03 Haziran 2017 tarih ve 267 sayılı Bilim Kurulu Karan ile kabul edilen "TÜBİTAK Tarafından Yürütülen Programların Başvuru Değerlendirme Süreçlerine Yapılacak İtirazlara İlişkin Yönetmelik" in “Kapsam” başlıklı 2 nci maddesinin üçüncü fıkrasının (e) ve (g) bendi aşağıdaki şekilde değiştirilmiş ve aynı fıkraya aşağıdaki şekilde yeni (ğ) bendi eklenmiştir.
“(3)
e) Destek puan barajı belirlenerek verilen eğitim bursları, somut başvuru şartlarını taşımayan (eksik belge vb.) burs ve destek programları ile proje destek ve teşvik başvurulan.
g) Değerlendirme süreci birden fazla ülke tarafından gerçekleştirilen ve değerlendirme sonucunda; TÜBİTAK tarafından olumlu ancak karşı ülke tarafından olumsuz bulunan veya hem TÜBİTAK hem de karşı ülke tarafından olumsuz bulunan veya çağrı değerlendirme süreci sonuçlanan ve çağrı kapsamında destek verilmesinin artık mümkün olmadığı burs ve destek programlan ile proje destek ve teşvik başvurulan.
ğ) Uluslararası kuruluşlar ile ortaklaşa fonlanan projelerde sözleşme gereği itiraz süreci ayrı yürütülen burs ve destek programları ile proje destek ve teşvik başvurulan. ”
Aynı Yönetmeliğin, “Kurulun oluşumu” başlıklı 8 inci maddesinin birinci fıkrası aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.
“(1) Kurul, her biri program değerlendirme süreçlerinde bilgi ve deneyim sahibi kişiler arasından; ikisi Başkanlık temsilcisi, beşi akademisyen, biri sanayici ve biri hukukçu olmak üzere toplam dokuz üyeden oluşur. ”
Aynı Yönetmeliğin, “Kurulun çalışma usulü” başlıklı 9 uncu maddesinin ikinci fıkrası aşağıdaki şekilde değiştirilmiş ve aynı maddesine aşağıdaki şekilde yeni yedinci sekizinci ve dokuzuncu fıkra eklenmiştir.
“(2) Kurul, ayda en az bir kez toplanır. Ayrıca ihtiyaç halinde Kurul Başkanının çağrısı üzerine yeni toplantı gerçekleştirilebilir. Kurulun toplantı yeter sayısı beş, karar yeter sayısı beştir.
(7) Kurul, itiraz başvurusunu değerlendirmenin herhangi bir aşamasında üyelerin uzmanlık alanı dışında kalan başvurular için bir veya daha fazla danışmandan ve/veya Kurum birimlerinden görüş alınmasına karar verebilir. Görevlendirilen danışman ilgili dosya üzerinde gizlilik ilkesine uygun olarak inceleme yapar. Danışmanın talep ettiği bilgi ve belgeler Kurul Başkanı aracılığıyla sağlanır.
(8) Kurul, gerektiğinde danışmanı toplantı için davet edebilir. Bu durumda danışmanın seyahat ve konaklama masrafları Kurum tarafından karşılanır. Danışmanlara verilecek ücretler Yönetim Kurulu tarafından belirlenir.
(9) Danışman, ilgili proje önerisinin tekrar değerlendirilmesini önerdiği takdirde proje önerisinin değerlendirilmesi için gerekli olan sayının iki katı kadar panelist/hakemi Kurula önerir. Kurul tekrar değerlendirilecek proje önerisinin hangi panelistlerce/hakemlerce değerlendirileceğine karar verebilir.”
Aynı Yönetmeliğin, “Başvuru süresi ve ücreti” başlıklı 11 inci maddesinin ikinci fıkrası aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.
“(2) İtiraz başvurusu, TÜBİMER Online Sistemi’nde yer alan itiraz bölümünden yapılır. Belirtilen süre (15 gün) ve yöntem dışında gerçekleştirilen başvurular bu Yönetmelik kapsamında değerlendirilmez. Ancak, bu Yönetmeliğin 16’ncı maddesinde belirtilen mücbir sebeplerden dolayı bu süre içerisinde başvuruda bulunulamadığında; mücbir sebeplere ilişkin gerekli kanıtlayıcı belgelerin Komisyona sunulması ve Komisyon tarafından kabul edilmesi şartıyla mücbir sebebin ortadan kalktığı günden itibaren 15 gün içinde başvuruda bulunulabilir.”
Aynı Yönetmeliğin, “Kurul değerlendirmesi” başlıklı 14 üncü maddesinin altıncı fıkrası aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.
“(6) Kurul, itirazın Kurula ulaştığı tarihten itibaren en geç 60 gün içerisinde, itirazın kabulüne ya da reddine karar verir. İtirazın danışman incelemesine gönderilmesi halinde bu süre 75 güne uzar. ”
Yürürlük
Bu Yönetmelik, Yönetim Kurulu tarafından kabul edildiği tarihte yürürlüğe girer.
Yürütme
Bu Yönetmeliği, TÜBİTAK Başkanı yürütür.