BİRİNCİ BÖLÜM
Amaç, Kapsam, Tanım ve Deyimler
Amaç
Bu Yönetmelik, 5584 Sayılı Posta Kanununun 7 nci maddesi ve 7/6156 sayılı Bakanlar Kurulu kararıyla onaylanarak 12.4.1973 tarihli Resmi Gazetede yayımlanıp yürürlüğe giren Posta Tüzüğünün
103 üncü maddesi gereğince ücret ödeme makinelerine ilişkin usul ve esasları düzenlemek amacıyla hazırlanmıştır.
Kapsam
Bu Yönetmelik, ücret ödeme makinelerinin gerçek ve tüzel kişiler tarafından satılması, kiraya verilmesi, kullanılması ve onarılmasına ilişkin esasları kapsar.
Tanım
Posta ücretlerinin ödenmesinde kullanılan posta pulu yerine gönderi üzerine posta ücretini gösterir kırmızı renkte damga tatbiki yapan makinelere "Ücret Ödeme Makineleri" denir.
Deyimler
Bu Yönetmelikte geçen;
1) "Genel Müdürlük" deyimi, PTT Genel Müdürlüğünü,
2) "Başmüdürlük" deyimi, PTT Başmüdürlüğünü,
3) "Merkez" deyimi, PTT Merkezi, Posta, Telgraf Merkezi veya Posta İşleme Merkezini,
4) "PTT İşyeri" deyimi, PTT Merkez veya Şubelerini,
5) "Makine" deyimi, Ücret ödeme Makinelerini,
6) "Satıcı" deyimi, Genel Müdürlükçe kendilerine ücret ödeme makinelerini ithal etme, satma veya kiraya verme ve onarma izni verilen gerçek ve tüzel kişilere verilir.
7) "Kullanıcı" deyimi, Genel Müdürlükçe kendilerine ücret ödeme makinesi kullanma izni verilenleri,
8) "Kontrol Merkezi" deyimi, kullanıcılarca gönderilerin postaya verildiği merkezi, İfade eder.
İKİNCİ BÖLÜM
Genel Hükümler
Ücret Ödeme Makinelerinin Özellikleri
İthal edilmesine, satılmasına, kiraya verilmesine ve kullanılmasına Genel Müdürlükçe izin verilebilecek ücret ödeme makinelerinin aşağıdaki özellikleri taşıması gerekir:
1) İyi ve düzenli çalışmak,
2) Kötü amaçla kullanılacak nitelikte olmamak,
3) Sarfedilen posta ücretlerini doğru olarak göstermek ve kaydetmek,
4) Posta ücretlerini lira olarak göstermek,
5) Emniyet ve kontrol açısından her türlü özelliği taşımak,
6) Kolayca kontrol edilebilecek nitelikte olmak,
Satılacak, kiraya verilecek ve kullanılacak ücret ödeme makinelerinin marka ve tiplerini tespit etme yetkisi Genel Müdürlüğe aittir.
Ücret Ödeme Makinelerinin İthal Edilmesi, Satılması, Kiraya Verilmesi Ve Kullanılması Şartları
Ücret ödeme makinelerinin ithal edilmesi, satılması, kiraya verilmesi ve kullanılması bu Yönetmelik Hükümlerine göre yapılır.
Bu hükümlerde, Genel Müdürlükçe gerekli görülen ilave ve değişiklikler yapılabilir. Yapılan bu değişiklik ve ilaveler Genel Müdürlükçe ilgililere zamanında bildirilir.
ÜÇÜNCÜ BÖLÜM
Ücret Ödeme Makinelerinin İthal Edilmesi, Satılması ve Kiraya Verilmesi
Başvurma
Ücret ödeme makinelerini ithal etmek, satmak ve kiraya vermek isteyen gerçek ve tüzel kişiler, bu Yönetmelik hükümlerine ve ilerde yapılacak değişikliklere tamamen uymak ve ne şekilde olursa olsun PTT'yi zarara uğrattıklarında, bu zararı karşılayacaklarını taahhüt etmek şartıyla makine ithaline, satışına veya kiraya verilmesine izin verilmesini Genel Müdürlükten yazı ile isterler.
Ön İzin Verilmesi
İthal edilecek ücret ödeme makineleri için PTT'den ön izin alınması zorunludur. İthalatçı firmalar, halen ülkemizde kullanılmasına izin verilmemiş veya kullanılmakta olanların yeni tipi ücret ödeme makinesini ithal etmeden önce bir örnek makineyi PTT'ye teslim ederek incelenmesini isterler. Makine PTT'ce incelendikten ve gerektiğinde servislerde denendikten sonra uygun görülmesi halinde ithalatçı firmaya yazılı uygunluk belgesi verilir. (Ek: 1)
PTT'den ön izin alınmadan ithal edilecek ücret ödeme makineleri için kullanma izni verilip verilmemesinde Genel Müdürlük serbesttir.
Teminat Alınması
Genel Müdürlük, satıcıların bu Yönetmeliğe aykırı hareketlerinden doğacak Teşekkül zararını karşılamak üzere, 50.000.000.-liraya kadar banka teminat mektubu isteyebilir. Bu miktarın günün şartlarına göre ayarlanması Genel Müdürlüğün yetkisindedir.
Satıcıların Yönetmelik hükümlerine aykırı hareket ettikleri anlaşılırsa, verilen izin geçersiz sayılır.
Kullanma İzni Alınması
(Değişiklik:Posta Telgraf D. Bşk.lığı 16.08.2002 tarih ve 25 no.lu Genelge) Ücret Ödeme Makinesi kullanmak isteyen gerçek ve tüzel kişiler bir yazı ile Genel Müdürlüğe başvurur, bu başvuruda; kullanılmak istenilen makinenin marka ve tipi, seri numarası, hangi adreste kullanacağı ve makineden geçen gönderilerin hangi PTT iş yerine (Merkez veya Şubeye) verilmek istendiği, satın alındığı veya kiralandığı, kiralanmışsa kira süresi ile bu Yönetmelik hükümlerine uyacaklarını belirtilir ve alış faturasının bir örneğini başvuru dilekçesine eklenir.
Bu başvurular incelenerek uygun bulunduğunda Genel Müdürlükçe sıra numarası tahsis edilerek başvuru sahiplerine kullanma izin verilir.
Gönderilerin Şubeye verilmesine izin verilmiş olması halinde kontrol merkezi şubenin bağlı olduğu merkezdir.
İlk kullanma izni Genel Müdürlükçe verilen bir makinenin daha sonra adres, unvan, kontrol merkezi değişikliği, devir gibi durumlarda Genel Müdürlükçe verilen sıra numarası aynı kalmak kaydıyla yeni kullanma izni kontrol merkezinin bağlı olduğu Başmüdürlükçe düzenlenir. Makineye yapılan tüm işlemlerden Genel Müdürlüğe bilgi verilir.
Kullanıcılar bu Yönetmeliğin kendilerini ilgilendiren hükümlerine uymakla yükümlüdür. Bu hükümlerden herhangi birine uymamaları halinde verilen izin belgesi iptal edileceği gibi bu türlü hareketlerinden dolayı PTT'nin maddi zarara uğradığı tespit edilirse, bu zarar kendilerine ödettirilir ve gerektiğinde haklarında kanuni kovuşturma yapılır.
İzin Belgelerinin Saklanması ve İstek Halinde Gösterilmesi
Satıcılarla kullanıcılar, aldıkları izin belgelerini saklamak ve istendiğinde yetkili PTT personeline göstermek zorundadır.
DÖRDÜNCÜ BÖLÜM
Ücret ödeme Makinelerinin Kullanılması
Makinelerin Muayenesi ve Kilitlenip Mühürlenmesi
Genel Müdürlükçe verilen izin üzerine kullanılacak olan ücret ödeme makineleri, kullanılmadan önce kontrol merkezine getirilir ve bu merkez müdürü veya görevlendireceği amir veya şef önünde bir teknik elemanın da iştirakiyle denenir. Doğru çalıştığına kanaat getirildikten sonra sayaçları sıfıra getirilir.
Makinenin kilit kısmı Genel Müdürlükçe saptanıp, tebliğ edilen esaslar dahilinde ve üzerinde herhangi bir şekilde oynanmayacak şekilde mühürlenir ve kilitlenir.
Makine bu şekilde mühürlenip kilitlendikten sonra dört nüsha (Ek: 3) tutanak düzenlenerek muayenede hazır bulunanlar tarafından imza edilir. Tutanağın bir nüshası kullanıcıya, ikinci nüshası Başmüdürlüğe üçüncü nüshası Başmüdürlük aracılığıyla Genel Müdürlüğe gönderilir, dördüncü nüshası merkez müdürü tarafından o makine için açılacak sicil dosyasında saklanır.
Mühürlenip kilitlenen makineler, PTT'nin bilgisi dışında herhangi bir şekilde satıcı veya kullanıcılarca açılamaz.
Makinelerin Sicil Defteri
Bölgesinde ücret ödeme makinesi kullanılan her merkez, makinelerin sıra numaraları üzerinden sicil defteri (Ek: 4) tutar. Kayıtların düzenli olması için, bu defterde her makineye belli sayfa ayrılarak, makinenin kullanılmaya başlandığı tarihten itibaren geçireceği safhalar bu sayfalara günü gününe yazılır.
Genel Müdürlükte de, kullanılmasına izin verilen ücret ödeme makineleri için, genel bir sicil defteri tutulur ve makine sıra numaraları bu defter üze rinde gösterilir.
Ücret Ödeme Makinesiyle Damgalanacak Gönderiler
(Değişiklik:Posta Telgraf D. Bşk.lığı 16.08.2002 tarih ve 25 no.lu Genelge) Ücret ödeme makineleriyle, bu makinelerin teknik olanakları elverdiği ölçüde yurtiçi ve yurtdışı her türlü mektup postası gönderileriyle tebliğ kağıtları, APG, Değer Konulmuş Mektup, Değer Konulmuş ve Konulmamış Koli (Resmi kuruluşlarca verilen koliler dahil) ve ücreti pulla ödenmesi mümkün olan gönderilerin posta ücretleriyle varsa ek ücretleri ödenebilir.
Ücret ödeme makinesiyle damgalanacak gönderilerin zarf, etiket, kuşak ve ambalajlarının damganın açıkça görülmesine engel olmayacak renkte olması gerekir.
Ücretlerin Peşin Ödenmesi
Ücret ödeme makinesiyle damgalanacak posta gönderilerinin ücretleri ilgili merkez veznesine peşin olarak yatırılır ve harcandıkça yenilenir.
Ücret ödeme makinesi kullanıcılarının fazla avans yatırma talebinin olması veya teknik nedenlerle ücret ödeme makinesine yatırılan avans tutarı kadar yükleme yapılamaması durumunda, fazla yatırılan avans tutarı ilgili avans hesabında bekletilir. Avans yükleme aşamaları 150.10.1974 stok no.lu Ücret Ödeme Makinesi Avans Kayıt Kontrol Listesine not düşülerek takip edilir.
Makinenin arızalanması, kontrol merkez değişikliği gibi nedenlerle makinenin kapatılması durumunda düzenlenen kapanış tutanağına sarfiyat sayacı, avans sayacı ve kalan avans tutarı ile yüklenmeyen avans tutarı yazılır.
Peşin ödeme, fişsiz çalışan makineler için vezne alındısı, fişle çalışan makineler için fiş karşılığı yapılır. Tahsilat Makbuzu ile tahsil edilen posta ücretleri 150.10-1974 stok no.lu Ücret Ödeme Makinesi Avans Kayıt Kontrol Listesi'ne kaydedilir.
Değer Fişleri
Fişle çalışan ücret ödeme makineleri için Genel Müdürlükçe "Değer Fişi" bastırılır. Fişlerin değeri günün koşullarına göre ayarlanır.
Bölgesinde fişle çalışan ücret ödeme makineleri bulunan kontrol merkezleri, gerekli gördükleri fişleri bir pul talepnamesiyle Başmüdürlükten ister.
Kullanıcılar, bedelleri harcanıp tükenen fişleri kontrol merkezine geri getirmekle yükümlüdür. Bu fişler kontrol merkezince ortasından kesilerek yarısı kullanıcıya geri verilir, tatbik kontrol sayısını taşıyan diğer yarısı da merkezde her makine için tutulacak dosyada saklanır. Bu parçaların kaybolmasından kaybına sebep olanlar sorumlu tutulur.
Ücret Ödeme Makineleri Klişeleri
(Değişiklik:Posta Telgraf D. Bşk.lığı 16.08.2002 tarih ve 25 no.lu Genelge) Ücret ödeme makinelerinde kullanılacak klişeler üzerindeki yazı ve rakamlar, son derece net damga tatbikleri çıkaracak şekilde kazınmış olmalıdır.
Genel kural olarak ücret ödeme makine klişeleri başta posta ücretini gösteren bir damga ile kontrol merkezi ismi, makinenin sıra numarası ve gönderilerin damgalama tarihini gösterir bir mühürden (tarih mührü) oluşur. Bu damgalar aşağıdaki şekle uygun olmalıdır. Başka tip damgalar kabul edilmez.
(-burada şekil var- )
Ücret damgası ile tarih mührünün arasında bulunan veya özel olarak ayrılmış olan boş yer, kullanıcıların arzusuna göre isim, adres veya ticaret unvanlarının yazılmasına veya Başmüdürlüğün uygun göreceği işaret veya reklamların konulmasına ayrılır.
“Termal Kafalı” klişeleme özelliğinde olması durumunda damga tatbiki konusunda mekanik yapıyı bütün özellikleriyle karşılamalıdır.
Başka şekilde klişe yapan firmaların klişeleri Genel Müdürlükçe incelenerek klişe uygun görülürse izin verilir.
Ücret ödeme makineleriyle basılacak reklam ve bu amaçlı işaretler, Posta Ücret Tarifesinde yazılı ücrete tabidir.
Ücret ödeme makineleriyle basılacak reklam ve tanıtma amaçlı yazıların yalnız kullanıcıların işleri ile ilgili olması gerekir.
PTT'nin bilgisi ve izni dışında klişe yapılması, yaptırılması, satılması ve kullanılması yasaktır.
Makinenin kontrol merkezinin bağlı olduğu Başmüdürlüğü, makinede yapılan her klişe değişikliğine ait damga tatbik örneği dosyasına konulmak üzere Genel Müdürlük Posta Telgraf Dairesi Başkanlığına bildirilir.
Aşınan ve Bozulan Klişelerin Yenilenmesi
Kontrol Merkezi, kullanılmaktan aşınmış veya hasara uğrayarak net tatbikler basmayan klişelerin kullanıcılarca değiştirilmesini sağlar. Kullanıcılar Kontrol Merkezinin bu isteğini yerine getirmek zorundadır.
Ücret ödeme Makinesiyle Basılan Tatbikler
Ücret ödeme makineleriyle yapılan tatbiklerin kırmızı renkte olması şarttır. Bunun için ücret ödeme makinelerine mahsus boya veya şerit kullanılması gerekir.
Ücret ödeme makineleriyle damgalanan posta gönderilerinin üzerindeki tatbikler, son derece açık, temiz ve ilk bakışta okunabilecek şekilde net olmalıdır. Bu şartlara uymayan tatbikleri taşıyan gönderiler kabul edilmez.
Tatbiklerin Basılışı
Ücret ödeme makineleriyle basılacak tatbiklerin posta gönderilerinin üzerine gelmesi şarttır. Kaymış veya iyi çıkmamış tatbikler geçerli sayılmaz.
Birden Fazla Damga Basılması
Bir posta gönderisinin ambalaj, etiket veya kuşağının üzeri ne, damga için elverişli yer bulundukça, kısmen de olsa birbirini veya üzerin deki yazıları kapatmaması şartı ile birden fazla ücret damgası basılabilir.
Etiket Kullanılması
Şekil ve büyüklükleri nedeniyle, ücret ödeme makineleriyle damgalanması mümkün olmayan posta gönderileri üzerine ücret ödeme makinesiyle damgalanmış etiket yapıştırılabilir.
Gönderilerin Tarih Damgası
Kullanıcılar tarafından postaya verilecek gönderiler üzerine uygulanan damga tarihleri gönderilerin postaya verildikleri güne ait olmalıdır.
BEŞİNCİ BÖLÜM
Gönderilerin Postaya Verilmesi
Gönderilerin Kabul İşlemleri
Ücret ödeme makinesiyle damgalanan gönderiler, posta kutularına atılamaz. Bu gönderiler damgalandıkları tarihte makinenin kontrolü ile yükümlü merkeze veya Genel Müdürlükçe izin verilmişse makinenin kontrolü ile yükümlü şubeye 150.10-1113 stok no.lu ücret Ödeme Makinesinden Geçirilecek Gönderilere Mahsus Bildirim Listesi'ne kayıt edilerek verilir. (Ek: 5) Bu liste merkeze verilirken 2 nüsha, şubeye verilirken 3 nüsha olarak düzenlenir. Bu listeler kullanıcılar tarafından bastırılır.
Söz konusu bildirim listesi ile gönderilerin üzerindeki ücretler incelendikten sonra gönderiyi kabul eden gişe memuru tarafından tarih damgası ile damgalanıp imza edildikten sonra ilk nüshası merkez müdürüne veya görevlendireceği personeline, ikinci nüshası göndericiye verilir.
Bu listedeki günlük ücret toplamları (Ek: 6) 150.10-1114 stok no.lu Ücret Ödeme Makinelerinden Geçirilecek Gönderilere Mahsus Kontrol Listesi'ne işlenmek suretiyle, Yönetmeliğin 15 inci maddesine göre, yatırılan avans miktarıyla günlük olarak karşılaştırılır.
Bu karşılaştırma sırasında, verilen gönderilerin ücret tutarlarının avans miktarını aştığı görüldüğü takdirde durum merkez müdürüne bildirilir.
Gönderi Üzerindeki Ücretlerin Kontrolü
Ücret ödeme makinesinden geçirilerek gişelere getirilen gön derilerin üzerindeki ücretler dikkatlice incelenir varsa eksik ücretler tamamlattırılır.
Ücretlerin Geri Verilmesi
Ücret ödeme makinesiyle damgalanıp sonradan gönderilmesinden vazgeçilen veya tarihleri gişelere verildiği tarihe uymaması nedeniyle gişelerce kabul edilmeyen gönderilerle, damgalanırken herhangi bir nedenle hasara uğrayan, ücret tatbikleri ve kontrol numaraları kolaylıkla okunabilen zarf, eti ket ve kuşaklar üzerine basılı posta ücretleri geri verilir.
Bu durumda olan zarf, kuşak ve etiketlerin ücretlerinin iadesi için en geç damgalandıkları günün ertesi iş günü akşamına kadar, ayrıntılı olarak kaydedildikleri bir liste ile ilgili gişeye verilmesi gerekir.
Gişelere bu şekilde verilen iptal edilmiş zarf, etiket ve kuşaklar, gişe memurlarınca tek tek kontrol edildikten sonra kabul edilir.
Geriye verilmesi gereken posta ücretleri de kullanıcıya ilgili hesaptaki iade edilerek alınmış olan zarf, etiket ve kuşakları masraf evrakı olarak kasa tediye fişine eklenir.
Damgalandıkları günün ertesi iş günü akşamına kadar gişelere getirilme yen zarf, etiket ve kuşaklarla, tam veya açık çıkmamış zarf, etiket, kuşak ve ambalaj vs. den kesilmiş ücret tatbiklerinin gösterdikleri posta ücretleri geri verilmez.
ALTINCI BÖLÜM
Makinelerin Kontrolü ve Kullanılmayacak Makineler Hakkında Yapılacak İşlemler
Makinelerin Kontrolü
Ücret ödeme Makineleri, merkez müdürleri veya bunların görevlendireceği personel yahut PTT yetkilileri tarafından, kullanıcıların yanında ücret denemesi dahil her türlü kontrole tabi tutulur. Bu kontrollerin ne zaman yapılacağı kullanıcılara bildirilmez.
Bu kontrol sırasında arıza görüldüğü takdirde makine hizmete kapatılarak sayaç durumları tespit edilir ve makinenin tamir ettirilmesi kullanıcıya bildirilir.
Kullanıcı makinesini derhal tamir ettirmek, ettirmeyecek ise durumu kontrol Merkezine zamanında bildirmek zorundadır.
Ücret ödeme makineleri gerektiğinde PTT teftiş organlarınca da teftiş edilebilir.
Kullanıcılar, bu kontrol ve teftiş sırasında PTT personeline gerekli her türlü kolaylığı göstermek zorundadır.
Arızalı Makineler için Yapılacak İşlemler
Makinelerin kontrolü sırasında arızalı olduğu tespit edilen veya kullanıcılarca arızalı olduğu bildirilerek merkeze getirilen makinelerin sayaç durumları tespit edilerek 3 nüsha tutanak düzenlenir. (Ek: 7) Düzenlenen tutanağın bir nüshası kullanıcıya verilir; diğer nüshası merkezde dosyasında saklanır, kalan 3 üncü nüsha ise Başmüdürlüğe gönderilir. Durum, makine sicil kartına da işlenir.
Tamir ettirilerek getirilen makineler hizmete kapatıldıkları tarihteki sayaç rakamları üzerinden ve 12 nci maddede belirtildiği gibi yeniden hizmete açılır.
Kullanılmayacak Makineler için Yapılacak İşlem
Kullanıcı herhangi bir nedenle makinesini kullanmaktan vazgeçmek isterse durumu kontrol merkezine bildirir. Bu durumda makinenin kullanılmayacağı bildirildiği tarihteki sayaç durumları kontrol merkezince tespit edilir ve kullanıcının posta ücretine karşılık olarak peşin yatırmış olduğu paranın veya satın almış olduğu fişin kullanılmayan kısmı kendisine ilgili hesaptan geri verilir. Durum kullanıcı ile birlikte imzalanacak dört nüsha tutanak ile belgelendirilir. (Ek: 8) Tutanağın bir nüshası kullanıcıya verilir, 2 nci nüshası kullanıcıya geri verilen paranın masraf evrakı olarak kasa tediye fişi ne eklenir. 3 üncü nüshası
Başmüdürlük aracılığı ile Genel Müdürlüğe gönderilir, 4 üncü nüshası ise makinenin merkezdeki dosyasında saklanır.
Fişle çalışan makinelerde, fişin tamamen kullanılmadan makineden çıkarılmasına imkan olmadığından, kullanılmayan miktarın geri verilebilmesi için, makinenin sayaçlarının durumu kontrol merkezince tespit edildikten sonra maki nenin baskı yapan yerine boş bir kağıt konulur ve üzerine fiş tamamen bitip ma kine kendi kendine duruncaya kadar birbiri üstüne gelmemek şartıyla temiz tatbikler yapılır. Üzerine tatbikler yapılan kağıtla fiş ve klişeler makineden çıkarılır, klişeler iptal edilir. Durum yukarıda belirtildiği gibi kullanıcının da imzalayacağı dört nüsha tutanakla belgelendirilir. Tutanağın bir nüshası kullanıcıya verilir, 2 nci nüshası kullanıcıya geri verilen paranın masraf ev rakı olarak kasa tediye fişine eklenir, 3 üncü nüshası Başmüdürlük aracılığı ile Genel Müdürlüğe gönderilir, 4 üncü nüshası ise makinenin merkezdeki dosyasında saklanır.
YEDİNCİ BÖLÜM
Yasaklar
İzin Verilen Makinelerden Başka Makinelerin Satılması veya Kiraya Verilmesi
Satıcılar, Genel Müdürlükçe kendilerine verilen izin belgele rinde yazılı makinelerden başka marka ve tipte ücret ödeme makinelerini izinsiz olarak satamazlar veya kiraya veremezler. Bu tür makineleri satın alanlara kullanma izni verilmez.
İzin Alınmadan Klişe Yaptırılması
(Değişiklik:Posta Telgraf D. Bşk.lığı 16.08.2002 tarih ve 25 no.lu Genelge) Satılan, kiralanan veya kullanma izni verilen makinelere, PTT’nin bilgi ve onayı dışında klişe yaptırılması, yapılması, satılması ve kullanılması yasaktır.
Ücret Ödeme Makinelerinin ve Bu Makinelerde Kullanılan Klişelerin Değiştirilmesi ve Tamir Edilmesi
Satıcılar, sattıkları veya kiraya verdikleri, kullanıcılar da kullandıkları ücret ödeme makinelerini ve bu makinelerin klişelerini Genel Müdürlüğün bilgisi ve izni dışında başka ücret ödeme makineleriyle ve klişelerle geçici bir süre için de olsa değiştiremezler, tamir ettiremezler ve değişiklik yapamazlar. PTT imkan olduğu takdirde makinelerin tamirini ücreti karşılığı yapabilir.
Yıllık 12.000.000 adet gönderi veren Ücret Ödeme Makinesi kullanıcılarının talepleri halinde ihtiyaçları olan mürekkep Kurumumuz tarafından karşılanacaktır.
İzin Belgelerinin Başkalarına Devredilmesi
(Değişiklik:Posta Telgraf D. Bşk.lığı 16.08.2002 tarih ve 25 no.lu Genelge) Satıcılar ve kullanıcılar Genel Müdürlükçe kendilerine verilmiş olan ücret ödeme makineleri satma veya kiraya verme ve kullanma izin belgelerini PTT’nin bilgisi dışında başkalarına devredemezler.
Ücret ödeme makinelerini herhangi bir nedenle satmaktan veya kiraya vermekten vazgeçen satıcılar bu durumu Genel Müdürlüğe, kullanmaktan vazgeçen kullanıcılar da kontrol merkezinin bağlı olduğu Başmüdürlüğe bir yazı ile bildirirler ve ellerindeki izin belgelerini de geri verirler.
SEKİZİNCİ BÖLÜM
Sorumluluk ve Tazminat
Satıcıların Ellerindeki Ücret ödeme Makineleri
Satıcılar, ellerindeki ücret ödeme makinelerinin ve yedek parçalarının herhangi bir nedenle izinsiz veya kötüye kullanılmasından sorumludurlar.
Bu tür durumların tespit edilmesi halinde, haklarında yasal kovuşturma yapılır ve bu durumdan PTT'nin herhangi bir şekilde maddi zarara uğradığı tespit edilirse, zarar kendilerine ödettirilir.
Damga Tatbikleri
Ücret ödeme makineleriyle basılan damga tatbiklerinin benzerinin yapılması, değiştirilmesi, bozulması ve tatbiklerin izinsiz olarak kullanılması veya kullanılmaya teşebbüs edilmesi hallerinde, sorumluları hakkında yasal kovuşturma yapılır. bu durumda ptt'nin zarara uğradığı tespit edilirse zarar kendilerine ödettirilir.
Yönetmelik Hükümlerine Uyulmaması
Kullanıcılar tarafından bu Yönetmelik hükümlerine uyulmaması halinde kullanma izni geri alınır ve makine hakkında 29 uncu maddede belirtildiği gibi işlem yapılır.
Ancak, kullanıcının bu işleminden dolayı PTT'nin maddi zarara uğradığı tespit edilirse, daha önce yatırılmış avansın veya fişin geri kalan kısmının kendisine geri verilmesi, zararın karşılanmasına ve kullanıcı hakkında yapılacak gerekli kovuşturma sonuna kadar bekletilir.
PTT'nin Ücret ödeme Makinelerini Kullandırmama Yetkisi
Genel Müdürlük, satılmasına, kiralanmasına ve kullanılmasına izin verdiği ücret ödeme makinelerinin, gerek görülmesi halinde satılmasını, kiraya verilmesini ve kullanılmasını geçici bir zaman için durdurmak veya tama men yasaklamak hakkına sahiptir.
Bu durumda satıcı ve kullanıcılar PTT'den herhangi bir istekte bulunamazlar. Ancak peşin verilmiş ücretlerin artanı kendilerine geri verilir.
DOKUZUNCU BÖLÜM
Çeşitli Hükümler
Satış veya Kira Bedel ve Şartları ve Satıcılarla Kullanıcılar, Arasındaki İlişkiler
PTT, ücret ödeme makinelerinin satış veya kira bedel ve şartlarına, satıcılarla kullanıcılar arasındaki ilişkilerle bu ilişkilerden doğabilecek anlaşmazlıklara karışmaz. Ancak, ücret ödeme makinelerinin kiralanması halinde, kiralama süresi genel kural olarak bir yıldan aşağı olamaz.
Ayrıca satıcılar, sattıkları veya kiraya verdikleri ücret ödeme makinelerinin kullanma talimatlarını kullanıcılara vermek zorundadır.
Satıcılar, sattıkları veya kiraya verdikleri makinelerin yedek parçalarını bulundurma ve kullanıcılar tarafından istendikçe bozulan makineleri veya klişelerini PTT'nin bilgisi içinde tamir ettirme zorundadır.
Bu zorunluluklara uymayan satıcıların ellerindeki izin belgeleri iptal edilerek geri alınır.
Makine ve Klişe Anahtarları
Satılan veya kiralanan ücret ödeme makinelerinin kontör kısmına ait anahtarlar kullanıcı tarafından kontrol merkezine teslim edilir.
Bunlar kontrol merkezi müdürü veya görevlendireceği amir ve şefler tarafından merkezde saklanır.
Bunların kaybolmasından, kötüye kullanılmasından merkez müdürü sorumludur.
Bu anahtarların benzerlerinin yapılması, kullanılması ve kontrol merkezinde mühürlenip kilitlenmiş makinelerin Genel Müdürlüğün bilgisi dışında açılması kanuni kovuşturma gerektirir ve bu tür hareketlerden PTT'nin maddi zarara uğradığı tespit edilirse, zarar buna neden olanlara ödettirilir.
ONUNCU BÖLÜM
Son Hükümler
Genel Hükümlerin Uygulanması
Bu Yönetmelikte belirtilmeyen konular ile ilgili olarak diğer mevzuat hükümleri uygulanır.
Yürürlük Tarihi
Bu Yönetmelik 1.7.1989 tarihinden itibaren yürürlüğe girer.
Yürürlükten Kalkan Hükümler
1969 Baskılı Ücret Ödeme Makineleri Yönetmeliği yürürlükten kaldırılmıştır.
Yürütme
Bu yönetmelik hükümlerini PTT Genel Müdürü yürütür.