Dosya olarak kaydet: PDF - WORD
Görüntüleme Ayarları:
Salt metin olarak göster (Kelime işlemcilere uygun görünüm)
Mülga veya iptal edilen kısımları gizle
Değişikliklere ilişkin notları gizle

Konsolide metin (Sürüm: 6)

BİRİNCİ BÖLÜM

Amaç, Kapsam, Hukukî Dayanak ve Tanımlar

Amaç

MADDE 1

Bu Yönetmeliğin amacı; yabancı devlet harp okullarına, Türk Silâhlı Kuvvetleri adına muvazzaf subay yetiştirilmek amacıyla gönderilecek askerî öğrencilerin tâbi tutulacakları işlemlere ilişkin esaslar ile hak ve yükümlülüklerini düzenlemektir.

Kapsam

MADDE 2

Bu Yönetmelik; yabancı devlet harp okullarında öğrenim görecek öğrenciler ile bunlara ilişkin işlemler bakımından Millî Savunma Bakanlığını, Genelkurmay Başkanlığını, ilgili kuvvet komutanlıklarını ve Millî Savunma Üniversitesi Rektörlüğünü kapsar.

Hukukî dayanak

MADDE 3

Bu Yönetmelik; 31/7/1970 tarihli ve 1325 sayılı Askeri Okullar, Askeri Öğrenciler, Askeri Fabrikalar ve Bazı Düzenlemeler Hakkında Kanunun ek 1 inci maddesine dayanılarak hazırlanmıştır.

Tanımlar

MADDE 4

Bu Yönetmelikte geçen bazı kavramların anlamları aşağıda gösterilmiştir.

1) Yabancı Devlet Harp Okulu: Yapılan anlaşmalar uyarınca Türk Silâhlı Kuvvetleri adına öğrenim için askerî öğrenci gönderilen yabancı ülke harp okuludur.

2) Tamamlama Eğitimi: Yabancı devlet harp okullarından mezun olan öğrencilerin, Türk harp okullarından mezun olmuş sayılabilmeleri için, karşılığı olan Türk harp okuluna kıyasla eksik görülen konuların öğretim ve eğitimidir.

3) İntibak Süresi: Yurtdışında eğitim-öğretim görülecek harp okuluna başlangıç tarihinden itibaren en az bir aylık süredir.

İKİNCİ BÖLÜM

Öğrencilerin Seçilme Esas ve Usulleri ile Nitelikleri

Seçilme esasları

MADDE 5

İhtiyaç duyulan sınıflarda muvazzaf subay yetiştirilmek üzere Millî Savunma Bakanlığının izni ile Silahlı Kuvvetler hesabına yabancı devlet harp okullarında aşağıda belirtilen esaslar dâhilinde askerî öğrenci okutulabilir.

1) Yabancı devlet harp okullarına muvazzaf subay yetiştirilmek için gönderilecek öğrencilerin kaynağı harp okullarında öğrenim gören hazırlık sınıfı veya birinci sınıfa geçmiş askeri öğrencilerdir.

2) Askerî öğrenci gönderilecek yabancı devlet harp okulları ile öğrencilerin miktarı ilgili kuvvet komutanlıklarının görüşü alınarak Millî Savunma Bakanlığınca belirlenir.

3) Yabancı devlet harp okullarına gönderilmek üzere seçime tabi tutulacak aday öğrenciler Millî Savunma Üniversitesi Rektörlüğünce belirlenir. Seçilecek her asıl öğrenci için en az üç aday gösterilir. Bu aday öğrenciler arasından seçim işlemi Millî Savunma Bakanlığı tarafından yapılır.

4) Öğrencilerin yabancı ülkeye gönderilme, eğitim ve öğretimlerinin takibine ilişkin işlemler; Millî Savunma Üniversitesi Rektörlüğü ve Millî Savunma Bakanlığı ile Türk ve ilgili ülke askerî ataşelikleri sorumluluğunda yürütülür.

Nitelikler

MADDE 6

Yabancı devlet harp okullarına öğrenim amacıyla gönderilecek öğrencilerde aşağıdaki nitelikler aranır.

1) Yabancı ülkede öğrenim görmeye istekli olmak.

2) Öğrenim göreceği yabancı ülke lisan seviyesi, ortaöğretim öğrenimindeki başarı derecesi, harp okulu giriş puanı, varsa harp okulu hazırlık sınıfı bitirme derecesi ve harp okulu sıralama puanı, fiziki, sosyal, psikolojik ve kültürel yapısı, ahlaki nitelikleri ve liderlik vasıfları itibarıyla yabancı ülkede öğrenime gönderileceği, ilgili yönergede belirlenecek kurulca tespit edilmiş olmak.

3) İlgili yabancı ülke tarafından seçilmiş olmak.

Seçilme usulleri

MADDE 7

Yabancı devlet harp okullarına gönderilecek öğrenciler 5 inci maddedeki esaslar çerçevesinde ve 6 ncı maddede öngörülen nitelikleri haiz öğrenciler arasından seçilir. Bu öğrencilerin, ilgili yabancı ülke tarafından öngörülen sınav ve mülakatlarda başarılı olmaları şarttır. Seçim usullerine ilişkin ayrıntılar; ilgili yönergede belirtilir.

ÜÇÜNCÜ BÖLÜM

Öğrencilerin Öğrenim Sırasında Tâbi Olacakları Esaslar ile Hak ve Yükümlülükleri

Tâbi olacakları esaslar

MADDE 8

Yabancı devlet harp okullarına gönderilen öğrenciler, o devlet harp okulunun öngördüğü tüm eğitim ve öğretim faaliyetlerine iştirak etmekle yükümlüdürler.

Yabancı devlet harp okulunda okuyan öğrenciler; varsa o devlet harp okulunda ayrılacakları bilimsel dallardan, ilgili kuvvet komutanlıklarının görüşü alınarak Millî Savunma Üniversitesi Rektörlüğü tarafından belirlenecek olanlar arasında seçim yapabilir.

Öğrencinin genel durumunun takibi

MADDE 9

Yabancı ülke harp okullarında okuyan öğrencilerin bulundukları ülkede görevli askerî ataşelikler, öğrencinin mezuniyetine kadar öğrenim kurumundaki durumunu ve okul dışı faaliyetlerini ve disipline aykırı davranışlarını takipten sorumludur. Her sömestir sonunda okul komutanlıkları ile koordine neticesi hazırlayacakları raporları ilgili kuvvet komutanlıklarına ve Millî Savunma Üniversitesi Rektörlüğüne gönderirler.

Yabancı devlet harp okullarına gönderilecek öğrencilere bağlı olduğu harp okulundan akademik danışman atanır ve öğrencinin akademik gelişimleri takip edilir.

Yabancı devlet harp okullarında okuyan öğrencilerin; o ülkede bulunan Türkiye Cumhuriyeti askerî ataşeleriyle ilişkileri, askerî ataşelerin görev ve sorumlulukları ile öğrencilerin yükümlülükleri, ilgili yönerge hükümlerine göre yürütülür.

Malî hususlar

MADDE 10

Öğrencilerin yabancı devlet harp okullarındaki barınma, beslenme, sağlık, eğitim ve öğretim gibi tüm masraflarının karşılanma biçimleri, ilgili ülke ile yapılan anlaşma veya protokol esaslarına göre karşılanır. Öğrencilerin harçlıkları 1325 sayılı Kanunun ek 1 inci maddesi uyarınca ödenir. Bu öğrencilerin sigorta primleri 31/5/2006 tarihli ve 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanununun ilgili hükümleri dâhilinde Millî Savunma Üniversitesince Sosyal Güvenlik Kurumuna gönderilir.

Yabancı devlet harp okullarına öğrenime gönderilen öğrencilerin okula kaydında ödenen kayıt kabul masrafları devletçe karşılanır.

İzin

MADDE 11

Öğrenciler, ilgili yabancı ülke harp okulunun akademik takvimine uygun olmak kaydıyla ve seyahat bedeli kendilerine ait olmak üzere izinlerini Türkiye'de veya ailesi ile üçüncü dereceye kadar (üçüncü derece dâhil) kan hısımlarının bulunduğu ülke/ülkelerde geçirebilirler. İzne gidiş ve dönüşlerinde askerî nakil vasıtalarından istifadelerine müsaade edilebilir.

Öğrenciler ayrıca, anne, baba ve kardeşlerinden birisinin ölümü halinde, okul komutanlığınca verilecek süre kadar izin kullanabilirler.

Yükümlülükler

MADDE 12

Sağlık sebebi hariç olmak üzere, herhangi bir sebeple askerî öğrencilikle ilişiği kesilen veya muvazzaf subay naspedilemeyenler ile intibak süresi içerisinde vazgeçenler, kendilerine Devlet tarafından yurt dışı eğitimi için yapılmış olan masrafları iki katı ile harp okulunda yapılmış masrafları ise 30/5/1949 tarihli ve 5401 sayılı Askeri Öğrencilerden Başarı Gösteremiyenler Hakkında Kanun hükümlerine göre tazminat olarak öderler.

Birinci fıkra gereğince belirlenecek tazminatın tahsili amacıyla, her öğrenci için EK-A’daki örneğe uygun, noterlikçe onaylanmış, yüklenme ve kefalet senedi düzenlenir.

Ödüllendirme

MADDE 13

Öğrencilerin ödüllendirilmeleri Türk Silâhlı Kuvvetleri Ödül Yönetmeliği esaslarına göre yapılır.

DÖRDÜNCÜ BÖLÜM

Disiplin, Okuldan Çıkma ve Çıkarılma

Disiplin

MADDE 14

Öğrenciler, yabancı ülkedeki öğrenimleri süresince öğrenim gördükleri okulun disiplin mevzuatına, subay naspedilinceye kadar geçen sürede ise; ilgili yönergede belirtilen esaslara uymakla yükümlüdürler.

Okuldan çıkma

MADDE 15

Öğrenciler, intibak süresini geçirdikten sonra kendilerine yapılmış olan masrafları ödeseler dahi okuldan çıkamazlar.

Ancak, intibak süresi içerisinde 18 yaşını tamamlayan öğrenciler kendi müracaatları ile tamamlamayan öğrenciler ise velilerin isteği ile masraflarını ödemeleri kaydıyla başkaca şart aranmaksızın okuldan çıkabilirler. Bu öğrenciler, istekli olmaları halinde, mensubu olduğu kuvvetin harp okulunda öğretime başlatılabilirler. Bunlar hakkındaki eğitim/öğretime yönelik ayrıntılar ilgili yönergede düzenlenir.

Öğrencilikten çıkarılma

MADDE 16

Öğrencilerin yabancı devlet harp okullarının kendi mevzuatına göre okuldan çıkarılmaları saklı kalmak kaydıyla, aşağıdaki hallerde de öğrenciliklerine son verilir.

1) Evlenenler.

2) Herhangi bir kadınla/erkekle karı-koca hayatı yaşayanlar.

3) Türk Silahlı Kuvvetlerinin manevi şahsiyetine gölge düşürdüğü, askerliğin şeref ve haysiyetiyle bağdaşmayacak fiil ve hareketlerde bulunduğu, terör örgütlerine veya Milli Güvenlik Kurulunca Devletin milli güvenliğine karşı faaliyette bulunduğuna karar verilen yapı, oluşum veya gruplara üyeliği, mensubiyeti veya iltisakı yahut bunlarla irtibatı olduğu anlaşılanlar.

4) Mahkeme kararı ile öğrencilik hukukunu kaybedenler.

Yapılacak inceleme ve değerlendirme neticesinde birinci fıkrada belirtilen çıkarılma sebeplerinin tespiti halinde; öğrenci geri çağrılır ve hakkında Türk Silahlı Kuvvetleri Öğrenci Disiplin Yönetmeliğine göre işlem yapılır. Okulla ilişiğinin kesilmesi hakkındaki karar, Millî Savunma Bakanının onayı ile kesinleşir.

BEŞİNCİ BÖLÜM

Öğrencilerin Geri Çağrılmaları, Öğrenimleri Yarıda Kalanlar ile Eksik Eğitim-Öğretim ile İlgili Esaslar

Geri çağrılma

MADDE 17

Taraf ülkelerden birinde seferberlik ve savaş ilanı hallerinde; öğrenciler Millî Savunma Bakanlığınca geri çağrılabilir.

Ayrıca, öğrencinin yabancı devlet harp okullarında başarılı olamayacağının veya bulunduğu ortama uyum sağlayamayacağının, okul ve Türkiye Cumhuriyeti askerî ataşelikleri raporlarına istinaden açıkça anlaşılması halinde; Millî Savunma Üniversitesi Rektörlüğü ve kuvvet komutanlıklarının görüşü alınarak Millî Savunma Bakanlığınca geri çağrılmasına karar verilebilir.

Birinci ve ikinci fıkralara göre geri çağrılan askerî öğrencilerin hangi okullarda, hangi seviyeden öğrenime devam edecekleri kuvvet komutanlıklarının görüşü alınarak, Millî Savunma Üniversitesi Rektörlüğünce belirlenir.

Öğrenimleri yarıda kalanlar

MADDE 18

Öğrencilerin; yabancı ülke harp okullarında öğrenime devam etme olanaklarının, iradeleri dışında bir nedenle ortadan kalkması halinde (sağlık, ikili anlaşma veya protokolün fesih edilmesi ve benzeri) ve askerî öğrenci olma niteliklerini kaybetmemiş olmaları şartıyla hangi okullarda ve hangi seviyede öğrenime devam edecekleri mensubu oldukları kuvvet komutanlıklarının görüşü alınarak Millî Savunma Üniversitesi Rektörlüğünce yapılacak değerlendirme sonucuna göre tespit edilir.

Eksik Eğitim-Öğretim

MADDE 19

Öğrenciler; ilgili yönergede belirlenecek usul ve esaslara göre, öğrenim gördükleri yabancı devlet harp okullarının her akademik öğrenim yılının ara dönemleri sonunda (sömestir) ve akademik yıl sonunda Türkiye’de oryantasyon eğitimine tabi tutulurlar. Oryantasyon eğitiminin bitiminde yabancı devlet harp okullarındaki eğitim ve öğretimlerine dönerler. 11 inci maddede belirtilen izinler oryantasyon eğitimi kapsamında değerlendirilmez.

Mezuniyetlerini müteakip yapılacak incelemeye göre; öğrencilerin, Türk harp okullarına kıyasla eksik gördükleri dersler, ilgili yönergede belirtilen esaslara göre tamamlatılır.

Yabancı devlet harp okullarından mezun olan Türk öğrencilerine, Türk harp okullarından mezun olan emsallerine uygulanan (sınıf okulu, görev öncesi, ileri ihtisas kursu) eğitimlerin uygulanıp uygulanmayacağı ve uygulama şekli ilgili yönergede belirtilir.

ALTINCI BÖLÜM

Subaylığa Nasıp, Sınıflandırma, Kıdem Sırası

Subaylığa nasıp

MADDE 20

Öğrenciler, yabancı devlet harp okullarında öğrenimde bulundukları sürece Millî Savunma Üniversitesi kuvvesinde gösterilir ve şahsi dosyaları buralarda bulundurulur.

Yabancı devlet harp okullarından mezun olan öğrencilerin subaylığa nasıplarında 1325 sayılı Kanunun ek 1 inci maddesi hükümleri uygulanır.

Sınıflandırma

MADDE 21

Yabancı ülke harp okullarında eğitim ve öğretime devam eden öğrencilerin ilk sınıflandırma işlemleri Türk Silahlı Kuvvetleri Subay Sınıflandırma Yönetmeliği hükümlerine göre yapılır.

Kıdem ve kıdem sıralaması

MADDE 22

Yabancı ülke harp okullarını bitirenler kendi aralarında özel bir sicil numarası verilmek suretiyle, aynı gün subaylığa nasbedilen emsali harp okulu mezunlarının sonunda yer alırlar. Müteakip kıdem sıralamalarında ise, 926 sayılı Türk Silâhlı Kuvvetleri Personel Kanununun 37 nci maddesi hükümleri uygulanır.

YEDİNCİ BÖLÜM

Çeşitli Hükümler

Yönergeler

MADDE 23

Bu Yönetmelik gereğince yönergelerde düzenlenecek hususlar, Yönetmeliğin uygulanmasına ilişkin diğer hususlar ile seçilme usul ve esasları, öğrenci durumunun takibi, izin, disiplin, ceza, öğrencilikten çıkarılma ve geri çağırılma, idari hususlar, öğrenimin yarıda kesilmesi, eksik eğitim-öğretimin tamamlanması, hazırlık sınıfına ilişkin usul ve esaslar ilgili yönergede düzenlenir.

Yönetmeliğin uygulanmasında sorumluluk

MADDE 23/A

Bu Yönetmeliğin uygulanmasından doğacak tereddütler derhal Millî Savunma Bakanlığının ilgili birimlerine bildirilir. Millî Savunma Bakanlığı bu tereddütleri gidermeye yetkilidir.

GEÇİCİ MADDE 1

Bu Yönetmeliğin yürürlüğe girdiği tarihten önce öğrenim için yabancı ülke harp okullarına gönderilen öğrenciler ile bu okullardan mezun olan ve muvazzaf subay nasbedilenler hakkında da bu Yönetmelik hükümleri uygulanır.

Yürürlük

MADDE 24

Sayıştay’ın görüşü de alınarak hazırlanan bu Yönetmelik yayımı tarihinde yürürlüğe girer.

Yürütme

MADDE 25

Bu Yönetmelik hükümlerini Millî Savunma Bakanı yürütür.