BİRİNCİ BÖLÜM
Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar
Amaç ve kapsam
Bu Yönetmeliğin amacı, tarım üreticilerinin gönüllülük esasına dayanarak asgarî ilçe düzeyinde kendi aralarında örgütlenerek oluşturacakları birliklerin hangi ürün veya ürün grubu bazında kurulacaklarını, birliğin toplam üretim miktarının ürün bazında tespiti ve mevcut tarımsal örgütlerin uyumlarına ilişkin usul ve esasları belirlemektir.
Dayanak
Bu Yönetmelik 6/7/2004 tarihli ve 25514 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren 5200 sayılı Tarımsal Üretici Birlikleri Kanununun 3 ve 4 üncü maddelerine dayanılarak hazırlanmıştır.
Tanımlar
Bu Yönetmelikte geçen;
a) Bakanlık: Tarım ve Orman Bakanlığını,
b) Genel Müdürlük: Tarım Reformu Genel Müdürlüğünü,
c) Tarım üreticisi: Her türlü bitkisel ve hayvansal ürünler ile avcılık ve yetiştiricilik yoluyla su ürünleri üretimini yaparak, bunları pazara sunan gerçek ve tüzel kişileri,
d) Birlik: Belirli bir ürün veya ürün grubu bazında olmak üzere, en az ilçe seviyesinde ve asgarî onaltı tarımsal üretici tarafından, gönüllülük esasına dayanarak kurulan tüzel kişiliği haiz tarımsal üretici birliklerini,
e) Merkez birliği: Ürün veya ürün grubu bazında faaliyet gösteren en az yedi üretici birliğinden oluşan birliklerin bir araya gelerek oluşturdukları birlikleri,
f) Ürün: Her türlü bitkisel, hayvansal ve su ürünleri ile ilgili tarımsal ürünü,
g) Ürün grubu: Aynı familyada yer alan türlere ilişkin ürünler ile organik tarımsal üretim sistemi ile yetiştirilen ürünleri,
h) İl ve ilçe müdürlüğü: Tarım ve Orman Bakanlığı il ve ilçe müdürlüklerini,
ı) Tarımsal örgütler: Tarımsal amaçlı kooperatifler, birlikler ve üst kuruluşlarını,
ifade eder.
İKİNCİ BÖLÜM
Ürün ve Ürün Grupları
Ürün ve ürün gruplarının belirlenmesi
Ülkemizdeki tarımsal alanların coğrafik ve ekolojik şartları ile tarım sektöründeki ihtiyaçlar dikkate alınarak, tarımsal üretici birliklerinin hangi ürün veya ürün grubu bazında kurulacağı aşağıdaki şekilde belirlenmiş olup bu ürün veya ürün gruplarında yer almayan yeni türlerde de ihtiyaç duyulması halinde, bu Yönetmelikte belirtilen ürün veya ürün grupları içerisinde yer alması ve birliğin toplam üretim miktarının ürün bazında belirlenen miktarda olması halinde üretici birliği kurulabilir.
Bitkisel üretim ile ilgili ürün ve ürün grupları
Bitkisel üretim ile ilgili ürünler ve oluşturdukları ürün gurupları şunlardır;
a) Meyve;
1) Meyve üreticileri,
2) Yumuşak çekirdekliler; elma, armut, ayva,
3) Sert çekirdekliler; kayısı, kiraz, vişne, şeftali, nektarin, erik, kızılcık, zerdali, zeytin,
4) Sert kabuklular; kestane, ceviz, badem, fındık, antep fıstığı,
5) Üzümsü meyveler; çilek, dut, muz, trabzon hurması, kivi, böğürtlen, ahududu, kuşburnu, üzüm, incir,
6) Turunçgiller,
7) Meyve ve asma fidanı üreticileri.
b) Sebze ve süs bitkileri;
1) Sebze; örtü altı sebze üreticileri, domates, havuç, patlıcan, kabak, karpuz, kavun, biber, kök ve yumrulu bitkiler, baklagil sebzeleri,
2) Mantar,
3) Süs bitkileri; kesme çiçekler, iç ve dış mekan bitkileri, doğal çiçek soğanları.
c) Tarla bitkileri;
1) Tahıllar; buğday, arpa,yulaf, çavdar, çeltik, mısır,
2) Yemeklik dane baklagiller; nohut, mercimek, kuru fasulye,
3) Endüstri bitkileri; pamuk, patates, tütün,
4) Yağlı tohumlu bitkiler; ayçiçeği, kolza, soya, yer fıstığı, aspir,
5) Yem bitkileri; fiğ, yonca, korunga,
6) Çay,
7) Tıbbi ve kokulu baharat bitkileri.
Hayvansal üretimle ilgili ürünler ve ürün gurupları
Bu konuda aşağıda belirtilen ürün veya ürün grubunda birlik kurulabilir.
a) Süt,
b) Kırmızı et,
c) Kanatlı hayvan eti,
d) Yumurta,
e) Bal,
f) Koza veya ham ipek.
Su ürünleri üretimiyle ilgili ürün ve ürün grupları
Denizler, doğal göller, baraj gölleri, göletler, akarsular, dalyanlar, lagünler ve karada çeşitli sistemler kullanarak su ürünleri yetiştiriciliği ve avcılık yaparak elde ettikleri su ürünlerini pazara sunmayı taahhüt edenler birlik kurabilir. Bu ürün veya ürün grubunda birlik kuracak su ürünleri yetiştiricilerinin; su ürünleri yetiştiricilik belgesi, su ürünleri avcılarının; su ürünleri ruhsat teskeresine sahip olma şartı aranır.