BİRİNCİ BÖLÜM
Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar
Amaç ve kapsam
(1) Bu Yönetmeliğin amacı, vakıf yükseköğretim kurumlarının, faaliyet izinlerinin geçici olarak durdurulması veya kaldırılması halinde öğrencilerinin eğitimlerinin tamamlatılması amacıyla her yıl, öğrenci gelirlerinin toplamından %2 oranında kesilecek kaynağın bir kamu mevduat veya katılım bankasında açılacak hesaba aktarılması suretiyle işletilmesi, izlenmesi ve denetimi ya da kaynağa ilişkin verilen teminat mektubunun izlenmesi veya denetimi ile ilgili hususları belirlemektir.
Dayanak
(1) Bu Yönetmelik, 4/11/1981 tarihli ve 2547 sayılı Yükseköğretim Kanununun ek 42 nci maddesine dayanılarak hazırlanmıştır.
Tanımlar
(1) Bu Yönetmelikte geçen;
a) Denetim: Teminat hesabına ilişkin bir yıl içerisinde yapılan tüm işlemlerin, yıllık genel denetimler sırasında ya da dışında Yükseköğretim Denetleme Kurulu veya Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından denetlenmesini,
b) Öğrenci gelirleri: Bu Yönetmelik kapsamında vakıf yükseköğretim kurumlarının her düzeydeki diploma programlarında kayıtlı öğrencilerden tahsil edeceği öğrenim ücretini,
c) Özel Hesap Dönemi: 01 Eylül - 31 Ağustos dönemini,
ç) Teminat hesabı: Vakıf yükseköğretim kurumu adına bir kamu mevduat veya katılım bankasında Türk Lirası cinsinden açılacak vadeli mevduat ya da katılma hesabını,
d) Teminat hesabı izleme raporu: Her yıl Eylül ayı sonuna kadar Ek-2’de tanımlanan içeriğe uygun olarak hazırlanarak verilmesi gereken raporu,
e) Teminat hesabı muhasebe yetkilisi: Hesaba ilişkin muhasebe hizmetlerini yürütmek üzere mütevelli heyet tarafından görevlendirilecek muhasebe yetkilisini,
f) Teminat hesabı yetkilisi: Vakıf yükseköğretim kurumu mütevelli heyetini,
g) Vakıf yükseköğretim kurumu: Vakıf üniversitelerini ve bağımsız vakıf meslek yüksekokullarını,
ğ) Yıllık teminat tutarı: Vakıf yükseköğretim kurumlarının, faaliyet izinlerinin geçici olarak durdurulması veya kaldırılması halinde öğrencilerinin eğitimlerinin tamamlatılması amacıyla her yıl, öğrenci gelirleri toplamından kesilecek %2 oranındaki tutarı,
h) Teminat mektubu: Teminat hesabına aktarılacak tutar karşılığı için süresiz ve şartsız olmak kaydıyla bir bankadan alınacak Ek-4’e göre hazırlanan kesin teminat mektubunu,
ifade eder.
İKİNCİ BÖLÜM
Teminat Hesabının Açılması, Hesaba Aktarım, Hesabın İdaresi, Kullanımı, İzlenmesi, Denetimi ve Yaptırımlar
Teminat hesabının açılması ve kaynağı
(1) Teminat olarak öğrenci gelirleri toplamından her yıl kesilecek %2 oranındaki tutar, Türkiye'de kurulmuş kamu sermayeli mevduat veya katılım bankasında vakıf yükseköğretim kurumunun kendi adına açacağı vadeli bir mevduat ya da katılma hesabına aktarılır.
(2) Vakıf yükseköğretim kurumu öğrenci gelirlerinden her yıl kesilen tutar ile bu hesapta yer alan tutarların nemalandırılmasından elde edilen gelirler, teminat hesabının kaynaklarını teşkil eder.
(3) Teminat hesabına aktarılan veya aktarılması gereken tutar nakit olarak sadece vadeli mevduatta değerlendirilir. Öğrenci gelirlerinden yapılacak %2 oranında kesinti tutarının ve teminat hesabında biriken kaynağın teminat mektubu veya kıymetli evrak ile ikamesi yoluna gidilemez.
Teminat mektubuna ilişkin hükümler
(1) Her yıl öğrenci gelirlerinden yapılacak %2 oranındaki kesintiyi karşılayacak tutar kadar teminat mektubu verilebilir. Teminat mektubunun aslı vakıf yükseköğretim kurumunda muhafaza edilir.
(2) Özel hesap dönemine göre teminat mektubu, Eylül-Şubat dönemine ilişkin olarak Mart ayının ilk beş günü; Mart-Ağustos dönemine ilişkin olarak ise Eylül ayının ilk beş günü içinde önceki dönemlerdeki tutarlar da ilave edilerek toplam tutar üzerinden düzenlenir. Ancak teminat tutarının, bazı dönemlerde teminat hesabına nakit aktarılması diğer dönemlerde ise teminat mektubu verilmek suretiyle taahhüt edilmesi durumunda, teminat hesabında yer alan nakit tutarlar dikkate alınmaksızın teminat mektubu düzenlenir. Önceki döneme ilişkin teminat mektubu, yeni teminat mektubunun alınmasıyla birlikte ilgili bankaya iade edilir.
(3) Teminat mektubu ile taahhüt edilen tutar, ilgili vakıf yükseköğretim kurumunun Ek-1 tablosunda yer verilen cari yıldaki kayıtlı öğrencilerin eğitim ücretleri toplamına ulaştığında kesinti yapılması durdurulur. Teminat mektubuna ilişkin kaynağın eğitim ücretleri toplamının altında kalması durumunda teminat mektubu verilmeye devam edilir.
(4) Teminat mektubuna ilişkin işlemler vakıf yükseköğretim kurumu mütevelli heyeti tarafından yönetilir. Teminat mektubu kapsamında taahhüt edilecek tutarın hesaplanması, muhasebe kayıtlarının tutulması, her türlü kayıt, defter ve belgelerin muhafaza edilmesi ve denetime hazır halde bulundurulması, özel hesap döneminin bitimini izleyen Eylül ayı sonuna kadar teminat mektubu verilen tutara ait Ek-3’teki içeriğe sahip izleme raporunun hazırlanması ve mütevelli heyet onayına sunulması görevleri teminat hesabı muhasebe yetkilisi tarafından yerine getirilir.
(5) Teminat mektubu ile dayanağını teşkil eden her türlü kayıt ve muhasebe işlemleri Yükseköğretim Kurulu Başkanlığı ve Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından izlenir ve denetlenir.
(6) Teminat mektubu ile karşılanacak tutara ilişkin açıklayıcı bilgiler, kaynak miktarının hesaplanma şekli, faaliyet izninin geçici olarak durdurulması veya faaliyet izninin kaldırılması kararı alınmış ise teminat mektubundan paraya çevrilen miktar ve nerelere kullanıldığını içeren ve Ek-3’e göre hazırlanan Teminat Mektubu İzleme Raporu ile teminat mektubunun mütevelli heyet başkanı tarafından onaylı bir örneği her yılın Eylül ayı sonuna kadar Hazine ve Maliye Bakanlığı ile Yükseköğretim Kurulu Başkanlığına sunulur.
(7) Teminat mektubuna ilişkin iş ve işlemler, ilgili bankadan teyidi dahil yıllık denetimler dışında da denetlenebilir.
(8) Teminat hesabında biriken kaynak karşılığı olarak teminat mektubu alınabilir. Teminat hesaplarında birikmiş olan tutar, vakıf yükseköğretim kurumunun talebi ve birikmiş olan tutara karşılık alınan teminat mektubunun mütevelli heyet başkanı tarafından onaylı bir örneğinin Yükseköğretim Kuruluna teslim edilmesi akabinde Yükseköğretim Kurulunun onayı ile kullanılabilir hale gelir. Hesapta biriken tutar vakıf yükseköğretim kurumlarının eğitim ve öğretim giderlerinde kullanılır.
(9) Vakıf yükseköğretim kurumlarının eğitim ve öğretim faaliyetlerinde kullanılan taşınır ve taşınmaz malları, teminat mektubuna karşılık olarak bankaya ipotek ettirilemez veya teminat olarak verilemez.
(10) Mütevelli heyet üyelerinin sorumluluğuna ilişkin hükümler saklıdır.
Teminat hesabına aktarım ve iade
(1) Her yıl vakıf yükseköğretim kurumu tarafından özel hesap dönemine göre tahsil edilen öğrenci gelirlerinin %2’si, Eylül - Şubat dönemine ilişkin olarak Mart ayının ilk beş günü içinde, Mart - Ağustos dönemine ilişkin olarak Eylül ayının ilk beş günü içinde teminat hesabına aktarılır.
(2) Teminat hesabında biriken faiz veya kâr payı dahil toplam kaynak, ilgili vakıf yükseköğretim kurumunun Ek-1’deki tablo doldurularak hesaplanan cari yıldaki kayıtlı öğrencilerin eğitim ücretleri toplamına ulaştığında aktarım durdurulur. Teminat hesabında biriken toplam kaynağın eğitim ücretleri toplamının altında kalması durumunda %2’lik aktarıma devam edilir.
(3) Aktarımın durdurulduğu hesaplarda biriken faiz veya kâr payı dahil toplam kaynağın, Ek-1’deki tablo yardımıyla hesaplanan vakıf yükseköğretim kurumunun cari yıldaki eğitim ücretleri toplamını aşması ve durumun hesaba ilişkin hazırlanan denetim raporlarında tespit edilmesi halinde, aşan tutar ilgili vakıf yükseköğretim kurumu hesaplarına iade edilir.
Teminat hesabının idaresi
(1) Teminat hesabı, amacına uygun olarak nemalandırılmak üzere vakıf yükseköğretim kurumu mütevelli heyeti tarafından idare edilir.
(2) Kaynağın teminat hesabına aktarılması, nemalandırılması, her türlü kayıt ve muhasebe işlemleri, vakıf yükseköğretim kurumları kayıt ve muhasebe işlemleri içerisinde ayrıca Yükseköğretim Kurulu ve Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından izlenmesine imkân sağlanacak şekilde tutulur.
Teminat hesabının kullanılması
(1) Faaliyet izninin geçici olarak durdurulması veya faaliyet izninin kaldırılması önlemi uygulanan vakıf yükseköğretim kurumlarının teminat hesabına kaynak aktarımı otomatik olarak durdurulur, öğrencilerin eğitimlerinin tamamlatılması amacıyla teminat hesabındaki kaynak Yükseköğretim Kurulu kararıyla kullanıma açılır. Teminat mektubu verilmiş olması durumunda, teminat mektubu Yükseköğretim Kurulu kararıyla kısmen veya tamamen paraya çevrilerek kullanıma açılır.
(2) Faaliyet izninin geçici olarak durdurulması önleminin kaldırılması sonrasında Yönetmeliğin teminata ilişkin kuralları tekrar işlemeye başlar.
(3) Vakıf yükseköğretim kurumları ve alacaklılar, teminat hesabında biriken kaynak ve/veya teminat mektubunun paraya çevrilmesi sonucu elde edilen kaynak üzerinde hiçbir hak talep edemez. Borçlarını ödemede güçlük yaşayan vakıf yükseköğretim kurumları, Yükseköğretim Kurulundan onay almak şartıyla, muaccel borçlarını ödemek için teminat hesabında biriken kaynağın aynı yılda %50’sine kadar olan kısmını kullanabilir. Bu kapsamda kullanılan tutar, ödeme gününden itibaren en geç altı ay içerisinde vadeli hesaptaki kaynağa uygulanan faiz veya kâr payı oranı üzerinden nemalandırılarak teminat hesabına iade edilir. Kullanılan tutarın süresinde ve eksiksiz olarak iadesinden işlemlerin yapıldığı dönemdeki mütevelli heyet sorumludur.
Teminat hesabının izlenmesi
(1) Teminat hesabı, Hazine ve Maliye Bakanlığı ile Yükseköğretim Kurulu tarafından ayrı ayrı izlenir. Hazine ve Maliye Bakanlığı ile Yükseköğretim Kurulu vakıf yükseköğretim kurumunun teminat hesabı hareketlerini ilgili bankadan talep edebilir.
(2) Vakıf yükseköğretim kurumu tarafından teminat hesabına ilişkin her türlü kayıt, defter ve belgeler izleme kapsamında incelemeye hazır halde bulundurulur.
(3) Teminat hesabına ilişkin olarak özel hesap dönemine göre muhasebe yetkilisi tarafından hazırlanan ve mütevelli heyet tarafından onaylanan;
a) Teminat hesabına ilişkin açıklayıcı bilgileri,
b) Yıllık olarak aktarılan kaynak miktarının hesaplanma şekli ve aktarılan miktarları,
c) Teminat hesabındaki kaynağın nemalandırılma şekli ve elde edilen nema miktarı,
ç) Teminat hesabında biriken toplam miktar ve aktarıma devam edilmesi, durdurulması ya da iade yapılması gerektiğine ilişkin değerlendirmeyi,
d) Faaliyet izninin geçici olarak durdurulması ya da faaliyet izninin kaldırılması kararı alınmış ise teminat hesabından kullanılan kaynağın miktarı ve nerelere kullanıldığını,
e) Teminat hesabından sonraki döneme devredecek miktarı,
içeren ve Ek-2’ye göre hazırlanan Teminat Hesabı İzleme Raporu, her yılın Eylül ayı sonuna kadar Hazine ve Maliye Bakanlığı ile Yükseköğretim Kuruluna sunulur.
Teminat hesabının yönetimi
(1) Teminat hesabı vakıf yükseköğretim kurumu mütevelli heyeti tarafından yönetilir. Mütevelli heyet tarafından, teminat hesabına ilişkin muhasebe hizmetlerini yürütmek üzere bir teminat hesabı muhasebe yetkilisi atanır.
(2) Teminat hesabı muhasebe yetkilisinin görevleri şunlardır:
a) Vakıf yükseköğretim kurumu adına bir kamu mevduat veya katılım bankasında Türk Lirası cinsinden bir mevduat ya da katılma hesabı ve bu hesaba bağlı olarak ihtiyaca göre vadeli hesaplar açılmasını sağlamak.
b) Teminat hesabına yıllık olarak aktarılacak kaynağın hesaplanması ve aktarılmasını sağlamak.
c) Hesapta biriken parayı yüksek getiri elde edecek şekilde aynı mevduat veya katılım bankasındaki hesaplarda değerlendirmek.
ç) Teminat hesabına ilişkin muhasebe kayıtlarını tutmak.
d) Özel hesap döneminin bitimini izleyen Eylül ayı sonuna kadar teminat hesabına ait Ek-2’deki içeriğe sahip izleme raporunu hazırlamak ve mütevelli heyet onayına sunmak.
e) Teminat hesabına ilişkin her türlü kayıt, defter ve belgeleri muhafaza etmek ve denetime hazır halde bulundurmak.
Denetim
(1) Teminat hesabına ilişkin bir yıl içerisinde yapılan tüm işlemler, yıllık genel denetimler dışında da Yükseköğretim Denetleme Kurulu tarafından denetlenebilir.
(2) Denetimlerde, vakıf yükseköğretim kurumunun öğrenci ücretlerinden kesilen tutarın teminat hesabına aktarılması süreci ve teminat hesabında toplanan kaynağın bu Yönetmelik şartlarına uygun kullanılıp kullanılmadığı incelenir. Mütevelli heyet üyelerinin sorumluluğuna ilişkin hükümler saklıdır.
(3) Yükseköğretim Kurulu gerektiğinde, Hazine ve Maliye Bakanlığından teminat hesabının denetlenmesini isteyebileceği gibi Hazine ve Maliye Bakanlığı da gerektiğinde teminat hesabını denetler ve denetim sonuçlarını değerlendirmek üzere Yükseköğretim Kuruluna gönderir.
İhlallerin yaptırımı
(1) Teminat hesabına ve/veya teminat mektubuna ilişkin kayıtların usulüne uygun şekilde tutulmaması, yıllık olarak hazırlanması gereken izleme raporlarının hazırlanmaması ya da verilmemesi durumunda 31/12/2005 tarihli ve 26040 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Vakıf Yükseköğretim Kurumları Yönetmeliğinin ilgili yaptırımları uygulanır.
ÜÇÜNCÜ BÖLÜM
Çeşitli ve Son Hükümler
Teminat hesabının geçiş döneminde kullanımı
(1) Vakıf yükseköğretim kurumları, bu Yönetmeliğin yürürlüğe girdiği tarihten itibaren bir yıl süreyle sınırlı olarak 7 nci maddenin ikinci fıkrasında belirtilen iade yükümlülüğüne ilişkin teminat hesabında biriken kaynağın en fazla % 75’ine kadar olan kısmını Yükseköğretim Kurulunun onayını alarak kullanabilir. Bu kapsamda kullanılan tutar en geç bir yıl içinde iade edilir.
Yürürlük
(1) Bu Yönetmelik yayımı tarihinde yürürlüğe girer.
Yürütme
(1) Bu Yönetmelik hükümlerini Yükseköğretim Kurulu Başkanı yürütür.