ᴀ⇣ Yazı karakterini küçült
Değişikliklere ilişkin notları gizle
Konsolide metin (Sürüm: 3)
Kurum: Türkiye Barolar Birliği
Yürürlüğe Giriş Tarihi: 21.11.2003
Son Değişiklik Tarihi: 09.08.2024
Bu Sürümün Yürürlük Tarihi: 09.08.2024
Aşağıda bir kısmını gördüğünüz bu dokümana sadece Standart, Profesyonel veya Profesyonel + pakete abone olan üyelerimiz erişebilir.
BİRİNCİ BÖLÜM
Amaç, Kapsam ve Dayanak
Amaç
Bu Yönetmeliğin amacı; avukatlık mesleğindeki reklam yasağına ilişkin usul ve esasları düzenlemektir.
Bu Yönetmelik; avukatları, avukatlık ortaklıklarını, avukatlık bürolarını, stajyer avukatları ve dava vekillerini kapsar.
Hukuki dayanak
Bu Yönetmelik 19/3/1969 tarihli ve 1136 sayılı Avukatlık Kanununun 55 inci maddesi gereğince hazırlanmıştır.
İKİNCİ BÖLÜM
Genel Hükümler
Avukatın Mesleki Görüşmeleri, Büroların Yapısı ve Bağımsızlığı
19/3/1969 tarihli ve 1136 sayılı Avukatlık Kanununun 51 inci maddesi hükümleri çerçevesinde, müvekkille yapılacak görüşmenin mekân, ortam ve içeriğinin, görüşmenin amacına elverişli, mesleğin saygınlığına yaraşır, reklam yasağını ihlal etmeyecek nitelikte olması gerekir. Görüşmede gizliliğe uyulur.
Bu madde hükümleri müvekkil adaylarıyla yapılacak görüşmelerde de uygulanır.
Avukat büroları; avukatlık hizmetinin bağımsızlığına aykırı olacak şekilde, meslek hizmetleri dışındaki iş ve amaçlara tahsis edilemez.
Bu Yönetmelik kapsamında olanlar, birden fazla büro edinemezler; şube açamazlar. Ülke içinde ve dışında faaliyet yürüten avukatları, avukatlık bürolarını ve avukatlık ortaklıklarını, “irtibat bürosu” veya “çözüm ortakları” gibi kalıcı ve sürekli iş birliği izlenimi yaratacak şekilde adlandıramazlar.
Tabela
Bu Yönetmelik kapsamında olanlar kullanacakları tabelada; avukatlık ünvanı ile ad ve soyadı, varsa hukuk alanındaki akademik ünvanı, büronun bulunduğu kat ve büro/daire numarası telefon numarası, internet adresi ile e-posta adresi ve kayıtlı e-posta adresi yer alabilir. Tabelada bu Yönetmelikte belirlenenlerin dışında ünvan, deyim, şekil, amblem ile Türkçe dışında yabancı dillerde ifade ve sair şekiller, işaret, resim, fotoğraf ve benzerlerine yer verilemez.
Aynı büroda birlikte çalışma halinde, avukatlardan birinin veya bir kaçının adı ve soyadı veya sadece soyadı yanında "avukatlık bürosu" ibaresinin ve avukatlık ortaklığı halinde de; ortaklık sözleşmesinde belirtilen ortaklığın adı ve ünvanı yanında "avukatlık ortaklığı" ibaresinin de yer alması zorunludur.
Avukatlık bürosunda bir avukat için birden fazla tabela kullanılamaz. Tabela, büronun bulunduğu binanın giriş kapısının yanına, giriş holü veya koridoruna, büro giriş kapılarının yanına asılabilir. Fiziki imkânsızlık hallerinde bina cephesi, büro balkonu veya penceresinden herhangi birine asılabilir.
Bina cephelerine, büro balkonu ve pencerelerine birden fazla tabela asılamaz, benzeri yazılar yazılamaz. Tabela yerine ışıklı pano kullanılamaz, tabela ışık verici donanımla süslenemez. Tabelada en çok iki renk kullanılabilir.
Avukatlık bürosunda bulunan her bir avukat için bağımsız tabela kullanılması halinde tabela ölçüleri 70 cm x 100 cm boyutunu geçemez. Birden fazla avukata ya da avukatlık ortaklığına ait bürolarda tek tabela kullanılacak ise bu tabelalar ile yüksek katlarda kullanılacak tabelalarda bu ölçü 100 cm x 150 cm boyutunu geçemez.
Adres değişikliği halinde, önceki adreste bulunan tabela bir hafta içinde kaldırılır.
Basılı ve Elektronik Belge
Başlıklı kağıtlar, her türlü kartvizitler ve diğer basılı ve elektronik belgeler, reklam niteliği taşıyacak aşırılıkta olamaz.