BİRİNCİ BÖLÜM
Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar
Amaç ve kapsam
Bu Yönetmeliğin amacı, asli üyelerin odalara ödemekle yükümlü oldukları giriş ücreti ve yıllık aidatın tespit ve tahsiline ilişkin usul ve esasları belirlemektir.
Bu Yönetmelik, asli üyelerin odalara ödemekle yükümlü oldukları giriş ücreti ve yıllık aidatın tespit ve tahsiline ilişkin usul ve esasları kapsar.
Dayanak
Bu Yönetmelik, 15/5/1957 tarihli ve 6964 sayılı Ziraat Odaları ve Ziraat Odaları Birliği Kanununun 20 nci ve 36 ncı maddelerine dayanılarak hazırlanmıştır.
Tanımlar
Bu Yönetmelikte geçen;
a) Kanun: 15/5/1957 tarihli 6964 sayılı Ziraat Odaları ve Ziraat Odaları Birliği Kanununu,
b) Birlik: Türkiye Ziraat Odaları Birliğini (TZOB),
c) Oda: Ziraat Odasını,
d) Çiftçilik: 6964 sayılı Kanunun uygulanması bakımından ekim, dikim, bakım, üretme, yetiştirme ve ıslah yoluyla yahut doğrudan doğruya tabiattan istifade etmek suretiyle bitki, orman, hayvan ve su ürünleri elde edilmesini, bu ürünlerin yetiştiricileri tarafından işlenip değerlendirilmesini, muhafaza ve pazarlanmasını,
e) Çiftçi: Çiftçilik faaliyetlerini mal sahibi, kiracı, yarıcı veya ortakçı olarak devamlı veya en az bir ekim veya yetiştirme devresi yapanları,
f) Asli Üye: Çiftçilikle iştigal eden gerçek ve tüzel kişiler ile tüzel kişiliğe sahip olmasa da Devlete, katma ve özel bütçeli dairelere ve bu dairelere bağlı döner sermayeli kuruluşlara, belediyelere ve kamu iktisadi teşebbüslerine ait işletme ve kuruluşları,
g) Kurum: Gerçek kişi dışında kalan Asli Üyeleri,
h) Asgari Ücret : Her yıl Ocak ayında onaltı yaşından büyük işçiler için uygulanan aylık asgari ücretin brüt tutarını,
ı) Giriş Ücreti ve Yıllık Aidat: Çiftçilerin Odaya kayıtları sırasında ve sonraki yıllarda ödemek zorunda oldukları ücreti (yıllık aidat),
i) Yıllık Aidat: Çiftçilerin kayıtlı bulundukları odalara, her yıl ödemek zorunda bulundukları meblağı,
j) Arazi Varlığı: Mülkiyeti (Tapulu, tapusuz, yarıcı, ortakçı, zilyet, hazine arazisi v.b.) ve arazi niteliği (sulu, susuz) belirtilmek suretiyle, muhtar veya asli üyelerin beyanıyla veya resen belirlenen arazi miktarını,
k) Eşdeğer Arazi Varlığı: Asli üyelerin tarla arazisi dışında kalan diğer tarımsal varlıklarından elde edilen gelir miktarı esas alınarak hesaplanan ve bu varlıklarının eşdeğeri olan tarla arazisi varlığına dönüşümünü,
l) İkamet Odası: Oda genel kurulu delegeliği için yapılacak seçimlerde, oda üyelerinin seçmen/aday olarak katılabilecekleri seçim çevresinin içinde kaldığı Ziraat Odasını,
m) Giriş ücreti ve yıllık aidat listesi: O yıl asgari ücretinin yüzde biri ile beş katı arasında kalmak üzere, altı kademede ve bölgeler, iller ve ilçeler bazında sayısı Birlikçe hazırlanarak ZOBİS’e yüklenen ve ilgili oda yönetim kurulu kararı ile uygulanan listeyi,
n) Tarımsal mal varlığı: Arazi varlığı ve eşdeğer arazi varlığı toplamını,
o) ZOBİS: TZOB ve Ziraat Odaları Bilgisayar Otomasyonu yazılımını,
ifade eder.
İKİNCİ BÖLÜM
Çiftçiler Tarafından Verilecek Beyanname ve Ücret Tespiti ile ZOBİS Kayıtlarına İlişkin Esaslar
Çiftçiler tarafından verilecek beyanname
Asli Üyeler her yılın ilk beş ayı içinde Odaya aşağıda yazılı bilgileri içeren bir beyanname vermek zorundadırlar.
Bu beyannamede;
a) Arazi varlığı ve arazi niteliği,
b) Çiftçilik faaliyet şubeleri,
1) Tarla tarımı (çayır-mera dahil),
2) Bahçe tarımı (meyvecilik, bağcılık, sebzecilik, çaycılık, gülcülük, çiçekçilik),
3) Fidan ve ağaç yetiştiriciliği,
4) Tohumculuk,
5) Hayvancılık,
6) Su ürünleri yetiştiriciliği,
7) Yetiştirdiği ürünleri değerlendiriyorsa değerlendirdiği ürünler.
c) Ekipman varlığı,
d) Bina varlığı,
yer alır.
Ayrıca üyeler çiftlik varlığındaki değişiklikleri, değişikliğin meydana gelmesini izleyen bir ay içerisinde Odaya bildirirler.
Belirtilen süre içerisinde beyanname alınamadığı takdirde resen tespite veya son beyannamedeki bilgilere göre işlem yapılır.
Giriş ücreti ve yıllık aidat miktarının tespiti ve listelerin ZOBİS programına yüklenmesi
Birlikçe; aylık brüt asgari ücretin yüzde birinden az, beş katından fazla olmayacak şekilde, Kanunun 20 nci maddesine uygun olarak 7 nci maddede yer alan altı kademede gösterilen miktarlar dahilinde yörenin ürün deseni, toprak yapısı, üreticinin gelir durumu göz önüne alınarak bölgelere, illere ve ilçelere göre, giriş ücreti ve yıllık aidat listeleri hazırlanır.
Birlik Yönetim Kurulu, hazırlanan bu listeler üzerinde indirim uygulayabilir. Ancak bu şekilde tespit edilen giriş ücreti ve yıllık aidat aylık brüt asgari ücretin %1’inin altında olamaz.
Giriş ücreti ve yıllık aidat rakamlarının küsurları en yakın tama yuvarlanır.
Birlikçe belirlenen giriş ücreti ve yıllık aidat listelerinden, çay tarımı ile uğraşan üyelerin bulunduğu odalara Birlikçe istisna tanınabilir.
O yıla ait aylık brüt asgari ücret belirlendikten sonra, Birlikçe yılın ilk yönetim kurulu toplantısında, bu Yönetmelik gereğince alınması gereken giriş ücreti ve yıllık aidatları gösteren listeler; bölgeler, iller ve ilçeler bazında hazırlanır ve ZOBİS’e yüklenir. Yüklenen listenin uygulanacağı yönünde alınan yönetim kurulu kararı da oda tarafından sisteme yüklenir.
Odanın başka bir liste talebi olması halinde, bu hususu 1 ay içerisinde Birliğe bildirir. Talebin Birlikçe uygun görülmesi halinde, oda için uygun görülen liste odanın sistemine yüklenir. Ancak, zorunlu sebepler nedeniyle Birliğin liste değişikliği yapma yetkisi saklıdır.
Asli üyenin eşdeğer arazi varlığına uygun olarak yapılan dönüşümler, ayrıca hesaplanarak diğer arazi varlıkları ile toplanarak alınır.
Giriş ücreti ve yıllık aidatın ödeneceği oda ve ZOBİS kayıtları
Birden fazla odanın çalışma alanı içinde işletmesi olan tüzel kişiler ile tüzel kişiliğe sahip olmasa da Devlete, katma ve özel bütçeli dairelere ve bu dairelere bağlı döner sermayeli kuruluşlara, belediyelere ve kamu iktisadî teşebbüslerine ait işletme ve kuruluşların, ilk kayıt, kayıt güncellemesi ve sair işlemleri ile giriş ücreti ve yıllık aidat hesaplamaları aşağıdaki şekilde yapılır:
a) Bu üyeler; ilk kayıt, kayıt güncellemesi ve sair işlemler için, tarımsal mal varlığının bulunduğu her odaya ayrı ayrı başvurabilecekleri gibi, işlemlerini işletme merkezinin bulunduğu yerin odasından (ikamet odası) da yapabilirler. İşlemlerin, tüzel kişiliğin merkezinin bulunduğu odadan yapılabilmesi için, giriş ücreti ve yıllık aidatların, tarımsal mal varlığının bulunduğu her odaya veya odanın banka hesabına yatırılması, ödeme makbuzu veya banka dekontunun ibraz edilmesi gerekir.
b) Bu üyelerin giriş ücreti ve yıllık aidatları, ilçelerdeki tarımsal mal varlığı ile ilçelerdeki odalarca kabul edilen giriş ücreti ve yıllık aidat listesine göre hesaplanır.
c) Bu üyeler; tüm ilçelerdeki ve/veya ilgili odanın çalışma alanındaki tarımsal mal varlığının yer aldığı çiftçi belgesini, tarımsal mal varlığının bulunduğu her odadan ayrı ayrı alabileceği gibi, diğer odaların tahakkuk etmiş aidatını ödemiş olmak kaydıyla merkezinin bulunduğu odadan da alabilirler.
Birden fazla odanın çalışma alanı içinde işletmesi olan gerçek kişilerin, ilk kayıt, kayıt güncellemesi ve sair işlemleri ile giriş ücreti ve yıllık aidat hesaplamaları aşağıdaki şekilde yapılır:
a) Gerçek kişilerin ilk kayıtları, 6964 sayılı Kanunun 2 nci maddesinin üçüncü fıkrası gereğince, kişiye ait tarımsal mal varlığının bulunduğu her odaca ayrı ayrı yapılmak zorundadır.
b) Gerçek kişiler, kayıt güncellemelerini, tarımsal mal varlığının bulunduğu ilçedeki odalardan ayrı ayrı yapabilecekleri gibi, ilgili köy ve mahalle muhtarlıklarına tasdik ettirdikleri formları ve ilgili odaya ait giriş ücreti veya yıllık aidatını ödediğine ilişkin ödeme makbuzu veya banka dekontunu ibraz etmek şartıyla ikamet odasından da yaptırabilirler. Bu durumda, ikamet odası, diğer odaların çalışma alanındaki tarımsal mal varlıklarını gösteren muhtarlıkça onaylanmış formlar ile banka dekontunun bir suretini en geç onbeş gün içinde ilgili odaya gönderir.
c) Bu durumda olanlardan, üyeliği geçmiş yıllara dayananlarla, ilk kaydının üzerinden bir yıl geçmiş olanlar, gerek o yıla ait gerekse geçmiş yıllara ait aidat borçlarını kayıtlı oldukları her bir odaya ayrı ayrı yatırabilecekleri gibi ikamet odasına başvurarak, diğer odalara ait aidat borçlarını o odaların banka hesabına yatırabilirler.
ç) Giriş ücreti ve yıllık aidatlar, gerçek kişilerin ilçelerdeki tarımsal mal varlığı ile ilçelerdeki odalarca kabul edilen giriş ücreti ve yıllık aidat listesine göre hesaplanır.
d) İkamet odası tarafından verilecek çiftçi belgesinde, üyeye ait tüm ilçelerdeki veya kendi çalışma alanındaki tarımsal mal varlığı bilgileri yer alır.
e) Gerçek kişilerin, tarımsal mal varlığının bulunduğu her odaya ayrı ayrı kayıt olmaları gerektiğinden, Sosyal Güvenlik Kurumu bildirimlerinin, tarımsal mal varlığının bulunduğu her bir oda tarafından ayrı ayrı yapılması zorunludur.
f) Gerçek kişilerin, ikamet odası çalışma alanı dışında tarımsal mal varlığı edinmesi (satın alma, kiralama ve benzeri) durumunda, bu kişiler ilgili odaya müracaat ederek ilk kayıtlarını yaptırıp bu odaya giriş ücreti öderler. İkamet odası çalışma alanı dışındaki tarımsal mal varlığının çeşitli şekillerle üçüncü kişilere geçmesi halinde, bu durum ilgililerce, tarımsal mal varlığının içinde bulunduğu odaya bildirilir. Aksi takdirde, üretim yılının başında tahakkuk eden yıllık aidat kişiden alınır. Giriş ücreti veya yıllık aidatlarını ödemeleri kaydıyla oda üyelerine verilen “Çiftçi Belgesi” nden ayrıca belge ücreti veya başka bir ad altında ücret alınamaz.
g) Esasen, o yılın aidatı anlamına gelen giriş ücretinin alındığı yıl, giriş ücreti ödenen odaya ayrıca yıllık aidat ödenmez.
Birden fazla odanın çalışma alanı içinde işletmesi olan gerçek kişiler, ilk kayıtlarını, ikametlerinin bulunduğu oda aracılığıyla da yaptırabilirler. Bunun için, gerçek kişiler; diğer oda/odaların çalışma alanında tarımsal üretim yaptığını gösterir muhtarlık onaylı belgeler ile oda/odaların giriş ücreti ve yıllık aidat listeleri ve kişinin tarımsal mal varlığına göre hesaplanacak giriş ücretinin, ilgili oda/odaların banka hesabına yatırıldığına dair dekontu ikamet odasına ibraz eder. İkamet odası, söz konusu belgelere göre, kişinin bilgilerini, diğer oda/odaların ZOBİS hesaplarına geçici olarak yükler ve ilgili oda/odalarca söz konusu kişiler, ilk yönetim kurulu toplantısında üye kabul kararı ile kişinin odadaki üyeliği kesinleşir. Bu durumda, ikamet odası, diğer oda/odaların çalışma alanındaki tarımsal mal varlıklarını gösteren muhtarlıkça onaylanmış formlar ile banka dekontunun bir suretini en geç on beş gün içinde ilgili oda/odalara gönderir.
Gerçek kişilerin, ikamet odası çalışma alanı dışında tarımsal mal varlığı edinmesi (satın alma, kiralama ve benzeri) durumunda bu kişiler, üçüncü fıkraya uygun olarak, diğer oda/odalara yapılacak ilk kayıtlarını yaptırabilirler. İkamet odası dışındaki tarımsal mal varlıklarının, çeşitli şekillerle üçüncü kişilere geçmesi halinde; bu durum ilgililerce ikamet odasına ya da kayıtlı bulundukları her odaya bildirilir. Başvurunun ikamet odasından yapılması halinde; ikamet odasınca, asli üyenin durumu, diğer oda/odaların ZOBİS hesaplarına geçici olarak yüklenir ve ilgili oda/odalarca söz konusu kişilerin üyelikleri, ilk yönetim kurulu toplantısında sonlandırılır. Aksi takdirde, üretim yılının başında tahakkuk eden yıllık aidat kişiden alınır.
Odalara kayıtlı asli üyelerin; üye bilgilerinin tutulması, çiftçi belgesi verilmesi, tapu kayıtlarının alınması, aidat makbuzlarının kesilmesi, sigorta bildirimlerinin yapılması, muafiyet belgesi verilmesi ve benzeri odalardaki iş ve işlemler ile tarım makineleri tescillerinin yapılması, evrak takibi, personel işleri, finansal yönetim, üyelere SMS gönderilmesi gibi oda iş ve işlemlerinin yürütülmesi, ZOBİS dışında diğer hiçbir program üzerinden yapılamaz. Birlik Yönetim Kurulunca uygun bulunması halinde, asli üyeler ile odaların iş ve işlemlerinin yürütülmesi amacıyla, ZOBİS otomasyonunda geliştirmeler yapılabilir, ZOBİS otomasyonu ile entegre ya da bağımsız olarak çalışabilecek otomasyon programları üretilebilir.
Asli üyelere ait bilgilerin (o yıla ait kayıt güncelleme dahil), kayıtlı oldukları her oda tarafından ZOBİS’e girilmiş olması ve üyenin kayıtlı bulunduğu her odaya geçmişe dönük yıllık aidat borcunun bulunmaması, o yıla ait giriş ücreti ve yıllık aidatını ödemiş olması şartıyla; asli üyeler, tüm ziraat odalarından çiftçi belgesi alabilirler.
Birden fazla ziraat odasında işletmesi olan asli üyeler; ilk kayıt, kayıt güncellemesi ve benzeri işlemleri ikamet odasından yaptırdığında, tüm ilçelerdeki tarımsal mal varlıklarına ait giriş ücreti ve yıllık aidatlarını da ikamet odası aracılığıyla ödeyebilirler.
Diğer oda ya da odalar adına tahsilat yapan ikamet odası, tahsil ettiği miktarı, haftanın son iş günü ilgili ziraat odası ya da odalarının hesabına gönderir.
ÜÇÜNCÜ BÖLÜM
Giriş Ücretlerine ve Yıllık Aidatlara İlişkin Kademelerle İlgili Esaslar
Giriş ücretlerine ve yıllık aidatlara ilişkin kademeler
Giriş ücreti ve yıllık aidata ilişkin kademeler aşağıda gösterilmiştir:
a) I. Kademe:
1) Tarla arazisi ve eşdeğer arazi varlığı toplamı 2001-2500 dekar arasında olan çiftçiler için asgari ücretin en çok %240’ı,
2) Tarla arazisi ve eşdeğer arazi varlığı toplamı 2501-3000 dekar arasında olan çiftçiler için asgari ücretin en çok %280’i,
3) Tarla arazisi ve eşdeğer arazi varlığı toplamı 3001 - 3500 dekar arasında olan çiftçiler için asgari ücretin en çok %320’si,
4) Tarla arazisi ve eşdeğer arazi varlığı toplamı 3501-4000 dekar arasında olan çiftçiler için asgari ücretin en çok %360’ı,
5) Tarla arazisi ve eşdeğer arazi varlığı toplamı 4001-4500 dekar arasında olan çiftçiler için asgari ücretin en çok %400’ü,
6) Tarla arazisi ve eşdeğer arazi varlığı toplamı 4501 -5000 dekar arasında olan çiftçiler için asgari ücretin en çok %440’ı,
7) Tarla arazisi ve eşdeğer arazi varlığı toplamı 5001-5500 dekar arasında olan çiftçiler için asgari ücretin en çok %480’i,
8) Tarla arazisi ve eşdeğer arazi varlığı toplamı 5501 dekardan fazla olan çiftçiler için asgari ücretin en çok %500’ü,
b) II. Kademe:
1) Tarla arazisi ve eşdeğer arazi varlığı toplamı 801-900 dekar arasında olan çiftçiler için asgari ücretin en çok %116’sı,
2) Tarla arazisi ve eşdeğer arazi varlığı toplamı 901-1000 dekar arasında olan çiftçiler için asgari ücretin en çok %122’si,
3) Tarla arazisi ve eşdeğer arazi varlığı toplamı 1001-1100 dekar arasında olan çiftçiler için asgari ücretin en çok %128’i,
4) Tarla arazisi ve eşdeğer arazi varlığı toplamı 1101-1200 dekar arasında olan çiftçiler için asgari ücretin en çok %134’ü,
5) Tarla arazisi ve eşdeğer arazi varlığı toplamı 1201-1300 dekar arasında olan çiftçiler için asgari ücretin en çok %140’ı,
6) Tarla arazisi ve eşdeğer arazi varlığı toplamı 1301-1400 dekar arasında olan çiftçiler için asgari ücretin en çok %146’sı,
7) Tarla arazisi ve eşdeğer arazi varlığı toplamı 1401-1500 dekar arasında olan çiftçiler için asgari ücretin en çok %152’si,
8) Tarla arazisi ve eşdeğer arazi varlığı toplamı 1501-1600 dekar arasında olan çiftçiler için asgari ücretin en çok %158’i,
9) Tarla arazisi ve eşdeğer arazi varlığı toplamı 1601-1700 dekar arasında olan çiftçiler için asgari ücretin en çok %164’ü,
10) Tarla arazisi ve eşdeğer arazi varlığı toplamı 1701-1800 dekar arasında olan çiftçiler için asgari ücretin en çok %170’i,
11) Tarla arazisi ve eşdeğer arazi varlığı toplamı 1801-1900 dekar arasında olan çiftçiler için asgari ücretin en çok %176’sı,
12) Tarla arazisi ve eşdeğer arazi varlığı toplamı 1901-2000 dekar arasında olan çiftçiler için asgari ücretin en çok %182’si,
c) III. Kademe:
1) Tarla arazisi ve eşdeğer arazi varlığı toplamı 401-440 dekar arasında olan çiftçiler için asgari ücretin en çok %74’ü,
2) Tarla arazisi ve eşdeğer arazi varlığı toplamı 441-480 dekar arasında olan çiftçiler için asgari ücretin en çok %78’i,
3) Tarla arazisi ve eşdeğer arazi varlığı toplamı 481-520 dekar arasında olan çiftçiler için asgari ücretin en çok %82’si,
4) Tarla arazisi ve eşdeğer arazi varlığı toplamı 521-560 dekar arasında olan çiftçiler için asgari ücretin en çok %86’sı,
5) Tarla arazisi ve eşdeğer arazi varlığı toplamı 561-600 dekar arasında olan çiftçiler için asgari ücretin en çok %90’ı,
6) Tarla arazisi ve eşdeğer arazi varlığı toplamı 601-640 dekar arasında olan çiftçiler için asgari ücretin en çok %94’ü,
7) Tarla arazisi ve eşdeğer arazi varlığı toplamı 641-680 dekar arasında olan çiftçiler için asgari ücretin en çok %98’i,
8) Tarla arazisi ve eşdeğer arazi varlığı toplamı 681-720 dekar arasında olan çiftçiler için asgari ücretin en çok %102’si,
9) Tarla arazisi ve eşdeğer arazi varlığı toplamı 721-760 dekar arasında olan çiftçiler için asgari ücretin en çok %106’sı,
10) Tarla arazisi ve eşdeğer arazi varlığı toplamı 761-800 dekar arasında olan çiftçiler için asgari ücretin en çok %110’u,
ç) IV. Kademe:
1) Tarla arazisi ve eşdeğer arazi varlığı toplamı 201-220 dekar arasında olan çiftçiler için asgari ücretin en çok %43’ü,
2) Tarla arazisi ve eşdeğer arazi varlığı toplamı 221-240 dekar arasında olan çiftçiler için asgari ücretin en çok %46’sı,
3) Tarla arazisi ve eşdeğer arazi varlığı toplamı 241-260 dekar arasında olan çiftçiler için asgari ücretin en çok %49’u,
4) Tarla arazisi ve eşdeğer arazi varlığı toplamı 261-280 dekar arasında olan çiftçiler için asgari ücretin en çok %52’si,
5) Tarla arazisi ve eşdeğer arazi varlığı toplamı 281-300 dekar arasında olan çiftçiler için asgari ücretin en çok %55’i,
6) Tarla arazisi ve eşdeğer arazi varlığı toplamı 301-320 dekar arasında olan çiftçiler için asgari ücretin en çok %58’i,
7) Tarla arazisi ve eşdeğer arazi varlığı toplamı 321-340 dekar arasında olan çiftçiler için asgari ücretin en çok %61’i,
8) Tarla arazisi ve eşdeğer arazi varlığı toplamı 341-360 dekar arasında olan çiftçiler için asgari ücretin en çok %64’ü,
9) Tarla arazisi ve eşdeğer arazi varlığı toplamı 361-380 dekar arasında olan çiftçiler için asgari ücretin en çok %67’si,
10) Tarla arazisi ve eşdeğer arazi varlığı toplamı 381-400 dekar arasında olan çiftçiler için asgari ücretin en çok %70’i,
d) V. Kademe:
1) Tarla arazisi ve eşdeğer arazi varlığı toplamı 101-110 dekar arasında olan çiftçiler için asgari ücretin en çok %22’si,
2) Tarla arazisi ve eşdeğer arazi varlığı toplamı 111-120 dekar arasında olan çiftçiler için asgari ücretin en çok %24’ü,
3) Tarla arazisi ve eşdeğer arazi varlığı toplamı 121-130 dekar arasında olan çiftçiler için asgari ücretin en çok %26’sı,
4) Tarla arazisi ve eşdeğer arazi varlığı toplamı 131-140 dekar arasında olan çiftçiler için asgari ücretin en çok %28’i,
5) Tarla arazisi ve eşdeğer arazi varlığı toplamı 141-150 dekar arasında olan çiftçiler için asgari ücretin en çok %30’u,
6) Tarla arazisi ve eşdeğer arazi varlığı toplamı 151-160 dekar arasında olan çiftçiler için asgari ücretin en çok %32’si,
7) Tarla arazisi ve eşdeğer arazi varlığı toplamı 161-170 dekar arasında olan çiftçiler için asgari ücretin en çok %34’ü,
8) Tarla arazisi ve eşdeğer arazi varlığı toplamı 171-180 dekar arasında olan çiftçiler için asgari ücretin en çok %36’sı,
9) Tarla arazisi ve eşdeğer arazi varlığı toplamı 181-190 dekar arasında olan çiftçiler için asgari ücretin en çok %38’i,
10) Tarla arazisi ve eşdeğer arazi varlığı toplamı 191-200 dekar arasında olan çiftçiler için asgari ücretin en çok %40’ı,
e) VI. Kademe:
1) Tarla arazisi ve eşdeğer arazi varlığı toplamı 10 dekara kadar olan çiftçiler için asgari ücretin en az %1’i,
2) Tarla arazisi ve eşdeğer arazi varlığı toplamı 11-15 dekar arasında olan çiftçiler için asgari ücretin en çok %3’ü,
3) Tarla arazisi ve eşdeğer arazi varlığı toplamı 16-20 dekar arasında olan çiftçiler için asgari ücretin en çok %4’ü,
4) Tarla arazisi ve eşdeğer arazi varlığı toplamı 21-25 dekar arasında olan çiftçiler için asgari ücretin en çok %5’i,
5) Tarla arazisi ve eşdeğer arazi varlığı toplamı 26-30 dekar arasında olan çiftçiler için asgari ücretin en çok %6’sı,
6) Tarla arazisi ve eşdeğer arazi varlığı toplamı 31-35 dekar arasında olan çiftçiler için asgari ücretin en çok %7’si,
7) Tarla arazisi ve eşdeğer arazi varlığı toplamı 36-40 dekar arasında olan çiftçiler için asgari ücretin en çok %8’i,
8) Tarla arazisi ve eşdeğer arazi varlığı toplamı 41-45 dekar arasında olan çiftçiler için asgari ücretin en çok %9’u,
9) Tarla arazisi ve eşdeğer arazi varlığı toplamı 46-50 dekar arasında olan çiftçiler için asgari ücretin en çok %10’u,
10) Tarla arazisi ve eşdeğer arazi varlığı toplamı 51-55 dekar arasında olan çiftçiler için asgari ücretin en çok %11’i,
11) Tarla arazisi ve eşdeğer arazi varlığı toplamı 56-60 dekar arasında olan çiftçiler için asgari ücretin en çok %12’si,
12) Tarla arazisi ve eşdeğer arazi varlığı toplamı 61-65 dekar arasında olan çiftçiler için asgari ücretin en çok %13’ü,
13) Tarla arazisi ve eşdeğer arazi varlığı toplamı 66-70 dekar arasında olan çiftçiler için asgari ücretin en çok %14’ü,
14) Tarla arazisi ve eşdeğer arazi varlığı toplamı 71-75 dekar arasında olan çiftçiler için asgari ücretin en çok %15’i,
15) Tarla arazisi ve eşdeğer arazi varlığı toplamı 76-80 dekar arasında olan çiftçiler için asgari ücretin en çok %16’sı,
16) Tarla arazisi ve eşdeğer arazi varlığı toplamı 81-85 dekar arasında olan çiftçiler için asgari ücretin en çok %17’si,
17) Tarla arazisi ve eşdeğer arazi varlığı toplamı 86-90 dekar arasında olan çiftçiler için asgari ücretin en çok %18’i,
18) Tarla arazisi ve eşdeğer arazi varlığı toplamı 91-95 dekar arasında olan çiftçiler için asgari ücretin en çok %19’u,
19) Tarla arazisi ve eşdeğer arazi varlığı toplamı 96-100 dekar arasında olan çiftçiler için asgari ücretin en çok %20’si,
olarak belirlenmiştir.
Giriş ücreti ve yıllık aidatın tespitine esas olmak üzere çiftçilerin gireceği kademeler
Üyelerden Giriş Ücreti ve Yıllık Aidat olarak alınacak ücretlere esas olmak üzere tarla arazisi ve eşdeğer arazi varlıklarının toplamına göre çiftçilerin gireceği kademeler aşağıda belirlenmiştir.
a) I. Kademeye giren çiftçiler: Tarla arazisi ve eşdeğer arazi varlığı toplamı 2001 (dahil) dekardan fazla olan çiftçilerdir.
b) II. Kademeye giren çiftçiler: Tarla arazisi ve eşdeğer arazi varlığı toplamı 801 (dahil) dekar ile 2000 (dahil) dekar arasında olan çiftçilerdir.
c) III. Kademeye giren çiftçiler: Tarla arazisi ve eşdeğer arazi varlığı toplamı 401(dahil) dekar ile 800 (dahil) dekar arasında olan çiftçilerdir.
ç) IV. Kademeye giren çiftçiler: Tarla arazisi ve eşdeğer arazi varlığı toplamı 201 (dahil) dekar ile 400 (dahil) dekar arasında olan çiftçilerdir.
d) V. Kademeye giren çiftçiler: Tarla arazisi ve eşdeğer arazi varlığı toplamı 101 (dahil) dekar ile 200 (dahil) dekar arasında olan çiftçilerdir.
e) VI. Kademeye giren çiftçiler: Tarla arazisi ve eşdeğer arazi varlığı toplamı 100 (dahil) dekara kadar olan çiftçilerdir.
Dönüşüm tablosu
Hayvancılık ve su ürünleri ile meyve, sebze ve örtüaltı alanları aşağıdaki şekilde dönüşüme tabi tutularak eşdeğer arazi varlığı tespit edilir.
a) Bir büyükbaş yerli, melez, kültür-saf ırk hayvan 1 dekar araziye eşittir.
b) Beş küçükbaş hayvan 1 dekar araziye eşittir.
c) 200 etlik veya yumurta kanatlısı 1 dekar araziye eşittir.
d) 10 arı kovanı 1 dekar araziye eşittir.
e) Deniz ve göl balıkçılığında;
0,5-15 ton arası kapasiteli işletmeler asgari ücretin en az %2’sine,
16-20 ton arası kapasiteli işletmeler asgari ücretin en az %3’üne,
21-30 ton arası kapasiteli işletmeler asgari ücretin en az %4’üne,
31-50 ton arası kapasiteli işletmeler asgari ücretin en az %5’ine,
51-100 ton arası kapasiteli işletmeler asgari ücretin en az %12’sine,
101-150 ton arası kapasiteli işletmeler asgari ücretin en az %16’sına,
151-200 ton arası kapasiteli işletmeler asgari ücretin en az %20’sine,
201-250 ton arası kapasiteli işletmeler asgari ücretin en az %24’üne,
251-300 ton arası kapasiteli işletmeler asgari ücretin en az %28’ine,
301-400 ton arası kapasiteli işletmeler asgari ücretin en az %36’sına,
401-500 ton arası kapasiteli işletmeler asgari ücretin en az %44’üne,
501 ton ve üzeri kapasiteli işletmeler asgari ücretin en az %56’sına
eşittir.
f) İç su balıkçılığında;
0,5-15 ton arası kapasiteli işletmeler asgari ücretin en az %2’sine,
16-20 ton arası kapasiteli işletmeler asgari ücretin en az %3’üne,
21-30 ton arası kapasiteli işletmeler asgari ücretin en az %4’üne,
31-50 ton arası kapasiteli işletmeler asgari ücretin en az %5’ine,
51-100 ton arası kapasiteli işletmeler asgari ücretin en az %12’sine,
101-150 ton arası kapasiteli işletmeler asgari ücretin en az %16’sına,
151-200 ton arası kapasiteli işletmeler asgari ücretin en az %20’sine,
201-250 ton arası kapasiteli işletmeler asgari ücretin en az %24’üne,
251-300 ton arası kapasiteli işletmeler asgari ücretin en az %28’ine,
301-400 ton arası kapasiteli işletmeler asgari ücretin en az %36’sına,
401-500 ton arası kapasiteli işletmeler asgari ücretin en az %44’üne,
501 ton ve üzeri kapasiteli işletmeler asgari ücretin en az %56’sına
eşittir.
g) Bir dekar meyve bahçesi, oda yönetim kurulunun kararına bağlı olarak 1 ila 5 dekar arası araziye eşittir.
h) Bir dekar organik sebze bahçesi, oda yönetim kurulunun kararına bağlı olarak 1 ila 5 dekar arası araziye eşittir.
ı) Bir dekar örtü altı yetiştiriciliği, oda yönetim kurulunun kararına bağlı olarak 1 ila 30 dekar arası araziye eşittir.
Yukarıda ifade edilen üretimler dışında, ipekböcekçiliği, hindi, devekuşu, kültür mantarı yetiştiriciliği ve diğer üretimlerde ise dönüşümler Oda Yönetim Kurulunca yapılabilir.
Birinci fıkranın (g), (h) ve (ı) bentlerinde ifade edilen üretimlerde 1000 m2’ye kadar olan araziler 1 dekar kabul edilir.
Giriş ücreti ve yıllık aidatın ilanı ve listelere yapılacak itiraz
Kademeler dahilinde, Oda Yönetim Kurulunca belirlenen giriş ücreti ve yıllık aidat miktarlarına ait liste, odalar tarafından ilgili muhtarlığa imza karşılığı verilir veya taahhütlü olarak posta ile gönderilir. Liste, muhtarlar tarafından herkesin görebileceği bir yerde ilan yerine asılarak 15 gün süreyle ilan edilir. Listelerin muhtar tarafından ilan yerine asılma ve indirilme tarihleri tutanakla tespit edilir. Giriş ücreti ve yıllık aidat miktarları, re’sen kaydı yapılan gerçek kişilerle, gerçek kişiler dışında kalan asli üyelere yazı ile tebliğ edilir. Muhtarlar tarafından asılarak ilan edilen giriş ücreti ve yıllık aidat miktarlarına ilgililer ilanın sona erdiği tarihten; yazı ile tebliğ edilenler tebliğ tarihinden itibaren 15 gün içinde Oda Meclisine itiraz edebilirler. Oda Meclisi itirazı bir ay içinde kesin olarak karara bağlar. Kesinleşen listeler oda ilan yerine asılmak suretiyle ilan edilir.
Giriş ücreti ve yıllık aidatın ödenme zamanı
Giriş ücreti, asli üyelerden odaya kayıt olduğu yıl alınır. Aidatın ödenme zamanı, 1 Ocak-31 Aralık tarihleri arasıdır.
Giriş ücreti ve yıllık aidat miktarı, pos cihazı ile en çok 9 eşit takside bölünebilir.
Harp ve vazife şehitlerinin anne, baba, dul ve yetimlerinden, malul ve gazilerin kendilerinden giriş ücreti ve yıllık aidat alınmaz.
Engellilerin aidat hesaplamalarında tam teşekküllü kamu hastanelerinden heyet raporu ile belgelendirilmek koşuluyla, raporda belirtilen bedensel engelliliği oranında indirim yapılır.
Tahsilat
Giriş ücreti ve yıllık aidatlarını süresinde ödemeyenlerin borçları, kanuni faizleriyle birlikte tahsil olunur.
Zamanında ödenmeyen aidatların tahsili için öncelikle borcu olan üyeye ihtarname gönderilerek aidatın ödenmesi için süre verilir. Aidat, ihtardan sonra belirlenen süre içerisinde ödenmemesi durumunda icra yoluyla tahsil edilir. Geçmiş yıllara ait aidatlar, oda yönetim kurulu kararıyla, ödenecek miktar en çok 5 eşit taksitle pos cihazı aracılığı ile yapılandırılabilir.
Ölen üyenin mirasçıları mirası reddetmemişlerse, 22/11/2001 tarihli ve 4721 sayılı Türk Medeni Kanununun mirasa dair hükümleri kapsamında, oda aidatları ölenin mirasçılarından miras payları oranında talep edilebilir. Borcun ödenmemesi halinde mirasçılar aleyhine yasal yollara başvurulabilir.
Giriş ücreti ve yıllık aidatlar ile diğer tahsilatlar için odalar tarafından pos cihazı kullanılması durumunda, banka tarafından komisyon kesintisi çiftçinin iradesi dışında yapılamaz.
Faizler aşağıdaki şekilde hesaplanır.
A- Belli bir (faize başlangıç) tarihten izleyen senenin aynı tarihine kadar olan süre 1 (bir) yıl,
B- Belli bir aydan izleyen ayın aynı gününe (izleyen ayda aynı gün yoksa son gününe) kadar olan süre 1 (bir) ay,
C- Aydan artık ya da eksik süreler ise gün olarak hesaplanır.
D- Yıl sayısı, yıldan artık veya eksik süre içindeki ay sayısı, aydan artık veya eksik süre içinde gün sayısı bulunmak suretiyle müddet hesabı yapılır.
FAİZ FORMÜLLERİ |
(Yıl x Faiz oranı) |
Yıllık Faiz Hesaplama = anapara x (1 + ------------------------- |
100 |
(Ay x Faiz oranı) |
Aylık Faiz Hesaplama = anapara x (1 + ----------------------- |
1200 |
(Gün x Faiz oranı) |
Günlük Faiz Hesaplama= Anapara x (1 + --------------------------- |
36000 |
Tahakkuk eden yılın başından itibaren beş yıl içinde tahsil edilemeyen giriş ücreti ve yıllık aidatlar zaman aşımına uğrar.
DÖRDÜNCÜ BÖLÜM
Son Hükümler
Yürürlük
Bu Yönetmelik yayımı tarihinde yürürlüğe girer.
Yürütme
Bu Yönetmelik hükümlerini Türkiye Ziraat Odaları Birliği Yönetim Kurulu yürütür.