Dosya olarak kaydet: PDF - WORD

Ekler

Görüntüleme Ayarları:
Bu doküman Resmi Gazete dışında bir kaynakta yayınlanmıştır.

Sayı:23859870 -

Konu: Genelge Değişikliği

GENELGE

2014/02

İlgi: 13.10.2005 tarihli ve 14160 sayılı 2005/155 No’lu Genelge.

Bilindiği üzere, ruh hastalarının sevk ve takiplerinde yapılacak iş ve işlemler ilgi Genelge ile düzenlenmiş idi. Bakanlığımızın yeniden yapılandırılması nedeniyle mezkur Genelge’de değişiklik yapma ihtiyacı ortaya çıkmıştır.

Bu çerçevede ilgi Genelge’nin “II- Ruh Sağlığı Hizmetlerinin Yürütülmesi ve Sevkler” bölümü aşağıdaki şekilde değiştirilmiş, “V inci bölümünün a) bendi” ise yürürlükten kaldırılmıştır.

“ II- Ruh Sağlığı Hizmetlerinin Yürütülmesi ve Sevkler

1) Bilindiği üzere toplum temelli ruh sağlığı hizmetleri uygulamasında ruh sağlığı hizmetlerinin bölgesel hastanelerde değil, toplum içinde yaygınlaştırılan sağlık kuruluşlarında ve hastanın yaşadığı ortamda yapılabilmesi esastır. Ulusal Ruh Sağlığı Eylem Planında yer aldığı üzere psikiyatri kliniklerinin genel hastaneler içinde yer alması ve toplum ruh sağlığı merkezlerinin kurularak yaygınlaştırılması planlanmıştır. Mülga Tedavi Hizmetleri Genel Müdürlüğü’nün 2004/126 no'lu Genelgesi ile; her il ve büyük ilçe devlet hastanelerinde 5 yataktan başlamak üzere akut psikiyatrik bakım için uygun psikiyatri servislerinin oluşturulmasına karar verilmiştir. Bu hususlarda gerekli uygulamalar yapılacaktır.

2) Diğer hastalıklarda olduğu gibi ruh hastalıklarında da hastaların bulundukları yerleşim yerinde teşhis, tedavi ve rehabilitasyonlarının sağlanması esastır. Dolayısıyla hasta sevklerine, ancak hastanın bulunduğu yerde tedavi imkanı olmaması durumunda son seçenek olarak başvurulacaktır.

3) Ağır ruhsal bozukluğu olan hastalar, kendilerine ve çevrelerine zarar verme riskinin yüksek olduğu hastalığın alevlenme dönemlerinde “psikiyatrik acil durum” olarak değerlendirilecek ve bu durumlarda hastaların acil yardım hizmetlerinden faydalandırılmaları sağlanacaktır.

4) Psikiyatrik acil durumlarda sahadan hastaneye hasta sevki 112 Acil Sağlık Hizmetleri tarafından yapılacaktır.

5) Acil ve zorunlu hallerde hastaların başka bir hastaneye veya başka bir ile sevk edilmesi gerekiyorsa, hastaneye ait ambulans veya hasta nakil aracıyla sevk işlemi gerçekleştirilecektir.

6) Süreçte hizmetin aksamaması bakımından, kamu hastane birlikleri tarafından gerekli altyapı oluşturuluncaya ve sonucunda tekrar bir talimat verilinceye kadar sevkinde zorunluluk görülen hastalar, öncelikle genel sekreterlik bünyesindeki diğer hastanelere, bunlarda yer bulunmaması halinde bağlı olunan bölge hastanesine (Ek1) veya en yakın ildeki hastaneye sevk edilerek gereksiz sevkler ve yığılmalar engellenecektir.

7) Sevkinde zorunluluk görülen hastalar, ilk tıbbi müdahalesi yapılıp mümkün ölçüde stabilizasyonu ve sedasyonu sağlanarak sevk edilecektir. Sevk işleminden önce, hastanın sevk edileceği hastanenin bulunması konusunda 112 Komuta Kontrol Merkezince destek verilecektir. Hastanın sağlığı ve güvenliği açısından, sevk sırasında hastaya uygulanabilecek tıbbi işlemler hakkında nakil ekibine bilgi verilecek, acil serviste yapılan tıbbi işlemlerin ve önerilerin yer aldığı epikriz teslim edilecektir.

8) Başka bir sağlık kuruluşuna sevkini kabul etmeyen hastalarla alakalı olarak Genelge’nin III üncü bölümünde belirtilen mevzuat hükümleri doğrultusunda hareket edilecektir.

9) Tüm bu süreçlerde hastanın il içi veya il dışı sevkinin ivedilikle yapılmasının sağlanması amacıyla kolluk kuvvetlerinin ve sağlık görevlilerinin görevlendirilmelerine ilişkin gerekli tedbirler (haftalık veya aylık onay alınması vs.) alınacaktır.

10) (RS 10) formları, hastanın sevkini yapan hekim ve başhekimlikçe imzalanacaktır. Bir örneği hastane idaresince saklanacaktır. Aylık olarak toplanan formlar bir sonraki ayın 1’i ile 5’i arasında halk sağlığı müdürlüğü ruh sağlığı programları birimine gönderilecektir.

11) (RS 20) formları, sevk ile gelen hastaların hastaneden çıkışlarında ayaktan tedavi, takip ve kontrolleri amacıyla, ilgili hastane tarafından doldurularak bir nüshası, yaşadıkları ilin halk sağlığı müdürlüklerine iletilmek üzere elden hastaya verilecektir. Diğer nüsha, bir sonraki ayın 1’i ile 5’i arasında hastanın yaşadığı ilin halk sağlığı müdürlüğüne gönderilecektir. Ruh sağlığı programları birimlerinde hastanın takip edileceği Toplum Ruh Sağlığı Merkezi (TRSM) ve Aile Sağlığı Merkezi (ASM) belirlenerek, ilgili TRSM ve ASM’ ye hastanın takip ve tedavisi için resmi yazı yazılacaktır.

12) (RS 30) formları, halk sağlığı müdürlüğü ruh sağlığı şubeleri tarafından doldurularak, altışar aylık iki dönem şeklinde Bakanlığımıza gönderilecektir. Bu formda hastanın aile hekimi, TRSM ya da ikinci basamak sağlık kuruluşu ile bağlantısının sağlandığına dair bilgi de yer alacaktır. Ayrıca bu konuyla ilgili personelin eğitimi halk sağlığı müdürlüklerince düzenli olarak sağlanacaktır.

13) Formlarda tanı kodu olarak ICD-10 kodlama sistemi kapsamında “mental bozukluklar” başlığı altındaki ana kodlar kullanılacaktır. Bu bağlamda kullanılacak olan liste EK-2’de yer almaktadır.”

Ayrıca ilgi Genelge’nin EK-4 ünde yer alan RS Formları ilişikteki şekilde değiştirilmiştir.

Bilgilerinizi ve gereğini rica ederim.