BİRİNCİ BÖLÜM
Başlangıç Hükümleri
Amaç
(1) Bu Yönetmeliğin amacı, Ufuk Üniversitesi Hukuk Fakültesinde lisans düzeyinde yürütülen eğitim-öğretimi, sınavlar ve değerlendirme esaslarına ilişkin usul ve esasları düzenlemektir.
Kapsam
(1) Bu Yönetmelik; Ufuk Üniversitesi Hukuk Fakültesi lisans programındaki eğitim-öğretim esaslarına, sınavlara, muafiyet ve intibaka ilişkin hükümleri kapsar.
Dayanak
(1) Bu Yönetmelik, 4/11/1981 tarihli ve 2547 sayılı Yükseköğretim Kanununun 14 üncü ve 44 üncü maddelerine dayanılarak hazırlanmıştır.
Tanımlar
(1) Bu Yönetmelikte geçen;
a) AGNO: Ağırlıklı genel not ortalamasını,
b) AKTS: Avrupa kredi transfer sistemini,
c) Dekan: Ufuk Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dekanını,
ç) Ders izlencesi: Dersi yürüten öğretim elemanı tarafından hazırlanan; dersin konusunu, yarıyıl/yıl sürecinde haftalık konu akışını, kaynaklarını, amaçlarını, öğrenim kazanımlarını ve dersi yürütme yöntemini içeren belgeyi,
d) Dönem: Bir yarıyılı,
e) Fakülte: Ufuk Üniversitesi Hukuk Fakültesini,
f) Fakülte Kurulu: Ufuk Üniversitesi Hukuk Fakültesi Fakülte Kurulunu,
g) Fakülte Yönetim Kurulu: Ufuk Üniversitesi Hukuk Fakültesi Yönetim Kurulunu,
ğ) Mütevelli Heyeti: Ufuk Üniversitesi Mütevelli Heyetini,
h) Rektör: Ufuk Üniversitesi Rektörünü,
ı) Senato: Ufuk Üniversitesi Senatosunu,
i) Üniversite: Ufuk Üniversitesini,
ifade eder.
İKİNCİ BÖLÜM
Eğitim-Öğretime İlişkin Esaslar
Eğitim-öğretim dili
(1) Fakültenin eğitim-öğretim dili Türkçedir.
(2) Öğrenciler kayıt sırasında, Üniversitenin yabancı diller bölümünde açılması halinde, isteğe bağlı bir yıllık İngilizce hazırlık programını tercih edebilir. İngilizce hazırlık programının ücreti her akademik yıl başlamadan önce Mütevelli Heyeti tarafından tespit edilir.
(3) İngilizce hazırlık programına devam edip başarılı olan ya da Üniversitenin yabancı diller bölümü tarafından kabul edilen sınavlarda başarılı olan öğrencilere talepleri halinde Fakülte Kurulu kararı ile yabancı dilde seçimlik ders açılabilir.
Eğitim-öğretim yılı
(1) Fakültede eğitim-öğretim, Fakülte Kurulunca önerilen ve Senato kararı ile onaylanan akademik takvime göre yürütülür. Eğitim-öğretim yılı; güz ve bahar yarıyılı adını taşıyan, en az on dört haftalık iki yarıyıldan oluşur.
(2) Güz ve bahar yarıyılına ek olarak yaz öğretimi açılabilir. Yaz öğretimi yarıyıl/dönem sayılmaz.
Kayıt işlemleri ve öğrenim ücreti
(1) Fakülte programına kabul edilen öğrencilerin ilk kayıt işlemleri, Yükseköğretim Kurulunca belirlenen esaslara göre Üniversitenin yetkili organları tarafından yürütülür. Öğrenim ücretleri Mütevelli Heyeti tarafından belirlenir.
(2) Yabancı uyruklu öğrencilerin kayıt kabulüne ilişkin işlemler ilgili mevzuat hükümleri ve Senato kararı kapsamında yürütülür.
Eğitim-öğretime başlama
(1) Fakülte öğrencileri, Senato tarafından onaylanan akademik takvime göre eğitim-öğretime başlar.
(2) Fakülte Kurulu; öğretim, sınavlar, yarıyıl tatili, yaz öğretimi ve yaz tatili dönemlerini içeren bir sonraki eğitim-öğretim yılına ait akademik takvim önerisini, Üniversitenin yetkili organlarınca belirlenen sürece uygun olarak Senatonun onayına sunar.
Öğrenim süresi
(1) Fakülte lisans programında öğrenim süresi dört yıldır; bu süre içinde mezun olamayan öğrencilerin durumu 2547 sayılı Kanuna ve diğer ilgili mevzuata göre değerlendirilir.
(2) İsteğe bağlı İngilizce hazırlık programında geçen süre öğrenim süresine dahil değildir.
(3) Üniversiteden uzaklaştırma cezası alan öğrencinin ceza süresi öğrenim süresinden sayılır. Öğrenci kendisine verilen ceza süresi için öğrenim ücretini ödemek zorundadır.
Devam zorunluluğu
(1) Öğrencilerin derslerin ve uygulamaların en az yüzde yetmişine devamları zorunlu olup, devam durumu, ilgili öğretim elemanınca uygun görülen bir yöntemle denetlenir.
(2) Devamsız öğrencilerin durumları öğretim elemanı tarafından yarıyıl/yıl sonu sınavlarından en az bir hafta öncesinde ilan edilir. Bir derste devam koşulunu yerine getirmeyen öğrenciler, yarıyıl/yıl sonu ve bütünleme sınavına alınmazlar.
(3) Daha önce alınıp devam koşulu yerine getirilen derslerin tekrarı durumunda devam koşulu aranmaz.
(4) Üniversiteyi ulusal ve uluslararası bilimsel, kültürel, sportif ve benzeri alanlarda temsil eden öğrencilerin bu faaliyetler nedeniyle derslere devam edemedikleri süreler, giremedikleri sınavlar ve benzeri konularda telafi işlemleri Fakülte Yönetim Kurulu tarafından karara bağlanır.
Kayıt dondurma
(1) Öğrenciler, belgelendirecekleri haklı ve geçerli nedenlerin ortaya çıkması halinde, bir eğitim-öğretim yılı için kayıt dondurma talebinde bulunabilirler. Bu talep Fakülte Yönetim Kurulunca değerlendirilerek karara bağlanır. Kaydı dondurulan öğrenci, ilgili yılda öğrenimine devam edemez ve sınavlara giremez.
(2) Öğrencinin kayıt dondurma işlemleri için, en geç güz yarıyılı ders kayıt tarihinin bitiminden sonraki iki hafta içinde Dekanlığa yazılı olarak başvurması gerekir.
(3) Kayıt dondurma bir defada en çok bir yıl, öğrenim süresi boyunca toplam olarak en çok iki yıl için yapılabilir.
(4) Kayıt dondurulan süreler azami eğitim-öğretim süresinden sayılmaz. Bu sürelere ilişkin öğrenim ücreti Mütevelli Heyeti tarafından belirlenir.
ÜÇÜNCÜ BÖLÜM
Dersler, Kayıt ve Ders Yükü
Zorunlu dersler, ortak zorunlu dersler, seçimlik dersler
(1) Dersler; zorunlu, ortak zorunlu ve seçimlik dersler olmak üzere üç gruba ayrılır.
(2) Zorunlu dersler, yıllık derslerdir ve bir eğitim-öğretim yılı boyunca yürütülür. Öğrenciler tüm zorunlu dersleri almakla yükümlüdürler. Zorunlu derslere ve bunların haftalık ders saatlerine Fakülte Kurulu karar verir.
(3) 2547 sayılı Kanunun 5 inci maddesinin birinci fıkrasının (ı) bendi gereğince verilen Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi, Türk dili ve yabancı dil dersleri, bütün öğrenciler için ortak zorunlu ders olarak verilir. Bu dersler en az iki yarıyıl olarak programlanır ve uygulanır.
(4) Seçimlik dersler, yarıyıllık derslerdir ve bir yarıyıl boyunca yürütülür. Öğrenciler, bir yarıyılda belirlenen seçimlik derslerden en az birini almakla yükümlüdür.
(5) Seçimlik derslerde, bu derslerin haftalık ders saatlerine ve dersi alacak öğrenci sayılarına her yarıyılda Fakülte Kurulu tarafından karar verilir.
Eğitim-öğretim ve haftalık ders programları
(1) Lisans öğrenimi süresince her yarıyılda/yılda öğrencilerin almakla yükümlü oldukları zorunlu ve seçimlik derslerin ve varsa diğer çalışmaların yarıyıllara/yıllara göre dağılımları, kodları, haftalık ders saatleri gibi konuları içeren eğitim-öğretim programları Dekanlığın önerisi, Fakülte Kurulunun kararı ile kesinleşir.
(2) Haftalık ders programı, her öğretim yarıyılı/yılı ders kayıt döneminden en az bir hafta önce Dekanlıkça ilan edilir.
Ders izlenceleri
(1) Ders izlencesi, dersi yürüten öğretim elemanı tarafından hazırlanır.
(2) Ders izlencesi her yarıyıl/yıl başında öğretim elemanı tarafından güncellenir ve öğrencilere duyurulur.
Dersin kredi ve AKTS kredi değeri
(1) Bir dersin kredi değeri, o dersin haftalık ders saatlerinin toplamından oluşur. Zorunlu derslerin kredileri, yarıyıl kredileri toplamıdır.
(2) Bir dersin AKTS kredi değeri, Fakülte Kurulu tarafından belirlenir.
Öğrenciler için akademik danışmanlık
(1) Dekanlık tarafından, her öğrenci için öğretim elemanları arasından bir akademik danışman görevlendirilir.
(2) Danışman, eğitim-öğretim çalışmaları ve Üniversite yaşamı ile ilgili sorunların çözümünde öğrenciye yardımcı olur.
(3) Akademik takvime göre düzenlenen kayıt yenileme, ders alarak bireysel program yapma, ders ekle-bırak işlemleri, öğrenci tarafından danışmanın denetiminde yapılır. Danışman, işlemlerin kurallara uygun yapılmasında öğrenciye yardımcı olur.
(4) Kayıt yenileme, bireysel ders programı yapma, ders ekle-bırak işlemlerinin tümünden öğrenci sorumludur.
Ders kaydı
(1) Öğrencilerin, her eğitim-öğretim yarıyılı başında akademik takvimde belirtilen tarihlerde öğrenim ücretini ödemesi ve ders kayıt işlemlerini tamamlaması gerekir. Öğrenci akademik takvimde belirlenen ders ekle-bırak haftasında ders kaydında değişiklik yapabilir. Ders ekle-bırak haftasının sona ermesi ile öğrencilerin ders kayıtları kesinleşir.
(2) Akademik takvimde belirlenen sürede ders kayıt işlemlerini tamamlamayan öğrenci o yarıyılda/yılda derslere ve sınavlara giremez, öğrencilik haklarından yararlanamaz.
(3) Mazereti nedeniyle süresi içinde ders kayıt işlemlerini tamamlamayan öğrenci, mazeretinin Fakülte Yönetimince kabul edilmesi halinde, verilen ek sürede kaydını yeniler.
Ders yükü ve ders tekrarı
(1) Öğrencinin her bir yarıyıllık/yıllık ders yükü, ders alabildiği en üst sınıftaki ders yüküdür. Öğrencilerin azami yarıyıllık/yıllık ders yükleri Fakülte Kurulunca belirlenir.
(2) Akademik danışmanının onayı ile AGNO kat sayısı 2,00-2,24 arasında olan ve tekrara kaldığı dersi bulunan öğrenciye normal ders yükünün üzerinde en çok altı kredilik; AGNO kat sayısı 2,25 ve üzerinde olan ve tekrara kaldığı dersi bulunan öğrenciye de normal ders yükünün üzerinde en çok dokuz kredilik ders daha verilebilir.
(3) AGNO kat sayısı en az 2,50 olan ve tekrara kaldığı ders bulunmayan öğrenci, akademik danışmanın onayı ile üst yıldan/yarıyıldan çakışmayan iki ders daha alabilir. Bu durumdaki öğrenci, Fakülte Yönetim Kurulu kararı ile ilk ara sınavdan önce bu derslerden çekilebilir.
(4) Öğrenciler alınması gereken yarıyılda/yılda alınmamış olan veya alınmış, fakat başarısız olunmuş dersleri, açıldıkları ilk yarıyılda/yılda tekrar almak zorundadır. Başarısız olunan seçimlik ders yerine ilgili yarıyılda açılan seçimlik derslerden herhangi biri alınabilir.
(5) Birinci sınıftan başarısız dersi bulunan öğrenci, dördüncü sınıftan ders alamaz.
(6) Öğrencinin devamsızlık nedeniyle almak zorunda olduğu önceki yarıyıla/yıla ait derslerin, içinde bulunduğu yarıyıldan/yıldan almak istediği derslerin ders saatleriyle çakışmaması gerekir. Önceki yarıyıldan/yıldan ders alınmasının zorunlu olduğu hallerde, öğrenciler bunlarla çakışan dersleri alamazlar.
(7) Programdan çıkarılan dersleri tekrar alması gereken öğrenciler, bu ders yerine Fakülte Yönetim Kurulunca uygun görülen başka bir dersi alır.
(8) Devam koşulu sağlanan derslerin başarısızlık nedeniyle tekrarında, devam zorunluluğu aranmaz.
Yaz öğretimi
(1) Yaz öğretimi programında, Fakülte Kurulu kararıyla sadece seçimlik dersler açılabilir. Yaz öğretiminin yürütülmesi için, asgari öğrenci sayısı, derslerin yapılış şekli ve devam koşulları hakkında 23/9/2012 tarihli ve 28420 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Ufuk Üniversitesi Yaz Öğretimi Yönetmeliği hükümleri uygulanır.
(2) Yaz öğretiminde üst yarıyıldan ders alma talepleri için 18 inci maddenin üçüncü fıkrası hükümleri uygulanır.
DÖRDÜNCÜ BÖLÜM
Muafiyet, Kredi Transferi ve İntibak İşlemleri
Muafiyet başvurusu
(1) Muafiyet başvurusunu, bir defaya mahsus olmak üzere akademik takvimde belirtilen süre içinde öğrenci dilekçe ile Dekanlığa yapar. Süresi içinde yapılmayan veya eksik belgeyle yapılan başvurular değerlendirilmez.
(2) Başvuru, öğrencinin daha önce öğrenim gördüğü yükseköğretim kurumunun bilgi paketinden aldığı dersleri tanımlayan, içeriklerini gösteren onaylı mühürlü ve yetkili kişinin imzasını taşıyan belgeleri ve 4’lük sistemdeki karşılıklarını içeren not dökümünü/transkriptini ekleyeceği dilekçeyle yapılır. Dilekçede daha önce alınan ve başarılan derslerden hangileri için muafiyet tanınması ve kredi not transferinin yapılmasının istendiği açıkça belirtilir.
(3) Yurt dışındaki yükseköğretim kurumlarından alınan dersler için muafiyet ve kredi transferi intibak işlemleri ancak Yükseköğretim Kurulu tarafından tanınan ve tanıma belgesi sunulan kurumlar için yapılır. Yurt dışındaki bir yükseköğretim kurumundan alınan ve başarılı olunan derslerin Türkçe dışındaki bir öğretim dilinde olması halinde öğrenci, ders içerikleri ve not döküm belgesinin noter onaylı Türkçe tercümesini de Dekanlığa sunar.
(4) Yurt dışındaki bir yükseköğretim kurumunda başarılı olunan derslerden muafiyet tanınması için öğrencinin yükseköğrenime başladığı yıl, kayıtlı olduğu üniversitenin 24/4/2010 tarihli ve 27561 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Yükseköğretim Kurumlarında Önlisans ve Lisans Düzeyindeki Programlar Arasında Geçiş, Çift Anadal, Yan Dal ile Kurumlar Arası Kredi Transferi Yapılması Esaslarına İlişkin Yönetmelik uyarınca Yükseköğretim Kurulu tarafından esas alınan sıralama kuruluşlarının belirlediği dünya sıralamalarında ilk dört yüzlük dilim içerisinde yer alması şartı aranır.
(5) Ders muafiyeti, daha önce devam edilen lisans düzeyindeki herhangi bir diploma programında başarılı olunan eşdeğer dersler için talep edilebilir. Ortak zorunlu dersler için bu şart aranmaz.
(6) Öğrencinin, Fakülteye devam ettiği süre içinde başka yükseköğretim kurumlarından alıp başarılı olduğu derslerden muafiyet tanınmaz. Yaz öğretimi kapsamında başka hukuk fakültelerinden alınan derslerin tanınmasına ilişkin esaslar Fakülte Kurulunca belirlenir.
Değerlendirme
(1) Daha önce alınan, başarılı olunan ve muafiyet talep edilen tüm derslere dair değerlendirmeler ilgili komisyon tarafından öğrencinin başvuru dilekçesinde yer alan talep çerçevesinde yapılır ve Fakülte Yönetim Kurulunca karara bağlanır.
(2) İlgili komisyon, muafiyet ve kredi transferi istenen dersleri zorunlu veya seçimlik olmasına bakmaksızın inceler.
(3) Muafiyet işleminin uygulamasında, daha önce alınan derslerin fakültedeki derslere AKTS yönünden eşit veya yüksek olması, içerik yönünden ise en az %80 uygunluk göstermesi gerekir. Daha önce alınan derslerin fakülte programındaki derslere ders saati yönünden eşit veya yüksek olması halinde ise, AKTS yönünden %80 uygun olması yeterlidir. Ortak zorunlu derslerin AKTS ve ders saati değerleri değerlendirmede dikkate alınmaz.
(4) Üniversite programlarından birinde kayıtlı iken Yükseköğretim Kurulu tarafından tanınan ulusal/uluslararası başka bir yükseköğretim kurumunun programlarında özel veya misafir öğrenci statüsünde ders alan öğrencilerin kredi transfer işlemlerinde bu Yönetmeliğin muafiyete ilişkin hükümleri uygulanır.
(5) Muafiyet ve kredi transferi kabul edilen derslerin kredi/AKTS değerleri ilgili dersin Fakültede ders müfredatında yer alan kredi/AKTS değeri olarak işlenir; başarı notu ise öğrencinin transkriptinde yer alan 4’lük sistemdeki notun 100’lük sistemdeki karşılığı olan sayı/harf notu olarak aktarılır.
İlan ve itiraz
(1) Muafiyet, kredi transferi ile intibak sonuçları Fakülte Yönetim Kurulunca uygun görülen yöntemle ilan edilir.
(2) Öğrenci, muafiyet ve kredi transfer talebi Fakülte Yönetim Kurulu tarafından karara bağlanıncaya kadar muafiyet ve kredi transferi talebinde bulunduğu derslere devam etmekle yükümlüdür.
(3) Muaf tutulduğu dersler nedeniyle normal ders yükünün altında ders alan öğrencinin durumu Fakülte Yönetim Kurulu kararıyla düzenlenir.
(4) Muafiyet, kredi transferi ve intibak işlemleri kararlarına yönelik itirazlar, kararın ilanını takiben üç iş günü içinde, şahsen yazılı olarak Dekanlığa yapılır. Süresi dışında yapılan itirazlar dikkate alınmaz.
İntibak
(1) Öğrencinin hangi yıla intibak ettirileceği ilgili komisyon tarafından değerlendirilir ve Fakülte Yönetim Kurulu tarafından karara bağlanır.
BEŞİNCİ BÖLÜM
Sınavlar ve Değerlendirmeler
Sınavlar
(1) Sınavlar; ara sınavlar, yarıyıl/yıl sonu sınavları, bütünleme sınavları, mazeret sınavları, üç ders sınavları ve ek sınavlardır.
(2) Sınavlar esas olarak yazılı yapılır. Öğretim elemanının talebi ve Fakülte Yönetim Kurulunun uygun görmesi halinde sınavlar önceden ilan edilmek ve her bir öğrenci için ses ve görüntü kaydı alınması şartıyla sözlü olarak yapılabilir.
Ara sınav
(1) Ara sınav; eğitim-öğretim programında öngörülen zorunlu ve seçimlik dersler için yarıyıl/yıl içinde yapılan sınavdır.
(2) Her bir ders için en az bir ara sınav yapılır.
Yarıyıl/yıl sonu sınavı
(1) Yarıyıl/yıl sonu sınavı, eğitim-öğretim programında öngörülen derslerden yarıyıl/yıl sonunda yapılan sınavdır.
Kısa sınavlar ve yarıyıl/yıl içi çalışmalar
(1) Ara sınav dışında, ders izlencesinde belirtilmek şartıyla, ara sınav veya yarıyıl/yıl sonu sınav notunu etkileyecek kısa sınavlar, uygulamalar, ödevler ve benzeri dönem içi çalışmalar yarıyıl/yıl sonu sınavlarından önce yapılabilir.
(2) Kısa sınavlar; ders saatleri içinde yapılır. Öğretim elemanının tercihine göre yazılı veya sözlü olarak yapılabilir. Kısa sınavın sözlü yapılması halinde her bir öğrenci için ayrı sınav tutanağı düzenlenir.
(3) Kısa sınavlar, uygulamalar, ödevler ve benzeri dönem içi çalışmalar ara sınav/yıl sonu sınav notlarıyla birlikte değerlendirilip yarıyıl/yıl sonu sınav notu olarak ilan edilir.
Bütünleme sınavı
(1) Bütünleme sınavı, öğrencinin zorunlu derslerde yıl sonu sınavında başarısız olduğu durumda açılan sınavdır. Devamsızlık nedeniyle bir dersin yıl sonu sınavına girme hakkı olmayan öğrenci, aynı dersin bütünleme sınavına da giremez.
(2) Bütünleme sınav notu, yıl sonu sınav notu yerine geçer.
(3) Bir dersin yıl sonu sınavına girilmemesi, bütünleme sınavına girilmesini engellemez.
(4) Bütünleme sınavında başarısız olan öğrenci, başarısız olduğu dersi tekrarlar.
Mazeret sınavı
(1) Mazeret sınavı, Fakülte Yönetim Kurulunca kabul edilen haklı ve geçerli bir nedenle ara sınava, yarıyıl/yıl sonu sınavına giremeyen öğrenciler için açılan sınavdır.
(2) Mazeretin kabulü için haklı ve geçerli nedenlerin, belgeleriyle birlikte mazeretin ortadan kalkmasından itibaren yedi gün içinde Dekanlığa yazılı olarak bildirilmesi gerekir. Fakülte Yönetim Kurulu sağlık sebebi dahil öğrencinin her türlü mazeretini değerlendirerek kabul veya reddedebilir.
(3) Ara sınavların mazeret sınavları aynı dönem içinde yapılır.
(4) Zorunlu ve seçimlik derslerin yarıyıl/yıl sonu sınavının mazeret sınavı Fakülte Yönetim Kurulunca belirlenecek bir tarihte yapılır.
Üç ders sınavı
(1) Üç ders sınavı, mezun olabilmesi için en çok üç dersi kalan öğrenciye, Fakülte Yönetim Kurulu kararı ile açılan sınavdır. Öğrenci devamsızlık nedeniyle başarısız olduğu dersten bu sınava başvuramaz. Her bir derse ilişkin sınav notu o dersin başarı notudur. Sınav kapsamındaki derslerden başarılı olmak için en az 60 puan almış olmak gerekir.
(2) Üç ders sınavı yaz öğretimi sonunda açılır. Bu sınav sonucunda başarısız dersi bulunan öğrencilere, izleyen yarıyılda tekrar sınav hakkı verilir.
Ek sınav
(1) Ek sınavlar hakkında 2547 sayılı Kanunun 44 üncü maddesi uygulanır.
(2) Ek sınav ücreti Mütevelli Heyeti tarafından belirlenir.
Sınavların ilanı ve uygulanması
(1) Ara sınav, yarıyıl/yıl sonu sınavı, bütünleme sınavı, mazeret sınavı ve üç ders sınavı tarihleri akademik takvime uygun olarak sınavlardan bir hafta önce Dekanlıkça ilan edilir.
(2) Sınavlar resmî tatil günleri dışında, Cumartesi ve Pazar günleri de yapılabilir.
(3) Öğrenci sınavlara ilan edilen gün, yer ve saatte girmek ve öğrenci kimlik belgesini yanında bulundurmak zorundadır. Aksi halde öğrenci sınava alınmaz.
(4) Öğrencinin girme hakkı bulunmadığı veya usulüne uymadan girdiği sınav sonucunda aldığı not, ilan edilmiş olsa bile geçersiz sayılır.
(5) Sınavda kopya çeken, kopya girişiminde bulunan veya kopya çekilmesine yardım eden ile sınav kağıtlarının incelenmesi sırasında kopya çektiği ya da çekilmesine yardım ettiği belirlenen öğrenciler, o sınavdan sıfır almış sayılır ve haklarında 2547 sayılı Kanunun 54 üncü maddesi gereğince işlem yapılır.
(6) Herhangi bir sınava mazeretsiz olarak katılmayan öğrenci, o sınava girmedi olarak işaretlenir ve sıfır notu almış sayılır.
(7) Öğrenci bilgi sistemine girilerek ilan edilen sınav notları kesinlik kazanır.
Sınav notuna itiraz
(1) İlan edilen sınav notlarına, ancak maddi hata bulunduğu iddiasıyla itiraz edilebilir. İtiraz başvurusunun notun ilan tarihini izleyen yedi gün içerisinde Dekanlığa yazılı olarak yapılması gerekir.
(2) Başvuru, Yönetim Kurulu tarafından karara bağlanır ve uygun yöntemlerle ilan edilir.
Ders başarı notu
(1) Öğrencinin bir dersteki başarı durumu, ders başarı notu ile belirlenir. Ders başarı notu, ara sınav notu ile yarıyıl/yıl sonu sınav notu veya bütünleme notu esas alınarak hesap edilen nottur.
(2) Ders başarı notu; ara sınavdan ve varsa kısa sınav, ödev, seminer ve benzeri çalışmalardan alınan toplam notun %30’u ile yarıyıl/yıl sonu sınavı ve varsa kısa sınav, ödev, seminer ve benzeri çalışmalardan alınan notun veya bütünleme sınavından alınan notun %70’inin toplamından oluşur.
(3) Kısa sınav, ödev, seminer ve benzeri çalışmalar ara sınav ve yarıyıl/yıl sonu sınavına en çok %30 oranında etki eder.
(4) Sınavlar 100 puan üzerinden değerlendirilir. Öğrencilerin zorunlu ve seçimlik derslerin sınavlarından başarılı sayılabilmeleri için, ara sınav ve yarıyıl/yıl sonu sınav notu ortalamasının en az 60 puan olması gerekir.
(5) 60 puanın altındaki puanlar, başarısız/geçmez olarak değerlendirilir.
(6) AGNO katsayı karşılığı en az 3,50 olan öğrenci onur öğrencisi olur. Onur öğrencileri yıl sonunda ilan edilir ve bu durum not döküm belgelerine işlenir.
(7) Alınan notlar harf notuna çevrilerek not döküm belgelerine işlenir. Notların puan, harf ve katsayı notu değerleri aşağıdaki başarı not çizelgesinde gösterilmiştir:
Rakamla | Başarı Notu Katsayısı | Başarı Notu (Harfle) |
90-100 | 4,00 | AA |
80-89 | 3,50 | BA |
70-79 | 3,00 | BB |
65-69 | 2,50 | CB |
60-64 | 2,00 | CC |
00-59 | 0,00 | FF |
(8) Diğer notlar şunlardır:
a) FF1: Sınava girme hakkı olduğu halde sınava girmedi, başarısız.
b) FF2: Devamsızlık nedeni ile yarıyıl/yıl sonu ve bütünleme sınavına girme hakkı yok, başarısız.
ALTINCI BÖLÜM
Diploma ve İlişik Kesme
Mezuniyet ve diploma
(1) Bu Yönetmelik hükümlerine göre Fakültenin sekiz yarıyıl/dört yıllık programını başarı ile tamamlayan öğrencilere hukuk lisans diploması verilir. Lisans diploması verilebilmesi için, öğrencinin, lisans ders programında yer alan tüm zorunlu, ortak zorunlu ve seçimlik dersleri başarı ile tamamlamış olması gerekir.
(2) Öğrencinin mezuniyet derecesi, lisans öğrenimi AGNO’su dikkate alınarak belirlenir. Lisans öğrenimi AGNO; öğrencinin öğrenim süresince her dersten almış olduğu başarı notunun dersin kredi değeri ile çarpımları sonucu elde edilen ağırlıklı puanlarının toplamının, alınan tüm derslerin kredi değerleri toplamına bölünmesi ile elde edilir.
İlişik kesme ve kayıt silme
(1) Aşağıdaki hallerde Fakülte Yönetim Kurulu kararıyla öğrencinin ilişiği kesin olarak kesilir:
a) Öğrencinin ilgili mevzuat hükümlerine göre Fakülteden çıkarılma cezası almış olması.
b) 2547 sayılı Kanunun 44 üncü maddesi hükümlerine göre kaydının silinmesine karar verilmiş olması.
c) Öğrencinin kendi isteği ile kaydını sildirmesi.
YEDİNCİ BÖLÜM
Çeşitli ve Son Hükümler
Hüküm bulunmayan haller
(1) Bu Yönetmelikte hüküm bulunmayan hallerde, 11/8/2017 tarihli ve 30151 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Ufuk Üniversitesi Önlisans ve Lisans Eğitim-Öğretim ve Sınav Yönetmeliği hükümleri uygulanır.
Yürürlükten kaldırılan yönetmelik
(1) 11/9/2022 tarihli ve 31950 sayılı Resmî Gazete'de yayımlanan Ufuk Üniversitesi Hukuk Fakültesi Lisans Eğitim-Öğretim ve Sınav Yönetmeliği yürürlükten kaldırılmıştır.
Geçiş hükümleri
(1) Bu Yönetmeliğin yayımı tarihinden önce Fakülteye kayıtlı olan öğrenciler hakkındaki intibak ile ilgili iş ve işlemlerde Fakülte Yönetim Kurulu kararları uygulanır.
Yürürlük
(1) Bu Yönetmelik yayımı tarihinde yürürlüğe girer.
Yürütme
(1) Bu Yönetmelik hükümlerini Ufuk Üniversitesi Rektörü yürütür.