ᴀ⇣ Yazı karakterini küçült
Değişikliklere ilişkin notları gizle
Konsolide metin (Sürüm: 5)
Kurum: Tarım ve Orman Bakanlığı
Yürürlüğe Giriş Tarihi: 01.03.2019
Son Değişiklik Tarihi: 06.08.2024
Bu Sürümün Yürürlük Tarihi: 06.08.2024
Aşağıda bir kısmını gördüğünüz bu dokümana sadece Standart, Profesyonel veya Profesyonel + pakete abone olan üyelerimiz erişebilir.
BİRİNCİ BÖLÜM
Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar
Amaç
(1) Bu Yönetmeliğin amacı; insan sağlığını esas alarak, tütün mamullerinin çeşitli şekillerde tüketiminden kaynaklanan kamusal, toplumsal ya da tıbbi nitelikteki her türlü zararlı etkilerini önlemeye yönelik tedbirler çerçevesinde, sigaralar için azami zifir, nikotin ve karbon monoksit emisyon seviyeleri dahil olmak üzere tütün mamullerinin girdi, emisyon ve raporlama yükümlülükleri ile tütün mamullerinin, birim paketi ve grupmanı üzerindeki sağlık uyarıları dahil olmak üzere aynı şekilde tasarlanmış düz ve standart biçimde etiketlenmesini, paketlenmesini ve güvenlik özelliklerini belirlemektir.
(1) Bu Yönetmelik, tütün mamullerinin girdi, emisyon, raporlama, etiketleme, paketleme ve güvenlik özellikleri de dahil olmak üzere tütün mamullerinin üretim şekli ve piyasaya arzına ilişkin usul ve esasları kapsar.
Dayanak
(1) Bu Yönetmelik, 7/11/1996 tarihli ve 4207 sayılı Tütün Ürünlerinin Zararlarının Önlenmesi ve Kontrolü Hakkında Kanun, 5/3/2020 tarihli ve 7223 sayılı Ürün Güvenliği ve Teknik Düzenlemeler Kanunu, 3/1/2002 tarihli ve 4733 sayılı Tütün, Tütün Mamulleri ve Alkol Piyasasının Düzenlenmesine Dair Kanun ve 25/11/2004 tarihli ve 5261 sayılı Dünya Sağlık Örgütü Tütün Kontrolü Çerçeve Sözleşmesinin Onaylanmasının Uygun Bulunduğuna Dair Kanuna dayanılarak hazırlanmıştır.
Tanımlar
(1) Bu Yönetmelikte geçen;
a) Ağızdan kullanım için tütün: İçmek ya da çiğnemek amaçlı olanların dışında, tamamen veya kısmen tütünden mamul, toz ya da parçacık halinde ya da bunların herhangi bir bileşimi biçiminde, genellikle tek kullanımlık torba ya da gözenekli torba şeklinde ambalajı olan ağızdan kullanıma yönelik tütün mamulünü,
b) Aroma verici: Koku ve/veya tat veren bir katkı maddesini,
c) Azami emisyon seviyesi: Bir tütün mamulündeki emisyonların sıfır dahil olmak üzere miligram olarak ölçülen azami madde miktarını,
ç) Bağımlılık yapıcılık: Bir maddenin, tipik olarak bir ödül aşılayarak veya yoksunluk belirtilerinin rahatlamasını sağlayarak veya her ikisini de yaparak, bireyin davranışını kontrol etme becerisini etkileyen bir durum olan bağımlılığa yol açma yönünde farmakolojik potansiyelini,
d) Bakanlık: Tarım ve Orman Bakanlığını,
e) Birim paket: Ek şeffaf ambalaj hariç olmak üzere, tütün mamullerinin piyasaya arzında kullanılan herhangi bir malzemeden yapılmış en küçük ambalajı,
f) Birleşik sağlık uyarısı: Bırakma bilgisi, bir uyarı metni ve ilgili fotoğraf, resim veya çizimin herhangi birinin birleşiminden oluşan sağlık uyarısını,
g) Dış ambalaj: Ek şeffaf ambalaj hariç olmak üzere, tütün mamullerinin piyasaya arz edildiği birim paketi veya aynı mamulat çeşidi bazında birden fazla birim paketin konulduğu grupman ambalajını,
ğ) Ek şeffaf ambalaj: Piyasaya arz edilen tütün mamullerinin birim paket ve/veya grupmanlarının üzerinde yer alan, etiketleme bilgilerinin görünürlüğünü ve okunurluğunu engellemeyen şeffaf ambalajı,
h) Emisyonlar: Bir tütün mamulü amaçlandığı şekilde tüketildiğinde ya da kullanıldığında salınan maddeleri,
ı) Girdi: Tütün, katkı maddeleri ile kağıt, filtre, kapsül, mürekkep ve yapıştırıcılar dahil olmak üzere nihai tütün mamulünde bulunan her türlü maddeyi veya ögeyi,
i) Grupman: Ek şeffaf ambalaj hariç olmak üzere, içerisine aynı marka ve çeşit bazında birden fazla tütün mamulü birim paketi konularak perakende satışa sunulan herhangi bir malzemeden yapılmış ambalajı,
j) İç ambalaj: İçine mamul konularak birim pakete yerleştirilen ambalajı,
k) İçimlik tütün mamulü: Sigara, puro, sigarillo, sarmalık kıyılmış tütün mamulü, nargilelik tütün mamulü ve pipoluk tütün mamulünü,
l) Karakterize edici aroma: Tütün mamulünün kullanımından önce veya kullanımı esnasında farkedilen; meyve, baharat, ot, alkol, şeker, mentol veya vanilya dahil olmak üzere ancak bunlarla sınırlı olmayan, bir katkı maddesinden veya katkı maddeleri birleşiminden kaynaklanan, tütünün kendi aroması dışında fark edilebilen bir koku veya tadı,
m) Katkı maddesi: Tütün, birim paket ve grupman dahil olmak üzere tütün mamulünü oluşturan her bir ögeye eklenen tütün dışındaki maddeyi,
n) Koli: Birden fazla grupmanın konulduğu tütün mamulü kutularını,
o) Komisyon: Avrupa Komisyonunu,
ö) Nargilelik tütün mamulü: Bir yanma süreci ile tüketilen ve tüttürme yoluyla münhasıran nargileyle içilen tütün mamulünü,
p) Nikotin: Nikotinsel alkaloidleri,
r) Pipoluk tütün mamulü: Bir yanma süreci ile tüketilen ve tüttürme yoluyla münhasıran pipoyla içilen tütün mamulünü,