madde:

1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
Resmi Gazete Dışındaki Kaynak
Kurum: Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı
Sınıflandırma: Yönergeler
Erişim Tarihi: 20.03.2025
Kaynak URI: https://www.afad.gov.tr//kurumlar/afad.gov.tr/Mevzuat/Yonergeler/Butunlesik-Afet-Yonetimi-Dergisi-Yayin-Yonergesi-_IMZALI_.pdf
Dosya olarak kaydet: PDF - WORD
Görüntüleme Ayarları:
Bu doküman Resmi Gazete dışında bir kaynakta yayınlanmıştır.

BİRİNCİ BÖLÜM

Başlangıç Hükümleri

Amaç ve kapsam

MADDE 1

(1) Bu Yönergenin amacı, kurucu ve yürütücü kuruluşu Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı olan "Bütünleşik Afet Yönetimi Dergisi"nin (e-dergisinin) yayımına ilişkin esasları düzenlemektir.

(2) Bu Yönerge derginin işleyişine ilişkin görevlendirmeler ile gerekli kurulların oluşturulması, görevleri, sorumlulukları ve görev sürelerinin belirlenmesine dair ilkeleri kapsar.

Dayanak

MADDE 2

(1) Bu Yönerge, 4 sayılı Cumhurbaşkanlığı Kararnamesinin 48/C maddesi ve 796 ncı maddesi ile 9/6/2004 tarihli ve 5187 sayılı Basın Kanunu'nun 6 ncı maddesine dayanılarak hazırlanmıştır.

Tanımlar

MADDE 3

(1) Bu Yönergede geçen;

a) AFAD: Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığını,

b) Alan editörleri: Belirli makale türlerini incelemekten sorumlu editörleri,

c) Baş editör: Dergi editörünü,

ç) Bilim Kurulu: Dergi faaliyet alanında akademik çalışma yayımlayan bilim insanlarından oluşan kurulu,

d) Dergi: Bütünleşik Afet Yönetimi Dergisini,

e) Derginin imtiyaz sahibi: AFAD Başkanını,

f) Dil editörü: Kabul sonrası makalelerin dil kontrolünü sağlayan editörü,

g) Editörler kurulu: En az beş farklı üniversiteden, derginin faaliyet alanlarında tanınmış öğretim üyelerinden oluşan ve yayımlanacak makalelerin seçimi ve değerlendirmesini yapan kurulu,

ğ) Genel yayın yönetmeni: Derginin yayın politikasını belirler, içeriklerin doğruluğunu ve kalitesini denetleyen ve editoryal süreci yöneten en üst düzeydeki yayın sorumlusunu,

h) Hakem: Dergiye gelen makaleler hakkında görüş bildiren, konusunda uzman kişiyi,

ı) Makale: Dergide yayımlanması için sunulmuş yazıları,

i) Teknik editör: Yayımlanmasına karar verilen makalelerin yayın haline dönüşmesini sağlayan, teknik süreci yürüten, teknik süreçle ilgili olarak; baş editör, yardımcı editörler, redaktör, dergi sorumluları, şekil ve dizgi sorumlusu, diğer birimler, matbaalar ve diğer kuruluşlar ile koordinasyonu sağlayan görevliyi,

j) Yardımcı editör: Dergide AFAD Başkanının görevlendirdiği, derginin kapsamı içerisindeki alanlarda başvuruları değerlendiren editörleri,

k) Yayın Kurulu: Derginin yayın politikası, işleyişi, yayın ilkelerinden sorumlu kurulu,

l) Yayın sekreteri: Dergide sekretarya işlerini yürüten görevliyi,

m) Yazar: Makaleyi dergiye gönderen kişiyi,

ifade eder.

İKİNCİ BÖLÜM

Kurullar, Görevler ve Dergi İşleyişi

Derginin içeriği

MADDE 4

(1) Dergi, özgün bilimsel araştırma makaleleri yayımlayan ulusal hakemli bir dergi olup yazım dili İngilizce özet içermek kaydıyla Türkçedir.

(2) Dergide afet yönetiminin afet öncesi, afet anı ve afet sonrası bütün süreçlerini içeren makaleler yayımlanabilir.

(3) Dergiye gönderilen makaleler, aşağıda verilen ölçütlerden en az birine uygun olmalıdır:

a) Bilimsel araştırma yöntem ve modelleri kullanılarak hazırlanmış, alanında bir boşluğu dolduracak araştırmaya dayalı özgün çalışma niteliğinde ve daha önce herhangi bir yerde yayımlanmamış çalışmalar,

b) Kavramsal, yöntemsel veya teorik yaklaşımların özgün bir biçimde derlendiği veya değerlendirildiği çalışmalar,

c) Daha önce yayımlanmış bir yazıyı eleştirel bir yaklaşımla değerlendirip tartışarak ilgili konu üzerine yeni ve dikkate değer görüşleri ortaya koyan incelemeler, bilimsel alana katkı niteliği taşıyan çalışmalar.

(4) Hakem incelemesi için dergiye gönderilen makaleler daha önce herhangi bir yere gönderilmemiş ve yayımlanmamış olmalıdır.

(5) Dergide yayımlanan makaleler görüşler, yazarın sorumluluğundadır.

(6) Derginin yayım periyodu 6 ay olup Ocak ve Temmuz aylarıdır.

(7) Dergide yayımlanmak üzere gönderilen makalelerin yazar veya çevirmenlerine telif, işlenme veya başka bir ad altında ücret ödenmez.

(8) Dergide yayımlanmak üzere kullanılacak metin ve görseller telif/lisans hakkı olmayan materyallerden oluşmalıdır.

(9) Dergide Türkiye Cumhuriyeti Anayasası ile yürürlükteki mevzuata aykırı veya konusu suç veya kabahat teşkil eden içerik yayımlanmaz.

Derginin sahibi

MADDE 5

(1) Derginin imtiyaz sahibi, AFAD adına AFAD Başkanıdır.

(2) AFAD Başkanı, derginin imtiyaz sahibi sıfatıyla derginin genel yayın yönetmenini, baş editörünü ve yardımcı editörleri belirler.

Genel yayın yönetmeni

MADDE 6

(1) Genel yayın yönetmeni 5187 sayılı Kanunun 5 inci maddesi gereği "Sorumlu Müdürlüğü" yürütür ve Yayın Kurulunun görüşlerini alarak derginin yayın politikasını belirler.

(2) Genel yayın yönetmeni, baş editör ile derginin kapsamı içinde bulunan alanlarında uzman yardımcı editörleri AFAD Başkanına önerir.

(3) Genel yayın yönetmeni AFAD Başkanına baş editör ve yardımcı editörler ile ilgili değişiklik talebinde bulunabilir.

(4) Genel yayın yönetmeni, derginin zamanında, bilimsel ve teknik açıdan eksiksiz yayımlanmasını sağlamakla sorumludur. Dergi sürecinin tüm aşamalarıyla yakından ilgilenir ve bu sürecin etkin ve etik anlayışa uygun bir biçimde yürümesini sağlar. Baş editör tarafından yayımlanmasına karar verilen ve teknik editörün sorumluluğunda yayına hazır hale getirilen makalelerin yayın sıralamasını yapar.

(5) Genel yayın yönetmeni, dergiye gelen özel sayı önerilerini değerlendirmek, derginin işleyişi ile ilgili sorunları çözmek ve derginin vizyonunu geliştirmek için yılda en az iki kez olmak üzere kendi başkanlığında Yayın Kurulunu toplar.

(6) Genel yayın yönetmeni, Yayın Kuruluna başkanlık yapar.

(7) Genel yayın yönetmeni, Yayın Kurulundaki eğilimleri de göz önünde bulundurarak karar verir.

(8) Genel yayın yönetmeni dergideki gelişmeleri, Yayın Kurulu Kararlarını, derginin atıf ve istatistiklerini özetleyen yıllık faaliyet raporunu AFAD Başkanına sunar.

Baş editör

MADDE 7

(1) Baş editör, etik kurallara bağlılık, bilimsel nitelik, editoryal deneyim gibi ölçütler çerçevesinde genel yayın yönetmeni tarafından önerilerek AFAD Başkanı tarafından görevlendirilir.

(2) Baş editör, dergiye gelen makalelerle ilgili ilk değerlendirmeyi yapar; gelen makaleyi konu ve dergi ilkeleri açısından inceledikten sonra ilgili yardımcı editöre göndererek değerlendirme sürecini başlatır. Baş editör değerlendirmeyi kendisi yaparak doğrudan hakem ataması da yapabilir veya dergi için uygun olmadığına karar vererek reddedebilir.

(3) Baş editör, makalenin son kabulünü yapar.

Yardımcı editör

MADDE 8

(1) Yardımcı editör, genel yayın yönetmeninin etik kurallara bağlılık, bilimsel nitelik, mesleki tecrübe ve editoryal deneyim gibi ölçütler çerçevesinde farklı disiplinlerden önerdiği, derginin kapsamı içinde bulunan alanlarda uzman adaylar arasından AFAD Başkanı tarafından görevlendirilir.

(2) Yardımcı editör, hakemlik sürecine alınması uygun görülen her bir makale için iki hakem atar.

(3) Yardımcı editör makalelerin hakemlere gönderilmesinden ve hakemlik süreci boyunca gerekli koordinasyonun sağlanmasından sorumludur. Bu sorumluluğu gerekli gördüğü durumlarda baş editör kendisi de yüklenebilir.

(4) Yardımcı editör, bilimsellik bakımından olumlu değerlendirdiği makaleleri baş editöre gönderir.

Teknik editör

MADDE 9

(1) Teknik editör, genel yayın yönetmeni tarafından süresiz görevlendirilir.

(2) Teknik editör, derginin zamanında ve teknik açıdan eksiksiz basılması hususlarında genel yayın yönetmenine karşı sorumludur.

(3) Teknik editör, hakem ve duyuru listelerinin oluşturulması, derginin atıf ve istatistiklerini özetleyen yıllık faaliyet raporunun hazırlanmasından sorumludur.

(4) Teknik editör, Derginin teknik işlerinden sorumludur. Buna göre:

a) Dergi sayılarının teknik yönden yayına hazırlanmasından sorumludur.

b) Yayına kabul edilen tüm makalelerin şekil, dizgi, imla, gramer ve derginin yazım kurallarına uygunluğu bakımından gözden geçirilmesini koordine eder, gerekli düzeltmelerin yazar tarafından yapılmasını sağlar.

c) Yayımlanmasına karar verilen makalelerin zamanında yayımını sağlamak, yayın işlemlerinin gecikmesi ve aksamasına neden olabilecek sorunları ve çözüm önerilerini Yayın Kuruluna bildirmekle yükümlüdür.

ç) Derginin yayımlanmasına yönelik gereken teknik çalışmayı yapmaktan sorumludur.

Yayın sekreteri

MADDE 10

(1) Yayın sekreteri, genel yayın yönetmeni tarafından görevlendirilir.

(2) Yayın sekreteri, teknik editöre karşı sorumludur.

(3) Yayın sekreteri, derginin çeşitli kurulları arasında koordinasyonu sağlayarak derginin tüm birimlerinin eşgüdüm içerisinde çalışmasına yardımcı olur.

(4) Yayın sekreteri, derginin tüm dosyalama, arşiv ve sekreterlik işlerini yürütür. Dosyalama işlemlerini zamanında, eksiksiz ve denetime açık bir şekilde yapmakla sorumludur.

(5) Yayın sekreteri, dergiye elektronik postayla gelen mesajları takip eder, telefon sorgularını cevaplandırır ve diğer rutin yazışmaları yerine getirir. Raporlarını iletmeyen hakemlere periyodik hatırlatmalarda bulunur.

(6) Yayın sekreteri, dergi toplantılarına raportör olarak katılır, görüşülen konular ve alınan kararlar ile ilgili toplantı tutanağı hazırlar.

Hakem

MADDE 11

(1) Hakemler, Yayın Kurulu üyelerinin önerdiği kişiler arasından yardımcı editörler tarafından belirlenir ve her sene derginin son sayısında ilan edilir.

(2) Hakemler, ulusal ve uluslararası yayınları olan veya kendi alanlarında tanınmış, bilimsel geçmişe veya bilgi birikimine sahip kişiler olmalıdır.

(3) Yardımcı editörler, hakemleri belirlerken hakemle makale sahibi arasında ilgi ve çıkar ilişkisi olup olmadığını gözetir. Körleme ilkesini bozmamak adına hakemlere gönderilen makalelerde makale sahiplerinin kimliği gizli tutulur.

(4) Hakemler, gönderilen makaleleri yöntem, içerik, özgünlük, bilimsel geçerlilik, dil bilgisi ve üslup açısından inceleyerek yayına uygun olup olmadığı konusunda dergi Yayın Kurulu tarafından belirlenen süre içerisinde görüş bildirir.

Yayın Kurulu

MADDE 12

(1) Yayın Kurulu; genel yayın yönetmeni, baş editör, yardımcı editörler, teknik editör ve yayın sekreterinden oluşur. Genel yayın yönetmeni Yayın Kuruluna başkanlık eder.

(2) Yayın Kurulu salt çoğunlukla toplantı yapabilir ve karar alabilir. Gerekli görülmesi halinde görüş bildirmeleri için Yayın Kurulu üyeleri dışından kişiler de Yayın Kurulu toplantılarına genel yayın yönetmeni tarafından davet edilebilirler. Yayın Kurulunda oylama gerektiren hallerde sadece Yayın Kurulu üyelerinin oy hakkı vardır.

(3) Yayın Kurulu, derginin yayın yaptığı alanlarda hakem havuzlarının oluşturulmasını sağlar; hakemlik sürecine alınması uygun görülen makaleler için yardımcı editöre hakem önerilerinde bulunur.

(4) Yayın Kurulu üyeleri, derginin yayın politikası, işleyişi, yayın ilkeleri ve yazım kurallarının belirlenmesinde görüşte bulunmak ve karar almakla sorumludur. Yayın Kurulu, derginin bilimsel akışına ve yayımlanmasına ilişkin her türlü değerlendirme ve önerileri görüşür ve bu çerçevede karar alır.

(5) Yayın Kurulu üyeleri aralarında görev unvanı, kadro derecesi gibi farklılıklardan dolayı yetki ve sorumlulukları açısından bir fark yoktur.

(6) Özel sayı çıkarılmasına karar verir.

(7) Danışma Kurulu üyelerini belirler.

(8) Hakemlerin makale değerlendirme süresini belirler.

Editörler kurulu

MADDE 13

(1) Editörler kurulu, derginin yayın yaptığı alanlarda uzmanlaşmış, akademik etiğe bağlı kişilerden oluşur. Belirli bir görev süresi yoktur. Bu kurulun belirlenmesinde Yayın Kurulu yetkilidir.

(2) Editörler Kurulu, Derginin bilimsel içeriğinin ve kalitesinin geliştirilmesi için öneriler getirir. Bu doğrultuda dergiye nitelikli makale başvurularının gelmesi için temaslarda bulunur.

(3) Editörler Kurulu, hakem havuzunun genişletilmesi, uygun hakemlerin bulunması, derginin ulusal ve uluslararası platformlarda tanıtımı ve diğer bilimsel ve teknik konularla ilgili öneriler sunar.

(4) Baş editör veya yardımcı editör tarafından makale değerlendirilmek üzere editörler kurulunda bir editörü alan editörü olarak görevlendirebilir.

Makale değerlendirme süreci

MADDE 14

(1) Baş editör makalenin Dergiye gönderildiği zaman içeriğine göre yardımcı editör görevlendirir.

(2) Yardımcı editör, konuyla ilgili iki hakem belirler.

(3) Hakemler, Yayın Kurulunun belirlediği süre içerisinde makaleleri değerlendirir.

(4) Değerlendirme sonucu, hakemler tarafından yardımcı editöre gönderilir.

a) Her iki hakem de yayımlanabilir görüşünde ise makale baş editöre gönderilir.

b) Hakemler aynı makale için birbirinin tümüyle karşıtı olan görüşlerde ise makale üçüncü bir hakeme gönderilir ve üçüncü hakemin görüşü dikkate alınarak yardımcı editör tarafından verilen karar baş editöre gönderilir.

c) Hakemlerden biri düzeltme koşullu yayımlanabilir görüşünde ise koşullu görüş yazarına iletilir. Düzeltme geldikten sonra ilgili hakeme düzeltilmiş metin iletilir. İlgili hakemin görüşü dikkate alınarak yardımcı editör tarafından verilen karar baş editöre gönderilir.

ç) Her iki hakem de yayımlanamaz görüşünde ise makale baş editöre gönderilir.

(5) Baş editör, yardımcı editörün görüşlerini göz önüne alarak makalenin kabul ya da ret kararını yazara bildirir.

ÜÇÜNCÜ BÖLÜM

Çeşitli ve Son Hükümler

Yayın hakkı

MADDE 15

(1) Dergide yayımlanan tüm makalelerin yayın hakkı saklıdır. İzin alınmaksızın ticari amaçlarla kısmen veya tamamen çoğaltılamaz, dağıtılamaz ve yayınlanamaz ancak ticari amaçlar dışında kaynak göstermek suretiyle alıntı yapılabilecektir.

Basım ve dağıtım

MADDE 16

(1) Dergi elektronik ortamda yayımlanır. Gerekli görülmesi hâlinde, basılı olarak da yayımlanabilir.

Yürürlük

MADDE 17

(1) Bu Yönerge, onay tarihinde yürürlüğe girer.

Yürütme

MADDE 18

(1) Bu Yönerge hükümlerini Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanı yürütür.