ᴀ⇣ Yazı karakterini küçült
Değişikliklere ilişkin notları gizle
Konsolide metin - yürürlükte değil (Sürüm: 7)
Kurum: Yüksek Öğrenim Kredi ve Yurtlar Kurumu
Yürürlüğe Giriş Tarihi: 18.01.1997
Son Değişiklik Tarihi: 03.11.2023
Bu Sürümün Yürürlük Tarihi: 03.11.2023 - 03.11.2023
Aşağıda bir kısmını gördüğünüz bu dokümana sadece Standart, Profesyonel veya Profesyonel + pakete abone olan üyelerimiz erişebilir.
BİRİNCİ BÖLÜM
Genel Hükümler
Amaç
Bu Yönetmeliğin amacı, Yüksek Öğrenim Kredi ve Yurtlar Kurumunca verilecek öğrenim kredisi ile ilgili işlemlerin usul ve esaslarını tespit etmektir.
Kapsam
Bu Yönetmelik, Yüksek Öğrenim Kredi ve Yurtlar Kurumundan öğrenim kredisi alacak, yükseköğrenim gören başarılı ve ihtiyaç sahibi öğrencilere, öğrenim kredisinin hangi şartlarla verileceğini ve lüzumunda kredinin kesilmesini, bu kredinin Kuruma geri ödenmesi ile buna ilişkin hak ve yükümlülükleri kapsar.
Bu Yönetmelik, 16/8/1961 tarih ve 351 sayılı Yüksek Öğrenim Kredi ve Yurtlar Kurumu Kanununun 14 ve 1/8/1996 gün ve 4160 sayılı Kanunun 3 üncü maddesi ile değişik 16 ncı maddesi, 19/11/1992 tarih ve 3843 sayılı Kanunun 8 inci maddesi ile 351 sayılı Yüksek Öğrenim Kredi ve Yurtlar Kurumu Kanununun Uygulanmasına Ait Yönetmeliğin 12 nci maddesi hükümlerine istinaden hazırlanmıştır.
Tanımlar
Bu Yönetmelikte geçen;
Kurum: Yüksek Öğrenim Kredi ve Yurtlar Kurumunu,
Genel Kurul:Yüksek Öğrenim Kredi ve Yurtlar Kurumu Genel Kurulunu,
Yönetim Kurulu:Yüksek Öğrenim Kredi ve Yurtlar Kurumu Yönetim Kurulunu,
Genel Müdürlük:Yüksek Öğrenim Kredi ve Yurtlar Kurumu Genel Müdürlüğünü,
Öğretim Kurumu: Öğrencinin öğretim gördüğü yükseköğretim kurumunu,
Öğrenci: Öğrenim kredisinden yararlanmak üzere, bu Yönetmelik hükümlerine göre Kuruma başvuran önlisans, lisans, yükseklisans (Master-Doktora) öğrencilerinden kredi alanları,
Kredi: Bu Yönetmelik hükümlerine göre, öğrenciye verilen borç parayı,
Borçlu: Bu Yönetmelik hükümlerine göre, aldığı krediyi ödeme durumuna gelmiş bulunanları,
Kredi Numarası :Kredi alan öğrenciye verilen numarayı,
Kredi Tahsis Kontenjanı: Her yıl ilk defa kredi verilecek öğrenci sayısını,
İhtiyaç: Öğrenci ailesinin sosyal ve ekonomik durumunu,
Yeterlik: Öğrencinin yükseköğretim kurumuna girişte aldığı puan ve puan türünü, ara sınıfta ise yıl sonu başarı durumunu,
Toptan Eşya Fiyat Endeksi: Devlet İstatistik Enstitüsünce her ay açıklanan toptan eşya fiyatlarındaki artış oranını,
Dağıtım-Kabul Merkezi: Kredi müracaatlarının yapıldığı büroları,
Normal Öğrenim Süresi: Öğrencinin öğrenim gördüğü öğretim kurumunun normal öğrenim süresini,
Öğretim Yılı: 1 Ekim tarihi ile müteakip yılın 30 Eylül tarihine kadar olan süreyi,
Burs: Başarılı ve ihtiyaç sahibi öğrenciye karşılıksız olarak verilen nakit öğrenim yardımını,
Ek Süre : Normal öğrenim süresini aşan süreyi,
Ödeme Dönemi : Kredinin tahsilatı ile ilgili üçer aylık süreleri, (Dönemler; Ocak, Şubat, Mart-Nisan, Mayıs, Haziran-Temmuz, Ağustos, Eylül-Ekim, Kasım, Aralık)
Burs: Özel veya tüzel kişiler ya da Kamu Kurum ve Kuruluşlarından her ne ad altında olur ise olsun belirli zaman dilimleriyle periyodik olarak verilen nakit öğrenim yardımını,
ifade eder.
İKİNCİ BÖLÜM
Kredi Tahsis Kontenjanının Tesbiti ve Değerlendirme
Kredi tahsis kontenjanının tesbiti
Kredi tahsis kontenjanının tesbiti için, Milli Eğitim Bakanlığı, Devlet Planlama Teşkilatı Müsteşarlığı, Yükseköğretim Kurulu Başkanlığı ve Üniversite Rektörlüklerinden; kredinin öğrenim dallarına göre, dağılım oranı ile ilgili görüşleri alınır.
Alınan görüşler gözönünde bulundurularak, Kurum bütçe imkanları ölçüsünde kredinin öğrenim dallarına göre dağılım oranı ile ilk defa kredi verilecek öğrenci sayısının tesbiti Yönetim Kurulunun teklifi üzerine Genel Kurulca karara bağlanır.
Değerlendirme
İş programı ve finansman planı gereğince, o yıl için ayrılan kredi fonu, kredi almak için müracaat etmiş olan öğrenci sayısı ile karşılaştırılır. Müracaat eden öğrencilere verilecek kredinin toplamı ayrılan fondan fazla ise; ihtiyaç ve yeterliğin tesbiti hakkında Yönetim Kurulunca belirlenen esaslara göre değerlendirme yapılır.
ÜÇÜNCÜ BÖLÜM
Öğrenim Kredisine Müracaat
Kredi müracaatı
Krediden yararlanmak isteyen öğrenci, Kredi Müracaat Formunu dağıtım-kabul merkezlerinden temin ederek varsa istenilen diğer belgelerle birlikte dağıtım-kabul merkezlerinden herhangi birine teslim eder.
Taahhütname
Kredi almaya hak kazanan öğrenci, metni Genel Müdürlükçe hazırlanan taahhütnameyi Kuruma vermekle yükümlüdür. Öğrencinin tabi olacağı mükellefiyetler, öğrencilerden alınacak taahhütnamede ayrıca belirtilir. Düzenlenen taahhütnamede; kredi alacak öğrencinin, öğrencinin reşit olmaması halinde ise öğrenci ile birlikte veli veya vasisinin, borçlu sıfatıyla alınacak imzaları yeterlidir.