikkate alarak ceza veremezler.
Genel Müdür, disiplin kurullarınca verilen kararları aynen onaylayabileceği gibi, tekrar incelenmek üzere bu kurullara iade edebilir; kurullarca verilen cezayı birer derece hafifleterek veya ağırlaştırarak onaylayabilir.
Disiplin amirleri ile idareci personelin yetki ve sorumlulukları
Disiplin amirleri, memurların disiplin cezası gerektiren davranışlarını öğrendikleri tarihten itibaren kanunen belli süreler içinde disiplin soruşturmasını başlatarak; gerekli cezayı uygulamak ve disiplin cezası verme yetkisinin zaman aşımına uğramasını önlemekle yükümlüdür.
Muttali oldukları disiplin suçlarını mevzuat hükümlerine göre süresi içinde işleme koymayan veya yetkililere haber vermeyen yönetici personel ile nöbetçi âmir ve memurları, ekip sorumluları hakkında bu Yönetmeliğin disiplin hükümleri uygulanır.
Disiplin kurullarının kuruluşu
Personelin Disiplin işleri ile ilgili olarak, Disiplin Kurulu ve Yüksek Disiplin Kurulu kurulur.
Disiplin Kurulu, Genel Müdürün her yıl tespit edeceği bir Genel Müdür Yardımcısının Başkanlığında, Personel Dairesi Başkan Yardımcısı, Genel Müdürce tespit edilen bir Hukuk Müşaviri ve personelin üyesi olduğu sendikanın temsilcisinden oluşur. İlgili sendika, temsilcisini her yılın başında Kuruma bildirir.
Yüksek Disiplin Kurulu Disiplin Kurulunda görevli olmayan ve Genel Müdür'ün her yıl tespit edeceği bir Genel Müdür Yardımcısının başkanlığında Başhukuk Müşaviri, Personel Dairesi Başkanı ve personelin üyesi olduğu sendikanın temsilcisinden oluşur. İlgili sendika temsilcisini her yılın başında Kuruma bildirir.
Disiplin kurullarının çalışma usulü
a) Personelin disipline aykırı davranışları hakkında düzenlenen soruşturma dosyalarının incelenmek üzere Disiplin Kurullarına intikaline Genel Müdür yetkilidir.
b) Disiplin Kurulları Başkanın talebi üzerine toplanır ve salt çoğunlukla karar verir. Çekimser oy kullanılamaz. Oylarda eşitlik olması halinde Başkanın oyu yönünde çoğunluk sağlanmış sayılır.
c) Kurul üyeleri, görevde bulundukları ve çekilmeleri ile redleri sözkonusu olmadığı sürece, toplantılara katılmak zorundadırlar. Görevde olmayan, çekilen veya reddedilen üyelerin yerlerine yardımcıları veya vekilleri katılır.
d) Çekilme ve red talepleri yazılı olarak ve gerekçeleri belirtilerek yapılır. Disiplin Kurulundan çekilme ve red taleplerini Yüksek Disiplin Kurulu, Yüksek Disiplin Kurulundan çekilme ve red taleplerini ise Genel Müdür karara bağlar. Gerçeğe uymayan sebeplerle red talebinde bulunanlara ayrıca bu yönetmeliğin disiplin hükümleri uygulanır.
e) Disiplin Kurulları, gerektiğinde ilgili gördüğü kişileri davet ederek bilgi ve görüş alabilir.
f) Yüksek Disiplin Kurulu gerekli gördüğü takdirde, her nevî evrakı incelemeye, tanık ve bilirkişi dinlemeye veya niyabeten dinletmeye, mahallen keşif yapmaya veya yaptırmaya yetkilidir.
g) Disiplin Kurulları soruşturmanın genişletilmesine karar verebilir.
h) İvedi veya öncelikle görüşülmesi kaydıyla gönderilen dosyalar, diğer dosyalardan önce gündeme alınarak görüşülür ve karara bağlanır.
ı) Disiplin Kurullarının raportörlüğü İnsan Kaynakları Dairesi Başkanlığınca yürütülür.
Zamanaşımı
Bu yönetmelikte sayılan disiplin cezasını gerektiren fiil ve hâlleri işleyenler hakkında, bu fiil ve hâllerin işlendiğinin öğrenildiği tarihten itibaren;
a) Uyarma, kınama, aylıktan kesme ve kademe ilerlemesinin durdurulması cezalarında bir ay içerisinde disiplin soruşturmasına,
b) İşten çıkarma cezasında altı ay içinde disiplin kovuşturmasına,
başlanmadığı takdirde disiplin cezası verme yetkisi zamanaşımına uğrar,
Disiplin cezasını gerektiren fiil ve hâllerin işlendiği tarihten itibaren en geç iki yıl içinde disiplin cezası verilmediği takdirde ceza verme yetkisi zamanaşımına uğrar.
Karar süresi
Disiplin âmiri ve kurullarının karar süreleri aşağıda gösterilmiştir:
Disiplin âmirleri, vermeye yetkili oldukları ceza ile ilgili soruşturmayı tamamladıkları günden itibaren 15 gün içinde karar vermek, yetkisi dışındaki cezalara ait soruşturma taleplerini yine aynı süre içinde Genel Müdüre göndermek,
Disiplin Kurulu, intikal eden soruşturma dosyasını usulüne göre tamamladığı tarihten itibaren 30 gün içinde inceleyerek karar vermek,
Yüksek Disiplin Kurulu, intikal eden soruşturma dosyasını azamî altı ay içinde inceleyerek karar vermek, zorundadır.
Cezaların hafifletilmesi
Disiplin cezasını gerektiren fiil ve hâllere göre ceza tayini esastır. Ancak, ceza tayinine yetkili mercilerin takdirine göre fiilde hafifletici sebepler olduğu kanısına varılırsa, bu sebep açıklanarak ceza bir derece hafifletilebilir. İlgilinin geçmiş hizmetleri, ödül ve başarıları da hafifletici sebep olarak göz önünde bulundurulabilir.
Cezaların ağırlaştırılması
Personel, disiplin cezasını gerektiren fiil ve hâlleriyle; Yayının aksamasına sebebiyet vermiş ise bir üst ceza, yayının durmasına veya yapılmamasına sebebiyet vermiş ise iki üst ceza, bu hâllerde kasıt unsuru tespit edilmiş ise işten çıkarma cezası ile tecziye olunur.
Tekerrür
Disiplin cezası verilmesine sebep olmuş bir fiil ve hâlin, cezaların özlük dosyasından çıkartılmasına ilişkin süre içinde tekerrüründe bir derece ağır ceza uygulanır.
Aynı derecede cezayı gerektiren fakat ayrı fiil veya hâller sebebiyle verilen disiplin cezalarının üçüncü uygulamasında bir derece ağır ceza verilir.
Bulundukları derecelerin son kademesinde olanlardan, öğrenim durumları itibariyle derece yükselmesi yapamayan personelin, kademe ilerlemesinin durdurulması cezası verilmesini gerektiren fiil ve hâllerinin tekerrüründe işine son verilir.
Fiilin karşılığında ceza bulunmaması hâli
Bu yönetmelikte sayılan ve disiplin cezası verilmesini gerektiren fiil ve hâllere nitelik ve ağırlıkları itibariyle benzer hâl ve fiillerde bulunanlara da aynı neviden disiplin cezası verilir.
Cezalara itiraz ve yapılan işlem
Disiplin amirleri tarafından verilen uyarma, kınama ve aylıktan kesme cezalarına karşı disiplin kuruluna, kademe ilerlemesinin durdurulması cezasına karşı yüksek disiplin kuruluna itiraz edilebilir.
İtirazda süre, kararın ilgiliye tebliği tarihinden itibaren yedi gündür. Süresi içinde itiraz edilmeyen disiplin cezaları kesinleşir.
İtiraz mercileri, itiraz dilekçesi ile karar ve eklerinin kendilerine intikalinden itibaren otuz gün içinde kararlarını vermek zorundadır.
İtirazın kabulü hâlinde, disiplin amirleri kararı gözden geçirerek verilen cezayı hafifletebilir veya tamamen kaldırabilirler.
Disiplin cezalarına karşı idari yargı yoluna başvurulabilir.
Cezaların silinmesi
Disiplin cezaları personelin özlük dosyasında muhafaza edilir. İşten çıkarma cezasından başka bir disiplin cezası almış olan personel uyarma ve kınama cezalarının uygulanmasından beş sene, diğer cezaların uygulanmasından on sene sonra Genel Müdüre başvurarak, verilmiş olan cezaların özlük dosyasından silinmesini isteyebilir. Personelin, yukarıda yazılan süreler içerisindeki davranışları, bu isteğini haklı kılacak nitelikte görülürse, isteğinin yerine getirilmesine karar verilerek bu karar özlük dosyasına işlenir.
İKİNCİ BÖLÜM
Görevden Uzaklaştırma
Görevden uzaklaştırma
Görev başında kalmasında sakınca görülen personel ihtiyatî tedbir olarak görevden uzaklaştırılabilir.
Görevden uzaklaştırma tedbiri, soruşturmanın herhangi bir safhasında alınabilir.
Görevden uzaklaştırmaya yetkililer
Görevden uzaklaştırmaya Genel Müdür ve Kurum Müfettişleri yetkilidir.
Görevden uzaklaştırmayı gerektiren hâller
Aşağıdaki halteri görülen personel hakkında görevden uzaklaştırma tedbiri alınabilir:
a) Kasasını kontrol ettirmekten, para veya kıymetli evrakı ve bunların hesaplarını göstermekten ve sorulara, kanunî bir sebep olmaksızın zamanında cevap vermekten kaçınanlar,
b) Müsbit evrak ve senetler, bilanço, tutanak, rapor ve benzeri belge ve defterler üzerinde suç işlediklerine ilişkin ciddi delil bulunanlar,
c) Zimmet, ihtilâs, rüşvet, irtikâp ve hırsızlık gibi bir suçtan veya işlemlerinde suistimali görülmesinden ötürü, haklarında soruşturma veya kovuşturma yapılması gerekli görülenler,
d) Teftiş ve soruşturmayı zorlaştıranlar,
e) Bu yönetmelikte öngörülen disiplin suçlarından herhangi birini işlemek suretiyle radyo ve televizyon yayınlarının aksamasına veya yapılamamasına yahut durmasına sebebiyet verenler,
f) Uyarma ve kınama cezasını gerektiren ve (e) bendinde belirtilen hâller dışında bir disiplin suçu işleyenlerden âmirleri tarafından soruşturma sonuna kadar görevi başında kalması sakıncalı olduğu bildirilenler.
Görevden uzaklaştıranın sorumluluğu
Görevden uzaklaştırılan personel hakkında görevden uzaklaştırmayı izleyen on işgünü içinde soruşturmaya başlanması şarttır.
Görevden uzaklaştırdıkları personel hakkında soruşturmaya başlamayan, keyfî olarak veya garez veya kini dolayısıyla bu tasarrufu yaptığı, soruşturma sonunda anlaşılan yetkililer hukukî ve cezaî bakımdan sorumludurlar.
Görevden uzaklaştırmada usul ve süre
Görevden uzaklaştırma, bir disiplin kovuşturması gereği olduğu takdirde en çok üç ay devam edebilir. Bu süre sonunda hakkında bir karar verilmediği takdirde, personel görevine başlatılır.
Bir ceza kovuşturması sebebiyle personelin görevinden uzaklaştırılması hâlinde, Genel Müdür igilinin durumunu her iki ayda bir inceleterek, görevine dönüp dönmemesi hakkında bir karar verir ve ilgiliye tebliğ eder.
Görevinden uzaklaştırılan personelin hak ve yükümlülükleri
Görevinden uzaklaştırılan personele bu süre içerisinde aylıklarının üçte ikisi ödenir. Ancak, tazminat ödenmez. Bu gibiler kanun ve yönetmeliklerde öngörülen sosyal hak ve yardımlardan faydalanmaya devam ederler.
128 inci maddede sayılan durumların gerçekleşmesi hâlinde bunların aylıklarından kesilmiş olan üçte bir ile ödenmeyen tazminatın tamamı kendilerine ödenir. Görevden uzakta geçirdikleri süre, kademe ilerlemesinde ve derece yükselmesinde değerlendirilir.
Tutuklanan veya görevinden uzak kalan personelin hak ve yükümlülükleri
Görevi ile ilgili olsun veya olmasın herhangi bir suçtan tutuklanan veya gözaltına alınan personele bu süre içerisinde aylıklarının üçte ikisi ödenir. Ancak, tazminatı Ödenmez. Bu gibiler kanun ve yönetmeliklerde öngörülen sosyal hak ve yardımlardan faydalanmaya devam ederler.
Bu gibiler, tutukluluk veya gözaltına alınma hâllerinin kalkması veyahut muhakemelerinin tutuksuz devam etmesi ve ünitelerine müracaat etmeleri şartıyla, Genel Müdürün onayı ile görevlerine başlatılabilirler. On gün içinde müracaat etmeyenler görevlerinden çekilmiş sayılırlar. Tutukluluk veya gözaltına alınma hâli kalktığı hâlde Genel Müdür tarafından işe başlatılmasına müsaade edilmeyen personele aylıklarının üçte ikisinin ödenmesine devam olunur, bu sürede tazminatları ödenmez.
128 inci maddede sayılan durumların gerçekleşmesi hâlinde bunlar görevlerine başlatılarak aylıklarından kesilmiş olan üçte bir ile ödenmeyen tazminatlarının tamamı kendilerine ödenir. Görevden uzakta geçirdikleri süre kademe ilerlemesinde ve derece yükselmesinde değerlendirilir.
Personelin tutuklanmasının garaz veya mücerret hakaret için uydurma bir suç isnadı veya iftiradan doğduğu soruşturma veya yargılama sonunda anlaşılırsa, Genel Müdür isnadda veya iftirada bulunanlar hakkında kamu davası açılmasını Cumhuriyet Savcılığından isteyebilir.
Tedbirin kaldırılması
Soruşturma sonunda, disiplin yönünden, Kurum ile ilişkisinin kesilmesi veya hakkında cezaî bir işlem uygulanması gerekli görülmeyen personel için alınmış olan görevden uzaklaştırma tedbiri, Genel Müdür tarafından derhal kaldırılır.
Görevden uzaklaştırma tedbiri, soruşturma konusu fiil ve hâlleri personelin görevine devamı için sakıncalı görülmediği takdirde Genel Müdür tarafından her zaman kaldırılabilir.
Göreve tekrar başlatılma zorunluluğu
Aşağıdaki hâllerde ve haklarındaki kararların kesinleşmesi üzerine personel görevine iade edilir:
a) Haklarında işten çıkarmadan başka bir disiplin cezası verilenler,
b) Yargılamanın men’ine veya beraatine karar verilenler,
c) Hükümden önce haklarındaki kovuşturma genel af ile kaldırılanlar,
d) Görevlerine ve memurluklarına ilişkin olsun veya olmasın, memuriyette kalmalarına engel olmayan bir ceza ile hükümlü olup, bu cezası paraya çevrilenler ile cezası ertelenenler.
SEKİZİNCİ KISIM
PERSONELİN KURUMLA İLİŞKİSİNİN SONA ERMESİ
Sona ermeye yol açan hâller
Aşağıdaki hâllerde, personelin Kurumla ilişkisi sona erer:
a) Çekilme veya çekilmiş sayılma,
b) Üst üste olumsuz sicil alma,
c) Adaylık devresinde başarısızlık,
d) Sağlık yetersizliği,
e) Mahkûmiyet,
f) Disiplin cezası sonucu,
g) Başka bir kuruluşa nakit,
h) Emeklilik,
ı) Ölüm.
Çekilme veya çekilmiş sayılma
a) Personel bağlı bulunduğu ünite âmirine yazılı olarak başvurmak suretiyle çekilme isteğinde bulunabilir. Çekilme isteğinde bulunan personel, yerine atanan kimsenin gelmesine veya isteğinin kabulüne kadar görevine devam eder.
b) Yukarıdaki şartlara uymayan veya sürekli şekilde on gün görevini terk eden veyahut izninin bitiminde geçerli bir sebebe dayanmaksızın on gün içinde görevine dönmeyenler çekilmiş sayılırlar.
c) Mecburi hizmetlilerin, Kuruma olan borçlarını ödeyenler hariç, çekilme isteği kabul edilemez.
d) Çekilme isteğinde bulunan personel, yerine atanan kimse bir aya kadar gelmediği veya yerine bir vekil atanmadığı takdirde, ilk âmirine haber vererek görevini bırakabilir. Çekilmesi olağanüstü bir mazerete dayanan personel, ünite amirine haber vermesi şartıyla bir aylık süreye uymak zorunda tutulamaz.
e) Devir ve teslim ile yükümlü olanlar, bu yönetmeliğin 22 nci maddesindeki esaslara göre devir ve teslim yapmadıkça görevlerini bırakamazlar.
f) Olağanüstü hal, sıkıyönetim, seferberlik ve savaş hâllerinde veya genel hayatta müessir afetlere uğrayan yerlerdeki personel yerine atanacaklar gelip işe başlamadıkça görevlerini bırakamazlar.
g) Personelin, malî ve cezaî sorumlulukları saklı kalmak üzere; çekilme istekleri kabul edilenler altı ay, çekilmiş sayılanlar ile (c) ve (d) bendi hükümlerine aykırı hareket edenler bir yıl, (e) bendi hükmüne aykırı hareket edenler 3 yıl geçmeden, (f) bendi hükmüne aykırı hareket edenler hiçbir suretle Kuruma alınamazlar.
Üst üste olumsuz sicil alma
Üst üste olumsuz sicil alan personel hakkında bu yönetmeliğin 70 inci maddesine göre işlem yapılır.
Adaylık devresinde başarısızlık
Adaylık devresinde başarısız olanlar hakkında bu yönetmeliğin 52 ve 54 üncü maddelerine göre işlem yapılır.
Sağlık yetersizliği
Kurum, gerekli gördüğü hâllerde ve tarihlerde personeli resmî sağlık kuruluna muayeneye sevk edebilir.
Muayeneleri sonunda verilen raporlara göre, hizmete elverişli olmadıkları anlaşılanlardan başka görev yapmaları da mümkün bulunmayanlarla bu yönetmeliğin 88 inci maddesine göre verilecek hastalık izninin sonuna kadar iyileşemediklerinden göreve başlayamayanların Kurumla ilişkileri kesilir.
Kurumca sevk edildikleri halde muayeneye gitmeyenler hakkında bu yönetmeliğin disiplin hükümleri uygulanır.
Mahkûmiyet
Yargılanmaları sonunda haklarında, kesinleşen hapis cezası uygulananların görevlerine son verilir. 13u gibilerden, durumu bu yönetmeliğin 36 ncı maddesinin (a) bendinin 4 üncü fıkrasına uyanların tekrar Kuruma alınıp alınmamasına Genel Müdür yetkilidir.
Disiplin cezası sonucu kurumla ilişiğin kesilmesi
Hakkında işten çıkarma cezası verilenlerin Kurumla ilişkileri kesilir.
Başka bir kuruluşa nakil
Genel Müdür tarafından muvafakat edilmek şartıyla, başka bir kuruluşa naklen atanan personelin Kurumla ilişiği kesilir.
Emeklilik
Herhangi bir sebeple emekliye ayrılan personelin Kurumla ilişkisi kesilir.
Ölüm
Ölüm hâlinde, T. C. Emekli Sandığı Kanunundaki özel hükümler uygulanır.
DOKUZUNCU KISIM
MALİ ESASLAR
Aylık ve ödeme zamanı
Personele, aylıkları her ayın başında peşin ödenir.
Emekliye ayrılma ve ölüm hâllerinde o aya ait peşin ödenen aylık geri alınmaz.
Aylığa ait diğer hususlarda kamu iktisadî kuruluşlarına uygulanan genel hükümler uygulanır.
Ek gösterge
Personele, 2954 sayılı Türkiye Radyo ve Televizyon Kanunu’nun 50 nci maddesi (f) bendi esaslarına göre ek gösterge uygulanır. Ek gösterge rakamları aylık gösterge rakamlarına ilâve edilmek suretiyle aylıkla birlikte ödenir.
Görev yeri değiştirilen personelin aylıkları
Aynı veya başka mahaldeki görevlere nakledilen ve bu yönetmeliğin 63 üncü maddesinde belirtilen süre içerisinde yeni görevlerinde işe başlayan personelin aylıkları, işe başladıkları tarihi takip eden aybaşından itibaren yeni görev yerinde ödenir.
Başka mahaldeki görevlere atananların, eski görevlerinden ayrılış tarihi ile yeni görevlerinde aylığa hak kazandıkları tarih arasında geçen süreye ait aylıkları yeni görevlerinde kadro tasarrufundan karşılanır.
Kanunî izinlerin kullanılması sırasında görev yeri değiştirilen personelin aylıkları, izinlerinin sona ermesine kadar eski görev yerlerinde kadro tasarrufundan ödenir.
Başka kamu kurum veya kuruluşlarından naklen atanan personelin aylıkları
Başka kamu kurum veya kuruluşlarından naklen atanan personelin aylığı, Kurumda işe başladıkları günden itibaren hesaplanır ve aysonunda ödenir. Ancak, mahâl değiştirmek suretiyle naklen atanan personelin eski görevinden ayrılış tarihi ile yeni görevinde aylığa hak kazandığı tarih arasında geçen süreye ait aylığı, yeni görev yerinde kadro tasarrufundan karşılanır.
Açıktan veya yeniden atanmada aylığa hak kazanma
Kuruma açıktan veya yeniden atanan personel, göreve başladıkları günden itibaren aylığa hak kazanırlar. Bu suretle göreve başlamada ilk aylık gün hesabıyla ay sonunda ödenir.
Başka bir sınıfa geçmede aylığa hak kazanma
Başka bir sınıfa geçen personel, görevine başladığı tarihi takip eden aybaşından itibaren yeni sınıfının aylığına hak kazanır.
Kademe ilerlemesinde aylığa hak kazanma
Personel, kademe ilerlemesinde bu ilerlemeye müstehak olduğu tarihi takip eden aybaşından itibaren aynı derecenin bir ileri kademesine ait aylığa hak kazanır.
Derece değişikliğinde aylığa hak kazanma
Derece yükselmesi suretiyle veya daha aşağı derecelere atanan personel, kamu iktisadî kuruluşlarına uygulanan genel hükümlere göre tesbit edilen derecenin kademe aylığına, ek gösterge dahil, yeni görevine başladığı tarihi takip eden aybaşında hak kazanır. Yürütülmekte olan görevin niteliğinde bir değişme olmaksızın derece yükselmesi yapan personel, onayın geçerlilik tarihini takip eden aybaşından itibaren, yeni derecenin kademe aylığına hak kazanır.
Tazminat
Personele, 2954 Sayılı Türkiye Radyo ve Televizyon Kanunu’nun 50 nci maddesi (d) bendine göre tespit edilen tazminatı aybaşında aylıkla birlikte peşin olarak ödenir.
Ödemelerde ve istirdatda aylığa ilişkin hükümler uygulanır.
Tazminat ödenmesine ilişkin usul ve esaslar Genel Müdürlükçe tespit edilir.
İkramiye
Personele, yılda dört aylık ücret tutarını aşmamak üzere Genel Müdür’ün teklifi ve Yönetim Kurulu onayı ile ikramiye verilebilir.
İkramiye ödeme zamanı ile ödeme ve istirdat esasları kamu iktisadi kuruluşları personeline uygulanan hükümlere göre Genel Müdürlükçe belirlenir.
Fazla çalışma ücreti
Personele, Kurumun Fazla Çalışma Yönetmeliğinde tespit edilen usul ve esaslara göre fazla çalışma ücreti ödenir.
Mahrumiyet zammı
Personele, Kurumun Mahrumiyet Zammı Yönetmeliğinde tespit edilen usul ve esaslara göre mahrumiyet zammı ödenir.
Ayrılanların borçlarının tahsili
Her ne şekil ve surette olursa olsun, Kurumdan ayrılanların Kuruma olan borçları geri alınır. Bunların tahakkuk etmiş veya edecek her çeşit istihkakı, özel kanunlardaki hükümler saklı kalmak şartıyla, isteklerine bakılmaksızın Kuruma karşı doğrudan veya herhangi bir sebeple doğan ve paraya çevrilmesi mümkün olan borçlarına mahsup edilir.
ONUNCU KISIM
ÇEŞİTLİ HÜKÜMLER
Atama yapılacak boş kadroların duyurulması, yarışma ve yeterlik sınavlarının yapılmasına ilişkin esaslar, kurslar, eğitim plânı, personelin yurt içi ve yurt dışı eğilimi ile diğer eğitim esasları Türkiye Radyo-Televizyon Kurumu Eğitim Yönetmeliğine göre düzenlenir.
Kurum personeli hakkında bu yönetmelikte hüküm bulunmayan hâllerde kamu iktisadî kuruluşlarına uygulanan genel hükümler uygulanır.
25 Ocak 1981 gün ve 17231 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Türkiye Radyo-Televizyon Kurumu Personel Yönetmeliği ile bütün ek ve tadilleri yürürlükten kaldırılmıştır.
ONBİRİNCİ KISIM
GEÇİCİ HÜKÜMLER
Bu yönetmeliğin yürürlüğe girdiği tarihten önce işlenmiş ve sonuçlandırılmamış olan disiplin suçları hakkında, işledikleri tarihte yürürlükte bulunan yönetmelik hükümleri uygulanır.
Ancak, bu yönetmeliğin yürürlüğe girdiği tarihten önce işlenmiş ve henüz sonuçlandırılmamış olan disiplin suçları hakkında, işlendikleri tarihte yürürlükte bulunan yönetmelik hükümlerine göre verilmesi gereken ceza, aynı suç için bu yönetmelikte öngörülen cezadan fazla ise, lehteki hükümler uygulanır.
Hizmet tanımları ile ilgili yönetmeliğin yürürlüğe girdiği tarihten önce yapılmış bulunan sınavlar sonucu başarılı olup atamasına karar verilenlerden, atamaması işlemde olanlar hakkında sınava girdikleri tarihindeki tanımlara göre işlem yapılır.
Bu yönetmelikte Genel Müdürlükçe düzenlenmesi öngörülen konular hakkında yeni düzenleme yapılıncaya kadar, aynı konuda daha önce yayımlanmış bulunan genelgelerin bu yönetmeliğe aykırı olmayan hükümlerinin uygulanmasına devam olunur.
Başka iş ve hizmet yasağı nedeniyle görevine son verilen Kurum personelinin bu Yönetmeliğin yürürlüğe girdiği tarihten itibaren 30 gün içerisinde müracaat etmeleri halinde, talepleri bir defaya mahsus olmak üzere değerlendirilir ve son iki yılda olumlu sicil almış olmaları, bu Yönetmelikte ve “Türkiye Radyo-Televizyon Kurumu Hizmetlerinin Tanımı, Bu Hizmetlere Atanacaklarda Aranacak Özel Nitelikler ve Atama Şartları Yönetmeliği”nde öngörülen nitelikleri taşımaları halinde yeniden atamaları yapılabilir.
Geçici 4 üncü madde hükmü uyarınca Kurumda göreve başlatılanlara geriye dönük olarak herhangi bir ödeme yapılmaz.
Bu Yönetmeliğin Geçici 4 üncü maddesine göre yapılacak atamalarda, “Türkiye Radyo-Televizyon Kurumu Hizmetlerinin Tanımı, Bu Hizmetlere Atanacaklarda Aranacak Özel Nitelikler ve Atama Şartları Yönetmeliği”nin “Genel Hükümler” başlıklı 4 üncü maddesinin (f) fıkrası uygulanmaz.
Aylıktan kesme cezasını gerektiren sonuçlanmamış dosyalar
Bu Yönetmelik değişikliğinin yürürlüğe girdiği tarihte disiplin kuruluna intikal etmiş ve henüz sonuçlanmamış olan aylıktan kesme cezasını gerektiren soruşturma dosyaları, disiplin amirince sonuçlandırılarak karara bağlanır.
Bu yönetmeliğin yayımı tarihinden önce başka iş ve hizmet yasağına aykırı davranışlarından dolayı işlerine son verilmiş bulunan personelden Genel Müdürlükçe uygun görülenler hakkında, bu yönetmeliğin 95 inci maddesinin (e) bendi hükmü uygulanmaz.
Bu Yönetmelikte hüküm bulunmayan hallerde, 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu, 2954 sayılı Türkiye Radyo ve Televizyon Kanunu ve ilgili mevzuat hükümleri uygulanır.
ONİKİNCİ KISIM
SON HÜKÜMLER
Yürürlük
Başbakanlığın 13/7/1984 tarih ve 20-226-02901 sayılı yazısı ile 3011 sayılı Kanun kapsamı dışında kaldığı gerekçesiyle iade edilmesi üzerine, TRT Genel Müdürlüğü Yönetim Kurulunun 26/7/1984 tarih ve 1984/157 sayılı Kararı ile yürürlüğe konulan ve Ankara 3 üncü İdare Mahkemesinin 17/2/1988 tarih ve E. 1985/229, K. 1988/236 sayılı Kararı gereğince Resmî Gazete’de yayımlanan bu yönetmeliğin 36 ncı maddesinin (a) bendinin 4 üncü fıkrası, 66 ncı maddeye ek fıkra, 67, 68 ve 88 nci maddeleri, 130 ncu maddesinin f ve g bentleri ile Ek - 1 inci madde 1/5/1985 tarihinde; diğer hükümleri 1/8/1984 tarihinden geçerli olmak üzere yayımı tarihinde yürürlüğe girer.
Yürütme
Bu yönetmeliği Genel Müdür yürütür.
Ek
Türkiye Radyo-Televizyon Kurumu Genel Müdürlüğü Disiplin Amirleri Cetveli